Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ



Η τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου, θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη το Σάββατο 30 Αυγούστου.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ




Μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά σχετικά με την εκλογή της κυρίας Καλογήρου, η Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας, ανακοινώνει τα παρακάτω.
   Οι αποφάσεις των Δικαστηρίων είναι σεβαστές από όλους.

   Με σεβασμό λοιπόν δεχθήκαμε και την απόφαση του Δικαστηρίου με την οποία ακυρώνεται η εκλογή της κυρίας Καλογήρου ως Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για καθαρά τυπικούς λόγους.
   Με τον ίδιο σεβασμό θα δεχθούμε και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία θα λύσει οριστικά το νομικό αυτό θέμα.
   Είμαστε βέβαιοι ότι η απόφαση θα είναι υπέρ της κυρίας Καλογήρου, η οποία είναι η νικήτρια του Α΄ και Β΄ γύρου των εκλογών του Μαΐου.
   Εκτός όμως από τα νομικά ερωτήματα, τα οποία θα απαντηθούν από το Δικαστήριο, γεννιούνται και πολιτικά ερωτήματα για την διαμορφωθείσα κατάσταση στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου μετά την ένσταση κατά του αποτελέσματος των εκλογών, από στελέχη του Σύριζα.
   Αφού το τυπικό αυτό νομικό κώλυμα υπήρχε εξ αρχής, γιατί ο Σύριζα δεν κατέθεσε την αίτηση ακυρότητας πριν τις εκλογές, αλλά πήρε μέρος και νομιμοποίησε με την παρουσία του συνδυασμού του όλη την εκλογική διαδικασία.
   Η απάντηση βεβαίως είναι απλή: Γιατί έχασε παταγωδώς.
   Πως ένα αριστερό κόμμα όπως ο Σύριζα καταδέχεται να προσπαθεί να ακυρώσει μια εκλογική διαδικασία με νομικά επιχειρήματα τυπικότητας και όχι ουσίας.
   Και εδώ η απάντηση είναι απλή: Γιατί έχασε ουσιαστικά και ήρθε τρίτος.
   Καταντά ενοχλητικό για όλους εμάς που δεν ανήκουμε στην Αριστερά να βλέπουμε τα κόμματα που στηρίζουν καθημερινά τυπικά παράνομες πράξεις στο όνομα της Λαϊκής Βούλησης που γι’αυτούς είναι ο υπέρτατος νόμος, να ¨τρέχουν¨ στα Δικαστήρια για να ακυρώσουν την Λαϊκή Βούληση που εκφράστηκε στις εκλογές για καθαρά τυπικούς λόγους.  
   Είναι εκνευριστικό να έχουν σύνθημα στις εκλογές την ¨Ανυπακοή¨ και μετά κουστουμαρισμένοι μέσα στις Δικαστικές αίθουσες να μας αραδιάζουν νόμους και παραγράφους.
   Σύντροφοι του Σύριζα, η αλήθεια είναι μία. Νικήτρια των εκλογών είναι η παράταξη της κυρίας Καλογήρου.
   Αν δεν σας αρέσει, μόνο ένα υπάρχει. Στις επόμενες εκλογές να πείσετε τον Λαό του Βορείου Αιγαίου να σας ψηφίσει.  

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΤΣΑΝΤΩΝΗΣ



ΠΗΓΗ EMPROS

O AΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΚΑΙ Η ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ

Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου οι Εκκλησίες γεμίζουν πίτες φτιαγμένες από τις νοικοκυρές. Είναι οι γνωστές σε όλους μας «Φανουρόπιτες». Πρόκειται για μια μίξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων που ξεκίνησε στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Όσο για τον ίδιο τον Άγιο Φανούριο; Λέγεται πως αυτό δεν είναι καν το πραγματικό του όνομα, ενώ οι πληροφορίες που υπάρχουν για τον ίδιο και την ζωή του είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Το μόνο γνωστό, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση τουλάχιστον, είναι πως η μητέρα του Αγίου ήταν… αμαρτωλή.

ΑΓΙΕ ΦΑΝΟΥΡΙΕ… ΦΑΝΕΡΩΣΕ

Ποιος δεν θυμάται την γιαγιά του να λέει «Άγιε μου Φανούριε… φανέρωσε το» και να τάζει πίτα ή κερί στη χάρη του; Για τους απλούς ανθρώπους ο Άγιος Φανούριος υπήρξε η μορφή που πάντοτε θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα. Από γαμπρούς και νύφες μέχρι χαμένα πρόσωπα ή ακόμη και κλειδιά.

Ο καθένας κατά την πίστη και την ανάγκη του ζητάει.

Σε πολλές περιοχές της ελληνικής επαρχίας ακόμη και σήμερα αυτές τις μέρες, ανύπαντρες γυναίκες πηγαίνουν στην Εκκλησία με την φτιαγμένη από τα χέρια της Φανουρόπιτα, με ένα και μόνο αίτημα. Να «φανερωθεί» ο σύζυγος.

Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Αν και κανείς δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το που, πότε και πως έζησε ο Άγιος, εντούτοις η λαϊκή φαντασία έσπευσε να τις δημιουργήσει.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, η μητέρα του Αγίου ήταν άνθρωπος που δεν βοηθούσε τους άλλους. Ήταν αμαρτωλή.
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αρκετοί είναι αυτοί που φτιάχνουν την πίτα για «να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου». Αυτό το έθιμο όμως είναι ελάχιστα διαδεδομένο.

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ

Μέχρι τον 14ο ή 15ο κατ’ άλλους αιώνα, ο Άγιος δεν ήταν γνωστός. Εκείνη την εποχή στη Ρόδο, κατά την διάρκεια εργασιών αναστήλωσης των τειχών της πόλεως, αποκαλύφθηκε πως υπήρχε ένας μισογκρεμισμένος Ναός στον οποίο υπήρχαν πολλές παλαιές εικόνες.

Μια από αυτές, η πιο καλοδιατηρημένη λέει η παράδοση, ήταν ενός Αγίου ο οποίος φορούσε ρωμαϊκά στρατιωτικά ρούχα και κρατούσε ένα κερί κι έναν Σταυρό.

Το όνομα που φαινόταν ήταν «Ο Άγιος Φανώ».

Γύρω από την εικόνα του Αγίου, υπήρχαν 12 παραστάσεις στις οποίες απεικονιζόταν το μαρτύριο του. Έτσι το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως πρόκειται για έναν μάρτυρα ο οποίος πιθανότατα υπήρξε στρατιώτης.

Το όνομα Φανούριος του αποδόθηκε από τον Μητροπολίτη Ρόδου Νείλο, ο οποίος ανακαίνισε το εκκλησάκι που βρέθηκε η εικόνα, αφιερώνοντας το στον νεοφανή Άγιο Φανούριο.

Αυτές είναι και οι μοναδικές πληροφορίες. Από την Ρόδο, στόμα με στόμα, η ιστορία του νέου Αγίου διαδόθηκε πρώτα στα γύρω νησιά και μετέπειτα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ

Κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς πως και γιατί ξεκίνησε αυτό το έθιμο. Η φανουρόπιτα βέβαια έχει «μπολιαστεί» και με διάφορα στοιχεία της ελληνικής λαογραφίας αφού κάποιοι θέλουν να φτιάχνεται αυστηρά με 7 υλικά και άλλοι με 9. Οι αριθμοί αυτοί έχουν την δική τους σημειολογία η οποία δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την πίστη όσο με την λαϊκή παράδοση.



Μια από τις πιο γνωστές συνταγές για φανουρόπιτα είναι η εξής:

Υλικά
  • 4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι κανέλλα
  • 1 μπέικιν
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
  • 3/4 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
  • ελάχιστη σόδα, ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Κτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.

Ύστερα βάζουμε : 1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή 1 φλιτζάνι χοντρά κομμένα καρύδια και βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 32.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά.
Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.

ΠΗΓΗ DOGMA
 

ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΠΜ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ




Α. Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 28-8-2014 στις 10:00 δίνονται στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από εκείνη την ώρα να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο). Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της Πέμπτης. Β. Επίσης την Πέμπτη 28-8-2014 στις 10:00 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου http://moreresults.minedu.gov.gr.

Κύμα συνταξιοδοτήσεων «πνίγει» τα ταμεία


Κύμα συνταξιοδοτήσεων που επιχειρεί να ανακόψει το υπουργείο Εργασίας, παρατηρείται στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς το τελευταίο τρίμηνο 34.952 ασφαλισμένοι αποχώρησαν με σύνταξη φοβούμενοι ότι οι αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2015 θα τους επηρεάσουν δυσμενώς ως προς τον υπολογισμό της σύνταξης, ενώ υπάρχει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα παράθυρα εξόδου σε ηλικίες μικρότερες των 62 ετών, όπως παρατηρεί το ΚΕΠΕ στη μελέτη για το ασφαλιστικό που του έχει ανατεθεί από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους που σπεύδουν στη σύνταξη με χαμηλά όρια ηλικίας, χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε ότι «δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αλλαγής ηλικιακών ορίων για όλους όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις.
Παρότι οι κάθε είδους συνταξιοδοτήσεις εκτός των γενικών ορίων ηλικίας αποτελούσαν δομικές στρεβλώσεις, κατ’ ουσία μια «πολυτέλεια» για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας που συντηρούσαν ανόητες υπονομευτικές για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία αλλαγή ανατρέποντας οικογενειακούς προγραμματισμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δείτε αναλυτικά τον πίνακα:
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Δημόσιο: «Κλειδί» για τις απολύσεις οι 1.800 συμβασιούχοι που αποχώρησαν


Ο στόχος των 6.500 απολύσεων μέχρι τα τέλη του 2014 «βαραίνει» καθοριστικά την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα και, ευλόγως, τα επόμενα βήματα της δικομματικής κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης θα απουσιάσει από την αποψινή σύσκεψη στο Μαξίμου, κινείται στη λογική εκπλήρωσης της δέσμευσης που έχει αναλάβει, από την άνοιξη του 2013, η κυβέρνηση, καθώς σε κεντρικό επίπεδο δεν έχει ληφθεί απόφαση για επαναδιαπραγμάτευση ή άρνηση υλοποίησης των συμφωνηθέντων.
Το ζήτημα τίθεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ και στο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για τον κίνδυνο νέων κοινωνικών μετώπων. Ωστόσο στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι σαφές ότι στόχος είναι να επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση στα φορολογικά, κυρίως τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν θα ζητήσει να συμπεριληφθούν στον στόχο των απολύσεων και οι περίπου 1.800 συμβασιούχοι που παρέμεναν, δυνάμει ασφαλιστικών μέτρων, στο Δημόσιο και πλέον αποχώρησαν. Ωστόσο, μέχρις στιγμής, η τρόικα έχει εμφανιστεί αρνητική.
Στις συναντήσεις με την τρόικα, το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να εστιάσει κυρίως στη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων και στον επανέλεγχο της νομιμότητας πρόσληψης του προσωπικού. Η παρουσίαση του κ. Μητσοτάκη θα αφορά την επιτάχυνση της πειθαρχικής αντιμετώπισης παραπτωμάτων, τον έλεγχο των πιστοποιητικών βάσει των οποίων έγιναν οι προσλήψεις (σ.σ. η διαδικασία αναμένεται να απαιτήσει μήνες, ενώ σήμερα έχει ελεγχθεί περί το 7% των σχετικών εγγράφων), αλλά και τη νομιμότητα της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου βάσει των Προεδρικών Διαταγμάτων των Βάσως Παπανδρέουκαι Προκόπη Παυλόπουλου.
Παράλληλα, θα παρουσιαστούν στοιχεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος διαθεσιμότητας (25.000 εργαζόμενοι, κάποιοι εκ των οποίων θα απολυθούν μετά την πάροδο του 8μήνου) ενώ «αγκάθι» αναμένεται να αποτελέσουν οι 1.000 απολύσεις που προβλέπεται από το επικαιροποιημένο μνημόνιο να προέλθουν από ΝΠΙΔ των υπουργείων Μεταφορών, Αγρ. Ανάπτυξης και Πολιτισμού. Ειδικά για τις απολύσεις στις αστικές συγκοινωνίες, τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος όσο και ο αρμόδιος υπουργός Μιχ. Χρυσοχοϊδηςέχουν διατυπώσει αντιρρήσεις και το θέμα αναμένεται να τεθεί με έμφαση από την πλευρά της τρόικας.
«Βαριά» ατζέντα, όμως, στο Παρίσι θα έχει και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Πέραν των «κόκκινων» δανείων, όπου εμπλέκονται και τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, ο κ. Αθανασίου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις πιέσεις της τριμερούς για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η επεξεργασία του οποίου βρίσκεται στην τελική του ευθεία.
Επιτάχυνση Δικαιοσύνης
Η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, η διευθέτηση χιλιάδων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, αρκετές εκ των οποίων αφορούν, μεταξύ άλλων, και φορολογικές υποθέσεις, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της τρόικας. Η εμπλοκή στην εκκαθάριση των υποθέσεων αυτών αποτέλεσε αντικείμενο διαδοχικών συσκέψεων της ηγεσίας του υπουργείου με στελέχη της τρόικας και της Task Force τους προηγούμενους μήνες. Κατά πληροφορίες, στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν περίπου 400.000 υποθέσεις, εκ των οποίων ένας αριθμός κοντά στις 100.000 αφορά φορολογικά θέματα.
Πηγή: Καθημερινή

aftodioikisi.gr

Πρόσληψη 500 ειδικών φρουρών στην ΕΛΑΣ -Τα απαιτούμενα προσόντα και η μοριοδότηση


Mέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρόσληψη 500 ειδικών φρουρών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Εθνος» το σχετικό αίτημα έχει λάβει την απαιτούμενη έγκριση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την ΕΛ.ΑΣ. και μένει μόνο το τελικό ΟΚ από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δοθεί.
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό
Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν άνδρες και γυναίκες κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου, ΙΚΕ, ΤΕΕ ή ΑΕΙ/ΤΕΙ. Επίσης, οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να έχουν ξεπεράσει το 28ο έτος της ηλικίας τους και θα πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,70 μ. Επίσης, να διαθέτουν την υγεία και τη σωματική διάπλαση που καθορίζεται από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης για τη σωματική ικανότητα των υποψηφίων Δοκίμων Αστυφυλάκων και να μην έχουν τατουάζ.
Πώς θα γίνει η μοριοδότησή τους
Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας πηγής, βασικός παράγοντας μοριοδότησης των υποψηφίων αποτελεί ο βαθμός του απολυτηρίου τίτλου σπουδών που θα καταθέσουν. Επιπλέον μόρια μπορούν να λάβουν όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό γνώσης τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας, άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου και έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις κατά προτίμηση ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά ή ως εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης ή ως Επαγγελματίες Οπλίτες. Επίσης, παραπάνω μόρια λαμβάνουν οι γονείς ή τα τέκνα πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.
Οι υποψήφιοι αφού καταθέσουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα θα παραπεμφθούν σε ψυχοτεχνικές επιτροπές για ψυχομετρικό έλεγχο και αφού τον περάσουν επιτυχώς θα παραπεμφθούν σε Αθλητικές Επιτροπές οι οποίες θα τους υποβάλλουν στα εξής αγωνίσματα:
  • Δρόμος 100μ. σε χρόνο 16 δευτερόλεπτα με μια προσπάθεια
  • Δρόμος 1.000μ. σε χρόνο 4 λεπτών και 20 δευτερολέπτων με μια προσπάθεια
  • Αλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05μ. με τρεις προσπάθειες
  • Αλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,6μ. με τρεις προσπάθειες
  • Ρίψη σφαίρας 7,275 κιλών σε απόσταση τουλάχιστον 4,5μ. με τρεις προσπάθειες με το κάθε χέρι



aftodioikisi.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

Καλωσορίζω στο νησί μας τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, με τον οποίο υπάρχει άριστη συνεργασία, τόσο στα θέματα αρμοδιότητάς του, όσο και με τις υπηρεσίες που εποπτεύει. Νιώθω την ανάγκη να τον ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή του, στο μέτρο του δυνατού, στα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας και τους ανθρώπους του και τα οποία είναι πολλά και σοβαρά, με κυρίαρχο αυτό της λαθρομετανάστευσης. Λυπάμαι, γιατί οι υποχρεώσεις μου στη Βουλή των Ελλήνων με κρατούν στην Αθήνα. Είμαι βέβαιος ότι η καταγραφή των προβλημάτων κατά την επίσκεψή του στη Χίο, καθώς επίσης και οι δικές μου αναφορές για συγκεκριμένα θέματα, θα τύχουν της απόλυτης προσοχής και ενδιαφέροντος του Υπουργού και ότι, με δεδομένη τη δυναμικότητα και την εργατικότητα που τον διακρίνει, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια από μέρους του για την επίλυσή τους.

Τέλη κυκλοφορίας 2015: Πληρώστε όσους μήνες θέλετε


Την προώθηση ενός νέου σχεδίου πληρωμής των τελών κυκλοφορίας σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, προσπαθώντας να ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αλλά κυρίως να εισπράξει έστω και τμήμα των τελών κυκλοφορίας που ούτως ή άλλως δεν εισπράττει.
Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, προβλέπεται να δοθεί η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας ανά έξι μήνες ή ανά τέσσερις μήνες.
Έτσι, αν κάποιος το επιθυμεί, θα μπορεί να πληρώνει μόνο κατά το 2ο εξάμηνο του έτους,περίοδος που περιλαμβάνει τις καλοκαιρινές διακοπές και τα Χριστούγεννα, πληρώνοντας τα μισά χρήματα.
Μάλιστα, οι εισηγητές της πρότασης αναφέρουν ότι σε όσους εξακολουθήσουν να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας σε ετήσια βάση,θα μπορεί να γίνεται και μια έκπτωση έτσι ώστε να υπάρχει κίνητρο καταβολής.

aftodioikisi.gr

Μέσω ΚΕΠ οι μεταβιβάσεις Ι.Χ. και μοτοσυκλετών


Πιο γρήγορα και πιο απλά θα πραγματοποιείται από την Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014, η μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας Ιδιωτικής Χρήσης. Η διαδικασία αυτή, αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, θα πραγματοποιείται πλέον και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Με τον τρόπο αυτό αποσυμφορούνται οι βεβαρημένες με παράλληλα καθήκοντα αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες που μέχρι σήμερα εξυπηρετούντο από 60 σημεία σε όλη την Ελλάδα για τη μεταβίβαση και έκδοση της άδειας κυκλοφορίας τους, από τις 2 Σεπτεμβρίου θα εξυπηρετούνται από 1.060 σημεία, όσα και τα ΚΕΠ σε ολόκληρη τη χώρα.
Με αφορμή τις νέες υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα ΚΕΠ στους πολίτες, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την εξής δήλωση:
«Τα ΚΕΠ, στην καινούργια εποχή που έχουν περάσει, παρέχουν διαρκώς νέες υπηρεσίες υψηλής ζήτησης για τους πολίτες. Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση ενός επιτυχημένου θεσμού. Η επιτυχία αυτή συνδέεται άρρηκτα με την υψηλή παροχή υπηρεσιών από τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω, για την αφοσίωσή τους στη δουλειά την οποία επιτελούν. Επιπλέον, για το αίσθημα εξυπηρέτησης του πολίτη το οποίο τους διακρίνει, κάτι που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη υπηρεσία (μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας Ιδιωτικής Χρήσης), αιτούνται ετησίως πάνω από 60.000 πολίτες. Επίσης, τα ΚΕΠ ήδη εξυπηρετούν τους πολίτες στη διαδικασία ανανέωσης της άδειας οδήγησης. Μόνο τον τελευταίο χρόνο εξυπηρετήθηκαν πάνω από 22.000 πολίτες.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, που ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η νέα εξυπηρέτηση μέσω ΚΕΠ αφορά τις εξής κατηγορίες:
Α. Άδειες οδήγησης
1. Αρχική χορήγηση άδειας οδήγησης κατηγορίας ΑΜ, Α1, Α2, Α.
2. Αρχική χορήγηση άδειας οδήγησης κατηγορίας Β.
3. Προσθήκη σε ισχύουσα άδεια οδήγησης κατηγορίας Β του κωδικού 96.
4. Επέκταση ισχύουσας άδειας οδήγησης εντός των κατηγοριών ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, ΒΕ.
5. Επέκταση ισχύουσας άδειας οδήγησης κατηγορίας Β στις κατηγορίες C1 ή C ή D1 ή D με ή χωρίς πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας (Π.Ε.Ι.).
6. Επέκταση ισχύουσας άδειας οδήγησης από τις κατηγορίες C1, C, D1, D σε C1E, CE, D1E, DE αντίστοιχα και εντός των ανωτέρω κατηγοριών με ή χωρίς Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.).
7. Χορήγηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) αρχικής επιμόρφωσης.
8. Ανανέωση άδειας οδήγησης (κάθε κατηγορίας).
9. Ανταλλαγή άδειας οδήγησης που έχει εκδοθεί από κράτος μέλος της Ε.Ε. με ελληνική αντίστοιχης κατηγορίας.
10. Μετατροπή ισχύουσας άδειας οδήγησης από Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Αφρική και Νότια Κορέα σε αντίστοιχη ελληνική.
11. Μετατροπή ισχύουσας άδειας οδήγησης που εκδόθηκε από την Ελβετία σε αντίστοιχης κατηγορίας άδεια οδήγησης ελληνική χωρίς θεωρητική εξέταση και δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς.
12. Αντικατάσταση εντύπου άδειας οδήγησης.
13. Χορήγηση αντιγράφου εντύπου άδειας οδήγησης λόγω απώλειας ή κλοπής ή φθοράς ή αλλοίωσης.
14. Περιορισμός κατηγοριών ισχύουσας άδειας οδήγησης για λόγους υγείας ή συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.
15. Επαναχορήγηση κατηγοριών άδειας οδήγησης που περιορίστηκαν για λόγους υγείας ή συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.
Β. Ειδικές άδειες οδήγησης
1. Χορήγηση ειδικής άδειας οδήγησης Επιβατηγού Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτου.
2. Χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων.
3. Ανανέωση ειδικής άδειας οδήγησης Επιβατηγού Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτου.
4. Χορήγηση αντιγράφου ειδικής άδειας οδήγησης Επιβατηγού Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτου λόγω απώλειας ή φθοράς ή κλοπής.
5. Επέκταση ειδικής άδειας οδήγησης Επιβατηγού Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτου.
Γ. Οχήματα ιδιωτικής χρήσης
1. Έκδοση άδειας κυκλοφορίας Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτου Μ.Β. μέχρι 4.000 χιλ/μα.
2. Μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας ενάριθμου επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.).
3. Μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας ενάριθμου επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) λόγω κληρονομιάς.
4. Μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας φορτηγού ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) στο όνομα κληρονόμων.
5. Μεταβίβαση φορτηγού ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) μέχρι 4 τόνων.
6. Επικύρωση συμφωνίας μεταβίβασης φορτηγού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) άνω των 4 τόνων.
7. Χορήγηση βεβαίωσης ακινησίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης.
8. Χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) λόγω απώλειας, φθοράς ή κλοπής.
9. Άρση παρακράτησης κυριότητας επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.).
Δ. Οχήματα Δημόσιας Χρήσης (Δ.Χ.)
1. Επικύρωση συμφωνίας μεταβίβασης φορτηγού αυτοκινήτου δημοσίας (Φ.Δ.Χ.).
2. Έκδοση άδειας κυκλοφορίας φορτηγού αυτοκινήτου δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) λόγω μεταβίβασης.
3. Αποχαρακτηρισμός φορτηγού αυτοκινήτου δημοσίας (Φ.Δ.Χ.).

aftodioikisi.gr

Μέσα Μεταφοράς: Οι αλλαγές σε δρομολόγια, εισιτήρια και κάρτες


Σε ισχύ τίθενται από τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, οι σημαντικές αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των μέσων μεταφοράς της Αθήνας, που προωθούν ο ΟΑΣΑ και το υπουργείο Μεταφορών.
Οι αλλαγές έχουν στόχο να προσελκύσουν περισσότερους επιβάτες, καθώς οι μετακινήσεις γίνονται αισθητά φθηνότερες για τους τακτικούς χρήστες, παρότι δεν απουσιάζουν και οι ρυθμίσεις που θα επιβαρύνουν κάποιες κατηγορίες.
Οι αλλαγές στις τιμές καρτών και εισιτηρίων είναι το πρώτο βήμα μιας σειράς ενεργειών που έχουν στόχο την συνολική αναδιοργάνωση των αστικών συγκοινωνιών και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία.
Μεταξύ άλλων προωθούνται ο ανασχεδιασμός του δικτύου, με την έμφαση να δίνεται στα μέσα σταθερής τροχιάς, η αναδιοργάνωση του προσωπικού με εσωτερικές μετακινήσεις, ενώ προβλέπονται και προσλήψεις νέων εργαζομένων.
Οι περισσότερες αλλαγές θα εφαρμοστούν στο μετρό αλλά και στις γραμμές κορμού των λεωφορείων που θα διατρέχουν τους βασικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας χωρίς όμως να εισέρχονται στα προάστια.
Τέσσερις είναι οι βασικές αλλαγές τις οποίες επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο η διοίκηση του ΟΑΣΑ:
-Η μείωση του μήκους της διαδρομής αρκετών λεωφορειακών γραμμών, ώστε αυτές να μετατραπούν σε τροφοδοτικές του μετρό αλλά και των γραμμών κορμού των λεωφορείων.
-Η ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από το δίκτυο του μετρό.
-Η αλλαγή στις συχνότητες διέλευσης των λεωφορείων, ώστε σε περιοχές όπου η επιβατική κίνηση είναι μεγάλη να αυξηθούν και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση να μειωθούν.
-Η αλλαγή στον τρόπο που θα διανέμονται οι επιχορηγήσεις στις αστικές συγκοινωνίες.
Οσον αφορά στη νέα τιμολογιακή πολιτική στα συγκοινωνιακά μέσα των «Συγκοινωνιών Αθηνών» (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ), διαμορφώνεται ως εξής:
- Νέα ενιαία μηνιαία κάρτα απεριόριστων διαδρομών, αξίας 30 ευρώ (μειωμένη 15 ευρώ), με την οποία οι επιβάτες – μόνιμοι χρήστες των «Συγκοινωνιών Αθηνών» θα μετακινούνται σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα απεριόριστα κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα.
Η κάρτα αυτή αντικαθιστά τις προηγούμενες αξίας 20,00 ευρώ (η οποία ίσχυε για μετακινήσεις μόνο με λεωφορεία, τρόλεϊ & τραμ) & αξίας 45 ευρώ (η οποία ίσχυε για μετακινήσεις με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα).
- Νέες ενιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών, τρίμηνης ισχύος αξίας 88 ευρώ (μειωμένη 44 ευρώ), εξάμηνης ισχύος αξίας 170 ευρώ (μειωμένη 85 ευρώ) και ετήσιας ισχύος αξίας 320 ευρώ (μειωμένη 160 ευρώ).
- Νέο ενιαίο εισιτήριο αξίας 1,20 ευρώ (μειωμένο 0,60 ευρώ), χρονικής ισχύος 70 λεπτών από την επικύρωσή του σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα, το οποίο αντικαθιστά τα προηγούμενα εισιτήρια αξίας 1,20 ευρώ (που ίσχυε μόνο για μία διαδρομή με λεωφορείο ή τρόλεϊ ή τραμ) & αξίας 1,40 ευρώ (που ίσχυε για μετακινήσεις με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα για 90 λεπτά).
- Νέο ενιαίο εισιτήριο χρονικής ισχύος 5 ημερών, αξίας 10,00 ευρώ, σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα. Το εισιτήριο αυτό αντικαθιστά το προηγούμενο εισιτήριο αξίας 14,00 ευρώ (χρονικής ισχύος 7 ημερών).


aftodioikisi.gr

Κοινωνικός Τουρισμός: Αναρτήθηκαν οι πίνακες με τα προσωρινά αποτελέσματα – Ξεκινάει η προθεσμία για τις ενστάσεις


Αναρτήθηκαν σήμερα, 26.08.2014, τα προσωρινά Μητρώα Δικαιούχων και Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και οι προσωρινοί Πίνακες Αποκλειομένων Δικαιούχων και Παρόχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επιδότηση Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων & των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2014-2015».
Οι Δικαιούχοι και οι Πάροχοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά των αποτελεσμάτων των προσωρινών Μητρώων και Πινάκων από την Τετάρτη, 27.08.2014, και ώρα 08:00 μέχρι την Παρασκευή, 29.08.2014, και ώρα 12:00 (μεσημβρινή). Η ένσταση υποβάλλεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από τη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).
Δικαιολογητικά που ενδεχομένως συνοδεύουν την ένσταση κατατίθενται στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ μέχρι τη Δευτέρα, 01.09.2014, και ώρα 13:30.


aftodioikisi.gr

Δημοτικοί υπάλληλοι: Τι αλλάζει για αξιολόγηση, μετατάξεις, εξαγορά συντάξιμων χρόνων (ΦΕΚ)


Τις αλλαγές που επιφέρει ο Ν.4281/2014 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 160/8-8-2014), «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, Οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις» για τους εργαζόμενους στους δήμους καταγράφει ενημερωτικό σημείωμα της ομοσπονδίας τους. Συγκεκριμένα:
Άρθρο 248:
«Το προσωπικό που, έως τη θέση σε ισχύ του Ν.4172/2013, υπηρετούσε σε θέσεις ειδικότητας Σχολικών Φυλάκων, δικαιούται να αναγνωρίσει ως συντάξιμο, κατόπιν εξαγοράς στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης, το χρόνο απασχόλησής του σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας δυνάμει των διατάξεων της παρ.15 του άρθρου 20 του Ν.2639/1998.
Για την αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου ως συντάξιμου και μέχρι πέντε έτη κατ΄ ανώτατο όριο, υποβάλλεται αίτηση στους αρμόδιους φορείς, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης του τελευταίου εδαφίου της παρούσας παραγράφου.
Το ποσό της εξαγοράς για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του εργαζόμενου μηνός Ιουνίου 2013, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς ποσοστά εισφορών εργαζομένου και εργοδότη για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Το ποσό που προκύπτει από τον πιο πάνω υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλεται αντίστοιχα από τον εργαζόμενο ως ασφαλισμένο και τον οικείο Ο.Τ.Α. ως εργοδότη, είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις ισάριθμες με τους μήνες που αναγνωρίζονται, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερος των εξήντα.
Ο αναγνωριζόμενος χρόνος λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης ή την προσαύξηση του ποσού της μόνο μετά την ολοσχερή εξόφληση του ποσού εξαγοράς, εκτός εάν υποβληθεί αίτηση για συνταξιοδότηση, οπότε οι υπολειπόμενες δόσεις παρακρατούνται από τη σύνταξη.
Σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου πριν την εξόφληση του οφειλομένου ποσού, το υπολειπόμενο ποσό καταβάλλεται σύμφωνα με τα προαναφερόμενα από τα δικαιοδόχα πρόσωπα, στα οποία μεταβιβάζεται η σύνταξη.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΕΤΕΑ, η οποία εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ρυθμίζεται ο τρόπος, η διαδικασία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.»
Με τη διάταξη αυτή (άρθρο 248) δίνεται η δυνατότητα στους Σχολικούς Φύλακες να αναγνωρίσουν ως συντάξιμο, μετά από εξαγορά στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και στους οικείους φορείς Επικουρικής Ασφάλισης, το χρόνο απασχόλησής τους σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας. Οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν με την έκδοση της Απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Άρθρο 250:
Τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 318/1992 του Ν. 4250/2014 και άλλες διατάξεις.
1.       Στο άρθρο 7 του π.δ. 318/1992, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 20 του κεφαλαίου Γ΄ του Ν. 4250/2014 και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 7 του Ν.4275/2014, προστίθεται παράγραφος 10 ως εξής:
«10. Σε περίπτωση που το αρμόδιο όργανο για την έκδοση της απόφασης επιμερισμού, δεν άσκησε τα καθήκοντά του στην αντίστοιχη θέση κατά το έτος αξιολόγησης, η απόφαση επιμερισμού εκδίδεται από το όργανο που υπηρετεί κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης κατόπιν πρότασης των προϊσταμένων, οι οποίοι κατά το έτος αξιολόγησης ενεργούν ως αξιολογητές».
2.       Στο τέλος του άρθρου 10 του π.δ. 318/1992, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.4250/2014 προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:
«6. Τα μέτρα βελτίωσης της απόδοσης του αξιολογούμενου συνίστανται ενδεικτικά στα εξής:
α. Συμμετοχή σε συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ ή άλλου πιστοποιημένου φορέα επιμόρφωσης.
β. Επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές δια βίου μάθησης.
γ. Ανάπτυξη ορισμένης δεξιότητας.
δ. Βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, που άπτονται της εργασίας, της συμπεριφοράς κ.ο.κ.
ε. Εκούσια μετακίνηση εντός της υπηρεσίας».
3.       Στο άρθρο 18 του π.δ. 318/1992, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 25 του κεφαλαίου Γ΄ του Ν.4250/2014 προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:
«6. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί  εντός της προβλεπόμενης στην παράγραφο 1 προθεσμίας η αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων, η περαιτέρω διαδικασία, της εισήγησης και αξιολόγησης των υπαλλήλων, δεν αναστέλλεται. Στην περίπτωση αυτή τα στοιχεία των αξιολογούμενων (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, κατηγορία και κλάδος, βαθμός και τίτλος θέσης), καθώς και η περίοδος αξιολόγησης συμπληρώνονται επί του εντύπου αξιολόγησης από την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού».
4.       Η παρ.5 του άρθρου 32 του Ν.4250/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«5.α. Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 90 και 91 του Ν.4172/2013 ( Α΄ 167) και δεν θα επιφέρουν καμία άλλη δυσμενή έννομη συνέπεια, μισθολογικού, υπηρεσιακού ή άλλου χαρακτήρα για τους αξιολογούμενους υπαλλήλους, β. Το σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων του π.δ. 318/1992, όπως ισχύει, εφαρμόζεται αποκλειστικά για το έτος αξιολόγησης 2013. γ. Εφόσον η αξιολόγηση του έτους κατά το πάγιο σύστημα που θα ισχύσει είναι καλύτερη της αξιολόγησης τους έτους 2013 με το μεταβατικό σύστημα αξιολόγησης, η καλύτερη αξιολόγηση του έτους 2014 ισχύει και για το 2013. Η δυσμενέστερη αξιολόγηση στην περίπτωση αυτή αφαιρείται από τον υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου».
5.       Οι προθεσμίες που τίθενται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 32 του Ν.4250/2014 επανακαθορίζονται ως εξής:
Έως την 1η Σεπτεμβρίου 2014 εκδίδεται η απόφαση επιμερισμού ποσοστών. Εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου συντάσσεται η αυτοαξιολόγηση, μετά το πέρας του οποίου συντάσσονται εντός δεκαπέντε ημερών οι εισηγήσεις, εφόσον απαιτούνται και εντός μηνός από το πέρας της προθεσμίας συμπλήρωσης της αυτοαξιολόγησης ή της εισήγησης, εφόσον απαιτείται, συντάσσονται οι εκθέσεις αξιολόγησης από τους αξιολογητές.
6.       Στο δεύτερο εδάφιο της παρ.4 του άρθρου 8 του Ν.4275/2014 (Α΄ 149) απαλείφεται η φράση εντός της παρενθέσεως «(άρθρα 69 και 70 του Υ.Κ.)».
Με τις παρ.1 έως 5 τροποποιούνται διατάξεις του Ν.4250/2014 που αφορούν στην «συγκριτική αξιολόγηση».
Ενώ με την παρ.6 λύνεται οριστικά το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την πράξη 192/2013 του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου στο Ι Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θεωρούσε ότι για τις μετατάξεις εντός του ίδιου ή ανώτερου κλάδου χρειάζεται έγκριση της Επιτροπής της Π.Υ.Σ. 33/2006, όπως ισχύει.

aftodioikisi.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ

«Στη Χίο και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο λειτούργησε μετά από αγώνες του γυναικείου κινήματος και των άλλων φορέων του νησιού η Παιδιατρική Κλινική, αφού θυσιάστηκαν δυο παιδιά, λόγω της ανυπαρξίας τότε Παιδιατρικής Κλινικής.
Στα πλαίσια των γνωστών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η ΕΕ και η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μειώνοντας τη χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων, λειτουργεί σήμερα η Παιδιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Χίου με πολλά προβλήματα.
Η προσπάθεια που καταβάλουν οι γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής δεν μπορεί να κρύψει τις ελλείψεις και τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.
Τα χιλιάδες παιδιά (βρέφη, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό) δεν προστατεύονται αφού οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, αλλά δεν φθάνουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
Οι οργανικές θέσεις ήταν 4 αλλά καταργήθηκε η μια θέση επιμελητή Β. Στο οργανόγραμμα υπάρχουν ο Διευθυντής, ο επιμελητής Α και επιμελητής Β. Σήμερα δουλεύουν στην παιδιατρική μια επιμελήτρια Β και μια επικουρική γιατρός μονοετούς σύμβασης, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν στους εξής 4 τομείς: α) παιδιατρική, β) στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, γ) στη μαιευτική κλινική και δ) στα εξωτερικά ιατρεία.
Και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί γιατί σήμερα υπάρχουν μόνο 6 εργαζό­μενοι και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες αφού χρειάζονται τουλάχιστον 10.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό και τις άδειες τους και είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν οι δύο γιατροί 11 εφημερίες το μήνα.
Είναι αναγκαίο να προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις του οργανογράμματος, να αυξηθεί ο αριθμός των μόνιμων γιατρών στην Παιδιατρική Κλινική και να προσληφθούν οι αναγκαίες νοσηλεύτριες ώστε να καλύπτονται πλήρως, δωρεάν και σωστά οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού.
Η κατάσταση στην Παιδιατρική Κλινική της Χίου δεν είναι τυχαία. Έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις Παιδιατρικών Κλινικών σε διάφορα Νοσοκομεία της χώρας που οδεύουν σε κλείσιμο, προκειμένου αφενός να προχωρήσει η εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αφετέρου να δοθεί πεδίο δράσης για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας.
Η πλήρης, σωστή και δωρεάν λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χίου είναι αναγκαία για την υγεία και τη ζωή των παιδιών του νησιού με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση των λαϊκών οικογενειών, οι οποίες πλέον αδυνατούν να απευθυνθούν σε ιδιώτες παιδίατρούς και καταλήγουν στο νοσοκομείο σαν τη μόνη διέξοδο.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμης αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού με βάση τις ανάγκες ανάπτυξης της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χίου, ώστε να μπορεί να προσφέρει δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους κατοίκους του νησιού.»

οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος ΛαμπρούληςΧρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.