Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΜΧ ΜΕ ΞΕΝΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ



H Eνωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου έκλεισε συμφωνία με τη μεγαλύτερη εταιρεία βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής στον κόσμο την GNC.
Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία συμφώνησε με την ΕΜΧ να προμηθεύεται πρώτη ύλη, δηλαδή μαστίχα (σε σκόνη), προκειμένου να την χρησιμοποιήσει αφενός στην παρασκευή μίας αντιοξειδωτικής φόρμουλας για άνδρες και σε μία επόμενη φάση για την παραγωγή ενός ισοτονικού ποτού. Hδη η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου έστειλε στην πολυεθνική το πρώτο φορτίο που είναι μισός τόνος μαστίχα.
H GNC Holdings, εδρεύει στο Πίτσμπουργκ και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην υγεία παγκοσμίως, με μία μεγάλη ποικιλία βιταμινών, φυτικών συμπληρωμάτων διατροφής κ.λπ. Η εταιρεία διαχειρίζεται δικό της δίκτυο διανομής, που μόνο στην Αμερική ελέγχει περισσότερα από 6.600 καταστήματα – ιδιόκτητα και με δικαιόχρηση- ενώ επεκτείνεται σε 50 χώρες.
Την ίδια στιγμή, η ΕΜΧ έκλεισε στρατηγική συμφωνία συνεργασίας και με τον γερμανο-ολλανδικό όμιλο φαρμάκων τον Doctor Hitch, καθώς ο τελευταίος ενδιαφέρεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το αμέσως προσεχές διάστημα κάψουλα μαστίχας.
Eν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες συζητήσεις του Ελληνικού Συνεταιρισμού με φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να λανσάρουν κάψουλες μαστίχας ή ακόμη και σπρέυ για το στόμα, αλλά και με εταιρείες καλλυντικών. Ηδη μία πολυεθνική εταιρεία καλλυντικών με έδρα τη Γαλλία, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συνεργασίας με την ΕΜΧ.
Εξελίξεις, ωστόσο, επιφυλάσσει η Ενωση Μαστιχοπραγωγών Χίου και στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά την κάψουλα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει -ίσως και μέχρι τα τέλη του έτους- ένα νέο παραφαρμακευτικό προϊόν που επίσης θα έχει ως βάση τη μαστίχα. Οπως μάθαμε, έχει ήδη αγοραστεί η απαιτούμενη μηχανή από την Ενωση για την νέα αυτή μεταποιητική διαδικασία.
Στις μέρες μας, η επιστημονική κοινότητα με ορθές και επιστημονικά αποδεκτές μεθόδους, αποκαλύπτουν ότι η φυσική Μαστίχα Χίου διαθέτει μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τα όσα και ιστορικά έχουν καταγραφεί.
Συγκεκριμένα, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η ευεργετική δράση της Μαστίχας κατά των παθήσεων του πεπτικού συστήματος, η συμβολή της στη στοματική υγιεινή, η σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της και το γεγονός ότι αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό. Παράλληλα, η μαστίχα Χίου, συμβάλει στην επούλωση τραυμάτων και στην ανάπλαση της επιδερμίδας.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Πηγή:www.reporter.gr

Συγκρούστηκαν δυο επιβατηγά πλοία μέσα στο λιμάνι του Πειραιά


sigrousi_ploion_

Δύο επιβατηγά πλοία συγκρούστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά σήμερα το απόγευμα την ώρα του απόλου.
Από την σύγκρουση δεν υπήρξαν τραυματισμοί επιβατών, λόγω την μικρής ταχύτητας που είχαν αναπτύξει, προκλήθηκαν ωστόσο, υλικές ζημιές και απαγορεύτηκε ο απόπλους.
Πρόκειται για το Champion Jet 1 στο οποίο επέβαιναν 307 άτομα με προορισμό Σίφνο-Μήλο-Ίο-Σαντορίνη και το Flying Dolphin «ATHINA» που εκτελούσε το δρομολόγιο προς Αίγινα-Αγκίστρι.
Ορισμένοι από τους επιβάτες κατέφθασαν τελικά στους προορισμούς τους, ταξιδεύοντας τελικά με το Speedrunner, ενώ στους υπόλοιπους επεστράφησαν τα χρήματα του εισιτηρίου.
Οι επιβάτες του «Athina» εξυπηρετήθηκαν με άλλο «δελφίνι».

Στο «φως» το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων – Οι στόχοι του ΥΠΑΠΕΝ και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Στη δημοσιότητα δόθηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), έναν «φιλόδοξο», όπως τον χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, «σχεδιασμό, που σηματοδοτεί την ανατροπή των ακολουθούμενων μέχρι σήμερα πολιτικών των κυβερνήσεων της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας και κατευθύνει προς μια οικονομία και μια κοινωνία με μηδενικά απόβλητα, που θα μετατρέπει τα απόβλητα σε πόρους», όπως είπε.
«Η εναρμόνισή του με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η αξιοποίηση -αλλά και υπέρβαση σε ορισμένες περιπτώσεις- των πιο θετικών στοιχείων του κοινοτικού κεκτημένου, σε συνδυασμό με τη διασφαλισμένη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων υποδομών και δράσεων, αποτελούν το πρώτο βήμα για το πέρασμα από την μεσαιωνικού τύπου ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων στη σύγχρονη αντίληψη της ανάκτησής τους με φιλικό για το περιβάλλον και την κοινωνία τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.
Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ), το ΕΣΔΑ, το οποίο διαμορφώθηκε από κοινού με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, εστιάζει προς ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων, σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε επίπεδο δήμων, των οποίων ο ρόλος αναβαθμίζεται, την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, τη διακριτή διαλογή και επεξεργασία του οργανικού κλάσματος, τη μικρή κλίμακα των μονάδων επεξεργασίας και ανάκτησης, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, και κυρίως την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης αποβλήτων.
Σύμφωνα με το ΥΠΑΠΕΝ, οι στόχοι του ΕΣΔΑ υπερβαίνουν τη λογική των συγκεντρωτικών μονάδων διαχείρισης σύμμεικτων αστικών αποβλήτων, υπέρ της διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων και της μείωσης της παραγωγής αποβλήτων αλλά και του κόστους διαχείρισής τους.
Ταυτόχρονα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ενθάρρυνση των κοινωνικών πρωτοβουλιών για πιο άμεση συμμετοχή στη διαχείριση των αποβλήτων, η δυνατότητα σύναψης συνεργασίας μόνον για τη διαλογή στην πηγή και την εκπαίδευση μεταξύ δήμων, κοινωνικών συνεταιρισμών ή/και συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, εφόσον τα απόβλητα εντάσσονται στην εναλλακτική διαχείριση.
Αναγνωρίζεται επίσης η ανάγκη αντιμετώπισης της παραοικονομίας στον τομέα της ανακύκλωσης, που αναπτύσσεται κατά κανόνα με παραβατικό και περιβαλλοντικά επικίνδυνο τρόπο, καθώς και η παράνομη μεταφορά συμμείκτων μέσω Κέντρων Διαλογής και Ανάκτησης Υλικών (ΚΔΑΥ), όπου συμβαίνει.
Επιπλέον, σημαντική στο νέο ΕΣΔΑ κρίνεται η απορριπτική αναφορά στην καύση ως μεθόδου διαχείρισης. Μέθοδοι θερμικής ανάκτησης ενέργειας δευτερογενών στερεών καυσίμων όπως η καύση, η αεριοποίηση, η πυρόλυση, η αεριοποίηση Plasma κ.ά. θεωρούνται διεργασίες υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης και βάσει της αρχής της προφύλαξης δεν ενδείκνυνται από τον παρόντα σχεδιασμό. Ως εκ τούτου τεχνικές που παράγουν RDF/SRF δεν ενδείκνυνται για την επεξεργασία των απορριμμάτων καθότι απομακρύνουν υλικά που πρέπει να οδεύουν προς ανακύκλωση.
Οι έννοιες «Ανάκτηση Ενέργειας» και «Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων» στο ΕΣΔΑ ορίζονται ως οι πρακτικές ήπιας περιβαλλοντικής όχλησης, όπως η ανάκτηση βιοαερίου από ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, η παραγωγή βιοαερίου μέσω αναερόβιας αποδόμησης, η παραγωγή βιοντίζελ από απόβλητα έλαια κ.ά.
Στόχοι της εθνικής πολιτικής για τα απόβλητα μέχρι το 2020 είναι: τα κατά κεφαλή παραγόμενα απόβλητα να έχουν μειωθεί δραστικά, η προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων-βιοαποβλήτων να εφαρμόζεται στο 50% του συνόλου των αστικών στερεών αποβλήτων, η ανάκτηση ενέργειας να αποτελεί συμπληρωματική μορφή διαχείρισης, όταν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια κάθε άλλου είδους ανάκτησης και η υγειονομική ταφή να αποτελεί την τελευταία επιλογή και να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από το 30% του συνόλου των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ).
Το ΕΣΔΑ εκτός από τα ΑΣΑ περιλαμβάνει τη διαχείριση και άλλων ρευμάτων αποβλήτων όπως τα βιομηχανικά απόβλητα, τα γεωργοκτηνοτροφικά, η ιλύς των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.
Ο μελλοντικός προγραμματισμός του ΥΠΑΠΕΝ σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων, έχει να κάνει με την έγκριση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, του οποίου η εκπόνηση ολοκληρώνεται και σύντομα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, η προσαρμογή των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στο νέο ΕΣΔΑ έως την 30ή Σεπτεμβρίου, η διαμόρφωση νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων, σε εφαρμογή του ΕΣΔΑ, μεταξύ των οποίων και μέτρα διευκόλυνσης της χωροθέτησης υποδομών ήπιας διαχείρισης αποβλήτων.
Επιπλέον, αναμένονται ενημερωτικές πρωτοβουλίες για το ΕΣΔΑ και διάλογος με τη συμμετοχή τόσο επαγγελματικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να διευκολυνθεί η επικαιροποίηση των ΠΕΣΔΑ, καθώς επίσης και δράσεις τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης των δήμων και των υπηρεσιών τους, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, για την κατάρτιση μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου των τοπικών Δημοτικών Σχεδίων και υλοποίησή τους στη συνέχεια, με επάρκεια και αποτελεσματικότητα.
Τέλος, προγραμματίζεται η χρηματοδότηση των δράσεων και υποδομών των Τοπικών Δημοτικών Σχεδίων και των συναφών έργων των ΠΕΣΔΑ, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Το ΕΣΔΑ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου www.ypeka.gr (ενότητα “περιβάλλον”, υποενότητα “διαχείριση αποβλήτων”), όπου είναι επίσης αναρτημένο και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων, αναπόσπαστο στοιχείο του νέου σχεδιασμού.




aftodioikisi.gr

H εγκύκλιος με την απόφαση “σοκ” για τριπλή μείωση στις συντάξεις – Δείτε τι αλλάζει από τον επόμενο μήνα


Όπως είχε γράψει η afodioikisi.grτριπλή εισφορά για ασθένεια θα πληρώσουν 2,6 εκατ. συνταξιούχοι τον επόμενο μήνα λόγω της αναδρομικής παρακράτησης από τον Ιούλιο των νέων εισφορών. Αυτό προβλέπει απόφαση – εγκύκλιος την οποία υπέγραψε και απέστειλε στα Ταμεία ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ Κατρούγκαλος.
Οι κύριες συντάξεις θα “χάσουν” επιπλέον 2% το μήνα της ονομαστικής αξίας τους (πριν από τις άλλες κρατήσεις – περικοπές που επιβάλλονται από το 2010) ενώ η παρακράτηση του επιπλέον 6% το μήνα στις επικουρικές θα γίνεται στα καταβαλλόμενα ποσά ( μετά δηλαδή τις άλλες κρατήσεις). Οι σωρευτικές μειώσεις θα είναι ειδικά για το Σεπτέμβριο  6% στις κύριες (επιπλέον 2% Χ 3 μήνες) και 18% (6%Χ3 μήνες) στις επικουρικές και στο συνολικό εισόδημα από τις συντάξεις 12% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με υπολογισμούς.
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Σύμφωνα με την απόφαση, σε εφαρμογή της παραγράφου 31 του άρθρου 1 του ν.4334/2015, αυξάνεται από 1/7/ 2015 το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών, του Δημοσίου και του Ν.Α.Τ, από 4% σε 6% (αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες της  παρακράτησης για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ). Το νέο ποσοστό θα υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης (πριν από τις γνωστές περικοπές των Μνημονίων που ήδη γίνονται, δηλ. σε αυξημένα ονομαστικά ποσά κύριων συντάξεων). Από την ίδια ημερομηνία, θεσπίζεται εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε ποσοστό 6%, η οποία παρακρατείται εφεξής από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου μηνιαίου ποσού της επικουρικής σύνταξης, σύμφωνα με τη ρητή ως άνω διάταξη.
ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ 3 ΜΗΝΩΝ
Με βάση την απόφαση, οι νέες εισφορές θα παρακρατηθούν –  και για τους 3 μήνες – από τις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρει η απόφαση, “τα επιπλέον ποσά που θα προκύψουν από τον υπολογισμό της ανωτέρω εισφοράς επί των συντάξεων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, παρακρατούνται από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Σεπτεμβρίου 2015 και αποδίδονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, σύμφωνα με την αριθμ. Φ. 80000/οικ.22443/ 4522/8.10.2012 (Β΄2810) Κ.Υ.Α.”
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Σε παράδειγμα που δίνει η imerisia.gr, συνταξιούχος  του Δημοσίου με μεικτή κύρια σύνταξη 1.445,44 ευρώ και καταβαλλόμενη επικουρική 324,42 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 144,60 ευρώ στο τρίμηνο (επιπλέον 48,20 ευρώ το μήνα έναντι των 58 ευρώ που πλήρωνε) ενώ χαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ με 486,84 ευρώ μεικτή κύρια σύνταξη και καταβαλλόμενη επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ –  ΕΤΕΑ 236,75 ευρώ θα χάσει επιπλέον 72 ευρώ (24 ευρώ Χ 3 μήνες έναντι 19,50 ευρώ που πληρώνει κάθε μήνα έως σήμερα υπέρ του ΕΟΠΥΥ).




aftodioikisi.gr

ΟΑΕΔ: Προσλήψεις σε διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό


Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των προγραμμάτων κατάρτισης της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία Αθήνας, σε ωρομίσθιο διδακτικό και ειδικό εκπαιδευτικό επιστημονικό προσωπικό, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου (άρθρο 3 παρ.2 και 3 του Ν. 2336/95 και άρθρο 16 του Ν. 2643/98), για το σχολικό έτος 2015- 2016, καλεί όσους ενδιαφέρονται, επιθυμούν και πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως προβλέπονται στην υπ’ αριθμ 2145/33/08-07-2014 Απόφαση ΔΣ του Οργανισμού , και τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών της Σχολής ΑμεΑ Αθήνας, που εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. 2178/33/08-07-2014 απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ και την υπ αρθμ 2314/37/22-07¬2014 τροποποίηση αυτής, να υποβάλουν αίτηση από 24-08-2015 έως 04-09-2015 με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δημιουργία πινάκων αξιολόγησης και επιλογής ωρομισθίου εκπαιδευτικού και ειδικού εκπαιδευτικού επιστημονικού προσωπικού όπως αυτό ορίζεται παραπάνω, για την κάλυψη των παρακάτω κλάδων και ειδικοτήτων.



aftodioikisi.gr

«Μαύρα μαντάτα» από τις νέες απαιτήσεις των δανειστών: Τι αλλάζει σε μπλοκάκια και επιχειρήσεις, σε έκτακτη εισφορά και πρόωρες συντάξεις


Πριν καν πατήσει το πόδι της στην Ελλάδα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ οι απαιτήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα.
Το απίστευτο είναι ότι ενώ πλήττονται τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, έρχεται μείωση του φόρου από το 8% στο 6% για τους μόλις 230 φορολογούμενους που συγκεντρώνουν πλούτο στη χώρα μας με εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ και μάλιστα την ώρα που αυξάνεται η φορολόγηση όσων έχουν μισθό μόνο 500 ευρώ το μήνα!
Είναι η καινούργια απαίτηση των δανειστών που ζητούν να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις και μπλοκάκια από το 55% που είναι για φέτος στο 75% και για το 2016% στο 100%.
Παράλληλα οι δανειστές ζητούν να αυξηθεί και η έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 50.000 το χρόνο από το 4% στο 6%.
Μάλιστα για να γίνουν τα παραπάνω απαιτείται να αλλάξει ο νόμος που ψηφίστηκε μερικές ημέρες πριν στις 15 Ιουλίου από την ελληνική Βουλή ως μέρος των προαπαιτούμενων.
Μαύρα είναι τα μαντάτα και… για όσους σκέφτονται την “έξοδο” με την τετράδα των δανειστών να απαιτεί οι αλλαγές να έρθουν άμεσα και να μην υπάρξουν σταδιακές αλλαγές σε βάθος χρόνου όπως σχεδιάζει η ελληνική πλευρά.
Έτσι χιλιάδες ασφαλισμένοι, πιθανότατα μέσα στον Αύγουστο και ίσως πριν την υπογραφή της συμφωνίας να χάσουν το τρένο της συνταξιοδότησης και να δουν ότι πρέπει να παραμείνουν στη δουλειά από και 15 έτη περισσότερο.
Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι μητέρες ανηλίκων που δεν έχουν πιάσει το ηλικιακό όριο που απαιτεί ο υπάρχον νόμος ενώ συνολικά αναμένεται να θιγούν περίπου 150.000 άτομα.
Διασώζονται περίπου 15.000 άτομα που έχουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα αλλά και άλλοι 130.000 ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και πιάνουν και το όριο ηλικίας αλλά και τα έτη ασφάλισης που απαιτούνται.
Παράλληλα όμως και για όσους έχουν το δικαίωμα να βγουν πρόωρα έρχεται μεγάλη μείωση στο ποσό της σύνταξης με ποινή 16% κατά τη μεταβατική περίοδο ως την πλήρη σύνταξη.




aftodioikisi.gr

Παραιτήθηκαν 17 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (ονόματα)


Την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν 17 στελέχη του κόμματος, με κοινή τους ανακοίνωση.
Όπως καταγγέλλουν,  η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ καλείται, μέσα από μια κατεπείγουσα διαδικασία, να αποδεχτεί την επιλογή του Μαξίμου να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε και παρατείνοντας το μνημονιακό καθεστώς.
Την ίδια στιγμή, εξηγείται, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί σε ένα συνέδριο με βασικό πλαίσιο και στόχο την επικύρωση της μετάλλαξης σε μνημονιακό κόμμα. Ένα συνέδριο διαγκωνισμού μηχανισμών, την ώρα που θα εντείνεται η απογοήτευση και αποστράτευση χιλιάδων μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Όπως σημειώνουν τα 17 στελέχη, η σημερινή διαδικασία είναι η κορύφωση ενός εξαμήνου όπου όλες οι κρίσιμες αποφάσεις πάρθηκαν ερήμην οποιασδήποτε συλλογικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ, από μια ολιγομελή κυβερνητική ομάδα υπό τον Αλ. Τσίπρα. Η Κεντρική Επιτροπή καλέστηκε ελάχιστες φορές και αυτές απλά για να επικυρώσει τετελεσμένες και δρομολογημένες επιλογές, χωρίς καν επαρκή ενημέρωση και συζήτηση.
Με τη μετατροπή του «όχι» σε «ναι», την συμπόρευση με τις καθαρόαιμες μνημονιακές δυνάμεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) και την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων, έχει ματαιωθεί και ακυρωθεί η ίδια η βάση δημιουργίας και εξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει την υπογραφή του σε μια πράξη ταπείνωσης και περαιτέρω προώθησης της κοινωνικής και εθνικής καταστροφής, προσθέτουν.
Η τρόικα επιστρέφει, η χώρα μπαίνει σε νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα και υποθήκευση της περιουσίας της, οι γερμανικοί σχεδιασμοί για Grexit καθόλου δεν ακυρώνονται, η χρεοκοπία είναι ήδη εδώ. Όσα έχουν συμφωνηθεί και κυρίως όσα θα ακολουθήσουν αποτελούν παταγώδη αποτυχία της διαπραγματευτικής στρατηγικής που ακολουθήθηκε με ευθύνη του ηγετικού επιτελείου.
Όσα λέγονται από την κυβέρνηση ότι θα αγωνιστεί να μετριαστούν οι επιπτώσεις της συμφωνίας που η ίδια έφερε, αποτελούν νέες αυταπάτες, αντάξιες με τις προηγούμενες περί «αμοιβαία επωφελούς λύσης» και «έντιμου συμβιβασμού», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Κατανοούμε όσους, εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε βαθιά πίκρα και απογοήτευση προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει γίνει και να προσανατολιστούν ανάλογα. Ο αναγκαίος επαναπροσδιορισμός δεν θα είναι εύκολος, αλλά σε αυτόν δεν μπορεί ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ να συνδράμει χωρίς να σταθεί ολοκληρωτικά αυτοκριτικά απέναντι στη μέχρι τώρα πορεία του και τις αποφάσεις της ηγεσίας του.
Αυταπατούνται, επισημαίνουν, όσοι ευελπιστούν ότι θα στριμώξουν και θα καλουπώσουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νεομνημονιακό μόρφωμα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ένα κλασικό κόμμα της μεταπολίτευσης, αλλά αναπτύχθηκε σε επαφή με το ριζοσπαστισμό και τις κινηματικές διαδικασίες.
Είναι σίγουρο ότι η μνημονιακή μετάλλαξη θα οδηγήσει χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε επάλληλους κύκλους διεργασιών, προσπαθειών, αναζητήσεων, συντονισμού, κοινού βηματισμού. Με στόχο να ανασυνταχτεί και να επιβιώσει η κοινωνία σε δύσκολες συνθήκες, να μπει ένα τέλος στο μνημονιακό τέλμα. Σε αυτές τις διεργασίες, θα είμαστε ενεργοί και παρόντες.
Ο αγώνας για την σωτηρία της χώρας από την κοινωνική και εθνική καταστροφή συνεχίζεται σε πιο δύσκολες συνθήκες, μακριά από λύσεις ευκολίας και με περισσότερες απαιτήσεις, καταλήγουν χαρακτηριστικά.
Η κοινή δήλωση παραίτησης υπογράφεται από τους εξής: Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Κοδέλας, Βύρωνας Λάμπρου, Μαρία Λαντζανάκη, Μάκης Μαντάς, Μανώλη Μούστος, Σοφία Μπανιά, Άβα Μπουλούμπαση, Μαρίνα Μπρέστα, Ρούντι Ρινάλντι, Ελένη Σωτηρίου, Νίκος Ταυρής, Ειρήνη Τσέλου, Ερρίκος Φινάλης, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Χατζησταυράκη, Χρυσούλα Ψιμούλη.






aftodioikisi.gr

Εγγραφή παλαιών και νέων μελών στη Ν.Δ. από 1η Σεπτεμβρίου


Ξεκινούν από την 1η Σεπτεμβρίου οι εγγραφές παλαιών και νέων μελών στη Νέα Δημοκρατία όπως αποφάσισε μεταξύ άλλων το Διαγραμματειακό Συντονιστικό Όργανο του κόμματος που συνεδρίασε υπό την προεδρία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκου.
Αναλυτικά, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και συμφωνήθηκε  ότι το κόμμα θα βρίσκεται σε  διαρκή εγρήγορση.
Αποφασίστηκε  να γίνουν όλες οι αναγκαίες προετοιμασίες προκειμένου να μπουν σε εφαρμογή, με το καλύτερο τρόπο, οι παρακάτω αποφάσεις του προέδρου Ευάγγελου Μεϊμαράκη:
1ον Να ξεκινήσουν, από την 1η Σεπτεμβρίου, οι εγγραφές παλαιών και νέων μελών στη Νέα Δημοκρατία.
2ον Να πραγματοποιηθεί, στις 4 Οκτωβρίου, επέτειο ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας, Προσυνδιάσκεψη στη Θεσσαλονίκη με θέμα την ανασυγκρότηση της Παράταξης με βάση τις ιδεολογικές μας αρχές.
3ον Να πραγματοποιηθεί, στις 17 Οκτωβρίου, Εθνική Συνδιάσκεψη στην Αθήνα.
4ον Να αρχίσει, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η προετοιμασία για τη συγκρότηση νέας ολοκληρωμένης πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη χώρα, η κατάρτιση Ελληνικού Σχεδίου με στόχο την ανάταξη της Οικονομίας και της Κοινωνίας.
5ον Να ανασυσταθεί η Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού με επικεφαλής τον καθηγητή και πρώην υπουργό κ. Τάκη Σκανδαλάκη, προκειμένου να χαραχθεί εθνική στρατηγική στο θέμα του Απόδημου Ελληνισμού. Επισημάνθηκε σχετικά ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένδειξη σεβασμού στην Ομογένεια και αναγνώριση της προσφοράς της στο Έθνος.
Υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται στο κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό κέντρο.




aftodioikisi.gr

Επιστολή Πατούλη προς Βούτση: Τι γίνεται με τη συντήρηση των σχολείων


Με θέμα την καθυστέρηση της χρηματοδότησης των Δήμων για τη συντήρηση Σχολικών Κτηρίων, απέστειλε επιστολή ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ν. Βούτση.
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στην πρόταση κατανομής των Πόρων της Α’βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2015, περιλαμβάνεται διακριτή γραμμή χρηματοδότησης της συντήρησης των Σχολικών Κτηρίων, με το ποσό των 20 εκ. € για όλους τους Δήμους.
Η κοινή λογική τοποθετεί χρονικά τις συντηρήσεις κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, πριν δηλαδή ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Και όμως, κύριε Υπουργέ, φτάσαμε στο τέλος του Ιουλίου και δεν έχουμε καμία ένδειξη για τη σχετική χρηματοδότηση, με συνέπεια να μην μπορούμε να δρομολογήσουμε τις συντηρήσεις των σχολείων και να διατρέχουμε τον κίνδυνο να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με πάσης φύσεως προβλήματα και ανάγκες στις σχολικές αίθουσες, στις στέγες των σχολείων, στους κοινόχρηστους χώρους κ.λ.π..
Κύριε Υπουργέ,
Θέλουμε να υποδεχθούμε τα παιδιά μας στα σχολεία τον Σεπτέμβρη, με αισιοδοξία, έχοντας τουλάχιστον καλύψει τέτοιου είδους προβλήματα και ανάγκες. Γι’ αυτό έχουμε προγραμματίσει, όπως πάντα κάνουμε, τις συντηρήσεις, είμαστε έτοιμοι και θα τα καταφέρουμε, θα προλάβουμε, αρκεί να μεταφέρετε άμεσα τους προβλεπόμενους πόρους σε όλους τους Δήμους της χώρας, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Διαφορετικά ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν.»




aftodioikisi.gr

Το ΕΣΠΑ στο επίκεντρο συνάντησης Γ.Σταθάκη με Περιφερειάρχες


Η ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ και ο προγραμματισμός για την επανεκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, οι Περιφερειάρχες της χώρας με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ, Κώστα Αγοραστό.
Στο επίκεντρο ήταν η επίσπευση της αποπληρωμής των έργων που εντάσσονται σε αυτό, αλλά και η έναρξη των έργων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Επίσης, κατέθεσαν προτάσεις για μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων. Όπως, λόγω των περιορισμών από τα capital controls, να υπάρξει τραπεζική ευελιξία στους αναδόχους έργων ΕΣΠΑ, ώστε να δύνανται να πληρώσουν υλικά για τις ανάγκες των έργων ή και εργατικό κόστος, καθώς και για την έκδοση εγγυητικών επιστολών για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ή και σύναψη συμβάσεων.
Οι Περιφερειάρχες ζήτησαν βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα, που να αποτρέπουν τη διάλυση εργολαβιών ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης πληρωμής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αγοραστός, είχε αποστείλει και σχετική επιστολή μ΄όλα αυτά τα θέματα στον κ. Σταθάκη.




aftodioikisi.gr

Σε πέντε δόσεις ο ΕΝΦΙΑ του 2015


Σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο ώς και τον Φεβρουάριο θα καταβληθεί εφέτος ο ΕΝΦΙΑ που θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 2,65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με tovima.gr. Οπως δήλωσε χθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ο φόρος επί των ακινήτων θα προσδιοριστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, αλλά με αλλαγές στους συντελεστές.





aftodioikisi.gr

Απευθείας αναθέσεις έργων: Απαλλακτικό βούλευμα για τον πρώην και τον νυν δήμαρχο Καλαμαριάς


Απαλλάσσονται της κατηγορίας της απιστίας ο νυν δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης και ο προκάτοχός του Χριστόδουλος Οικονομίδης, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονταν σε δικογραφία που αφορούσε απευθείας αναθέσεις έργων, κατά το διάστημα 2005-2012.
Για την υπόθεση είχε διενεργηθεί έρευνα από το ΣΔΟΕ, που υπολόγισε το ύψος της ζημιάς για το δήμο σε 2,5 εκατ. ευρώ. Με βάση το πόρισμα του Σώματος, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης απήγγειλε κατηγορίες -κατά περίπτωση σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος- σε βάρος των δύο ανδρών, όπως επίσης σε 19 ακόμη ατόμων, ανάμεσα στα οποία στελέχη και υπάλληλοι τεχνικών υπηρεσιών, αντιδήμαρχοι-μέλη επιτροπών κ.ά.
Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που εξέδωσε, αποφαίνεται να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για τον πρώην και τον νυν δήμαρχο Καλαμαριάς. Οι εφέτες αποφάσισαν το ίδιο για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Το δικαστικό συμβούλιο κατ’ ουσίαν έκανε δεκτή την προηγούμενη πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών Ευάγγελου Μαδεμλή, ο οποίος έκρινε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής που να δικαιολογούν την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη.
“Από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι η αρμόδιοι υπάλληλοι γνώριζαν και ενεργούσαν με δόλο. Αντίθετα, επιδίωκαν αποκλειστικά και μόνο την επιτυχή υλοποίηση και ολοκλήρωση των έργων, τα οποία ήταν κοινωνικά ωφέλιμα για το δήμο Καλαμαριάς” ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας στην πρότασή του.
Η υπόθεση αφορούσε συνολικά 21 έργα, το συνολικό κόστος των οποίων έφτανε τα 14 εκατ. ευρώ.



aftodioikisi.gr