Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912 Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


γραφειο : ΖΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Χίου την 11η Νοεμβρίου 1912 θα ήθελα να γνωστοποιήσω κάποια ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη των γεγονότων που διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο. Πραγματικά μια μακρά περίοδος 346 χρόνων διακόπτεται. Η μέρα αυτή αποτελεί το μεταίχμιο της ιστορικής καμπής, όπου η ιστορία της Χίου μπήκε σε νέα φάση με την απελευθέρωση του νησιού από τον τουρκικό ζυγό.

Η Χίος υποδουλώθηκε στους Τούρκους κατά το 1566. Ο τότε ναύαρχος Πιαλή Πασάς την κατέλαβε παίρνοντάς την από τους Γενουάτες. Στη Χίο δημιουργείται μια ιδιόρρυθμη κατάσταση που επέφερε οικονομικά οφέλη για το νησί που πήρε μορφή αυτοδιοικούμενη. Η Χίος δεν είχε προεπανασταστικά κινήματα όμως δεν έμεινε σε καμία περίπτωση αδιάφορη. Το 1822 πλήρωσε μεγάλο τίμημα αίματος με τη σφαγή του άμαχου πληθυσμού της μετά από μια προσπάθεια απελευθέρωσης του νησιού. Από τότε μέχρι και τις αρχές του επόμενου αιώνα ζει σε παρακμή σχεδόν αποδεκατισμένη αλλά πάντα περήφανη προσπαθεί να ανασυνταχθεί από τις στάχτες της Έτσι φτάνουμε στα 1912. Οι συνεννοήσεις των Βαλκανικών κρατών από το Μάιο του 1912 συντέλεσαν ώστε να σχηματιστεί η Βαλκανική Συμμαχία. Ο Ελληνικός Στρατός επιχειρεί νικηφόρες μάχες στην Ελασσόνα, Σαραντάπορο, Γιαννιτσά και εισέρχεται θριαμβευτής στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου.

Η απελευθέρωση της Χίου ήταν επεισοδιακή, ακατανόητη κι εξελίχθηκε σε αιματηρή σε μία περίοδο που οι Οθωμανοί, υποχωρούσαν ή παραδίνονταν σε όλα τα μέτωπα. Μία εξήγηση είναι πως οι Τούρκοι ήθελαν να κρατήσουν τα νησιά του Αιγαίου για προστασία των Στενών ενώ τη Χίο για άλλους λόγους. (Πρακτικά Συνθήκης του Λονδίνου). Μια άλλη ερμηνεία ήταν ότι πίστευαν πως μπορούσαν να την κρατήσουν αφού, οι δυνάμεις τους στη Χίο ήσαν ισχυρές ενώ η ελληνική αποβατική δύναμη αισθητά μικρή. Ένα τρίτο αλλά αδύναμο σενάριο ήταν πως η Πύλη (που είχε οικονομικούς δεσμούς στο νησί λόγω μαστίχας), πίεζε τους πασάδες να την υπερασπιστούν.




Η αιματηρή απελευθέρωση

Στις 11 Νοεμβρίου 1912 η Χίος δεν ξύπνησε να υποδεχθεί τον ελληνικό στρατό γιατί απλά είχε άγνοια. Τηλεόραση, Ραδιόφωνο για (πληροφόρηση ή παραπληροφόρηση) δεν υπήρχαν κι ο τηλέγραφος βρισκόταν στα χέρια των Tούρκων. Οι Χιώτες το πρωινό αυτό ξύπνησαν, πλύθηκαν, φόρεσαν τα γιορτινά τους και τράβηξαν κατά τη Μητρόπολη γιατί, την ημέρα αυτή γιόρταζαν τους πολιούχους της Χίου ΑΓIΟΥΣ ΒΙΚΤΩΡΕΣ. Την ώρα που στη Μητρόπολη συνεχιζόταν η Λειτουργία, από ψίθυρους που ήλθαν απ’ την προκυμαία μαθεύτηκε το μαντάτο.

«Ο Ελληνικός στόλος βρίσκεται έξω απ το λιμάνι». Κι οι πιστοί αντί για τους καφενέδες στο Βουνάκι, έτρεξαν στο λιμάνι για να ιδούν και να υποδεχθούν την Ελλάδα. Στις 11 Νοεμβρίου 1912 στις 9 το πρωί, 90 χρόνια απ’ τη σφαγή, 31 απ’ τον σεισμό και πριν κλείσει μήνας απ το περίπατο του Στρατού στη Μακεδονία και την Ήπειρο, μία Ελληνική αρμάδα με τρία ελαφρά καταδρομικά, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΕΣΠΕΡΙΑ, ΑΡΚΑΔΙΑ, δύο αντιτορπιλικά ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ, ΚΕΡΑΥΝΟΣ, 3 μεταγωγικά ΠΑΤΡΙΣ, ΣΑΠΦΩ, ΕΡΙΕΤΤΑ με 2500 άνδρες φτάνουν στη Χίο για ένα νέο ακόμα εύκολο περίπατο μόνο που αυτή τη φορά, θα αποδειχθεί δύσκολος.... ανήφορος. Απ’ το «Μακεδονία» βγαίνουν στο λιμάνι εκπρόσωποι να διαπραγματευθούν τη παράδοση του νησιού αλλά ο ΖΙΧΝΥ ΜΠΕΗΣ, ο Τούρκος στρατιωτικός διοικητής αρνείται και δηλώνει ότι θα το υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων. Μετά το τούρκικο ΟΧΙ η αρμάδα κινείται στη περιοχή ΚΟΝΤΑΡΙ, (σημερινό αεροδρόμιο) και στις 3 μ.μ. αποβατική δύναμη με τρία τάγματα πεζικού και μία ορειβατική πυροβολαρχία αποβιβάζεται στο νησί υπό την κάλυψη των τηλεβόλων του στόλου που κανονιοβολεί τις τουρκικές θέσεις. Η μικρή αποβατική δύναμη με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Nίκο Δελαγραμμάτικα έχει εντολή να αντιμετωπίσει το 18° τουρκικό σύνταγμα και να το εξουδετερώσει. Βέβαιοι οι στρατιώτες μας σε γρήγορη νίκη ξαφνιάζονται απ’ τα δραστικά πυρά τα οποία χτύπησαν θανάσιμα τους δύο πρώτους απελευθερωτές, ένας απ’ της Λακωνία, ο άλλος Αθηναίος.

Παρόλο το ξάφνιασμα οι στρατιώτες δε χάνουν το θάρρος τους, ανασυντάσσονται κι επιτίθενται, ενώ οι τούρκοι οπισθοχωρούν σε νέες αμυντικές γραμμές προετοιμαζόμενοι για πόλεμο διαρκείας. Το άλλο πρωί η Ελληνική Διοίκηση όταν διαπίστωσε πως τη νύχτα οι τούρκοι έφυγαν, δίνει εντολή στις μονάδες να εισέλθουν στην πόλη για να τους εξουδετερώσουν, ατυχώς όμως εγκατέλειψαν και την πόλη καταφεύγοντες στα ορεινά και φορτωμένοι με εφόδια και τρόφιμα. Το ορεινό και δύσβατο του εδάφους βοήθησε την άμυνα των Tούρκων επί 40 ημέρες αλλά ταλαιπώρησε τον ελληνικό στρατό που αντιμετώπιζε πόλεμο χαρακωμάτων. Έτσι το πρόβλημα αφέθηκε στο χρόνο, τα εφόδια και την αντοχή των εμπολέμων όπως κι έγινε.

Στα μέσα Δεκεμβρίου μετά από ανελέητο σφυροκόπημα των εχθρικών θέσεων κι ενίσχυση της αποβατικής δύναμης με 1000 άνδρες, οι Τούρκοι διαπίστωσαν την αδυναμία τους να κρατήσουν το νησί κι αποφάσισαν στις 21 Δεκεμβρίου να παραδοθούν. Ο ΖΙΧΝΥ ΜΠΕΗΣ υπογράφει την παράδοση εγκαταλείποντας δεκάδες πυροβόλα, τόνους πυρομαχικών κι άφθονα τρόφιμα. Απ’ τους 2044 αιχμαλώτους οι βαριά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο ΤΣΕΣΜΕ κι οι υπόλοιποι στην Πελοπόννησο με το Α/Π ΘΕΟΦΑΝΩ. Οι Χιώτες που επέζησαν μίας σφαγής, ενός σεισμού και δουλείας αιώνων, επέδειξαν ανθρωπιά, δεν πείραξαν ούτε αποδοκίμασαν τους αναχωρούντες και ηττημένους δυνάστες τους.

Έτσι τελείωσε ο σαραντάμερος απελευθερωτικός αγώνας στη Χίο που έφερε τη Λευτεριά στο νησί και την απαρχή μιας νέας περιόδου, προόδου και γρήγορης ανάκαμψης όπως ακριβώς έχει συμβεί τόσες φορές στην ιστορία του νησιού μας.

Κλείνοντας αναφέρω ένα οδοιπορικό από το βιβλίο του Γεωργίου Χωρέμη "Οσα ο ίδιος είδον" ελπίζοντας ότι οι μνήμες γίνονται επίκαιρες όταν αυτές ανασύρονται υπογραμμίζοντας λάθη και ανατροπές, που μπορούν να διδάξουν ακόμα και αυτήν την καθημερινότητα μας που πολλές φορές μας παρασύρει στην λήθη.

ΑΞΙΟΣ, ΑΞΙΟΣ!!!





ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΓΙΝΕ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ κ.κ ΜΑΡΚΟΥ


Με μεγάλη προσέλευση του χριστεπώνυμου πληρώματος, έγινε η τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτου Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ Μάρκου, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης.
Όπως προέβλεπε και το εθιμοτυπικό, η τελετή ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία της Χίου την πλατείας Βουνακίου, όπου ήταν συγκεντρωμένος ο κόσμος και υπο τους ήχους της Φιλαρμονικής αλλά και στρατιωτικού αγήματος.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Χίου , στην εγκάρδια ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από άξιους ποιμενάρχες που αναδεικνύουν και προβάλλουν την ουσία και το κοσμοσωτήριο πνεύμα του χριστιανισμού.
Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μάρκος ,στην δική του ομιλία εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στην Χίο αλλά και στην πορεία του , στον γενέθλιο τόπο του. Στη συνέχεια η πομπή κατευθύνθηκε προς την Ιερά Μητρόπολη, όπου έγινε η ενθρόνιση του .
Ο νέος Μητροπολίτης επωμίζεται ένα βαρύ έργο , που με την χάρη του Κυρίου θα πραγματοποιήσει

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΙΟΥ ΧΘΕΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου χθες το βράδυ μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και οι επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματείων από το Δήμο Χίου. Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Χίου, Π. Λαμπρινούδη η οποία ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στο Ναυτικό Όμιλο Χίου, καθώς θα λάβει 30.000 ευρώ. Ενώ αμέσως μετά έπεται η Μικρασιατική με 10.000 ευρώ και ο ΒΑΟΛ με 7.000 ευρώ. ο Δήμαρχος αιτιολόγησε αυτά τα ποσά διότι τα 2 πρώτα σωματεία συμμετέχουν σε εθνικές κατηγορίες και ο ΒΑΟΛ συμμετείχε πέρσι στην Α2 Γυναικών.

Ωστόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξαν αντιδράσεις όχι μόνο από τη μειοψηφία, αλλά και από Δημ. Συμβούλους της πλειοψηφίας (Ντομάτας, Κοντούδης). Αρχικά στο ποσό που λαμβάνει ο ΝΟΧ έφερε αντιρρήσεις η Δημοτική Σύμβουλος του ΚΚΕ, Κλ. Κωστάλα η οποία είπε ότι το συγκεκριμένο σωματείο είναι επαγγελματικό και όχι ερασιτεχνικό, ενώ αντέδρασε και ο Στ. Μιχαηλίδης συγκρίνοντας το ποσό των 30.000 ευρώ του ΝΟΧ με αυτό των μόλις 500 ευρώ του Ναυτικού Ομίλου Θυμιανών. Ωστόσο οι μεγαλύτερες αντιδράσεις συνέβησαν αναφορικά με το ποσό των 7.000 ευρώ που θα λάβει τελικά ο ΒΑΟΛ. Συγκεκριμένα οι εκλεγμένοι Σύμβουλοι με το Συνδυασμό Λαμπρινούδη, Ντομάτας και Κοντούδης διαφώνησαν και μάλιστα ο κ. Ντομάτας αποχώρησε από τη ψηφοφορία θεωρώντας ότι αδικούνται τα άλλα σωματεία. Συγκεκριμένα ειπώθηκε ότι ο ΒΑΟΛ φέτος δεν συμμετέχει σε καμία Εθνική Κατηγορία και ανάλογες υποδομές και ακαδημίες έχουν και άλλα σωματεία τα οποία λαμβάνουν πολύ μικρότερες επιχορηγήσεις. Mάλιστα στους διαδρόμους της πρώην Νομαρχίας που γινόταν το Δημ. Συμβούλιο ακούστηκαν αντιδράσεις και για τη χρήση του Βούρειου, που είναι Δημοτικό Στάδιο από τον ΒΑΟΛ. Καθώς όπως ειπώθηκε ο ΒΑΟΛ το έχει καταλάβει...

Σε οτι αφορά την επιχορήγηση του ΒΑΟΛ υπήρξε έντονο παρασκήνιο, καθώς στο αρχικό κείμενο της εισήγησης προβλεπόταν να λάβει 8.000 ευρώ, ενώ τα σωματεία Αιγέας και Ίωνες περίπου 2.000 ευρώ, ωστόσο μετά τις αντιδράσεις τα τελικά ποσά άλλαξαν και διαμορφώθηκαν σε 7.000 ευρώ για τον ΒΑΟΛ, 3.500 ευρώ για τον Αιγέα και 2.500 ευρώ για τους Ίωνες.

Επίσης, αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλους συμβούλους για τα πολύ μικρά ποσά (500-1000 ευρώ) που πρόκειται να λάβουν τα πολιτιστικά σωματεία. Μάλιστα ο Δήμαρχος Χίου βγήκε από την αίθουσα φανερά εκνευρισμένος, όταν οι σύμβουλοι συνέχιζαν να ζητούν εξηγήσεις.

Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι τα χρήματα αυτά ακόμη είναι λογιστικά και όχι πραγματικά και σε περίπτωση που λόγω οικονομικής κρίσης κάτι αλλάξει μπορεί να μην δοθούν τελικά.



chiospress.gr

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΙΟΥ,ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ κ.κ.ΜΑΡΚΟΥ

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών & Οινουσσών κύριε υμών κύριε Μάρκε,

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και με βαθύ σεβασμό, σας υποδεχόμαστε σήμερα στο νέο τόπο της Διακονίας σας, τη Μητρόπολη Χίου Ψαρών & Οινουσσών, που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδας σας.
Στις 17 Ιουλίου 2011, ο Xιακός λαός αποχαιρέτησε ένα λαμπρό πνευματικό και εκκλησιαστικό ηγέτη, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του πνευματικού και κοινωνικού του έργου στο δημόσιο βίο του νησιού μας, το μακαριστό Μητροπολίτη Διονύσιο.
Σήμερα, ο ίδιος λαός, ενωμένος, υποδέχεται με αισθήματα χαράς, συγκίνησης, ενθουσιασμού και ελπίδας, το νέο Ποιμενάρχη του. Τίποτα δεν μπορεί μια τέτοια ημέρα να πτοήσει τους πιστούς να βρεθούν σήμερα εδώ, για να σας προϋπαντήσουν, επιθυμώντας να εκφράσουν την άδολη αγάπη τους και να αναφωνήσουν όλοι μαζί «ΑΞΙΟΣ».
Σε μια δύσκολη εποχή, σε μια εποχή μεγάλων αμφισβητήσεων και προσδοκιών, χρειαζόμαστε τον παρηγορητικό λόγο της αγάπης και την ενεργή στήριξη της Εκκλησίας μας, που μετριάζει τις αδυναμίες μας και καθιστά την πορεία του ανθρώπου, όσο το δυνατόν ανώδυνη.
Ο κόσμος έχει ανάγκη από άξιους ποιμενάρχες, που αναδεικνύουν και προβάλουν την ουσία και το κοσμοσωτήριο πνεύμα του χριστιανισμού.
Η εκλογή σας σηματοδοτεί μια νέα εποχή ενότητας, ποιότητας, συνεργασίας, πνευματικότητας και κοινωνικής προσφοράς για την Μητρόπολή μας.



Είμαστε βέβαιοι ότι ο πνευματικός πλούτος, η ψυχική ευγένεια, η άοκνη δράση και η εκκλησιαστική σας εμπειρία εγγυώνται μια επιτυχημένη αρχιερατική θητεία.
Σεβασμιότατε, σας καλωσορίζουμε στο νησί μας και ως εκπρόσωπος της χιώτικης κοινωνίας, σας διαβεβαιώνω ότι θα σταθούμε αρωγοί στο δύσκολο πνευματικό και εκκλησιαστικό σας έργο.
Εύχομαι από καρδιάς την από θεού ενίσχυση, στο τόσο σημαντικό πνευματικό, κοινωνικό και ποιμαντορικό έργο, που από σήμερα αναλαμβάνετε.
Τέλος θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στο Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και στην Ιεραρχία της Εκκλησίας μας, για την άψογη διαδικασία της εκλογής, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας.
Το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, προσδοκά από την Εκκλησία μας, να συνεχίσει να ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία του λαού μας, υπό την άξια ηγεσίας σας.


ΑΞΙΟΣ

«ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013 « ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ



Στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013», ως Συντονιστής Εταίρος για το έργο «Δημιουργία Δικτύου Ανάδειξης και Προβολής διασυνοριακών περιοχών», συμμετέχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έπειτα από πρόταση που κατατέθηκε μέσω του Περιφερειακού Ταμείου.
Το έργο αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία και ανάπτυξη διασυνοριακού δικτύου ανάδειξης και προβολής ορεινών περιοχών με φυσικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, για την ορθή αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων των περιοχών αυτών και την ενίσχυση της διασυνοριακής αειφόρου ανάπτυξης. Έμφαση δίνεται στις πρακτικές βιώσιμου τουρισμού είτε σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές που περιλαμβάνονται στο δίκτυο NATURA 2000, είτε σε περιοχές με πολιτιστικό ενδιαφέρον με παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά κτήρια ή μνημεία. Οι περιοχές ενδιαφέροντος του έργου είναι οι ορεινές περιοχές των νήσων Σάμου (όρος Καρβούνι), Χίου (όρος Πεληναίο), Λέσβου (όρος Όλυμπος) και Κύπρου (όρος Τρόοδος).
Στόχοι του έργου:
• Η ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης για την ανάδειξη και διαχείριση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων των περιοχών μελέτης, με άξονα την περιβαλλοντική και κοινωνικοοικονομική αειφορία. Το Στρατηγικό Σχέδιο Διαχείρισης θα οδηγήσει στη δημιουργία συγκεκριμένης και αναγνωρίσιμης ταυτότητας των περιοχών και θα παρέχει σειρά εργαλείων σημαντικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
• Η ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, εμπλεκόμενων φορέων και επισκεπτών για τη σημασία των ορεινών περιοχών και την ύπαρξη διαδρομών εναλλακτικών μορφών τουρισμού με συνέδρια, άρθρα σε εφημερίδες, φυλλάδια και την ιστοσελίδα του προγράμματος και την ανάπτυξη θεματικών χαρτών και βάσης δεδομένων με περιεχόμενο των φυσικών και πολιτιστικών σημείων ενδιαφέροντος.
• Η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής αειφόρου ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων, εμπλέκοντας τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων με τη χρήση συμμετοχικών διαδικασιών.
• Η προστασία και ανάδειξη των λιγότερων γνωστών φυσικών και πολιτιστικών πόρων που αποτελούν μέρος των εθνικών και διεθνών δικτύων.
• Η προώθηση και εφαρμογή κοινών διασυνοριακών στρατηγικών για την ενίσχυση συνεργασιών και τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής αειφορίας.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Παναγιώτης Καπάρας, δήλωσε:
«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τίθεται επικεφαλής, ως Συντονιστής Εταίρος σε ένα ακόμη πρόγραμμα που σαν στόχο έχει αφενός την προστασία ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών, αφετέρου την προβολή των φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων τους. Θεωρώ ότι το διασυνοριακό δίκτυο περιοχών, θα συμβάλλει στην ανάδειξη και βιώσιμη διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας, συμβάλλοντας παράλληλα και στην ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού στα τρία εμπλεκόμενα στο έργο αυτό νησιά του Βορείου Αιγαίου.».

Η ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ ;

Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλέυσεις των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κάρολος Παπούλιας και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από την αίθουσα του Συμβουλίου και περιμένουν στο γραφείο του Προέδρου τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος εκλήθη στο Προεδρικό Μέγαρο. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έπεσαν και τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου.

Αμέσως μετά τηλεφώνησαν από το Προεδρικό Μέγαρο στον κ. Παπαδήμο και του έθεσαν υπόψιν του τις προτάσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα και αφού επήλθε συμφωνία ο κ. Λουκάς Παπαδημος αναμένεται και για τα τυπικά στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρίσκεται από το πρωί στο γραφείο του, περιμένοντας για το ενδεχόμενο ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, αναφέρουν στενοί του συνεργάτες. Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Χίου, στην οποία επρόκειτο να παραστεί ο Αρχιεπίσκοπος και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προσανατολίζεται να αναβάλει το ταξίδι του.

Στη διάρκεια της ολιγόλεπτης παραμονής των φωτογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων μέσα στην αίθουσα του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών φάνηκε ότι υπήρχε συνομιλία μεταξύ του Γ.Καρατζαφέρη και του Γ.Παπανδρέου. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς δεν συνομίλησε μα κανένα από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Λίγα λεπτά αργότερα, κατά την άφιξή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε: «Όλα καλά. Είναι μια ηλιόλουστη ημέρα».
Ο Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, τόνισε στους δημοσιογράφους: «Είναι η τρίτη φορά που ήρθα για αυτό το θέμα και ελπίζω να είναι η τελευταία». Τελευταίος μετέβη ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν έκανε καμία δήλωση.

Υπενυθμίζεται ότι στη συνάντηση δεν συμμετέχουν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
newpost.gr

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

Σε συνέχεια εγγράφου προς το ΙΚΑ, Διεύθυνση Αναπηρίας, όσον αφορά το θέμα των υγειονομικών επιτροπών πιστοποίησης αναπηρίας, ο Δήμαρχος είχε επικοινωνία με τον αρμόδιο Δ/ντή Αναπηρίας κ. Ξένο,
ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα έχει λυθεί έως τις 20 Νοεμβρίου 2011.
Δεν θα γίνει καμία μετακίνηση ασφαλισμένων στη Μυτιλήνη, ενεργοποιείται, μέσω διαδικτύου (www.ika.gr) και του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπηρεσία, στην οποία θα απευθύνονται οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά, για να ελεγχθούν και με τη συμπλήρωση κάθε 15 ομοειδών περιστατικών, θα δημιουργείται πινάκιο και θα εξετάζονται στη Χίο από κλιμάκιο, που θα επισκέπτεται το νησί μας από την Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται στο ΙΚΑ και στο Δήμο Χίου, μέσω ΚΕΠ.