Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

O XIAΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ BLOG MAΣ-ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ 3ο ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ



Ο  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ  κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ


Έχω γράψει μια τετραλογία. Τα τρία μου βιβλία κυκλοφορούν μέχρι σήμερα.
Το πρώτο από το 2008 με τίτλο «Της σποράς της μαύρης όργωμα» το 2ο το 2010 με τίτλο «Δάκρυα διαμάντια», από τις εκδόσεις ΑΛΔΕ.
Το τρίτο με τίτλο «Το 7 της λύτρωσης αργεί» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αστάρτη.
Κάθε βιβλίο είναι αυτοτελές, τα ενώνει μόνο μια λεπτή «κλωστή».
                                                                                                                                        Κύριο θέμα της τετραλογίας μου είναι, πως ένα τυχαίο γεγονός, πως μια «αθώα» ερωτική πράξη, μέσα σε ένα μακρινό χρονικό ορίζοντα 170 ετών, μπορεί να μεταφέρει τέτοια δυστυχία.
Μπορεί;
Εάν αναλογιστούμε, το μέγεθος της συμφοράς ανθρωπίνων υπάρξεων, που μεταλλάχτηκαν σε μη ανθρώπους, εάν ζήσουμε δίπλα από αυτούς τους δυστυχείς και δούμε μέσα μας πόσο μας επηρέασαν, εάν η «μεταφορά» έγινε με κάθε μέσον και μεταφέρθηκε από Ελλάδα, Αμερική, Αυστραλία και πιθανώς σε όλο τον κόσμο, τότε ναι.                                                                                                    Μετέφερε μόνο δυστυχία;
Δυστυχώς και τρόμο.

ΑΑ.   Βιβλίο 1 "Της σποράς της μαύρης όργωμα"  (1ο της τετραλογίας)
Εποχή 1830 Κυνουρία - Σπάρτη - Καλαμάτα - Πάραθος 1860
Δυο νέα παιδιά, οι αδελφοί Αρετή και ο Βαγγέλης, βοσκόπουλα, μένουν μόνα, ορφανεύοντας βίαια.
Πρώτα από αθωότητα και μετά από ένστικτο, γίνονται εραστές.
Η Αρετή μένει έγκυος.
Προσπαθούν να εξερευνήσουν την ψυχή τους, να διαγράψουν τους ρόλους τους.
Ένα οδοιπορικό, σε εποχές δύσκολες και επικίνδυνες, μια συνεχής προσπάθεια για επιβίωση, για αγάπη, για κοινωνική καταξίωση.
Μια γυναίκα μόνη, η Αρετή, με ένα παιδί πληγωμένο από ορφάνια, παίρνει την ζωή στα χέρια της, την προφυλάσσει, της δίνει την αξία που η ίδια νιώθει για τον εαυτό της, μοιράζετε το ένα παιδί της με την νύφη μοίρα, το άλλο του έρωτα, με το Θεό.                 Ένα Θεό, που την καθοδηγεί τόσο εσφαλμένα, ενώ είναι σχεδόν παντού παρόν.
Όταν πια η πράξη της αιμομιξίας έρχεται σαν υπενθύμιση αφύσικης ένωσης, όταν ο γιος της από ένα αξιολάτρευτο παλικάρι γίνεται σχεδόν τετράποδο ζώο, όταν οι στριγκλιές του γίνονται πόνος, τα πάντα διαλύουν και οι φόνοι του χθες, του παρόν και του μέλλοντος γίνονται επώνυμοι.
(Η ιστορία του βιβλίου είναι κατά 95% μυθοπλασία και κατά 5% αληθινή, περίπου. Η πραγματική ιστορία, ξεκινά από τον εγγονό της ηρωίδας Αρετής, Βασίλη.)


ΒΒ. Βιβλίο 2ο «Δάκρυα διαμάντια» ( 2ο της τετραλογίας) 
Εποχή Σύμη 1910 - Μάκρη Μικράς Ασίας - Κύπρος - Λίβανος - Σμύρνη - πορεία στην Ανατολή - 1922
Ένας άντρας, ο Κυριάκος, με μπέσα και αρχοντιά, γίνεται ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στο δικό του παρόν και σε αλύτρωτα πνεύματα.                                                                                  Φόνος, φυγή, αγώνας, περιπέτεια, δημιουργία, αγάπη, οικογένεια, θάνατος, ξεριζωμός καταστροφή.
Ο Κυριάκος, ο άντρας του λόγου τιμής, της υπερηφάνειας, της δημιουργίας, της υπευθυνότητας. Ο άτυχος. Το κρίμα, το πεπρωμένο.
Μαζί με αυτόν, γυναίκες από σώμα και γυναίκες από πνεύμα, γεμάτες ανθρώπινα συναισθήματα και αισθήματα, τον περιτριγυρίζουν σαν κέντρο ύπαρξης τους, σαν το κέντρο που θα τους ενώσει όλους, στο όλον.
Η επίγεια ζωή του, θα τον κατευθύνει σύμφωνα με τα πιστεύω του, ενώ η άλλη των άλλων, θα τον οδηγήσει στο δικό του πεπρωμένο, που δεν θα μπορεί να ελέγξει.                                                                                                                            
(Η ιστορία κατά 80% περίπου είναι αληθινή)

ΓΓ. Βιβλίο 3 «Το 7 της λύτρωσης αργεί» 
Εποχή Χίος - Σμύρνη - Μεσσηνία - Πειραιάς 1900 - 1996
Ένα σκηνικό σχεδόν διαβολικό ή θεϊκό αρχίζει και στήνεται.
Όλοι ξέρουν το τώρα, κρύβουν το χθες και ελπίζουν στο αύριο εγκληματικά.
Ο δισέγγονος της Αρετής, ( βιβλίο 1ο) Δημήτρης, γνωρίζεται και παντρεύεται την γυναίκα της μοίρας του και της μοίρας μας.
Την Άννα, τη γυναίκα μάνα, που θα φέρει στη μήτρα της και θα διαιωνίσει το πόνο, τον τρόμο και την ατέλειωτη δυστυχία.
Ο Δημήτρης, δισέγγονος της Αρετής και εγγονός του Παναγιώτη, ( 1ο βιβλίο) του πρώτου θύματος της αιμομικτικής σχέσης των γονιών του, είναι ο «μεταπράτης» του αντρικού σπέρματος, σε τρόμο.
Πάσχει από την κληρονομική ασθένεια χορεία του Χάντινγκτον. ( choreia Huntington)
Κάνει έξι παιδιά.
Καταστροφή όλη της οικογένειας.
Ο ίδιος και οι τρεις κόρες του, πάσχουν από χορεία του Χάντινγκτον. ( Huntington) Πεθαίνουν αργά, βασανιστικά, σε πλήρη σωματική και πνευματική κατάρρευση, παρασύροντας τους απογόνους τους, στο τρόμο, την αυτοκτονία, τον φόβο, την μοναξιά, την ανθρώπινη κόλαση, τον θάνατο λυτρωτή και τιμωρό.
Η μια κόρη του, ( που έχει κληρονομήσει το γονίδιο του Huntington) παντρεύεται τον γιό του Κυριάκου. ( βιβλίο 2ο)
Από αυτή την ένωση το ένα παιδί, κληρονομεί τον Huntington και πεθαίνει και αυτό το 1996, παραμένοντας μέχρι σήμερα, ο τελευταίος νεκρός από την συνέπεια αυτής της κληρονομικής ασθένειας.
 (Η ιστορία του 3ου βιβλίου μου είναι κατά 90% αληθινή) 

ΔΔ. Βιβλίο 4 "Αλύτρωτα πνεύματα" (ανέκδοτο με αυτό τελειώνει η τετραλογία)
1822 - 1984
Μέσα από τον όλεθρο της καταστροφής της Χίου το 1822, οι νεαροί γονείς ενός φτωχικού αλλά ευτυχισμένου σπιτιού, σφαγιάζονται.                                                           Τα τέσσερα ( 4) παιδιά τους, τρία (3) κορίτσια από 7-5-4 χρονών και το αγοράκι 2 χρονών, πωλούνται σκλάβοι
Η διαδρομή τους:
Χίος 1822:                                                                                                                            Φωτεινή > Κάλυμνο - Μασσαλία - Σύμη                                                                   Βαρβάρα > Αδριανούπολη - Γαλλία - Σμύρνη                                                        Χρυσάνθη > Σμύρνη - Ιταλία - Αγγλία - Ταγγέρη - Αθήνα  
Βασίλης > Κρήτη - Αθήνα ..... μέχρι τις ημέρες μας.   


ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ JUMBO ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ Ο ΕΦΕΤ



Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) σχετικά με τη διακίνηση προϊόντος, "Kουτάλα με τρύπες", στο οποίο διαπιστώθηκε η μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών, σε ποσότητα που υπερβαίνει τα νομοθετημένα όρια για τη χρήση του σε επαφή με τρόφιμα.

Πρόκειται για το προϊόν με εμπορική ονομασία "Bosfor HOUSEWARE", προέλευσης Τουρκίας, με αριθμό παρτίδας Lot: 28062014 και αριθμό γραμμοκώδικα 8693395006331. Επίσης, στην συσκευασία αναγράφεται ο κωδικός BSF633. 

Επιπλέον, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, προέβη σε έλεγχοπαιδικού πλαστικού μπολ, το οποίο διαπιστώθηκε, μέσω εργαστηριακών δοκιμών από το Γενικό Χημείο του Κράτους, ότι δεν πληρεί τους όρους για τη χρήση που προορίζεται, με επιπτώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων, διότι κατά τη δοκιμή μετανάστευσης σε προσομοιωτές τροφίμων παρατηρήθηκαν αποκολλήσεις της πλαστικής διακοσμητικής επίστρωσης τόσο στο εσωτερικό (βυθό) όσο και στο χείλος του μπολ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το παιδικό μπολ, με την εμπορική ονομασία "Μπολ πλαστικό ζούγκλα" και αριθμό παρτίδας Lot NO:RA 1401 - 04.
Τα ανωτέρω αναφερόμενα προϊόντα διακινήθηκαν από την ελληνική εταιρεία "JUMBO S.A." (Κύπρου 9 &Ύδρας, Μοσχάτο).
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εν λόγω επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση των εν λόγω προϊόντων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα (κάτωθι φωτογραφίες), να μην τα χρησιμοποιήσουν.

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΑΝΝΥ




Μεγάλους φόβους εκφράζουν πλέον οι Αρχές ότι η 4χρονη Άννυ μπορεί...
να μην βρίσκεται στη ζωή, ενώ σοκ προκαλεί η δήλωση του δικηγόρου της οικογένειας, ο οποίος είπε σήμερα ότι μπορεί και να την σκότωσε ο ίδιος της ο πατέρας.

«Δυστυχώς οι έρευνες είναι σαφές ότι έχουν στραφεί -όπως όλα δείχνουν- στο ενδεχόμενο το παιδί να μην ζει» είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος Φ. Μπαμπάνης και ερωτηθείς εάν εμπλέκεται ο πατέρας της μικρής απάντησε θετικά, «αλλά πάντα με επιφύλαξη» πρόσθεσε.
Οι Αρχές επίσης εκτιμούν ότι οι γονείς γνωρίζουν τι έχει συμβεί στην 4χρονη, όμως δεν λένε την αλήθεια.

Έψαξαν τόσο το υπόγειο διαμέρισμα όπου μένει ο Βούλγαρος πατέρας του παιδιού όσο και το σπίτι, όπου φιλοξενείται τις τελευταίες ημέρες η μητέρα του, ψάχνοντας για στοιχεία όπως κηλίδες αίματος, τα οποία θα συγκριθούν με το DNA των γονιών του παιδιού, που έχουν ήδη λάβει.
Η μητέρα της Άννυ παραδέχθηκε ότι αρχικά είπε ψέματα στην ασφάλεια για την υποτιθέμενη γυναίκα με το όνομα Σύλβια, στην οποία εμπιστεύτηκε την κόρης της όσο εκείνη θα έλειπε στο εξωτερικό, με στόχο όπως είπε, να προστατέψει το σύντροφό της και πατέρα του κοριτσιού.
Πάντως η 25χρονη απ’ τη Βουλγαρία επιμένει ότι το πρωινό της 21ης Απριλίου, η 4χρονη Άννυ άνοιξε μόνη της την πόρτα του σπιτιού όπου έμενε με τον πατέρα της και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί θα εξετάσουν και έναν φίλο του πατέρα από τη Βουλγαρία, ο οποίος θεωρούν ότι ίσως αποδειχτεί πρόσωπο – κλειδί στην υπόθεση.
- See more at: http://www.newsone.gr/paraxena/92415-sokaroyn-oi-nees-apokalypseis-tes-el-as-dystychos-e-4chrone-nny#sthash.ZhETk1lY.dpuf

ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥς- ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ



Σύστημα χορήγησης Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφάλιστων (ΒΥΑ) σε όλους τους ανασφάλιστους, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο, αναμένεται να έχουν οι ευπαθείς αυτές ομάδες, με την υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, η οποία ετέθη την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλεση. Επιπλέον, με το Βιβλιάριο αυτό, όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) με θέμα «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», θεσπίζεται ένα νέο σύστημα με το οποίο οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά (των οποίων ο αριθμός μειώνεται) θα κατατίθενται στα ΚΕΠ. Από τα ΚΕΠ θα προμηθεύονται οι δικαιούχοι και το Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστου.
Στην κατηγορία των δικαιούχων εντάσσονται κατηγορίες πληθυσμού που είτε αποκλείονταν από το Σύστημα Υγείας είτε αντιμετώπιζαν προβλήματα προσβασιμότητας.
Παράλληλα, εντείνονται οι προσπάθειες για στελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας έτσι ώστε αφενός η νέα ρύθμιση να είναι άμεσα υλοποιήσιμη και χωρίς να προκαλεί χρόνους αναμονής και αφετέρου προκειμένου το κόστος το οποίο θα συνεπάγεται η αυξημένη ζήτηση να απορροφηθεί από τον ευρύτερο σχεδιασμό μας για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Την Δευτέρα 4 Μαΐου, στις 4 το απόγευμα, οι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας (Α. Ξανθός), Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Δ. Στρατούλης), Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Θ. Φωτίου) και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Γ. Κατρούγκαλος) θα πραγματοποιήσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγε
- See more at: http://newsone.gr/ugeia/90930-bibliario-ygeias-se-oloys-toys-anasphalistoys-kai-dorean-prosbase-se-oles-tis-domes#sthash.HQYZ6xOe.dpuf

ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ ΕΛΙΑΣ



Προστασία στην καρδιά και στα αγγεία παρέχει η ελιά, σύμφωνα με Έλληνες επιστήμονες. O βιολογικός αυτός «θησαυρός» περιέχει φυσικά συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, τα οποία συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση νοσημάτων του καρδιοαγγειακού συστήματος

Στα φύλλα, στον πυρήνα και στον φλοιό των ελαιόδεντρων περιέχονται σε ποσότητες ουσίες που θωρακίζουν την καρδιά από τη στεφανιαία νόσο, ενώ έχουν και ευεργετική δράση στα κύτταρα του σώματος. Στα συγκεκριμένα σημεία του δέντρου περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες το συστατικό ελευρωπαϊνη. H ουσία αυτή είναι «ασπίδα» για την καρδιά, τόσο στη στεφανιαία νόσο όσο και στην καρδιοτοξική δράση που προκαλούν κάποια αντικαρκινικά φάρμακα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα επιστημόνων της B Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Kλινικής του νοσοκομείου «Aττικόν», ύστερα από πολυετείς έρευνες στο πειραματικό εργαστήριο, σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσίασαν ο διευθυντής της Κλινικής, καθηγητής Kαρδιολογίας κ. Δημήτρης Kρεμαστινός, η καθηγήτρια κ. Eυαγγελία Kρανιά και οι αναπληρωτές καθηγητές κ. Eυστάθιος Hλιοδρομίτης και Iωάννης Λεκάκης, με αφορμή το 2ο Eτήσιο Διεθνές Συνέδριο «Eξελίξεις και Προοπτικές στην Kαρδιολογία».

Αναφερόμενοι στη δράση της ελιάς, οι επιστήμονες είπαν ότι η φυσικός αυτός καρπός περιέχει φαινόλες με ευεργετική δράση. Από τη μία, προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από ισχυρά δραστικές ουσίες, όπως οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με εκδήλωση χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Από την άλλη, ασκούν αντιλιπιδαιμική δράση, περιορίζοντας τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

Όλη η αξία βρίσκεται στα μέρη που … πετάμε

Το εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, την πιο μεγάλη προστασία παρέχουν τα τμήματα της ελιάς που πετάμε, δηλαδή το κουκούτσι, ο φλοιός και το φύλλο του δένδρου. Από τις μελέτες προέκυψε ότι η δράση τους είναι τόσο σοβαρή, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με δύο τρόπους. O ένας είναι να υπάρξει επεξεργασία και παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία θα μπορούσαν να καταναλώνουν για προληπτικούς λόγους και υγιείς.

O άλλος θα ήταν να δημιουργηθεί φάρμακο το οποίο θα μπορούσε να χορηγείται από το στόμα ή και παρεντερικά σε ανθρώπους με καρδιολογικό πρόβλημα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ισχαιμικών επεισοδίων.

Το ίδιο σκεύασμα θα είχε προστατευτική δράση και σε καρκινοπαθείς, οι οποίοι ακολουθούν θεραπεία με ογκολογικά φάρμακα, τα οποία είναι τοξικά για την καρδιά. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί μια από τις πιο σημαντικές αλληλεπιδράσεις της χημειοθεραπείας είναι τα καρδιολογικά προβλήματα που σε πολλούς ασθενείς μπορούν να είναι και απειλητικά για την υγεία τους.

Πηγή: health4you.gr

500 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ





Η διαφορά των νέου τύπου υποτροφιών 2015 σε σχέση με τα προγράμματα που «έτρεχε» το ΙΚΥ τα προηγούμενα 63 χρόνια είναι ότι οι υποτροφίες αυτές δεν είναι απλώς για εκπόνηση μάστερ ή διδακτορικού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αλλά «από πέρυσι αλλάζουμε κι εμείς καθώς έχουν αλλάξει και οι ανάγκες της κοινωνίας.
Το ζητούμενο πλέον είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μέσα από τις σπουδές τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Επιπλέον προάγουμε την καινοτομία μέσα από τη στήριξή τους σε καινούργια μεταπτυχιακά, διδακτορικά ή και σε μεταδιδακτορική έρευνα» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η Εφη Μπάσδρα, πρόεδρος του ΙΚΥ. Οπως εξηγεί η ίδια, το ζητούμενο πλέον είναι η υποτροφία να εξασφαλίζει και επαγγελματική σταδιοδρομία.
Μάλιστα, για υποτρόφους του ΙΚΥ υπάρχει σχεδιασμός βάσει του οποίου οι υπότροφοί του που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην αγορά εργασίας μπορούν να ενταχθούν μέσω αυτού του ειδικού προγράμματος διάρκειας περίπου 24 μηνών, να στηριχθούν και να εισέλθουν στον χώρο των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Πρόγραμμα χορήγησης 300 θέσεων υποτροφιών για μάστερ «2+2»

Το πρόγραμμα αυτό κινείται στα βήματα του προγράμματος που υλοποιήθηκε πιλοτικά το 2014 με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και αφορά 2 χρόνια υποτροφία για μάστερ, παράλληλη πρακτική άσκηση σε επιχείρηση ή οργανισμό και εν συνεχεία δύο χρόνια εργασία στην ίδια επιχείρηση ή οργανισμό. Η καινοτομία αυτού του προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι αφορά όλα τα επιστημονικά αντικείμενα και όλες τις επιχειρήσεις ή οργανισμούς.

Πρόγραμμα χρηματοδότησης 80 ερευνητικών προγραμμάτων αριστείας, ΙΚΥ/ Siemens

Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτήσει 80 ερευνητικά προγράμματα ύψους 50.000 ευρώ, διάρκειας δυο χρόνων. Χρηματοδοτούνται μέχρι και δύο υπότροφοι για δύο χρόνια. Υψος υποτροφίας 700 ευρώ.

Επαναπροκήρυξη προγράμματος χορήγησης 22 υποτροφιών αριστείας για εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα, ΙΚΥ/Siemens

Θα επαναπροκηρυχθούν 22 θέσεις που αφορούν σε μεταδιδακτορική έρευνα από το ακαδημαϊκό έτος 2014/2015.

Πρόγραμμα χορήγησης 100 υποτροφιών αριστείας για εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα, ΙΚΥ/Siemens

Θα προκηρυχθούν 100 νέες θέσεις που αφορούν σε μεταδιδακτορική έρευνα από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Κληροδότημα Νικολαΐδη

Οι υποτροφίες δίνονται για μετεκπαίδευση (εκπόνηση κλινικής έρευνας) στο εξωτερικό αριστούχων και άπορων ελλήνων ιατρών.

Κληροδότημα εις μνήμην Μαρίας Ζαούση

Οι υποτροφίες δίνονται για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής ή για κλινική ή πειραματική έρευνα στο εξωτερικό σε αντικείμενα που άπτονται του τομέα της ψυχιατρικής.


ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ-36.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΔΙΟΔΙΑ



Δεν έχουν τέλος τα προκλητικά προνόμια που εξακολουθούν να απολαμβάνουν οι Έλληνες βουλευτές και μάλιστα εν μέσω οξύτατης οικονομικής κρίσης.
Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά πόρους για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις βάζοντας χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα Δήμων, Περιφερειών, νοσοκομείων και πανεπιστημίων, η Βουλή εκταμιεύει 36.000 ευρώ για να πληρωθούν τα διόδια βουλευτών επαρχίας!
Το ποσό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς αφορά το σύνολο του 2015, η πράξη όμως αποτελεί μείζον ζήτημα ηθικής καθώς την ίδια ώρα υπάρχουν πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και εισιτήριο αστικού λεωφορείου.
Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη παροχή δεν αποφασίστηκε από την παρούσα Βουλή αλλά από την προηγούμενη όταν επι Προεδρίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων έθεσαν το ζήτημα των διοδίων. Πρόκειται δηλαδή για ένα προνόμιο που «γεννήθηκε» στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης από εκείνους που την ίδια ώρα ψήφιζαν περικοπές μισθών και συντάξεων των υπολοίπων πολιτών.
Η απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών της Βουλής να εκταμιεύσουν το συγκεκριμένο ποσό επαναφέρει στην επικαιρότητα δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» πρίν από λίγες εβδομάδες με τίτλο «7+1 κινήσεις για να εξοικονομήσει η κυβέρνηση 30 εκατ. ευρώ».
Το δημοσίευμα παρουσίασε επτά απλές κινήσεις με τις οποίες μπορούν να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ και να ενισχυθούν τα κονδύλια για τα επιδόματα σίτισης και στέγασης των χιλιάδων συμπολιτών που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχιας. Είναι άλλωστε γεγονός ότι τα πέντε τελευταία χρόνια της αδυσώπητης κρίσης το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού έχει μειωθεί τουλάχιστον στο μισό. Το σύνολο της κοινωνίας έχει υποστεί αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή έχει βγει στην αμείλικτη ζώνη της ανεργίας. Η μόνη «νησίδα» που παρέμεινε σχεδόν ανέγγιχτη είναι αυτή της Βουλής καθώς οι βουλευτές που ψήφιζαν μέτρα οριζόντιας περιστολής των εισοδημάτων των πολιτών, διατηρούσαν για τους εαυτούς τους τα «χρυσά» προνόμια. Υπο αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου παράλληλα με τον αγώνα που δίνουν για την πάταξη της φοροδιαφυγής και το «τσάκισμα» της διαπλοκής έχουν την ευκαιρία να αποκαταστήσουν μια κατάφορη ανισότητα δεκαετιών που εμποδίζει την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης πολιτικών και κοινωνίας.
Κατάργηση του Αφορολόγητου βουλευτών: 11, 7 εκατ. ευρώ
Η κατάργηση του προκλητικού αφορολόγητου που απολαμβάνουν οι βουλευτές σε ποσοστό 65% έως 75% των εισοδημάτων τους δεν αποτελεί ζήτημα δημοσιονομικού κέρδους αλλά πρωτίστως φορολογικής δικαιοσύνης. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέβαλαν φορολογία για μισθωτούς και συνταξιούχους από το πρώτο ευρώ και την ίδια ώρα – όπως προκύπτει από τις δηλώσεις «πόθεν εσχες» – οι βουλευτές απολαμβάνουν φορολογική ασυλία. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών «ακόμα και σήμερα από τα περίπου 100.000 ευρώ βουλευτικών εισοδημάτων, τα 30.000 ευρώ φορολογούνται με κλίμακα και τα υπόλοιπα τα λαμβάνουν “μαύρα”». Κατά μέσο όρο κάθε βουλευτής λαμβάνει το χρόνο περίπου 93.000 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση, αποζημίωση για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και διάφορα «χρυσά» επιδόματα. Για το συγκεκριμένο ποσό πληρώνει φόρο περίπου 5.500 ευρώ όσο δηλαδή και ένας μισθωτός ή συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εφαρμοζόταν ο νόμος, ο ίδιος βουλευτής θα έπρεπε να καταβάλει 39.000 ευρώ!
Με άλλα λόγια το Δημόσιο εισπράττει σήμερα περίπου 1.650.000 ευρώ από την φορολόγηση των 300 εθνοπατέρων ενώ θα μπορούσε να εισπράξει 11.700.000 ευρώ.
Κατάργηση αποζημίωσης για την συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και στα θερινά τμήματα 1,4 εκατ. ευρώ
Κάθε βουλευτής λαμβάνει 75 ευρώ για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να προσθέσει τουλάχιστον 1.000 ευρώ το μήνα ως έξτρα εισόδημα στα 5.705,6 ευρώ που λαμβάνει ως βασική βουλευτική αποζημίωση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης άνοιξε και πάλι η συζήτηση για το αν θα πρέπει να καταργηθεί η παροχή καθώς η συμμετοχή στις επιτροπές εντάσσεται στις βασικές υποχρεώσεις των βουλευτών και δεν υπάρχει λόγος να πληρώνονται επιπρόσθετα γι αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι η κατάργησή του. Εάν υλοποιηθεί τότε θα εξοικονομηθούν 1.421.000 ευρώ
Επίδομα οργάνωσης γραφείου 6,4 εκατ. ευρώ
Η συγκεκριμένη παροχή σε χρήμα αποτελεί ένα ακόμα από τα χρυσά προνόμια των βουλευτών. Ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια του κάθε ένα, το ποσό που λαμβάνει στο χέρι κυμαίνεται από 738,88 ευρώ εως 923,74 ευρώ. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 6.411.000 ευρώ. Ωστόσο, θα μπορούσε να καταργηθεί καθώς η Βουλή μισθώνει ακίνητα, περιφερειακά του κεντρικού Μεγάρου και παρέχει γραφεία στους βουλευτές.
Μισθώματα ακινήτων 3,8 ευρώ
Εάν προτιμηθεί η διατήρηση του επιδόματος οργάνωσης γραφείου τότε πρέπει να σταματήσει η δωρεάν διάθεση γραφείων και άρα η μίσθωση ακινήτων. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό η Βουλή δίνει 3.800.000 ευρώ για την ενοικίαση κτηρίων. Εάν σε αυτό προστεθούν και και τα λειτουργικά έξοδα, λογαριασμοί, κόστος συντήρησης κ.α. τότε το ποσό εκτοξεύεται σε διψήφια νούμερα.
Βουλευτικά ΙΧ 3.270.000 ευρώ
Το θέμα της κατάργησης των βουλευτικών αυτοκινήτων το έχει «ανοίξει» ήδη ο πρωθυπουργός. Υπο αυτά τα δεδομένα η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αναζητά τρόπους για την βέλτιστη λύση που θα επιφέρει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος χωρίς να στερηθεί ένα πολύτιμο εργαλείο για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.
20% μείωση στα έξοδα κίνησης βουλευτών 273 χιλ. ευρώ.
Ένα ακόμα επίδομα που λαμβάνουν στο χέρι οι βουλευτές είναι τα έξοδα κίνησης. Οι έλληνες φορολογούμενοι δηλαδή τους πληρώνουν την βενζίνη. Οι ίδιοι μάλιστα έχουν απαιτήσει να απολαμβάνουν δωρεάν διελεύσεις από τα διόδια. Το κόστος ωστόσο δεν έχει ακόμα αποτιμηθεί. Πάντως το επίδομα κίνησης κυμαίνεται από 291 ευρώ εως 648 ευρώ ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση της εκλογικής περιφέρειας. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1.365.000 ευρώ. Θα μπορούσε όμως να επέλθει μια μείωση τουλάχιστον 20% και να εξοικονομηθούν 273.000 ευρώ.
Ταχυδρομική ατέλεια 3,2 εκατ. ευρώ
Επιπροσθέτως, ο κάθε βουλευτής λαμβάνει 909,31 ευρώ το μήνα για έξοδα ταχυδρομείου! Η παροχή αποτελεί Συνταγματική ατέλεια και η κατάργησή της απαιτεί αλλαγή του συντάγματος. Ωστόσο θα μπορούσε για αρχή να περιοριστεί σημαντικά και στην συνέχεια να καταργηθεί πλήρως καθώς η τεχνολογία και τα emails δίνουν την δυνατότητα αμεσότερης και δωρεάν επικοινωνίας.
Μείωση μετακλητών 2,6 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα της Βουλής ο αριθμός των μετακλητών ανέρχεται περίπου σε 217 άτομα. Πρόκειται για υπάλληλους – πέραν αυτών που είναι μόνιμοι εργαζόμενοι στο κοινοβούλιο – που επιλέγονται από τον Πρόεδρο και τους αντιπρόεδρους του κοινοβουλίου, τις Κοινοβουλευτικές ομάδες αλλά και τους πρώην πρωθυπουργούς, Προέδρους και αντιπροέδρους για να εργάζονται στα γραφεία τους και να πληρώνονται από τα ταμεία της Βουλής. Αν υπολογίσουμε ότι ο μισθός τους κυμαίνεται μεταξύ 1.800 και 2.200 ευρώ το μήνα μικτά τότε το συνολικό ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 5.208.000 ευρώ. Θα μπορούσε ο αριθμός αυτός να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό και να εξοικονομηθούν 2,6 εκατ. ευρώ. Μόνο οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Βουλής μπορούν να απασχολούν 81 μετακλητούς υπαλλήλους(!)