Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η ΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ





Θρύλοι για την Άλωση της Πόλης

Πεντακόσια εξήντα χρόνια συμπληρώνουν σήμερα από την αποφράδα ημέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς του Μωάμεθ Β’, του Πορθητή. Στις 29 Μαΐου 1453, η χιλιόχρονη βυζαντινή αυτοκρατορία είχε καταλυθεί. Καμιάς πολιτείας η πτώση δεν θρηνήθηκε τόσο πολύ όσο της Πόλης του Ελληνισμού, επειδή ως το 1453 είχε παραμείνει το αδούλωτο προπύργιο του Βυζαντινού κράτους. Παραδοσιακοί και θαυμαστοί θρύλοι, αναπτύχθηκαν γύρω από την άλωση της Πόλης, για να θρέψουν τις ελπίδες και το θάρρος του έθνους επί αιώνες.
Κάποιους από αυτούς, που απαντούμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, θα δούμε παρακάτω. 

ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ” :
Όταν έπεσε η Κωνσταντινούπολη στους Τούρκους, ένα πουλί ανέλαβε να πάει ένα γραπτό μήνυμα στην Τραπεζούντα, στην Χριστιανική Αυτοκρατορία του Πόντου, για την Άλωση της Πόλης. Μόλις έφτασε εκεί, πήγε κατευθείαν στη Μητρόπολη που λειτουργούσε ο Πατριάρχης, και άφησε το χαρτί με το μήνυμα πάνω στην Άγια Τράπεζα. Κανείς δεν τολμούσε να πάει να διαβάσει το μήνυμα. Τότε πήγε ένα παλικάρι, γιος μιας χήρας, και διάβασε το άσχημο μαντάτο "Πάρθεν η Πόλη, Πάρθεν η Ρωμανία". Το εκκλησίασμα και ο Πατριάρχης άρχισαν τον θρήνο, αλλά ο νέος τους απάντησε "Κι αν η Πόλη έπεσε, κι αν πάρθεν η Ρωμανία, πάλι με χρόνους και καιρούς, πάλι δικά μας θα' ναι". 

Πάρθεν η Ρωμανία (Δημοτικό τραγούδι του Πόντου).
Έναν πουλίν, καλόν πουλίν εβγαίν' από την Πόλην, 
ουδέ στ' αμπέλια κόνεψεν, ουδέ στα περιβόλια, 
επήγεν και-ν εκόνεψεν α σου Ηλί' τον κάστρον. 
Εσείξεν τ' έναν το φτερόν ,σο αίμα βουτεμένον, 
εσείξεν τ' άλλο το φτερόν, χαρτίν έχει γραμμένον. 
Ατό κανείς κι ανέγνωσεν, ουδ' ο μητροπολίτης, 
έναν παιδίν, καλόν παιδίν, έρχεται κι αναγνώθει. 
Σίτ' αναγνώθ' σίτε κλαίγει, σίτε κρούει την καρδίαν. 
"Αλί εμάς και βάι εμάς, πάρθεν η Ρωμανία!" 
Μοιρολογούν τα εκκλησιάς, κλαίγνε τα μοναστήρια, 
κι ο Γιάννες ο Χρυσόστομον κλαίει, δερνοκοπιέται, 
-Μη κλαίς, μη κλαίς Αϊ-Γιάννε μου, και δερνοκοπισκάσαι
-Η Ρωμανία πέρασε, η Ρωμανία 'πάρθεν. 
-Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο. 

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΚΥΛΑΕΙ”: 
Οι περισσότεροι τοπικοί θρύλοι για την άλωση της Κωνσταντινούπολης μοιάζουν σε ένα σημείο: όλοι δείχνουν ότι ο χρόνος σταμάτησε με την κατάληψη της ιερής πόλης της Ορθοδοξίας από τους άπιστους Τούρκους και ότι η τάξη στον κόσμο θα επανέλθει με την ανακατάληψη της Βασιλεύουσας από τους Έλληνες. Έτσι, και στην Ήπειρο υπάρχει μια αντίστοιχη λαϊκή δοξασία. Συγκεκριμένα, ένα πουλί φέρνει την αναγγελία της πτώσης της Πόλης σε μια ομάδα βοσκών που εκείνη τη στιγμή ποτίζουν τα κοπάδια τους σε ένα ποτάμι, Ο θρύλος λέει ότι στο άκουσμα της φοβερής είδησης τα νερά του ποταμιού σταμάτησαν να κυλάνε, αφού και το φυσικό στοιχείο θεώρησε ότι η πτώση της Κωνσταντινούπολης ήταν κάτι το ανήκουστο. Το ποτάμι θα συνεχίσει και πάλι να κυλάει, μόλις απελευθερωθεί η Πόλη, συνεχίζει ο λαϊκός θρύλος...

“ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ”:
 .
Κάποιος καλόγερος είχε ψαρέψει σε ένα ποτάμι ψάρια και τα τηγάνιζε κοντά στην όχθη του ποταμού. Τη στιγμή εκείνη ακούστηκε από ένα πουλί το μήνυμα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης στους Τούρκους. Ο καλόγερος σάστισε και αμέσως τα μισοτηγανισμένα ψάρια πήδησαν από το τηγάνι και ξαναβρέθηκαν στο ποτάμι. Εκεί ζουν αιώνια μέχρι τη στιγμή της απελευθέρωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, οπότε και θα ξαναβγούν για να συνεχιστεί το τηγάνισμα τους.

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΑΣ”: 
Στα κάστρα του Διδυμότειχου ένας κυκλικός πύργος, ο ψηλότερος ονομάζεται "πύργος της βασιλοπούλας". Η παράδοση λέει πως κάποτε ο βασιλιάς διασκέδαζε κυνηγώντας και στη θέση του άφησε την κόρη του. Όταν τον ειδοποίησαν ότι έρχονται οι Τούρκοι είχε τόση εμπιστοσύνη στην οχυρότητα του κάστρου ώστε είπε: "αν σηκωθεί από τη χύτρα ο κόκορας και λαλήσει, θα πιστέψω ότι κυριεύτηκε η πόλη.". Οι Τούρκοι όμως χρησιμοποίησαν δόλο και έδειξαν το χρυσοκέντητο μαντήλι του βασιλιά στην κόρη του. Αυτή μόλις το είδε, τους παρέδωσε το κλειδί του κάστρου κι έγινε αιτία της άλωσης. Όταν κατάλαβε πως την ξεγέλασαν, δεν άντεξε την ντροπή και αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον πύργο. Από τότε, ο πύργος λέγεται «της βασιλοπούλας».

“ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ”:

Έναν από τους πύργους των τειχών της Πόλης τον υπεράσπιζαν τρία αδέρφια, άρχοντες Κρητικοί που πολεμούσαν με το μέρος των Βενετών (η Κρήτη τότε ήταν κάτω από την κυριαρχία των Βενετών). Μετά την πτώση της πόλης τα τρία αδέρφια και οι άντρες τους εξακολουθούσαν να πολεμούν και παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες τους οι Τούρκοι δεν είχαν κατορθώσει να καταλάβουν τον πύργο. Για το περιστατικό αυτό ενημερώθηκε ο Σουλτάνος και εντυπωσιάστηκε από την παλικαριά τους. Αποφάσισε, λοιπόν, να τους επιτρέψει να φύγουν με ασφάλεια από τον πύργο και να πάρουν ένα καράβι με τους άντρες τους και να γυρίσουν στην Κρήτη. Πραγματικά η πρόταση του έγινε δεκτή με τη σκέψη ότι έπρεπε να μείνουν ζωντανοί για να πολεμήσουν να ξαναπάρουν τη Βασιλεύουσα πίσω από τους απίστους. Έτσι οι Κρητικοί επιβιβάστηκαν στο πλοίο τους και ξεκίνησαν για το νησί τους. Το πλοίο δεν έφτασε ποτέ στην Κρήτη και ο θρύλος λέει ότι περιπλανιούνται αιώνια στο πέλαγος μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει η μάχη για την ανακατάληψη της Πόλης από τους Έλληνες. Τότε το πλοίο των Κρητικών θα τους ξαναφέρει στην Κωνσταντινούπολη για να πάρουν και αυτοί μέρος στη μάχη και να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και το ελληνικό έθνος να ξανακερδίσει την Πόλη.

“ΤΟ ΑΝΑΜΜΕΝΟ ΚΑΝΤΗΛΙ”
Όπως και τις άλλες χρονιές, έτσι και το 1453, από την παραμονή της γιορτής οι πιστοί κατέκλυσαν τον ναό της Αγίας Θεοδοσίας με ρόδα. Μόνο που αυτή τη σημαδιακή χρονιά ήταν τόσα πολλά τα λουλούδια που δεν χωράει ο νους του ανθρώπου. Εκείνη τη μοιραία νύχτα πλήθη ανθρώπων προσεύχονταν γονατιστοί μέσα στην εκκλησία για τη σωτηρία της Πόλης, ενώ έξω ακούγονταν απόκοσμα τα τύμπανα του πολέμου. Τα χτυπούσαν οι Τούρκοι μπροστά στα τείχη πιο δυνατά από κάθε άλλη φορά, προαναγγέλλοντας την τελική επίθεση.Το πρωί της 29ης Μαΐου, την ώρα που έβγαινε ο ήλιος, η Πόλη έπεσε. Οι Τούρκοι στρατιώτες που σάρωναν τα σοκάκια της πόλης αλαλάζοντας, εισέβαλαν κάποια στιγμή και στον ναό της Αγίας Θεοδοσίας. Μπροστά στη θέα των αμέτρητων τριαντάφυλλων σταμάτησαν έκθαμβοι και πολλοί αναφώνησαν: «Γκιουλ τζαμί, Γκιουλ τζαμί!». Καθώς στα τούρκικα η λέξη «γκιουλ» σημαίνει τριαντάφυλλο και η λέξη τζαμί εκκλησία, προφανώς είπαν με θαυμασμό: «Να η εκκλησία των ρόδων!». Οι Έλληνες της Πόλης, από την εποχή της Άλωσης μέχρι σήμερα, έχουν συνδέσει αυτό το τζαμί με τον τάφο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Λένε ότι σ’ ένα χορταριασμένο οικόπεδο εκεί κοντά υπάρχει ένα ανοιχτό μνήμα με μια πέτρα στο προσκέφαλό του, που πιθανόν ανήκει στον αυτοκράτορα. Επί αιώνες βλέπανε το καντήλι του τάφου να καίει και δεν τολμούσαν να ρωτήσουν ποιοι το ανάβουν. Μερικοί λένε ότι ο ίδιος ο Μωάμεθ ο Πορθητής είχε δώσει τη διαταγή να μην σβήσει ποτέ η φλόγα του καντηλιού και τα έξοδα του λαδιού να πληρώνονται για πάντα από το δικό του θησαυροφυλάκιο.

“Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ”:
 
Όταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αντιλήφθηκε ότι οι Τούρκοι είχαν μπει στην εσωτερική πλευρά των τειχών από την Κεκρόπορτα, έβγαλε τα βασιλικά του ρούχα και όλα τα σύμβολα της αυτοκρατορικής του εξουσίας και παίρνοντας ένα σπαθί και μια ασπίδα κατευθύνθηκε στην Πύλη του Ρωμανού για να αγωνιστεί μέχρι θανάτου, αφού η μάχη φαινόταν χαμένη. Ο θρύλος λέει ότι τη στιγμή που ο βασιλιάς περικυκλώθηκε από τους Τούρκους, ένας άγγελος του Κυρίου τον άρπαξε και τον έκρυψε σε μια σπηλιά, αφού πρώτα τον μαρμάρωσε. Στη σπηλιά αυτή περιμένει για αιώνες ο "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς" να ξανάρθει την κατάλληλη στιγμή, "το πλήρωμα του χρόνου", και ο άγγελος Κυρίου θα του ξαναδώσει τη ζωή και το σπαθί του για να διώξει του Τούρκους από την Κωνσταντινούπολη και να τους κυνηγήσει μέχρι την Κόκκινη Μηλιά και στη μάχη που θα γίνει οι Τούρκοι θα νικηθούν και "θα κολυμπήσει το μοσχάρι στο αίμα τους", Ο θρύλος προσθέτει, ακόμα, ότι οι Τούρκοι ψάχνουν συνεχώς να ανακαλύψουν τη σπηλιά, όπου βρίσκεται ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς για να χτίσουν την είσοδο της, ώστε να μην μπορεί να ξαναβγεί από εκεί. Όμως, οι προσπάθειες τους είναι συνεχώς άκαρπες, αφού ο άγγελος προστατεύει τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά και περιμένει την εντολή του θεού για να τον ξυπνήσει.
“Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”
Όταν οι Τούρκοι μπήκαν στη Βασιλική Εκκλησία, ένας ιερέας τελούσε τη θεία Λειτουργία. Βλέποντας τους άπιστους να μπαίνουν, δε σκεπτόταν παρά πώς να σώσει από τη βεβήλωση τον ιερό άρτο και το πολύτιμο Αίμα του Χριστού. Ανέβηκε, λοιπόν, βιαστικός στον Άμβωνα, κρατώντας τ’ Άγιο Δισκοπότηρο κι εξαφανίστηκε σε μια μικρή πόρτα. Την έκλεισε πίσω του, μα δυστυχώς οι Τούρκοι τον είχαν δει κι έτρεξαν να τον προφτάσουν. Όταν όμως έφθασαν στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται η πόρτα, ξαφνιάστηκαν γιατί δεν είδαν παρά μόνο μια γυμνή, λεία επιφάνεια χωρίς το παραμικρό σημάδι ανοίγματος. Αγριεμένοι, προσπάθησαν να γκρεμίσουν τον τοίχο, αλλά έσπασαν τα όπλα τους, χωρίς να καταφέρουν τίποτε! -Ας φέρουν τους χτίστες του στρατού μας, αποφάσισε ο Σουλτάνος. Έτσι θα δούμε τι είναι πίσω απ’ αυτόν τον τοίχο. Οι χτίστες ήρθαν με τα εργαλεία τους κι άρχισαν να χτυπούν τον τοίχο. Παρ’ όλες τους τις προσπάθειες όμως, δεν μπόρεσαν ούτε να τον τρυπήσουν κι ομολόγησαν πως σίγουρα υπήρχε κάποιο τεχνικό μέσο, που τους ήταν άγνωστο. -Είστε ανίκανοι, φώναξε θυμωμένος ο Σουλτάνος, και θα τιμωρηθείτε! Να φέρουν βυζαντινούς χτίστες! Τότε έφεραν βιαστικά όσους μπόρεσαν και απειλώντας τους με θάνατο, τους πρόσταζαν να ρίξουν αυτόν τον τοίχο! Μα, ούτε κι αυτοί δεν τα κατάφεραν! Γιατί, το θέλημα του θεού, πιο δυνατό από κάθε ανθρώπινη δύναμη, κρατούσε αυτές τις πέτρες δεμένες γερά, για να προστατεύει τον ιερέα. Όλους αυτούς τους αιώνες, ο ιερέας αγρυπνά, σφίγγοντας το δισκοπότηρο, που προστάτευσε από τους άπιστους! Μα, όταν θα ξαναπάρουμε την Πόλη, η πόρτα θα ξανανοίξει μόνη της, ο ιερέας θα βγει, θα ξαναμπεί στο ιερό και θα συνεχίσει τα λόγια της λειτουργίας, από κει ακριβώς που είχε σταματήσει!

“Η ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑΣ”,
Νικόλαος Πολίτης
“ Την ημέρα που πάρθηκεν η Πόλη, έβαλαν σ’ ένα καράβι την Αγία Τράπεζα, να την πάνε στην Φραγκιά, για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Εκεί όμως στην θάλασσα του Μαρμαρά, άνοιξε το καράβι και η Αγία Τράπεζα εβούλιαξε στον πάτο. Στο μέρος εκείνο η θάλασσα είναι λάδι, όση θαλασσοταραχή και αν είναι γύρω. Και το γνωρίζουν το μέρος αυτό από τη γαλήνη που είναι πάντα εκεί και από την ευωδία που βγαίνει. Πολλοί μάλιστα αξιώθηκαν να την ιδούν στα βάθη της θάλασσας.”
«Τρία καρά – κρουσταλλένια μου, τρία καρά – τρία καράβια φεύγουνι,
που μέσα που την Πόλι, κλαίει καρδιά μας, κλαίει κι αναστενάζει.
το’ να φορτώνει του Σταυρό, κι τ’ άλλο του Βαγγέλιου
του τρίτου του καλύτερου, την Άγια Τράπεζά μας,
μη μας την πάρουν τα σκυλιά, κι μας τη μαγαρίσουν
Η Παναγιά αναστέναξι, κι δάκρυσαν οι ‘κόνις………»
Η Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας αναπαύεται στο βυθό της θάλασσας, πάνω στην άμμο και στα κοχύλια. Το σημείο όπου βούλιαξε το καράβι το ξέρουν καλά οι ναυτικοί και εύκολα το βρίσκουν. Πραγματικά, ακόμα κι όταν η πιο άγρια τρικυμία, φουσκώνει ολόγυρα τα κύματα και κάνει τη θάλασσα να μουγκρίζει, εκεί είναι γαλήνη και ησυχία.
Από τη λεία και λαμπρή επιφάνεια του νερού ανεβαίνουν γλυκές ευωδιές και αντίλαλος από αγγελικές ψαλμωδίες. Πολλοί άξιοι δύτες που μαζεύουν κοράλλια ή ψαρεύουν σφουγγάρια, προσπάθησαν να κατέβουν και να δουν το ναυαγισμένο καράβι. Κανείς δεν τα κατάφερε. Η θάλασσα, πολύ βαθιά σ αυτό το μέρος, φυλάει την Αγία Τράπεζα και τα λείψανα των Αγίων από κάθε βέβηλο μάτι.
Όταν όμως θα ξαναπάρουμε την Πόλη, η Αγία Τράπεζα, που μένει στην άμμο του βυθού, θ ανέβει στην επιφάνεια όπως ανεβαίνει ο δύτης. Θ αρμενίσει μόνη της κατά το Βυζάντιο και θα την πάρουμε από κει που θ αράξει. Θα την ξαναφέρουμε στην Αγία Σοφία και με χαρούμενους ύμνους, θα την αφιερώσουμε πάλι στη Σοφία του Θεού.
Τότε, μέσα στη Βασιλική που έχτισε ο μεγάλος Ιουστινιανός, θα λάμψουν πάλι τα μωσαϊκά, οι εικόνες των Αγίων, τα λόγια του Ευαγγελίου, και ο σταυρός θα ξαναφανεί πάνω από το μαρμάρινο τραπέζι που ξέπλυναν τα κύματα.

"Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια,
σημαίνει κ' η Αγιά Σοφιά, το μέγα μοναστήρι,
με τετρακόσια σήμαντρα κ’ εξήντα δυο καμπάνες,
κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος.
Ψάλλει ζερβά ο βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης,
κι' απ' την πολλή την ψαλμουδιά εσειόντανε οι κολόνες.
Να μπούνε 'ς το χερουβικό και να βγει ο βασιλέας,
φωνή τους ήρθε εξ ουρανού κι' απ' αρχαγγέλου στόμα.
"Πάψετε το χερουβικό κι' ας χαμηλώσουν τ' άγια,
παπάδες πάρτε τα ιερά, και σεις κεριά σβηστείτε,
γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει.
Μόν’ στείλτε λόγο στη Φραγκιά, να ‘ρθουν τρία καράβια,
το ‘να να πάρει το σταυρό και τ’ άλλο το βαγγέλιο,
το τρίτο, το καλύτερο, την άγια τράπεζα μας,
μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας την μαγαρίσουν".
Η Δέσποινα ταράχτηκε, και δάκρυσαν οι εικόνες.
"Σώπασε, κυρά Δέσποινα, και μη πολυδακρύζεις,
πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά σας είναι."

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ : ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗ ΧΙΟ






ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗ ΧΙΟ ΜΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

ΕΛΗΞΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΧΙΟ ΜΕ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΟΤΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - ALPHA BANK ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ «ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ» ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Ένα ακόμα σκάνδαλο στη Χίο βάζει στο κοινοβουλευτικό του μικροσκόπιο ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, σε συνεργασία με τους Πολιτευτές και τα μέλη της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος.

Πρόκειται για το σκάνδαλο της αγοράς του κτιρίου του ΟΑΕΕ επί εποχής κυβέρνησης Σημίτη, με έντονη την πληροφορία (την οποία θέλει να διερευνήσει ο Τέρενς Κουίκ) ότι το κτίριο μοσχοπουλήθηκε από συγγενικό πρόσωπο ισχυρού πολιτικού παράγοντα του νησιού, προσκείμενου στο ΠΑΣΟΚ.

«Μιλάμε για ένα κτίριο το οποίο στα τέλη - αρχές του 2000 αγοράστηκε από το ΤΕΒΕ έναντι ποσού 80.000.000 δραχμών, το οποίο όλοι φώναζαν ότι είναι εντελώς ακατάλληλο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Ταμείου. Εδώ και τρία χρόνια το κτίριο εγκαταλείπεται, καθώς ο ΟΑΕΕ ψάχνει για νέα στέγη, μαρτυρώντας επί της ουσίας τη χαριστική αγορά που έγινε τότε παρά τις αντιδράσεις», δήλωσε ο Τέρενς Κουίκ ολοκληρώνοντας τη συνάντησή του με το Προεδρείο του Επιμελητηρίου Χίου (το οποίο και του επεσήμανε το σκάνδαλο), στη νέα επίσκεψή του στο νησί, η οποία άρχισε χθες και ολοκληρώθηκε σήμερα.

Φυσικά, εξακολουθεί στις προτεραιότητες του Τέρενς Κουίκ να βρίσκεται και η σε βάθος διερεύνηση του σκανδάλου της νέας πτέρυγας του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, το οποίο ακόμα – αν και λειτουργεί - δεν έχει παραλάβει επίσημα το Υπουργείο Υγείας για λόγους που χρήζουν εισαγγελικής έρευνας.

«Εισαγγελική έρευνα χρήζει και το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού της συγκεκριμένης πτέρυγας, που λέγεται ότι ξεπερνά τα 24.000.000 ευρώ για 5.000 τμ, σε σύγκριση με τα 6.000.000 ευρώ που κόστισε η επέκταση και ο εξοπλισμός ιδιωτικής πολυκλινικής στη Χίο, εμβαδού 3.500 τμ», σχολίασε ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να αλληθωρίσει σε κανένα από τα σκάνδαλα που η ομερτά στο νησί κρατούσε μακριά από τη Δικαιοσύνη.

Τα θέματα που τέθηκαν υπόψη του Βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ από πλευράς Επιμελητηρίου είναι τα εξής:

  1. Η μείωση κατά 25% των επιχειρήσεων του νησιού, λόγω της κρίσης.
  2. Η εγκατάλειψη του νησιού μετά τις περσινές καταστρεπτικές πυρκαγιές, η οποία κορυφώθηκε με τη μη προσφυγή της συγκυβέρνησης, ελέω του Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, στην οικονομική βοήθεια που θα μπορούσε να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  3. Οι αναποτελεσματικές προσπάθειες που κάνει μέχρι τώρα το Επιμελητήριο ώστε να πείσει τη συγκυβέρνηση - αφού δεν προσέφυγε στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης - να πάρει το νησί το ισοδύναμο bonus μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα και το ΕΣΠΑ ώστε να βοηθηθεί η επανεκκίνηση, κυρίως των μικρών επιχειρήσεων, στις περιοχές που κάηκαν.
  4. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χίου με τον Πειραιά, η οποία είναι οικονομικά ασύμφορη και για τους εμπορευόμενους και για τα φυσικά πρόσωπα.
  5. «Πληρώνουμε εισιτήριο ταχύπλοου πλοίου που όμως εκτελεί τα δρομολόγια με ταχύτητες σαν και εκείνες πριν από 40 χρόνια, λόγω των ακριβών καυσίμων», σημείωσε με έμφαση ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρόσθεσε: «Πρέπει αφού κατέβασαν τις ταχύτητες, να κατεβάσουν και την τιμή του εισιτηρίου, υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση ότι πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο». (Υπενθυμίζεται ότι το μεταφορικό ισοδύναμο είναι μία από τις θέσεις στο κυβερνητικό πρόγραμμα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ).
  6. Επέκταση του τελωνειακού χώρου στο κεντρικό λιμάνι της Χίου, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι τουρίστες των μονοήμερων και διήμερων εκδρομών από την Τουρκία, οι οποίοι το 2012 έφθασαν τους 40.000, αφήνοντας κατά μέσο όρο ο καθένας 300 ευρώ στην τοπική αγορά.
  7. Όπως επισημάνθηκε, λόγω Σέγκεν και έκδοσης βίζας, οι εκδρομείς από τα παράλια της Τουρκίας και κυρίως από την περιοχή της Σμύρνης, έχουν χρόνο αναμονής στο τελωνείο, κάτω από τον ήλιο, που ξεπερνά τις 2 ώρες!!!
  8. Επίλυση του μείζονος προβλήματος των ανασφάλιστων μελών του ΟΑΕΕ που ξεπερνά το 55% του δυναμικού του Επιμελητηρίου.
  9. Αναστολή της εφαρμογής της κατάργησης των Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού της Δ.Ο.Υ. Χίου, που με εντολή Στουρνάρα μεταφέρονται στη Μυτιλήνη.

Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ είχε συνάντηση και με μικροομολογιούχους οι οποίοι έχασαν όλες τις οικονομίες τους στο PSI, όπως και συνάντηση με ιδιοκτήτες εκδοτικού οίκου οι οποίοι βρίσκονται σε δικαστική αντιπαράθεση για «κόκκινο στεγαστικό δάνειο» με την Εμπορική Τράπεζα (ιδιοκτησίας Alpha Bank).

Για το θέμα των μικροομολογιούχων ο Τέρενς Κουίκ υποσχέθηκε κοινοβουλευτική παρέμβαση στην κυβέρνηση με κατάθεση Ερώτησης και για το θέμα του «κόκκινου στεγαστικού δανείου» δεσμεύτηκε ότι με κάθε κοινοβουλευτικό και νομικό τρόπο θα ξεκινήσει ανυποχώρητο αγώνα εναντίον της Εμπορικής και της Alpha Bank.

Η νέα επίσκεψη του Τέρενς Κουίκ στη Χίο έκλεισε με συνεργασία με τους Πολιτευτές και τα μέλη της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής στην οποία σχεδιάστηκαν οι επόμενες δράσεις του Κινήματος στο νησί το μήνα Ιούνιο.

Φεύγοντας από τη Χίο με επόμενο σταθμό τη Μυτιλήνη (όπου ήδη βρίσκεται από το μεσημέρι για διήμερη περιοδεία), ο Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα εξακολουθούμε να προσφέρουμε τις κοινοβουλευτικές μας υπηρεσίες στη Χίο, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην επίλυση προβλημάτων που επηρεάζουν τη λειτουργία του νησιού και των κατοίκων της και βεβαίως επιμένοντας ανυποχώρητα να μπαίνουμε όσο γίνεται και πιο βαθιά στα σκάνδαλα που χρήζουν διερεύνησης.

Με δεδομένο ότι προσωπικά δεν εκλέγομαι στο νησί, άρα δεν επαιτώ τον οποιονδήποτε σταυρό προτίμησης, θεωρώ – εγώ προσωπικά - ανάξιο σχολιασμού τις δηλώσεις του επί σειρά ετών μόνιμου κατοίκου της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος προέβη στην πολιτική απρέπεια να χαρακτηρίσει τις προσπάθειες ενός Βουλευτή Επικρατείας για το δικό του το νησί, ως κινήσεις εντυπωσιασμού και κομματικού χαρακτήρα.

Δεν θα αναφερθώ στο τι έχω προσφέρει στο νησί και ως δημοσιογράφος – άρα έξω από κόμματα - ,απλά θα τον παρακαλέσω να ξανασκεφθεί την αμετροεπή συμπεριφορά του, όπως επίσης να σκεφθεί εάν έχει την πολυτέλεια το νησί να βάζει ο Δήμαρχος απέναντι ένα χέρι βοηθείας που θέλει την επίλυση ή δίνει τη συμπαράσταση στην επίλυση προβλημάτων και που μάχεται για το ξεβρόμισμα του νησιού από τα σκάνδαλα σε πολλά δημόσια έργα.

Ελπίζω να αντιλαμβάνονται κάποιοι τις πολύ ξεκάθαρες και ειλικρινείς προθέσεις μου για τη Χίο».

MANITAKHΣ : ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΙΟΝ 150.000



Μέχρι το 2015 η κυβέρνηση θα έχει πιάσει τον στόχο της Τροικας για μείωση του Δημοσίου κατα 150.000 υπαλληλους.
Οπως προκύπτει απο τα στοιχεία του  υπουργείου ήδη την τριετία 2010 – 2012  έχουν συνταξιοδοτηθεί 128.000 και  έως το 2015 αναμενεται να να έχουν βγει στην σύνταξη ακόμη 96.139.
O υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης σε πρόσφατη ομιλία του είχε  αναφερθεί στο θέμα τονίζοντας ότι μέχρι το 2015 η κυβέρνηση θα έχει ξεπεράσει το στόχο της τρόικας: «Με βάση τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς, ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων το 2012 έφθασε τις 32.000 (από 20.000 που ήταν ο αρχικός υπολογισμός) και η μείωση του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 θα προσεγγίσει τις 180.000 χιλιάδες. Άρα το 2015 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι αρκετά κάτω από τις 600.000».
«Με τους σημερινούς, πρόχειρους υπολογισμούς, η Ελλάδα επιτυγχάνει τον στόχο για μικρότερο, λειτουργικό και αποδοτικό κράτος, χωρίς απολύσεις, αλλά με τις αναγκαίες μετατάξεις και σε συνθήκες εργασιακής ειρήνης και ασφάλειας», δήλωνε ο υπουργός.
aftodioikisi.gr

'ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ




Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του ΚΠΕ,
στην οδό Εγκρεμού 30,
την Κυριακή 2/6/2013 9.00 - 17.00.
Το ποσό συμμετοχής είναι € 100,00
και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να το καταβάλουν στη γραμματεία του ΚΠΕ ή να το καταθέσουν στην Εθνική Τράπεζα,
αρ. λογ. 760/296002-85, το αργότερο μέχρι 24/5.
Μόλις λάβουμε το δελτίο συμμετοχής και τον αριθμό καταθετηρίου,
κατοχυρώνεται η συμμετοχή σας.
Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
Εγκρεμού 30, Χίος 82100
Τηλ.:2271020000 - Fax: 2271021213
info@kpechios.gr - www.kpechios.gr


"ΑΠΕΙΛΗ" ΝΔ : ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ



Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια επαναφέρει στο προσκήνιο η ΝΔ ως «απάντηση» στις πιέσεις που ασκουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, μετά και το αδιέξοδο στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Δευτέρας .
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ο νέος νόμος για ιθαγένεια ετοιμάζεται καθώς «ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε μερικές διατάξεις μη συμβατές με το Σύνταγμα είμαστε υποχρεωμένοι να τις αλλάξουμε…«.
Ωστοσο το θέμα είχε παγώσει μετά τις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κάτι όμως που φαίνεται να αλλάζει μετά την «κόντρα» που έχει ξεσπάσει στην τριτοκομματική κυβέρνηση με φόντο το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, η απόφαση του ΣτΕ να κρινει αντισυνταγματικό το νομοσχεδιο  είχε προκαλεσει τριγμους στην συγκυβέρνηση. Μάλιστα όταν τον περασμένο Νοέμβριο είχε γίνει απλώς γνωστή η απόφαση της Ολομέλειας, ο Αντώνης Σαμαράς, είχε δώσει εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών να παρουσιάσει μέσα σε επτά ημέρες νομοσχέδιο συμβατό με την απόφαση του ΣτΕ.  Τότε, η κυβέρνησηέκανε μπάι πας στις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ , καθώς με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, «πάγωσε» τις διαδικασίες χορήγησης της ιθαγένειας. Μάλιστα  συγκεκριμένη εγκύκλιος χαρακτηρίστηκε από πολλούς δημάρχους ως παράνομη και αντισυνταγματική,  οι οποίοι αρνήθηκαν να την εφαρμόσουν πριν τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Πάντως, πολλά θα κριθούν νέα προσπάθεια συνεννόησης των τριών πολιτικών αρχηγών που θα επιχειρηθεί την Πέμπτη, στη διάρκεια νέας σύσκεψης στο Μαξίμου.
aftodioikisi.gr

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Farinn



Έργο FaRInn: Διευκόλυνση της Υπεύθυνης Καινοτομίας στις χώρες της
Νοτιοανατολικής Ευρώπης

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναγνωρίζει ως μοναδικό στην Ευρώπη
                                                                                 
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο FaRInn - Facilitating Responsible Innovation in SEE countries (Διευκόλυνση της Υπεύθυνης Καινοτομίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης). Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «South East Europe» και συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από Εθνικού Πόρους.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σάμου αποτελούν τους Έλληνες εταίρους του έργου, ενώ σε αυτό επίσης μετέχουν εταίροι από την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία, την Ρουμανία, την Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο. Επικεφαλής Εταίρος του έργου είναι το Κέντρο Καινοτομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης  του  Εμπορικού Επιμελητηρίου του Φορλί/Τσεζένα της Ιταλίας.

Έτσι στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου από τις 15 έως τις 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των εταίρων στην έδρα του επικεφαλής εταίρου στο Φορλί. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η παρουσίαση της προόδου που κατέγραψε ο κάθε εταίρος στην μελέτη καταγραφής των πολιτικών υπεύθυνης καινοτομίας, οι οποίες εφαρμόζονται στην περιφέρεια ενός εκάστου.

Τις εργασίες της συνάντησης παρακολούθησαν και σημαντικοί επιστήμονες από τον χώρο της Καινοτομίας και των ΜΜΕ. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του κ. René von Schomberg, στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος τόνισε ότι η υπεύθυνη καινοτομία δεν είναι απλά ένα μονοπάτι προς την οικονομική ανάπτυξη, αλλά ίσως ο μοναδικός δρόμος για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, σημείωσε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόοδος, αν η καινοτομία που αναπτύσσεται είναι διαρθρωμένη γύρω από δύσκολη, κακοπληρωμένη και υλοποιούμενη σε επικίνδυνα περιβάλλοντα εργασία.

Τέλος, συνεχάρη τους εταίρους του έργου τονίζοντας την μοναδικότητα του Farinn, το οποίο αποτελεί ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη έργα, τα οποία ως στόχο έχουν να προσπαθήσουν να αναπτύξουν ένα συνεκτικό πλαίσιο για την υπεύθυνη καινοτομία.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ : ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΜΕ "ΗΠΙΑ" ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ "ΛΙΣΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗ"



Από 17 φορείς πολλοί εκ των οποίων συμπεριλαμβάνονται στην περίφημη «λίστα Σταμάτη» ξεκινούν, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, οι απολύσεις των 2.000. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συγκεκριμένοι φορείς απασχολούν συνολικά 216 υπαλλήλους και πρόκειται να συμπεριληφθούν μαζί με άλλους σε νομοσχέδιο που όπως έγραψε η aftodioikisi.gr θα κατατεθεί εντός Ιουνίου στη Βουλή.
Πρόκειται για τους εξής φορείς:
Ηλεκτρομηχανική Κύμης
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Κέντρο Μελετών Ασφαλείας
Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος
Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας
Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης
Κεντρική Αγορά Πατρών
Εθνικό κέντρο πρόληψης Σακχαρώδη Διαβήτη
Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής
Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας
Οργανισμός Κωπαΐδας
Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών «Θ. Κολοκοτρώνης»
Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας
Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας
Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων
Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εννέα τελευταίοι οργανισμοί εμφανίζονται να μην έχουν αντικείμενο και να μην απασχολούν ούτε έναν υπάλληλο!
Συγχωνεύουν 46 δημόσιες βιβλιοθήκες ανά τη χώρα
Παράλληλα, το δρόμο της συγχώνευσης αναμένεται να ακολουθήσουν 46 δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας, με αποτέλεσμα οι περίπου 200 υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτές να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.  Μεταξύ αυτών που θα συγχωνευτούν είναι οι βιβλιοθήκες:
Αίγινας
Ανδρίτσαινας
Αρεόπολης
Βυτίνας
Δελφών
Γρεβενών
Καλαμάτας
Δράμας
Έδεσσας
Καρπενησίου
Κέρκυρας
Κιλκίς
Κόνιτσας
Λαμίας
Ληξουρίου
Λιβαδειάς
Ναυπάκτου
Μυτιλήνης
Λευκάδας
Μηλαίων
Μολάων
Μουζαχίου
Πεταλιδίου
Ζακύνθου
Ζαγοράς
Σάμου
Σιάτιστας
Βέροιας
Χίου

OMIΛΙΑ ΤΟΥ ΥΝΑ, ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ , ΣΤΟ 2ο Posidonia Sea Tourism Forum




«Ευχαριστώ τους οργανωτές για τη διπλή δυνατότητα που μας προσφέρουν: Διαλόγου και ενίσχυσης της επικοινωνίας με τους βασικούς εταίρους, φορείς, παρόχους και χρήστες, της εγχώριας και της διεθνούς αγοράς θαλασσίου τουρισμού. Η αγορά αυτή μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην υπέρβαση της κρίσης. Γιατί έδειξε αντοχή. Γιατί απέδειξε ότι έχει δυναμική.

Θα ήθελα καταρχήν να συστήσω το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου: Το Υπουργείο μας, τόσο ως θεματικό όσο και ως χωρικό υπουργείο, καλύπτει με αρμοδιότητες ή συναρμοδιότητες όλες τις πτυχές του θαλάσσιου τουρισμού: τη ναυτιλία, τους λιμένες, τις θαλάσσιες μεταφορές, τη νησιωτική πολιτική, την επιτήρηση του θαλασσίου περιβάλλοντος, κλπ.

Ξεκινώ από το βασικό ερώτημα για το σημερινό και αυριανό διάλογο στο Forum: Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα δώρα της γεωγραφίας, της ιστορίας και του πολιτισμού για να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα σε όρους εισοδήματος και απασχόλησης από το θαλάσσιο τουριστικό προϊόν. Στα δώρα αυτά ασφαλώς περιλαμβάνονται και τα ταλέντα του Έλληνα: η ναυτοσύνη, το φιλότιμο και το μεράκι γι’ αυτό που κάνουμε, το πείσμα και το πάθος για το στόχο, ο σεβασμός στην παράδοση και την πατροπαράδοτη φιλοξενία.

Κύριο ζήτημα στην προσπάθεια αυτή είναι οι προορισμοί. Η αγορά αναζητά διαρκώς νέους. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει δεκάδες νέους νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου κατέγραψε τις δυνατότητες υποδοχής κρουαζιέρας. Δυνατότητες υπάρχουν σε:

·          12/16 λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος,

·          13/16 λιμάνια εθνικής σημασίας και

·          5/25 λιμάνια μείζονος ενδιαφέροντος.

Σύνολο, λοιπόν, 30/57 λιμάνια. Όμως σήμερα, το 98% του όγκου διακίνησης αφορά μόλις 9 από τα 30 αυτά λιμάνια: Τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, νησιά διεθνούς τουριστικής φήμης. Το Κατάκολο, το Ηράκλειο και τα Χανιά, προορισμοί με συνδυαστικό τουριστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Την Κέρκυρα, τη Ρόδο και την Πάτμο με ιστορικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Και βέβαια τον Πειραιά τη βάση εξόρμησης.

Χρειαζόμαστε μια οριζόντια πολιτική για συνδυασμένη ανάπτυξη νέων προορισμών, αλλά και προορισμών ειδικού ενδιαφέροντος, για τη βελτίωση λιμενικής διακυβέρνησης και την ταχύτερη προσαρμογή στις τεχνολογικές αλλαγές που έχουν επέλθει στα πλοία και στις ροές επιβατών. Η Εθνική Στρατηγική Λιμένων και η λιμενική μεταρρύθμιση είναι πλέον στη διάθεσή μας.

Θα αναφέρω δυο παραδείγματα:

1.      Την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για έργα λιμενικής υποδομής.

2.      Τις ρυθμίσεις με τις οποίες επανακαθορίζουμε σε εθνικό επίπεδο τις αρμοδιότητες και την απαιτούμενη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Κώδικα περί Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων ISPS.

Να προσθέσω εδώ ότι κάτι σημαντικό, για την εφαρμογή του συστήματος προκαθορισμένης ημερομηνίας και ώρας εξυπηρέτησης (berth allocation). Έχουμε αποστείλει στους λιμένες υποδοχής εδώ και καιρό προτάσεις βάσει διεθνών βέλτιστων πρακτικών. Χρειαζόμαστε ακόμα καλύτερη συνεργασία με συναφή Υπουργεία. Θα αναφέρω ως παράδειγμα το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα την αλλαγή των συνθηκών λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στα λιμάνια υποδοχής.

Ήδη ψηφίστηκε διάταξη σχετικά με τη λειτουργία μετά τη λήξη του ωραρίου. Για τους πιο επισκέψιμους χώρους το ωράριο σε λίγες ημέρες θα είναι 8 με 8. Ανοιχτά λοιπόν από την Ανατολή μέχρι τη Δύση. Παντού αλλού το ωράριο θα είναι 9 με 4. Χρειαζόμαστε ακόμη συμπληρωματικές δράσεις στην ξηρά και ειδικά στα νησιά, όπου παράγεται το 60% του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.

Σε συνεργασία λοιπόν με το Υπουργείο Ανάπτυξης, καταρτίσαμε και παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα για την Ενίσχυση της Νησιωτικής Τουριστικής Επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ, για τη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους μέσω του ΕΤΕΑΝ πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στα νησιά. Το πρόγραμμα ξεκίνησε και προβλέπει την παροχή δανείων ύψους από 10.000 έως 30.000 ευρώ για κεφάλαια κίνησης ή/και για χρηματοδότηση επενδύσεων, με μακρά περίοδο αποπληρωμής και χαμηλό επιτόκιο.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων, καθώς και για επενδύσεις που θα γίνουν στα νησιά αυτά από επιχειρήσεις με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα, το επιτόκιο θα είναι μηδενικό. Και δυο ακόμη ζητήματα για το ΥΝΑ. Δημιουργούμε διακριτή οργανωτική δομή για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής πολιτικών, στρατηγικής και κινήτρων για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού σε όλο του το πλέγμα. Παράλληλα, βελτιώνουμε τις υπηρεσίες Λιμεναρχείου. Το Λιμεναρχείο εμπλέκεται σε κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιείται στο λιμάνι, ενώ πραγματοποιείται σε αυτό μια σειρά από συναλλαγές για την εξυπηρέτηση των πλοίων.

Έρχομαι τώρα στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο Νόμος 4072/2012 για την πλήρη άρση των περιορισμών στην παροχή υπηρεσιών καμποτάζ από κρουαζιερόπλοια που έχουν ως αφετηρία ελληνικό λιμένα αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα. Τα πλοία με σημαίες τρίτων κρατών δύνανται πλέον να πραγματοποιούν πλόες χωρίς περιορισμούς, όπως ισχύει στις κυριότερες αγορές κρουαζιέρας παγκοσμίως. Έτσι ενισχύθηκε και η δυνατότητα του homeporting, το οποίο επιφέρει πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη σε σχέση με τους λιμένες διέλευσης. Τα οφέλη αυτά διαχέονται σε πολλές άλλες επικουρικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν κίνητρα για νέες επενδύσεις παροχής λιμενικών υπηρεσιών. Με το νέο νομοσχέδιο για τα τουριστικά πλοία επιδιώκουμε τη συμπλήρωση και βελτίωση της νομοθεσίας στις ακόλουθες γραμμές:

·                    Ενοποίηση του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού σε κοινό θεσμικό πλαίσιο.

·                    Απαλοιφή διακρίσεων στη βάση «αυθαίρετων» κριτηρίων ναύλωσης.

·                    Αλλαγή του κριτηρίου επαγγελματικότητας (από την καταμέτρηση ημερών σε σύστημα υπολογισμού).

·                    Μείωση της γραφειοκρατίας (ολοκληρωμένου και ενιαίου μητρώου σκαφών).

·                    Επέκταση των τρόπων ναύλωσης (από αποκλειστικά ολική και σε μερική και σε πακέτο με συνδυασμό πολλών τρόπων).

Κυρίες και κύριοι,

Εύχομαι η επιτυχία της φετινής διοργάνωσης για τον θαλάσσιο τουρισμό να βάλει στέρεα θεμέλια και για τις επόμενες. Είμαι σίγουρος ότι σήμερα και αύριο θα διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες για καινοτόμες και βιώσιμες μορφές ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού.

Σας ευχαριστώ.»

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΗΤΡΩΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ



Τα προσωπικά μητρώα δημοσίων υπαλλήλων ζητά το Υ.Δ.Μ.&Η.Δ.
«Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δομών και φορέων του Δημοσίου και της επικείμενης αξιολόγησης του προσωπικού, είναι αναγκαία η αποτύπωση του εργασιακού προφίλ των υπαλλήλων και η καταγραφή των τυπικών τους προσόντων». Με αυτήν την ανακοίνωση το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης προχωρά το σχέδιο απομάκρυνσης των 4.000 συνολικά δημοσίων υπάλληλων μέχρι το τέλος του έτους.

Ως προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου ορίζονται όλα τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ατομική, οικογενειακή, περιουσιακή και υπηρεσιακή κατάστασή του και απαιτείται η πιστοποίηση όλων των στοιχείων που συγκροτούν το προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου από τον Προϊστάμενο της οικείας Υπηρεσίας Προσωπικού κι αυτό γιατί, έχει διαπιστωθεί ότι, σε πολλές περιπτώσεις, τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εγκυρότητα και πληρότητα, ιδιαίτερα σε στοιχεία που καταθέτει ο ίδιος ο υπάλληλος στην Υπηρεσία του και σχετίζονται με την υπηρεσιακή του κατάσταση ή είναι πρόσφορα για την αξιολόγησή του, με συνέπεια να μην είναι εφικτή η ασφαλής, ορθή και ταχεία επεξεργασία τους, όταν αυτή απαιτείται.
Σημειώνεται, ότι τα προσκομιζόμενα από τους υπαλλήλους στοιχεία, που συναρτώνται με την υπηρεσιακή και μισθοδοτική τους κατάσταση (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, τίτλοι σπουδών, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, αποδεικτικά γνώσης Η/Υ κ.λπ.) πρέπει να είναι νομίμως επικυρωμένα, διαφορετικά δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται υπόψη.
epoli.gr

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Με αφορμή την αναδιοργάνωση της ανώτατης εκπαίδευσης επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα ίδρυσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πολυτεχνικής Σχολής, η οποία τελικά δεν συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αν και δεν θα έχει κόστος, αφού, ήδη, λειτουργούν σε αυτό, τρία Τμήματα Μηχανικών, με επιτυχημένη πορεία για περισσότερο από μια δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές, αλλά και το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό.

Επίσης, από το 2009, με σχετικό ΦΕΚ ιδρύεται προπτυχιακό Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Χίο, το οποίο διαθέτει τόσο το προσωπικό όσο και τις ανάλογες υποδομές για να λειτουργήσει, όμως, ούτε αυτό εντάσσεται στο Προεδρικό Διάταγμα, παρά τις διαβεβαιώσεις για λειτουργία του, το ακαδημαϊκό έτος  2014.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

Ποιος ο σχεδιασμός και σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για τη λειτουργία Πολυτεχνικής Σχολής και τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου;


28 Μαΐου 2013
Ο ερωτών βουλευτής

Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος