Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ : ΝΕΟ "ΚΑΠΕΛΟ" ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΟΝ ΜΑΝΙΤΑΚΗΕκτός διαδικασίας της κατάρτισης της λίστας με τους υπό κατάργηση – συγχώνευση οργανισμούς (ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ) του δημοσίου έχει θέσει, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το Μέγαρο Μαξίμου, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τη λίστα καταρτίζουν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο γενικός γραμματέας στον πρωθυπουργό Δημήτρης Βαρτζόπουλος  και από του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο υφυπουργός Μανούσος Βολουδάκης, αν και τυπικά δεν έχει την αρμοδιότητα.
Το «παράρτημα» που «εξαφανίστηκε»
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης είχε ανακοινώσει ότι στο υπό κατάθεση στη Βουλήσχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», στο οποίo καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι τρόποι κατάργησης ή συγχώνευσης ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ θα περιλαμβανόταν παράρτημα με τους συγκεκριμένους Οργανισμούς, τελικώς αυτό δεν θα γίνει.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί χωρίς το προαναγγελθέν παράρτημα και η λίστα με τα υπό κατάργηση και συγχώνευση ΝΠΔΔ, ΝΠΔΔ θα συμπεριληφθεί σε άλλο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν το Μέγαρο Μαξίμου και ο υφυπουργός Μ. Βολουδάκης στα πρότυπα του αντίστοιχου νομοσχεδίου του Θ. Πάγκαλου.
Προς απόσυρση το άρθρο 4 για τις υπερεξουσίες Μανιτάκη
Μάλιστα, για το λόγο αυτό οδηγείται προς απόσυρση το άρθρο 4 του σχεδίου νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με το οποίο : «Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, κρατικές ή δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς, καθώς και θυγατρικές εταιρείες των ανωτέρω νομικών προσώπων μπορεί να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να αναμορφώνονται, καθώς και να καταργείται, αντικαθίσταται ή τροποποιείται κάθε νομοθετική ή κανονιστική διάταξη σχετική με τη σύσταση, την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητές τους με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Υπουργού Οικονομικών και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού».
Βεβαίως, γνωρίζοντας πως η θέση του στην κυβέρνηση είναι επισφαλής, προς το παρόν ο Α. Μανιτάκης  δεν έχει αντιδράσει στο νέο «καπέλο», ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι αυτό δεν θα γίνει το επόμενο διάστημα.