Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Farinn



Έργο FaRInn: Διευκόλυνση της Υπεύθυνης Καινοτομίας στις χώρες της
Νοτιοανατολικής Ευρώπης

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναγνωρίζει ως μοναδικό στην Ευρώπη
                                                                                 
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο FaRInn - Facilitating Responsible Innovation in SEE countries (Διευκόλυνση της Υπεύθυνης Καινοτομίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης). Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «South East Europe» και συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από Εθνικού Πόρους.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σάμου αποτελούν τους Έλληνες εταίρους του έργου, ενώ σε αυτό επίσης μετέχουν εταίροι από την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία, την Ρουμανία, την Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο. Επικεφαλής Εταίρος του έργου είναι το Κέντρο Καινοτομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης  του  Εμπορικού Επιμελητηρίου του Φορλί/Τσεζένα της Ιταλίας.

Έτσι στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου από τις 15 έως τις 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των εταίρων στην έδρα του επικεφαλής εταίρου στο Φορλί. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η παρουσίαση της προόδου που κατέγραψε ο κάθε εταίρος στην μελέτη καταγραφής των πολιτικών υπεύθυνης καινοτομίας, οι οποίες εφαρμόζονται στην περιφέρεια ενός εκάστου.

Τις εργασίες της συνάντησης παρακολούθησαν και σημαντικοί επιστήμονες από τον χώρο της Καινοτομίας και των ΜΜΕ. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του κ. René von Schomberg, στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος τόνισε ότι η υπεύθυνη καινοτομία δεν είναι απλά ένα μονοπάτι προς την οικονομική ανάπτυξη, αλλά ίσως ο μοναδικός δρόμος για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, σημείωσε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόοδος, αν η καινοτομία που αναπτύσσεται είναι διαρθρωμένη γύρω από δύσκολη, κακοπληρωμένη και υλοποιούμενη σε επικίνδυνα περιβάλλοντα εργασία.

Τέλος, συνεχάρη τους εταίρους του έργου τονίζοντας την μοναδικότητα του Farinn, το οποίο αποτελεί ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη έργα, τα οποία ως στόχο έχουν να προσπαθήσουν να αναπτύξουν ένα συνεκτικό πλαίσιο για την υπεύθυνη καινοτομία.