Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Οσμή σκανδάλου σε δήμους της Αττικής με τα «Προϊοντα χωρίς μεσάζοντες»


Μεγάλης αποδοχής και επιτυχίας τυγχάνουν τα δύο τελευταία χρόνια οι λαϊκές αγορές με τα «προϊόντα χωρίς μεσάζοντες», καθώς προσφέρουν προϊόντα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και έχουν καταφέρει να εξαλείψουν το χονδρεμπορικό κέρδος. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Μία ιδιωτική εταιρεία με το όνομα «Κοινωνική Εξέλιξη» εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες ως διοργανωτής των δράσεων «προϊόντα χωρίς μεσάζοντες» σε πολλούς δήμους της Αττικής, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Γιάννης Αγγελίδης για το rizopoulospost.com.
Η συγκεκριμένη εταιρεία σε συνεργασία με πολλούς δήμους της οργανώνει δράσεις λαϊκών αγορών παραγωγών χωρίς μεσάζοντες, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου μια φορά τον μήνα σε κάθε δήμο. Ο κ. Αγγελίδης αναφέρει στο ρεπορτάζ του ποιος βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη εταιρεία, ποιοι δήμοι εμπλέκονται, καθώς και τον ρόλο που παίζει ο Δήμος Παλλήνης.
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ:
«Τελικά στην Ελλάδα δεν έχουμε ιερό και όσιο. Οποιαδήποτε προσπάθεια και αν γίνεται για να ανακουφισθεί η κοινωνία μας από τις επιπτώσεις τη κρίσης, πάντα θα υπάρχουν “έξυπνοι” που δια της πλαγίας οδού προσπαθούν και καταφέρνουν να επωφεληθούν με παράνομες πρακτικές.
Τα 2-3 τελευταία χρόνια στην χώρα διάφορες ομάδες πολιτών και δήμοι έχουν αναπτύξει αγορές παραγωγών με στόχο την μείωση των τιμών των προσφερομένων προϊόντων στους καταναλωτές. Σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτές οι δράσεις έχουν πετύχει τον στόχο τους αφού έχουν καταφέρει να εξαλείψουν το χονδρεμπορικό κέρδος.Δίκαια λοιπόν όλες αυτές οι δράσεις πήραν το όνομα Λαϊκές αγορές παραγωγών χωρίς μεσάζοντες.
Η αποδοχή των Λαϊκών αγορών παραγωγών είναι τέτοια ώστε και μεγάλοι δήμοι ακόμη και από τα βόρεια προάστια να διοργανώνουν δράσεις αυτής της μορφής.
Τους τελευταίους μήνες όμως, ειδικότερα από τον Σεπτέμβριο του 2013 αρχίζει να εμφανίζεται ως διοργανωτής των δράσεων μια ιδιωτική εταιρεία με το όνομα Κοινωνική Εξέλιξη.
Η συγκεκριμένη εταιρεία σε συνεργασία με Δήμους όπως της Κηφισιάς, του Χαλανδρίου, του Νέου Ηρακλείου, του Περάματος, του Χαϊδαρίου, των Καλυβίων, οργανώνει δράσεις Λαϊκών αγορών παραγωγών χωρίς μεσάζοντες, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου μια φορά τον μήνα σε κάθε Δήμο.
Με την ένδεια μέσων και ανθρωπίνων πόρων που υπάρχει στους Δήμους λόγω της κρίσης, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ευφυή τόσο την απόφαση των Δημάρχων να συνεργαστούν με ιδιωτική εταιρεία για να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους δημότες τους, όσο και την επιχειρηματική ιδέα των δημιουργών της Κοινωνικής Εξέλιξης, αφού έγκαιρα και εύστοχα διαπίστωσαν μια ανάγκη και την μετουσίωσαν σε επιχειρηματική δράση.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Τους τελευταίους 2 μήνες έχουν ακουστεί διάφορες φωνές διαμαρτυρίας για την συνεργασία των Δήμων με την Κοινωνική Εξέλιξη. Υπάρχουν 2 πολύ ενδιαφέροντα άρθρα στο ΠΑΛΛΗΝΗPRESS και στο Παλληνοτρόπιο στα οποία αναφέρονται ενστάσεις και αιτιάσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Κοινωνικής Εξέλιξης κατηγορώντας την εταιρεία και τους Δήμους που συνεργάζεται για την δημιουργία νέας γενιάς μεσαζόντων.
Για την πληρέστερη κατανόηση των αντιδράσεων παραθέτω ένα απόσπασμα από το άρθρο του κ. Νίκου Σίμου στο Παλληνοτρόπιο.
-Τεράστιο πολιτικό και όχι μόνο θέμα, συνιστά ότι Δήμοι έχουν αναθέσει σε…εταιρία την οργάνωση και την ευθύνη διαχείρισης και πραγματοποίησης των περιβόητων «Λαϊκές Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες», σύμφωνα με το δημοσίευμα του newsta.gr.
- Από την αποκάλυψη αυτή εγείρονται μια σειρά ερωτηματικά, όπως:
– Πως επελέγησαν οι εν λόγω εταιρίες; Με διαγωνισμό ή όχι;
– Πως καλύπτουν τα έξοδά τους;
– Από ποιούς ( τους παραγωγούς;) και πόσο πληρώνεται; – Ποιός αποφασίζει τελικά και με ποιά κριτήρια σε ποιόν παραγωγό θα επιτραπεί να πωλήσει προϊόντα;
– Πόσο στοιχίζει στους Δήμους ( παρουσία εργαζομένων, καθαρισμός χώρου κ.α. ) η διοργάνωση και από που πληρώνονται;
Η σχετική αποκάλυψη έγινε στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Αφορμή ήταν η απόφαση της δημοτικής αρχής Βλασόπουλου, να παραχωρήσει στην ιδιωτική εταιρεία «Κοινωνική Εξέλιξη» την διοργάνωση της «Λαϊκής Αγοράς Χωρίς μεσάζοντες»…!
Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, η ίδια εταιρεία διοργανώνει την διανομή και στους δήμους Χαλανδρίου, Κηφισιάς, Παλλήνης, Περάματος και Χαϊδαρίου…!
Το Παλληνοτρόπιο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Παλλήνης κ. Ζούτσο, επικοινώνησε όμως με την αρμόδια αντιδήμαρχο, κ. Κουνενάκη η οποία διέψευσε κατηγορηματικά την εμπλοκή ιδιωτικής εταιρίας στην οργάνωση των Λαϊκών χωρίς μεσάζοντες στο Δήμο Παλλήνης.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, βάσει νόμου, οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρία εκτελεί εργασίες για το Δήμο Παλλήνης υποχρεούται να συνάψει σύμβαση η οποία αναρτάται στη «Διαύγεια» και καταχωρείται στο Ενιαίο Μητρώο Συμβάσεων και σε ότι αφορά στο Δήμο Παλλήνης, δεν υπάρχει τέτοια σύμβαση. Χαρακτήρισε την εμπλοκή του Δήμου Παλλήνης ως προεκλογικό πυροτέχνημα που στόχο έχει να πλήξει το κύρος της δράσης του κινήματος «Χωρίς μεσάζοντες».
Και παρακάτω στο ίδιο άρθρο αναφέρονται καταγγελίες για την άγνωστη ταυτότητα του φορέα με τον τίτλο Κοινωνική Εξέλιξη.
Συγκεκριμένα οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι προσπάθησαν να βρουν πληροφορίες
«για το ποια είναι αυτή η Επιχείρηση, Εταιρεία, Ομάδα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν στάθηκε δυνατόν να βρεθεί τίποτα άλλο από μια σελίδα στο facebook, χωρίς κανένα στοιχείο επικοινωνίας, ούτε καν ένα τηλέφωνο».
Στην προσπάθεια που κάναμε να βρούμε ποιός είναι αυτός ο φορέας αναζητήσαμε την επωνυμία του φορέα στο ΕΒΕΑ και ανακαλύψαμε τα ακόλουθα:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΙΚΕ / ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ / 12/07/2013
Λοιπά Στοιχεία Επιχείρησης
Κατάσταση:
ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εθνικότητα Επιχείρησης:
ΕΛΛΑΔΑ
Τοποθεσία
Οδός:
ΔΕΜΙΤΣΑ 46Α
Πόλη:
ΓΕΡΑΚΑΣ
Τ.Κ.:
15344
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο 1:
213
0246350
Δραστηριότητες
Κωδικός
Περιγραφή
Ξ70221305
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
Ξ70221509
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ξ82301102
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Ξ82301200
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ
Ξ84131700
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
Ξ94991400
ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Ξ70221302
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Magical Snap - 2014.04.03 09.08 - 002
Επίσης μάθαμε ότι νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής είναι ο κ. Νικόλαος Δ. Μανούσης.
Ποιος είναι όμως ο κύριος Μανούσης; Έχει κάποιας μορφής εργασιακή σχέση με τον Δήμο Παλλήνης; Αυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε είναι ότι απασχολείται στον τομέα πληροφορικής του δήμου Παλλήνης και είναι υπεύθυνος για την Διαδικτυακής εφαρμογής με την οποία ο Δήμος διοργανώνει τις Λαϊκές αγορές παραγωγών χωρίς μεσάζοντες!!!
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του θέματος που δημιουργείται με την παρουσία του κύριου Μανούση στην Κοινωνική Εξέλιξη και στον Δήμο Παλλήνης θα σας περιγράψω πως λειτουργεί αυτή η Διαδικτυακή εφαρμογή.
Όταν αποφασίζει ο Δήμος Παλλήνης να διοργανώσει Λαϊκή αγορά παραγωγών, καλεί τους παραγωγούς να υποβάλουν προσφορά για τα προϊόντα τους σε σελίδα που έχει δημιουργηθεί από την συγκεκριμένη διαδικτυακή εφαρμογή. Οι προσφορές που υποβάλλονται, όταν επικυρωθούν από τους παραγωγούς θεωρούνται τελικές και βάσει αυτών επιλέγονται ποιοι παραγωγοί θα συμμετέχουν στην λαϊκή αγορά.
Από ότι φαίνεται όμως το σύστημα αυτό είναι διάτρητο διότι α) δεν εμφανίζει όλες τις προσφορές των παραγωγών και ποιες τελικά επελέγησαν β) δεν διασφαλίζει ότι υπάρχει μία και μοναδική επικύρωση της προσφοράς του κάθε παραγωγού και ποια χρονική στιγμή έγινε αυτή.
Αν λάβει υπόψη του κανείς ότι επιλέγονται και συμμετέχουν σε κάθε Λαϊκή αγορά σχεδόν οι ίδιοι παραγωγοί νομίζω δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, στα οποία ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος θα πρέπει να απαντήσουν με επάρκεια.
Επίσης ανακύπτει το ερώτημα ποιος ανέπτυξε την εφαρμογή και σε τελική ανάλυση ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της.
Το ανωτέρω ερώτημα τίθεται διότι σε όλες τις Λαϊκές αγορές παραγωγών που διοργανώνει η Κοινωνική Εξέλιξη σε συνεργασία με δήμους χρησιμοποιείται η ίδια ακριβώς εφαρμογή.
Αν η δημιουργία και ανάπτυξη της εφαρμογής έγινε από το τμήμα πληροφορικής του δήμου Παλλήνης, το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν μπορεί οποιοδήποτε έχει την όποιας μορφής σχέση εργασίας με τον δήμο να την χρησιμοποιεί σε δίκη του εταιρεία για ίδιο όφελος;
Επιπλέον οι δήμοι με τους οποίους συνεργάζεται η Κοινωνική Εξέλιξη θα πρέπει να απαντήσουν αν έχουν θεσπίσει κριτήρια και κανόνες διαφάνειας για την επιλογή των παραγωγών που συμμετέχουν, αν ναι, πρέπει να μας πουν ποια είναι αυτά, που τα έχουν δημοσιεύσει, και με ποια διαδικασία ελέγχουν αν εφαρμόζονται. Ή μήπως έχουν αφήσει το ζήτημα στην διακριτική ευχέρεια της διοργανώτριας εταιρείας.
Από την έρευνα που κάναμε έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλα είναι στην διακριτική ευχέρεια της διοργανώτριας εταιρείας με αποτέλεσμα σε όλες τις δράσεις να συμμετέχει μια ομάδα “παραγωγών” με τους οποίους συνεργάζεται η Κοινωνική Εξέλιξη.
Εκτός από τα προαναφερθέντα υπάρχει κατά την γνώμη μας και το θέμα της γνησιότητας της ιδιότητας του παραγωγού στην ομάδα της Κοινωνικής Εξέλιξης. Όλοι αυτοί με τους οποίους έχει υπογράψει συμβάσεις συνεργασίας είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα αγροτών, έχουν υποβάλει δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ που να εμφανίζονται ως καλλιεργητές των προϊόντων που πουλούν, έχουν πιστοποιητικά για τις καλλιέργειες και την ποιότητα των προϊόντων.
Η κοινωνική εξέλιξη έχει πλήρη φάκελο για κάθε παραγωγό που συνεργάζεται, ώστε να μπορούν τουλάχιστον οι δήμοι για λογαριασμό των οποίων διοργανώνει λαϊκές αγορές παραγωγών, να είναι βέβαιοι ότι διοργανώνουν λαϊκές αγορές παραγωγών ελληνικών προϊόντων όχι λαϊκές μεσαζόντων με προϊόντα αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης;
Για όλα τα παραπάνω περιμένουμε απαντήσεις από το Δήμο Παλλήνης σχετικά με την εμπλοκή του κυρίου Μανούση, και από τους δήμους Κηφισιάς, Χαλανδρίου, Νέου Ηρακλείου, Περάματος, Χαϊδαρίου, Καλυβίων, σχετικά με την συνεργασία τους με την Κοινωνική Εξέλιξη ώστε να γνωρίζουμε αν αγοράζουμε Ελληνικά προϊόντα από γνήσιους παραγωγούς ή έχει στηθεί μια νέα γενιά μεσαζόντων προϊόντων άγνωστης ποιότητας και ταυτότητας.
Για λόγους δεοντολογίας αποστείλαμε mail με περίληψη όλων των παραπάνω στους 6 εμπλεκόμενους Δήμους με το παρακάτω συνημμένο σημείωμα :
«Σας στέλνω περίληψη του ρεπορτάζ που θα δημοσιευτεί και για το οποίο θα θέλαμε για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας ένα έγγραφο σχόλιο σας στο mailyianis.aggelidis@gmail.com προκειμένου να συμπεριληφθεί.
Το ρεπορτάζ θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη 1 Απριλίου 2014 και προς τούτο θα θέλαμε το σχόλιο σας μέχρι 31 Μαρτίου 2014 και ώρα 14.00»
Και κλείναμε με την φράση :
«Για οποιαδήποτε διευκρίνιση τηλέφωνο επικοινωνίας —————Αγγελίδης Γιάννης»
Το αποτέλεσμα ήταν να μας απαντήσει μόνον ο Δήμος Χαϊδαρίου με το εξής mail:
Αξιότιμε κύριε Αγγελίδη,
Η Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Χαϊδαρίου, η οποία διοργανώνει τη σχετική δράση, είχε συνεργαστεί με την εταιρία τις δύο πρώτες φορές ώστε να αποκτήσει την τεχνογνωσία. Έκτοτε οι δράσεις διοργανώνονται αποκλειστικά από δικά μας στελέχη.
Στο mail του Δήμου Χαϊδαρίου όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος δεν απαντώνται τα εύλογα ερωτήματα μας αλλά προσπαθεί να δικαιολογηθεί η χρησιμοποίηση της ιδιωτικής εταιρείας (για την απόκτηση της τεχνογνωσίας) και μόνο για δύο φορές.
Οι υπόλοιποι δήμοι δεν θέλησαν να προβούν σε κανένα σχόλιο και έτσι οι απορίες μας παραμένουν.
Θα θέσουμε λοιπόν τα παραπάνω υπ’ όψιν του Υπουργείου Ανάπτυξης και θα επανέλθουμε.»

aftodioikisi.gr

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΑΤΣΙΓΑΡΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ



Το τελευταίο διάστημα έρχεται ξανά και ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της διαχείρισης του κατσίγαρου και γενικότερα των υποπροϊόντων άλεσης της ελιάς. Η Ελληνικές κυβερνήσεις δέσμιες των επιχειρηματικών συμφερόντων μεγάλων μονοπωλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθεί την λύση την διφασική τεχνολογία. Δηλαδή την μετατροπή όλων των ελαιοτριβείων σε διφασικά. Αν συμβεί αυτό θα απαιτηθούν μεγάλες δαπάνες σε πάγιο και μηχανολογικό εξοπλισμό από τα ελαιοτριβεία και τα πυρηνελαιουργεία με αμφίβολα αποτελέσματα. Πρώτα από όλα γιατί η παραγόμενη πούλπα (διφασική πυρήνα) είναι αδύνατο να τύχει άμεσης επεξεργασίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα κακοσμίας. Το πρόβλημα αυτό θα έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα στην Λέσβο. Δεύτερον η δαπάνη πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την μετατροπή των ελαιοτριβείων σε διφασικά και την δημιουργία διφασικού πυρηνελαιουργείου χωρίς να λύνεται το πρόβλημα είναι μια άσκοπη δαπάνη.
Οι προσπάθειες εφαρμογής της συγκεκριμένης μεθόδου έγιναν στην Ελλάδα έδειξαν πως πέραν το παραπάνω συνεπάγονται αύξηση του κόστους παραγωγής. Σε αύξηση του κόστους παραγωγής οδηγούν σχεδόν το σύνολο των άλλων μεθόδων επεξεργασίας του κατσίγαρου που έχουν εμφανιστεί ως σήμερα.
Η περιφερειακή Αρχή του Νάσου Γιακαλή αλλά και το σύνολο των παρατάξεων που σήμερα εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρόσφατα προχώρησαν στην χορήγηση άλλη μια παράτασης στην λειτουργία των ελαιοτριβείων της Λέσβου. Συνεχίζουν έτσι να ανακυκλώνουν το πρόβλημα αντί να ανακυκλώνουν τα απόβλητα.
Είναι τραγικό πως η Περιφερειακή Αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου δεν έκαναν τίποτα για να προωθήσουν την εφαρμογή της μεθόδου εδαφοποίησης του κατσίγαρου που έχει προταθεί από το Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών Φυτών των Χανίων. Πρόκειται για μια μέθοδο επιστημονικά τεκμηριωμένη, φιλική στο περιβάλλον που δεν απαιτεί την επενδύσεις σε πάγια και μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ιταλία.
Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει παρουσιαστεί από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Χαρτζουλάκη στη Μυτιλήνη και κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως δεν την γνωρίζει.
Η κύρια ευθύνη για την μη εφαρμογή της μεθόδου του Ινστιτούτου Ελαίας και Υποτροπικών Φυτών των Χανίων ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία συνειδητά στηρίζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα των εταιρειών που πωλούν τα μηχανήματα για τα διφασικά ελαιοτριβεία και πυρηνελαιουργεία.
Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» αγωνίζεται για την άμεση εφαρμογή της μεθόδου που έχει προταθεί από το Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών Φυτών για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα διάθεσης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.




ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΜΕ ΓΙΑΠΩΝΕΖΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΥ

Σήμερα Πέμπτη, 03-04-2014, το Δήμαρχο Χίου Πολύδωρο Λαμπρινούδη επισκέφθηκαν η κ. Χριστίνα Βουτσινά, μεταφράστρια και υπεύθυνη συνοδός του μεγάλου ιαπωνικού τηλεοπτικού καναλιού T.B.S., καθώς και η κ. Yuko Yazaki, παραγωγός και επιμελήτρια τηλεοπτικών εκπομπών του T.B.S.
     Σκοπός της συνάντησης ήταν η επεξεργασία των πληροφοριών, με θέμα την παραγωγή τηλεοπτικής εκπομπής, αφιερωμένης στο έθιμο του Ρουκετοπόλεμου και στη Χίο κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

     Την επιμέλεια και οργάνωση της επίσκεψης ανέλαβε η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Δ. Χίου δια του Προέδρου κ. Κ. Μούνδρου, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Τουρισμού Δ. Χίου, καθώς και η Αντιδημαρχία Ομηρούπολης μέσω του Αντιδημάρχου κ. Ν. Νύκτα, με τον οποίο και θα πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση, για περαιτέρω ενημέρωση. 

ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΩΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για την παρακολούθηση της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και της συμβατότητας του ελληνικού Δικαίου με τα κριτήρια προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξελέγη σήμερα, ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος, με 13 ψήφους στους 16 ψηφίσαντες.
Θυμίζουμε ότι, πριν από έναν, περίπου, χρόνο και με πρωτοβουλία του βουλευτή, απευθύνθηκε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία διατυπωνόταν η ανάγκη για σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, με το παραπάνω αντικείμενο.
Γινόταν, επίσης, αναφορά στο φαινόμενο της υπερβολικής χρονικής καθυστέρησης, τόσο στην εκδίκαση των δικαστικών υποθέσεων, όσο και στην εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, - παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα, κατά τα τελευταία έτη, έχει προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο θέμα της συντόμευσης του χρόνου εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  (ΕΔΑΔ) – .
Όπως, ακόμη, και στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των Δικαστηρίων και της επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης, με σκοπό την συντόμευση της εκδίκασης των υποθέσεων των πολιτών.
Η παραπάνω θετική εξέλιξη στοχεύει στην καλύτερη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφορά κάθε ευνομούμενη, δημοκρατική κοινωνία.


ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοινώνει την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Βορείου Αιγαίου, με τον Πρόεδρο της εταιρίας, Περιφερειακό σύμβουλο κ. Θεολόγο Πατερέλη να συγκαλεί την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, την Δευτέρα 14 Απριλίου στις 12:30 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου.

Έτσι το εγχείρημα της δημιουργίας μίας σύμπραξης που θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και υποστήριξης του σημαντικού για τα νησιά μας αγροδιατροφικού τομέα αλλά και πρότυπο υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, «θωρακίζοντας» και προωθώντας τα αγροδιατροφικά νησιωτικά προϊόντα αλλά και αναπτύσσοντας συνέργειες με την εστίαση και τον τουρισμό, τίθεται σε πλήρη λειτουργία.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν το πρώτο Δ.Σ. πέρα από τα διαδικαστικά που αφορούν την λειτουργία της εταιρίας είναι τα παρακάτω:
1)    Ενημέρωση για τις δυνατότητες χρηματοδότησης στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ σε οργανωτικά σχήματα όπως είναι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Βορείου Αιγαίου (π.χ. έξυπνη εξειδίκευση, καινοτομία)
2)    Ενημέρωση για τους άμεσους στόχους της εταιρίας και εξουσιοδότηση για την υποβολή πρότασης για την υλοποίηση Προγράμματος Προώθησης για τα τυριά, το ελαιόλαδο, το μέλι τη μαστίχα και το κρασί.
3)    Ενημέρωση για τις άμεσες ενέργειες που θα γίνουν για την προώθηση της πιστοποίησης της «Κουζίνας του Αιγαίου».
4)    Ενημέρωση για τις δυνατότητες αξιοποίησης νέων προγραμμάτων για πραγματοποίηση εμπορικών αποστολών και επαφών σε νέες αγορές (π.χ. Πρόγραμμα Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας)

Μέχρι σήμερα παρά το γεγονός ότι σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας γίνονται ανάλογες προσπάθειες έχει ιδρυθεί εξ όσων γνωρίζουμε μόνο η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Κρήτης.

Στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη Βορείου Αιγαίου μετέχουν πέρα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 40 επιχειρήσεις και Φορείς των Νησιών μας οι οποίες αγκάλιασαν αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα της Περιφέρειας.

Τα πλεονεκτήματα που θα έχουν οι εταιρίες και οι Φορείς μέλη θα αφορούν στη διαμόρφωση της πολιτικής της Περιφέρειας στον Αγροδιατροφικό Τομέα και ειδικά στην προώθηση, την επιλογή των αγορών – στόχων και τη συμμετοχή σε εμπορικές αποστολές μέσα από Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης μέσα από τις συνεργασίες και τη δυναμική που φαίνεται ότι μπορούν να αναπτυχθούν θα αποκτήσουν πολύτιμη τεχνογνωσία εκμεταλλευόμενες και τις πολύ υψηλές πιστώσεις που προβλέπονται από το νέο ΕΣΠΑ για την έξυπνη εξειδίκευση και τη τεχνογνωσία σε νέα για την Ελλάδα οργανωτικά σχήματα όπως η Αγροδιατροφική Σύμπραξη.

Η πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο (περίπου 51%) ανήκει στις επιχειρήσεις, τους Συνεταιρισμούς και τους Φορείς, όπως και στο Δ.Σ. όπου εκπροσωπούνται με 5 από τα 9 μέλη. Τα υπόλοιπα 4 μέλη του Δ.Σ. όπως και ο Πρόεδρος της Εταιρίας ορίζονται από τον Περιφερειάρχη.

Κάθε νησί έχει το Τοπικό του Συμβούλιο (επιχειρήσεις, φορείς, συνεταιρισμοί) που καθορίζουν την πολιτική της εταιρίας στο επίπεδο των νησιών.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, δήλωσε για την εξέλιξη αυτή: «Μετά από επίπονες προσπάθειες και θέλοντας στην πράξη και όχι με λόγια, να αναδείξουμε και να προωθήσουμε τον πρωτογενή τομέα, που τον θεωρούμε ως βασικό αναπτυξιακό παράγοντα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ξεκινάμε την λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης. Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου φιλοδοξεί να αποτελέσει τον συντονιστή μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών της Περιφέρειας, της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα και ουσιαστικά μία εταιρία «ομπρέλα» για τα αγροτικά προϊόντα του Βορείου Αιγαίου, αναπτύσσοντας τοπικά σύμφωνα ποιότητας σε κάθε νησί ξεχωριστά, με απόλυτο σεβασμό στην τοπική παράδοση και στις ιδιαιτερότητες και φυσικά σε απόλυτη συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Είναι μία αξιόλογη πρωτοβουλία της Περιφέρειας, με ξεκάθαρο εξωστρεφή χαρακτήρα και θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν για να είμαστε έτοιμοι σήμερα να εφαρμόσουμε αυτό το εγχείρημα».

Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης κ. Θεολόγος Πατερέλης από την πλευρά του τόνισε:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε σήμερα την προαναγγελία της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας και να θέτουμε σε πλήρη εξέλιξη όλη την δραστηριότητα που θέλουμε να αναπτύξουμε για την ανάδειξη του βασικού μας συγκριτικού μας πλεονεκτήματος, που δεν είναι άλλο από τον πρωτογενή μας τομέα. Από τις πρώτες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα από την ομάδα εργασίας που ανέλαβε την ανάπτυξη της σχεδιαζόμενης πρωτοβουλίας σε όλα τα νησιά, η προσπάθεια αυτή έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τις τοπικές κοινωνίες και μας έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για την υλοποίηση της όλης προσπάθειας. Στην παρούσα φάση δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Η Περιφερειακή αρχή συνολικά με τη δράση της έθεσε σε προτεραιότητα την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα που αναμφίβολα μπορεί να αποτελέσει πόλο βιώσιμης ανάπτυξης και υψηλής ανταγωνιστικότητας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη πλέον, μπορεί να επιτύχει πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ : ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΑΠΡΙΛΗ 2014

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΑΠΡΙΛΗ 2014
Αντιστεκόμαστε στην ολοκλήρωση της κοινωνικής καταστροφής
Συνεχίζουμε με νέα ορμή τους αγώνες μας
Απεργούμε, διαδηλώνουμε διεκδικούμε
Συνάδελφοι-συναδέλφισσες ιδιωτικοί υπάλληλοι,
Την Τετάρτη 9 Απρίλη συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην Γενική Πανεργατική Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και στα απεργιακά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.
Η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υπακούοντας συνεχώς στις εντολές των δανειστών και της νεοφιλελεύθερης Τρόικας, συνεχίζει ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο ενάντια στους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους.
Αφήνει πίσω της συνεχώς κοινωνικά συντρίμμια, τα οποία τα ονομάζει προκλητικά success story!
 Η τελευταία «Συμφωνία» Τρόικας-Κυβέρνησης και η πρόσφατη ψήφιση ενός ακόμα πολυνομοσχεδίου, αποτελούν την συνέχιση των Μνημονίων, που μας έχουν οδηγήσει στην ανεργία, τη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση.
Ψήφισαν και κατάργησαν και τις τελευταίες μας εργασιακές κατακτήσεις, τα τελευταία μας ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα!
Τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν στο πολυνομοσχέδιο στις 30 Μάρτη, μαζί με την περίφημη «Συμφωνία» Τρόικας-Κυβέρνησης, είναι ακόμα πιο καταστροφικά από τα προηγούμενα καθώς:
·         Αποδομούν ακόμα περισσότερο το ασφαλιστικό σύστημα αφαιρώντας του 1 δις. ευρώ έσοδα.
·         Καταργούν διαδοχικά τις τριετίες προϋπηρεσίας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης μέχρι το 2017.
·         Νομοθετούν νέα Τρίτη κατηγορία κατώτατου μισθού αυτή των μακροχρόνια ανέργων, μειωμένο κατά 15%.
·         Γενικεύεται και μονιμοποιείται το δουλεμπορικό καθεστώς της ενοικίασης των εργαζομένων.
·         Οριστικοποιείται η πλήρης κατάργηση της Κυριακής-Αργίας.
Οι επόμενοί τους στόχοι είναι ξεκάθαροι, καθώς αναμένεται σύντομα να νομοθετήσουν:
·         Την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
·         Την κατάργηση του δημοκρατικού δικαιώματος κήρυξης των απεργιών
·         Την αλλαγή ή/και κατάργηση ακόμα και του συνδικαλιστικού νόμου
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ
Γιατί μοναδικό μας όπλο παραμένουν μόνο οι αγώνες και η συλλογική μας δράση.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΔΗΠΕΘΕ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ : "ΑΝ ΜΕΙΝΟΥΝΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ"

Με κεντρικό κορμό το θεατρικό έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ “Τρόμος και Αθλιότητα του ΄Γ Ραϊχ” η νεοσυσταθείσα Πειραματική Σκηνή* του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Β. Αιγαίου ανεβάζει τη θεατρική παράσταση  με τίτλο: “Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι”, από το ομότιτλο ποίημα του συγγραφέα.

Πρόκειται για 14 από τα 24 μονόπρακτα που έγραψε ο Μπρέχτ την περίοδο 1935-1939 θέλοντας να παρουσιάσει την παρακμή και τον εκφασισμό της Χιτλερικής Γερμανίας. Ποιήματα του Μπρέχτ απαγγέλλονται κατά τη διάρκεια της παράστασης με στόχο να σχολιάσουν ή να ενδυναμώσουν τις σκηνές που προηγούνται ή έπονται. Η δράση τοποθετείται σκηνικά στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο, κάνοντας άμεση αναφορά στα αποτελέσματα της θηριωδίας του Ναζισμού.
 Μπρεχτ[2].jpgΣκηνοθεσία-Διδασκαλία-Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Παυλιδάκης, Μουσική σύνθεση: Παντελής Καβύρης, Φωτισμοί: Ανδρέας Απέσσος (Studio Focus),
Παίζουν: Μαρία Ζαννίκου, Αντώνης Λεβιτικός, Γιώργος Παυλιδάκης, Ελένη Πολύζου, Μανώλης Σιδεράτος, Μανώλης Στάθης. Συμμετέχει η μαθήτρια του Ά έτους του Θεατρικού Εργαστηρίου Μαρκέλλα Καραπιπέρη.

Παραστάσεις θα δοθούν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Χίου, στην οδό Μαρτύρων 2, από Τετάρτη 9 έως Κυριακή 13 Απριλίου 2014 στις 20:30.
Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη με προαιρετική την προσφορά τροφίμων μακράς διαρκείας και φαρμάκων, στα πλαίσια του επιτυχημένου θεσμού του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου». Τα φάρμακα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στη«ΛΑΘΡΑ» (Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες Χίου)  και τα τρόφιμα στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου για τη στήριξη ευπαθών ομάδων  του νησιού μας.



Η πειραματική σκηνή του Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου με το αφιέρωμα στο Μπέρτολτ Μπρέχτ εγκαινιάζει τη σύσταση και λειτουργία της για πρώτη φορά. Στη σκηνή αυτή δοκιμάζονται κυρίως οι απόφοιτοι σπουδαστές των θεατρικών εργαστηρίων τριετούς φοιτήσεως του Δη.Πε.Θε., αλλά παράλληλα συνεργάζονται με αυτήν καλλιτέχνες (ντόπιοι και μη), ερασιτέχνες και επαγγελματίες, ως ερμηνευτές, σκηνοθέτες, συγγραφείς, σκηνογράφοι/ενδυματολόγοι, μουσικοί, εικαστικοί κ.α. Τις εκδηλώσεις/παραγωγές της πειραματικής σκηνής μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ελεύθερα, προσφέροντας (εθελοντικά αντί εισιτηρίου) τρόφιμα & φάρμακα.   

Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής επικυρωμένων αντιγράφων


Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωστοποιεί στο σύνολο του Δημοσίου την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων από τους ενδιαφερόμενους, στο σύνολο των συναλλαγών τους με όλο το Δημόσιο.
Με τη δημοσίευση του νόμου 4250/2014 του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έχουν τεθεί πλέον σε ισχύ σημαντικές διοικητικές απλουστεύσεις, με τις οποίες βελτιώνονται οι διοικητικές διαδικασίες και καθίστανται πιο ευέλικτες και αποδοτικές. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και με μικρότερο κόστος εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Με το άρθρο 1 του νόμου καταργείται η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων των εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Το Δημόσιο, πλέον, υποχρεούται να αποδέχεται τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των εγγράφων αυτών.
Αντίστοιχα, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα απλά και ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, εφόσον τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση (π.χ. απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ιατρική γνωμάτευση που φέρει θεώρηση από αρμόδιο ελεγκτή ιατρό, κλπ.). Επίσης, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα ευκρινή φωτοαντίγραφα αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο.
Με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο κ. Μητσοτάκης, καλεί προς γνωστοποίηση της νέας ρύθμισης:
Τις Διευθύνσεις Διοικητικού των Υπουργείων σε όλους τους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εποπτεύουν
Τις Διευθύνσεις Διοίκησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού
Την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε όλες τις Μητροπόλεις και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα της Χώρας
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα δικαστήρια όλων των βαθμών
Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες και οι φορείς, στους οποίους υποβάλλονται τα φωτοαντίγραφα, οφείλουν να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο, ανά τρίμηνο, σε ποσοστό τουλάχιστον 5% του συνόλου των φωτοαντιγράφων που έχουν κατατεθεί.

aftodioikisi.gr

Πρώτα κόψιμο μισθού, μετά απόλυση – Το σχέδιο για τους υπαλλήλους των ΝΠΙΔ των ΟΤΑ που αρνούνται να απογραφούν


Στην περικοπή των αποδοχών όσων υπαλλήλων των νομικών προσώπων του Δημόσιου δεν απογραφούν προχωράει η κυβέρνηση με άρθρο του πολυνομοσχεδίου (υποπαράγραφος Θ2). Η συγκεκριμένη διάταξη που είναι στην ουσία η υλοποίηση αλλά επί το πολύ ηπιότερο  της απειλής για απόλυση όσων υπαλλήλων των ΝΠΙΔ των ΟΤΑ δεν απογραφούν που είχε εκτοξεύσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.
«Αν δεν απογραφούν θα απολυθούν όλοι. Από τους 750 (φορείς) έχουν απογραφεί οι 361. Οι υπόλοιποι είπαμε προχθές με τον υπουργό και στο υπουργικό συμβούλιο ότι όποιος σε 15 μέρες δεν έχει απογραφεί σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Τι θα γίνει; Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές είναι 12.815, έχουν απογραφεί οι μισοί, 5.464. Δεν μας απαντάνε. Πάμε στην Ενιαία Γραμμή Πληρωμών και λέμε δεν πληρώνεστε. Εμείς θέλουμε να δούμε ποιος δουλεύει στους δήμους και τι δουλειά κάνει», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τον περασμένο Ιανουάριο ο κ. Γρηγοράκος.
Το θέμα, όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, έχει τεθεί από την τρόικα, η οποία έχει ζητήσει την απόλυση όσων υπαλλήλων (περί τους 7.500) δεν απογραφούν.
Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία για τα ΝΠΙΔ των ΟΤΑ που έχουν απογραφεί. Η τελευταία επίσημη ενημέρωση είχε δοθεί με απάντηση στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη ο οποίος είχε αποκαλύψει ότι έχει απογραφεί το 60% των 751 ΝΠΙΔ των ΟΤΑ, δηλαδή 450 φορείς, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι 300 δεν είχαν στείλει στοιχεία.

aftodioikisi.gr