Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΑΤΣΙΓΑΡΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ



Το τελευταίο διάστημα έρχεται ξανά και ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της διαχείρισης του κατσίγαρου και γενικότερα των υποπροϊόντων άλεσης της ελιάς. Η Ελληνικές κυβερνήσεις δέσμιες των επιχειρηματικών συμφερόντων μεγάλων μονοπωλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθεί την λύση την διφασική τεχνολογία. Δηλαδή την μετατροπή όλων των ελαιοτριβείων σε διφασικά. Αν συμβεί αυτό θα απαιτηθούν μεγάλες δαπάνες σε πάγιο και μηχανολογικό εξοπλισμό από τα ελαιοτριβεία και τα πυρηνελαιουργεία με αμφίβολα αποτελέσματα. Πρώτα από όλα γιατί η παραγόμενη πούλπα (διφασική πυρήνα) είναι αδύνατο να τύχει άμεσης επεξεργασίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα κακοσμίας. Το πρόβλημα αυτό θα έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα στην Λέσβο. Δεύτερον η δαπάνη πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την μετατροπή των ελαιοτριβείων σε διφασικά και την δημιουργία διφασικού πυρηνελαιουργείου χωρίς να λύνεται το πρόβλημα είναι μια άσκοπη δαπάνη.
Οι προσπάθειες εφαρμογής της συγκεκριμένης μεθόδου έγιναν στην Ελλάδα έδειξαν πως πέραν το παραπάνω συνεπάγονται αύξηση του κόστους παραγωγής. Σε αύξηση του κόστους παραγωγής οδηγούν σχεδόν το σύνολο των άλλων μεθόδων επεξεργασίας του κατσίγαρου που έχουν εμφανιστεί ως σήμερα.
Η περιφερειακή Αρχή του Νάσου Γιακαλή αλλά και το σύνολο των παρατάξεων που σήμερα εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρόσφατα προχώρησαν στην χορήγηση άλλη μια παράτασης στην λειτουργία των ελαιοτριβείων της Λέσβου. Συνεχίζουν έτσι να ανακυκλώνουν το πρόβλημα αντί να ανακυκλώνουν τα απόβλητα.
Είναι τραγικό πως η Περιφερειακή Αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου δεν έκαναν τίποτα για να προωθήσουν την εφαρμογή της μεθόδου εδαφοποίησης του κατσίγαρου που έχει προταθεί από το Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών Φυτών των Χανίων. Πρόκειται για μια μέθοδο επιστημονικά τεκμηριωμένη, φιλική στο περιβάλλον που δεν απαιτεί την επενδύσεις σε πάγια και μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ιταλία.
Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει παρουσιαστεί από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Χαρτζουλάκη στη Μυτιλήνη και κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως δεν την γνωρίζει.
Η κύρια ευθύνη για την μη εφαρμογή της μεθόδου του Ινστιτούτου Ελαίας και Υποτροπικών Φυτών των Χανίων ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία συνειδητά στηρίζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα των εταιρειών που πωλούν τα μηχανήματα για τα διφασικά ελαιοτριβεία και πυρηνελαιουργεία.
Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» αγωνίζεται για την άμεση εφαρμογή της μεθόδου που έχει προταθεί από το Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών Φυτών για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα διάθεσης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.