Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γεγονότα

1497: Ο πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο Ντα Γάμα περιπλέει το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.
1773: Οι κάτοικοι της Βοστόνης αδειάζουν στο Λιμάνι της Βοστόνης το φορτίο τριών βρετανικών καραβιών που μεταφέρουν τσάι, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον φόρο που επέβαλλαν οι βρετανικές Αρχές στο τσάι που προερχόταν από τις αποικίες. Το γεγονός αυτό θα μείνει γνωστό ως το Τσάι Πάρτι της Βοστόνης (Boston Tea Party).
1803: Εξήντα (κατ' άλλους 22) Σουλιωτοπούλες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.
1893: Η Συμφωνία Αριθμός 9 Του νέου Κόσμου του τσέχου συνθέτη Αντονίν Ντβόρζακ ακούγεται για πρώτη φορά στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης.
1923: Οι εκλογές στην Ελλάδα εξελίσσονται σε θρίαμβο του Ελευθερίου Βενιζέλου, εξαιτίας της αποχής των αντιβενιζελικών δυνάμεων. Είναι οι τελευταίες εκλογές που διεξάγονται με σφαιρίδιο.
1926: Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη από πόντιους πρόσφυγες ο Απόλλων Καλαμαριάς.

Γεννήσεις

1770: Λούντβιχ φον Μπετόβεν, γερμανός συνθέτης. (Θαν. 26/3/1827)
1904: Αντώνης Καστρινός, πολιτικός και αθλητικός παράγοντας. Ήταν ο δημιουργός της μεγάλης ομάδας της Δόξας Δράμας. (Θαν. 16/12/1964)
1917: Άρθουρ Κλαρκ, άγγλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. (2001: Οδύσσεια του Διαστήματος) (Θαν. 19/3/2008)

Θάνατοι

1821: Αντώνης Οικονόμου, υδραίος αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. Δολοφονήθηκε στο Άργος. (Γεν. 1785)
1859: Βίλχελμ Καρλ Γκριμ, γερμανός παραμυθάς, ένας από τους δύο αδελφούς Γκριμ.(Γεν. 24/2/1786)
1898: Πάβελ Τρετιακόφ, ρώσος επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης. («Γκαλερί Τρετιακόφ») (Γεν. 27/12/1832)

XIOΣ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ

OΙ ΠΡΩΤΕΣ 10 ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ




Mε ισχυρή αστυνομική δύναμη, μετήχθησαν στο πλοίο ΘΕΟΦΙΛΟΣ το βραδυ της περασμένης Πέμπτης οι 10 κατηγορούμενοι της συμμορίας των LOCO’s οι οποίοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι και θα εκτίσουν την ποινή τους μέχρι την διεξαγωγή της δίκης. Κατά την διάρκεια της αποβίβασης στο πλοίο φώναξαν συνθήματικά την λέξη LOCO’s. Την Παρασκευή αναμένεται και οι υπόλοιποι 6 στο ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ.

ΧΙΟΣ-ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ-ΜΥΛΟΙ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΡΟΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ

Διευκρινιστική εγκύκλιο για τις μετατάξεις ή μεταφορά προσωπικού σε δημόσιες υπηρεσίες και Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού όπως αυτές προβλέπονται από το άρθρο 68 του Ν. 4002/11 εξέδωσε σήμερα ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας.
Με την εγκύκλιο διευκρινίζονται οι διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν εάν πρόκειται για εθελούσιες ή υποχρεωτικές μετατάξεις αλλά και για τον αν οι αιτήσεις είχε γίνει πριν τις 22.8.2011, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου που «ολοκληρώνονται χωρίς τη διαδικασία της ΠΥΣ 33/2006».
Παράλληλα επισημαίνεται ότι και στις δύο περιπτώσεις (ανακοίνωση- πρόσκληση πριν ή μετά την 22.8.2011) η μετάταξη μπορεί να διενεργηθεί με ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης του υπαλλήλου, εφόσον δεν υπάρχει κενή οργανική θέση.
Ειδικότερα, όπως προβλέπει η εγκύκλιος, όσον αφορά τη μετάταξη υπαλλήλων εντός της ίδιας υπηρεσίας σε κλάδο της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας (άρθρα 69,70 του ΥΚ), από το σκοπό των διατάξεων του άρθρου 68 παρ. 1 και 2 του ν. 4002/2011, που είναι ο έλεγχος του συνολικού αριθμού του προσωπικού του κάθε φορέα, προκύπτει ότι δεν απαιτείται έγκριση από την Τετραμελή Επιτροπή σύμφωνα με την ΠΥΣ 33/2006 γιατί από την εν λόγω μετάταξη δεν προκύπτει αύξηση του προσωπικού του οικείου φορέα εντός του οποίου πραγματοποιείται η μετάταξη. Για τον ίδιο λόγο δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ούτε στην περίπτωση αμοιβαίας μετάταξης υπαλλήλων του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ. από Υπουργείο σε Υπουργείο ή άλλη δημόσια υπηρεσία ή σε Ν.Π.Δ.Δ. και αντιστρόφως ή μεταξύ τους, με γενικές (άρθρ. 19 παρ. 3 Ν. 3801/2009) ή ειδικές διατάξεις περί αμοιβαίων μετατάξεων.


aftodioikisi.gr

ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΣΕ ΚΕΔΕ : 350 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ "ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΔΩΡΟ" ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ

Εκταμίευση πόρων, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ πριν από τις γιορτές (θα αφορούν παρακρατηθέντα παρελθόντων ετών, ΚΑΠ και ΣΑΤΑ), ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, που παραβρέθηκε μαζί με τον υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλου στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ. Επίσης, όπως γνωστοποίησε, έπειτα από συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με το Ελεγκτικό Συνέδριο βρέθηκε λύση ώστε να μην υπάρχει πρόσκομμα για τις νέες δανειακές συμβάσεις των δήμων, ενώ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 με ρύθμιση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Οι εθελοντικές μετατάξεις εντός των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μπορούν να γίνουν απρόσκοπτα, αλλά για τις υπόλοιπες, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι αναγκαία η έκδοση Π.Δ, όπως ορίζει ο νόμος 3979/11.
Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα του ΥΠΕΣ, με τις βελτιώσεις για τον «Καλλικράτη» που ετοιμάζει, ο υπουργός τόνισε ότι επιδιώκει να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η εμπειρία της Τ.Α μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλό αποτέλεσμα, κι έτσι να συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο με θετικές επιπτώσεις στην οργάνωση και τη λειτουργία των δήμων και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.
Κοινωνικά Αναπτυξιακά Προγράμματα
α) Το πρόγραμμα Αυτοδιοίκηση-Κοινωνική Συνοχή-Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ) θα επιτρέπει την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, θα ρυθμισθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
β) Ως προς τα προγράμματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι τα χρήματα έχουν εξασφαλισθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εργασίας απομένει όμως να λυθούν διαδικαστικά θέματα που αφορούν κυρίως το φορέα διαχείρισης. Γίνονται εντατικές προσπάθειες των υπουργείων Εσωτερικών και Απασχόλησης σε συνεργασία με την Ε.Ε. για την επίλυση πολύπλοκων διαδικασιών , ώστε να «τρέξει» το πρόγραμμα το 2012
Λειτουργικά θέματα
α) Μεταφορά μαθητών-πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις προσπάθειες εξορθολογισμού για τη μεταφορά μαθητών. Επισήμανε ότι οι δήμοι πρέπει να μεταφέρουν άμεσα στα σχολεία τα ποσά που τους έχουν διατεθεί για πετρέλαιο θέρμανσης και λειτουργικές δαπάνες ώστε να σταματήσουν να δημιουργούνται προβλήματα και αρρυθμίες στα σχολεία οι οποίες επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη πραγματικότητα των πολιτών. Το υπουργείο Εσωτερικών θα προωθήσει θεσμική ρύθμιση για τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών στο νέο σύστημα «Καλλικράτης».
β) 840 θέσεις για παιδικούς σταθμούς και ωδεία εγκρίθηκαν και θα επιτρέψουν την εύρυθμη παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών.
Τέλος, ο Τ. Γιαννίτσης ανέφερε ότι έχει αποσταλεί προς δημοσίευση η απόφαση για το νέο καθεστώς του ΦοΔΣΑ, που μεταξύ άλλων προβλέπει την προσωρινή αποθήκευση επεξεργασία και ανακύκλωση στερεών αποβλήτων και την αντικατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ).
aftodioikisi.gr

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής, υπογράφοντας μαζί με όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες».

Η «Ευρωπαϊκή Χάρτα» που υπεγράφη, αποτελεί τη δημόσια επίσημη δέσμευση των Περιφερειών για την προώθηση της αρχής της ισότητας των Φύλων και για την υλοποίηση -εντός της επικράτειάς τους- των δεσμεύσεων που διατυπώνονται στη Χάρτα.
Για την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων, κάθε υπογράφουσα αρχή αναλαμβάνει να καταρτίσει ένα Σχέδιο Δράσης για ένταξη της Ισότητας των Φύλων, στο οποίο καθορίζονται οι προτεραιότητες, οι ενέργειες και τα μέσα για το σκοπό αυτό.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν πέραν των Περιφερειαρχών και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Στρατηγάκη, καθώς και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης και ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής μετά την υπογραφή της Χάρτας δήλωσε:

«Η υπογραφή της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες», αποτελεί ουσιαστικά για εμάς τους αιρετούς Περιφερειάρχες, τη δέσμευσή μας για την προώθηση δράσεων για την ανάπτυξη και την εφαρμογή πολιτικών ισότητας. Η ισότητα των φίλων πέρα από Συνταγματική και νομική υποχρέωση, αποτελεί κυρίως ένα θεμελιώδες δικαίωμα και μια στοιχειώδη αξία για κάθε δημοκρατική κοινωνία. Είναι δυστυχώς πραγματικότητα -για πολλούς και διάφορους λόγους- ότι το αυτονόητο στη χώρα μας, δεν είναι πάντα και δεδομένο. Εμείς σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση, σαν ένας θεσμός που από τη φύση του είναι κοντά στον πολίτη, έχουμε τη μεγάλη δυνατότητα να καταπολεμήσουμε στερεότυπα και παγιωμένες αντιλήψεις, εκπληρώνοντας όλες τις δεσμεύσεις και την αξία της ισότητας, που απορρέει η Χάρτα.».

ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

«ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»

Γαϊτάνος Αλέξανδρος, Ζυμάρας Μανόλης,
Καλαμπαλίκης Χρήστος, Καλογεράς Γιάννης,
Καρακούρος Λεωνίδας, Κουτσοδόντης Γιάννης,
Λαγκώνας Ευάγγελος, Μιχαλόπουλου Βάσω,
Σαραντινίδου Μαρία, Στάθης Μανόλης,
Σταυρινούδης Σταύρος, Φιστές Νικόλαος


ΔΑΚΕ Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Χίου

Μαρτάκης Ελευθέριος, Μιχαλιός Μάριος,
Παπαδόπουλος Κώστας

«Ενότητα»

Αμπαζής Γεώργιος, Γκιουβέτση Αγγελική,
Κολοκυθιά Μαρία, Κούνουπα Παρασκευή,
Κωστάλα Κλεάνθη, Λαμπαδοχυτός Ιωάννης,
Λιβανός Βασίλης, Λιγνός Ιωάννης, Μαθιούδης
Θοδωρής, Σκούφαλος Μάρκος, Τσίγκος Στέφανος,
Φαφαλιού Ασπασία

«ΠΑΣΚ Δ.Υ.»

Καμπούρης Στέλιος, Καραβασίλης Σταύρος, Κίτσος
Μανόλης, Πατμετζής Μιχάλ, Τσιροπινάς Ιωάννης

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 2θέσιου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΩΝ

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς και εντός των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων εξελίσσονται οι εργασίες Κατασκευής του Διθέσιου Νηπιαγωγείου Μαστιχοχωρίων, σύμφωνα με τη σύμβαση του έργου (31/8/2011).
Στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί η θεμελίωση και η κατασκευή υπογείου του κτηρίου.
Το έργο συνολικού κόστους 545.771.85 €, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013.