Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ CHIOSVITRINE

                       ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ              chiosvitrine.blogspot.com
                              ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ





|                              « ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ»


 ΜΕ ΥΓΕΙΑ   ΕΙΡΗΝΗ   ΚΑΙ  ΑΓΑΠΗ

ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Μπροστά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε νέα δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, "φέρνει" τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μπροστά από τη Ν.Δ., κατά 4,5%, με τη διαφορά, ωστόσο, μειούμενη, αφού η διαφορά μεταξύ των δύο Κομμάτων, κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση ήταν στις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Αναλυτικά, τα ποσοστά των Κομμάτων στην «εκτίμηση πρόθεσης ψήφου» στις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές έχουν ως εξής: 
· ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: 29,5%
· Ν.Δ.: 25,0%
· ΠΑ.ΣΟ.Κ.: 4,0%
· ΑΝ.ΕΛ.: 2,0%
· Χ.Α.: 6,0%
· ΔΗΜ.ΑΡ.: 0,5%
· Κ.Κ.Ε.: 5,0%
· Το Ποτάμι: 5,0%
· ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.: 1,0%
· Άλλο Κόμμα: 7,0%
· ΔΞ/ΔΑ: 15,0%. 
Σε ερώτηση, σχετικά, με το «ποια θεωρούν καλύτερη λύση για τη Χώρα», σε ποσοστό 29% οι ερωτηθέντες απαντούν οικουμενική κυβέρνηση, ενώ σε ποσοστό 15,5% ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Το 14,0% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενώ το 7,5% υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης Ν.Δ. 
Στα αξιοσημείωτα, ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 28 - 30 Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει, ότι οι ερωτηθέντες απάντησαν, τόσο πριν, όσο και μετά την προκήρυξη των πρόωρων Βουλευτικών Εκλογών.


epoli.gr

Προσλήψεις στο Δημόσιο με φόντο ένα θολό τοπίο – Πόσες προβλέπονται για το 2015


Μπορεί το κυβερνητικό «πρόταγμα» για προσλήψεις στο δημόσιο τομέα κατά αναλογία της μίας πρόσληψης ανά μία απόλυση να αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό που ψήφισε η Βουλή για το 2015, αλλά πέραν τούτου… ουδέν.
Το τοπίο γύρω από τις πολλαπλώς υποσχόμενες προσλήψεις παραμένει θολό με τις υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην έχουν ακόμη κληθεί να υποβάλλουν τον προγραμματισμό τους. Μοναδική σαφής ένδειξη περί του «τι μέλλει γενέσθαι» στον τομέα των προσλήψεων, είναι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στήριξης το οποίο απλώς και μόνο επιβεβαιώνει ότι και οι προσλήψεις, ακολουθώντας τη λογική του «μικρού Κράτους» θα είναι λιγόετρες συγκριτικά με άλλα έτη. Για το επόμενο έτος το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει έναν αριθμό 12.107 προσλήψεων.
Εντός του 2014, ένα μεγάλο μέρος των προσλήψεων απασχόλησε επιτυχόντες διαγωνισμών ΑΣΕΠ παλαιότερων ετών. Με αυτήν την διαδικασία ορισμένα στελέχη της δημόσιας διοίκησης εκτιμούν ότι κατάφερε με «ένα σμπάρο, δυο τριγόνια»: Ικανοποίησε μέρος της δέσμευσής της κάνοντας λόγω για «αποκατάσταση μιας αδικίας», αποφεύγοντας επιπλέον δικαστικές διαμάχες, καθώς μεγάλη μερίδα των επιτυχόντων είχε την πρόθεση να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Η εν λόγω «δεξαμενή» όμως φαίνεται να εξαντλείται. Επομένως, προκύπτει το ερώτημα εάν οι επόμενες προκηρύξεις για θέσεις εργασίας θα είναι ανοικτές για όλους. Και ακόμη, πέραν της κοινής διαπίστωσης ότι απαιτείται μεγαλύτερος όγκος προσωπικού στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, πρέπει να καταστεί σαφές το «Τι Δημόσιο θέλουμε» και ποιοι τομείς επιβάλλεται να ενισχυθούν.


aftodioikisi.gr

Γη και χρήμα θα προσφέρουν οι ιδιοκτήτες περιουσιών που εντάσσονται στο πολεοδομικό σχέδιο για πρώτη φορά (ΦΕΚ)


Οι ιδιοκτησίες: α) που εντάσσονται στο πολεοδομικό σχέδιο για πρώτη φορά ή β) στις οποίες επεκτείνεται το πολεοδομικό σχέδιο ή γ) που εντάσσονται στο πολεοδομικό σχέδιο και βρίσκονται εκτός των ορίων των οικισμών προ του 1923 ή των οικισμών με πληθυσμό μέχρι δύο χιλιάδες (2.000 ) κατοίκους υποχρεούνται να συμμετάσχουν με εισφορά γης στη δημιουργία των απαραίτητων κοινόχρηστων χώρων και γενικά στην ικανοποίηση κοινωφελών χρήσεων και σκοπών.
Με απόφαση του αρμόδιου για την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου οργάνου, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου, μπορεί να υπάγονται στις διατάξεις περί εισφορών γης και χρήματος οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός των ορίων των οικισμών με πληθυσμό μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους .
Η εισφορά σε γη αποτελείται από το ποσοστό επιφάνειας κάθε ιδιοκτησίας πριν από την πολεοδόμησή της και υπολογίζεται κατά τον ακόλουθο τρόπο:
α) Για τμήμα ιδιοκτησίας μέχρι 500 τ.μ. ποσοστό 10%.
β) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 500 τ.μ. μέχρι 1.000 τ.μ. ποσοστό 20%.
γ) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 1.000 τ.μ. μέχρι 2.000 τ.μ. ποσοστό 30%.
δ) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 2.000 τ.μ. μέχρι 10.000 τ.μ. ποσοστό 40%.
ε) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 10.000 τ.μ. ποσοστό 50%.


aftodioikisi.gr

ΟΑΕΔ: 900 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο για ειδικές κατηγορίες ΑΜΕΑ, τρίτεκνων και πολύτεκνων (ΦΕΚ)


Με υπουργική απόφαση, που υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, δίνεται το πράσινο φως στον ΟΑΕΔ να προκηρύξει τις 900 θέσεις του Ν. 2643 οι οποίες είχαν κρατηθεί από τις προσλήψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια και προορίζονταν για ΑΜΕΑ, μέλη τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, παιδιά αντιστασιακών και αναπήρων πολεμικής και ειρηνικής περιόδου.
Από τις 30/12/2014 έως και 29/01/2015, ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στις 14 αρμόδιες Επιτροπές Πανελλαδικά του Ν.2643 / 98. 
Τα έντυπα των αιτήσεων - υπεύθυνων δηλώσεων αλλά και τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν εκδώσει από 30/12/2014 έως 29/01/2015, αναφέρονται ΣΤΟ Βτεύχος ΦΕΚ ΜΕ αρ. 3408 / 18-12-2014
Για την εξυπηρέτηση των προστατευομένων, το έντυπο της αίτησης, το παραπάνω αναφερόμενο ΦΕΚ, οι προκηρύξεις των 14 αρμόδιων επιτροπών όπως και οι διευθύνσεις τους βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed.gr.
Όσοι από τις παραπάνω κατηγορίες έχουν τα προσόντα για τις ειδικότητες που έχουν προκηρυχθεί θα υποβάλουν αίτηση στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση, την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνουν και υποβάλλουν όσοι πληρούν σωρευτικά τα εξής σύμφωνα με το άρθρο ν 1 του. 2643/1998 όπως ισχύει: 
α. Οι πολύτεκνοι γονείς με τέσσερα τέκνα και άνω, ένα από τα τέκνα πολύτεκνης οικογένειας και ο επιζών ή ο άγαμος γονέας τριών ανήλικων τέκνων. 
Για την εφαρμογή του νόμου αυτού ως πολύτεκνη οικογένεια νοείται εκείνη που έχει τουλάχιστον τέσσερα ζώντα τέκνα. 
β. Τα άτομα, με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, που έχουν περιορισμένες δυνατότητες για επαγγελματική απασχόληση εξαιτίας οποιασδήποτε χρόνιας σωματικής ή πνευματικής ή ψυχικής πάθησης ή βλάβης (άτομα με ειδικές ανάγκες), εφόσον είναι γραμμένα στα μητρώα ανέργων αναπήρων του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο. Α.Ε.Δ.). 
Επίσης προστατεύονται όσοι έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, οι οποίες διαπιστώνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές του νόμου αυτού. Κατ 'εξαίρεση όταν τα άτομα πάσχουν από νοητική στέρηση ή αυτισμό, για την παροχή της προστασίας απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%. 
γ. Όσοι έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση, κατά την έννοια του ν. 1285/1982 (ΦΕΚ 115 Α) και τα τέκνα τους. 
Επίσης προστατεύονται: αα) τα μέλη των αντάρτικων ομάδων που έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά την έννοια του ν. 1285/1982, εφόσον έχουν δωδεκάμηνη τουλάχιστον ευδόκιμη υπηρεσία στις ομάδες αυτές, η οποία βεβαιώνεται από τις επιτροπές του Π.δ. 379/1983 (ΦΕΚ 136 Α) και ββ) τα τέκνα, ο επιζών σύζυγος και ο επιζών γονέας προσώπων που εκτελέστηκαν ή πέθαναν από τραύματα ή κακουχίες, εξαιτίας της συμμετοχής τους στην αντιδικτατορική αντίσταση κατά της χούντας των συνταγματαρχών από 21.4.1967 έως 24.7 0.1974. 
δ. Οι ανάπηροι και οι τραυματίες πολέμου ή πολεμικών γεγονότων, όσοι κατέστησαν ανίκανοι από τις κακουχίες της στράτευσης, εφόσον υπηρέτησαν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα Ασφαλείας και τα τέκνα τους, τα θύματα πολέμου και οι ανάπηροι πολέμου άμαχου πληθυσμού και τα τέκνα τους, οι ανάπηροι ειρηνικής περιόδου και τα τέκνα τους. 
Επίσης, προστατεύονται τα τέκνα και ο επιζών σύζυγος των προσώπων που φονεύθηκαν ή εξαφανίστηκαν στα πολεμικά γεγονότα της Κύπρου των ετών 1964, 1967 και 1974. 
ε. Γονείς με τρία ζώντα τέκνα και ένα από τα τρία τέκνα. 
- Είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. 
- Δεν λαμβάνουν σύνταξη ή, στην περίπτωση που λαμβάνουν σύνταξη, το ποσό της σύνταξης από το Δημόσιο ή οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, δεν υπερβαίνει αθροιστικά το κατώτατο όριο σύνταξης γήρατος που καταβάλλει κάθε φορά το Ι.Κ.Α. Ειδικά για τους παραπληγικούς - τετραπληγικούς, ημιπληγικούς, κωφούς και τυφλούς κατά την έννοια των διατάξεων του ν. 958/1979, στην περίπτωση που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο ή οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, το ποσό της σύνταξης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά το διπλάσιο του κατώτατου ορίου σύνταξης γήρατος που καταβάλλει κάθε φορά το Ι.Κ.Α. Το ΕΚΑΣ και τα προνοιακά επιδόματα δεν θεωρούνται σύνταξη. 
- Δεν ανήκουν στις κατηγορίες των ατόμων που αποκλείονται από την προστασία του ν. 2643/1998, όπως αυτές προσδιορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2643/1998. 
- Έχουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για τις θέσεις της προτίμησής τους, από την αντίστοιχη προς κάθε θέση προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. ή του δημόσιου φορέα. Το Φ.Ε.Κ. της αντίστοιχης προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π. ή του δημόσιου φορέα αναγράφεται παραπλεύρως της θέσης. 
Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών προστασίας του άρθρου ν 1 του. 2643/1998, όπως ισχύει σήμερα, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ., θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ο.Α. Ε.Δ. να προσκομίσουν ή να αποστείλουν ταχυδρομικά με απόδειξη τα κατωτέρω αναγραφόμενα δικαιολογητικά, με τα οποία τεκμηριώνεται η αλήθεια και ακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων. 
Τα γεγονότα που πιστοποιούνται στα δικαιολογητικά (όπως η ανεργία, η οικογενειακή κατάσταση, το ποσοστό αναπηρίας κ.α.) θα πρέπει επίσης να βεβαιώνονται ότι είναι αληθή και ακριβή κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, στην υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος. 
Μαζί με τα δικαιολογητικά, οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν και το έντυπο «Κατάλογος συνημμένων δικαιολογητικών». 
- Θα πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι τη λήξη της αποκλειστικής προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών, η οποία ισχύει για την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και όχι πέραν της προθεσμίας αυτής. 
- Θα πρέπει να προσκομιστούν ή να αποσταλούν ταχυδρομικά με απόδειξη σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία της ανάρτησης της προαναφερθείσας πρόσκλησης στο κατάστημα της αρμόδιας Υπηρεσίας του Ο.Α.Ε.Δ. Η μη προσκόμιση ή η μη ταχυδρομική αποστολή των δικαιολογητικών αποδεδειγμένα εντός της παραπάνω προθεσμίας καθιστά απαράδεκτη την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση. Στις περι- πτώσεις ταχυδρομικής αποστολής από τους προστατευόμενους των δικαιολογητικών, αυτά θεωρούνται ότι κατατέθηκαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή του άρθρου 9 του ν. 2643/1998 μέσα στην αποκλειστική προθεσμία των δεκαπέντε (15) ημερών, εφόσον η ημερομηνία που φέρει η σφραγίδα του ταχυδρομείου είναι εντός της προθεσμίας αυτής. 
Τα δικαιολογητικά που θα προσκομισθούν θα πρέπει να είναι πρωτότυπα ή νομίμως επικυρωμένα αντίγραφά τους. 
Αποδεκτά γίνονται και ευκρινή φωτοαντίγραφα των πρωτότυπων εγγράφων (ή των ακριβών αντιγράφων τους) στην περίπτωση που αυτά έχουν εκδοθεί από τις υπηρεσίες και τους φορείς του Δημοσίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα Δικαστήρια όλων των βαθμών, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που προβλέπονται στο άρθρο 1 του ν. 3429/2005 (Α 314), καθώς και τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. (Άρθρο 1 ν. 4250/2014, Α 74). 
Αποδεκτά γίνονται επίσης ευκρινή φωτοαντίγραφα, είτε από αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων τα οποία (αντίγραφα) έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο, είτε από πρωτότυπα ιδιωτικών εγγράφων τα οποία φέρουν θεώρηση από υπηρεσίες και φορείς του προηγούμενου εδαφίου (άρθρο 1 ν. 4250/2014, Α 74). 
Όμοια, αποδεκτά γίνονται ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα εγγράφων που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές και έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο (άρθρο 1 ν. 4250/2014, Α 74). Τα εν λόγω ξενόγλωσσα έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα.

aftodioikisi.gr

Κοινωφελής: 52.818 θέσεις σε υπουργεία και αυτοδιοίκηση – 126 οι ειδικότητες


Σε εφαρμογή τίθεται άμεσα το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΕΣΠΑ, καθώς η διαδικασία των προσλήψεων αυτών δεν εμπίπτει στις απαγορεύσεις της προεκλογικής περιόδου. Μέσα στον Ιανουάριο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει ο διαδικτυακός τόπος του ΟΑΕΔ για την υποβολή αιτήσεων από τους ανέργους που έχουν τα προσόντα για τις 52.818 θέσεις σε δήμους, περιφέρειες και υπουργεία. Το ΑΣΕΠ έχει προχωρήσει στον έλεγχο της προκήρυξης και ο ΟΑΕΔ αναμένει το «πράσινο φως» για να απευθύνει τη σχετική πρόσκληση. Ειδικότητες προκύπτουν στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Πάτρας, στα δικαστήρια και τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, Οικονομικών και Τουρισμού. Οι θέσεις κατανέμονται σε 126 ειδικότητες από όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων και θα έχουν προβάδισμα στην επιλογή οι μακροχρόνια άνεργοι, τα μέλη οικογενειών που δεν εργάζεται κανείς, οι πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ οι οποίοι και θα καλύψουν 12.800 θέσεις.
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΜΕΑ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Εκδόθηκε χθες από τον ΟΑΕΔ η προκήρυξη των 918 θέσεων του Ν. 2643, που προορίζονται για ΑμεΑ, τριτέκνους, πολυτέκνους, παιδιά αγωνιστών και αναπήρων. Αιτήσεις υποβάλλονται από σήμερα 30 Δεκεμβρίου έως τις 29-1-2015 στις 14 αρμόδιες περιφερειακές επιτροπές του ΟΑΕΔ.


aftodioikisi.gr

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΧΙΟΥ , ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ NORMAN ATLANTIC

Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Χίου εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στις οικογένειες όλων των αδικοχαμένων και ιδιαίτερα των συναδέλφων οδηγών που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς στο γκαράζ του πλοίου Norman Atlantic με προορισμό την Ιταλία,  το ξημέρωμα της 28ης Δεκεμβρίου 2014.

Το τραγικό αυτό γεγονός που στοίχησε τη ζωή δεκάδων συνανθρώπων μας έχει γεννήσει πολλά σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν με ακρίβεια από τους αρμόδιους και να επιρριφθούν ευθύνες.

Ο κίνδυνος για τη ζωή 478 επιβαινόντων και οι όποιες παραλήψεις  στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας θέτουν με επιτακτικό τρόπο την άμεση πραγματοποίηση συστηματικού ελέγχου στα επιβατικά πλοία για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Φανερώνει περίτρανα ποια είναι τα αποτελέσματα όταν  η ιδιωτική πρωτοβουλία, που έχει μοναδικό σκοπό το κέρδος, λειτουργεί ανεξέλεγκτα.


Από  τη Διοίκηση


ΛΑΣ : ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

Χίος, 29-12-2014
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου με θέμα τις αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών από τη Δημοτική Αρχή Χίου, στις 29-12-2014.
Στη συνέντευξη, εκτός από τον επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου, που  ήταν ο κύριος  ομιλητής, παραβρέθηκαν και οι: Γιώργης Αμπαζής ως εκπρόσωπος της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου, Κλαίρη Κωστάλα και Φραγκούλης Κυλαδίτης ως  μέλη της Συντονιστικής Ομάδας και του Γραφείου Τύπου και οι Μιχάλης Ρέππας και Ξένος Αξιώτης ως στελέχη του ΠΑΜΕ στο μαζικό κίνημα.
Ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου χαρακτήρισε  πολύ σημαντικό το θέμα των ανταποδοτικών τελών του Δήμου και αυτό αποδεικνύεται και από το ενδιαφέρον των δημοτών και των τοπικών ΜΜΕ σε μια εποχή που ο λαός ματώνει από τη φορολογική  και κοινωνική  πολιτική τόσο της Κεντρικής  όσο και της Τοπικής Διοίκησης. Αναφέρθηκε στο προφίλ της δημοτικής αρχής, που παρόλο που δήλωνε «ακομμάτιστη» και «ανεξάρτητη», στηρίχτηκε από το τοπικό συντηρητικό λόμπυ  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ,εφαρμόζοντας  με περισσή αναλγησία τις φορομπηχτικές – λογιστικές απαιτήσεις του κράτους (ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, αυξήσεις ανταποδοτικών τελών κ.λπ.) με κύριο στόχο την αποκοινωνικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τη σταδιακή ιδιωτικοποίησή τους.
Η διαδικασία ψήφισης της απόφασης αύξησης των ανταποδοτικών τελών  στο 1,83€ / τ.μ. χαρακτηρίστηκε «έωλη» από τη ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου, καθότι η ψηφοφορία ανέδειξε 14 ψήφους υπέρ  και 14 ψήφους  κατά. Έτσι η ΛΑ.Σ. έχει σκοπό να προσβάλει την απόφαση προσφεύγοντας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, παρά τις αλχημείες της δημοτικής αρχής που κάνει λόγο για 29 παρόντες, χωρίς όμως και να τρέφει αυταπάτες για το ρόλο της αποκεντρωμένης διοίκησης που ευνοεί τη φοροεισπρακτική πολιτική των δήμων, ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης .
Έτσι η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου κάλεσε το χιώτικο λαό, τα σωματεία και τα χωριά  να ξεσηκωθούν, απαιτώντας την κατάργηση της απόφασης και να μην πληρώσουν τα αυξημένα ανταποδοτικά τέλη.  Αυτό θα αποτελέσει και μια από τις κύριες μορφές αντίστασης και αγώνα του δημότη.
Τέλος διατύπωσε ξανά τις προτάσεις της με κορμό να πληρώσουν αυξήσεις μεγαλέμποροι, τράπεζες και επιχειρήσεις και να παγώσουν ή και να μειωθούν στις λαϊκές οικογένειες

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ

Καλημέρα κύριοι της Ενημέρωσης,
Καλημέρα κύριοι της Πολιτικής.
Καλημέρα και σε όσους διαβάσουν το Μύνημά μου!

Μετά από (3) τρία χρόνια σχεδόν, μετά από περικοπές Μισθών και Συντάξεων,
μετά από ασυνήθιστα υψηλές Φορολογίες φθάσαμε στο Σήμερα, και κάποιοι πολλοί πολίτες αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι κάπου σταθεροποιήθηκε η κατάσταση και σταμάτησε η "Ελεύθερη Πτώση". 
Και με ότι μας απέμεινε με βάση τον Μισθό η την Σύνταξή μας (όσοι εξαρτώμεθα από μισθούς δημοσίου η συντάξεις) ρυθμίσαμε εκ νέου την ζωή μας, και με υπομονή προσπαθούμε να επανακτήσουμε ότι δικαιώματα χάσαμε από το κράτος και την ζωή μας.
Όμως όλα αυτά τα πολύ δύσκολα Χρόνια που περάσαμε πολλοί Πολιτικοί και πολίτες είχαν διαφορετική άποψη για όλες αυτές τις περικοπές σε.....
  • Περικοπές Μισθών για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο π.χ.
  • Περικοπές Συντάξεων για Συνταξιούχους
  • Αύξηση Φόρων (εισοδήματος-Επιτηδεύματος-Ακίνητης περιουσίας)
  • Έκτακτα Χαράτσια.
  • Αύξηση Συνταξιοδοτικού χρόνου (ηλικιακά).
  • Φόροι Πολυτελείας και ότι άλλο επιβάρυνε το εισόδημά μας. 
  • Διαφωνίες σε απολύσεις-αξιολογήσεις εργαζομένων στο Δημόσιο.
  • Ιδιωτικοποιήσεις κ.λ.π. 
Το Αποτέλεσμα λοιπόν αυτής της διαφορετικής Άποψης, σήμερα μας φέρνει σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα:  
Τι κάνουμε τώρα;;
Κατά την δική μου άποψή έχουμε δύο Επιλογές τις οποίες και καταθέτω στην κρίση του κάθε πολίτη.  
  1. Ή ακολουθούμε αυτούς που μετά από τον Φεβρουάριο του 2012 μας δήλωναν και δηλώνουν ότι ακολουθήθηκαν λάθος πολιτικές, ενώ εκείνοι θα μπορούσαν να έχουν κάνει άλλες συμφωνίες με τους Δανειστές μας και έτσι δεν θα είχε φθάσει η κοινωνία μας σε αυτήν την σημερινή δραματική κατάσταση.                                                                           Χωρίς όμως να μας δίνουν ποτέ αξιόπιστες και κοστολογημένες λύσεις, για το τι θα έκαναν και το τι θα κάνουν τώρα:                                                                                                                                 Παρά μόνον ευφυείς και "ΛαϊκίστικουςΛεονταρισμούς".                     
  2. Ή ακολουθούμε ακόμη αυτούς που για σχεδόν τρία Χρόνια τώρα πολλοί καθυβρίζουν-χλευάζουν και απειλούν;; Αυτοί όμως μας κράτησαν "Ζωντανούς", δεν μας έριξαν στους τοκογλύφους του "Group της Δραχμής" και μας έδωσαν και μας δίνουν ακόμη Ελπίδα να ξεπεράσουμε σταδιακά και τις υπόλοιπες δυσκολίες της "Χρεωκοπίας μας".                                                                                                                  
Προσοχή  λοιπόν "Το έργο της πρώτης επιλογής μας το έχουμε Ξαναδεί"!!       Και τώρα κινδυνεύουμε να το ξαναδούμε από έναν πολιτικό χώρο που στους κόλπους του συμμετέχουν πολλά παλιά "φθαρμένα" στελέχη  από κομματικούς συνδυασμούς,που δυστυχώς δεν πείθουν κανένα από εκείνους τους πολίτες που στέκονται ανάχωμα στην ολική καταστροφή της πατρίδας και της κοινωνίας μας.

Η Δεύτερη επιλογή μας που είναι μια συνέχεια της ομολογουμένως "Μίζερης" σημερινής κατάστασης που περνούμε, τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει μια σταθεροποίηση ως προς τις εισοδηματικές μας απώλειες.                                 Με άλλα λόγια μπορούμε να ξανά-προγραμματίσουμε την ζωή μας.             Χωρίς βέβαια να ξεχνούμε πόσοι πολλοί συμπολίτες μας έχουν χάσει πλήρως τα τελευταία χρόνια την δυνατότητα της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Όμως και αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι αν ξεφύγει η κατάσταση θα "φάει ο ένας τον άλλο" και οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι "Καιροσκόποι και οι Μαυραγορίτες.

Άρα για να πάμε σε ένα καλλίτερο αύριο,χρειαζόμαστε :
Αλήθεια-Εντιμότητα- καθαρούς πολιτικούς ξεκάθαρη εικόνα στους Ευρωπαίους συμπολίτες μας για το τι θα κάνουμε ώστε να μην διακινδυνεύσει και το δικό τους υστέρημα, που αυτό μας κρατάει ακόμη όρθιους. 
Και  Αλληλεγγύη μεταξύ μας

Σας Εύχομαι,
Το 2015 να είναι για όλους μας μια Καλή Χρονιά με Υγεία και Ευτυχία.

Ζαννίκος Μάρκος
Συντ/χος Πλοίαρχος Ε.Ν.
Χίος  

ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ «NORMAN ATLANTIC» Κρίσιμα ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις


Περιγραφή: http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=434686&format=.jpg
28 - 29 Δεκέμβρη 2014. Η πυρκαγιά στο ιταλικών συμφερόντων και ναυλωμένο από την ΑΝΕΚ πλοίο «NORMAN ATLANTIC», κατέληξε σε τραγωδία, με 10 νεκρούς, σύμφωνα με τα στοιχεία των ιταλικών αρχών μέχρι αργά χτες βράδυ και μεγάλο αριθμό αγνοούμενων. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο πλοίο και έζησαν οι 478 επιβαίνοντες (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΕΝ) από το ξημέρωμα της Κυριακής, είναι συγκλονιστικά και τονίζουν τις μεγάλες ευθύνες της ιταλικής κυβέρνησης, που είχε το πρόσταγμα και της ελληνικής, που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης.
Η πολύωρη, πέρα από κάθε όριο, 34ωρη παραμονή μεγάλου αριθμού επιβαινόντων μέσα στο πλοίο, με τη φωτιά να καίει τα σπλάχνα του, έθετε τους επιβαίνοντες σε διαρκή, μεγάλο κίνδυνο, με πολλές πιθανότητες ανυπολόγιστων συνεπειών, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι υπαρκτά όλα τα ενδεχόμενα, όπως αυτά της απώλειας μεγάλου αριθμού ανθρωπίνων ζωών από την ίδια την πυρκαγιά, την αναγκαστική - χωρίς σχέδιο εκκένωση του πλοίου, τις ανοργάνωτες κινήσεις απελπισίας, την κατάρρευση του σκάφους, την μεγάλη κλίση, ακόμα και την ανατροπή του.
Με την πρακτική που ακολουθήθηκε, διαμορφώθηκαν συνθήκες μιας μεγάλης ναυτικής τραγωδίας.
Αυτή είναι πραγματικότητα. Οι κινήσεις που έγιναν ήταν στην κόψη του ξυραφιού, είχαν μεγάλο «ρίσκο». Οι επιβάτες και το πλήρωμα ήρθαν στη θέση του «μελλοθάνατου» και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί αντικειμενικά, με σοβαρότητα.
Περιγραφή: http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=466459&format=.jpg
Από την επιχείρηση διάσωσης στο «NORMAN ATLANTIC»
Από αυτήν τη σκοπιά, με σεβασμό στους οκτώ νεκρούς, στους αγνοούμενους, στους επιβαίνοντες και στις οικογένειές τους, αλλά και σε όσους πήραν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης, με προσεκτική εκτίμηση των δυσκολιών μιας τόσο σύνθετης διαδικασίας, απαιτείται πολύ αυστηρή αντιμετώπιση των κρίσιμων ερωτημάτων που προκύπτουν, ώστε να βγουν, με την παρέμβαση του εργατικού κινήματος, ουσιαστικά συμπεράσματα. Να μην περάσει η λογική της συγκάλυψης, να καταλογιστούν ευθύνες και να διεκδικηθούν μέτρα που θα εμποδίσουν την επανάληψη παρόμοιου ναυτικού εγκλήματος.
Είναι γεγονός πως μετά από μεγάλα ναυάγια και πυρκαγιές, παρατηρείται μια κινητικότητα, ανακοινώνονται κάποια μέτρα. Στην πορεία, όμως, η παραβίαση των κανόνων προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, αλλά και τα κενά στο μηχανισμό έρευνας και διάσωσης διαιωνίζονται.
Επιδρά καθοριστικά το κυνήγι του κέρδους, που σημαδεύει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και η πολιτική που υπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα, η οποία, ανεξάρτητα από διαχειριστή, τόσα χρόνια μειώνει τον αριθμό του πληρώματος και αντιμετωπίζει ως κόστος τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, τις υποδομές και τα μέσα που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Αυτό είναι το καθοριστικό ζήτημα που βρίσκεται πίσω από κάθε ένα ναυτικό έγκλημα. Αυτή είναι η βασική αιτία των ναυτικών τραγωδιών που συστηματικά γίνεται προσπάθεια να συσκοτιστεί με την αναζήτηση «εξιλαστήριων θυμάτων» και να υποκατασταθεί από το «ανθρώπινο λάθος», που κι αυτό εκδηλώνεται στο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι παρεμβάσεις των εφοπλιστικών εταιρειών και η γενικότερη αντεργατική πολιτική.
Προκύπτουν ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης
Μέσα από την εξέταση των «ναυτικών ατυχημάτων» ξεχωρίζουν δύο κατηγορίες θεμάτων:
Η μια κατηγορία αφορά στην πρόληψη, ώστε να αποφευχθεί το ναυάγιο, η πυρκαγιά κ.λπ. κι εδώ προκύπτουν προβλήματα παραβιάσεων συγκεκριμένων κανόνων, με ευθύνη των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών.
Η άλλη αφορά στην αντιμετώπιση του συμβάντος, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες και να αποφευχθεί η απώλεια ανθρώπινων ζωών, κι εδώ προκύπτουν ζητήματα ελλείψεων σε υποδομές, ευθύνες για το σχεδιασμό, που πολλές φορές απαιτεί συντονισμό διακρατικών κινήσεων, όπως στην προκειμένη περίπτωση του «NORMAN ATLANTIC».
Υπάρχουν ορισμένα δεδομένα.
Πρώτο, οι κανόνες ασφαλείας για όλα τα πλοία και ιδιαίτερα για τα πλοία που μεταφέρουν επιβάτες και υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλης τραγωδίας, επιβάλλεται να είναι τόσο ουσιαστικοί, αυστηροί, που να ελαχιστοποιούν κάθε περίπτωση «ατυχήματος», κάθε περίπτωση π.χ. πυρκαγιάς και να εξασφαλίζονται τα κατάλληλα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, που θα μπλοκάρουν τη φωτιά στη γέννησή της. Από αυτήν τη σκοπιά, πρέπει να εξεταστεί η πυρκαγιά στο «NORMAN ATLANTIC» και να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στις εύστοχες ερωτήσεις των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - Μαγείρων και Ρυμουλκών, που θέτουν μεταξύ των άλλων τα εξής ζητήματα:
  • Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της πυρκαγιάς, αν λειτούργησαν τα μέσα άμεσης ανίχνευσης της φωτιάς και έγκαιρης πυρόσβεσης, αν υπήρχε η αναγκαία στεγανότητα του πλοίου και γιατί δεν έγινε δυνατό να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά από την αρχή.
  • Ποιο είναι το ιστορικό του πλοίου, αν είναι μετασκευασμένο οχηματαγωγό, αν δικαιολογείται η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού επιβατών και οχημάτων, αν η οργανική σύνθεση του πλοίου κάλυπτε τις ανάγκες, αν ήταν επαρκή και λειτούργησαν τα μέσα διάσωσης.
Επίσης, να δοθεί απάντηση:
  • Γιατί δόθηκε άδεια απόπλου σε επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί οι σοβαρές παρατηρήσεις που σημειώθηκαν από τους επιθεωρητές κατά τη διάρκεια του ελέγχου αξιοπλοΐας στις 19 Δεκέμβρη 2014 και αφορούν προβλήματα στο σχέδιο εκκένωσης του πλοίου, στις πόρτες που εξασφαλίζουν τη στεγανότητα τμημάτων του, τα φώτα εκτάκτου ανάγκης κ.ά.;
Επιπλέον, να δοθεί απάντηση για το BLACKOUT, γιατί έμεινε το πλοίο ακυβέρνητο, έρμαιο, βάζοντας σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους τη ζωή των επιβαινόντων;
Χρειάζεται να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις
Δεύτερο, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά σε στεριές και όχι στα πέρατα της Γης! Εκδηλώθηκε στα ανοικτά της Κέρκυρας, ανάμεσα στις ελληνικές, τις ιταλικές και τις αλβανικές ακτές σε μια ελεγχόμενη, προσβάσιμη περιοχή, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Τα μετεωρολογικά δελτία μιλούν για δύναμη του ανέμου 7 - 8 της κλίμακας μποφόρ και η πείρα δείχνει πως η επιχείρηση διάσωσης μπορεί, είναι υποχρεωτικό να οργανωθεί και σε συνθήκες μεγαλύτερης κακοκαιρίας.
Αλλωστε, οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι το πλοίο προσέγγισαν ιταλικά ψαράδικα, διασώθηκαν δεκάδες επιβάτες που απομακρύνθηκαν μέσα σε σωσίβια λέμβο, διασώθηκαν επιβάτες που εγκατέλειψαν το πλοίο με «βαρελάκια» και παρελήφθησαν από παραπλέοντα πλοία.
Γύρω από το «NORMAN ATLANTIC» κινήθηκε από τις πρώτες ώρες αριθμός εμπορικών πλοίων, διαμορφώθηκαν δυνατότητες μαζικής μεταφοράς των επιβατών και εκκένωσης του πλοίου που δεν αξιοποιήθηκαν.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 4 το πρωί της Κυριακής 28 Δεκέμβρη, σημειώθηκε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην επιχείρηση διάσωσης, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και επιβάλλεται να εξεταστούν πολύ συγκεκριμένα ζητήματα.
Για παράδειγμα, πότε άρχισε και πώς οργανώθηκε η επιχείρηση διάσωσης, ώστε συντονισμένα να κινηθούν πολεμικά πλοία, ελικόπτερα παντός καιρού και ρυμουλκά - ναυαγοσωστικά ανοικτής θαλάσσης από την Ιταλία, την Ελλάδα και κατά το δυνατόν από την Αλβανία, για μια ολόκληρη μέρα, πριν νυχτώσει;
Το θέμα δεν μπορεί να ξεπεραστεί με το αιτιολογικό της κακοκαιρίας, γιατί τα σύγχρονα πολεμικά πλοία, τα Super Puma και τα ναυαγοσωστικά ανοικτής θαλάσσης, διαθέτουν την ταχύτητα, την ιπποδύναμη, τα μέσα και τις δυνατότητες να φθάσουν έγκαιρα στο συμβάν, να κινηθούν ακόμα και σε πολύ χειρότερες καιρικές συνθήκες, σε συνθήκες ωκεανού, σε ανοικτές θάλασσες όπως έχουν αποδείξει άλλες περιπτώσεις.
Ακόμα και στο ναυάγιο του «Φίλιππος Κ ΙΙ» ανοικτά της Σκύρου, το Φλεβάρη του 2002, με ισχυρότερη δύναμη ανέμου και υψηλότερα κύματα, η διάσωση έγινε με ελικόπτερο παντός καιρού.
Κι εδώ υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα.
  • Αξιοποιήθηκαν όλα τα ελικόπτερα παντός καιρού και οι δυνατότητές τους; Μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χρόνος ύφεσης των καιρικών φαινομένων (που σημειώθηκε στην περιοχή μετά το μεσημέρι της Κυριακής) για να επιτευχθεί προσέγγιση και εγκατάλειψη του πλοίου;
  • Μπορούσε να σταλεί έγκαιρα ελικοπτεροφόρο, να γίνουν συνδυασμένες ενέργειες πολεμικών πλοίων και ελικοπτέρων, να αξιοποιηθεί το ελικοδρόμιο των πολεμικών πλοίων και να κερδηθεί χρόνος, να αποφευχθεί π.χ. η μετάβαση των ελικοπτέρων στο Λέτσε της Ιταλίας για την αποβίβαση διασωθέντων;
Οι ιταλικές αρχές είχαν την πρώτη ευθύνη της διάσωσης, αλλά ο συντονισμός με τις ελληνικές και τις αλβανικές αρχές συνιστά βασικό στοιχείο της επιχείρησης. Πώς εκδηλώθηκε αυτό στην πράξη; Εξαντλήθηκαν όλοι οι τρόποι και τα μέσα; Γιατί δεν έγινε δυνατή η καθέλκυση του πλοίου για να οδηγηθεί στο πιο κοντινό λιμάνι;
Η πυρκαγιά στο «NORMAN ATLANTIC» προειδοποιεί
Ολα αυτά επιβάλλεται να εξεταστούν με μεγάλη προσοχή. Υπάρχουν ευθύνες.
Η πυρκαγιά στο «NORMAN ATLANTIC» προειδοποιεί. Η γεωγραφική θέση της χώρα μας και η αυξημένη κίνηση επιβατικών πλοίων που μεταφέρουν εκατομμύρια ανθρώπους τονίζουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης της πάλης των ναυτεργατών και του εργατικού κινήματος για τα ζητήματα της ασφάλειας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, με στόχους που συγκρούονται με την ανάπτυξη που καθορίζεται από το κέρδος, με την εξουσία που υπερασπίζεται τα εφοπλιστικά συμφέροντα, γιατί ακριβώς αυτά είναι η «πηγή του κακού».
Μπορεί να περνάει ένα διάστημα που δε ζούμε μια ναυτική τραγωδία και αυτό να εφησυχάζει και να αμβλύνει τα αντανακλαστικά, αλλά σε κάθε περίπτωση η «φωτιά» σιγοκαίει και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για ναυτικά εγκλήματα και αδικοχαμένες ζωές στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.
Σε αυτήν την κατεύθυνση αποκτούν σήμερα μεγάλη σημασία οι στόχοι που αφορούν τον επαρκή αριθμό, κατάλληλα εκπαιδευμένου πληρώματος, τα μέτρα ασφαλείας, αλλά και τα μέσα, τις υποδομές που μπορούν να εκπληρώσουν καθοριστικό ρόλο σε μια επιχείρηση διάσωσης.
Η Αδριατική, για παράδειγμα, η Μεσόγειος, το Αιγαίο, η Μαύρη Θάλασσα δίνουν τη δυνατότητα για μονιμότερο σχεδιασμό, για σταθμούς διάσωσης τουλάχιστον τη χειμερινή περίοδο και τη διάθεση των κατάλληλων μέσων. Αλλά, αυτή η επιλογή απαιτεί πολιτική που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες και να υπερασπιστεί τις ανθρώπινες ζωές κι αυτό επιβάλλεται να προβληματίσει τον κάθε άνθρωπο του μόχθου.
Το ΚΚΕ παλεύει χρόνια τις θέσεις αυτές. Συγκρούεται αποφασιστικά με τους εφοπλιστές και τις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτει τον επικίνδυνο ρόλο της Κοινής Ναυτιλιακής Πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν, δίνει προτεραιότητα στην πάλη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής κι αυτά είναι κριτήρια για τους ναυτεργάτες και τους άλλους εργαζόμενους.

Του Γιώργου ΜΑΡΙΝΟΥ*
*Ο Γιώργος Μαρίνος είναι μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Σοβαρά ερωτήματα θέτουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία
Απαιτούν από την κυβέρνηση, την εταιρεία και τις αρμόδιες Αρχές να δώσουν απάντηση σε ζητήματα που αφορούν στις αιτίες και τη διαχείριση του ναυτικού ατυχήματος
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Κυριακή τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Μαγείρων καιΠληρωμάτων Ναυαγωσωστικών - Ρυμουλκών για το πλοίο «Norman Atlantic» τονίζουν:
«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το κυνηγητό του κέρδους των εφοπλιστών δε συμβιβάζεται με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Οπως έχει αποκαλυφθεί, πίσω από τα τραγικά ναυάγια, πυρκαγιές κ.ά. βρίσκονται σοβαρές παραλείψεις της αξιοπλοΐας των πλοίων, με οδυνηρές συνέπειες για τους επιβάτες και τους ναυτεργάτες.
Με την πυρκαγιά που ξέσπασε το ξημέρωμα της Κυριακής, 28 Δεκέμβρη 2014, στο γκαράζ του πλοίου "NORMAN ATLANTIC" με ιταλική σημαία, πλοιοκτησίας της "VISEMAR DI NAVIGAZIONESRL", έχει ναυλωθεί από την "ΑΝΕΚ", τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή των 478 επιβαινόντων στο πλοίο.
Το γεγονός αυτό έχει γεννήσει πολύ σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν με ακρίβεια και να ελεγχθεί αυστηρά η τήρηση των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Πρώτο, ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της πυρκαγιάς, αν λειτούργησαν τα μέσα πυρόσβεσης, αν υπήρχε η αναγκαία στεγανότητα του πλοίου και γιατί δεν έγινε δυνατόν να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά από την αρχή;
Δεύτερο, με δεδομένο ότι κάθε καθυστέρηση σε περίπτωση πυρκαγιάς εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη ζωή των επιβαινόντων, γιατί ενώ η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 4 περίπου το ξημέρωμα της Κυριακής 28 Δεκέμβρη, απομακρύνθηκαν μόνο 150 επιβάτες με σωσίβιες λέμβους και παρέμεινε στο πλοίο μεγάλος αριθμός επιβαινόντων, σε μια περιοχή (ανοικτά της Κέρκυρας) που μπορούν, παρά τις συγκεκριμένες (χωρίς υπερβολές) άσχημες καιρικές συνθήκες, να συμβάλλουν έγκαιρα στην επιχείρηση διάσωσης παραπλέοντα πλοία, πολεμικά πλοία, ρυμουλκά ανοικτής θαλάσσης και ελικόπτερα παντός καιρού;
Τρίτο, ποιο είναι το ιστορικό του πλοίου, αν είναι μετασκευασμένο οχηματαγωγό, αν δικαιολογείται η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού επιβατών και οχημάτων, αν η οργανική σύνθεση του πλοίου κάλυπτε τις ανάγκες, και αν ήταν επαρκή και λειτούργησαν τα μέσα διάσωσης;
Τέταρτο, ποιο είναι το ιστορικό των ελέγχων του πλοίου, πώς αντιμετωπίστηκαν οι παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του ελέγχου στις 19 Δεκεμβρίου 2014 από τις Λιμενικές Αρχές στην Πάτρα, που έχουν αναρτηθεί στο σύστημα "EQUASIS"(www.equasis.org), παρατηρήσεις πολύ σοβαρές που αφορούν την αξιοπλοΐα του "NORMAN ATLANTIC";
Σε κάθε περίπτωση, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο "NORMAN ATLANTIC", ο κίνδυνος για τη ζωή των 478 επιβαινόντων και οι όποιες παραλείψεις στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας, θέτουν με επιτακτικό τρόπο την άμεση πραγματοποίηση συστηματικού ελέγχου στα επιβατικά πλοία για την τήρηση των κανόνων προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Το πρώτο ζήτημα που προέχει είναι η χρησιμοποίηση όλων των μέσων και τρόπων για τη διάσωση των επιβαινόντων στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "NORMAN ATLANTIC", δεν χωρά άλλη καθυστέρηση, οι ευθύνες είναι μεγάλες».
Προειδοποιούσαν από τον Οκτώβρη
Στο μεταξύ, από τις 7 Οκτώβρη 2014, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, είχαν προειδοποιήσει για την κατάσταση που επικρατεί στις γραμμές της Αδριατικής, εστιάζοντας στη μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων. Αφορμή στάθηκε τότε η ναυτιλιακή εταιρεία ATTICA GROUP, που προχώρησε από τις 29 Σεπτέμβρη σε μείωση των οργανικών συνθέσεων στα πλοία της γραμμής Πάτρα - Ιταλία.
Τα σωματεία σημείωναν, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή τους: «Αποδεικνύονται για άλλη μία φορά οι ευθύνες του υπουργού Ναυτιλίας, που μέσω των Υπουργικών Αποφάσεων για τα πέντε πλοία της γραμμής Πάτρας - Ιταλίας, δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες να μειώνουν τις συνθέσεις των πλοίων για διάστημα 11 μηνών και να προσθέτουν ελάχιστους ναυτεργάτες κατά τον μήνα Αύγουστο (...) Οι εμπνευστές αυτών των συνθέσεων, εφοπλιστές και κυβέρνηση δεν διστάζουν να βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτεργατών και των επιβατών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΝΑ να συνεχιστούν οι έλεγχοι σε όλα τα πλοία της παραπάνω Γραμμής ανεξαρτήτως σημαίας».

Μόνη επιλογή η ενίσχυση του ΚΚΕ


Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν στο εξής κλίμα:
Η ΝΔ ποντάρει στο φόβο για να κινητοποιήσει ανάλογα ανακλαστικά που οδηγούν σε συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης. Ορθώνει σκιάχτρα επερχόμενης καταστροφής αν δεν συνεχιστεί η δική της εκδοχή πολιτικής υπέρ των μονοπωλίων. Καλεί σε έγκριση ενός δρόμου που, όπως ισχυρίζεται, «μέσα από κόπους και θυσίες» μπορεί να οδηγήσει σε φωτεινά μονοπάτια.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στη λαϊκή αγανάκτηση για την εφαρμοζόμενη πολιτική, για να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι αρκεί να φύγουν αυτοί που κυβερνούν τώρα και να αναδειχτεί αυτός σε κυβέρνηση, να αλλάξει ορισμένα πράγματα στον τρόπο υλοποίησης της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, χωρίς να αλλάξει η ουσία της. Ολα θα γίνουν εντός του πλαισίου που καθορίζουν η ΕΕ, οι στόχοι για ανάκαμψη των κερδών, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, διαβεβαιώνουν στελέχη του.
Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, η ΝΔ θέλει να εμφανιστεί ως εγγύηση στους φοβισμένους και ο ΣΥΡΙΖΑ ως ελπίδα στους θυμωμένους και αγανακτισμένους. Και οι δυο επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν, να συγκαλύψουν το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής τους, να κρύψουν ότι και οι δύο δουλεύουν για συμφέροντα ξένα και εχθρικά προς τα εργατικά - λαϊκά συμφερόντων, γι' αυτά των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου.
Για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να υπάρχουν πλαστά διλήμματα. Στις εκλογές - και στις εκλογές - εκφράζεται αυτούσια σε πολιτικό επίπεδο η ταξική αντιπαράθεση. Από τη μια, τα κόμματα που σε όλες τις παραλλαγές τους, παρ' όλες τις διαφορές, διαφωνίες και συγκρούσεις τους, ανταγωνίζονται για το ποιος είναι καλύτερος στην υλοποίηση των πολιτικών υπέρ του κεφαλαίου, των πολιτικών της ΕΕ, που διεκδικούν το χρίσμα απ' το κεφάλαιο ως επίδοξοι κυβερνήτες. Απ' την άλλη, το ΚΚΕ, που παλεύει ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, που καλεί τους εργαζόμενους να μην ματώσουν άλλο για τα μονοπώλια, που δίνει όλες του τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, που παλεύει για ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων από την κρίση, που ανοίγει το δρόμο για την προοπτική οι εργαζόμενοι να ζουν χωρίς αφεντικά.
Στη συστηματική προσπάθεια που κάνουν, μέσα από κοκορομαχίες, τα κόμματα του σύγχρονου αστικού διπολισμού να κρύψουν την ουσία της ταξικής αντιπαράθεσης, ώστε να βγει ενισχυμένη η πολιτική της ανταγωνιστικότητας με όποιο μείγμα διαχείρισης, το λαϊκό κίνημα έχει καθήκον να αντιτάξει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, να δείξει ότι αυτές δεν χωράνε στο πλαίσιο μιας πολιτικής που σε όποια παραλλαγή της υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Αρκετές φορές έως τώρα ο λαός επέλεξε το μικρότερο κακό, τιμώρησε τον ένα ή τον άλλο τους εκφραστές του κεφαλαίου, έκοβε τα κεφάλια της «Λερναίας Υδρας» χωρίς να εξαφανίσει την ίδια. Από κάθε σημείο ξεπήδαγαν άλλα δυο και τα λαϊκά βάσανα συνεχίζονταν.
Ο λαός μας δεν έχει ανάγκη άλλου Μανωλιού. Εχει ανάγκη να βαδίσει στο δικό του δρόμο κι αυτόν το δρόμο πρέπει να τον σηματοδοτήσει και μέσα από τις εκλογές, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ μαζί με την ΚΝΕ, τους φίλους και οπαδούς του κόμματος είναι πανέτοιμες να δώσουν και αυτήν την πολιτική μάχη.
Μαρίνα Κυριάκου
Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ