Μπορεί το κυβερνητικό «πρόταγμα» για προσλήψεις στο δημόσιο τομέα κατά αναλογία της μίας πρόσληψης ανά μία απόλυση να αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό που ψήφισε η Βουλή για το 2015, αλλά πέραν τούτου… ουδέν.
Το τοπίο γύρω από τις πολλαπλώς υποσχόμενες προσλήψεις παραμένει θολό με τις υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην έχουν ακόμη κληθεί να υποβάλλουν τον προγραμματισμό τους. Μοναδική σαφής ένδειξη περί του «τι μέλλει γενέσθαι» στον τομέα των προσλήψεων, είναι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στήριξης το οποίο απλώς και μόνο επιβεβαιώνει ότι και οι προσλήψεις, ακολουθώντας τη λογική του «μικρού Κράτους» θα είναι λιγόετρες συγκριτικά με άλλα έτη. Για το επόμενο έτος το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει έναν αριθμό 12.107 προσλήψεων.
Εντός του 2014, ένα μεγάλο μέρος των προσλήψεων απασχόλησε επιτυχόντες διαγωνισμών ΑΣΕΠ παλαιότερων ετών. Με αυτήν την διαδικασία ορισμένα στελέχη της δημόσιας διοίκησης εκτιμούν ότι κατάφερε με «ένα σμπάρο, δυο τριγόνια»: Ικανοποίησε μέρος της δέσμευσής της κάνοντας λόγω για «αποκατάσταση μιας αδικίας», αποφεύγοντας επιπλέον δικαστικές διαμάχες, καθώς μεγάλη μερίδα των επιτυχόντων είχε την πρόθεση να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Η εν λόγω «δεξαμενή» όμως φαίνεται να εξαντλείται. Επομένως, προκύπτει το ερώτημα εάν οι επόμενες προκηρύξεις για θέσεις εργασίας θα είναι ανοικτές για όλους. Και ακόμη, πέραν της κοινής διαπίστωσης ότι απαιτείται μεγαλύτερος όγκος προσωπικού στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, πρέπει να καταστεί σαφές το «Τι Δημόσιο θέλουμε» και ποιοι τομείς επιβάλλεται να ενισχυθούν.
aftodioikisi.gr