Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ



Κατόπιν προφορικής εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα, συνελήφθησαν από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Ραφήνας, δύο μέλη ναυτεργατικού σωματείου οι οποίοι, τοποθετώντας τα Ε.Ι.Χ. οχήματά τους μπροστά από τον καταπέλτη του Επιβατηγού – Οχηματαγωγού «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α», παρεμπόδισαν την ομαλή επιβίβαση των επιβατών και τη φόρτωση των οχημάτων, με αποτέλεσμα τελικά να μην πραγματοποιηθεί το εγκεκριμένο δρομολόγιο με προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης την 07:30 για Άνδρο – Τήνο – Μύκονο. Παράλληλα, συνελήφθη ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας για μη καταβολή δεδουλευμένων στα μέλη του πληρώματος. Οι ανωτέρω θα προσαχθούν ενώπιον του εισαγγελέα, κατά την διαδικασία του αυτόφωρου.

Οι 109 επιβάτες, οι οποίοι επί αρκετή ώρα βρίσκονταν σε αναμονή μπροστά από το πλοίο, χωρίς να καθίσταται δυνατή η επιβίβασή τους, προωθήθηκαν τελικά στον προορισμό τους με το Ε/Γ – Ο/Γ «SUPER FERRY», το οποίο απέπλευσε την 08:25.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών οι ναυτικοί δύνανται, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας να εκκινήσουν τη διαδικασία υποβολής μήνυσης, κατάθεσης αγωγής – ασφαλιστικών μέτρων και επίσχεσης εργασίας. Η πολιτική κινητοποίηση όμως των πληρωμάτων εφαρμόζεται ανεξαρτήτως των ανωτέρω.

Επισημαίνεται επίσης, ότι σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών τόσο από την Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, όσο και από τις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές γίνονται διοικητικές παρεμβάσεις προς τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, προκειμένου να αναλάβουν άμεσα ενέργειες προς εκπλήρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τους ναυτικούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από επανασυστάσεως του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου έως σήμερα έχουν σχετικώς πραγματοποιηθεί περί τις 280 έγγραφες διοικητικές παρεμβάσεις και έχουν σχηματιστεί 30 δικογραφίες.

Η εφαρμογή των νόμων προς κάθε κατεύθυνση και η μηδενική ανοχή σε πάσης φύσεως έκνομες ενέργειες είναι αδιαπραγμάτευτη.


OΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΧΥΤΑ ΝΟΤΙΑΣ ΧΙΟΥ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΤΑ



Σε απάντηση της από 6/6/2013 ανακοίνωσης του Συλλόγου σας, θεωρούμε αναγκαίο να κάνουμε γνωστά τα εξής:
Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Νότιας Χίου ολοκληρώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου με βάση όλες τις απαιτούμενες σύγχρονες προδιαγραφές. Παραδόθηκε δε, μετά από εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία, όπως προβλεπόταν από την Πράξη Ένταξης του έργου. Σε καμιά περίπτωση συνεπώς, το συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ημιτελές».
Η βελτίωση της οδού πρόσβασης προς τον Χ.Υ.Τ.Α., είναι έργο που έχει δημοπρατηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή σύμβασης και η ολοκλήρωσή του το επόμενο χρονικό διάστημα.
Κατά συνέπεια ο χαρακτηρισμός του έργου του Χ.Υ.Τ.Α. ως «χωματερής περιορισμένης πρόσβασης», αδικεί κατάφωρα τη σημασία του έργου και όσους εργάστηκαν γι’ αυτό.

                                                Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου


      Μανώλης Κράκαρης 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αφού εξέτασε όλες τις σημερινές εξελίξεις
επαναβεβαίωσε την αμετάκλητη απόφασή της να συνεχίσει και να κορυφώσει την
συνδικαλιστική της παρέμβαση για την διεκδίκηση των οφειλομένων δουλευμένων
αποδοχών τωνΕλλήνων ναυτεργατών και γενικότερα για την διασφάλιση των εργασιακών
τους δικαιωμάτων.
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρωτοφανή στάση της
κρατικής εξουσίας και της εργοδοσίας οι οποίοι με απαράδεκτο, αδικαιολόγητο και
εξοργιστικό τρόπο προσπάθησαν να λυγίσουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων οι
οποίοι έχουν φτάσει σε σημείο απόγνωσης και εξαθλίωσης οι ίδιοι και οι οικογένειές τους
αφού δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένες αποδοχές πολλών μηνών και δεν μπορούν
στοιχειωδώς να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις ελάχιστες και βασικές βιοτικές τους
ανάγκες.
Οι απειλές περί άσκησης ποινικών διώξεων σαφώς και δεν πρέπει να έχουν αποδέκτη τους
απλήρωτους επί μήνες εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους αλλά θα
πρέπει να στρέφονται ενάντια σε αυτούς που δημιούργησαν ή και καλύπτουν με την στάση
τους το όλο πρόβλημα.
Το ερώτημα είναι σαφές ξεκάθαρο και αμείλικτο : Ποιοι θα πρέπει άραγε να διωχτούν; Αυτοί
οι οποίοι δουλεύουν νυχθημερόν, δεν πληρώνονται και δεν μπορούν να ζήσουν τις
οικογένειές τους ή αυτοί που αρνούνται να τους πληρώσουν επί μήνες;
Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή και μία : Θα πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι φορείς να
παρέμβουν ουσιαστικά και να εφαρμόσουν τον νόμο και την εργατική νομοθεσία.
Η ΠΝΟ δηλώνει και πάλι ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει, θα εντείνει και
θα κλιμακώσει τις παρεμβάσεις και τον αγώνα της για την διασφάλιση των θεμελιωδών
δικαιωμάτων τωνΕλλήνων ναυτεργατών.
Για το σκοπό αυτό αύριο το πρωί συνεδριάζει ηΔιοίκηση της Ομοσπονδίας προκειμένου να
καθορίσει και να δρομολογήσει την παραπέρα στάση της. 

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Η ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΑ "ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ"

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από  σήμερα η υπουργική απόφαση για το νέο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό και την αλληλένδετη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο ενάμιση μήνα. Το νέο σχέδιο να φέρνει αρκετές αλλαγές και αίρει πολλούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα για τις τουριστικές επενδύσεις.
«Η προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού στις νέες προκλήσεις και πολιτικές, για τη βελτίωση της απόδοσης στον κλάδο του τουρισμού και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στο πλαίσιο της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, είναι βασική μας προτεραιότητα», δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το νέο χωροταξικό στοχεύει στην προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τη διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου κανόνων» και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση.
Συμφωνα με δημοσιεύματα, για 76 μικρά κατοικημένα νησιά, αίρεται το όριο κορεσμού των 100 κλινών που ισχύει σήμερα για τις ξενοδοχειακές μονάδες και εξαλείφεται η διάταξη η οποία προβλέπει ότι σε ακατοίκητα νησιά η κάλυψη των τουριστικών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% της έκτασης του νησιού.
Με το αναθεωρημένο πλαίσιο, εκτός τουριστικής αξιοποίησης μένουν οι βραχονησίδες και τα ακατοίκητα νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων, ενώ σήμερα προστατεύονται όσα είναι μικρότερα των 500 στρεμμάτων.
Επίσης, προστατεύονται όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, όσα εμπίπτουν σε ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης και εθνικά πάρκα κ.λπ.
Τα υπόλοιπα ακατοίκητα νησιά όμως μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά αφού πλέον θα επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων ως εξής: Για την έκταση από 300 έως 2.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,05. Για την έκταση ανάμεσα από 2.000 έως 4.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,03. Για το υπόλοιπο της έκτασης ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,01.
Όσον αφορά τις περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού καταργείται ο περιορισμός της δόμησης νέων τουριστικών υποδομών σε μια ζώνη 500 μέτρων από τα όρια οικισμών στην ηπειρωτική χώρα όταν διαπιστώνεται κορεσμός.