Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ DIANA SHIPPING



Η ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια πλοίων ξηρού χύδην Diana Shipping Inc. Εξασφάλισε ναυλώσεις για τρία από τα φορτηγά πλοία της, ένα νέο συμβόλαιο και δύο παρατάσεις.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία έκλεισε μια συμφωνία χρονοναύλωσης με τη Sandgate Maritime Ltd για ένα από τα Panamax πλοία ξηρού χύδην της, το κατασκευασμένο το 2006 m/v Coronis.
Το μεικτό ναύλο για το χωρητικότητας 74.381 dwt πλοίο Panamax είναι 6.500 δολάρια ανά ημέρα, μείον μιας προμήθειας 5% που καταβάλλεται σε τρίτους, για μια ελάχιστη περίοδο εννέα μηνών και μια μέγιστη δώδεκα μηνών. Η ναύλωση ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου 2015.
Επιπλέον, η Diana είπε ότι συμφώνησε να παρατείνει την ισχύουσα σύμβαση ναύλωσης με την RWE Supply & Trading GmbH, από το Essen της Γερμανίας, για ένα από τα Capesize πλοία ξηρού χύδην της, το M/V PS Palios, για μίνιμουμ χρονικό διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, και μέγιστη μέχρι της 31 Μαρτίου του 2017.
Το νέο μεικτό ναύλο για το χωρητικότητας 179.134 dwt capesize είναι 13.000 δολάρια ανά ημέρα, μείον μιας προμήθειας 5% που καταβάλλεται σε τρίτους. Η νέα περίοδος ναύλωσης αναμένεται να αρχίσει στις 18 Σεπτεμβρίου του 2015.
Επιπλέον, η Diana έχει εξασφαλίσει παράταση της σύμβασης για ένα Post-Panamax πλοία ξηρού χύδην της, το χωρητικότητας 98.697 dwt m/v Amphitrite που κατασκευάστηκε το 2012, με την Bunge SA, με έδρα τη Γενεύη, για μια περίοδο περίπου από είκοσι δύο μήνες ως είκοσι πέντε μήνες.
Το νέο μεικτό ναύλο είναι 7.700 δολάρια ανά ημέρα, μείον μια προμήθειας 5% που καταβάλλεται σε τρίτους. Η νέα περίοδος ναύλωσης αναμένεται να αρχίσει στις 15 Ιουλίου 2015.
“Η νέα σύμβαση της Coronis, καθώς και οι επεκτάσεις της απασχόλησης του P. S. Palios και του Amphitrite, αναμένεται να δημιουργήσουν περίπου 12,73 εκατ. δολάρια μεικτών εσόδων για την ελάχιστη προγραμματισμένη χρονική περίοδο ναύλωσης”, δήλωσε η εταιρεία.
Ο στόλος της Diana Shipping αποτελείται σήμερα από 41 πλοία ξηρού χύδην.

ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ

Πέσαμε στην παγίδα του Σόιμπλε! Η Ελλάδα θα παίξει τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου για να δοκιμαστούν νέες τεχνικές, όπως το διπλό νόμισμα και η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Την ώρα που εμείς πιστέψαμε ότι μπήκαμε στον μαγικό κόσμο της θεωρίας των παιγνίων, μέσω του καθηγητή Βαρουφάκη, ο Σόιμπλε τελείωνε με τις λεπτομέρειες του δικού του σχεδίου. Σύντροφοι, λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω, αλλά την πατήσαμε την πεπονόφλουδα. Σπάει η φούσκα στην Κίνα και οι Γερμανοί έχουν μία καλή αφορμή για να αλλάξουν την Ευρώπη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη Νόμπελ βλακείας...
Η κατάσταση στις χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας θυμίζει έντονα την Wall Street του 1929. Η κομμουνιστική Κίνα που έδωσε ώθηση στην Παγκόσμια Οικονομία τα τελευταία χρόνια θα νιώσει για πρώτη φορά τι σημαίνει να σπάει μία χρηματιστηριακή  φούσκα και να χάνεις το έδαφος κάτω από τα πόδια σου. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σημειώσουμε ότι  υπάρχουν εταιρείες που αναστέλλουν με διάφορα προσχήματα την διαπραγμάτευση των μετοχών τους, σε μία απέλπιδα προσπάθεια  να διαφυλάξουν την μεγάλη τους χρηματιστηριακή αποτίμηση. Σας θυμίζει κάτι; 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα διολίσθησαν αισθητά οι τιμές των πρώτων υλών. Μόλις προχτές η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά 7% σε μία μόλις ημέρα! Αυτό συμβαίνει επειδή το λεγόμενο έξυπνο χρήμα προβλέπει πτώση της ζήτησης. Η Κίνα ανέβασε τις τιμές των πρώτων υλών, η Κίνα θα τις ρίξει και πάλι. 
Οι Γερμανοί είναι γαλουχημένοι στην λογική του ακριβού μάρκου. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Κάποιοι από αυτούς είναι ιστορικού χαρακτήρα. Κάποιοι άλλοι είναι καθαρά οικονομικοί. Η Γερμανία ήταν και είναι μία βιομηχανική χώρα που δεν έχει δικές της όλες τις πρώτες ύλες που χρειάζεται. Το ακριβό μάρκο, λοιπόν, της επέτρεπε να αγοράζει "φθηνά" τις αναγκαίες πρώτες ύλες. Σίγουρα φθηνότερα απ’ ό,τι θα τις αγόραζε με ένα χαμηλής αξίας μάρκο σε σχέση με το δολάριο. Τώρα όμως η άσκηση είναι διαφορετική. Η Ευρώπη χρειάζεται να πουλήσει πιο φθηνά προϊόντα για να είναι περισσότερο ανταγωνιστική. Κι από την στιγμή που υποχωρούν οι τιμές των πρώτων υλών, δεν έχουν λόγο να θέλουν ένα ακριβό ευρώ. 
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορούν να το εξηγήσουν εύκολα ως στρατηγική επιλογή στους ίδιους τους Γερμανούς, επειδή τους έχουν μεγαλώσει με την ιδέα ότι κάθε άλλο πέρα από το ακριβό μάρκο είναι κακό! 
Από την άλλη ο Δόκτωρ Σόιμπλε δεν έχει κρύψει την επιδίωξή του να επανεξεταστούν οι κανόνες στην Ευρώπη. Το είπε και πρόσφατα, ότι κάθε κρίση έχει κι αυτή την πτυχή. Αλλά αυτό δεν γίνεται στα καλά του καθούμενα. Χρειάζεται να υπάρχει μία αφορμή και την αφορμή αυτή την έδωσε η Ελλάδα. Αν δεν ήταν η Ελλάδα θα ήταν κάποιος άλλος. Η ουσία είναι ότι οι κανόνες χρειάζεται να γραφτούν από την αρχή. Ή τουλάχιστον να διορθωθούν εκείνα που ενοχλούν τους Γερμανούς. 
Ο δόκτωρ Σόιμπλε κερδάει σύντροφοι. Εμείς χάνουμε. Ακόμη κι αν συμφωνήσουμε. Δεν ξέρουμε αν μαζί με τον δόκτωρα κέρδισαν κι άλλοι. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι έχασε μία ολόκληρη χώρα. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. 
Θανάσης Μαυρίδης

ΝΑ ΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ



Το ακόλουθο ζήτημα έχει εξεταστεί επανειλημμένα, είναι, ωστόσο, χρήσιμο να επαναλάβουμε εν τάχει κάποια βασικά σημεία:
1) Μαγνήσιο:
Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
2) Αλουμίνιο:
Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, για χιλιάδες εφαρμογές.
3) Βωξίτης:
Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και άλλων.
4) Σμηκτίτες:
Η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά κ.α.
5) Νικέλιο:
H Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφος της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.
6) Λάδι:
Είμαστε η 3η στην παγκόσμια παραγωγή ελιάς και λαδιού. Αυτο μας έδωσε ο Θεούλης…..εμείς όμως αγοράζουμε σπορέλαια, σησαμέλαια, βούτυρα-ζωικά και συνθετικά, λάδι κοκοφοίνικα και άλλες μαλ…ίες και μετα να η χοληστερίνη στα 800 και τα εμφράγματα σερί…. Έχουμε το 15% της παγκόσμιας παραγωγής (ελιάς-λαδιού)
7) Είμαστε 3η χώρα σε παραγωγή κρόκου.
(saffron) Κοζάνης αλλά εμείς ούτε που το ξέρουμε…. Βάζουμε στα φαγητά μας… κέτσαπ και αμφίβολης προέλευσης σως….
11) Είμαστε 5η χώρα σε εξαγωγές σπαραγγιών… ( δοκιμάστε τα βραστά ή ομελέτα)
9) Είμαστε 7η χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγές βαμβακιού (τo 2004 ήμασταν 4η)
10) Είμαστε 11η σε παραγωγή βαμβακιού
11) Ακόμη: 14η σε αφίξεις τουριστών. (18,2 εκ)
12) Είμαστε 16η σε εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων…
και Φυσικά είμαστε το νούμερο 1 της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας…..
Και εις ανώτερα greekcitizen.pblogs
Εδώ και πολλούς μήνες ευρύτατα τμήματα του πολιτικού συστήματος, δυστυχώς και δυνάμεις της Αριστεράς, διακινούν ή αναπαράγουν απίστευτα σενάρια τρομολαγνείας γύρω από τις δήθεν καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ! Τα σενάρια αυτά, φτάνουν στο σημείο να κάνουν λόγο ακόμα και για σκηνές πείνας και «ανθρωποφαγίας», εξαιτίας της έλλειψης αυτάρκειας σε βασικά αγροτικά προϊόντα. Όμως σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), Τζανέτο Καραμίχα, «ακόμα και αν πάμε στη δραχμή οι Έλληνες δε θα πεινάσουμε», καθώς η αυτάρκεια της χώρας σε βασικά αγροτικά διατροφικά προϊόντα φτάνει το…. 94%!
Τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον κ. Καραμίχα στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν ο δυναμισμός και οι δυνατότητες της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Μιας αγροτικής οικονομίας, που συνεχίζει να «υπάρχει» παρά τη συνεχή χτυπήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και των στρεβλών, πολλές φορές, επιδοτήσεων. Τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με την αγροτική αυτάρκεια Βάσει της σχετικής μελέτης της ΠΑΣΕΓΕΣ, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας μας σε μια σειρά βασικών αγροτικών, διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωϊκής παραγωγής διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στο 94% το 2010.
Μάλιστα, από τότε η αγροτική παραγωγή έχει αυξηθεί οριακά κατά 2% (βλέπε παρακάτω)!
Στη φυτική παραγωγή, όπως προκύπτει η αυτάρκεια είναι 99% κατά μέσο όρο και διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, το μικρότερο ποσοστό εντοπίζεται στο μαλακό στάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).
Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια παρουσιάζουν τα πορτοκάλια (167%), ενώ στα λεμόνια περιορίζεται στο 67%.
Στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ χαμηλή διαπιστώνεται στον κλάδο των οσπρίων (39%).
Στη ζωϊκή παραγωγή το ποσοστό αυτάρκειας ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73%.
Στο κρέας καταγράφεται αυτάρκεια 56%, με το μικρότερο ποσοστό στο βόειο κρέας (30% και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο (94%).
Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, που κυμαίνεται στο 80%.
Στο μέλι και στα αυγά, καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας 92% και 91% αντίστοιχα.
Εξελίξεις στην αγροτική οικονομία Σημαντική πτώση της αξίας της παραγωγής του γεωργικού τομέα της Ελλάδος καταγράφεται στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011, ιδιαίτερα έντονη κατά το 2006 – με κάμψη μεγαλύτερη του 14%, αλλά και κατά τη διετία 2008-2009, με πτώση άνω του 4%. Τη διετία 2010-2011 εκτιμάται ότι υπήρξε οριακή αύξηση, όχι πάνω από 2%.
Ιδιαίτερα έντονη είναι η πτώση της αξίας της φυτικής παραγωγής στο διάστημα 2005-2011, που συνδέεται κυρίως με την κάμψη των τιμών παραγωγού. Βάσει εκτιμήσεων της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, η αξία της φυτικής παραγωγής σε βασικές τιμές, περιορίστηκε σε 6,89 δισ. ευρώ το 2011 από 8,24 δισ. ευρώ το 2006 (-16%).
Αναφορικά με την τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, προκύπτει ότι ο τομέας της γεωργίας απορροφά μόλις το 1,7% του συνόλου των δανείων. Τον Οκτώβριο του 2011, το υπόλοιπο των δανείων που προορίζονται για τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα ανερχόταν σε 2,018 δισ. ευρώ, ενώ από το 2009, από την έναρξη της ύφεσης στην οικονομία μέχρι και πρόσφατα, ο ρυθμός επιβράδυνσης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις γεωργικές επιχειρήσεις, με βάση τη μεταβολή του υπολοίπου των δανείων (2009: 3,962 δισ., Οκτώβριος 2011: 2,018 δισ. Euro) καταγράφει πτώση της τάξεως του 49% και πλέον.
Στην τρέχουσα χρονική περίοδο, σύμφωνα με μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, η δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης των αγροτών και των επιχειρήσεών τους είναι μηδενική. Εξέλιξη αγροτικού εισοδήματος Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας από το 2008 και με μια εξαίρεση το 2009, οπότε και καταγράφηκε μικρή άνοδος 2,1%, το 2010 διολίσθησε κατά 9,3% και το 2011 κατά 5,3%.
Στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, όπως εκτιμάται από τη Eurostat, μειώθηκε κατά 22,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα, συγκριτικά, το αγροτικό εισόδημα στην ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 19% και στις χώρες της ευρωζώνης κατά 5% περίπου.
Κρίσιμη παράμετρος της πτώσης του αγροτικού εισοδήματος παραμένει η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, με το μέσο γενικό δείκτη εισροών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, να καταγράφει νέα σημαντική αύξηση, της τάξεως των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων, προερχόμενη κυρίως από τη σημαντική αύξηση στους δείκτες της ενέργειας (17,1%), των ζωοτροφών (11,9%) και των λιπασμάτων (10,7%).
Η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της δαπάνης για ενέργεια, που αντιπροσωπεύει το 25% και πλέον του συνολικού κόστους των εισροών στον αγροτικό τομέα, συνδέεται και με τη σημαντική αύξηση του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 6% το 2011, ενώ και νέα αύξηση, κατά 9%, επιβλήθηκε το 2012.
Από την άλλη πλευρά, σημαντική κάμψη καταγράφεται στο πρώτο 10μηνο του 2011 στις τιμές παραγωγού, ιδιαίτερα έντονη στα κηπευτικά – με μεγάλη μείωση του δείκτη εκροών τον Οκτώβριο του 2011 στη νωπή τομάτα (-33,9%) και σε ορισμένα άλλα είδη, με συνέπεια την πτώση του γενικού δείκτη εκροών κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Σχόλιο δικό μας: ΕΙΜΑΣΤΕ Η – 1η ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ 350.000 ΤΟΝΟΥΣ ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ[ΑΠΟ ΝΟΜΟΥΣ ΠΕΛΛΑΣ,ΗΜΑΘΙΑΣ,ΠΙΕΡΙΑΣ] ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕ 250.000 ΤΟΝΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ.ΟΙ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ



Με ...δημιουργική ασάφεια επέλεξε να απαντήσει στους φόβους χιλιάδων Ελλήνων...
πολιτών περί ανεπάρκειας των τροφίμων ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Σε ανακοίνωση του τoυπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, διαβεβαιώνει, μεν τους Έλληνες πολίτες όσο και τους επισκέπτες, ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων στην αγορά και ότι οι τιμές τους παραμένουν σταθερές. Δεν λέει όμως για πόσο καιρό ακόμα θα συμβαίνειαυτό καθώς είναι γνωστό πως εάν δεν υπάρξει συμφωνια, τα αποθέματα δεν επαρκουν παρά για λίγες ημέρες.

Πρόκειται για μια γενικόλογη και καθησυχαστική δήλωση η οποία όμως απέχει από το να γίνει συγκεκριμένη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφήνεια και να ενισχύεται ο φόβος. Εξάλλου οι πολίτες έχουν συνηθίσει στις δηλώσεις κατευνασμού οι οποίες όμως στη συνέχεια διαψεύδονται από την πραγματικότητα. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργού "ειδικά στα οπωροκηπευτικά, οι ποσότητες είναι περισσότερο από επαρκείς, διατίθενται δε σε μειωμένες τιμές. Το ίδιο ισχύει και για τα καύσιμα, οι ποσότητες των οποίων επαρκούν, ενώ δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις τιμές.

Κάθε άλλη πληροφορία που διακινείται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το Υπουργείο Οικονομίας μέσω της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τους αρμόδιους παράγοντες καθώς και τις επιχειρήσεις τροφίμων και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας και τη διασφάλιση του απρόσκοπτου εφοδιασμού της αγοράς με προϊόντα, ώστε να συνεχίσουν να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες τόσο των Ελλήνων όσο και των πολυάριθμων επισκεπτών που και φέτος έχουν επιλέξει τη χώρα μας".

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«To υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, διαβεβαιώνει, τόσο τους Έλληνες πολίτες όσο και τους επισκέπτες, ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων στην αγορά και ότι οι τιμές τους παραμένουν σταθερές. Ειδικά στα οπωροκηπευτικά, οι ποσότητες είναι περισσότερο από επαρκείς, διατίθενται δε σε μειωμένες τιμές. Το ίδιο ισχύει και για τα καύσιμα, οι ποσότητες των οποίων επαρκούν, ενώ δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις τιμές. Κάθε άλλη πληροφορία που διακινείται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το Υπουργείο Οικονομίας μέσω της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τους αρμόδιους παράγοντες καθώς και τις επιχειρήσεις τροφίμων και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας και τη διασφάλιση του απρόσκοπτου εφοδιασμού της αγοράς με προϊόντα, ώστε να συνεχίσουν να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες τόσο των Ελλήνων όσο και των πολυάριθμων επισκεπτών που και φέτος έχουν επιλέξει τη χώρα μας».

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΤΑ



Το δίκτυο των Ελληνικών Ταχυδρομείων είναι στη διάθεση όλων και με τα καταστήματα που λειτουργούν με διευρυμένο συνεχές ωράριο, από τις 07.30 έως τις 20.30 και τα Σάββατα μέχρι τις 14.30

Κανονικά λειτουργεί η υπηρεσία των ταχυδρομικών επιταγών για την αποστολή μετρητών στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων. 



Ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα αποστολής μετρητών στο εσωτερικό της χώρας με παραλήπτη φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με ασφάλεια, ταχύτητα και αξιοπιστία από όλο το δίκτυο των ΕΛΤΑ, επιλέγοντας μία από τις υπηρεσίες ταχυδρομικών επιταγών:

• πληρωμή αυθημερόν από το ταχυδρομικό κατάστημα με τηλεφωνική επιταγή
• πληρωμή την επόμενη εργάσιμη μέρα, κατ’οίκον από τον ταχυδρόμο με τηλεφωνική επιταγή 
• πληρωμή σε 3 εργάσιμες μέρες, κατ’οίκον από τον ταχυδρόμο με απλή ταχυδρομική επιταγή
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το όριο του ποσού ανέρχεται στα 6.000€ ανά επιταγή. 

Το δίκτυο των Ελληνικών Ταχυδρομείων είναι στη διάθεση όλων και με τα καταστήματα που λειτουργούν με διευρυμένο συνεχές ωράριο, από τις 07.30 έως τις 20.30 και τα Σάββατα μέχρι τις 14.30.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ



Συμβουλές προς τους...

ηλικιωμένους και γενικότερα σε όσους κυκλοφορούν κουβαλώντας τσάντες και τσαντάκια δίνει η Ελληνική Αστυνομία.


Λόγω της επιβολής των capital controls η Ελληνική Αστυνομία θεώρησε σωστό να εκδώσει ένα δελτίο τύπου με μικρές συμβουλές για να αποφύγουμε τα «χειρότερα».

Συμβουλές που μπορεί σε αρκετούς να μοιάζουν αυτονόητες, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που τις ξεχνάμε.

Τα μέτρα που προτείνει η Ελληνική Αστυνομία είναι:
Μην μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά στο πορτοφόλι σας, την τσάντα ή τη τσέπη σας.
Μη βάζετε το πορτοφόλι σας σε πίσω τσέπη.
Μην μεταφέρετε πιστωτικές κάρτες και µπλοκ επιταγών στην ίδια τσέπη ή τσάντα.
Μην παίρνετε τσάντα όταν πηγαίνετε για ψώνια σε καταστήματα και ιδιαιτέρως σε σημεία που συχνάζει πολύς κόσμος (λαϊκή αγορά, πολυκαταστήματα κ.λ.π.) και ειδικά σε περιόδους εορτών.
Σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός προστατέψτε καλά τις τσάντες και το πορτοφόλι σας.
Για κανένα λόγο μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες.
Μην αφήνετε τις τσάντες έξω από δοκιμαστήρια καταστημάτων ρούχων.
Όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους ή χώρους αναψυχής μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε διπλανά καθίσματα ή στα πόδια σας.
Όταν περπατάτε φροντίστε να βαδίζετε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδροµίου και σε κατεύθυνση αντίθετη της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
Κρατάτε γερά την τσάντα σας και πηγαίνετε στην μέσα πλευρά του πεζοδρομίου, έχοντας την προς την πλευρά των κτιρίων και όχι του δρόμου.
Μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε εμφανές σημείο στο εσωτερικό (καµπίνα) του αυτοκινήτου και μάλιστα στο κάθισμα του συνοδηγού, αλλά κάτω από αυτό.
Αν κάποιος οδηγός οχήματος (αυτοκινήτου ή δικύκλου) σας πλησιάσει για να ζητήσει πληροφορία, αποφύγετε να πλησιάσετε το όχημα του.
Μην επιλέγετε να βαδίζετε σε σκοτεινούς και απόμερους δρόμους, ειδικά όταν είστε µόνοι.
Πάντα να είστε σε ετοιμότητα για ύποπτα πρόσωπα και ύποπτες κινήσεις.
Εάν πέσετε θύμα "τσαντάκηδων" ή "πορτοφολάδων'" ή είσθε μάρτυρας επίθεσης, αρχίστε να φωνάζετε βοήθεια µε όλη σας την δύναμη.
Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε και να συγκρατήσετε την τσάντα, σκεφτείτε ότι η υγεία σας και η σωματική σας ακεραιότητα είναι πιο πολύτιμα αγαθά.
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά του επιτιθέμενου και του μεταφορικού μέσου, αν χρησιμοποίησε τέτοιο.
Αν δεχθείτε επίθεση να καταγγείλετε αμέσως το γεγονός στην Αστυνομία, ενημερώνοντας την αν η τσάντα ή το πορτοφόλι σας περιείχε την ταυτότητά σας ή άλλα σημαντικά έγγραφα.

ΔΕΝ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΕΚΟ



Την ώρα που οι πολύωρες αναμονές των πολιτών στα ΑΤΜ των τραπεζών συνεχίζονται, πολύς είναι ο κόσμος που έχει τους λογαριασμούς του απλήρωτους, αφού τα χρήματα της ανάληψης δεν επαρκούν.
Πάντως, για το διάστημα που οι τράπεζες παραμένουν σε αργία, δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος διακοπής σε φως, νερό και τηλέφωνο, τονίζει η real.gr.
ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ αλλά και οι εταιρείες τηλεφωνίας φέρονται να μην επιθυμούν να προχωρήσουν σε οποιοδήποτε διακοπή παροχής υπηρεσιών για ληξιπρόθεσμες οφειλές καθ’ όλη τη διάρκεια των ημερών που τα υποκαταστήματα των τραπεζών δεν λειτουργούν.
Η ΔΕΗ δεν θα κόβει το ρεύμα
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι του Ομίλου θα υποστηρίξουν, στο μέτρο του δυνατού, κάθε προσπάθεια της διοίκησης του Ομίλου ΔΕΗ για την ομαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτροδότησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν, ενώ είναι ευνόητο ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές παροχών λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που υπάρχουν στα νοικοκυριά.
«Παγώνουν» οι κατασχέσεις για ασφαλιστικές οφειλές
Για το διάστημα που οι τράπεζες δεν λειτουργούν και για τρεις ημέρες αφότου ανοίξουν δεν προσμετρώνται προσαυξήσεις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ενώ παγώνουν και οι καταχέσεις σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με τις εντολές του κ. Στρατούλη, μέχρι να κηρυχθεί η λήξη της τραπεζικής αργίας, οι ήδη εκδοθείσες κατασχέσεις εις χείρας τραπεζών κατά οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων δεν θα επιδίδονται προς εκτέλεση.
Στη βάση αυτή, οι δικαστικοί επιμελητές στους οποίους έχουν ήδη παραδοθεί οι εν λόγω κατασχέσεις, θα πρέπει να ενημερωθούν γρήγορα, ώστε να τις επιστρέψουν ανεπίδοτες στην υπηρεσία.
Ωστόσο, μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας και εφόσον διαπιστώνεται μη υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης, οι κατασχέσεις θα προχωρούν εκ νέου προς επίδοση στα αρμόδια πιστωτικά ιδρύματα.
Δωρεάν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μέχρι τις 10 Ιουλίου
Μέχρι τις 10 Ιουλίου παρατάθηκε το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των πολιτών στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.
Το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των πολιτών αφορά στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, που λειτουργούν από τους συγκοινωνιακούς φορείς ΟΑΣΑ ΑΕ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ).
Η εφαρμογή του μέτρου προβλέπεται στο νόμο 4331/2015-ΦΕΚ Α69/01, (άρθρο 77), και η νέα παράταση τίθεται σε εφαρμογή με σχετική Υπουργική Απόφαση.
Η δωρεάν μετακίνηση του επιβατικού κοινού σε όλες τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων αλληλεγγύης για τη στήριξη των πολιτών, που έχει θέσει σε εφαρμογή η Κυβέρνηση.