Με αφορμή το μεγάλο αριθμό θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων που συνέβησαν στο νησί της Λέσβου τη φετινή χρονιά, αλλά και όλων όσων έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας, πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο Επαρχιακό και Εθνικό Δίκτυο των νησιών, δεδομένου ότι με βάση το Άρθρο 186 του Ν. 3852/2010 έχει την ευθύνη για την μελέτη, κατασκευή και συντήρηση του. Στην κατεύθυνση αυτή καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν άμεσα:
Α. Καταγραφή των επικίνδυνων σημείων στο Εθνικό & Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο από την Τεχνική Υπηρεσία κάθε Περιφερειακής Ενότητας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.
Πέρα από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη βελτίωση του οδικού δικτύου σε όλα τα νησιά και αυτά που θα ξεκινήσουν, θα πρέπει άμεσα να καταγραφούν τα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου στα οποία συμβαίνουν συχνά ατυχήματα και να προγραμματιστούν έργα για τη βελτίωση της επικινδυνότητας. Ειδικότερα για το νησί της Λέσβου μπορούν να αξιοποιηθούν τα στοιχεία της μελέτης «Τροχαία ατυχήματα στο Νομό Λέσβου 2004 - 2010, στατιστική ανάλυση – συμπεράσματα – αντιμετώπιση» που είχε εκπονήσει η Δ/νση Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της τ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και η οποία ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2010.
Στο πλαίσιο της καταγραφής που θα πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να εντοπιστούν κατά προτεραιότητα οι ελλείψεις που υπάρχουν σε πινακίδες σήμανσης (τοποθέτηση νέων ή αντικατάσταση / καθαρισμός φθαρμένων), στηθαία ασφαλείας, φθαρμένα σημεία στον ασφαλτοτάπητα και διαγράμμιση του οδοστρώματος. Τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν άμεσα να πραγματοποιηθούν και με μικρό σχετικά κόστος.
Β. Δημιουργία Γραφείου Οδικής Ασφάλειας
Η δημιουργία Γραφείου Οδικής Ασφάλειας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη συνεχή καταγραφή και παρακολούθηση των οδών, συντηρήσεων και κακοτεχνιών αυτών και την επισήμανση των σημείων που γίνονται τα τροχαία ατυχήματα σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.
Παράλληλα μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο και σε θέματα πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών και ιδιαίτερα του μαθητικού πληθυσμού.
Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων για τα τροχαία ατυχήματα που δημιουργήθηκε για το νησί της Λέσβου από την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, καθώς και το Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών που αναπτύχθηκε για το σκοπό αυτό από το Εργαστήριο Χαρτογραφίας & Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Γ. Βελτίωση οδικής ασφάλειας στην 73η Εθνική Οδό «Κράτηγος - Μυτιλήνη – Λ. Θερμής»
Στην 73η Εθνική Οδό «Κράτηγος – Μυτιλήνη – Λ. Θερμής», έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια πολλά τροχαία ατυχήματα και μάλιστα θανατηφόρα. Για τα συγκεκριμένα τμήματα θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Το μεγαλύτερο τμήμα της οδού Μυτιλήνη – Κράτηγος βρίσκεται μέσα στον πυκνοκατοικημένο ιστό της πόλης και θα πρέπει να εξεταστεί ο χαρακτηρισμός τμήματος της οδού από Εθνική σε Δημοτική. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά, παρεμβάσεις για τη μείωση της ταχύτητας, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την προστασία των πεζών που κινούνται κυρίως από την πλευρά της θάλασσας, αξιοποιώντας παράλληλα προτάσεις και μελέτες που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν.
Στο τμήμα Μυτιλήνη – Λ. Θερμής, στο οποίο έχουν συμβεί πολλά θανατηφόρα ατυχήματα, θα πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα 2 σημαντικά έργα:
1. Η Κατασκευή κόμβου στην είσοδο για την Βόρεια Παράκαμψη Μυτιλήνης. Το έργο, το οποίο έχει ολοκληρωμένη μελέτη και περιμένει τα τελευταία χρόνια την έγκριση της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής, θα σημαντικά συμβάλει στην ασφαλή πρόσβαση στην Βόρεια Παράκαμψη.
2. Σηματοδότηση και λήψη μέτρων ασφαλούς οδήγησης από είσοδο Πύργων Θερμής έως παραλία Θερμής. Με βάση σχετική μελέτη που είχε αναθέσει ο Δήμος Λ. Θερμής, το έργο δημοπρατήθηκε από την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου και θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο οδικό τμήμα από την είσοδο στους Πύργους Θερμής έως και την Παραλία Θερμής, στο οποίο έχουν συμβεί πολλά τροχαία ατυχήματα τα τελευταία χρόνια. Η οριστική λύση στο εν λόγω οδικό τμήμα μπορεί να δοθεί μόνο με την υλοποίηση του έργου της Παράκαμψης της Λ. Θερμής.
κ. Περιφερειάρχη
Δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος, παρακαλούμε να προγραμματιστεί συζήτηση για το θέμα της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στο Επαρχιακό και Εθνικό Οδικό Δίκτυο των νησιών μας σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.