Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ο χάρτης των ελληνικών offshore - Πού αναπτύσσουν δραστηριότητα 23.000 υπεράκτιες


Ενας φορολογικός θησαυρός, που όμως θέλει αρκετό ... σκάψιμο για να έρθει στο φως, είναι οι υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Περισσότερες από 23.000 αλλοδαπές και υπεράκτιες εταιρείες έχουν αναπτύξει κερδοσκοπική δραστηριότητα στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια, όπως προκύπτει από τη χαρτογράφηση των «ελληνικών» οffshore, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «Τα Νέα».
Τα στοιχεία από πηγές εντός των ελεγκτικών μηχανισμών αφορούν αλλοδαπές και υπεράκτιες εταιρείες οι οποίες στην πλειονότητά τους απέκτησαν ελληνικό ΑΦΜ και νόμιμους εκπροσώπους στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως τα τέλη του 2011. Ανάμεσά τους, εταιρείες που έως το 2012 δεν συνεργάζονταν σε φορολογικά θέματα με την Ελλάδα. Σε αυτούς τους 46 φορολογικούς παραδείσους, στους 20 δεν βρέθηκαν ανοικτής θαλάσσης με ελληνικό ΑΦΜ, ενώ στις 26 που υπεράκτιες με δράση στην Ελλάδα περιλαμβάνονται η Λιβερία - συγκεντρώνει τις περισσότερες - ο Παναμάς, οι Νήσοι Μάρσαλ, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, αλλά και τόποι όπου δεν φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να έχουν εγκατασταθεί ελληνικά συμφέροντα, όπως τα Τερκς και Κέικος και η Δυτική Σαμόα.
Συνολικά εντοπίστηκαν πάνω από 2.200 υπεράκτιες στα μη συνεργαζόμενα κράτη. Αυτές οι υπεράκτιες τα τελευταία 30 χρόνια είχαν δηλωμένους πάνω από 2.100 νόμιμους εκπροσώπους, φορολογικούς αντιπροσώπους, γραμματείς και διαχειριστές. Ο αριθμός των εκπροσώπων είναι μικρότερος από τις υπεράκτιες, επειδή είναι ιδιαίτερα συχνό το φαινόμενο ένας εκπρόσωπος να εμφανίζεται σε περισσότερες από μία εταιρείες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης- ένα διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ασχολείται με τις πρακτικές των φορολογικών παραδείσων και ανά δύο χρόνια εκδίδει καταλόγους όπου βαθμολογούνται η αδιαφάνεια και η μυστικότητα των χωρών- οι φορολογικοί παράδεισοι με ελληνικών συμφερόντων εταιρείες έχουν πολύ υψηλό δείκτη αδιαφάνειας.
Για παράδειγμα, το 2011, οπότε και εντάχθηκαν τα τελευταία στοιχεία στις λίστες που αποκτήθηκαν από την εφημερίδα, οι χώρες που είχαν τη μεγαλύτερη μυστικότητα ήταν οι Νήσοι Μάρσαλ όπου εντοπίστηκαν 333 υπεράκτιες με ελληνικό ΑΦΜ, τα Τερκς και Κέικος με 1 υπεράκτιες και ακολουθούσαν οι Σεϋχέλλες (6 offshore), οι Βερμούδες (4) και η Δυτική Σαμόα (1).
Από τα στοιχεία που διαθέτει η εφημερίδα, εντοπίζονται φυσικά πρόσωπα που εμφανίζονται συχνότερα ως νόμιμοι εκπρόσωποι offshore στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, ένας δικηγόρος των νοτίων προαστίων, ο οποίος υπαγόταν την προηγούμενη δεκαετία στη ΔΟΥ Αργυρουπόλεως, και εμφανιζόταν ως νόμιμος εκπρόσωπος σε 105 υπεράκτιες εταιρείες, η πλειονότητα των οποίων με έδρα στη Λιβερία, ενώ 16 είχαν έδρα στον Παναμά.
Ακόμη, ένας φοροτεχνικός με ειδίκευση στα λογιστικά από την περιοχή του Μοσχάτου, εντοπίζεται να έχει τη θέση του νόμιμου εκπροσώπου σε 42 offshore οι οποίες έδρευαν μεταξύ άλλων στις Βρετανικές και Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, τη Λιβερία, τον Παναμά και τα Νησιά Μάρσαλ.
Συνολικά, στα στοιχεία εμφανίζοντα 72 φυσικά πρόσωπα που έχουν σχέση νόμιμου εκπροσώπου με πέντε υπεράκτιες και πάνω. Δεκαεννιά από αυτούς σχετίζονται με τουλάχιστον 10 υπεράκτιες, ενώ και οι 62 συνδέονται με υπεράκτιες 689 στο σύνολο. Ολοι τους υπάγονται σε ΔΟΥ του Λεκανοπεδίου, με μόνη εξαίρεση μία περίπτωση που υπάγεται στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού.
Δείτε περαιτέρω από Τα Νέα:
tanea 2911 offsh
tanea 2911 offsh β

aftodioikisi.gr

«Κύμα» ένταξης στη ρύθμιση οφειλών – Έφτασαν τις 25.530 – Κάλεσμα Βρούτση στους οφειλέτες να σπεύσουν για τη ρύθμιση


Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται ο αριθμός των αιτήσεων που υποβάλλονται καθημερινά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), από οφειλέτες που ζητούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ στις 10 Νοεμβρίου, πρώτη μέρα της εφαρμογής του μέτρου εκδόθηκαν 58 αποφάσεις για ρύθμιση, στις 28 Νοεμβρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδος, ο αριθμός αυτός φθάνει στις 3.200.
«Περισσότερο από ικανοποιητική» χαρακτηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την απόδοση του νέου σχήματος ρύθμισης των οφειλών ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ παράλληλα καλεί τους οφειλέτες να ανοίξουν «το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας» όπως το αποκαλεί, και «να χαράξουν μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν».
«Από τις 10 Νοεμβρίου, που άνοιξε η εφαρμογή και ξεκίνησαν οι αιτήσεις έχουν εκδοθεί 22.530 αποφάσεις για ρύθμιση ανεξόφλητων οφειλών» αναφέρει ο κ. Βρούτσης και προσθέτει: «Με τις αποφάσεις αυτές, ρυθμίστηκαν οφειλές 491.962.641,03 ευρώ και μπήκαν στα ταμεία του ασφαλιστικού συστήματος 19.378.402,90 ευρώ».
«Οι οφειλέτες πρέπει να θυμούνται ότι μπορούν να ωφεληθούν από τις πολλές δόσεις του νέου σχήματος μέσα στα χρονικά περιθώρια που θέτει ο νόμος» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας και τονίζει:
«Μετά το τέλος της εφαρμογής της νέας ρύθμισης θα επανέλθουμε στη βασική ρύθμιση του νόμου 4152/13, που προβλέπει τη ρύθμιση των οφειλών σε 12 δόσεις».
«Καλώ όλους, όσους θέλουν να χαράξουν μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, και να επανέλθουν στην οδό της ασφαλιστικής υπευθυνότητας και συνέπειας, να αξιοποιήσουν αυτή τη ρύθμιση που αποτελεί τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για όλους» καταλήγει ο κ. Βρούτσης.
Οι περισσότερες αποφάσεις, αφορούν οφειλέτες του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ ΕΤΑΜ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Αναλυτικότερα, για οφειλέτες του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, εκδόθηκαν 10.069 αποφάσεις και ρυθμίστηκαν οφειλές 347.706.441,68 ευρώ ενώ εισπράχθηκαν 14.931.299,00 ευρώ.
Για τον ΟΑΕΕ εκδόθηκαν 10.761 αποφάσεις, ρυθμίστηκαν οφειλές 129.463.701,06 ευρώ και εισπράχθηκαν 4.131.486,26. Αντίστοιχα, 1.157 αποφάσεις αφορούν οφειλέτες του ΟΓΑ. Ρυθμίστηκαν οφειλές 9.685.811,06, ευρώ και εισπράχθηκαν 158.260,57 ευρώ. Τέλος στο ΕΤΑΑ, με 543 αποφάσεις, ρυθμίστηκαν οφειλές 5.106.687,23 ευρώ και εισπράχθηκαν 166.357,07 ευρώ.
Οι παλαιότερες ρυθμίσεις πάντως, δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα.
Από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2014, το ΚΕΑΟ είχε εισπράξει 270,6 εκατ. ευρώ. Το 58% των συνολικών εισπράξεων ήταν από οφειλές που είχαν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ενώ το συνολικό ποσό που είχε ρυθμιστεί έως το τέλος του Οκτωβρίου 2014 ήταν 860,7 εκατ. ευρώ για 23.463 οφειλέτες.
Την ίδια στιγμή, οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ φθάνουν τα 11,485 δισ. ευρώ.
Η ρύθμιση των 100 δόσεων απευθύνεται κυρίως στους μικρούς οφειλέτες, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο πλήθος των οφειλετών
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι 124.754 από τους 220.615 οφειλέτες δηλαδή σχεδόν ο ένας στους έξι, οφείλουν ποσά έως 15.000 ευρώ.
Κυβερνητική πηγή, η οποία κλήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, οι εκπρόσωποι των δανειστών ασκούν έντονες πιέσεις για αλλαγές στο σχήμα της νέας ρύθμισης, δεν αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιων πιέσεων, διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση εμμένει με αποφασιστικότητα στη διατήρηση της ρύθμισης, η οποία ελήφθη για να ανακουφίσει και να διευκολύνει τους οφειλέτες.
Η ίδια πηγή ανέφερε, ότι ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στο μέλλον, «όχι πάντως από αυτή την κυβέρνηση», αποκλείεται να θιγούν όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση.

aftodioikisi.gr

Έρχεται «φούσκωμα» στα τιμολόγια της ΔΕΗ - Τι θα σημάνει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ


Μελλοντικές αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος προοιωνίζονται από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Οι αυξήσεις συνδέονται με την αδυναμία του ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί για την εξαγορά του 34% του ΑΔΜΗΕ βάσει του σχεδίου που έχει εγκριθεί από την τρόικα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ΔΕΗ μεταβιβάζει μέσω διεθνούς διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη το 66% σε επενδυτή, ενώ το 34% θα πρέπει να το μεταβιβάσει στο ελληνικό Δημόσιο έναντι τιμήματος που θα διαμορφωθεί από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 66%. Ο επενδυτής που θα προκύψει από τον διαγωνισμό θα πρέπει μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής να υπογράψει συμφωνία μετόχων με τον συνεταίρο του στον ΑΔΜΗΕ που βάσει νόμου είναι το ελληνικό Δημόσιο. Το πού θα βρεθούν τα λεφτά για την είσοδο του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ είναι ένα θέμα που απασχόλησε από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση μετατέθηκε όμως για αργότερα και σε αυτή τη φάση προκύπτει ως ένα μείζον θέμα, καθώς ο διαγωνισμός για την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Το σενάριο που συζητείται και σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι η επιβολή σε βάθος χρόνου ενός τέλους παραχώρησης στα λιγνιτικά κοιτάσματα και τους υδάτινους πόρους που έχουν παραχωρηθεί από το Δημόσιο δωρεάν στη ΔΕΗ και ο συμψηφισμός του κόστους που θα προκύψει με το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλλει το Δημόσιο για το 34% ΑΔΜΗΕ του. Η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση και η καθυστέρησή της αποδίδεται σε αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το κόστος που θα προκαλέσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ως εκ τούτου στους καταναλωτές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι πλέον απελευθερωμένα και κοστοβαρή που σημαίνει ότι οποιοδήποτε πρόσθετο κόστος θα πρέπει να υπολογίζεται στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο τρόπος εισόδου του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ δεν είναι το μοναδικό πρόσκομμα αυτή τη στιγμή στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Σε εκκρεμότητα παραμένει νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό μελλοντικών επισφαλειών από τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, θέμα για το οποίο οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν ζητήσει εγγυήσεις. Σε αυτή τη φάση, οι επισφάλειες αφορούν ένα ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ τον μήνα περίπου που αντιστοιχεί στο ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, πρώην τέλος ΑΠΕ). Το τέλος αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος μεταβιβάζεται από τη ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ και από εκεί στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για να καταλήξει στους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η ΔΕΗ ωστόσο παρακρατεί το ποσό που αντιστοιχεί στο ΕΤΜΕΑΡ από τους λογαριασμούς που δεν εξοφλούνται με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειμμα και στον ΑΔΜΗΕ και στον ΛΑΓΗΕ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί ρύθμιση που θα θέτει εκτός διαδικασίας τον ΑΔΜΗΕ απαλλάσσοντάς τον από δυνητικές επισφάλειες στο μέλλον, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου που καθυστερεί και σύμφωνα με αρμόδιες εκτιμήσεις είναι πολύ δύσκολο να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο.
Οι επενδυτές, αποτιμώντας το τελευταίο διάστημα και την έντονη αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ζητούν επιπλέον εγγυήσεις για μια σειρά θέματα, μεταξύ των οποίων και το ασφαλιστικό για το οποίο έχει κατατεθεί από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ προσφυγή στο ΣτΕ. Το ενδιαφέρον πάντως των τριών εκ των τεσσάρων επενδυτών παραμένει αμείωτο, σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Το καναδικό χρηματοδοτήσει το PSP αφού επιδίωξε χωρίς αποτέλεσμα συνεργασία με την ιταλική ΤΕΡNA για κοινή κάθοδο στον διαγωνισμό, δήλωσε επισήμως στους αρμόδιους φορείς ότι δεν θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά.Ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον της ΤΕΡΝΑ, της βελγικής Ελιά αλλά και την Κίνα μέλος Grid Corporation. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ωστόσο, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, μετατίθεται για το καλοκαίρι του 2015.
Πηγή: «Καθημερινή»

aftodioikisi.gr

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Οι 10 όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα


Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και μέσα στο πλαίσιο του αρχικού σχεδιασμού συνεχίζονται οι υποβολές αιτήσεων των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.energo-eke.gr.
Η aftodioikisi.gr σας επισημαίνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα του ΕΚΕ.
1. Η πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος βασίζεται σε τρεις πυλώνες : Α΄) .την εισοδηματική ενίσχυση των δικαιούχων. Β.΄)την προώθηση και διασφάλιση της πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και α-γαθά και Γ΄) την υποστήριξη των δικαιούχων για την ένταξη ή την επανέντα-ξή τους στην αγορά εργασίας.
2. Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα είναι το πραγματικό εισόδημα , η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας και ο τόπος διαμονής .
3. Η εισοδηματική ενίσχυση αντιστοιχεί στο ποσό των 100 ευρώ ανά μήνα για κάθε ωφελούμενη μονάδα- ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε ανήλικα εξαρτώμενο μέλος . Στη μονογονεϊκή οικογένεια το πρώτο εξαρτώμενο ανήλικο μέ-λος , λογίζεται ως ενήλικας Παράλληλα οι δικαιούχοι του προγράμματος προωθούνται σε προγράμματα , δράσεις και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα και στην αγορά εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και άλλων οργανισμών .
4. Οι δικαιούχοι ( άτομα και οικογένειες ) θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στους Δήμους πιλοτικής εφαρμογής τουλάχιστον έξι μήνες πριν τη δημοσίευση της παρούσας εγκυκλίου . Για τους υπηκόους τρίτων χωρών α-παιτείται νόμιμη διαμονή επί πενταετία . Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου προβαίνουν στις ενέργειες που είναι απαραίτητες προκειμένου να επιβε-βαιώσουν την ορθότητα των στοιχείων του αιτούντα και τις συνθήκες διαβί-ωσής του .
5. Η αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα επέχει θέση υπεύθυνης Δήλωσης και υποβάλλεται ηλεκτρονικά από το άτομο /οικογένεια στη διεύθυνση www.energo-eke.gr από 15 Νοεμβρίου 2014. Όλοι θα πρέπει να έχουν υπο-βάλλει δήλωση Ε1 καθώς και Ε2 εφόσον έχουν υποχρέωση.
6. Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους μηνιαία και το δικαίωμα αρχίζει από την πρώτη του μήνα υποβολής της αίτησης. Το ελάχιστο ποσό που καταβάλλεται είναι 20 ευρώ ανά μήνα .
7. Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. επεξεργάζεται και διασταυρώνει τα στοιχεία και εκδίδει πίνακα προσωρινά δικαιούχων και απορριφθέντων ανά Δήμο . Ο πίνακας επιβε-βαιώνεται από τις υπηρεσίες του Δήμου
8. Κάθε Δήμος στον οποίο θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα έχει την ευ-θύνη για τη συνεργασία με τους κοινωνικούς , επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς του Δήμου , και ορίζει το πρόσωπο –αναφοράς και το προσωπικό που θα εργαστεί για την εφαρμογή του προγράμματος και την ενημέρωση των πολιτών .
9. Ειδικότερα η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Επιβεβαιώνει τον Πίνακα προ-σωρινά δικαιούχων της ΗΔΙΚΑ Α. Ε. ως τα υποβληθέντα στοιχεία και συνθή-κες διαβίωσης , παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης στους αιτούντες και παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμμα-τος σε τοπικό επίπεδο .
10. Για την εξυπηρέτηση των πολιτών το Υπουργείο Εργασίας λειτουργεί την τηλεφωνική γραμμή πληροφόρησης 15105

aftodioikisi.gr

Πώς θα υπολογίσετε το δώρο Χριστουγέννων 2014 - Πότε δικαιούστε να το λάβετε - Τι προβλέπει ο νόμος


Ποσό ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο αντιστοιχεί στο δώρο Χριστουγέννων για το 2014 που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Το Δώρο ορίζεται να καταβάλλεται στο ακέραιο εφ 'όσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.
Σύμφωνα με το νόμο, οι εργοδότες, υποχρεούνται να χορηγήσουν το Δώρο στους εργαζόμενους μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2014
Το Δώρο Χριστουγέννων για το 2014 θα λάβουν μόνο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αφού για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους έχει καταργηθεί η χορήγηση του.
Οι μισθωτοί που αναμένουν να λάβουν το παραπάνω ποσό δικαιούνται:
α) Σαν Δώρο Χριστουγέννων, ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή (2) ημερομίσθια, ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε δεκαεννιά μέρες (19) χρονικό διάστημα διάρκειας της εργασιακής σχέσης και
β) Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 19ημέρου ή του 8ημέρου, αντίστοιχα καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα όπου υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων Δώρο Χριστουγέννων ανάλογο με το χρόνο που διάρκεσε η εργασιακή σχέση, δικαιούνται και οι μισθωτοί που έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους, πριν από τις παραπάνω γιορτές είτε γιατί απολύθηκαν από τον εργοδότη τους, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς.
Χρόνος που συνυπολογίζεται στο Δώρο Χριστουγέννων
Συνυπολογίζεται ο χρόνος της υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.
Οι άδειες των σπουδαστών για συμμετοχή τους στις εξετάσεις.
Οι μισθωτοί που απουσίασαν λόγω ασθένειας δικαιούνται να υπολογίσουν ολόκληρο το χρόνο ασθένειάς τους αφαιρώντας μόνο τις ημέρες για τις οποίες έλαβαν επίδομα ασθένειας από το Ασφαλιστικό τους Ταμείο.
Χρόνος που δεν συνυπολογίζεται στο Δώρο Χριστουγέννων
Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
Δεν λαμβάνεται υπ 'όψιν για τον υπολογισμό δώρων εορτών το διάστημα της απουσίας των εργαζομένων για συνδικαλιστική δραστηριότητα, δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας.
Σχετικά με την απεργία η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης, γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία, το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας .
Το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται στους δικαιούχους εώς την 21η Δεκεμβρίου. Δεν υπάρχει δέσμευση για τον εργοδότη να καταβάλλει το δώρο Χριστουγέννων νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Το δώρο σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων
Τα δώρα εορτών υπολογίζονται με βάση τις αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου κάθε χρόνο για το δώρο των Χριστουγέννων και την 15η ημέρα πριν το Πάσχα για το Δώρο του Πασχα. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τα δώρα εορτών υπολογίζονται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.
Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο νοείται το σύνολο των τακτικών αποδοχών του μισθωτού. Στην έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται:
α) Ο συμβατικός ή ο νόμιμος μηνιαίος μισθός ή ημερομίσθιο, και
β) Οποιαδήποτε άλλη παροχή σε χρήμα ή σε είδος (λ.χ. τροφή, κατοικία), εφ 'όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα ή κατ' επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Παράλληλα έχουν κριθεί (με διάφορες δικαστικές αποφάσεις), ότι αποτελούν τακτικές αποδοχές και οι εξής παροχές:
Το επίδομα αδείας. Για να τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας για το επίδομα αδείας θα πολλαπλασιασθεί το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666.
Το η αμοιβή ΓΙΑ ΤΗΝ Εργασία Κυριακή ΚΑΙ ΣΕ εξαιρέσιμες Γιορτές το η ΣΕ νυκτερινές Ώρες, εφ 'όσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.
Η αξία του χορηγούμενου γάλατος ημερησίως.
Το η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται Από ΤΟΝ εργοδότη οικειοθελώ ς ΓΙΑ μεγαλύτερη Παραγωγική απόδοση (πρίμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Θεωρούνται τακτικές αποδοχές και δεν συμπεριλαμβάνονται το πρίμ παραγωγικότητας το οποίο χορηγείται με την προϋπόθεση της επίτευξης ορισμένου σκοπού και με την επιφύλαξη της περικοπής του οποτεδήποτε.
Τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους.
Τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια ασθένειας ή άδειας.
Η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας , εφ 'όσον παρέχεται τακτικά.
Η αμοιβή της υπερεργασίας , εφ 'όσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά.
Η αμοιβή από προμήθειες.
Το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας) .
Το επίδομα κατοικίας.

Το επίδομα ισολογισμού , εφ 'όσον καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο.


aftodioikisi.gr

Ασφαλιστικό: Τι ζητά η τρόικα, τι δίνει η κυβέρνηση -stop σε συντάξεις για 250.000 υπαλλήλους


Τις αποφάσεις και τις απαντήσεις της στο χθεσινό τελεσίγραφο των δανειστών καλείται να στείλει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα. Η σημερινή ημέρα καθίσταται ίσως η πιο δύσκολη των διαπραγματεύεσεων, ιδιαίτερα μετά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης προκειμένου να βρεθούν οι λιγότερο επώδυνες για την κοινωνία λύσεις αλλά και τα μέτρα εκείνα που θα είχαν το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος και θα μπορούσαν να περάσουν από τη Βουλή. Το e-mail με τις απαντήσεις θα σταλεί σήμερα αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα γίνει και πάλι αποδεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών άνοιξαν όλα τα θέματα του ασφαλιστικού στο Παρίσι, ζητώντας μέτρα άμεσης ταμειακής απόδοσης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι απαιτεί επίλυση των ζητημάτων που έχουν τεθεί προκειμένου να επιστρέψει το κλιμάκιό της στην Αθήνα. Όλες τις προηγούμενες Ώρες ΣΤΟ Τραπέζι είχαν πέσει που ασχολούμαι ΤΑ σενάρια ΓΙΑ τις Αλλαγές ΣΤΟ ασφαλιστικό καθώς ΚΑΙ ΣΤΟκαθεστώς ΦΠΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ ανοικτά.
Σε ό, τι αφορά το ασφαλιστικό, η τρόικα εμφανίζεται να απαιτεί κόψιμο όλων των συντάξεων για όσους είναι κάτω των 62 ετών, αύξηση από 15 χρόνια σε 20 ή 21 ή 22 χρόνια για χορήγηση κατώτατης σύνταξης, αλλαγή τρόπου υπολογισμού σύνταξης που θα σημάνει μειώσεις στις κύριες συντάξεις από 15% έως και 20%, "πάγωμα" όλων των συντάξεων μέχρι 31-12-2017 και πιο αυστηρά κριτήρια στην χορήγηση του ΕΚΑΣ. Το κόψιμο των συντάξεων κάτω των 62 ετών αφορά περί τους 250.000 υπαλλήλους.
Στο τμήμα του ΦΠΑ, ειδικά για τον μειωμένο συντελεστή του 6,5%, όπου υπάγονται σήμερα τα φάρμακα, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, οι θεατρικές παραστάσεις, τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα περιοδικά, η κυβέρνηση συζητά σύμφωνα με πληροφορίες την αύξηση στο 8 % μόνο για τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά, αρνούμενη αυξήσεις στα φάρμακα.
Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι τα πάντα, μένουν ανοικτά, αφού στο τραπέζι είχε πέσει και η οριστική κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ή ακόμη και η κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος για τα νησιά τα οποία έχουν ΦΠΑ χαμηλότερο κατά 30%.
Η «σκληρή» γραμμή των δανειστών στο ασφαλιστικό
Σκληρές απαιτήσεις εγείρουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο ασφαλιστικό, απαιτήσεις που συνεπάγονται ανατροπές οι οποίες αφορούν περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχους και εργαζόμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας.
Ειδικότερα, η τρόικα μεταξύ άλλων ζητάει:
1. Κόψιμο όλων των συντάξεων για όσους είναι κάτω των 62 ετών
Το μέτρο αυτό αφορά σε 250.000 εργαζόμενους, κυρίως μητέρες ανηλίκων αλλά και άνδρες στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, και θα σημάνει επιπλέον εργασία από 5 έως 7 χρόνια, ή ακόμη και 10 χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις, για να βγει κανείς στη σύνταξη.
Η τρόικα εκτιμά ότι το όφελος στον προϋπολογισμό από την εφαρμογή του μέτρου αυτού σε βάθος τριετίας είναι 330 εκατ. ευρώ, αγνοώντας όμως τον κίνδυνο μαζικής φυγής μέχρι το τέλος του χρόνου 150.000 εργαζομένων που σήμερα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή. Σε αυτή την περίπτωση οι απώλειες από τα ταμεία θα φτάσουν στο 1,6 δισ. ευρώ.
2. Αύξηση εργάσιμου βίου από 15 χρόνια σε 20 ή 21 χρόνια για την κατώτατη σύνταξη
Η τρόικα ζητά την άμεση εφαρμογή του μέτρου αυτού για όλους, αλλά η κυβέρνηση αντιπροτείνει να ισχύσει για όσους γεννήθηκαν από την 1/1/1975 και μετά, δηλαδή για όσους είναι σήμερα κάτω των 40 ετών.Ουσιαστικά αναφέρεται στην αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από 4.500 σε 6.000 ή 6.500. Το μέτρο αυτό έχει «κλειδώσει», ωστόσο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πότε ξεκινά η εφαρμογή του. Το υπουργείο Εργασίας πρότεινε η ρύθμιση να αφορά όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1975, προκειμένου να μην επηρεαστούν όσοι είναι ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση.
Ωστόσο, οι δανειστές ζητούν το μέτρο να ισχύει για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και μετά.Σημειώνεται πως κάθε χρόνο περίπου 30.000 άτομα αποχωρούν με 15ετία και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.
3. Αλλαγή τρόπου υπολογισμού σύνταξης, με βάση υπολογισμού τα 5 τελευταία χρόνια
Η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα σήμαινε μειώσεις στις κύριες συντάξεις από 15% έως και 20%, αφού εάν καθιερωθεί ως βάση υπολογισμού η τελευταία πενταετία κατά την οποία οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά, οι μειώσεις αυτές θα περάσουν και στις μειώσεις των συντάξεων. Με βάση τις εκτιμήσεις της τρόικα, το όφελος στον προϋπολογισμό από το μέτρο αυτό θα φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017.
4. Πάγωμα όλων των συντάξεων μέχρι 31/12/2017
Με βάση τα ήδη συμφωνηθέντα, το πάγωμα στις συντάξεις ισχύει μέχρι το τέλος του 2015 και τώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να παραταθεί άλλα δύο χρόνια, εκτιμώντας ότι το όφελος του προϋπολογισμού θα είναι 1,8 δισ. ευρώ στη διετία 2016-2017.
5. Πιο αυστηρά κριτήρια στη χορήγηση του ΕΚΑΣ
Αυτό που ουσιαστικά ζητούν οι δανειστές είναι η κατάργηση του επιδόματος και η ενσωμάτωσή του στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.


aftodioikisi.gr