Χθες το απόγευμα επρόκειτο να πληρωθούν οι ναυτικοί του «Ταξιάρχης» όπως ενημερωθήκαμε από τη ΝΕΛ. Επιδίωξη της εταιρείας ήταν να επιστρέψει το πλοίο στα τακτικά του δρομολόγια προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την άγονη γραμμή Λαύριο - Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα.
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε αποφασιστεί ακόμη αν το πλοίο θα αναχωρούσε το απόγευμα της Παρασκευής. Ωστόσο πηγές της ΠΕΝΕΝ θεωρούσαν ότι κατά πάσα πιθανότητα οι ναυτικοί του πλοίου θα δέχονταν να σταματήσουν την επίσχεση εργασίας.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ανακοίνωσε πως χθες Παρασκευή επρόκειτο να δοθούν στην ΝΕΛ 294.031,49 ευρώ για την πληρωμή των ναυτικών του «Ταξιάρχης». Οι παραπάνω κινήσεις γίνονταν εν όψει της προγραμματισμένης για χθες στις 4 το απόγευμα συνάντησης της αντιπροσωπείας των φορέων της Λήμνου με τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Δρίτσα, με αίτημα να κηρυχθεί έκπτωτη η ΝΕΛ και να μπει άλλο πλοίο στην γραμμή. Στην σύσκεψη επρόκειτο να λάβει μέρος και η βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση.

Στην ουσία το Υπουργείο με την τακτική που ακολούθησε έδειξε ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο να κρατήσει τη ΝΕΛ στις άγονες γραμμές που έχει αυτή την στιγμή. Προφανώς αντιλαμβάνεται ότι η ένταση των ολιγοπωλειακών συνθηκών που επικρατούν στην ακτοπλοΐα θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των νησιών από όσα θα λύσει. 
Το παραπάνω πλαίσιο δεν φαίνεται να το ενστερνίζονται οι φορείς και οι κάτοικοι της Λήμνου που επί σειρά ετών υποστηρίζουν πως ταλαιπωρούνται από τη ΝΕΛ.
Το Υπουργείο αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση ανέλαβε να διαχειριστεί το εκρηκτικό πρόβλημα της ακτοπλοΐας με επίμονο και συστηματικό τρόπο, ώστε να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν και να ικανοποιηθούν οι απλήρωτοι ναυτικοί. Επίσης θεωρεί πως μία μαζική έξοδος πλοίων από το διαθέσιμο ακτοπλοϊκό στόλο, αν συμβεί, θα επιφέρει νέες αρνητικές συνέπειες στο άμεσο μέλλον. Φυσικά στόχος της προσπάθειας είναι η ομαλή εκτέλεση των προγραμματισμένων δρομολογίων προς όλα τα νησιά.
Σε ό,τι αφορά το «Ταξιάρχης» το Υπουργείο αναφέρει ότι εκταμιεύτηκαν 420.044,99 ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή των δρομολογίων που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο.
Το ποσό που επρόκειτο να δοθεί στη ΝΕΛ είναι μειωμένο κατά 30% του αρχικού ποσού. Η παρακράτηση γίνεται υπέρ του δημοσίου όπως προβλέπει ο νόμος. Επίσης το Υπουργείο αναφέρει ότι σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο το Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα άμεσης παρακράτησης υπέρ των εργαζομένων. Γι’ αυτό έχει κινηθεί ήδη διαδικασία προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης, για να ενισχυθεί η προτεραιότητα υπέρ των ναυτικών. 

Και προειδοποιεί
Στη συνέχεια το Υπουργείο προειδοποιεί την ΝΕΛ πως στην περίπτωση που το «Ταξιάρχης» δεν επανέλθει στα τακτικά του δρομολόγια θα προχωρήσει στην εφαρμογή όσων προβλέπονται από την σύμβαση και το νόμο. Δηλαδή αφήνει να εννοηθεί ότι θα κηρύξει έκπτωτη τη ΝΕΛ από τη συγκεκριμένη γραμμή.
Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Υπουργείο, θα δοθούν άλλες 743.166,77 ευρώ στην ΝΕΛ για τα δρομολόγια της άγονης ενδοκυκλαδίτικης γραμμής. Με τα χρήματα αυτά θα πρέπει να πληρωθούν οι ναυτικοί του Aqua Spirit που επίσης βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω ισχύουν και γι’ αυτή την περίπτωση. Δηλαδή στην περίπτωση που δεν επιστρέψει κι αυτό το πλοίο στα δρομολόγιά του, η εταιρεία θα κηρυχθεί έκπτωτη από την γραμμή.

emprosnet.gr