Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Άρχισαν οι μάχες στο ΣτΕ για τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έφτασαν οι πρώτες υποθέσεις για τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου.
Η πρώτη αναίρεση κατά αποφάσεως Διοικητικού Εφετείου που αφορά τα αποτελέσματα νομαρχιακών εκλογών κατατέθηκε από την Χριστιάνα Καλογήρου (ΝΔ), η οποία εξέπεσε από περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, μετά από ένσταση τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η κυρία Καλογήρου έχει νομικό παραστάτη τον βουλευτή και πρώην υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά τον Δήμο Παγγαίου και η τρίτη τον Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας.
Αναλυτικότερα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης είχε ανακηρύξει την κ. Καλογήρου περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, αφού προηγουμένως «αναμετρήθηκε» με τον Αθανάσιο Γιακαλή.
Στην συνέχεια, κατά της Χριστιάνας Καλογήρου κατατέθηκε στη Διοικητική Δικαιοσύνη ένσταση η οποία συνυπογραφόταν από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Ζερδελή, τον περιφερειακό σύμβουλο Βασίλη Τεντόμα και τα τοπικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Μυτιλήνη, Παναγιώτη Λαμπρόπουλο και Δημήτρη Μάντζαρη.
Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την ανακήρυξη της κ. Καλογήρου, καθώς διαπίστωσε κώλυμα εκλογιμότητας επειδή κατείχε διευθυντική θέση το αμέσως προηγούμενο διάστημα των εκλογών. Δηλαδή ασκούσε καθήκοντα Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου 2014.
Αναλυτικότερα, το Εφετείο αποφάνθηκε ότι η θέση του Γενικού Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εμπίπτει στις περιπτώσεις του εκλογικού κωλύματος.
Από το ΣτΕ η κ. Καλογήρου ζητεί να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση με την οποία εξέπεσε του αξιώματός της.
Στην αναίρεσή της υπογραμμίζει ότι το Εφετείο Πειραιά, με μια διασταλτική και πλημμελή ερμηνεία τόσο του εκλογικού νόμου όσο και της νομολογίας των δικαστηρίων, ερμήνευσε εσφαλμένα το ποιοι εκπίπτουν του αξιώματός τους λόγω εκλογικού κωλύματος.
Ακόμη, επισημαίνει ότι το Εφετείο έκανε μια αυθαίρετη εξομοίωση της θέσης που κατείχε η κυρία Καλογήρου με αυτήν του προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης, κάτι που είναι αντίθετο στο πνεύμα του εκλογικού νόμου και στις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά τον Δήμο Παγγαίου (περιφέρεια Καβάλας), καθώς τους δύο υποψηφίους δημάρχους τους χωρίζουν 36 ψηφοδέλτια, ενώ πολλά είναι τα άκυρα και τα λευκά.
Ο Βασίλης Ξουλόγης από το 2002 μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2014 ήταν Δήμαρχος Παγγαίου (πριν από τον Καλλικράτη Δήμαρχος Πιερέων), αλλά κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Μαΐου έχασε από τον Φίλιππο Αναστασιάδη για 36 ψηφοδέλτια.
Στον Δήμο Παγγαίου ο συνολικός αριθμός των ψηφισάντων ήταν 23.124, ενώ τα 963 ψηφοδέλτια θεωρήθηκαν άκυρα και βρέθηκαν και 477 λευκά. Με αποτέλεσμα, ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων ανήλθε σε 21.684.
Εξ αυτών, ο συνδυασμός του κ. Ξουλόγη έλαβε 10.824 ψήφους και του κ. Αναστασιάδη 10.860 (διαφορά 36 ψηφοδελτίων).
Ο μη εκλεγείς δήμαρχος κ. Ξουλόγης υποστηρίζει ότι το πολιτικό και το διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας εσφαλμένα ακύρωσαν ορισμένα ψηφοδέλτια του συνδυασμού του αλλά και του συνδυασμού του κ. Αναστασιάδη.
Στην αναίρεσή του ο κ. Ξουλόγης αναφέρει αναλυτικά ανά εκλογικό τμήμα τα άκυρα ψηφοδέλτια, επισημαίνοντας ότι πάνω στα ψηφοδέλτια που παράνομα δεν ακυρώθηκαν υπήρχαν αποτυπώματα χειλιών από κραγιόν, αστερίσκοι, αγκύλες, σχήματα, μουντζούρες, υπογραμμίσεις ονομάτων, λαδιές, σκισίματα, διάφορα γράμματα της αλφαβήτου, κ.λπ.
Παράλληλα, αναφέρει ότι υπήρχαν συνολικά 407 ψηφοδέλτια χωρίς την υπογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου, ενώ ζητεί να καταμετρηθούν στον συνδυασμό του 10.834 έγκυρα ψηφοδέλτια και 10.820 στον συνδυασμό του κ. Αναστασιάδη.
Η τρίτη υπόθεση αφορά τον Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας, όπου εκεί εξελέγη δήμαρχος ο μοναδικός υποψήφιος Θόδωρος Μπαμπαλής, ο οποίος έλαβε ποσοστό 100% με 5.535 ψήφους, ενώ η αποχή άγγιξε το 52,61%.
Ο κ. Μπαμπαλής ήταν μοναδικός καθώς η κάθοδος του αντιπάλου του Χρήστου Δημητρόπουλου αποκλείστηκε από το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, λόγω έλλειψης στοιχείων στον φάκελο κατάθεσης του συνδυασμού του. Συγκεκριμένα, δεν ανέφερε εάν είχαν θέμα εκλογιμότητας οι υποψήφιοι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων του συνδυασμού του.
Τέλος, ο κ. Δημητρόπουλος ζητεί την επανάληψη των εκλογών στον Δήμο Αγράφων.


aftodioikisi.gr

ΥΔΜΗΔ: Ο στόχος για τις 15.000 απολύσεις θα επιτευχθεί – Έρχονται 400 προσλήψεις σε εφορίες


Για την επίτευξη του στόχου των 15.000 απολύσεων, αλλά και για την πρόσληψη 400 ατόμων σε εφορίεςσυζήτησαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Διοικητικής ΜεταρρύθμισηςΚυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών. 
Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης , ο στόχος των 15.000 απολύσεων θα επιτευχθεί και έτσι δεν θα υπάρξει καμία δέσμευση για νέες απολύσεις το 2015.
Τέλος, από αύριο, Τρίτη, μπαίνει στην τελική ευθεία η προετοιμασία της κυβέρνησης με αντικείμενο την διαπραγμάτευση της επόμενης εβδομάδας με την τρόικα στο Παρίσι. Σε αυτό το πλαίσιο ο Γκίκας Χαρδούβελης θα συμμετάσχει στις 10:30 στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μεγάρου Μαξίμου, ενώ το απόγευμα στις 6 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των υπουργών που θα μεταβούν στο Παρίσι για το συντονισμό της δράσης τους.





Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά ότι ο στόχος των απολύσεων θα επιτευχθεί, ενώ δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για νέες απολύσεις το 2015.

aftodioikisi.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ- ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ





Ανακοινώθηκαν απο την ΕΕΤΑΑ τα προσωρινά αποτελέσματα των ΕΣΠΑ παιδικών σταθμών 2014 2015 ενώ 26/8 θα ξεκινήσουν οι ενστάσεις και θα διαρκέσουν εώς τις 28 Αυγούστου . Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 30 ή στις 31 Αυγούστου ενώ θα καλυφθούν όλες οι προσφερόμενες απο τις δομές θέσεις
Τέλη Αυγούστου (30 ή 31/8) και μετά την επεξεργασία των ενστάσεων θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα όπου και οι γονείς θα γνωρίζουν σε ποιους παιδικούς σταθμούς θα στείλουν τα παιδιά τους μέσω ΕΣΠΑ. Όπως έχει γίνει γνωστό θα καλυφθούν όλες οι προσφερόμενες θέσεις από τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μέσω του ΕΣΠΑ και του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ.




ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ Ε.Ε.Τ.Α.Α
http://www.eetaa1.gr/enarmonisi/paidikoi_stathmoi_2014/20140825_mhteres-prosorina/epil_%CE%9B%CE%9502.pdf

Π. Ραβάνης: Θα δώσουμε τη μάχη για τον επιμελητηριακό θεσμό




Με αφορμή τη διεξαγωγή της κρίσιμης Ημερίδας με θέμα: «Το μέλλον και η βιωσιμότητα των ελληνικών επιμελητηρίων», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Αυγούστου στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου  της Αθήνας, ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Παύλος Ραβάνης έκανε την παρακάτω δήλωση:


«Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση νομοθέτησε την κατάργηση, από 1.1.2015,  της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια. Αυτό πρακτικά σημαίνει το βίαιο θάνατο του επιμελητηριακού θεσμού, όπως τον γνωρίσαμε, σαν Δημόσιο φορέα εκπροσώπησης και στήριξης των επιχειρήσεων, παροχής υπηρεσιών, και τεκμηριωμένων συμβουλευτικών και γνωμοδοτικών πρωτοβουλιών προς την Πολιτεία για την άσκηση ορθών πολιτικών.

Η πολιτεία αγνοούσε συχνά τις θέσεις των επιμελητηρίων, σήμερα όμως, είναι φανερό ότι αν έδινε σε αυτές μεγαλύτερη προσοχή, πολλά τραγικά λάθη πολιτικών θα είχαν αποφευχθεί και η κρίση θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με άλλους όρους και με έναν υγιή ιδιωτικό τομέα.

Τώρα τα πράγματα θα χειροτερεύσουν, αλλά εμείς, ως επιμελητήρια, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μάχη για να βρούμε τους τρόπους βιωσιμότητας. Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει αντιληφθεί ακόμη την μεγάλη συμβολή των επιμελητηρίων και τι θα λείψει από το επιχειρηματικό πεδίο, ωστόσο αυτό θα γίνει σύντομα φανερό.  

Το κράτος θα απολέσει ένα χρήσιμο και υπεύθυνο Σύμβουλο και οι επιχειρήσεις ένα εργαλείο ανάδειξης των προβλημάτων τους.

Έχοντας υπόψη τη θεσμική αποστολή μας, στην ημερίδα της 27ης Αυγούστου, θα εξετάσουμε σε βάθος τις δυνατότητες εναλλακτικών δρόμων οικονομικής βιωσιμότητας του θεσμού. Έχουμε και την αρωγή πολλών πολιτικών δυνάμεων σε αυτό, αρκεί να αναφέρουμε την υπογραφή, από 185 βουλευτές, προτεινόμενης τροποποίησης για την αλλαγή στην επιμελητηριακή νομοθεσία.

Θα δώσουμε τη μάχη για την επιβίωση των επιμελητηρίων. Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα της Ημερίδας. Η Ημερίδα αυτή θα μας προετοιμάσει, ώστε, να καταθέσουμε ώριμες σκέψεις και θέσεις στην επερχόμενη Γ.Σ της Κ.Ε.Ε.Ε, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη».


ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ



Συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης παραχώρησε σήμερα το πρωί στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου  Νάσος Γιακαλής, μέσω της οποίας τοποθετήθηκε για το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από την ακύρωση της εκλογής της κας Χριστιάνας Καλογήρου και τον προβληματισμό που επικρατεί για την επόμενη μέρα της περιφερειακής αρχής.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ενημέρωσε καταρχήν πως ακυρώθηκε η τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για τις 27 Αυγούστου και πως αναμένει και ο ίδιος –αρμοδίως- την ενημέρωση για το πώς θα προωθηθούν οι διαδικασίες στο εξής. Παράλληλα πραγματοποίησε μία εκτενή αναφορά στα όσα διαδραματίστηκαν όλο αυτό το διάστημα από τη στιγμή της κατάθεσης της ένστασης από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο για την εκλογή της κας Καλογήρου, της ακύρωσης της εκλογής της μέχρι και σήμερα που βρίσκεται ουσιαστικά στον «αέρα» η όλη διαδικασία μετάβασης από τη μία περιφερειακή αρχή στην άλλη, κάνοντας λόγο για «κενά του νόμου» που δημιουργούν εκτός από καθαρά νομικής φύσης ζητήματα, κυρίως ηθικά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο περίφημος «Καλλικράτης» αποδεικνύεται ξανά περίτρανα πως συντάχθηκε και λειτουργεί την αυτοδιοίκηση εντελώς πρόχειρα.
Τονίζοντας παρά ταύτα πως σέβεται απόλυτα την δικαιοσύνη η οποία και θα αποφανθεί για το τι μέλλει γενέσθαι με την εκλογή της κας Καλογήρου, ο κ. Γιακαλής έθεσε το θέμα που έχει δημιουργηθεί και στην πολιτική του διάσταση, υποστηρίζοντας πως εάν εφαρμοστούν τα άρθρα 161,162 του «Καλλικράτη» (τα οποία σημειώνεται ότι αναφέρονται στην αντικατάσταση και αναπλήρωση του Περιφερειάρχη μεσούσης της περιφερειακής του θητείας) και ορισθεί οποιοσδήποτε άλλος Περιφερειάρχης πλην της κας Καλογήρου, τότε εκείνος δεν θα έχει το κύρος τόσο μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, όσο και στην κοινωνία του Βορείου Αιγαίου που ποτέ δεν τον εξέλεξε για αυτήν την θέση.
Ως εκ τούτου ο κ. Γιακαλής εξέφρασε τον προβληματισμό του και για το γεγονός πως παρακάμπτεται η εφαρμογή του άρθρου 153 του «Καλλικράτη» που επιτάσσει νέες εκλογές και ζήτησε να γίνουν νέες εκλογές  για να αποκατασταθεί η τάξη και να διασφαλιστεί ο δημοκρατικός χαρακτήρας του θεσμού. Και στη βάση αυτή, υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα δεδικασμένο στην αυτοδιοίκηση σε περίπτωση που οριστεί άλλος Περιφερειάρχης πλην της κας Καλογήρου, που θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα στον οποιονδήποτε με μεγάλη επιρροή, να κατέρχεται ως υποψήφιος -ακόμα και αν δεν είναι σύννομη η υποψηφιότητά του- και να κερδίζει τις εκλογές υπέρ της παράταξής του, χωρίς να μπορεί ωστόσο να ασκήσει τα καθήκοντα για τα οποία έχει εκλεγεί. Καταστρατηγώντας ουσιαστικά το θεσμό του αιρετού Περιφερειάρχη.
Άλλωστε όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ο υποψήφιος Περιφερειάρχης είναι η κατεξοχήν προσωπικότητα που επηρεάζει τις εκλογές, καθώς είναι εκείνος που διαμορφώνει το ψηφοδέλτιο της παράταξης, πραγματοποιεί τις καίριες τοποθετήσεις ή συμφωνίες και απευθύνεται σε όλη την εκλογική βάση της Περιφέρειας αφού στον δεύτερο γύρο είναι μόνος του υποψήφιος για την τελική εκλογή». Γι΄ αυτό και αντέτεινε στην προοπτική τοποθέτησης ως Περιφερειάρχη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λέσβου, ο οποίος έχει εκλεγεί από τη βάση μίας μόλις περιφερειακής ενότητας και όχι από το σύνολο των ψηφοφόρων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Χαρακτηριστικά τόνισε πως δεν μπορεί να είναι Περιφερειάρχης κάποιος που δεν γνωρίζουν όχι μόνο οι πολίτες των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά ούτε και οι ίδιοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξής του που προέρχονται από άλλες περιφερειακές ενότητες.

Ο κ. Γιακαλής ωστόσο δεν στάθηκε μόνο στην ακύρωση της εκλογής της κας Καλογήρου που δημιουργεί πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην μετάβαση στη νέα περιφερειακή αρχή, αλλά και στο γεγονός πως ανακηρύχθηκε λάθος η σύνθεση του νέου περιφερειακού συμβουλίου με 42 μέλη του αντί για 41 όπως ορίζει ο νόμος, που ουσιαστικά είναι και ο λόγος που ακυρώθηκε η τελετή ορκωμοσίας.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Νάσου Γιακαλή:
«Καταλαβαίνετε ότι είμαστε σε μια περίοδο αβεβαιότητας μέχρι να τελεσιδικήσουν τα δικαστήρια.
Όλα αυτά σε μία κρίσιμη περίοδο για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου κατά την οποία πολλά θέματα τρέχουν, έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και υπάρχουν προθεσμίες για μια σειρά από προγράμματα και δράσεις. Προθεσμίες που δε μπορούν να χαθούν. Είναι λοιπόν μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της αιρετής Περιφέρειας, ενός θεσμού που λόγω και της νησιωτικής της ιδιομορφίας στήθηκε από εμάς με πολύ κόπο.
Υπάρχει λοιπόν για εμάς ένα θέμα συνέχειας και πρέπει αυτό το θέμα να λυθεί βάσει τη νομιμότητα η οποία πρέπει να τηρείται σ’ όλη την εκλογική διαδικασία. Είναι γνωστός ο τρόπος που διεξάγονται οι εκλογές.
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης είναι αυτός που εκτίθεται σ’ όλη την Περιφέρεια, που έχει  την ευθύνη κατάρτισης και κατάθεσης του ψηφοδελτίου και είναι αυτός που η προσωπικότητά του είναι καθοριστική στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.
Είναι ο μόνος που εκτίθεται σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας, ενώ οι Αντιπεριφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι απευθύνονται μόνο στους πολίτες του νησιού τους. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης είναι αυτός που έχει την ευθύνη της χάραξης του προεκλογικού αγώνα, ο οποίος κάνει τις όποιες συμφωνίες για τη στήριξή του και αυτό επιβεβαιώνει ότι η διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος βασίζεται σ’ έναν σημαντικό βαθμό στον υποψήφιο Περιφερειάρχη.
Άλλωστε στον Β΄ γύρο η αναμέτρηση διεξάγεται ανάμεσα στους πρώτο και δεύτερο υποψήφιους περιφερειάρχες και η επιλογή των πολιτών είναι ανάμεσα σ’ αυτούς. Δηλαδή όσοι δε συμμετέχουν στον Β΄ γύρο διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και στις πρόσφατες εκλογές που υποψήφιος που συγκέντρωσε 49% στον Α΄ γύρο και ο αντίπαλός του 24%, τελικά στον Β΄ γύρο εκλέχτηκε ο δεύτερος. Αυτό δείχνει το ρόλο που παίζουν οι συμμαχίες και οι συμφωνίες στο τελικό αποτέλεσμα. Το λέω αυτό γιατί επιδιώκεται να αγνοηθούν όλα τα παραπάνω και να οδηγηθούμε στα άρθρα 161 και 162 τα οποία θεωρώ ότι δε μπορούν να εφαρμοστούν στην προκειμένη περίσταση διότι έχουμε ακύρωση της ανακήρυξης υποψηφιότητας της κ. Καλογήρου.
Τα άρθρα αυτά θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν αν ο περιφερειάρχης είχε ανακηρυχθεί νόμιμα και είχε ορκιστεί.
Αυτό που εγώ πιστεύω είναι ότι από τη στιγμή που συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 153 του Καλλικράτη που αναφέρεται ξεκάθαρα σε νέες εκλογές. Ας αφήσουμε τώρα το θέμα στη δικαιοσύνη και ας μιλήσουμε πολιτικά.
Εδώ έχουμε μια περίπτωση που ο επικεφαλής κρίθηκε με απόφαση της δικαιοσύνης ως μη νόμιμος και οι υπόλοιποι του ψηφοδελτίου προσπαθούν να γίνουν περιφερειάρχες για 5 χρόνια, χωρίς να έχουν εκλεγεί και προκαταβάλλοντας την απόφαση του Σ.τ.Ε. Τίθεται επομένως ένα θέμα ηθικής τάξεως.
Δεν μπορεί να είναι κάποιος Περιφερειάρχης για πέντε χρόνια χωρίς να έχει εκλεγεί, χωρίς να τον ξέρουν οι πολίτες του Βορείου Αιγαίου, χωρίς να τον ξέρουν ακόμη και όσοι έχουν εκλεγεί μαζί του στην ίδια παράταξη, αλλά προέρχονται από άλλα νησιά.
Τι κύρος θα έχει ένας τέτοιος Περιφερειάρχης  ο οποίος θα περιγράφεται με εισαγωγικά, όπου πάει να εκπροσωπήσει την Περιφέρεια;
Τι κύρος θα έχει απέναντι στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
Τι κύρος θα έχει απέναντι στους πολίτες του Βορείου Αιγαίου, ένας άνθρωπος που ουδέποτε ψηφίστηκε από αυτούς να τους εκπροσωπεί;
Και αν υποθέσουμε ότι τελικά κριθεί νόμιμη η διαδικασία της διαδοχής, είναι ηθικό κάποιος να είναι πέντε χρόνια Περιφερειάρχης χωρίς να έχει εκλεγεί;
Υπάρχει θέμα δημοκρατίας και βούλησης του λαού που για όσους ασχοληθήκαμε με την αυτοδιοίκηση ήταν για εμάς πάντα το οξυγόνο για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της καθημερινότητας».


πΗΓΗ LESVOSREPORT.GR

YΔΡΟΠΛΑΝΑ ΑΠΟΚΤΑ Η ΣΑΜΟΣ




Η Σάμος είναι ένα από τα πρώτα νησιά στην Ελλάδα που θα αποκτήσουν υδατοδρόμιο, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία παραχώρησης χώρου για την κατασκευή του.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ανάδοχος επενδυτής ορίστηκε η εταιρεία "Υδατοδρόμιο Σάμου ΙΚΕ" θυγατρική εταιρεία της Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε/ Hellenic Seaplanes S.A. μετά την επιτυχή αξιολόγηση της από την επιτροπή διαγωνισμού που συστήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Σάμου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Παπαδοπούλου προχώρησε σε συναντήσεις με τοπικούς φορείς όπου συζητήθηκε ότι η συμβολή της Δημοτικής Αρχής και των τοπικών φορέων στην λειτουργία του Υδατοδρομίου είναι καθοριστική, συγκεκριμένα είπε “Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για την κατασκευή του υδατοδρομίου και πιστεύουμε ότι η Σάμος θα είναι από τα πρώτα νησιά με ολοκληρωμένο και αδειοδοτημένο υδατοδρόμιο. Πιστεύουμε πως αυτό δείχνει πια ξεκάθαρα ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι και ο μόνος γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για την αδειοδότηση υδατοδρομίων στην Ελλάδα”.

Μέχρι σήμερα πάνω από 30 υδατοδρόμια σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και υλοποίησης που αν όλα πάνε καλά από το 2015 οι Έλληνες θα μπορούν να πετάνε σχεδόν παντού με υδροπλάνα. Η εταιρεία Hellenic Seaplanes θεωρεί πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα λειτουργήσει ευεργετικά για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων νησιωτικών μας περιοχών, την σύσφιξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τον κυρίως εθνικό κορμό της χώρας και την εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη νησιών και τόπων του ευρύτερου Ελληνικού χώρου, που σήμερα δικαιολογημένα αισθάνονται στο περιθώριο. Η ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου υδατοδρομίων μπορεί να δώσει ώθηση στα τουριστικά επαγγέλματα, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να στηρίξει την εξυπηρέτηση ασθενών με αεροδιακομιδές, τόσο για τους Έλληνες, όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Νικόλας Χαραλάμπους αναφέρει "Η πορεία της συγκεκριμένης επενδυτικής δραστηριότητας της εταιρείας μας προχωράει με σταθερά βήματα και δεν έχει άλλη κατεύθυνση από την ολοκλήρωση του δικτύου. Πρόκειται για ένα εγχείρημα καταφανώς εθνικής σημασίας και αναμένεται σύντομα να έχουμε ένα βιώσιμο δίκτυο υδατοδρομίων, που θα δώσει μια νέα πνοή στην διασύνδεση όλης της Ελλάδας. Η εταιρεία μας έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία για αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων σε παράλια, νησιά και λίμνες όπου σύντομα θα έχουν διασύνδεση με υδροπλάνο μεταξύ τους".


Η εταιρεία Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε/ Hellenic Seaplanes S.A., ως επενδυτική εταιρεία στο χώρο των υδατοδρομίων και υδροπλάνων, έχει ξεκινήσει επενδύσεις στα πιο κάτω υδατοδρόμια χωρίς να επιβαρυνθεί ο Φορέας Διαχείρισης Λιμένα ή Δήμος οποιοδήποτε κόστος:

1. Υδατοδρόμιο Σάμου
2. Υδατοδρόμιο Σκύρου
3. Υδατοδρόμιο Αλοννήσου
4. Υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας
5. Υδατοδρόμιο Σκοπέλου
6. Υδατοδρόμιο Τήνου
7. Υδατοδρόμιο Πάτμου
8. Υδατοδρόμιο Χαλκιδικής (Μαρίνα)
9. Υδατοδρόμιο Λήμνου (Μαρίνα)


CAPITAL.GR

ΠΑΛΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ




Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρακτορείου της ΝΕΛ:

ΔΕΥΤΕΡΑ 25/08: ΛΑΥΡΙΟ (ΑΝ 20:00)
Το πλοίο Ε/Γ-Ο/Γ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ θα αναχωρήσει σήμερα Δευτέρα 25/08 από το Λαύριο προς Ψαρά - Αγ. Ευστράτιο - Λήμνο - Καβάλα στις 20:00 αντί 18:00 λόγω καθυστερημένου κατάπλου.
Το δρομολόγιο του πλοίου διαμορφώνεται ως εξής:
ΤΡΙΤΗ 26/08: ΨΑΡΑ (ΑΦ 02:30 ΑΝ 02:50) - ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΑΦ 07:50 ΑΝ 08:10) - ΛΗΜΝΟΣ (ΑΦ 09:40 ΑΝ 10:30) - ΚΑΒΑΛΑ (ΑΦ 15:50 ΑΝ 17:00) - ΛΗΜΝΟΣ (ΑΦ 22:20 ΑΝ 23:10)
ΤΕΤΑΡΤΗ 27/08: ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΑΦ 00:40 ΑΝ 01:00) - ΨΑΡΑ (ΑΦ 06:00 ΑΝ 06:20) - ΛΑΥΡΙΟ (ΑΦ 12:5Ο)

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ο Σαρρής Με Την Εθνική Ομάδα


Κυριάκος ΣαρρήςΣτην Τιφλίδα βρίσκεται ο τερματοφύλακας του ΝΟ Χίου Κυριάκος Σαρρής για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την Εθνική ομάδα Υδατοσφαίρισης Νέων Ανδρών. Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Γεωργίας από 24 έως τις 31 Αυγούστου 2014.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Σάκης Κεχαγιάς έχει επιλέξει 13 υδατοσφαιριστές: Μανόλης Ζερδεβάς,Κυριάκος Σαρρής, Βαγγέλης Ποταμιάνος, Νίκος Αλβέρτης, Γρηγόρης Καπετανάκης, Οδυσσέας – Ιορδάνης Μασμανίδης, Μανόλης Πρέκας, Μανόλης Λιαπάκης, Παντελής Καλογεράκος, Μάριος Χατζηγούλας, Νίκος Κοπελιάδης, Λεωνίδας Μαυρωτάς, Μανόλης Τσαχειλίδης.

Η Ελλάδα μετέχει στον Α’ Όμιλο της διοργάνωσης με αντιπάλους την Ιταλία, τη Γεωργία και την Τουρκία. Στον Β’ Όμιλο συμμετέχουν Ουγγαρία, Ισπανία, Ολλανδία, Σλοβακία, στον Γ’ Όμιλο Μαυροβούνιο, Κροατία, Γερμανία, Γαλλία και στο Δ’ Όμιλο Σερβία, Ρωσία, Ρουμανία, Ουκρανία.

Το πρόγραμμα της Εθνικής μας στον Α’ Όμιλο (ώρες Γεωργίας):

Κυριακή 24/8: 20.00 Γεωργία – Ελλάδα

Δευτέρα 25/8: 15.30 Ελλάδα – Ιταλία
Τρίτη 26/8: 12.00 Ελλάδα – Τουρκία
Ο 1ος του Ομίλου περνάει απευθείας στην 8άδα, ενώ ο 2ος και ο 3ος δίνουν χιαστί αγώνα με τον 3ο και τον 2ο αντίστοιχα του Γ’ Ομίλου. Οι χιαστί αγώνες γίνονται στις 27/8, οι προημιτελικοί στις 28/8, οι ημιτελικοί στις 30/8 και ο μικρός και ο μεγάλος τελικός καθώς και οι άλλοι αγώνες κατάταξης στις 31/8.

noxiou.gr

Διασυλλογικοί Αγώνες Ιστιοπλοΐας Τριγώνου Στη Μνήμη Του Ν. Φραγκάκη


Διασυλλογικοί αγώνες ιστιοπλοΐας τριγώνου εις μνήμη ΦραγκάκηΟ ΝΟ Χίου διοργανώνει τοπικούς διασυλλογικούς ιστιοπλοϊκούς αγώνες κατηγορίας σκαφών optimist & Laser στη μνήμη του αείμνηστου ιστιοπλόου του, Νικολάου Φραγκάκη. Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν από την Δευτέρα 25 έως και την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014 στις 11:00 πμ, στο λιμανάκι του ΝΟΧ καθώς και στο θαλάσσιο χώρο ανοιχτά των εγκαταστάσεων του ΝΟΧ με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων (αρχαρίων, προαγωνιστική & αγωνιστική) του ΝΟ Χίου, του ΝΟ Καρδαμύλων και της ΠΕΚΕΒ.
Νικόλαος Φραγκάκης
Ο Νικόλαος Φραγκάκης ήταν επί σειρά ετών ιστιοπλόος του ΝΟ Χίου. Αυτό που τον έκανε όμως να ξεχωρίσει από τους άλλους αθλητές, εκτός του ήθους και της αξιοπρέπειας που τον διέκρινε, ήταν εξαρχής η επιμονή του να φτιάξει και να συντηρήσει με δικές του δαπάνες το μοναδικό σκάφος τύπου FINN που είχε ο Όμιλος. Μετά από πολλές ώρες επίπονης ενασχόλησης του με το σκάφος, του έδωσε ζωή και κατάφερε να το κάνει πλεύσιμο. Από τότε το όνομα του συνδέθηκε με το FINN. Σαν σκάφος ήταν πολύ ιδιαίτερο και λόγω παλαιότητας ήταν πολύ δύσκολο στους χειρισμούς του, που μόνο ο Νίκος κατάφερνε να το ταξιδεύει. Μπορεί να μην έπαιρνε μέρος σε αγώνες αλλά πάντα έδινε το παρών σε κάθε ιστιοπλοϊκή διοργάνωση που είχε ο Όμιλος "Για να γεμίζει η θάλασσα πανιά"  όπως έλεγε. Μαζί με το "τέλος" του Νίκου τον Δεκέμβριο του 2012  ήρθε και το "τέλος" του FINN που παροπλισμένο πια σε  μια γωνιά του Ομίλου θα μας τον θυμίζει για πάντα!!!

Την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014, στις 19:00 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του ΝΟΧ, θα πραγματοποιηθεί τελετή απονομής κυπέλων, μεταλλείων και αναμνηστικών διπλωμάτων για την αγωνιστική χρονιά 2013-14.


noxiou.gr

Αποτελέσματα Διεθνή Αγώνα Optimist Στα Urla


Διεθνής Αγώνας Optimist - Urla Izmir 2014Με σημαντικές εμπειρίες αλλά και διακρίσεις επέστρεψε από τη γειτονική Σμύρνη της Τουρκίας η αγωνιστική ομάδα ιστιοπλοΐας τριγώνου του ΝΟ Χίου που συμμετείχε στο διεθνή αγώνα ιστιοπλοΐας για σκάφη τύπου Optimist. Τους αγώνες διοργάνωσε το A.R.M. Urla Sailing Club και η Τουρκική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και πραγματοποιήθηκαν στα Urla της Σμύρνης από 11-17/8/2014.
Στους αγώνες συμμετείχαν συνολικά 102 αθλητές (52 στην κατηγορία U12 και 50 στην κατηγορία U16) από την Ελλάδα, την Κορέα, την Ινδία, την Τυνησία και φυσικά την Τουρκία. Στην αποστολή του ΝΟΧ συμμετείχαν 5 αθλητές: Κωνσταντίνος Αναδιώτης, Λάμπρος Βολίκας, Φάνης Ζήσης, Μάρκος Μπαντζός και Δήμητρα Χαλιορή οι οποίοι κατέκτησαν συνολικά 6 κύπελλα.
- Ο Ζήσης Φάνης για την 3η θέση στην γενική κατάταξη της κατηγορίας U12 και την 3η θέση στους γεννηθέντες του 2004.
- Ο Αναδιώτης Κωνσταντίνος για την 5η θέση στην γενική κατάταξη στην κατηγορία U12.
- Ο Βολίκας Λάμπρος για την 3η θέση στους γεννηθέντες του 2002.
- Η Χαλιορή Δήμητρα για την 3η θέση στη κατηγορία κοριτσιών U12 και τη 2η θέση στα κορίτσια του 2004.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αθλητών μας:
Κατηγορία U12

Γενική Κατάταξη
Γενική γεν. το 2004
Γενική Κοριτσιών
Κορίτσια του 2004
Ζήσης Φάνης
3ος
3ος
-
-
Αναδιώτης Κωνσταντίνος
5ος
5ος
-
-
Χαλιορή Δήμητρα
13η
8η
3η
2η

Κατηγορία U16
Γενική Κατάταξη
Γενική γεν. το 2002
Γενική γεν. το 2001

Βολίκας Λάμπρος
9ος
3ος
-
Μπαντζός Μάρκος
38ος
-
17ος
Την ομάδα μας συνόδευσε ο προπονητής μας Άλντο Σάλβια και ο έφορος του τμήματος Γιάννης Αναδιώτης.
Ο ΝΟ Χίου αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει το τουριστικό γραφείο "Sunrise Tours" για την χορηγία στη μεταφορά των αθλητών και των σκαφών.
Διεθνής Αγώνας Optimist - Urla Izmir 2014


noxiou.gr

ΣΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014 Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ

Απο το Τ.Ο.Δ της Ε.Π.Σ Χίου ανακοινώνεται ότι η πρώτη συγκέντρωση των διαιτητών θα γίνει τη Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014 κι ώρα 19:30 στο ξενοδοχείο Χανδρής.

Αποζημιώσεις για τους συγγενείς θυμάτων του Σάμινα

express_samina_nauagio_
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με δύο αποφάσεις του, άναψε το πράσινο φως για να δοθούν αποζημιώσεις σε συγγενείς του μοιραίου Γιάκοβλεφ 42 στα Πιέρια Όρη και του «Εξπρές Σάμινα», το οποίο βυθίστηκε στην Πάρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΣτΕ επιδίκασε αποζημίωση ακόμη και σε εγγόνι που έχασε τον παππού του και την γιαγιά του στο «Εξπρές Σάμινα».
Στις 17 Δεκεμβρίου 1997 ένα Yakovlev Yak-42 των αερογραμμών «Aerosvit» από την Οδησσό της Ουκρανίας με προορισμό την Θεσσαλονίκη, έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου «Μακεδονία», ευρισκόμενο σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διαδικασία της δεύτερης προσπάθειας για προσέγγιση, ο πιλότος έχασε τον προσανατολισμό του και το αεροσκάφος συνετρίβη στη δύσβατη δασική περιοχή Ντίτσιος των Πιερίων, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων.
Από τη συντριβή του αεροσκάφους έχασαν τη ζωή τους συνολικά 74 άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα. Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και 42 Έλληνες.
Ορισμένοι από τους συγγενείς των θυμάτων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον θάνατο των συγγενών τους.
Για ορισμένους από τους συγγενείς η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα, 17 χρόνια μετά από το περιστατικό, ότι δικαιούνται να λάβουν αποζημίωση.
Για τους γονείς και τα δύο αδέλφια ενός από τους επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης επιδίκασε για ψυχική οδύνη χρηματική ικανοποίηση συνολικά 90.873 ευρώ. Στον πατέρα επιδικάστηκαν 21.306 ευρώ, στη μητέρα 35.980 ευρώ, στον έναν αδελφό 15.326 ευρώ και στον μικρότερο αδελφό 18.261 ευρώ.
Το Δημόσιο, άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης στο ΣτΕ, παρά το ποσό που έχει επιδικαστεί για κάθε έναν από τους συγγενείς δεν υπερβαίνει το όριο των 40.000 ευρώ, πάνω από το οποίο μπορεί να ασκηθεί το ένδικο μέσο της αναίρεσης.
Δικαίωση για εγγονό θύματος του Σάμινα
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2000 το πλοίο «Εξπρές Σάμινα» προσάραξε στη βραχονησίδα Πόρτες της Πάρου, λίγο έξω από το λιμάνι, βυθίστηκε και πήρε μαζί του στον θάνατο 80 ανθρώπους.
Ακολούθησαν ποινικές δίκες μέχρι τον “Αρειο Πάγο, καθώς και αγωγές αποζημίωσης από τους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν.
Μετά το τραγικό συμβάν ένα ανήλικο παιδί που έχασε και τον παππού και τη γιαγιά του στο ναυάγιο διεκδίκησε από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο εφάπαξ αποζημίωση, όπως δικαιούται από τον νόμο.
Η αποζημίωση που προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές είναι 20πλάσια του μισθού του ναύτη επιβατηγού πλοίου, όπως αυτή καθορίζεται από τη σχετική συλλογική σύμβαση εργασίας. Στην προκειμένη περίπτωση σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση εργασίας των ναυτικών του έτους 2000, η αποζημίωση πρέπει να ανέρχεται περίπου στις 15.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την νομοθεσία, το ΝΑΤ έχει την υποχρέωση να καταβάλει την σχετική αποζημίωση στις περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων.
Κι αυτό γιατί ποσοστό από τα εισιτήρια των επιβατών και των αυτοκινήτων που μεταφέρονται με τα πλοία πηγαίνει στο ΝΑΤ για τον σκοπό αυτό.
Όμως, τον Δεκέμβριο του 2000 το ΝΑΤ απέρριψε το αίτημα του ανήλικου για καταβολή αποζημίωσης. Από τότε ξεκίνησε η δικαστική περιπέτεια του εγγονού, που ευτυχώς μετά από 14 χρόνια δικαιώθηκε. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ως παράνομη την αρνητική για τον ανήλικο απόφαση του ΝΑΤ, ενώ επέβαλε εις βάρος του ΝΑΤ δικαστική δαπάνη ύψους 920 ευρώ.

e-nautilia.gr

Τα ωράρια εργασίας των ναυτικών και γελοίοι νόμοι περί ωρών ξεκούρασης


wres_ksekourasis_nautikon
Διάβαζα τις προάλλες για τους ελέγχους στην ακτοπλοϊκή και Πορθμειακή γραμμή Αργοσαρωνικούκαι την δήλωση του υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Ναυτιλίας βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου και του υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Τουρισμού βουλευτή Ηρακλείου Μιχάλη Κριτσωτάκη, όσο αναφορά τις εξαντλητικές ώρες εργασίας των ναυτικών.
Έχω να κάνω μερικές παρατηρήσεις για τα λεγόμενα «resting hours» των ναυτικών, τα οποία είναι κανονισμός χωρίς νόημα που πρώτο μέλημα του είναι να τιμωρήσει τους υπεύθυνους αξιωματικούς για τυχών παραβίαση του.
Ο συγκεκριμένος κανονισμός και η εφαρμογή του, ούτε (στην ουσία) βοηθάει τον ναυτικό ούτε λύνει το πραγματικό πρόβλημα.
Η εφαρμογή του κανονισμού και το… χρήμα
Ο κανονισμός λέει ξεκάθαρα ότι: Το μέγιστο όριο εργασίας είναι 72 ώρες σε περίοδο επτά ημερών και ελάχιστες ώρες ανάπαυσης 77 ώρες σε περίοδο επτά ημερών (διαβάσετε αναλυτικά για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης στις σελίδες 10,11 και 12). Φυσικά τα παραπάνω είναι για γέλια (η για κλάματα) και σε καμία περίπτωση δεν έχουν ούτε και θα έχουν εφαρμογή. Για να υπάρξει εφαρμογή θέλει χρήματα για δύο κυρίως λόγους: 1) Για την αύξηση του προσωπικού (και κυρίως για τις θέσεις που ‘’πονάνε’’) και 2) Χρήμα για καθυστερήσεις στην φορτοεκφόρτωση του πλοίου, σε περίπτωση ακινητοποίησης αυτού με σκοπό την ξεκούραση του πληρώματος.
Το πρώτο αφορά την πλοιοκτήτρια εταιρεία ενώ το δεύτερο έχει πολλούς εμπλεκόμενους όπως π.χ. την πλοιοκτήτρια εταιρεία, τους ναυλωτές, τους φορτωτές κ.τ.λ.
Είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι θα γίνει αύξηση στη σύνθεση των πληρωμάτων (εδώ μας έχουν μουρλάνει στις μειώσεις) ή ότι όλοι οι εμπλεκόμενη θα είναι σε θέση να δώσουν εντολή να σταματήσει ένα καράβι για την ξεκούραση του πληρώματος.
Η εφαρμογή του νόμου και οι φωστήρες που τον έφτιαξαν στα μέτρα τους…
Η εφαρμογή του νόμου (μιλάω πάντα για ελληνικά ποντοπόρα και ακτοπλοΐα που γνωρίζω) σε καμία περίπτωση δεν τηρείται και οι ναυτικοί όχι μόνο ξεπερνάνε τις ώρες εργασίας για λίγο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν παραδείγματα – κυρίως στα ποντοπόρα – για ατελείωτες ώρες χωρίς ύπνο που φτάνουν ακόμα και τις 50, 60 ή μπορεί και παραπάνω! Στην ακτοπλοΐα η θερινοί μήνες είναι κόλαση με τους ναυτικούς να δουλεύουν 15, 16 ή και περισσότερες ώρες κάποιες ημέρες.
Οι φωστήρες λοιπόν, που ήδη τα γνωρίζουν αυτά αλλά εθελοτυφλούν. Τι έκαναν; Τα έφτιαξαν στα μέτρα τους φυσικά και έριξαν την ευθύνη και πάλι στον Καπετάνιο-Υποπλοίαρχο και Α’ Μηχανικό-Β’ μηχανικό. Τους έριξαν το μπαλάκι και τους είπαν «εσείς είστε υπεύθυνοι να τηρείτε τα ωράρια του πληρώματος, τα οποία θα τα ελέγχουμε κιόλας και αν βρούμε και κάτι θα υπάρξουν και οι ανάλογες κυρώσεις». Η εκάστοτε εταιρεία στέλνει e-mail στα e-mail, κανονισμούς, διατάξεις και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, με σκοπό σε περίπτωση που γίνει κάτι να μπορεί να είναι καλυμμένη και να πει ότι «εμείς σαν εταιρεία τηρούμε τους κανονισμούς και ενημερώνουμε τους αξιωματικούς, άρα οι αξιωματικοί φταίνε που δεν τους τηρήσανε». Εθελοτυφλούνε δηλαδή και κάνουν τις ΠΑΠΙΕΣ!
Τι γίνεται στην πραγματικότητα
Στην ακτοπλοΐα δουλεύουν όλοι όσες ώρες χρειαστεί για να τελειώσουν τα δρομολόγια και την δουλεία τους. Στα ποντοπόρα, κάποιες ειδικότητες αξιωματικών τραβάνε μεγάλο λούκι και δεν μιλάνε και ούτε μπορούν να κάνουν κάτι γιατί πολύ απλά αυτοί έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες στο καράβι και έτσι προσπαθούν να βγάλουν εις πέρας την αποστολή τους με κάθε τρόπο. Συνήθως το κατώτερο πλήρωμα στα ποντοπόρα, τα οποία είναι κυρίως φιλιππινέζοι και Ουκρανοί, σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις περνάνε τις ώρες εργασίας και αν γίνει αυτό είναι για μία ή δύο φορές. Και φυσικά στα χαρτιά όλοι φαίνονται ότι είναι εντός κανονισμών (ε βέβαια, αφού αυτός που τα συμπληρώνει και είναι υπεύθυνος, δεν μπορεί να γράψει για τον εαυτό του ότι ήταν ξύπνιος 30 ώρες συνεχόμενα!).
Τι θα μπορούσε να γίνει
Όπως προείπα και πιο πάνω, οι εφικτές λύσεις προϋποθέτουν και χρήματα, κάτι που φυσικά δεν αρέσει στους ‘’μεγάλους’’ που κινούν τη τεράστια βιομηχανία της ναυτιλίας. Θα μπορούσαν οι ναυτιλιακές εταιρείες να επανδρώσουν με περισσότερα άτομα κάποιες συγκεκριμένες θέσεις στο πλοίο. Για τα ποντοπόρα, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν θα ήταν πάνω από 2 άντε 3 άτομα. Το άλλο, το οποίο βέβαια όλοι λένε ότι θα πρέπει να κάνει ο Πλοίαρχος μόλις κρίνει αναγκαίο, είναι π.χ. όταν ένα καράβι φτάνει σε ένα λιμάνι σε ένα διάστημα μερικών ωρών από κάποιο άλλο, το πλοίο να σταματάει μέχρι να ξεκουραστεί το πλήρωμα και εν συνεχεία να μπαίνει στο λιμάνι για τις εργασίες φορτοεκφόρτωσης. Αυτήν τη απόφαση θα πρέπει – με βάση το ιστορικό των προηγούμενων ημερών – να την παίρνουν οι ναυλωτές και να λένε από μόνοι τους να σταματάει το πλοίο. Κανείς ΕΛΛΗΝΑΣ πλοίαρχος δεν θα πάρει τέτοια απόφαση φοβούμενος ότι -ίσως –θα χάσει την δουλειά του. Ουτοπικό ακούγεται και το γνωρίζω εκ των πρότερων, λύσεις όμως δεν υπάρχουν πολλές.
Συμπέρασμα
Το συμπέρασμα είναι ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Όταν θέματα που αφορούν χρήματα χτυπάνε την πόρτα των τεράστιων πετρελαϊκών εταιρειών, είναι σίγουρο πώς θα τις βρουν όλες ερμητικά κλειστές. Εκεί θέλει τολμηρές αποφάσεις από τις ίδιες τις ναυτιλιακές οι οποίες θα πρέπει στην πραγματικότητα να επιβάλουν στον πλοίαρχο να σταματάει το πλοίο για την ξεκούραση του πληρώματος. Πολλές σοβαρές εταιρείες του εξωτερικού το εφαρμόζουν. Τρανό παράδειγμα ο Καναδάς. Καναδάς είπα; Μα τι λέω τώρα; 100 χρόνια μπροστά οι άνθρωποι….
g.k.

aftodioikisi.gr

Αλλάζει το σκηνικού του καιρού από αύριο

kairos
Αλλάζει το σκηνικού του καιρού από αύριο με σποραδικές βροχές ή και καταιγίδες στις βορειότερες περιοχές, ενώ πτώση θα σημειώσει και θερμοκρασία.
Αναλυτικότερα

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές η σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Βελτίωση το βράδυ στα ανατολικά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 οι όποιοι βαθμιαία στα δυτικά θα γίνουν μεταβλητοί μέχρι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις στα ορεινά από το μεσημέρι.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 2 με 4 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια όπου θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές και στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι 3 με 5 μποφόρ και στην Κρήτη δυτικοί βορειοδυτικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασια: από 23 έως 32 και τοπικά στην Κρήτη έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια όπου ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές η καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασια: από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


e-nautilia.gr

Οι μειώσεις της φορολογίας: Αυξάνεται το αφορολόγητο και πέφτει η έκτακτη εισφορά


Φοροελαφρύνσεις περιλαμβάνει το πακέτο που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγο πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη. Οι φοροελαφρύνσεις αυτές θα είναι τόσο άμεσες όσο και έμμεσες και θα αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους.
Συγκεκριμένα, δεν είναι μόνον η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο που θα έχει άμεσα αποτελέσματα στην τσέπη των καταναλωτών, αλλά και ελαφρύνσεις άλλων φόρων που θα δώσουν ανάσα στα νοικοκυριά.
Αρχικά το Μαξίμου ετοιμάζει μείωση της έκτακτης εισφοράς που κρατείται κάθε μήνα από μισθωτούς και συνταξιούχους. Η μείωση θα φτάσεις ως και το 50% και έτσι ανάλογη θα είναι και η μείωση στις μηνιαίες κρατήσεις.
Παράλληλα, θα αυξηθεί το αφορολόγητο όριο από τις 9.550 ευρώ που είναι σήμερα στις 11.500 ευρώ και έτσι θα είναι χιλιάδες οι πολίτες που δεν θα έχουν φορολογική επιβάρυνση, ενώ παράλληλα μειώνονται κατά δύο μονάδες οι φορολογικοί συντελεστές, μια μείωση που θα σημάνει ακόμη μικρότερο φόρο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν μέσο, κυρίως, εισόδημα.
Σήμερα για το κλιμάκιο εισοδήματος 25.000 ο φόρος είναι στο 22% και αναμένεται να πέσει στο 20%. Με τον τρόπο αυτό ο φόρος που αναλογεί θα πέσει από τις 5.500 ευρώ στα 5.000 ευρώ και έτσι οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα όφελος της τάξης των 5000 ευρώ.
Στο κλιμάκιο των 42.000 ευρώ αντίστοιχα ο φόρος είναι 32% και οι πολίτες επιβαρύνονται με 10.940 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα που προωθείται ο φόρος θα πάει στο 30% και οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται με 10.100 ευρώ, δηλαδή ο φορολογούμενος θα έχει μια μείωση στον φόρο του της τάξης των 840 ευρώ.

aftodioikisi.gr