Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ETOIMAZETAI ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ



Για τα Καρδάμυλα της Χίου έχει βάλει πλώρη το πρώτο Ναυτιλιακό Μουσείο της Ελλάδας, που σχεδιάζεται να στεγαστεί σε δύο εφαπτόμενα κτήρια της περιοχής, στο ιστορικό δημοτικό σχολείο «Καρράδειο» και στον πρώην νηπιακό σταθμό.

Η συνένωση των δυο κτηρίων και οι κατάλληλες εσωτερικές διαμορφώσεις θα δημιουργήσουν, εξάλλου, ένα σύγχρονο μουσειακό χώρο, προσβάσιμο στα ΑμεΑ. «Η υπερύψωση και η αναδίπλωση των επιφανειών δημιουργούν επίπεδα κυκλοφορίας, ράμπες, εκθετικές επιφάνειες, ώστε να αποδοθεί μέσα στο υφιστάμενο κτήριο το νοητό πλέγμα των θεματικών αξόνων και χρονολογικών τομών του μουσειολογικού σεναρίου», υπογραμμίζει η αρχιτέκτονας- μουσειογράφος Έλενα Ζερβουδάκη, που μαζί με τη μουσειολόγο Ελεάννα Βλάχου, εκπόνησαν τη μελέτη.

Ο εκθεσιακός χώρος θα περιλαμβάνει πέντε οριζόντιες θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορά στα πλοία και τα ταξίδια, η δεύτερη στα φορτία, η τρίτη στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, η τέταρτη στην κοινωνία και την οικογένεια και η πέμπτη στην καρδαμυλίτικη σύγχρονη ναυτιλία. Επίσης, διαμορφώνονται και τέσσερις κάθετες χρονικές ενότητες, η πρώτη για την περίοδο από τον 10 αιώνα π.Χ. ως τον 18ο αιώνα μ.Χ., η δεύτερη για τον 19ο αιώνα μ.Χ., η τρίτη για τα χρόνια 1900 - 1945 και η τέταρτη για τη σύγχρονη εποχή.

Τα εκθέματα θα συμπληρώνονται από ψηφιακό υλικό, αλλά και προφορικές μαρτυρίες, τις οποίες θα έχει την ευκαιρία να συμπληρώσει το κοινό με τις δικές του μνήμες, δημιουργώντας ένα συμμετοχικό Μουσείο. «Θέλουμε να διαφυλάξουμε και την παράδοσή μας, γιατί οι παλιοί φεύγουν και χάνουμε τις προφορικές μαρτυρίες τους», αναφέρει η πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Καρδαμύλια Ναυτοσύνη», Φωτεινή Ξυλά- Φαφαλιού.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον δήμο Χίου και τον σύλλογο «Καρδαμύλια Ναυτοσύνη». Το έργο της κατασκευής του Μουσείου υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 3,5 εκατομμύρια ευρώ και ο δήμος διεκδικεί την ένταξή του για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

EΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΧΙΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ



    Αξιότιμε κ. Υπουργέ ,

Το Τελωνείο Χίου αποτελεί την κύρια πύλη θαλάσσιας εισόδου και εξόδου στο Ανατολικό Αιγαίο, με χωρική αρμοδιότητα σε τρία νησιά (Χίος, Ψαρά, Οινούσσες), επιφορτισμένο να ελέγχει τόσο τη ροή επιβατών, αυτοκινήτων και εμπορευμάτων, όσο και να επιτελεί διαδικασίες τελωνισμού οχημάτων, αλλά και εφοδιασμού με πετρέλαιο ναυτιλίας και λοιπές εργασίες, που εξυπηρετούν εκτός από το Νομό Χίου, και τους γειτονικούς Νομούς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Λέσβου και Σάμου).
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της εφαρμογής του πιλοτικού Προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (Visa) από την Τουρκία, έχει αναπτυχθεί ένα σταθερά αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα από τον απέναντι λιμένα του Τσεσμέ, που ευρίσκεται σε απόσταση μόλις 45΄ λεπτών από τη Σμύρνη, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.
Δυστυχώς, το Τελωνείο της Χίου, με ελλιπείς κτιριακές υποδομές, λειτουργώντας σε δύο κτίρια απομακρυσμένα μεταξύ τους,  και μόνο με δεκαπέντε υπαλλήλους, με πολύ μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να ανταποκρίνεται στον διαρκώς διογκούμενο φόρτο εργασιών, και αυτό χάρη στη φιλοτιμία των υπαλλήλων του, οι οποίοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντεπεξέλθουν στο επίπεδο υπηρεσιών που ταιριάζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα.
Με εκτίμηση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ
 
Παρακαλούμε για την άμεση ενίσχυση του συνοριακού Τελωνείου της Χίου με επαρκές προσωπικό, πράγμα που θα συμβάλει στην εύρρυθμη λειτουργία του, στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των επιχειρήσεων, αλλά και στην αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας που, τουλάχιστον ως πρώτη εντύπωση, σχηματίζουν οι επισκέπτες που εισέρχονται στη χώρα μας από τη συγκεκριμένη πύλη εισόδου.



1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Η στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για τα προγράμματα της νέας περιόδου 2014-2020. Αποτελεί συστατικό στοιχείο και προαπαιτούμενο της έγκρισης των προγραμμάτων, αλλά και ζητούμενο για την εφαρμογή μιας καινοτόμου και διαφοροποιημένης περιφερειακής στρατηγικής ανάπτυξης των νησιών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργανώνει την 1η Συνάντηση Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης προκειμένου να ενεργοποιήσει μια ανοιχτή διαβούλευση και να κοινοποιήσει την έως σήμερα μεθοδολογία προσέγγισης του ζητήματος της «έξυπνης εξειδίκευσης» για τα νησιά του Αιγαίου.   

Στις εργασίες της συνάντησης αυτής θα συζητηθούν θέματα σχετικά με:
-         την στρατηγική και τη μεθοδολογία προσέγγισης του ζητήματος έξυπνης εξειδίκευσης για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
-         τα εργαλεία και μέσα για την εφαρμογή της στρατηγικής στην περίοδο 2014-2020.
-         τα επόμενα βήματα, τις τακτικές κινήσεις και τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις για την υιοθέτηση της στρατηγικής σε περιφερειακό, εθνικό και ευρύτερο επίπεδο εφαρμογής των προγραμμάτων.
-          

Η συνάντηση θα διεξαχθεί στην Μυτιλήνη στις 20/11/2013 στο κτίριο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ώρα 10.30 π.μ.  

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ" ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/ 11/ 2013




1) Κύριε Τριαντάφυλλε, είστε νέος βουλευτής και νέος άνθρωπος. Σας ικανοποίησε αλήθεια η συζήτηση στη βουλή από το επίπεδο που διεξήχθη ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

-  Η πρόταση μομφής κατατέθηκε χωρίς πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ και η όλη συζήτηση μετατράπηκε σε διαγωνισμό ατάκας. Είναι γεγονός ότι το κοινοβούλιο, διαχρονικά, περιλαμβάνει ευφυείς πολιτικούς,  καλούς χειριστές του δημόσιου λόγου και καλούς ατακαδόρους. Δεν είναι όμως, αυτό που προέχει και, ειδικά, τώρα, χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα από ποτέ και περισσότερη προσπάθεια από ποτέ, προκειμένου να μη χαθεί το κύρος του κοινοβουλευτισμού και να γίνει ξανά το κοινοβούλιο πεδίο ειλικρινούς αντιπαράθεσης, αλλά και ζύμωσης ιδεών, τόπος συναίνεσης και δημιουργίας.
Βεβαίως, πιστεύω ότι η Βουλή, δεν πρέπει να περικλείεται σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Είναι ανάγκη να μιλήσουμε περισσότερο για την έξοδο από την κρίση, παρά να προβαίνουμε σε κοινότοπες ή διφορούμενες διαπιστώσεις για το παρελθόν. Η άνευ επιχειρημάτων και ουσίας αντιπαράθεση παρασύρει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, το κοινοβουλευτικό προσωπικό, σε μια ακόμη μεγαλύτερη «καθίζηση» στα μάτια των πολιτών.

2) Μερικοί συνάδελφοί σας εκφράζουν διαφωνίες για το ΠΑΣΟΚ που συνεργάζεται με τη ΝΔ σημειώνοντας κάθε φορά που υπάρχει πιθανότητα νέων μέτρων ή όπως τώρα με τη πρότασημομφής του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν ότι ή δεν πρόκειται είτε να ψηφίσουν νέα μέτρα, είτε πως είναι η τελευταία φορά που υποστηρίζουν τη συγκυβερνητική σχέση. Αλήθεια τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε γίνει;

-  Το ΠΑΣΟΚ είχε δύο μονοπάτια. Το εύκολο μονοπάτι ήταν της αποστασιοποίησης και να αφήσει τα κάστανα στη φωτιά να καίγονται. Το άλλο, να τολμήσει να κάνει ένα βήμα πίσω και να ζυγίσει το κοινό καλό με το κομματικό καλό, που τελικά, αν και θα έπρεπε να συμπορεύονται, στην πράξη φαίνεται να συγκρούονται.Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ούτε επέλεξε τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό, ούτε παρασύρθηκε σε μοδάτες κυβιστήσεις. Αν ο πολιτικός κόσμος θέλει να είναι ωφέλιμος θα πρέπει να εγκαταλείψουμε όλοι τα ταμπούρια μας. Το να επιχειρεί ο κάθε χώρος να κερδίσει ψήφους από την περιδίνηση της χώρας είναι τουλάχιστον ανήθικο. Το να σκύψουμε όλοι στο εσωτερικό μας, να δούμε που σφάλλαμε και τι μπορούμε να διορθώσουμε είναι το μόνο ειλικρινές. Και τελικά θα καταφύγω σε μια ρήση του Λέοντα Τολστόι πως «Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του».

3) Το ΠΑΣΟΚ με κόστος στηρίζει την κυβερνητική λειτουργία και τη σχέση προς τη ΝΔ. Θα μπορούσε να άλλαζε την τακτική του και από εδώ και πέρα και να διαχώριζε τη σχέσηαυτή με τον κ. Σαμαρα;

- Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εκπροσωπούν δύο ιστορικές παρατάξεις της χώρας, με διαφορετικές καταβολές και διαφορετικούς προορισμούς πουσυναποφάσισαν να συμπορευτούν για ένα χρονικό διάστημα. Είναι η ιστορική στιγμή της τομής των δύο αυτών παρατάξεων. Σκοπός, η έξοδος από το τούνελ. Να σημειώσω δε ότι το  ΠΑΣΟΚ τήρησε και τηρεί την ίδια στάση και όταν ήταν πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη και τώρα που δεν είναι.  Προσοχή,όμως!  Το ΠΑΣΟΚ δεν συνεργάζεται ιδεολογικά με τη ΝΔ. Με αυτή την έννοια, το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει δώσει εν λευκώ επιταγή διακυβέρνησης στη ΝΔ, ούτε εφάπαξ συναίνεση. Οι συνεργασίες κάθε είδους -και κυρίως αυτή η κυβερνητική συνεργασία- δοκιμάζονται καθημερινά. Και έχουν ημερομηνία λήξεως.

4) Η διαφωνία της κ. Τζάγκρη με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.  και η διαγραφή της στη συνέχεια, τι συναισθήματα σας προκαλούν ;
- Η διαφωνία είναι σεβαστή στον δικό μου πολιτικό πολιτισμό. Όπως επίσης σεβαστή είναι και η αλλαγή άποψης. Από εκεί και πέρα η πολιτική ωριμότητα, η πολιτική ειλικρίνεια και η πολιτική συνέπεια κρίνεται από το λαό. Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω και ο ρόλος του κρίνοντος ασφαλώς και δεν μου ανήκει. Όχι όμως ψευτομαγκιές και σεξισμοί σε όποιον διαφωνεί. Η διαφωνία είναι Δημοκρατία.

5) Το κόμμα σας με το κόμμα της ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί και σε άλλους τομείς όπως παράδειγμα στις εκλογές για τη ΤΑ με κοινούς υποψήφιους;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αφεθεί ελεύθερη να λειτουργήσει, χωρίς κομματικούς χρωματισμούς, προκειμένου να αναδειχθούν οι ικανότεροι. Αυτό δεν σημαίνει ούτε αποποίηση ιδεολογικών ταυτοτήτων, ούτε διαγραφή της όποιας κομματικής πορείας, ούτε πεταμένα «καπέλα» δεξιά και αριστερά, αναλόγως με τις δημοσκοπικές ενδείξεις. Σημαίνει απλούστατα καθαρός λόγος, ελεύθερος από κομματικές αγκυλώσεις και γραμμές, διαμορφωμένος από την τοπική κοινωνία και επικεντρωμένος σε αυτήν.

6) Άλλοι συνάδελφοι  σας από μέσα από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι θα προτιμούσαν το κόμμα σας να είχε ανοικτούς ορίζοντες με το ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά εσάς σας εκφράζει μια τέτοια προοπτική;

Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα είναι η πολυφορεμένη μεν, αναγκαία δε, ανασύνταξη του κεντροαριστερού χώρου, της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να εκφραστεί ο μεγάλος κεντρώος χώρος, που αισθάνεται απογοητευμένος, ίσως και προδομένος, και που πορεύεται σε με μια λογική του «δεν με εκπροσωπεί κανένας, αλλά τι να κάνω;» Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ούτε οι αποκλεισμοί και οι δογματισμοί έχουν νόημα, ούτε οι πρόσκαιρες συμπορεύσεις με τον φαινομενικά ισχυρό. Το πώς και το γιατί πρέπει  να είναι απόρροια ενός δημιουργικού διαλόγου, με στοιχεία αυτοκριτικής και προθέσεις σύμπλευσης έξω από προσωπικά και άλλα προσχώματα.

7) Είστε υπεύθυνος για θέματα ασφαλείας ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γνωρίζετε προφανώς από την ενημέρωση του αρμόδιου υπουργού προστασίας του πολίτη τις έρευνες για τη διπλή δολοφονία στο Ν. Ηράκλειο. Η εκτίμηση σας ποια είναι μέχρι τώρα; Η τρομοκρατία στην Ελλάδαέχει κλείσει το κύκλο της ;


Η τρομοκρατία κινείται σε έναν ατέρμονο κύκλο περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει. Γι αυτό και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά πρέπει να μεριμνούμε ώστε η Δημοκρατία μας να μην είναι ευάλωτη. Όσες περισσότερες «τρύπες» αφήνουμε, τόσο περισσότερο χώρο αποκτά. Πρέπει να ενισχύσουμε τα βασικά ποιοτικά κοινωνικά χαρακτηριστικά μας και να μην αφήσουμε χώρο για περαιτέρω οικονομική και κοινωνική αναρχία που μπορεί να είναι η μητέρα της τρομοκρατίας. «Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" είναι ότι θα καταλήξει να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό». Καμία, λοιπόν, ανοχή στην τρομοκρατία, τη βία και τον νεοναζισμό. Η απάντηση στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Δημοκρατία.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΜΕ ΘΕΜΑ :" ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ , ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΗ " - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21-22/ 11/ 2013



Συνέδριο με θέμα «Κοινωνία σε κρίση, Αυτοδιοίκηση σε δράση», διοργανώνει η ΚΕΔΕ στις 21 και 22 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης – ΔΕΘ.
Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 9ης έκθεσης Φορέων Τ.Α. Δημοσίου –Κοινωνικού Τομέα και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων «POLIS”.
Στόχος του συνεδρίου είναι η παρουσίαση της συμβολής και των προσπαθειών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και τη λειτουργία των δημοτικών Κοινωνικών Δομών, καθώς και η ενημέρωση των δήμων για τις προβλέψεις και τις προτάσεις ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.
Η έναρξη των εργασιών θα γίνει την Πέμπτη στις 12.00 από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη ενώ χαιρετισμό αναμένεται να απευθύνουν οι  υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Οι θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών είναι οι εξής:
·         Οι κοινωνικές δράσεις στη Νέα Προγραμματική Περίοδο
·         Εργασία – Ανεργία
·         Παρεμβάσεις της Αυτοδιοίκησης και Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας
·         Πρόληψη και προαγωγή της υγείας
·         Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης την υποστήριξη και κοινωνική στήριξη των μεταναστών και των προσφύγων
·         Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δημόσιο σύστημα προσχολικής φροντίδας

·         Δομές και Προγράμματα της Αυτοδιοίκησης για την Υποστήριξη της Γ΄ Ηλικίας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ



«Η ΑΠΕΛΘΟΥΣΑ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ (!!!) ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΓΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ!!!»

Ακόμα ένα επεισόδιο με οσμή σκανδάλου, που σχετίζεται με τις οφειλές και εκκρεμότηες του Νοσοκομείου Σάμου, αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στις 14 Νοεμβρίου 2013, δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα, του δημοσιογράφου και πολιτευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, στο νομό Σάμου  Γιώργου Γαρυφάλλου «ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ» www.i-samos.gr και στο site του δημοσιογράφου Γιάννη Νέγρη, www.aegaio.blogspot.gr , επιστολή – απολογισμός της απερχόμενης Διοικήτριας του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Άγιος Παντελεήμων – «Νοσοκομείο Κ.Υ. Ικαρίας» κας Βασιλείας Σίδερη, σχετικά με την 3ετή (και πλέον) διαχείριση του οργανισμού επί του οποίου προΐσταται.

Όπως ισχυρίζεται η τέως Διοικήτρια του Νοσοκομείου κατά την ανάληψη των καθηκόντων της στις 26 Μαΐου του 2010, ανέλαβε ανεξόφλητες υποχρεώσεις ύψους 31.449.864,71 €.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους ισχυρισμούς, 3 χρόνια μετά, αυτές οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις μειώθηκαν στα 10.150.401,36 €.

Τους παραπάνω ισχυρισμούς της επιβεβαίωσε και σε ραδιοφωνική εκπομπή του 2000 FΜ 99,8 και σε σχετική ερώτηση που της έγινε σχετικά με αυτές τις οφειλές, απάντησε η ίδια, πως δεν γνωρίζει (!!!) ποιους αφορούσαν οι οφειλές αυτές, τονίζοντας ότι τα θέματα αυτά τα γνωρίζουν οι οικονομικές υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Η απελθούσα Διοικήτρια, αναφέρθηκε ακόμη στις εκκρεμείς καταβολές ενοικίων για πολλά χρόνια του κυλικείου Σάμου, με τις οποίες δεν υπήρχαν νόμιμες διαδικασίες με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη οφειλή.

Και τόνισε ότι κατά τη θητεία της έδωσε εντολή σύστασης επιτροπής της διαχείρισης των χρημάτων του εξωκκλησιδίου (Άγιος Παντελεήμων)  που υπάρχει μέσα στο χώρο του Νοσοκομείου.

«Ποιες είναι αναλυτικά οι ανεξόφλητες οφειλές της τάξης των 31.449.864,71 € που αναφέρει η Διοικήτρια; Με τι τρόπο έγινε η εξόφληση αυτών των οφειλών;
Εξετάστηκε η νομιμότητα αυτών των οικονομικών υποχρεώσεων;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά ενημέρωση για το ύψος των οφειλών του κυλικείου, τα έσοδα από το εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, αλλά και τους λόγους απομάκρυνσης πληθώρας διοικητικών υπαλλήλων.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ- ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΘΕΜΑ: ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

κ.κ. Υπουργοί,

Στις 14 Νοεμβρίου 2013, δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα, του δημοσιογράφου και πολιτευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, στο νομό Σάμου,  Γιώργου Γαρυφάλλου «ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ» www.i-samos.gr και στο site του δημοσιογράφου Γιάννη Νέγρη, www.aegaio.blogspot.gr , επιστολή – απολογισμός της απερχόμενης Διοικήτριας του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Άγιος Παντελεήμων – «Νοσοκομείο Κ.Υ. Ικαρίας» κας Βασιλείας Σίδερη, σχετικά με την 3ετή (και πλέον) διαχείριση του οργανισμού επί του οποίου προΐσταται.

1.Όπως ισχυρίζεται η τέως Διοικήτρια του Νοσοκομείου κατά την ανάληψη των καθηκόντων της στις 26 Μαΐου του 2010, ανέλαβε ανεξόφλητες υποχρεώσεις ύψους 31.449.864,71 €.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους ισχυρισμούς, 3 χρόνια μετά αυτές οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις μειώθηκαν στα 10.150.401,36 €.

Τους παραπάνω ισχυρισμούς της επιβεβαίωσε και σε ραδιοφωνική εκπομπή του 2000 FΜ 99,8 και σε σχετική ερώτηση που της έγινε σχετικά με αυτές τις οφειλές, απάντησε η ίδια, πως δεν γνωρίζει ποιους αφορούσαν οι οφειλές αυτές, τονίζοντας ότι τα θέματα αυτά τα γνωρίζουν οι οικονομικές υπηρεσίες του νοσοκομείου.

2.Επίσης σε αυτό τον απολογισμό και στην ίδια συνέντευξη στον παραπάνω ραδιοσταθμό η κα Σίδερη αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και στο αγροτικό ιατρείο Κοκκαρίου, του οποίου η ιδιοκτησία κατέληξε σε ιδιώτη μετά από πρωτόδικη δικαστική απόφαση.

3.Η απελθούσα Διοικήτρια, αναφέρθηκε ακόμη στις εκκρεμείς καταβολές ενοικίων για πολλά χρόνια του κυλικείου Σάμου, με τις οποίες δεν υπήρχαν νόμιμες διαδικασίες με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη οφειλή.

4.Και τόνισε ότι κατά τη θητεία της έδωσε εντολή σύστασης επιτροπής της διαχείρησης των χρημάτων του εξωκκλησιδίου (Άγιος Παντελεήμων)  που υπάρχει μέσα στο χώρο του Νοσοκομείου.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Ποιες είναι αναλυτικά οι ανεξόφλητες οφειλές της τάξης των 31.449.864,71 € που αναφέρει η Διοικήτρια;

2.Με τι τρόπο έγινε η εξόφληση αυτών των οφειλών;

3.Εξετάστηκε η νομιμότητα αυτών των οικονομικών υποχρεώσεων;

4.Τι έχει συμβεί και χάθηκε η ιδιοκτησία του Αγροτικού Ιατρείου Κοκκαρίου που κατέληξε σε χέρια ιδιώτη;

5.Ποιο είναι το ύψος των οφειλών των ενοικίων του κυλικείου και ποιος εισέπρατε τα χρήματα αυτά;

6.Ποια ήταν τα έσοδα από αυτό το εξωκκλήσι κατά την ανάληψη των καθηκόντων της; Τι παρέλαβε η επιτροπή διαχείρισης;

7.Εδώ και αρκετούς μήνες έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι του Νοσοκομείου (Διευθυντής κ.λπ.). Ποιοι είναι οι λόγοι της απομάκρυνσης;

Ζητώ να κατατεθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία:

Το σύνολο των πορισμάτων που υπάρχουν και αφορούν το Νοσοκομείο της Σάμου.



Ο Ερωτών Βουλευτής



Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ : ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ


Το μοντέλο με το οποίο (δεν) θα μπορεί να διοικηθεί ένας δήμος περιγράφει με άρθρο του στην εφημερίδα «Εθνος» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος: «Η πλειοψηφία σε ένα δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να είναι δεδομένη και στατική, γιατί έτσι το θέλει ο δήμαρχος ή μια ομάδα δημοτικών συμβούλων, γιατί έτσι το θέλει ένα κόμμα, μια παράταξη, ένας συνδυασμός ή κάποιοι τοπικοί παράγοντες. Οι δήμοι δεν θα αποσταθεροποιηθούν από τη μη αυτοδυναμία των δημάρχων τους, αλλά από την παντοδυναμία τους», αναφέρει  χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοράκος περιγράφοντας το νέο εκλογικό σύστημα που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών.
Η αναφορά Γρηγοράκου προκάλεσε αντιδράσεις ανάμεσα σε δημάρχους τόσο του ΠΑΣΟΚ (απ’ όπου προέρχεται ο κ. Γρηγοράκος) όσο και τη ΝΔ. Κι αυτό γιατί η βασική ένσταση που διατύπωσαν οι περισσότεροι από τους αιρετούς μετά τη διαρροή βασικών σημείων και της φιλοσοφίας του νέου εκλογικού συστήματος ήταν «το πώς θα κυβερνάται ένας δήμος».
Κι εκεί που οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το υπουργείο επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα της ακυβερνησίας στους δήμους που δημιουργεί το νέο εκλογικό σύστημα με πλαφόν 5% και β΄ κατανομή μέσω της οποίας η δημοτική αρχή θα διασφαλίζει πλειοψηφία 50%+1 «έρχεται ο αναπληρωτής και χύνει για μία ακόμη φορά την καρδάρα με το γάλα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr δήμαρχος μεγάλης πόλης που έχει εκλεγεί (και) με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ.
Το πλήρες κείμενο του άρθρου του Λ. Γρηγοράκου με τίτλο «Η θεμελίωση μιας νέας αυτοδιοίκησης» είναι το εξής:
Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια πρώτη ευκαιρία, προκειμένου να εγκαινιάσουμε ένα νέο μοντέλο πολιτικής διοίκησης και διεύθυνσης στους δήμους. Η αποδέσμευση της εκλογής δημάρχου απ” αυτήν των δημοτικών συμβούλων συνιστά μια μεγάλη καινοτομία. Ακολουθείται επί δεκαετίες σε πολλές προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο στις δημοτικές εκλογές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γερμανίας, όπου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν το κόμμα τους, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να επιλέξουν υποψήφιο βουλευτή άλλου κομματικού σχηματισμού.
Αντίστοιχα λοιπόν τα δύο ψηφοδέλτια, ένα για υποψήφιους δημάρχους και ένα για όλους τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά, συμβάλλουν σημαντικά στην ουσιαστικοποίηση του θεσμού της αυτοδιοίκησης, στην απεξάρτησή της από την ποδηγέτηση των κομμάτων και στην επικράτηση αυτοδιοικητικών κριτηρίων για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων. Το μέτρο θα δώσει τη δυνατότητα στον εκάστοτε δήμαρχο να λειτουργεί συνθετικά και συναινετικά, για τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, αναβαθμίζοντας τον δήμο σε αυτόνομη πολιτική οντότητα.
Ο δημοκρατικός τρόπος οργάνωσης δεν μπορεί να στηρίζεται σε κομματικές, παραταξιακές ή ακόμα και προσωποκεντρικές πλειοψηφίες. Αυτές πρέπει και οφείλουν να διαμορφώνονται στη βάση προγραμμάτων και επιχειρησιακών σχεδίων και στην αναζήτηση ευρύτερων συνεργασιών. Η πλειοψηφία σε ένα δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να είναι δεδομένη και στατική, γιατί έτσι το θέλει ο δήμαρχος ή μια ομάδα δημοτικών συμβούλων, γιατί έτσι το θέλει ένα κόμμα, μια παράταξη, ένας συνδυασμός ή κάποιοι τοπικοί παράγοντες. Οι δήμοι δεν θα αποσταθεροποιηθούν από τη μη αυτοδυναμία των δημάρχων τους, αλλά από την παντοδυναμία τους.
Παράλληλα, το προτεινόμενο μοντέλο επιτρέπει ακόμη και τις μετεκλογικές συνεργασίες, που καθίστανται αναγκαίες σε μια σύγχρονη διοίκηση. Ταυτόχρονα, αποτρέπει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ακραίες πρακτικές λαϊκισμού και πελατειακών σχέσεων. Σήμερα περισσότερο από ποτέ καθίσταται ζωτική ανάγκη η αναμόρφωση της αυτοδιοίκησης. Είναι μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που οφείλουμε να κάνουμε. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι κοστούμι για να την προσαρμόζουμε στα μέτρα και στις επιδιώξεις μας, στις κομματικές και προσωπικές μας σκοπιμότητες.

aftodioikisi.gr

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ : ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 22/11/2013 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΟΙ 10.000 ΕΠΙΛΕΓΕΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ


Από σήμερα Δευτέρα 18 Νοεμβρίου και μέχρι την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου καλούνται οι 10.000 άνεργοι που επιλέχθηκαν για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης ειδικότητας Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων, να προσέλθουν στις υπηρεσίες του Οργανισμού (ΚΠΑ2) προκειμένου να υποδειχθούν στους επιβλέποντες φορείς.
Για την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών στους επιβλέποντες φορείς οι ωφελούμενοι άνεργοι μπορούν να ενημερωθούν από τον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ στην ενότητα e-Υπηρεσίες / Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα, καθώς και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού (ΚΠΑ2).

aftodioikisi.gr

ΟΜΑΔΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ "ΣΒΟΥΡΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ

Δελτίο τύπου

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου (ΚΠΕ) σας ενημερώνει ότι από την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου ξεκινά ο δεύτερος κύκλος της Ομάδας Ψυχαγωγίας «Σβούρα», με τίτλο:

«Ένα χειμωνιάτικο παραμύθι»

Η δράση αυτή απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών.
Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, βιωματικά παιχνίδια, μουσική, κίνηση, και γνωριμία με υλικά, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν, να αλληλεπιδράσουν και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τις ικανότητές τους. Επίσης, σε κάποιες συναντήσεις τα μέλη της «Σβούρας» πρόκειται να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δράσεις και να επισκεφτούν χώρους ψυχαγωγίας.

Οι μικροί μας φίλοι εκτός από την ευκαιρία για χαρούμενες στιγμές, στα πλαίσια της "Σβούρας" θα ωφεληθούν από τη συμμετοχή τους σε ομαδικές δραστηριότητες και θα βελτιώσουν τις ικανότητές τους στην αυτοέκφραση.

Η δράση της «Σβούρας» περιλαμβάνει 4 κύκλους. Ο κάθε κύκλος, είναι ανεξάρτητος και αποτελείται από 7 συναντήσεις με διάρκεια 1,5 ώρα η κάθε μία. Η σύνθεση των ομάδων θα διαμορφωθεί ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Στα πλαίσια του κάθε κύκλου θα πραγματοποιούνται 2 ομάδες ανά εβδομάδα (προκειμένου να εξυπηρετηθούν κατά το δυνατόν οι διαφορετικές προτιμήσεις των ενδιαφερομένων ως προς τη μέρα):
η α΄ ομάδα κάθε Δευτέρα 18:00-19:30
η β΄ ομάδα κάθε Τετάρτη 18:00-19:30

Την ομάδα θα συντονίζουν οι:
Μαρία Λαδάκη, ψυχολόγος,
Έφη Βήλλου, μουσικοθεραπεύτρια
Σταυρούλα Κώττη, ειδική εκπαιδευτικός.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής τηλεφωνείστε στο 2271020000.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑΣ

ΝΕΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ


Για το επιχειρούμενο κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου Λαγκάδας:
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ-ΚΑΜΙΑ ΤΑΞΗ-ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ  ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ!

Η καταρρέουσα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που κρύβεται πίσω από αριθμούς, παραμύθια και απειλές, για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους τοκογλύφους της Τρόικα, με τη λογιστική πολιτική των αριθμών των ΕΕ-ΔΝΤ, που αγνοούν ανθρώπινες ζωές και κοινωνικές ανάγκες, σε συνέχεια των περικοπών, των απολύσεων χιλιάδων εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων και εξοικονομώντας ποσά που δεν αποτελούν ούτε το ένα τρίτο του κόστους λειτουργίας των γραφείων του κυρίου Βενιζέλου και του κάθε Βενιζέλου, απαξιώνοντας  και καταστρέφοντας πλήρως τη δημόσια παιδεία, υγεία και όλες τις κοινωνικές δομές, παραβλέπει  τις ανάγκες γονιών και μαθητών και προχωράει σε κλείσιμο σχολείων, αρχίζοντας τον χορό του Ζαλόγγου στη Χίο με το Δημοτικού Σχολείο της Λαγκάδας, που ουσιαστικά το καταργεί, συγχωνεύοντάς το με της Συκιάδας.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και κοινότητες των δύο χωριών δεν πρέπει να πέσουν στη φάκα της λογικής «μπροστά στα χειρότερα, να επιλέξουμε το Α ή το Β μικρότερο κακό».Μέσα από συλλογικές διαδικασίες και τις συνελεύσεις τους να πάρουν αποφάσεις, μαζί με τους εκπαιδευτικούς σε πρώτο επίπεδο και συνολικά τον αγωνιζόμενο κόσμο της εργασίας σε δεύτερο και να διεκδικήσουν ενιαία ,συλλογικά αυτά που τους ανήκουν και αυτά που εξυπηρετούν πραγματικά τις ανάγκες τους. Μακριά από το τοπικιστικό κι όποιο άλλο δηλητήριο που επιδιώκουν να ρίχνουν κυβερνώντες και τοπικοί υπότσουροι ,για να τους κρατούν διασπασμένους, οφείλουν για το μέλλον και των ίδιων των παιδιών τους, να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές  τους! Οφείλουν να παλέψουν για την ανατροπή της σάπιας πολιτικής, να επιβάλλουν και να κερδίσουν το δικαίωμα σε μια αξιοβίωτη ζωή και όχι σε μια μίζερη ζωή που θέλουν να μας επιβάλλουν Τρόικα και κυβερνήσεις τόσα χρόνια. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω, ας γίνει χείμαρρος κι ας συμπαρασύρει στο διάβα του όλους αυτούς τους καταστροφείς των ονείρων μας και των ζωών μας.

  Η ΝΕΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ στηρίζει μόνο προτάσεις, που θα προέρχονται και θα είναι απότοκες αμοιβαίας και εθελοντικής βάσης. Προτάσεις που θα ικανοποιούν τις ανάγκες μαθητών – γονιών - εκπαιδευτικών και των δύο χωριών, εκφράζοντας το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα, και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι κανένα από τα δύο σχολεία δε θα οδηγηθεί σε εγκατάλειψη και ερήμωση.

         ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ-ΚΑΜΙΑ ΤΑΞΗ-ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ  ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                Xίος 18/11/2013

              

                ΝΕΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

"ΠΟΛΕΜΟΣ" ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ



To άνοιγμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιούνται από τις μνημονιακές επιλογές, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαίου, με συνέντευξή του στην «Αυγή«, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και του Μεγάρου Μαξίμου που καταγγέλλουν την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «πολιτική αλητεία» (Βενιζέλος) και «αγοραπωλησίες βουλευτών» (Κεδίκογλου).
Την επίθεση ξεκίνησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα»: «Η απροκάλυπτη και αγοραία πρόσκληση αποστασίας που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚεκφράζει βεβαίως τη θεσμική και πολιτική του ευτέλεια. Αποδεικνύει την τραγική έλλειψη δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού ήθους. Δείχνει ότι η στενή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και όποιοι την καθοδηγούν δεν έχουν καμία σχέση με την παράδοση, τις ευαισθησίες, τις μνήμες και την ιστορική συνείδηση της δημοκρατικής παράταξης που ο Ανδρέας Παπανδρέου ταύτισε μεταδικτατορικά με το ΠΑΣΟΚ» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «αγωνιζόμενος να αντιμετωπίσει το στρατηγικό του αδιέξοδο και να καλύψει την γκάφα της πρότασης μομφής – υπερβαίνει τα εσκαμμένα και προσβάλλει ευθέως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ούτε λίγο ούτε πολύ τους εκλαμβάνει ως ζήτουλες μιας κοινοβουλευτικής έδρας, εκφράζοντας την ακατάσχετη αλαζονεία του μικροκομματικού του «νεοπλουτισμού». Δεν καταλαβαίνει προφανώς αυτό που του είπα στη Βουλή: Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα – συγκυριακό όχημα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα – παράταξη».
Χαρακτηρίζει ακόμη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως «εκφραστή του δήθεν ριζοσπαστικού πολιτικού τυχοδιωκτισμού που εκφράζει την ακινησία, το παλιό, τα προνόμια και τον συντηρητισμό της χειρότερης όψης της Μεταπολίτευσης». «Τι μπορεί να καταλάβει από αυτά κάποιος που επενδύει πολιτικά στην καταστροφή της χώρας και στεναχωριέται βλέποντας την προοπτική εξόδου από τη κρίση;», διερωτάται και προσθέτει ότι «ο λόγος του κ. Τσίπρα είναι άσφαιρος».
Αφού επαναλαμβάνει ότι «το ΠΑΣΟΚ σηκώνει το βάρος της ευθύνης για οριστική έξοδο της Πατρίδας από το Μνημόνιο και την κρίση» και πως «δεν στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά τον τόπο», ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταλήγει: «Ντροπή κ. Τσίπρα. Η απάντηση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα σας δοθεί επίσημα και κατά πρόσωπο την Τετάρτη σε έκτακτη σύνοδό της με αντικείμενο την προστασία των κοινοβουλευτικών θεσμών και ηθών από νέες μορφές πολιτικής αλητείας».
Στην ίδια «γραμμή» κινήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου δηλώνοντας:
Στον ηθικό και πολιτικό κατήφορο του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει τέλος. Μετά τις συκοφαντίες και τις απειλές, φτάνει να υπόσχεται εκλογικές αγοραπωλησίες βουλευτών για να βρεθεί στην εξουσία. Παραπέμποντας στις σκοτεινότερες σελίδες του κοινοβουλευτισμού, ο κ. Τσίπρας βάζει επίσημη αγγελία στο κομματικό του όργανο, αναζητώντας αποστάτες!
Πρόθυμα θύματα δεν θα βρει. Με την πρωτοφανή ενέργειά του, όμως, επιχειρεί να δηλητηριάσει επικίνδυνα την πολιτική ζωή. Και γράφει την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η απάντηση της Κουμουνδούρου δόθηκε από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη(στον ΣΚΑΙ): «Οι βουλευτές έχουν ευθύνη απέναντι σε αυτούς που τους ψηφίσαν και έχουν ελευθερία συνείδησης». Και πρόσθεσε: «Σε μεγάλο βαθμό το 27% του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 είναι αποτέλεσμα ιδιότυπης συμμαχίας κοινωνικών δυνάμεων«.
Το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης Τσίπρα

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία. Είναι προφανές ότι η στρατηγική της υποταγής στην τρόικα έχει όρια. Δεν πείθει πια κανέναν. Ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ είναι λογικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Οι βουλευτές του καλούνται να είναι όχι μόνο μνημονιακοί, αλλά και δεκανίκια της πιο ακραίας δεξιάς κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος. Δεν είναι εύκολο. Γιατί εκτός του αισθήματος της κομματικής επιβίωσης υπάρχει και αυτό της πολιτικής αξιοπρέπειας. Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποφασίσουν με την ψήφο τους να θέσουν τέρμα στην καταστροφική πορεία της χώρας, παρά τις επιθέσεις του συστήματος της μνημονιακής διαπλοκής, που θα είναι σφοδρές όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Θεοδώρας Τζάκρη, θα έχουν την πλατιά αποδοχή της λαϊκής βάσης, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών που τους εξέλεξαν και δεν αντέχουν άλλο.

ΠΗΓΗ autodioikisi.gr