Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΑΛΜΥΡΑΣ

Παλ
μύρα, Συρία


Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν ένα άγαλμα λιονταριού 2.000 ετών που βρισκόταν έξω από το μουσείο της Παλμύρας, ανακοίνωσε ο διευθυντής των υπηρεσιών αρχαιοτήτων της Συρίας.

Το άγαλμα, γνωστό ως Λιοντάρι της αλ-Λατ, είναι ένα αναντικατάστατο δείγμα τέχνης, τόνισε ο Μααμούν Αμντελκαρίμ.

«Μέλη του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν το Σάββατο το Λιοντάρι του αλ-Λατ, ένα μοναδικό κομμάτι με ύψος τριών μέτρων και βάρος 15 τόνων» δήλωσε ο Αμπντελκαρίμ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λέγοντας ότι πρόκειται για «το πιο σοβαρό έγκλημα που έχουν διαπράξει (τζιχαντιστές) κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλμύρας».

Το άγαλμα από ασβεστόλιθο ανακαλύφθηκε το 1977 από μία πολωνική αρχαιολογική αποστολή, στον ναό της Αλ-Λατ, μίας προ-ισλαμικής θεάς της αραβικής μυθολογίας. Το άγαλμα χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Ο Αμπντελκαρίμ δήλωσε ότι το άγαλμα είχε καλυφθεί με μεταλλική πλάκα και σακιά άμμου για να προστατευθεί από τις μάχες. «Δεν φανταστήκαμε ποτέ ότι το Ισλαμικό Κράτος θα έφτανε στην πόλη για να το καταστρέψει» σημείωσε.

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την Παλμύρα στις 21 Μαΐου, προκαλώντας έντονες ανησυχίες για τη μοίρα των μνημείων της πόλης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν ναρκοθετήσει τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ έχουν καταστρέψει δύο μαυσωλεία.

Η Συρία έχει δηλώσει ότι τα σημαντικότερα αρχαία αντικείμενα που μπορούσαν να μετακινηθούν μεταφέρθηκαν εκτός της πόλης πριν την κατάληψή της από το Ισλαμικό Κράτος.

ΣΟΥΛΤΣ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Σε ετοιμότητα για τη χορήγηση έκτακτων δανείων προς την Ελλάδα βρίσκεται η Ε.Ε. όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Ισως να χρειαστεί να χορηγήσουμε δάνεια έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα, ούτως ώστε οι υπηρεσίες να μπορούν να δίνουν χρήματα στους πολίτες. Σύντομα, θα είναι διαθέσιμα τα ανάλογα κεφάλαια. Δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη μοίρα τους», είπε χαρακτηριστικά.
Προσθέτει μάλιστα ότι «η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη αν οι Έλληνες ψηφοφόροι απορρίψουν το σχέδιο μεταρρυθμίσεων των θεσμών στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλέον χρήματα, επειδή τα μεταρρυθμιστικά σχέδια των εταίρων θα έχουν απορριφθεί, τότε η κατάσταση σίγουρα δεν θα βελτιωθεί. Χωρίς νέα χρήματα, δεν θα πληρωθούν οι μισθοί, το σύστημα υγείας δεν θα λειτουργεί, οι συγκοινωνίες και η ηλεκτροδότηση θα καταρρεύσουν και δεν θα μπορούν να γίνουν εισαγωγές βασικών αγαθών, καθώς δεν θα υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν».
«Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Η Ελλάδα χρειάζεται επείγουσα βοήθεια από το εξωτερικό», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα προσθέτοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ενδεχόμενη ανθρωπιστική κρίση.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΖΑΝ ΝΤΕΛΟΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Ο Γάλλος πολιτικός, Ζακ Ντελόρ, μέσω άρθρου του στην γαλλική Le Monde, απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να σωθεί η Ελλάδα.
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι στα πλαίσια της προσπάθειας σωτηρίας θα πρέπει να περιληφθεί και εξέταση του “βάρους χρέους”που έχει φορτωθεί η χώρα και μάλιστα αυτό να γίνει χωρίς καθυστέρηση.
Σε άρθρο του στη Le Monde, ο Ντελόρ (το οποίο συνυπογράφουν ο πρώην επικεφαλής του ΠΟΕ και πρώην Επίτροπος, Πασκάλ Λαμί, καθώς και ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Ζαν Ντελόρ), υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται:
1. Οικονομική βοήθεια προκειμένου να βελτιωθεί η βραχυπρόθεσμη φερεγγυότητα,
2. να δοθεί βοήθεια μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ώστε η οικονομία της χώρας να επιστρέψει σε ρυθμό ανάπτυξης και
3. χωρίς καθυστέρηση θα πρέπει να γίνει εξέταση του βάρους του χρέους που έχει φορτωθεί η Ελλάδα, αλλά και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται υπό πρόγραμμα.
“Το ελληνικό δράμα δεν είναι μόνο εθνικό, θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη”, τονίζει ο Ντελόρ, αλλά στέλνει και ένα σαφές μήνυμα προς την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι “έξοδος από το ευρώ σημαίνει αλλαγή στάσης από την πλευρά της Ελλάδας. Θα πρέπει να φανερώσει την απόφαση ότι σπάει δεσμούς 40 ετών”.

ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ



Oι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά και μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 213 136 1500. 
Οι ώρες λειτουργίας της γραμμής είναι  την Κυριακή, ανήμερα του δημοψηφίσματος, τις ώρες που θα παραμείνουν ανοιχτές οι κάλπες,

δηλαδή από τις 07:00 έως τις 19:00.

Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που είχαν ψηφίσει και στις εκλογές του Ιανουαρίου, εκτός από τους ετεροδημότες που θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και όχι στα ειδικά εκλογικά τμήματα.


Δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους έχουν οι ετεροδημότες που έχουν υποβάλλει τη σχετική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση έως την 30η Απριλίου 2015, καθώς το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί µε βάση τους εκλογικούς καταλόγους της β' αναθεώρησης 2015, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί έως εκείνη την ημερομηνία.