Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

TΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2013





«Γνωρίζετε ότι και φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προβλέπει και νέες περικοπές στη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης.
Αφού λοιπόν το κράτος μέσω του Καλλικράτη μετέφερε πολλές αρμοδιότητες, που έχουν να κάνουν με κοινωνικές παροχές στους Δήμους, απομπλέκεται σταδιακά από την χρηματοδότηση αυτών των υπηρεσιών και φορτώνει τα βάρη στου Δήμους και στους δημότες .
Μάλιστα υπάρχουν ρήτρες στο μνημόνιο, που προβλέπουν την αυτόματη αύξηση των Δημοτικών Τελών, σε περίπτωση υστέρησης των δημοτικών εσόδων.
 Γίνεται κατανοητό, ότι όσο μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση, τόσο θα αυξάνεται η δεύτερη πηγή εσόδων του δήμου, που είναι τα Δημοτικά Τέλη. Τα Δημοτικά Τέλη είναι μια έμμεση μορφή φορολογίας και για αυτό άδικης φορολογίας, αφού ο κάθε δημότης, ανεξάρτητα από το εισόδημα του και την περιουσία του, επιβαρύνεται το ίδιο. Δηλαδή τα ίδια Δημοτικά Τέλη πληρώνει πχ. ο εργοστασιάρχης και ο εργαζόμενος , ο επιχειρηματίας και ο άνεργος.
Τον τελευταίο χρόνο είναι δεδομένες οι μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, εξαιτίας της λαίλαπας μέτρων της τρικομματικής κυβερνητικής πολιτικής, είναι της τάξης του 40-50%.
Επόμενα η πρόταση μας, σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου» προς τη Δημοτική Αρχή, είναι να μειώσει αντίστοιχα και τα Δημοτικά Τέλη για αυτές της κατηγορίες των πολιτών και να απαλλάξει από τα Δημοτικά Τέλη τους άνεργους.
Επίσης προτείνουμε σαν «Λαϊκή Συσπείρωση» την κατάργηση στα λαϊκά στρώματα των τελών όπως είναι τα τροφεία , τέλη για τον πολιτισμό, αθλητισμό με την μορφή συνδρομών.
Τα Ανταποδοτικά Τέλη καθαριότητας και φωτισμού να καταργηθούν σε κοινωνικούς φορείς όπως τα σχολεία, και σε κατηγορίες πληθυσμού όπως οι άνεργοι , οι μονογονεϊκές οικογένειες , οι πολύτεκνοι με κριτήριο το φορολογικό τους εισόδημα.

Αντίθετα προτείνουμε την αύξηση των Δημοτικών Τελών :
1)      Στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για της τράπεζες , τα εμπορικά κέντρα ,τα σούπερ μάρκετ .
2)      Αύξηση των τελών καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, που λειτουργούν στα όρια του Δήμου μας.
3)      Στο τέλος διαφήμισης.
4)      Στα τέλη εκμετάλλευσης λατομείων αδρανών υλικών & βιομηχανικών ορυκτών.
5)      Στο φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων στους εμπορικούς & βιομηχανικούς χώρους και στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ή clubs με αποδεδειγμένους υψηλούς τζίρους.

Όσο αφορά τα δικαιώματα του Δήμου οι θέσεις μας σαν «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι :
1)      Nα διατηρηθεί το δικαίωμα χρήσης δημοτικών ή κοινοτικών αγορών με μείωση στις τιμές.
2)      Για τα δικαιώματα βοσκής θέση μας είναι η δωρεάν παραχώρηση στους μικρο-κτηνοτρόφους
3)      Στο δικαίωμα χρήσης νεκροταφείων να υπάρξει μείωση των τιμών και να παρθούν μετρά για την καθιέρωση της πολιτικής κηδείας. Επίσης να εφαρμοστεί ο νόμος για την καύση των νεκρών με την δημιουργία αποτεφρωτήρα γι αυτούς που το επιθυμούν .

Τα παραπάνω  φυσικά καταψηφίστηκαν από τη Δημοτική αρχή η οποία ψήφισε να παγώσουν τα τέλη δηλαδή να είναι αυξημένα με δεδομένες τις απώλειες σε μισθούς και συντάξεις.
Ο λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του


«Λαϊκή Συσπείρωση ΔήμουΧίου » 

TOΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ





Με συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα επιχειρήματα οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης απέδειξαν τις ανεπάρκειες του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Χίου, την πολιτική του στόχευση, που αφορά στο γεγονός να είναι μια κόπια της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, μακρία από τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών μας.
Τους γενικούς άξονες των θέσεών της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέλυσε ο επικεφαλής της Μάρκος Σκούφαλος, ενώ η Κλαίρη Κωστάλα και Αμπαζή Στέλλα , αναφέρθηκαν σε εξειδικευμένες πλευρές του που αφορούσαν τους πρώην δήμους , τον πολιτισμό κλπ , και ο Σταύρος Βαρβάκης , την αγροτική οδοποιία.
Η γενική μας τοποθέτηση ήταν η παρακάτω:
Εμείς προλογικά να δηλώσουμε ότι παραδοχές του τύπου <<είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση>>, υπάρχει <<κακή οικονομική συγκυρία>> δεν κάνουμε.
Εμείς γνωρίζουμε ότι ζούμε σε οικονομική και πολιτική συγκυρία που επιτρέπει σε μια δράκα χρυσοκάνθαρων του πλούτου να έχει πάνω από 600 δις στις ελβετικές τράπεζες, ενώ ο λαός μας, ο δήμος μας να φυτοζωεί.
Εμείς γνωρίζουμε ότι μέσα σε αυτή τη φτώχεια και εξαθλίωση για μας οι Έλληνες εφοπλιστές είναι πρώτοι σε ναυπηγήσεις πλοίων.
Τέλος γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το σύστημα του καπιταλισμού και αυτό πρέπει να αντιπαλέψουμε, γνωρίζουμε ότι αυτόν υπηρετεί η ΕΕ ή η σημερινή συγκυβέρνηση, της οποίας είστε στυλοβάτες.
                                             
                             Τι εξειδικεύει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.
Εξειδικεύει τη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ή συγκυβερνήσεων ασχέτως  αν το δεκανίκι ήταν αριστερό ή δεξιό.
Η πραγματικότητα των αριθμών είναι αμείλικτη και αποδεικνύει ότι έχουμε στάση πληρωμών του κράτους προς την Τοπική διοίκηση, αποδεικνύει ότι ο Καλλικράτης ήταν το τοπικό μνημόνιο και η ταφόπλακα για τους πρώην δήμους και κοινότητες.
Οι μειώσεις των πόρων την τριετία 2009-2012  της κρατικής χρηματοδότησης έφτασε στο 60%.
Το τεχνικό πρόγραμμα δείχνει αριθμητικά αυτή τη φτώχεια και εξαθλίωση – είπε κάποια λίγα ο κ. Τσακός εκ μερους των τεχνικών υπηρεσιών- αλλά δε δείχνει το τι τραβά ο δημότης μας σε χωριά της Β και Ν Χίου, το τι τραβά ο Χιώτης, ο Βρονταδούσης, με τους δρόμους, με τις υποδομές, με τα σχολεία.
Δε δείχνουν οι αριθμοί την αγωνία των δημοτών μας που τρέμει το φυλλοκάρδι τους άμα βρέχει, άμα χιονίζει, άμα μπαίνει φωτιά, όταν πρέπει να πάει στη δουλειά, στο χωράφι όταν βλέπει τα κτήρια είτε δημόσιων υπηρεσιών είτε σχολείων.
Δε φαίνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα το τι τραβά και τι θα τραβήξει το προσωπικό του δήμου που δε φτάνει και θα υβρίζεται ως εκείνο υπεύθυνο τη στιγμή που έχουμε απολύσεις, διαθεσιμότητες, συνταξιοδοτήσεις , εντατικοποίηση της δουλειάς και όλα αυτά με μειώσεις μισθών πάνω από 40%.
Το τεχνικό πρόγραμμα όμως στηρίζεται και πάλι όχι μόνο σε μειωμένους πόρους, αλλά και σε πόρους που δεν έρχονται και έχουμε πείρα ότι και παρακρατούνται οι πόροι και αυτές οι συγκυβερνήσεις που υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας θα εξακολουθήσουν αυτή την πολιτική υπεξαίρεσης πόρων.
Τα έργα ΕΣΠΑ πέρα από την επιλεξιμότητα που αποκλείουν βασικές ανάγκες τα βλέπουμε να επανεγγράφονται στην πλειοψηφία τους αλλά να μην εκτελούνται είτε γιατί οι πόροι απορροφώνται από τους χρυσοκάνθαρους κεφαλαιούχους, είτε γιατί κολλάνε γραφειοκρατικά, αφού δεν επαρκεί το προσωπικό.
Για μας είναι αρκετά δύο νούμερα για να καταψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα.
Το ποσόν για τα σχολεία που για να συγκρίνετε τα λειτουργικά τους πριν τρία χρόνια ήταν γύρω στις 450.000€ και τώρα η ΣΑΤΑ  δηλαδή τα τεχνικά του έργα είναι 222 μαζί με τη ΣΑΤΑ του 2012.
Για την πυροπροστασία 160.000€. Είναι σα να μας λένε οι κυβερνώντες κι εσείς το ανέχεστε, θα σας κάψουμε ξανά!
Αυτή λοιπόν τη φτώχεια την αποδέχεστε, την ανακατανέμετε και γι΄ αυτό .
είστε υπόλογοι. Θα μου πείτε « τί να κάνουμε;. Φταίει η κυβέρνηση.» Μα είστε μέρος της κυβέρνησης. Είστε η εκλογική τους μηχανή γι αυτό και σιωπάτε.
Γι αυτό αντί να κλείσετε το Δήμο και να καλέσετε και τους άλλους δήμους της περιφέρειας να πράξουν το ίδιο, αντί να συνταχθείτε με το εργατικό και υπαλληλικό κίνημα προσπαθείτε με τα ψίχουλα να φτιάξετε ψωμί. Είναι όμως επιλογή σας αυτή πολιτική γι αυτό πέρα από τη γκρίνια στην ουσία βάζετε πλάτη
Ακόμα όμως και αυτά τα ψίχουλα τα σκορπάτε και δεν τα ιεραρχείτε σε άξονες όπως:

  1. Σχολεία Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης.
  2. Αντιπυρική προστασία- υποδομές σε ζώνες, δρόμους , στέγαστρα ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας, μαστιχοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους κλπ.
  3. Αντισεισμικό σχεδιασμό. Τι κτίρια έχουμε, τι αντοχές, τι πρέπει να γίνει άμεσα και μακροπρόθεσμα.
  4. Αντιπλημμυρικός σχεδιασμός. Τσακίσαμε την τεχνική υπηρεσία να προλάβει κάποια έργα στο ΕΣΠΑ. Είναι αρκετό;Έπρεπε να καούμε για να προγραμματήσουμε ή πρέπει χρόνο με το χρόνο να έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για όλο το νησί με σωστή ιεράρχηση ανά χώρο και περιοχές.
  5. Οδικό δίκτυο με προτεραιότητα το βασικό ωδικό δίκτυο του νησιού που πρέπει να είναι πλήρως προσβάσιμο  και ασφαλές.
Τέλος εμείς αυταπάτες δεν έχουμε ότι ακόμα κι έτσι οι πάγιες, διαρκείς και ογκούμενες ανάγκες του λαού μας, θα ικανοποιηθούν όσο κυριαρχούν στον τόπο οι πολιτικές που υπηρετούν τα κέρδη των λογής λογής αφεντικών  είτε της ΕΕ είτε της δικής μας άρχουσας τάξης.
Χρειάζεται ο λαός μας να κινητοποιηθεί, να αγωνιστεί, να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα ώστε να ξεχωρίσει τους φίλους του από τους εχθρούς του, αλλά το κύριο να καταλάβει ότι τη λύση την κρατά στα χέρια του.
Όσο θα περιμένει από τη ΝΔ , το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ να του λύσουν τα προβλήματα, όσο θα φαντασιώνεται ότι κυβερνήσεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ με βραζιλιανοαργεντινέζικες λύσεις θα του αλλάξουν τη ζωή, τόσο θα παραμένει ευκολόπιστος και προδομένος, τόσο θα συνεχίσετε να τον κυβερνάτε εσείς.
Χρειάζεται λοιπόν χειραφέτηση του λαού μας, εμπιστοσύνη στον εαυτό του ότι μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, να διαλέξει τη μοίρα του να γίνει αφεντικό στον τόπο του.
Εμείς ούτως ή άλλως ως Λαική Συσπείρωση θα είμαστε δίπλα του.
Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε το Τεχνικό πρόγραμμα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑ ΛΙΜΕΝΟΣ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΣ ΣΤΟ ΣτΕ





Ο  Δήμος Οινουσσών ενημερώνει σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης για την προσφυγή του Συλλόγου Οικολογίας και δημοτών στο ΣτΕ για την κατασκευή του εξωτερικού κρηπιδώματος του λιμένος Οινουσσών


Αγαπητοί συμπατριώτες,
Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα το πρωί συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακυρώσεως της κατασκευής του εξωτερικού κρηπιδώματος λιμένος Οινουσσών.
Ο Δήμος μας παρέστη και εκπροσωπήθηκε δια του δικηγόρου του. Επιπλέον,
εκπροσωπήθηκαν δια των δικηγόρων τους όλοι ανεξαιρέτως οι παρεμβαίνοντες στη
δίκη.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε  ιδιαιτέρως  τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ.
Κωστή Μουσουρούλη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και
Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρο Καλαφάτη, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο  ενδιαφέρον για
την υπόθεσή μας, καθώς και τους Νομικούς Συμβούλους  των ανωτέρω Υπουργ γείων για την αρωγή και υποστήριξή τους.
Ευχαριστούμε επίσης την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κωνσταντίνο Γανιάρη, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου, την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ» Α.Ε. και τον Σύλλογο «Φίλοι Οινουσσών» για την παράστασή τους στο  Δικαστήριο υπέρ της  συνέχισης και ολοκλήρωσης του έργου, καθώς και όσους γραπτώς και προφορικώς μας συμπαραστάθηκαν.
Τέλος, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εκδοθεί εν ευθέτω χρόνω, οπότε και θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

ΚΑΨΟΥΛΕΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ





Η Ένωση Μαστιχοπαργωγών Χίου ξεκίνησε τη συνεργασία της με την εταιρείαPharma Q που ανέλαβε την αποκλειστική διάθεση των mastihatherapy® caps στα φαρμακεία.
 Η εταιρεία Pharma Q, αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικές παρουσίες στο φαρμακευτικό χώρο, προσφέροντας καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις ενώ από το 2010 αποτελεί μέλος της Iasis Pharma που αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς στην ελληνική φαρμακευτική πραγματικότητα.
H Μαστίχα Χίου σε μορφή κάψουλας, αποκλειστικό προϊόν της Έ.Μ.Χ, έχει εγκριθεί και κατηγοριοποιηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ως τρόφιμο για ειδικούς διατροφικούς σκοπούς και κυκλοφορεί πλέον σε δύο συσκευασίες: Σε κουτί των 30 και σε φιαλίδιο των 90 καψουλών. 

ΔΙΚΤΥΟ Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ : ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ






Σεμινάριο Κατάρτισης & Επικοινωνίας Μελών και Φίλων 
Δικτύου Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ

Αγαπητά μέλη και φίλοι του δικτύου Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ 

στην προσπάθεια που καταβάλουμε, το κοινό μας όραμα να γίνει πραγματικότητα, χρειαζόμαστε να μάθουμε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά και αποδοτικά. 
Σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα της Ψυχολογίας και Συνεταιριστικής Οικονομίας. δείχνουν ότι η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τω αρμοδίων παραγόντων στα πλαίσια μικροκοινοτήτων/ομάδων δημιουργεί έντονα προβλήματα στην πραγματοποίηση οραμάτων και βιώσιμων κοινωνικών-οικονομικών στρατηγικών. Στο πλαίσιο αξιών και στόχων του δικτύου μας εντάσσεται και η ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων των μελών και φίλων του, οι οποίες θα μας βοηθήσουν στο να παράγουμε βιώσιμα αποτελέσματα προς όφελος τόσων των κατοίκων, όσων και μελλοντικών γενεών με καταγωγή από τη Βορειοανατολική Χίο.

Το δίκτυο Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του να συμμετάσχουν στο 
10 Σεμινάριο Κατάρτισης & Επικοινωνίας Μελών και Φίλων που θα πραγματοποιηθεί στις 10/02/2013, ημέρα Κυριακή στις Αμάδες Χίου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά προϋποθέτει δήλωση συμμετοχής στο email: network.amades@gmail.com μέχρι και την Παρασκευή 08/02/2013.


Πρόγραμμα Σεμιναρίου 

11: 00 - 11:30: Καλωσόρισμα συμμετεχόντων από μέλη του δικτύου. Σερβίρισμα καφέ, αναψυκτικών και παραδοσιακών Αμαδιανών γλυκών.

11:30 - 12:00: Τι είναι το δίκτυο Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ; Πως η επιστήμη θα γίνει πράξη;
(Dr. Νίκος Καλογεράς , Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Μάαστριχτ, Ολλανδία)

12:00 - 12.30: Ποίο είναι το όραμα μας; 
(Κος Γεώργιος Χαλάτσης, Συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής)

12. 30 - 13:00: Τι έχει γίνει μέχρι τώρα;
(Κος Πρόδρομος.Γ.Μανωλάκης, Χημικός/Κα Ελευθερία Μπινίκου, Ψυχολόγος .MSc)

13:00 - 13:30: Tι είναι βιώσιμη (Τουριστική) ανάπτυξη;
( Κα Κυριακή Γλύπτου, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου, & Mr. Kostas Alertas, Mhxanikos)

13:30 - 14:00: Πανεπιστημίου Αιγαίου- Χιακή κοινωνία: Ποίο είναι τι κοινό μας μέλλον;
(Dr Γεώργιος Δούνιας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου 

14:00 - 14:15: Εισαγωγή στην πρώτη άσκησης "χτίσιμο ομάδας"
(Dr. Νίκος Καλογεράς/Κα Ελευθερία Μπινίκου)

14:15 - 15:30: Προσφέρεται ελαφρύ γεύμα 

15:30 - 17:00: Περίπατος σε όλες τις ράχες του οικισμού Αμάδων με οδηγούς μόνιμους κατοίκους. Κοινή δράση καταγραφή και φωτογράφιση παραδοσιακών 
κτισμάτων της κοινότητας Αμάδων.

17:00 - 17:30: Συζήτηση για τα αποτελέσματα της πρώτης άσκησης "χτίσιμο ομάδας"
(Dr. Νίκος Καλογεράς/Κα Ελευθερία Μπινίκου)

17:30 - 18:00: Παρουσίαση των βασικών άρθρων του καταστατικού του δικτύου.
(Dr. Νίκος Καλογεράς, Πρόδρομος.Γ.Μανωλάκης)

18:00 -18:30: Δεύτερη άσκηση "χτίσιμο ομάδας": Εισαγωγή, διαδραστική συμμετοχή, συζήτηση 
(Dr. Νίκος Καλογεράς/Κα Ελευθερία Μπινίκου)

18:30 - 19:00: Τρίτη άσκηση "χτίσιμο ομάδας": Εισαγωγή, διαδραστική συμμετοχή, συζήτηση 
(Dr. Νίκος Καλογεράς/Κα Ελευθερία Μπινίκου)

19:00 - 19:30: Συμπεράσματα και αποτελέσματα 1ου σεμιναρίου επιμορφώσεις
Επόμενες δράσεις.
Ορισμός προσωρινού Δ.Σ και προσωρινής Επιστημονικής επιτροπής.

OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΘΕΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΩΝ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ




Tην Δευτέρα 21/1/2013 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για την κάλυψη των 6 θέσεων εξωτερικών μελών του Συμβουλίου σύμφωνα με την υπ’ από 20/12/2012 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος η οποία δημοσιεύθηκε στην  ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου:

Ο κατάλογος των υποψηφίων εξωτερικών μελών μαζί με τα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων έχουν αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι νέες υποψηφιότητες είναι οι εξής:
Επώνυμο
Όνομα
Επαγγελματική Ιδιότητα
Airey
David
Καθηγητής Διοίκησης Τουρισμού,University of Surrey
Αναστασόπουλος
Πέτρος
Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών,Fairleigh Dickinson University , USA
Burmester
Michael
Καθηγητής, Florida State University(Σπουδές σε Μαθηματικά & ComputerScience)
Γεωργόπουλος
Δημήτρης
Διδάκτωρ Φυσικός Ωκεανογράφος, Δ/ντής Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών
Δογάνης
Ρήγας
Καθηγητής,  Σύμβουλος, Δ/ντης Αεροπορικής Εταιρείας
Ευθυμιάδης
Στέφανος
Καθηγητής Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (Σπουδές σε φιλολογία, νομική)
Θωμαδάκης
Σταύρος
Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ (Σπουδές σε οικονομικά)
Καραγιάννης
Ηλίας
Καθηγητής Επιστήμης, Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας,George Washington University
Κοντάκης
Νικόλαος
Πρόεδρος και Διοικητικός ΣύμβουλοςNGSQ Intl, Επισκέπτης Καθηγητής στοState University of New York
Κούστας
Ιωάννης
Εφοπλιστής
Μαρουλάς
Ιωάννης
Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ (Σπουδές σε μαθηματικά)
Μπότσογλου
Χρόνης
Ζωγράφος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΣΚΤ
Νικολοπούλου – Στεφάνου
Ηρώ - Γεωργία
Ομότιμη Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Οικονόμου
Αθανάσιος
Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτονικής, Georgia Institute ofTechnology
Παπαϊωάννου
Δημήτρης
Αρχιτέκτονας, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ
Στεφάνου
Ιωσήφ
Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Αρχιτέκτονας - Πολεοδόμος
Τουραμάνης
Χρήστος
Καθηγητής Φυσικής, ΠανεπιστήμιοLiverpool
Φθενάκης
Βασίλειος
Καθηγητής, Free University of Bozen, Γερμανία (Σπουδές σε Ψυχολογία, ανθρωπολογία και παιδαγωγικά)



Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου


Νικόλαος Ζούρος
Αναπλ. Καθηγητής Παν/μίου Αιγαίου
Πλειοψηφόν Εσωτερικό Μέλος του Συμβουλίου

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΑΝΤΩΝΗ ΔΑΜΑΛΑ»- ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΧΙΩΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ





                                           γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ




ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΜΑΛΑΣ – ΕΝΑΣ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ

Πέρασαν είκοσι και πλέον έτη, από την ημέρα που ταξίδεψε στη χώρα των αγγέλων ,ο   αείμνηστος Αντώνης Δαμαλάς, ένας λαμπρός επιστήμονας, ένας πραγματικός Χιώτης ευπατρίδης, που με την ερευνητική του δραστηριότητα, την επιστημονική του κατάρτιση, το λαμπρό συγγραφικό του έργο , κέρδισε επάξια μια θέση στο πάνθεον των  πνευματικών ανθρώπων της Χίου .
Η πληθωρική του παρουσία, το χαμόγελο που είχε χαραγμένο μόνιμα στα χείλη του , η ευγενική του φυσιογνωμία και το καλοσυνάτο ύφος του κέρδιζαν αμέσως τις καρδιές των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου (ΑΣΟΕΕ). Στο μάθημα της Οικονομικής Ιστορίας, οι σπουδαστές  σχημάτιζαν ουρές για να το παρακολουθήσουν  και ο ίδιος με την  γλυκύτητα και την πραότητα που τον χαρακτήριζε, έδινε άλλη διάσταση στις παραδόσεις.
Αντλούσε την δύναμή του από την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Χίο, την οποία υπεραγαπούσε. Η  αστική παιδεία και αγωγή του ,τον οδήγησαν στο να γίνει «ένας πολίτης του κόσμου»,με ενδιαφέροντα στην εξέλιξη της επιστήμης, της ιστορίας, του πολιτισμού, της θέσης  της πατρίδας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι,  αλλά και το μέλλον των νέων επιστημόνων. Αγαπούσε , βοηθούσε και στήριζε τα νέα παιδιά. Πολλοί σημερινοί καθηγητές Πανεπιστημίου υπήρξαν και δικοί του μαθητές. Η πόρτα του ήταν πάντα ανοικτή για όλους  τους φοιτητές, αλλά και οι τελευταίοι δεν έχαναν ευκαιρία να του δείχνουν το σεβασμό και την αγάπη τους.
Το όνειρο του Αντώνη Δαμαλά  ήταν να δημιουργήσει ένα Πνευματικό Ίδρυμα, για να στεγάσει  την ερευνητική δραστηριότητα,  ένα «φυτώριο» παραγωγής επιστήμης . Παράλληλα επιθυμούσε να προσφέρει στον Ελληνισμό και στην Χίο, μια διεθνή αναγνώριση . Στους σκοπούς του Ιδρύματος ήταν να ωθήσει  με έμπρακτη υποστήριξη τους νέους επιστήμονες, ερευνητές, τους  ανθρώπους του πολιτισμού στην  δημιουργία και να βάλει τα θεμέλια σε ένα οικοδόμημα-φωτοδότη της έρευνας και του πνεύματος , όπως ό ίδιος είχε ονειρευτεί. Έφυγε όμως από την ζωή αναπάντεχα σε ηλικία 52 ετών και δεν πρόλαβε να δει το όραμά του να πραγματοποιείται .
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ « ΑΝΤΩΝΗ ΔΑΜΑΛΑ»
Με τον ξαφνικό χαμό του , ο αείμνηστος σκόρπισε θλίψη, όχι μόνο στα αδέλφια του και τους συγγενείς του ,αλλά και στους πολυάριθμους φίλους και συνεργάτες , στους καθηγητές και στους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Το όραμά του, την έμπνευσή του, ανέλαβε να διεκπεραιώσει η αξιοσέβαστη αδελφή του Αναστασία, αφού τα άλλα δύο αδέλφια Νικόλαος και Ειρήνη ,απεβίωσαν. Ο Θεός έδωσε  δύναμη στην κυρία Αναστασία Δαμαλά και μέσα από μία πολύχρονη προσπάθεια, παλεύοντας στην κυριολεξία μόνη ,κατάφερε  να αξιοποιήσει περιουσιακά της στοιχεία και να δημιουργήσει στην καρδιά του Πειραιά ένα εκπληκτικό οικοδόμημα , δίνοντας σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια, ακολουθώντας κατά γράμμα την επιθυμία του αείμνηστου αδελφού της Αντώνη. Το ίδρυμα αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του τους επόμενους μήνες  και θα αποτελέσει μία επιστημονική και πνευματική εστία, ενώ ταυτόχρονα θα είναι και μια ζωντανή κυψέλη Χιακής παράδοσης και πολιτισμού.
Με την χαρά και την ικανοποίηση  της υλοποίησης του οράματος του αγαπημένου της αδελφού Αντώνη, η  κ. Δαμαλά,  το Σάββατο 19 Ιανουαρίου κάλεσε στην οικία της συγγενείς και φίλους, σε μία εκδήλωση απόδοσης τιμής και μνήμης στην οικογένειά της, αλλά  και παράλληλα ενημέρωσης για την πορεία των εργασιών του Ιδρύματος που βρίσκονται στο τελικό στάδιο.




Με εμφανή τα σημάδια της συγκίνησης  η κ. Αναστασία Δαμαλά, πρόεδρος του Ιδρύματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΜΑΛΑΣ παρακολουθεί τον ιερέα π. Αλέξανδρο  Χουλιάρα να ευλογεί την πρώτη πίτα  στην εκδήλωση



 Οι παριστάμενοι  , εκλεκτά μέλη της Πειραϊκής και Αθηναϊκής κοινωνίας, είχαν την ευκαιρία  να  θαυμάσουν και να ενημερωθούν από κοντά για την τιτάνια προσπάθεια της δημιουργίας αυτού του Ιδρύματος που  αποτελεί ένα κόσμημα για τον Πειραιά .Ο πατήρ Αλέξανδρος Χουλιάρας τέλεσε την παράκληση του Αγίου Αντωνίου ευλόγησε  την πίτα και η νομικός κ. Μ. Φιλιππή ανέγνωσε τους σκοπούς του ιδρύματος. Το Ίδρυμα ΑΝΤΩΝΗ ΔΑΜΑΛΑ αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του τους προσεχείς μήνες .



ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΣ ΧΙΟΥ




 Απο την Ε.Π.Σ Χίου έγινα οι παρακάτω τροποποιήσεις αγώνων:
 Πρωτάθλημα Νέων:Ο αγώνας μεταξύ των ομάδων Δάφνη - Ηρακλής δεν θα διεξαχθεί λόγω παραίτησης του Σωματείου Ηρακλής. Ο αγώνας καταχωρείτε 3 - 0 υπέρ του Σωματείου Δάφνη.

Πρωτάθλημα Παίδων:Ο αναβληθείς μεταξύ των ομάδων Κανάρης - Κοφινάς θα διεξαχθεί στις 27/01/2013 ημέρα Κυριακή και ώρα 17:30 μμ. στο γήπεδο της Ε.Π.Σ Χίου.

Α΄ κατηγορίας:
Λόγω τιμωρίας του Σωματείου Π.Α.Ο Καρυών ο αγώνας μεταξύ των ομάδων
Καρυές – Δάφνη θα διεξαχθεί στις 02/02/2013 ημέρα Σάββατο και ώρα 15:00 μμ. στο γήπεδο της Ε.Π.Σ Χίου.

"ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ" 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΗΡΥΞΕ Η ΠΝΟ ΣΤΙΣ 31/1 & 1/2/2013




Την κήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, αποφάσισε -πριν από λίγο σε έκτακτη συνεδρίασή της- η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις» στο οποίο επέρχονται σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά των ναυτικών και στον κλάδο της ακτοπλοΐας.

Σύμφωνα με τις νέες τροποποιήσεις του πολυνομοσχεδίου, μειώνεται από 1ης Νοεμβρίου μέχρι και 31ης Μαρτίου η οργανική σύνθεση του ξενοδοχειακού και βοηθητικού προσωπικού των επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων, που εκτελούν δρομολόγια συνολικής απόστασης από το λιμάνι αφετηρίας μέχρι το λιμάνι προορισμού, 30 ναυτικών μιλίων.

Επίσης, ο πλοιοκτήτης μπορεί κατά τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου να αντικαταστήσει το πλοίο με άλλο, ιδίου είδους, ανάλογης ή μικρότερης μεταφορικής ικανότητας και να δρομολογήσει ένα επιπλέον κατά τη θερινή περίοδο.

Σύμφωνα με στελέχη της ΠΝΟ, αν ο πλοιοκτήτης αλλάξει ένα μεγάλο πλοίο με ένα μικρότερο, αυτό σημαίνει άμεσα και μείωση της δύναμης του αριθμού των ναυτικών πάνω σε αυτό.

Σημειώνεται ότι η στελέχωση ενός πλοίου είναι ανάλογη με τη δυναμικότητά του. Για τους μεν θαλαμηπόλους είναι ανάλογη με τον αριθμό των κρεβατιών, για τους μηχανικούς με την ιπποδύναμη της μηχανής και για όλους τους υπολοίπους, συμπεριλαμβανομένων και των μαγείρων, με την ολική χωρητικότητα του πλοίου.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις» δόθηκε ήδη στα κόμματα της συγκυβέρνησης, προκειμένου να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους, πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή:www.capital.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ visa ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ



Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Δεδομένης της αύξησης της τουριστικής κίνησης που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τους από την Τουρκία προερχόμενους επισκέπτες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, θέλω να σας επισημάνω ότι αυτές οφείλονται στις διευκολύνσεις που υιοθετήθηκαν κατά την έκδοση Θεώρησης Εισόδου (visa).
Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2012 επισκέφθηκαν τη Χίο 35.000 Τούρκοι επισκέπτες, τη Λέσβο 26.000 και τη Σάμο 9.500 περίπου. Αντιλαμβάνεστε ότι για τα δοκιμαζόμενα από την κρίση ακριτικά νησιά, η εισροή επισκεπτών από την Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης και ώθησης της τοπικής οικονομίας.
Ως εκ τούτου, η απλούστευση των διαδικασιών κατά την έκδοση Θεώρησης Εισόδου – η οποία έως τώρα είναι αρκετά δαπανηρή και χρονοβόρα – θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των επισκεπτών από τη γείτονα χώρα. Οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών προσδοκούν στη συνέχιση αυτής της προοπτικής και αναμένουν ανάλογη στήριξη στα εύλογα αιτήματά τους.
Ως Δήμαρχος Χίου και ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου – και μεταφέροντας το επιτακτικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που αγωνιά – σας παρακαλώ όπως λάβετε μέριμνα, ώστε:
1. Να απλουστευθεί η διαδικασία έκδοσης Θεωρήσεων Εισόδου γενικότερα σε όλες τις κατηγορίες έκδοσης Visa Schengen.
2. Να εγκριθεί η συνέχιση του Πιλοτικού Προγράμματος που ίσχυσε την προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο και το οποίο λειτούργησε επικουρικά, χαρακτηριζόμενο, ωστόσο, κι αυτό από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Προσδοκώντας τις άμεσες δικές σας ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία προς όφελος των ακριτικών νησιών μας.
Με εκτίμηση
ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ
Δήμαρχος Χίου και Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Β.
ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ



Σας κοινοποιούμε τις προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Ισότητας της ΚΕΔΕ, οι οποίες θα διαβιβασθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής:
• Κατάργηση της διάταξης για τη μείωση των ειδικών συμβούλων-ειδικών συνεργατών, επιστημονικών συνεργατών.
• Επαναφορά της θέσης του ιδιαίτερου γραμματέα του Δημάρχου
• Μείωση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και αμοιβή των μελών
• Επαναφορά του θεσμού του αντιπροέδρου στις Δημοτικές Κοινότητες
• Δυνατότητα εκλογής μέχρι δύο υποψηφίων χωρίς σταυρό προτίμησης εφόσον έχουν διατελέσει δύο θητείες δήμαρχοι ή δύο θητείες πρόεδροι κοινότητας και μία θητεία δήμαρχοι.
• Μεταβίβαση της αρμοδιότητας των Λαικών Αγορών εξ'ολοκλήρου
• Κατάργηση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης
• Συγχώνευση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και Οικονομικής Επιτροπής
• Κατάργηση του Επαγγελματικού Ασυμβίβαστου
• Μη δίωξη των αιρετών που έχουν αξίωμα στις υπό εκκαθάριση επιχειρήσεις
• Παράταση της προθεσμίας του άρθρου 10 παράγραφος 15 του Ν.4071/2012 που αφορά στη λύση των Δημοτικών Ανωνύμων Εταιρειών για ένα έτος
• Δυνατότητα συμμετοχής Δήμων σε υφιστάμενες αστικές μη κερδοσκοπικές Εταιρείες, οι οποίες έχουν σκοπό την εν γένει προαγωγή της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας κα αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
• Παράταση της προθεσμίας προσαρμογής των αμιγών επιχειρήσεων του Π.Δ.410/95 σε ανώνυμες εταιρείες( για τα μικρά νησιά)
• Κοινωφελείς επιχειρήσεις μικρών νησιωτικών δήμων είναι δυνατόν κατ'εξαίρεση να παρέχουν υπηρεσίες και εμπορικού χαρακτήρα, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές εξυπηρετούν αποκλειστικά τις τοπικές ανάγκες του νησιού και δεν αναλαμβάνονται από άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο
• Δυνατότητα συμμετοχής των νησιωτικών και ορεινών δήμων κάτω των 5.000 κατοίκων σε εταιρείες ειδικού σκοπού μαζί με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή συνεταιρισμούς, επιχειρήσεις δήμων ή περιφερειών
• Μετάταξη των υπαλλήλων της αγροφυλακής σε δήμους
• Οι λεπτομέρειες του τρόπου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς το Ελληνικό Δημόσιο και το ΙΚΑ να γίνεται με ΚΥΑ
• Αποζημίωση Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων Δήμων με πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων
• Αποζημίωση Προέδρων και Αντιπροέδρων Διοικητικού Συμβουλίου Ν.Π.Δ.Δ. Δήμων
• Μεταγραφή της περιουσίας των Δήμων με απόφαση του Δημάρχου ή τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 49 του ν.4071/12 για την μεταγραφή των σχολικών κτιρίων
• Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοτών προς τους Δήμους και τα Ν.Π.Δ.Δ.(παράταση ισχύος της διάταξης)
• Μείωση του εργολαβικού οφέλους
• Μείωση των μισθωμάτων των σχολικών κυλικείων

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ



                                                                                           
                                      


O βουλευτής Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδριάζει αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο, κατέθεσε αίτημα (motion) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών και, κυρίως, την επεξεργασία προτάσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η οποία, πλέον, αποτελεί απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ίδια τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Στην πρότασή του - την οποία υποστήριξαν θερμά και συνυπέγραψαν 65 Ευρωπαίοι βουλευτές από 27 χώρες, από όλες τις πολιτικές ομάδεςκαι σύσσωμη σχεδόν, η ελληνική αντιπροσωπεία - ο Κώστας Τριαντάφυλλος έκανε ειδική αναφορά στο πρόβλημα της ανεργίας, που μαστίζει περισσότερο τους νέους των χωρών του «ευρωπαϊκού Νότου», με τους δείκτες να ανεβαίνουν συνεχώς.

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής υποστήριξε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις παραπάνω χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα και το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση. Τόνισε ότι για να πάψουμε να μιλάμε για μια «χαμένη γενιά» πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης συγκεκριμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων για  κάθε μία από τις χώρες αυτές ξεχωριστά, αλλά και συνολικά.

Η αίτηση (motion) καταλήγει στην πρόταση για έκδοση απόφασης από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση για το θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΜΗ ΦΕΡΓΑΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΧΙΟΥ

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιρικός παράγοντας του τοπικού μας και όχι μόνο ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, καταθέτει μια πρόταση για τον πρωτοπόρο της Α΄κατηγορίας ποδοσφαίρου Χίου, ΚΑΝΑΡΗ ΝΕΝΗΤΩΝ, θεωρώντας τον εν δυνάμει και τελικό πρωταθλητή : Να ενισχυθεί με 3-4 ποδοσφαιριστές, από ομάδες της Χίου, οι οποίοι μαζί με το πολύ καλό ήδη υπάρχον ποδοσφαιρικό υλικό του, να του δώσουν την δυναμική που πρέπει να έχει, προκειμένου να βγει πρώτος στους αγώνες κατάταξης στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου και να σταθεί αξιοπρεπώς στο δύσκολο πρωτάθλημα της Δ΄Εθνικής, ή όπως αλλιώς αυτό ονομασθεί. Εννοείται ότι αυτοί οι ποδοσφαιριστές θα παραχωρηθούν από τις ομάδες του νησιού, ούτως ώστε να βγει κάτι καλό για την προσπάθεια που καταβάλλεται και για την Χίο γενικότερα.Αν χρειασθεί δε, να ενισχυθεί με ποδοσφαιριστή ή ποδοσφαιριστές και εκτός Χίου.Ουσιαστικά αυτή η πρόταση, αποτελεί επανάληψη της ίδιας πρότασης που έχει ο Τζίμης Φεργαδιώτης εδώ και χρόνια για τον εκάστοτε πρωταθλητή Χίου.

ΔΗΜΟΣΙΟ : ΕΚΑΝΕΣ ΚΟΠΑΝΑ ; ΑΠΟΛΥΣΗ ...



Ξεκίνησε για άλλο λόγο, με τις καταγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης & Υποδομών, ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στο μετρό που απεργούν και πληρώνονται, με αποτέλεσμα να επέμβει εισαγγελέας. Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη κατηγορία εργαζομένων στο Δημόσιο που «κααάααθονται» (όπως έλεγε και ο γνωστός ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος) στο σπίτι τους, πληρώνονται, και καλύπτονται από συναδέλφους τους είτε προϊσταμένους τους: οι γνωστοί κοπανατζήδες. Σε αυτήν την περίπτωση δε θα επέμβει… εισαγγελέας, αλλά το ίδιο το Δημόσιο που θα τους δείξει την πόρτα της εξόδου στην επικείμενη αξιολόγηση.
Πέραν αυτού, θα γίνει λεπτομερής έλεγχος στο… απουσιολόγιο προκειμένου να εξεταστούν τυχόν κενά με ημερομηνίες που οι εργαζόμενοι έλειπαν από την εργασίας τους και είχαν χαρακτηριστεί «αδικαιολογήτως απόντες». Επιπλέον, υπό μικροσκόπιο θα περάσουν και όλες οι αναρρωτικές άδειες που έχει πάρει κάθε υπάλληλος, ώστε να εξεταστούν τα χρονικά όρια και να διαπιστωθεί αν υπάρχει υπερβολική και ύποπτη χρήση του δικαιώματος αδείας. Εάν διαπιστωθούν παρατυπίες, τότε οι «επίορκοι» υπάλληλοι θα δουν και αυτοί την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.
Να σημειωθεί πως πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε πει ξεκάθαρα πως πρέπει «να φύγουν οι τεμπέληδες από το Δημόσιο», ενώ από τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αντώνης Μανιτάκης είχε μιλήσει για απολύσεις των «ακατάλληλων» στο Δημόσιο«Δεν μπορεί να μιλά κανείς για αθρόες απολύσεις, ωστόσο όσοι κριθούν ανεπαρκείς και ακατάλληλοι κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης θα απολυθούν», είχε πει χαρακτηριστικά ο υπουργός κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Πέραν αυτού, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε μιλήσει για τέσσερις λόγους απολύσεων που προβλέπονται για τους δημόσιους υπαλλήλους και ισχύουν από το 1951.«Αυτούς θα εφαρμόσω αν χρειαστεί, με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και επιτρέπει το Σύνταγμα», είχε πει.Εξειδικεύοντάς τους, είχε κάνει λόγο για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα αλλά και για αυτούς που κρίνονται ανεπαρκείς ύστερα από αξιολόγηση: «Εάν διαπιστωθούν με αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια υπάλληλοι με οποιεσδήποτε διαδικασίες νόμιμες, υπάρχουσες οι οποίοι είναι ακατάλληλοι ή ανεπαρκείς όπως προβλέπει ο κώδικας και η διαδικασία, θα απολυθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιτάκης.
Να σημειωθεί ότι με βάση το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (Ν.3528/2007 – Άρθρο 152: Λόγοι απόλυσης)«ο υπάλληλος απολύεται μόνο για τους επόμενους λόγους: α) επιβολή της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης, β) σωματική ή πνευματική ανικανότητα, γ) κατάργηση της θέσης στην οποία υπηρετεί, δ) συμπλήρωση ορίου ηλικίας και τριακονταπενταετίας, ε) ακαταλληλότητα κατά το άρθρο 95 του παρόντος Κώδικα».
aftodioikisi.gr

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ



Αξιότιμε κ. Πρύτανη,

     Με την ευκαιρία των σημαντικών και πολλαπλών διακρίσεων και της συνεισφοράς της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας «Ακαδημαϊκή και Επιστημονική Αριστεία», θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια.
Τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτελούν ένδειξη και αναγνώριση του γόνιμου, δημιουργικού και ποιοτικού χαρακτήρα της ακαδημαϊκής κοινότητας, της καλλιέργειας πνεύματος καινοτομίας και ερευνητικού περιβάλλοντος, καθώς και το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο του Πανεπιστημίου.
Κυρίως όμως, δίνουν όραμα και προοπτική για την επικράτηση πολυσήμαντων αξιών, απαραίτητων και ζωτικών για τη σημερινή κοινωνία.
Εύχομαι δύναμη για την κατάκτηση των στόχων σας και για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε, ώστε να παρέχετε απρόσκοπτα το πολύτιμο αγαθό της εκπαίδευσης,  πάντα με επιτυχίες και διακρίσεις.


                                                                                                Με εκτίμηση



                                                                                   Κωνσταντίνος  Γανιάρης
                                                                                                                              Αντιπεριφερειάρχης Χίου

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΥΛΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ




Στα πλαίσια των συνεχιζόμενων συναντήσεων που διεξάγονται με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου,  με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινόμενου των λαθροϋλοτομιών», θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη (23/1),  η προγραμματισμένη συνεδρίαση στη Χίο, με την συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή της Α.Δ.Α   Νίκου Θεοδωρίδη, της Διεύθυνσης Δασών Χίου και όλων των αρμόδιων τοπικών φορέων.
·