Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

TΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2013





«Γνωρίζετε ότι και φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προβλέπει και νέες περικοπές στη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης.
Αφού λοιπόν το κράτος μέσω του Καλλικράτη μετέφερε πολλές αρμοδιότητες, που έχουν να κάνουν με κοινωνικές παροχές στους Δήμους, απομπλέκεται σταδιακά από την χρηματοδότηση αυτών των υπηρεσιών και φορτώνει τα βάρη στου Δήμους και στους δημότες .
Μάλιστα υπάρχουν ρήτρες στο μνημόνιο, που προβλέπουν την αυτόματη αύξηση των Δημοτικών Τελών, σε περίπτωση υστέρησης των δημοτικών εσόδων.
 Γίνεται κατανοητό, ότι όσο μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση, τόσο θα αυξάνεται η δεύτερη πηγή εσόδων του δήμου, που είναι τα Δημοτικά Τέλη. Τα Δημοτικά Τέλη είναι μια έμμεση μορφή φορολογίας και για αυτό άδικης φορολογίας, αφού ο κάθε δημότης, ανεξάρτητα από το εισόδημα του και την περιουσία του, επιβαρύνεται το ίδιο. Δηλαδή τα ίδια Δημοτικά Τέλη πληρώνει πχ. ο εργοστασιάρχης και ο εργαζόμενος , ο επιχειρηματίας και ο άνεργος.
Τον τελευταίο χρόνο είναι δεδομένες οι μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, εξαιτίας της λαίλαπας μέτρων της τρικομματικής κυβερνητικής πολιτικής, είναι της τάξης του 40-50%.
Επόμενα η πρόταση μας, σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου» προς τη Δημοτική Αρχή, είναι να μειώσει αντίστοιχα και τα Δημοτικά Τέλη για αυτές της κατηγορίες των πολιτών και να απαλλάξει από τα Δημοτικά Τέλη τους άνεργους.
Επίσης προτείνουμε σαν «Λαϊκή Συσπείρωση» την κατάργηση στα λαϊκά στρώματα των τελών όπως είναι τα τροφεία , τέλη για τον πολιτισμό, αθλητισμό με την μορφή συνδρομών.
Τα Ανταποδοτικά Τέλη καθαριότητας και φωτισμού να καταργηθούν σε κοινωνικούς φορείς όπως τα σχολεία, και σε κατηγορίες πληθυσμού όπως οι άνεργοι , οι μονογονεϊκές οικογένειες , οι πολύτεκνοι με κριτήριο το φορολογικό τους εισόδημα.

Αντίθετα προτείνουμε την αύξηση των Δημοτικών Τελών :
1)      Στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για της τράπεζες , τα εμπορικά κέντρα ,τα σούπερ μάρκετ .
2)      Αύξηση των τελών καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, που λειτουργούν στα όρια του Δήμου μας.
3)      Στο τέλος διαφήμισης.
4)      Στα τέλη εκμετάλλευσης λατομείων αδρανών υλικών & βιομηχανικών ορυκτών.
5)      Στο φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων στους εμπορικούς & βιομηχανικούς χώρους και στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ή clubs με αποδεδειγμένους υψηλούς τζίρους.

Όσο αφορά τα δικαιώματα του Δήμου οι θέσεις μας σαν «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι :
1)      Nα διατηρηθεί το δικαίωμα χρήσης δημοτικών ή κοινοτικών αγορών με μείωση στις τιμές.
2)      Για τα δικαιώματα βοσκής θέση μας είναι η δωρεάν παραχώρηση στους μικρο-κτηνοτρόφους
3)      Στο δικαίωμα χρήσης νεκροταφείων να υπάρξει μείωση των τιμών και να παρθούν μετρά για την καθιέρωση της πολιτικής κηδείας. Επίσης να εφαρμοστεί ο νόμος για την καύση των νεκρών με την δημιουργία αποτεφρωτήρα γι αυτούς που το επιθυμούν .

Τα παραπάνω  φυσικά καταψηφίστηκαν από τη Δημοτική αρχή η οποία ψήφισε να παγώσουν τα τέλη δηλαδή να είναι αυξημένα με δεδομένες τις απώλειες σε μισθούς και συντάξεις.
Ο λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του


«Λαϊκή Συσπείρωση ΔήμουΧίου »