Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί έως την Πέμπτη. Εφόσον τα μέτρα περάσουν από την ελληνική Βουλή θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ώστε να δοθεί το «σινιάλο» σε όσα ευρωπαϊκά κοινοβούλια προβλέπεται ότι πρέπει να εγκρίνουν την έναρξη της διαπραγμάτευσης.  
Το επόμενο βήμα είναι να δοθεί μέσω νέας τηλεδιάσκεψης του Eurogroup η εντολή στους θεσμούς να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την παροχή νέου προγράμματος στήριξης στην Ελλάδα μέσω του ESM.
Ειδικότερα στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα:
Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ ( 6%, 13% και 23%): Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα  εισιτήρια θεάτρων. Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια (τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου),  το νερό (εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία. Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια  θεαμάτων. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών κα επιχειρήσεων θα προβλέπεται:
* Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος
* Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη  και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.
* Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%
* Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες
* Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών
* Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%
* Αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%.
tvxs.gr

ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

Έως την Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση των καναλιών και τις τηλεοπτικές συχνότητες, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.
Όπως είπε είναι ζήτημα ημερών να κατατεθεί το νομοσχέδιο το εκπονείται εδώ και μήνες σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Ο κ. Σπίρτζης δεν έκανε γνωστό το πλαφόν που θα οριστεί σε σχέση με τον μέγιστο αριθμό τόσο εθνικών, όσο και περιφερειακών καναλιών που θα αδειοδοτηθούν, ωστόσο επισήμανε πως με το νομοσχέδιο ο στόχος είναι «να σταματήσουν οι ιδιότυπες σχέσεις μεταξύ κυβερνήσεων και καναλαρχών».
Με το νομοσχέδιο καθορίζονται οι άδειες που θα δοθούν στα κανάλια και οι συχνότητες και η λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οι άδειες θα δοθούν στα κανάλια που θα καταθέσουν την μεγαλύτερη οικονομική προσφορά - με βάση την τιμή εκκίνησης. Μάλιστα ο κ. Σπίρτζης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια κανάλια να μείνουν εκτός διαγωνισμού εάν προσφέρουν χαμηλότερο τίμημα.
Παράλληλα υπογράμμισε πως θα μπουν προδιαγραφές για τη λειτουργία των καναλιών, τα οποία πλέον θα έχουν μόνιμη άδεια και δεν θα υποχρεούνται σε «ιδιότυπο νταλαβέρι» με το πολιτικό σύστημα, προκειμένου να ανανεώνονται οι προσωρινές άδειες. «Από την άλλη μεριά πρέπει να δούμε και πώς λειτουργούν αυτά τα κανάλια. Είναι βιώσιμες εταιρίες; Είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή τα ΜΜΕ» είπε, μιλώντας για πυλώνα «της μη δημοκρατίας».
Ο Χρήστος Σπίρτζης, αναφερόμενος στον διαγωνισμό της ΕΕΤΤ για τις ψηφιακές συχνότητες, τον φάκελο του οποίου κατέθεσε στην Εισαγγελία, σημείωσε ότι υπήρξε μόνο μία συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία, αυτή της DIGEA, στην οποία μέτοχοι είναι τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών μίλησε για «πάρα πολλές πλημμέλειες» από πλευράς ΕΕΤΤ, σημειώνοντας ότι ανατέθηκε στην DIGEA και η παροχή δικτύου για τα περιφερειακά κανάλια, χωρίς διαγωνισμό. Επίσης, άσκησε κριτική στην ΕΕΤΤ ότι αφ' ενός υπήρχε νόμος για το ασυμβίβαστο μεταξύ παρόχου δικτύου και παρόχου περιεχομένου και αφ' ετέρου τροποποιήθηκαν εν μέσω του διαγωνισμού δύο βασικοί όροι του, δηλαδή ο χρόνος υλοποίησης του σχεδίου κάλυψης και το χρηματοοικονομικό μοντέλο.
Για την DIGEA σημείωσε ότι ο διαγωνισμός προέβλεπε εκπομπή από 275 σημεία, όπως προέβλεπε μελέτη του πρώην υπουργείου Υποδομών, όμως κατοπινή υπουργική απόφαση τα μείωσε σε 157 - εν μέσω του διαγωνισμού - με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι της επαρχίας να μην έχει σήμα. «Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να ρίξει το κόστος της επένδυσης χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση για το ποιες περιοχές θα έχουν σήμα, για το εάν καλύπτονται στοιχειωδώς κανονισμοί και οδηγίες και χωρίς κανενός είδους νομότυπη διαδικασία» τόνισε.
«Δεν έχουμε ίχνος εκδικητικότητας, δεν είμαστε ο Σόιμπλε, ούτε έχουμε εκδικητικές συμπεριφορές έναντι κανενός» είπε και σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τις πρακτικές των προηγουμένων. «Όποιος έχει παρανομήσει, θα ακολουθεί άλλους δρόμους» τόνισε. Ο κ. Σπίρτζης άσκησε κριτική στα ιδιωτικά κανάλια για την στάση που τήρησαν την περίοδο του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι δεν εξυπηρέτησαν την δημοκρατία, αλλά συγκεκριμένα συμφέροντα και πολιτικές.
Επίσης, σημείωσε ότι «δεν είναι και τόσο μεγάλος ο αριθμός των εργαζομένων» στα ιδιωτικά κανάλια και υπογράμμισε ότι την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, ορισμένα εξ αυτών ζήτησαν από τους υπαλλήλους τους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μείωση αποδοχών 30%.
Ο κ. Σπίρτζης άφησε αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση σημειώνοντας τόσο η ΕΡΤ όσο και η ΝΕΡΙΤ επιχείρησαν να κάνουν διαγωνισμό για την προμήθεια πομπών για ψηφιακή εκπομπή, αλλά δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα σήμερα να πληρώνει 190 χιλιάδες ευρώ τον μήνα στην DIGEA. Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε η δήλωση ότι η Τρόικα έχει εκφράσει τις αμφιβολίες της για αυτή την πρωτοβουλία. «Προφανώς οι απόψεις των εταίρων μας φιλοξενήθηκαν πολύ περισσότερο σε αυτά τα κανάλια παρά οι απόψεις των κομμάτων που δεν συμφωνούν με το ΝΑΙ».tvxs.gr

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ

Τη λίστα των δημοσιογράφων που φέρονται να έλαβαν συνολικά 21 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της διαφημιστικής καμπάνιας του ΚΕΕΛΠΝΟ και την οποία κατέθεσε στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, δημοσιεύει το koutipandoras.gr. Από την πλευρά τους οι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι τον κατάλογο επεξεργάστηκε ο ίδιος ο κ. Καμμένος μετά από πληροφορίες του και τονίζουν ότι τα ποσά αφορούν σε διαφημίσεις. Η δε ΕΣΗΕΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για χρηματισμό δημοσιογράφων. 
Όπως σημειώνει το koutipandoras.gr, στη λίστα υπάρχουν ποσά με άγνωστους παραλήπτες ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια ποσά δεν έχουν καταλήξει στο σύνολό τους στους αναγραφόμενους παραλήπτες. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλα μέσα εμφανίζονται να λαμβάνουν ποσά πολύ μικρότερα από άλλα αντίστοιχα ή ακόμη και από μεμονωμένους δημοσιογράφους. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, όπου στη λίστα του κ. Καμμένου αναφέρονται ονόματα δημοσιογράφων, τα ποσά που διατέθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ αφορούν διαφημίσεις στις εταιρείες τους (εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα και site) κι όχι σε ατομικές αμοιβές. 
Ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο που κατέθεσε ο κ. Καμμένος στην ΕΣΗΕΑ, δήλωσε στο tvxs.gr: «προσωπικά δεν έχω πάρει ποτέ ούτε ένα ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όσα αναφέρονται είναι διαφήμιση δυο ετών σε εταιρείες ΜΜΕ στις οποίες είμαι μέτοχος. Έρχονται αγωγές». 
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν όσοι αναφέρονται στον κατάλογο, τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Καμμένος στην ΕΣΗΕΑ δεν αποτελούν ντοκουμέντα προερχόμενα από το λογιστήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά καταστάσεις τις οποίες επεξεργάστηκε ο ίδιος μετά από πληροφορίες του και γι' αυτό αλλού αναφέρονται τα μέσα (εφημερίδες, κανάλια κλπ) και αλλού τα ονόματα των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης. Τα ποσά, όπως υποστηρίζουν επίσης οι ίδιοι, αφορούν σε διαφημίσεις και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δεν έχουν εισπραχθεί ακόμη. 

* Πατήστε πάνω για να δείτε τα έγγραφα σε μεγέθυνση
Νωρίτερα σήμερα, ο Πάνος Καμμένος κατέθεσε το σύνολο της έκθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορά χρηματικά ποσά, τα οποία διατέθηκαν σε δημοσιογράφους, τηλεοπτικούς διαύλους και εταιρείες ΜΜΕ, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. 
Ο Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος της ΕΣΗΕΑ, αποκάλυψε πως, το ύψος του ποσού, που διακινήθηκε μέσω του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε δημοσιογράφους, εκδότες και ΜΜΕ ανέρχεται στα 28 εκ. €, την τελευταία πενταετία, που αφορούν μόνο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ αντίστοιχα, υπάρχουν και Ευρωπαϊκά Κονδύλια από το ΕΣΠΑ. 
Ερωτώμενος για τον αριθμό των δημοσιογράφων, που αναφέρονται στην έκθεση, τόνισε πως, είναι 37 και «τα μισθολόγια είναι πάνω από 150». Ερωτηθείς για το αν πρόκειται για «μαύρο χρήμα» ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι «θα αποφανθεί η ΕΣΗΕΑ».
ΕΣΗΕΑ: Τα στοιχεία δεν συνδέονται με χρηματισμό δημοσιογράφων 
Στην παρούσα φάση, με βάση τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνδεθούν ονόματα δημοσιογράφων με τυχόν χρηματισμό από το ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζει η ΕΣΗΕΑ, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση τελεί υπό διερεύνηση.
Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σημειώνει ότι κατά την κατάθεσή του ο υπουργός παρέδωσε έγγραφο με λίστα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στελεχών του Τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού), διευκρινίζοντας ότι διατηρεί επιφυλάξεις, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων τα αντίστοιχα κονδύλια, αφορούν διαφημιστική δαπάνη.
«Προς αποφυγή εσφαλμένων συμπερασμάτων και άστοχου διασυρμού προσώπων, το ΠΠΣ αισθάνεται υποχρεωμένο να διευκρινίσει ότι: Στην παρούσα φάση και με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνδεθούν ονόματα με τυχόν χρηματισμό. Εκτός εάν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας προκύψουν πρόσθετα και επαρκή στοιχεία» καταλήγει το Πειθαρχικό της Ένωσης.

ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ 1919- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 2015Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  
"Εγίναμεν η χλεύη των ηττημένων", είχε πει ο Γ. Παπανδρέου το 1965, τη χρονιά του ανακτορικού πραξικοπήματος, της αποστασίας και των Ιουλιανών. Κάπως έτσι πρέπει να αισθάνονται, τούτες τις πικρές ώρες, όχι μόνο τα μέλη και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα του "ΟΧΙ", που άντεξε στο καμίνι μιας άνευ προηγουμένου τρομοκρατίας, πέτυχε μια μεγάλη νίκη στις 5 Ιουλίου, για να εισπράξει την πιο εξευτελιστική συνθηκολόγηση από εκείνους που καλούνταν να διαχειριστούν την εντολή της.
Το είπαν στις 20 Φεβρουαρίου, το επαναλαμβάνουν, χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ, την αποφράδα 13η Ιουλίου: Υποχωρήσαμε, αλλά έτσι ματαιώσαμε το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Έχουν δίκιο κατά το ήμισυ. Ματαίωσαν το "αριστερή", ματώνοντας την καρδιά όλων των αριστερών αγωνιστών. Όσο για την "παρένθεση", απλώς την τράβηξαν λίγο πιο δεξιά, μέχρι να μπει το "τελεία, παράγραφος".
Κι αυτό, μάλλον δεν θα αργήσει. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι το βέβαιο: στις επόμενες εκλογές, εφόσον ψηιστεί από τη Βουλή η άθλια συμφωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατέβει με σημαία έστω το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμά του θα είναι το Μνημόνιο που υπέγραψε στις Βρυξέλλες, με τις βούλες του Γιούνκερ, του Ντάιζελμπλουμ και του Τουσκ.
Τούτο το Τρίτο Μνημόνιο αποτελεί τη (μέχρι στιγμής) κορύφωση της ελληνικής τραγωδίας, που άρχισε στο Καστελόριζο, το 2010. Δεν είναι μόνο ότι ξεπερνάει, στο μέγεθος και στο βάθος της αφαίμαξης, τα δύο προηγούμενα. Αφαιρεί με σαδιστική μεθοδικότητα κάθε φύλλο συκής της κυβέρνησης, επιβάλλοντάς της τα πιο σκληρά μέτρα ακριβώς εκεί που εκείνη θα ήθελε να χαράξει κάποιες στοιχειώδεις "κόκκινες γραμμές": ομαδικές απολύσεις, (αντι)συνδικαλιστικός νόμος, μη επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, ουσιαστική κατάργηση επικουρικών συντάξεων, "ημιαυτόματοι" (sic) ακρωτηριασμοί δημοσίων δαπανών, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Και το "Μνημόνιο" και η επιτήρηση της τρόικα, γραμμένα φαρδιά- πλατειά, κατ' επανάληψη, για να εμπεδώνονται. Και για να γίνει ο εξευτελισμός της αποικίας χρέους τέλειος, νάσου και το διαβόητο fund που θα αναλάβει τη ρευστοποίηση της δημόσιας περιουσίας για την αποπληρωμή του χρέους. Ό,τι πήγε να κάνει ο Σαιξπηρικός Σάυλοκ στον άτυχο οφειλέτη του, το κάνει η συμμορία Μέρκελ, Σόιμπλε και CIA σε ένα ολόκληρο έθνος: Αν δεν έχεις λεφτά, θα σου πάρω μια λίβρα κρέας!
Ακόμη χειρότερα: Το νέο τουρμπο- Μνημόνιο θα υλοποιείται από μια "αριστερή" κυβέρνηση, με τη στήριξη των χθεσινών αντιπάλων και νυν συμμάχων της. Οι αγώνες των τελευταίων πέντε χρόνων, από τις πλατείες και τις απεργίες μέχρι το δημοψήφισμα, οδήγησαν στο πολιτικό λιντσάρισμα των παλιού πολιτικού κόσμου. Με τη συμφωνία- παράδοση των Βρυξελλών, μπήκε και ο ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο κάδρο. Μιλάμε πλέον για μια εκρηκτική κρίση πολιτικής έκφρασης των χτυπημένων από την κρίση εργατικών και μικροαστικών στρωμάτων. Αν δεν δοθεί γρήγορα μια καινούργια, ριζοσπαστική πολιτική έκφραση σ'αυτόν τον κόσμο, στην Ελλάδα του ΟΧΙ, υπάρχει ο πολύ πραγματικός κίνδυνος να διογκωθεί σε επικίνδυνο βαθμό η Χρυσή Αυγή ή κάποιο άλλο ακραία εθνικιστικό, αντιδραστικό ρεύμα.
Το φάντασμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, που μέχρι χθες ήταν ρητορική υπερβολή, ίσως να μη βρίσκεται τόσο μακριά όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Όπως με τη συνθήκη των Βερσαλλιών, οι νικητές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου έσπειραν τον πόνο και την ταπείνωση στο γερμανικό έθνος, για να θερίσουν το μίσος και την άγρια αντεκδίκηση, έτσι και οι σημερινές, γερμανικές ελίτ εξευτελίζουν και εξανδραποδίζουν την Ελλάδα, για να εισπράξουν- ελπίζει κανείς, με άλλο τρόπο- την αγανάκτηση και την αποστροφή των λαών της Ευρώπης και του κόσμου.
Όχι μόνο οι αριστεροί, όχι μόνο όσοι ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, αλλά μια ευρύτατη λαϊκή πλειοψηφία, ακόμη και πάρα πολλοί από αυτούς που σκέφτονται ότι "δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, σ' αυτή τη φάση", έχουν πια πειστεί, όχι από θεωρητικολογίες, αλλά από την οδυνηρά αποκτημένη πείρα, για ένα πράγμα: ότι αυτοί δεν είναι εταίροι, είναι γκάνγκστερ, οικονομικοί δολοφόνοι και τρομοκράτες! Οτι η Ε.Ε. είναι η ένωση των διεθνών τοκογλύφων, η σύγχρονη φυλακή των λαών κι ότι πρέπει από αύριο κιόλας να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε πολύ σοβαρά, επίμονα και μεθοδικά για τη μεγάλη απόδραση!
Ακριβώς ο εμμονικός ευρωπαϊσμός ήταν το καθοριστικό στοιχείο που χαντάκωσε το επιτελείο που περιστοίχιζε τον Α. Τσίπρα- πράγμα που δεν θα ήταν τόσο τραγικό, αν αυτό το χρεοκοπημένο, πολιτικά και στρατηγικά, επιτελείο δεν είχε πάρει στο λαιμό του ένα λαό ολόκληρο. Το 2015 αποτέλεσε για τους εμμονικούς ευρωπαϊστές του ΣΥΡΙΖΑ ό,τι ήταν το 1989 για τους οπαδούς του "υπαρκτού σοσιαλισμού": η στιγμή της αλήθειας, που διέλυσε βίαια το κοσμοείδωλό τους, αποκαλύπτοντας τη φρικιαστική πραγματικότητα της "υπαρκτής Ευρώπης". Αντί για μια θαρραλέα "επανίδρυση", ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι επέμειναν δογματικά στη φαντασίωσή τους, εξακολουθώντας να βλέπουν μόνο αυτό που ζούσε μόνο στη φαντασία τους κι όχι αυτό που υπήρχε μπροστά στη μύτη τους.
Όμως δεν είναι η ώρα να γλύφουμε τις πληγές μας και να βγάζουμε το άχτι μας. Είναι η ώρα να κάνουμε την οδύνη πείσμα, τα παθήματα μαθήματα, τις ματαιωμένες ελπίδες απόφαση μιας καινούργιας στράτευσης. Είμαστε πολλοί, μπορούμε να γίνουμε πολύ περισσότεροι. Ένα μεγάλο και ισχυρό ρεύμα αγωνιστών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που, προς τιμήν τους, δεν υπογράφουν τη συμφωνία- σφαγείο, κι έδωσαν το παρόν σε όλους τους μεγάλους αγώνες, από τις πλατείες μέχρι το δημοψήφισμα. Δεν είναι μόνο το ούτως ή άλλως ισχυρό και συγκροτημένο ρεύμα της Αριστερής Πλατφόρμας. Μπορεί κι ένας εξωτερικός παρατηρητής να διαπιστώσει ότι η αγανάκτηση για την ταπεινωτική παράδοση τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας, από κάτω μέχρι πάνω, έτσι που τίποτα να μην είναι προδιαγεγραμμένο και όλα- ακόμη και τα φαινομενικά πιο απίθανα σενάρια- να είναι ενδεχόμενα το αμέσως προσεχές διάστημα.
Πέρα από τους πληγωμένους, αλλά ριζοσπαστικά ανήσυχους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ΜΑΡΣ και πολλοί αγωνιστές μέσα και γύρω από το ΚΚΕ, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε όλες τις μάχες του προηγούομενου διαστήματος, με ουσιώδη συμβολή στην επεξεργασία ενός εναλλακτικού προγράμματος ανατροπής. Αλλά και ένας ολόκληρος κόσμος, πέρα από κομματικά καλούπια και περιχαρακώσεις. Ταξικές συνδικαλιστικές κινήσεις, αντιφασιστικές συσπειρώσεις, δημοτικά και περιφερειακά σχήματα, πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης- ό,τι καλύτερο έβγαλε αυτή η πενταετία των σκληρών αγώνων και των πολύμορφων πρωτοβουλιών. Είναι οι επιτροπές αγώνα και στήριξης του ΟΧΙ, που πολλαπλασιάζονται πανελλαδικά, με την πρωτοποριακή συμμετοχή μιας νέας γενιάς που εισέβαλε ορμητικά στο προσκήνιο και ωρίμασε πολιτικά μέσα σε λίγες μέρες όσο θα ωρίμαζε σε κάμποσα χρόνια "ήσυχης" ζωής.
Ένας ολόκληρος κύκλος έκλεισε οριστικά τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου. Τώρα είναι μια καινούργια μέρα, που μας καλεί σε μια καινούργια προσπάθεια. Ό,τι χάθηκε σε χρόνο, μπορεί να κερδηθεί σε γνώση και βούληση. Είναι στο χέρι μας, αρκεί να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά, για ένα ευρύ, μαχόμενο πολιτικό μέτωπο της λαϊκής επιβίωσης, της υπεράσπισης της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας. Χωρίς μεγαλοστομίες και μικροηγεμονισμούς, αγκυλώσεις και ιδεολογισμούς, να δώσουμε έμπνευση, πρόγραμμα μάχης και προοπτική νίκης σ'αυτό το πλατύ, λαϊκό «Κίνημα της 5ης Ιουλίου» που συγκίνησε τον κόσμο όλο. Σ'αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς και πάνω σ' αυτήν θα κριθούμε όλοι.
iskra.gr

Αλέξη, το πρόβλημα σου δεν είναι η Ζωή κι ο Λαφαζάνης αλλά τα ΛΑΜΟΓΙΑ!


Ο Νίκος Συρίγος γράφει για το μοναδικό χαρτί που έχει να παίξει ο Τσίπρας: ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ κι όχι το κόμμα του.
Όποιος λέει στον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι, επιδιώκοντας να πείσει τον κόσμο ότι αυτό που έφερε από τις Βρυξέλλες είναι επιτυχία είναι ψεύτης και δρα εκ του πονηρού. Ο κόσμος έχει φάει ήδη δυο μνημόνια στα μούτρα, οι 10.000 άνθρωποι που αυτοκτόνησαν δεν γυρίζουν πίσω, οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι θα γίνουν περισσότεροι και τα τρία εκατομμύρια που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ακόμη περισσότεροι… Αυτή είναι η αλήθεια.
Και ο κόσμος απέδειξε από την εβδομάδα της σαπίλας και της προπαγάνδας που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος ότι δεν μασάει από παραμύθια. Ξέρει τι τον περιμένει και το ακόμη χειρότερο για όσους θεωρούν ότι μπορούν να τον κατευθύνουν είναι πως πια ξέρει και τι θέλει. Και αυτό που θέλει δεν είναι αυτό που του επιβλήθηκε από τα αρπακτικά της Γερμανίας και θα επικυρωθεί από τις ψήφους των… πειθαρχημένων σε συνεργασία με το σάπιο πολιτικό κατεστημένο. Το ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε έναν ακόμη βιασμό δεν σημαίνει όμως ότι θα χαλαρώσουμε για να τον απολαύσουμε.
Ο πρωθυπουργός έχει ένα τελευταίο και μοναδικό χαρτί για να παίξει ώστε να σώσει ότι σώζεται στη σχέση του με τον κόσμο. Να καθαρίσει την πατρίδα από τα λαμόγια και –ΝΑΙ- να βάλει στη φυλακή όλους αυτούς που συνέχισαν να αρμέγουν την αγελάδα, ακόμη και ακρωτηριασμένη! Από τους προδότες-πολιτικούς έως τους σάπιους καναλάρχες, όλοι αυτοί που μετέτραψαν την Ελλάδα σε Λαμογιστάν, πρέπει να πληρώσουν και να συμβάλλουν έστω και με αυτόν τον τρόπο στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης αλλά και στην προσπάθεια της χώρας να ξανασταθεί στα πόδια της. Το πρόβλημα σου, Αλέξη, δεν είναι η Ζωή και ο Λαφαζάνης. Είναι όλο αυτό το σύστημα που εδώ και 40 χρόνια μας πίνει το αίμα… Κι όποιος σου λέει το αντίθετο θέλει να σε τελειώσει πολιτικά. Τόσο απλά…
Υγ. Η λίστα που κατατέθηκε στην ΕΣΗΕΑ από τον Καμμένο, πρέπει να βγει στη δημοσιότητα, για να ξεχωρίσουν επιτέλους οι καλοί από τους κακούς. Το τσουβάλιασμα κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Παντού. Όχι μόνο στη δημοσιογραφία. Βγάλτε τα ονόματα στη φόρα. Να μάθει ο κόσμος σε ποιους… εμπιστεύεται την ενημέρωση του.


onsports.gr

ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑΟ Αλέξης Τσίπρας δεν ασχολήθηκε τυχαία με την πολιτική. Μπορεί να δήλωσε πρόσφατα ότι η πολιτική και η θέση του πρωθυπουργού δεν αποτελούν αυτοσκοπό για τον ίδιο, είναι περισσότερο από σίγουρο όμως, την ώρα που τα έλεγε αυτά, ότι αισθανόταν μέσα του, με το πάθος ενός ανθρώπου, που του αρέσει αυτό που κάνει, την πολιτική του πυξίδα να λειτουργεί σωστά και να τον οδηγεί σε ασφαλή ύδατα.

Αργότερα αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια τα σφάλματά του, τα οποία στην παρούσα φάση, λόγω απειρίας, θα μπορούσαν να στοιχίσουν κάτι δις. Βέβαια, όποιος διατυμπανίζει ότι δεν είναι κολλημένος με την καρέκλα του, εννοεί ακριβώς το αντίθετο, κάτι τέτοιο όμως αποτελεί αντικείμενο έρευνας σε μεταγενέστερο χρόνο.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, είναι σχεδόν σίγουρο, ότι εάν συναντήσει ισχυρή εσωκομματική αντίσταση, που θεωρείται και το πιθανότερο, θα παραδώσει την εξουσία παραιτούμενος -θα προηγηθεί η παραίτηση Καμμένου-σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με την ψήφο ανοχής του κόμματός του και του κόμματος των ΑΝ.ΕΛ. 

Έχοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα, αφ' ενός έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, να ασκεί κριτική ελέγχοντάς τους απόλυτα και αφ' εταίρου έναντι των συντρόφων του, τους οποίους δεν θα έχει προδώσει χάριν της όποιας εξουσίας θα προσπαθήσει να επανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Ούτε οι σύντροφοί του θα τον εγκαταλείψουν στην παρούσα φάση. Μπορεί κατά το παρελθόν να τους αιφνιδίασε, όπως έκανε με το Δημοψήφισμα, όταν απλά μπήκε στη σύσκεψη και τους άφησε άναυδους λέγοντάς τους πάω σε Δημοψήφισμα. Ακόμα ξύνονται να βρουν το δράστη της μεγάλης ιδέας, που τους εξέθεσε ανεπανόρθωτα.

Ο λιγότερο, μάλιστα, ενημερωμένος Βαρουφάκης, ο οποίος περιγράφει τώρα σε αυστραλιανό ραδιόφωνοτο βαρύ κλίμα που επικρατούσε στο Μαξίμου, όταν ο λαός πανηγύριζε για το "ΟΧΙ", αγνοούσε ότι βάσει συγκεκριμένου σχεδίου ο Τσίπρας ανέμενε την νίκη του "ΝΑΙ", προκειμένου να αντιμετωπίσει με άνεση τους σκληρούς του Eurogroup. Μετά ήρθε το "ΟΧΙ" κι έπεσαν οι πλερέζες γιατί γνώριζε ότι δε θα μπορούσε να το διαχειριστείΕάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, εκείνοι που σήμερα επαίρονται ότι του έδωσαν εντολή συμφωνίας και μη ρήξης, θα φέρουν πλέον ακέραια την ευθύνη εφαρμογής, αυτού του κατά τα άλλα δυσβάστακτου κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο θα οφείλουν να εκτελέσουν με επιτυχία, ανατρέποντας όλα τα εις βάρος τους προγνωστικά.

Είναι φανερό ότι στην πορεία θα έχει όλο τον χρόνο να δικαιωθεί. 

Σε περίπτωση επιτυχίας των μέτρων, θα έχει στηρίξει ένα πετυχημένο μοντέλο. 

Αντίθετα, εάν η ασθμαίνουσα σήμερα αντιπολίτευση, σε επίπεδο διακυβέρνησης τα κάνει μαντάρα, θα επανέλθει δικαιωμένος για τις επιλογές του, επιτυγχάνοντας μία σαρωτική νίκη στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε.

Ο καιρός γαρ εγγύς...zougla.gr