Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

Έως την Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση των καναλιών και τις τηλεοπτικές συχνότητες, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.
Όπως είπε είναι ζήτημα ημερών να κατατεθεί το νομοσχέδιο το εκπονείται εδώ και μήνες σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Ο κ. Σπίρτζης δεν έκανε γνωστό το πλαφόν που θα οριστεί σε σχέση με τον μέγιστο αριθμό τόσο εθνικών, όσο και περιφερειακών καναλιών που θα αδειοδοτηθούν, ωστόσο επισήμανε πως με το νομοσχέδιο ο στόχος είναι «να σταματήσουν οι ιδιότυπες σχέσεις μεταξύ κυβερνήσεων και καναλαρχών».
Με το νομοσχέδιο καθορίζονται οι άδειες που θα δοθούν στα κανάλια και οι συχνότητες και η λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οι άδειες θα δοθούν στα κανάλια που θα καταθέσουν την μεγαλύτερη οικονομική προσφορά - με βάση την τιμή εκκίνησης. Μάλιστα ο κ. Σπίρτζης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια κανάλια να μείνουν εκτός διαγωνισμού εάν προσφέρουν χαμηλότερο τίμημα.
Παράλληλα υπογράμμισε πως θα μπουν προδιαγραφές για τη λειτουργία των καναλιών, τα οποία πλέον θα έχουν μόνιμη άδεια και δεν θα υποχρεούνται σε «ιδιότυπο νταλαβέρι» με το πολιτικό σύστημα, προκειμένου να ανανεώνονται οι προσωρινές άδειες. «Από την άλλη μεριά πρέπει να δούμε και πώς λειτουργούν αυτά τα κανάλια. Είναι βιώσιμες εταιρίες; Είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή τα ΜΜΕ» είπε, μιλώντας για πυλώνα «της μη δημοκρατίας».
Ο Χρήστος Σπίρτζης, αναφερόμενος στον διαγωνισμό της ΕΕΤΤ για τις ψηφιακές συχνότητες, τον φάκελο του οποίου κατέθεσε στην Εισαγγελία, σημείωσε ότι υπήρξε μόνο μία συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία, αυτή της DIGEA, στην οποία μέτοχοι είναι τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών μίλησε για «πάρα πολλές πλημμέλειες» από πλευράς ΕΕΤΤ, σημειώνοντας ότι ανατέθηκε στην DIGEA και η παροχή δικτύου για τα περιφερειακά κανάλια, χωρίς διαγωνισμό. Επίσης, άσκησε κριτική στην ΕΕΤΤ ότι αφ' ενός υπήρχε νόμος για το ασυμβίβαστο μεταξύ παρόχου δικτύου και παρόχου περιεχομένου και αφ' ετέρου τροποποιήθηκαν εν μέσω του διαγωνισμού δύο βασικοί όροι του, δηλαδή ο χρόνος υλοποίησης του σχεδίου κάλυψης και το χρηματοοικονομικό μοντέλο.
Για την DIGEA σημείωσε ότι ο διαγωνισμός προέβλεπε εκπομπή από 275 σημεία, όπως προέβλεπε μελέτη του πρώην υπουργείου Υποδομών, όμως κατοπινή υπουργική απόφαση τα μείωσε σε 157 - εν μέσω του διαγωνισμού - με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι της επαρχίας να μην έχει σήμα. «Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να ρίξει το κόστος της επένδυσης χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση για το ποιες περιοχές θα έχουν σήμα, για το εάν καλύπτονται στοιχειωδώς κανονισμοί και οδηγίες και χωρίς κανενός είδους νομότυπη διαδικασία» τόνισε.
«Δεν έχουμε ίχνος εκδικητικότητας, δεν είμαστε ο Σόιμπλε, ούτε έχουμε εκδικητικές συμπεριφορές έναντι κανενός» είπε και σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τις πρακτικές των προηγουμένων. «Όποιος έχει παρανομήσει, θα ακολουθεί άλλους δρόμους» τόνισε. Ο κ. Σπίρτζης άσκησε κριτική στα ιδιωτικά κανάλια για την στάση που τήρησαν την περίοδο του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι δεν εξυπηρέτησαν την δημοκρατία, αλλά συγκεκριμένα συμφέροντα και πολιτικές.
Επίσης, σημείωσε ότι «δεν είναι και τόσο μεγάλος ο αριθμός των εργαζομένων» στα ιδιωτικά κανάλια και υπογράμμισε ότι την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, ορισμένα εξ αυτών ζήτησαν από τους υπαλλήλους τους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μείωση αποδοχών 30%.
Ο κ. Σπίρτζης άφησε αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση σημειώνοντας τόσο η ΕΡΤ όσο και η ΝΕΡΙΤ επιχείρησαν να κάνουν διαγωνισμό για την προμήθεια πομπών για ψηφιακή εκπομπή, αλλά δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα σήμερα να πληρώνει 190 χιλιάδες ευρώ τον μήνα στην DIGEA. Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε η δήλωση ότι η Τρόικα έχει εκφράσει τις αμφιβολίες της για αυτή την πρωτοβουλία. «Προφανώς οι απόψεις των εταίρων μας φιλοξενήθηκαν πολύ περισσότερο σε αυτά τα κανάλια παρά οι απόψεις των κομμάτων που δεν συμφωνούν με το ΝΑΙ».



tvxs.gr