Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΣΕ ΛΗΜΝΟ ΚΑΙ ΛΕΣΒΟ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


ΘΕΜΑ:   «Επίσκεψη Περιφερειακής Ομοσπονδίας Α.μεΑ. Βορείου Αιγαίου στη Λέσβο και τη Λήμνο»
                                      
Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου πρόκειται να επισκεφθεί τα νησιά της Λέσβου και της Λήμνου από τις 23 έως τις 26 Νοεμβρίου, κατόπιν πρόσκλησης των πρωτοβάθμιων σωματείων της.     
Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των Ατόμων με Αναπηρία και του λαού στη Λήμνο, τη Λέσβο, αλλά και σε όλο το Αιγαίο. Ιδιαίτερα για το νησί της Λήμνου, είναι απαράδεκτη η κατάργηση σειράς στοιχειωδών υπηρεσιών στην Υγεία-Πρόνοια, την Παιδεία, τις συγκοινωνίες, και αλλού με ολέθριες συνέπειες για το λαό της Λήμνου και ιδιαίτερα για τα Άτομα με Αναπηρία, τους χρονίως πάσχοντες και τις οικογένειές τους.
Όπως αναφέρεται και στο κάλεσμα των φορέων της Λήμνου όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων, που μέσω του μανδύα της τρόικας και του μνημονίου, οδήγησαν και οδηγούν τον ελληνικό λαό στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, και το Λημνιακό λαό στην υποβάθμιση, την υστέρηση και την απομόνωση.
Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι αυτές οι πολιτικές επιλογές κανένα πρόβλημα δε λύνουν, αλλά αντιθέτως δημιουργούν νέα, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για τα νησιά μας στο παρόν και το μέλλον, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν ούτε καν οι ζωτικές ανάγκες επιβίωσης μας.
Η επίσκεψή μας στη Λήμνο έχει σκοπό την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας προς τον δίκαιο αγώνα του Λημνιακού Λαού για άμεση ανάκληση αυτών των μέτρων καθώς και την έκκληση προς όλους τους κατοίκους, εργαζόμενους, ΑμεΑ να συνειδητοποιήσουν τη σημερινή κατάσταση, η οποία θα χειροτερέψει και να πάρουν μέρος στους αγώνες, γιατί όσο δεν συγκρουόμαστε με αυτές τις πολιτικές, όσο δεν αισθάνονται την οργανωμένη δύναμή μας να μεγαλώνει, δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν την αντιλαϊκή πολιτική που μας εξαθλιώνει και οδηγεί τα νησιά μας δεκαετίες πίσω και στην ερήμωση!!!.

Λίγο πολύ η κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά μας είναι κοινή. Ελπίδα δίνει η πρόσφατη απόφαση για την ακτοπλοΐα, που ελήφθη από τους φορείς (Εργατικό Κέντρο Λέσβου, Ε.Κ. Σάμου, Ε.Κ. Β.Δωδεκανήσου, ΠΕΜΕΝ, ΠΕΚΠΜΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΕΝ), την οποία στηρίζει το ΔΣ της Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α., καλώντας μαζικά στην πάλη για τη ζωτική ανάγκη των συγκοινωνιών, που βρίσκονται στα χέρια των ορέξεων των λίγων.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ -  ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ
ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ
            

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΙΜΠΕΡΤΡΟΛΑ - ΡΟΚΑ , ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ


Εκδήλωση με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε σχέση με νησιά όπως η Λήμνος, η Λέσβος και η Χίος και οι θέσεις του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στη Μυτιλήνη, με πρωτοβουλία της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ και κύριο ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ



Στη γραμμή που έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης με πρόσφατη συνέντευξη του κινήθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει ενημέρωσης της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Διαβεβαίωσε μεν ότι «δεν πρόκειται να βάλωτην υπογραφή μου σε καμία απόλυση», ωστόσο λίγο αργότερα έδωσε την κρίσιμη διευκρίνιση:

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΧΙΟΠΟΛΙΤΗΣ


Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΧΙΟΠΟΛΙΤΗΣ (1785 -1807) Ένας νεαρός αθλητής της πίστεως από τη Χίο αγιάζει με το αίμα του την ένδοξη μικρασιατική γη

E-mailΕκτύπωσηPDF
AgGeorgXiopolitis1Ανάμεσα στους πολυάριθμους αγίους, που ανέδειξε η Πρόνοια του Θεού στο μυροβόλο και ευλογημένο νησί της Χίου συναριθμείται και ο Άγιος ένδοξος νεομάρτυς Γεώργιος ο Χιοπολίτης, που μαρτύρησε στις 26 Νοεμβρίου 1807 στις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της αγιοτόκου και μαρτυρικής μικρασιατικής γης. Επ’ ευκαιρία της ιεράς μνήμης του θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε την αγωνιστική μορφή του νεαρού αθλητή της πίστεως μας, που μαρτύρησε για τον Χριστό στα δύσκολα και σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας και προσφέρει στον σημερινό άνθρωπο της πνευματικά αποβιταμινωμένης και θρησκευτικά αδιάφορης εποχής μας ένα φωτεινό παράδειγμα φλογερής πίστεως και ακμαίου φρονήματος.
Ο Άγιος Γεώργιος ο Χιοπολίτης γεννήθηκε το 1785 στο χωριό Πιτυός της βόρειας Χίου. Οι γονείς του ονομάζονταν Παρασκευάς και Αγγερώ, αλλά σε ηλικία μόλις εννέα μηνών πεθαίνει η μητέρα του. Ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε και παρέδωσε τον μικρό Γεώργιο σε ένα ξυλογλύπτη για να μάθει κοντά του την ξυλογλυπτική τέχνη. Ο τεχνίτης τον πήρε μαζί του στα Ψαρά και εκεί ανέλαβαν από κοινού την κατασκευή του τέμπλου του ναού του Αγίου Νικολάου. Από τα Ψαρά έφυγε όμως κρυφά ο Γεώργιος μαζί με άλλους και έφτασε στην Καβάλα. Εκεί συνελήφθη να κόβει καρπούζια σε έναν κήπο και οδηγήθηκε στον κριτή, όπου από φόβο αρνήθηκε τη χριστιανική του πίστη. Έτσι ο Γεώργιος από χριστιανός έγινε μωαμεθανός και άρχισε να εργάζεται κοντά σε Τούρκους. Στο μεταξύ ο πατέρας του και οι συγγενείς του δεν γνώριζαν τίποτα από αυτά και ούτε ήξεραν, πού βρίσκεται. Κάποια ημέρα έφτασε ο Γεώργιος στη Χίο με ένα καΐκι φορτωμένο καρπούζια. Κάποιος συγγενής του τον αναγνώρισε και έτρεξε για να τον χαιρετίσει. Φτάνοντας όμως κοντά του, άκουσε κάποιον από το πλήρωμα να τον φωνάζει με το τουρκικό όνομα Αχμέτ. Ο συγγενής ξαφνιάστηκε και ρώτησε το παιδί, γιατί τον φώναζαν Αχμέτ και όχι Γεώργιο. Ο μικρός έτρεξε στο καΐκι και μέχρι να ειδοποιηθεί ο πατέρας του, το πλοίο έφυγε από τη Χίο. Δεν πέρασε πολύς καιρός και ο Γεώργιος ξανάρθε στη Χίο για να επισκεφθεί τον πατέρα του, ο οποίος όμως απουσίαζε σε ταξίδι. Έφυγε απογοητευμένος, αλλά αποφασισμένος να συναντήσει τον πατέρα του και να του εκμυστηρευτεί το παράπτωμά του. Γι’ αυτό ήρθε και πάλι στη Χίο και μάλιστα αυτή τη φορά φορώντας χριστιανικά ενδύματα. Με δάκρυα ζήτησε από τον πατέρα του να τον συγχωρέσει και να τον βοηθήσει να επανορθώσει. Ο πατέρας του τον οδήγησε στον πνευματικό της ενορίας του για να τον καθοδηγήσει πνευματικά και να τον ενισχύσει στην πίστη του. Όμως ο κίνδυνος για τον νεαρό Γεώργιο ήταν μεγάλος, αφού οι Τούρκοι θα προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν στον μωαμεθανισμό. Γι’ αυτό και ο πατέρας του τον έστειλε στις Κυδωνιές, το σημερινό Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, όπου τον παρέδωσε σε έναν καλό χριστιανό και στον οποίο αποκάλυψε, τί είχε συμβεί στο παιδί του. Ο χριστιανός αυτός τον έστειλε έξω από την πόλη για να είναι περισσότερο ασφαλής. Εκεί έμεινε δέκα χρόνια διάγοντας χριστιανικό βίο και δουλεύοντας τίμια και αποδοτικά.
Όταν ο Γεώργιος έγινε είκοσι ετών, ξεθάρρεψε και αποφάσισε να πάει στην πόλη των Κυδωνιών για να μείνει και να εργασθεί. Έχοντας μάλιστα αποκτήσει πολλούς φίλους, νοίκιασε ένα δωμάτιο στο σπίτι μίας γερόντισσας στις Κυδωνιές, που τον φρόντιζε σαν παιδί της και γνώριζε το παράπτωμά του. Ο πατέρας του όμως ανησυχούσε για την τύχη του παιδιού του και πρότεινε στον Γεώργιο να γίνει ναυτικός και να τον βάλει σε ρώσικο πλοίο.
AgGeorgXiopolitis2Ο Γεώργιος όμως ήταν ευχαριστημένος με τη ζωή του και αρνήθηκε την πρόταση του πατέρα του. Γνώρισε μάλιστα και μία κοπέλα και σε ηλικία είκοσι δύο ετών αρραβωνιάσθηκε. Προτού γίνουν οι αρραβώνες, οι συγγενείς της κοπέλας ζήτησαν τη γνώμη της γερόντισσας, που φρόντιζε τον Γεώργιο. Εκείνη είπε τη γνώμη της, αλλά μεταξύ των άλλων αποκάλυψε το μυστικό του παιδιού, ότι δηλαδή στα παιδικά του χρόνια είχε γίνει μωαμεθανός. Το γεγονός αυτό δεν επηρέασε καθόλου τον αρραβώνα, αφού ο Γεώργιος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους. Μετά τους αρραβώνες άρχισε να ετοιμάζεται για γάμο. Του χρειαζόταν όμως χρήματα και γι’ αυτό ζήτησε από τον αδελφό της κοπέλας του τα δανεικά χρήματα, που του είχε δώσει. Ο αδελφός αρνήθηκε να τα δώσει και για να τον εκδικηθεί, τον κατήγγειλε στις τουρκικές αρχές, ότι είναι εξωμότης. Οι φίλοι του Γεωργίου έμαθαν το θλιβερό αυτό γεγονός και άρχισαν να τον παρακινούν να φύγει από τις Κυδωνιές για να σωθεί. Ο Γεώργιος όμως έμεινε εκεί, αποφασισμένος να μαρτυρήσει για τη χριστιανική του πίστη. Διατάχθηκε η σύλληψή του, αλλά ο Γεώργιος παραδόθηκε μόνος του και οδηγήθηκε στον Τούρκο διοικητή, όπου επέδειξε με γενναιότητα τη σθεναρή και αμετακίνητη πίστη του στον ένα και αληθινό Θεό.
Στις 8 Νοεμβρίου 1807 τον οδήγησαν και τον έκλεισαν στη φυλακή, όπου έμεινε δεκαεπτά ημέρες, υπομένοντας πολλά βασανιστήρια. Οι Τούρκοι επιχείρησαν πολλές φορές με υποσχέσεις, πιέσεις και απειλές να του αλλάξουν το χριστιανικό του φρόνημα, αλλά ο Γεώργιος ομολογούσε πάντοτε με παρρησία την πίστη του στον Χριστό. Ο ευσεβής λαός των Κυδωνιών, που τόσο αγαπούσε τον νεαρό Γεώργιο, προσευχόταν στον Θεό για να τον ενισχύσει στον αγώνα του, ώστε να μείνει σταθερός και ακλόνητος στην πίστη του, ενώ μέσα στη φυλακή ένας καλός χριστιανός τον παρηγορούσε και τον στήριζε πνευματικά.
Στις 24 Νοεμβρίου βγήκε η απόφαση να θανατωθεί με αποκεφαλισμό. Οι χριστιανοί τον ειδοποίησαν και μάλιστα αποφάσισαν να στείλουν στη φυλακή ιερέα για να τον εξομολογήσει και να τον κοινωνήσει. Για να επιτευχθεί αυτό, ένας ιερέας προφασίσθηκε, ότι μάλωσε με έναν χριστιανό και έτσι φυλακίσθηκε από τους Τούρκους. Ο Γεώργιος εξομολογήθηκε και κοινώνησε μέσα στη φυλακή και ανέμενε πλέον με χαρά και ηρεμία να αξιωθεί του μαρτυρίου. Το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου συγκεντρώθηκε πλήθος χριστιανών στον ναό, όπου τελέσθηκε ολονύκτια αγρυπνία για την πνευματική ενίσχυση του νεαρού αθλητή της πίστεως. Αλλά ο κόσμος έχοντας πληροφορηθεί τη θανατική καταδίκη του Γεωργίου, άρχισε να συγκεντρώνεται στην αγορά, ενώ άλλοι βρίσκονταν έξω από τη φυλακή. Οι Τούρκοι ανησύχησαν από το πλήθος των συγκεντρωμένων χριστιανών στα διάφορα σημεία της πόλης και γι’ αυτό έστειλαν δύο χωροφύλακες για να τους διασκορπίσει. Ο Τούρκος αγάς διέταξε να βγάλουν τον Γεώργιο από τη φυλακή και να τον οδηγήσουν στον τόπο της εκτελέσεως. Στην πορεία του προς τον τόπο αυτό ο Γεώργιος ζητούσε από τους χριστιανούς, που συναντούσε, να τον συγχωρέσουν και τους παρακαλούσε να προσευχηθούν γι’ αυτόν. Μόλις έφτασε στον τόπο της εκτελέσεως γονάτισε πάνω στην πλάκα και έσκυψε το κεφάλι. Ο δήμιος τον ρώτησε , αν έχει μετανιώσει, αλλά ο θαρραλέος Γεώργιος απάντησε, ότι είναι χριστιανός και θα πεθάνει για τον Χριστό. Τότε του έριξε μια τουφεκιά στην πλάτη και αμέσως πήρε φωτιά το ένδυμα του μάρτυρα. Άφθονο αίμα άρχισε να τρέχει, αλλά ο Γεώργιος έμεινε σταθερός και ακλόνητος στην πίστη του. Στη συνέχεια ο δήμιος του χάραξε τον λαιμό με ένα μαχαίρι και ακολούθως με ορμή τον κτύπησε τόσο δυνατά, ώστε το μαχαίρι σφηνώθηκε στον τράχηλο. Με υπομονή και καρτερία υπέμεινε ο Γεώργιος το επίγειο μαρτυρικό του τέλος μέχρι που τον αποκεφάλισαν. Ο αποκεφαλισμός του Αγίου έλαβε χώρα στις 26 Νοεμβρίου 1807 και η αγία ψυχή του εικοσιδιάχρονου γενναίου αθλητή της πίστεως μετέβη στον Πανάγαθο Θεό, που τόσο αγάπησε.
Μετά το μαρτυρικό τέλος του Αγίου ο συγκεντρωμένος κόσμος ξεχύθηκε με πόνο πάνω στο ζεστό κορμί του. Γράφει χαρακτηριστικά ο Αϊβαλιώτης λογοτέχνης Φώτης Κόντογλου: «Τότε ούλος κείνος ο κόσμος χύθηκε έξω φρενών απάνου στο ζεστό κορμί. Και άλλος σφούγγιζε το αίμα, άλλος ασπαζόταν τ’ άγιο λείψανο ή την πλάκα, άλλος ξέσκιζε ένα κομμάτι απ’ το ρούχο του, άλλος δόξαζε τον Θεό. Μάταια τα τουρκιά τους χτυπούσανε με τα ραβδιά και τους κλωτσούσανε. Ο αγάς πρόσταξε να τους βαρέσουνε στα καλά, κι οι τούρκοι βάνανε τις φωνές και πέσανε με γυμνά σπαθιά απάνου στους χριστιανούς. Οι κακόμοιροι οι χριστιανοί σκορπίσανε φωνάζοντας «Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον» κι άλλος έχασε το φανάρι του, άλλος το ραβδί του, άλλος τα παπούτσια του, άλλος το καλπάκι του…».
Το λείψανο του Αγίου πετάχθηκε σε ρεματιά έξω από την πόλη σύμφωνα με μια εκδοχή ή ρίχθηκε στη θάλασσα σύμφωνα με άλλη. Οι χριστιανοί το περισυνέλεξαν και το πήγαν στο ερημονήσι Νησοπούλα, που βρίσκεται έξω από το Αϊβαλί, όπου και το ενταφίασαν. Μετά από χρόνια έγινε η ανακομιδή του ιερού λειψάνου και το τοποθέτησαν σε ναό, που ανεγέρθηκε προς τιμήν του Αγίου, στον τόπο του μαρτυρίου του. Μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 τελούνταν στις Κυδωνιές μεγάλη πανήγυρις προς τιμήν του Αγίου, που είναι ο πολιούχος και προστάτης άγιος των απανταχού της Γης Κυδωνιατών.
AgGeorgXiopolitis3
Σήμερα ο Άγιος Γεώργιος ο Χιοπολίτης εορτάζεται από τους μικρασιάτες πρόσφυγες των Κυδωνιών στους ιερούς ναούς του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου στην πόλη της Μυτιλήνης, αλλά και στο χωριό Νέες Κυδωνιές της Λέσβου, όπου ο ενοριακός ναός τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου. Στη Χίο ο Άγιος τιμάται στον ομώνυμο ιερό ναό του στο χωριό Πιτυός, που εγκαινιάσθηκε στις 11 Αυγούστου 2001, ενώ ναοί προς τιμήν του Αγίου έχουν επίσης ανεγερθεί στο Άκτιο Πρεβέζης και στον Διόνυσο Αττικής. Ιερά λείψανα του Αγίου φυλάσσονται στην Παναγιούδα της Λέσβου και στην Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλιού στη Σαντορίνη, ενώ παλαιά εικόνα του νεομάρτυρος, φιλοτεχνημένη το 1847, φυλάσσεται στον ιερό μητροπολιτικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου ο Άγιος τιμάται ως προστάτης της συντεχνίας των αρτοποιών. Επίσης το ασημένιο περικάλυμμα της κάρας του Αγίου πουλήθηκε από τους Τούρκους σε κάποιο Γερμανό, ο οποίος το μεταπούλησε σε χριστιανό και εκείνος το δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη των Αθηνών, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Στις 26 Νοεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά μαζί με τον λαοφιλή προστάτη των παιδιών Άγιο Στυλιανό και τον πολιούχο της ιστορικής πόλεως της Σπάρτης Όσιο Νίκωνα τον Μετανοείτε και έναν νεαρό αθλητή της πίστεως, τον Άγιο ένδοξο νεομάρτυρα Γεώργιο τον Χιοπολίτη, ο οποίος μας καλεί να αφυπνιστούμε πνευματικά και να επαναπροσδιορίσουμε την κατά Χριστόν πνευματική μας πορεία. 
Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτικός

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ


Μέσα στο κλίμα της διεθνούς κρίσης η Ελλάδα στερεί από τους πολίτες της τα απαραίτητα για την επιβίωση. Σκοπός αυτού είναι η μείωση των εξόδων κ η αύξηση των εισόδων, όπως χαρακτηριστικά μας λένε καθημερινά οι κυβερνώντες και η Τρόικα. Εξαιτίας αυτού όμως εμείς κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε τι θα πει «αυτονόητο». Γνωρίζω πως κάθε σημείο της Ελλάδας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όμως το κείμενο αυτό το γράφω για να θίξω αυτά που αντιμετωπίζει το νησί μου, η Λήμνος. Η Λήμνος, είναι ένα νησί 17.000 κατοίκων με την ιδιαιτερότητα να απέχει πολύ από τα άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια το νησί αντιμετωπίζει προβλήματα μείζονος σημασίας και οι κάτοικοι του κάνουν ότι μπορούν, ώστε να λυθούν και να μην αυξηθούν.
Είναι γνωστό το κλείσιμο των σχολείων σε χωριά όλης της χώρας. Ίσως όμως να μην είναι γνωστό πόσο δυσκολεύονται τα παιδιά να φτάσουν στις σχολικές αίθουσες. Έτσι και τα παιδιά της Λήμνου αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην μεταφορά τους, αφού το σχολείο απέχει τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα από το χωρίο τους. Οι αίθουσες είναι ελάχιστες αναλογικά με τον αριθμό των μαθητών, η περιφέρεια οφείλει χρήματα στους οδηγούς λεωφορείων και Taxi με αποτέλεσμα να μην μεταφέρουν τους μαθητές και τα γραφεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί έχουν κλείσει εδώ και ένα χρόνο. Ζητάμε απλώς το αυτονόητο. Ελεύθερη και δωρεάν παιδεία για τα παιδιά του νησιού μας.
Παράλληλα, με τις συγχωνεύσεις των σχολείων, η κυβέρνηση τώρα προχωρά και σε κλείσιμο-συγχωνεύσεις δημόσιων υπηρεσιών. Οι κάτοικοι της Λήμνου φωνάζουν «όχι» στο κλείσιμο της ΔOY του νησιού και στη συγχώνευση αυτής με τη ΔOY της Μυτιλήνης. Οι υπεύθυνοι γνωρίζουν πως η Λήμνος απέχει 6 ώρες ακτοπλοϊκά από τη Μυτιλήνη και ότι φυσικά δεν υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση; Οι υπεύθυνοι έχουν αναλογιστεί το κόστος και το χρόνο που πρέπει να ξοδέψει ο κάτοικος της Λήμνου, ώστε να μεταβεί στο νησί της Λέσβου για να βρεθεί στη ΔOY; Πιστεύω πως όχι. Τότε πως ζητούν την ένωση της ΔOY Λήμνου με αυτή της Μυτιλήνης; Η απάντηση τους είναι φυσικά για εξεύρεση χρημάτων για τη χώρα. Αν κλείσει η ΔOY της Λήμνου θα ακολουθήσουν με την ίδια λογική και άλλες υπηρεσίες του νησιού. Το νησί θα πάψει αν είναι αυτόνομο και βιώσιμο.
Και ως απόρροια όλης αυτής της κατάστασης το πλέον σημαντικότερο ζήτημα του νησιού είναι η υποβάθμιση του νοσοκομείου μας και κατ’ επέκταση της ζωής μας. Νησί που απέχει τόσο πολύ από το κοντινότερό του νησί χωρίς αυτόνομο νοσοκομείο; Ζήτημα για γέλια ή  για κλάματα; Πόσο ακόμα θα δυσκολέψει η ζωή μας; Εδώ μιλάμε για ζωές και δεν χωράνε απαντήσεις του τύπου «η χώρα χρειάζεται χρήματα». Η χώρα χρειάζεται χρήματα και εμείς χρειαζόμαστε τις ζωές μας. Αν το νοσοκομείο της Λήμνου γίνει Κέντρο Υγείας και υπάγεται διοικητικά στο νοσοκομείο Λέσβου τα προβλήματα θα είναι τεράστια. Δεν θα υπάρχουν γιατροί. Η Λέσβος καθότι μεγαλύτερο νησί χρειάζεται περισσότερους ιατρούς και επομένως, ποιοι θα έρχονται σε εμάς; Ο προϋπολογισμός και οι προμήθειες θα γίνονται από τη Μυτιλήνη. Τι σημαίνει αυτό; Θα μένουν στη Μυτιλήνη όσα χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης χρειάζεται το εκεί νοσοκομείο και ό,τι μένει θα στέλνεται στο δικό μας Κέντρο Υγείας. Όσον αφορά τα επείγοντα περιστατικά; Σε αυτές τις περιπτώσεις απλώς θα λέμε «ο Θεός είναι μεγάλος». Το περιστατικό, αφού εδώ δεν θα υπάρχουν ενδεχομένως οι κατάλληλοι γιατροί,  θα ταξιδεύει στη Μυτιλήνη αρχικά κι αν από κει κρίνεται απαραίτητο θα ταξιδεύει στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού. Μιλάμε απλώς για τραγικά πράγματα. Επιπλέον, οι αγροτικοί ιατροί που υπάρχουν στο νησί και εξυπηρετούν τους κατοίκους των χωριών, θα μένουν περισσότερο στο νοσοκομείο αναγκαστικά κι έτσι τα αγροτικά ιατρεία των χωριών, δεν θα λειτουργούν με την ίδια συχνότητα. Πριν αποφασίσετε για την υποβάθμιση του νοσοκομείου μας κύριε Υπουργέ ρωτήστε αν ο συνταξιούχος έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει από τη Λήμνο στη Μυτιλήνη για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Είναι σημαντικό να μάθετε πως πρακτικά δεν μπορεί!
Κλείσατε τα σχολεία των χωριών μας και η ζωή των μαθητών μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Κλείνετε τη ΔOY τη στιγμή που μας ζητάτε να είμαστε σωστοί με τις υποχρεώσεις μας και τους φόρους μας. Πληρώνουμε για να είναι ανοιχτή η ΔOY Λήμνου κύριοι! Οι συγκοινωνίες εντός και εκτός νησιού είναι απλώς άθλιες έως και ανύπαρκτες μερικές φορές και σαν τελευταία σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι θέλετε να μας στερήσετε το νοσοκομείο μας και την υγεία μας. Φτάνει πια! Η Λήμνος θέλει να ζήσει και θα το κάνει! Θα τη βρείτε μπροστά στα σχέδια σας από δω και πέρα. Θέλω να ζήσω στο νησί μου και δεν έχετε το δικαίωμα να μου το αρνηθείτε!!!
MΑΝΩΛΑΚΟΥΔΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η "ΑΠΕΙΛΗ" ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ



Την τελευταία (κατά τα φαινόμενα) προσπάθεια να διασώσει από οριστικό «φιάσκο» την υπόθεση διαθεσιμότητα - απολύσεις κάνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ρίχνοντας ουσιαστικά το «μπαλάκι» στους προϊσταμένους Γραφείων Προσωπικού, στην περίπτωση που υπάρξουν επιπλέον απολύσεις (αφού, όπως λέει, δεν έχει τα αναλυτικά στοιχεία των υπαλλήλων).

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;




Και ενώ το Πανεπιστήμιο μας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται σε τριήμερη αναστολή λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών του (κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του) και οι εργαζόμενοι στους δήμους των νησιών μας, στην περιφέρεια αλλά και σε άλλους τομείς του δημοσίου βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, την ίδια ώρα τα δικαιώματα των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα πλήττονται βάναυσα με τις διατάξεις που προωθούνται μετά τη ψήφιση του μνημονίου ΙΙΙ. Μέτρα χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, μέτρα για εμάς, χωρίς εμάς, που σπαράζουν την κοινωνική συνοχή των νησιών μας.

Τρεις πράσινοι ευρωβουλευτές, ο Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), ο Ραούλ Ρομέβα (Ισπανία) και ο Ρούι Ταβάρες (Πορτογαλία) ζητάνε με σχετική γραπτή ερώτησή τους να μάθουν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την διαπίστωση της Επιτροπής Συνδικαλιστικής Ελευθερίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (I.L.O.) για εκτεταμένο έλλειμμα κοινωνικού διαλόγου στα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα και επηρεάζουν τα δικαιώματα εργοδοτών και συνδικάτων σχετικά με την οργάνωση, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κοινωνικό διάλογοΣτην ανακοίνωση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας επισημαίνεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμμετέχουν πλήρως στον καθορισμό των περαιτέρω αλλαγών στο πλαίσιο των συμφωνιών με την Τρόικα που άπτονται θεμάτων σχετικών με τα δικαιώματα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι 3 πράσινοι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι μεταξύ των θεμελιωδών αρχών της Δ.Ο.Ε. Η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για την Ελευθερία του Συνεταιρίζεσθαι, Σύμβαση, αρ. 87 και τη Σύμβαση Σχετικά με το Δικαίωμα Οργάνωσης και Συλλογικής Διαπραγματεύσεως, αρ. 98. Τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν επίσης επικυρώσει αυτές τις Συμβάσεις. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο κοινωνικός διάλογος αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Δικαίωμα διαπραγμάτευσης και συλλογικών δράσεων») και στο άρθρο 12 του Κοινοτικού Χάρτη των Θεμελιωδών Κοινωνικών Δικαιωμάτων των Εργαζομένων του 1989.

Οι τρεις πράσινοι ευρωβουλευτές ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους ενημερώσει:
α. Πως προτίθεται να αντιδράσει και σε ποιες ενέργειες θα προβεί σε συνέχεια των διαπιστώσεων της έκθεσης;
β. Ποια ήταν η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο εντός της Τρόικας;
γ. Αν θεωρεί πως οι νέες συστάσεις παραβιάζουν το άρθρο 28 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την Αρχή της Επικουρικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
δ. Προτίθεται να αποσύρει τις συγκεκριμένες συστάσεις προκειμένου να προστατεύσει τον κοινωνικό διάλογο και το δικαίωμα για  συλλογικές διαπραγματεύσεις στις υπό διάσωση χώρες.

Περιφερειακή Οργάνωση Βόρειου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων
Περισσότερες πληροφορίες: Μιχάλης Μπάκας 6944654785



Αναλυτικότερα

Όπως είναι γνωστό η ΔΟΕ τόνισε την ανάγκη παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το θέμα του ελλείμματος κοινωνικού διαλόγου και κάλεσε για μόνιμο και εντατικό κοινωνικό διάλογο για τα ζητήματα που τέθηκαν, με σκοπό την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου κοινού οράματος για τις εργασιακές σχέσεις σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και την ουσιαστική αναγνώριση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αν και τα μέτρα αυτά ελήφθησαν μέσα σε ένα σοβαρό και έκτακτο πλαίσιο που προκλήθηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η Επιτροπή της ΔΟΕ διαπίστωσε ότι υπήρχαν μια σειρά από επανειλημμένες και εκτεταμένες παρεμβάσεις στην ελεύθερη και εκούσια συλλογική διαπραγμάτευση και ένα σημαντικό έλλειμμα του κοινωνικού διαλόγου. Συνεπώς, υπογράμμισε την ανάγκη να προωθηθεί και να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο για αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Σχετικά ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Η ανακοίνωση της Επιτροπής τη Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας έρχεται να επισημάνει τις σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και δικαιωμάτων που σχετίζονται με το δικαίωμα των εργαζόμενων να διαπραγματεύονται ελεύθερα και συλλογικά τις αμοιβές τους και τις λοιπές παροχές τους. Επιπλέον, τα νέα πρόσφατα μέτρα περιλαμβάνουν διατάξεις που προτρέπουν σε κατάργηση της ελεύθερης διαπραγμάτευσης των μισθών χωρίς κρατική παρέμβαση και προωθούν τον ορισμό κατώτατων μισθολογίων με νόμο. Είναι δυνατόν η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων να ταυτίζεται με την διάλυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου;
Η αντιμετώπιση του χρέους και του ελλείμματος μπορεί και πρέπει να γίνει με ένταση του κοινωνικού διαλόγου και με διαπραγματεύσεις για την προώθηση της καινοτομίας, του περιορισμού της σπατάλης, της αναβάθμισης της παραγωγικής βάσης της χώρας, με αλλαγές στη διοίκηση και στο αναπτυξιακό μοντέλο. Άλλες χώρες το πέτυχαν στο παρελθόν, γιατί όχι και η Ελλάδα;
Ένα αυταρχικό μοντέλο που διαλύει τις κοινωνικές σχέσεις και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο δεν είναι αποδεκτό και οδηγεί σε δημοκρατική απονομιμοποίηση και όχι σε μεταρρύθμιση με τη στήριξη της κοινωνίας. Η δημοσιονομική εξυγίανση από μέσο για βελτίωση της βιωσιμότητας της κοινωνίας και της ζωής των μελλοντικών γενεών έχει μετατραπεί σε εργαλείο καταστροφής της ζωής των πολιτών. Έχει αναδειχθεί σε αυτοσκοπό στο πλαίσιο μιας κυνικής λογιστικής υπόθεση που αποτυγχάνει τελικώς να προωθήσει ισορροπημένα μέτρα που να έχουν ένα κοινωνικά δίκαιο αποτέλεσμα.
Οι αγώνες της ανθρωπότητας για να κατοχυρωθούν και να προστατευθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα θα πεταχτούν στα σκουπίδια με προτροπή ορισμένων τεχνοκρατών στο όνομα κάποιων αριθμών;"
Η ερώτηση των πράσινων ευρωβουλευτών
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Νίκου Χρυσόγελου, του Ραούλ Ρομέβα και του Ρούι Ταβάρες:
"Η Επιτροπή της ΔΟΕ σχετικά με την Ελευθερία του Συνεταιρίζεσθαι εξέτασε την καταγγελία που υπέβαλε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και υποστηρίζεται από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Εργατικών Κέντρων, σχετικά με τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα κατά τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο του διεθνούς μηχανισμού δανείου που συμφωνήθηκε με την τρόικα (ΕΚ, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Η Επιτροπή αυτή αποτελεί Διοικητικό όργανο και αποτελείται από έναν ανεξάρτητο πρόεδρο και έξι εκπροσώπους που προέρχονται από κυβερνήσεις, εργοδότες και εργαζόμενους.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι υπήρχε μια σειρά από επανειλημμένες και εκτεταμένες παρεμβάσεις σε ελεύθερες και εκούσιες συλλογικές διαπραγματεύσεις και σημαντικό έλλειμμα κοινωνικού διαλόγου. Οι συστάσεις της τρόικας παρεμβαίνουν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είναι θεμελιώδεις για την ίδια τη βάση της δημοκρατίας και της κοινωνικής ειρήνης.
Η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι μεταξύ των θεμελιωδών αρχών της ΔΟΕ. Η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι Σύμβαση αρ. 87 και τη Σύμβαση σχετικά με το δικαίωμα οργάνωσης και συλλογικής διαπραγματεύσεως αρ. 98. Τα υπόλοιπα 26 Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν επίσης επικυρώσει αυτές τις συμβάσεις.
Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο κοινωνικός διάλογος αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Δικαίωμα διαπραγμάτευσης και συλλογικών δράσεων») και στο άρθρο 12 του Κοινοτικού Χάρτη των Θεμελιωδών Κοινωνικών Δικαιωμάτων των Εργαζομένων του 1989.
- Είναι ενήμερη η Κομισιόν για το γνώμη της Επιτροπής της ΔΟΕ σχετικά με την Ελευθερία του Συνεταιρίζεσθαι;
- Πώς σκοπεύει η Κομισιόν να αντιδράσει;
- Ποια είναι η θέση της Επιτροπής σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο στο εσωτερικό της τρόικα;
- Αποτελούν αυτές οι συστάσεις παραβίαση του άρθρου 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Αρχής Επικουρικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Προτίθεται η Επιτροπή να αποσύρει αυτές τις συστάσεις και να προστατεύσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο στις υπό διάσωση χώρες;»


Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) είναι η ειδικευμένη οργάνωση του ΟΗΕ που επιδιώκει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων. Καθορίζει τα διεθνή πρότυπα εργασίας με τη μορφή συμβάσεων και συστάσεων οι οποίες ορίζουν τα ελάχιστα πρότυπα των βασικών δικαιωμάτων εργασίαςhttp://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=article&id=10393&catid=25:-----un-system-directory&Itemid=32
Η Επιτροπή της ΔΟΕ εξέτασε σχετική καταγγελία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας και άλλων οργανώσεων σχετικά με τα διάφορα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα κατά τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο του διεθνούς δανειοληπτικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΣΚΟΥΝΗ



ΘΕΜΑ: Συνέντευξη Τύπου προέδρου ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση


Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι οι δήμοι δεν πρόκειται να συνηγορήσουν στο μέτρο της οριζόντιας διαθεσιμότητας έδωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Ένωσης.
Ο κ. Ασκούνης ξεκαθάρισε ότι με αυτό το μέτρο δημιουργείται εκρηκτική κατάσταση, απειλούνται με διάλυση οι υπηρεσίες των δήμων και με αποδιάρθρωση οι οργανισμοί τους.
«Κάποιοι στην κεντρική διοίκηση αναζητούν άλλοθι και ενδεχομένως συνενόχους για την αδυναμία τους να προχωρήσουν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Μόνη λύση αξιολόγηση και κινητικότητα
Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΚΕΔΕ η μόνη λύση είναι η αξιολόγηση του προσωπικού με προκαθορισμένα κριτήρια και η δυνατότητα κινητικότητας με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια και στόχο την κάλυψη σοβαρών ελλείψεων σε ΟΤΑ και δημόσιο.
«Αυτό αποτελεί τη μόνη ορθολογική και δίκαιη λύση του προβλήματος και όχι μία οριζόντια τυφλή πολιτική, που από τη μία στους δήμους με υπεράριθμο προσωπικό δε θα λύσει το πρόβλημα, ενώ από την άλλη στους δήμους με ελλειμματικό προσωπικό θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα» ο κ. Ασκούνης.
Η ΚΕΔΕ, όπως είπε χαρακτηριστικά, πολύ νωρίτερα από το Μεσοπρόθεσμο είχε θέσει το ζήτημα της αντιμετώπισης των αντιφάσεων στην κατανομή του προσωπικού που καταγράφονται στους δήμους.
Υπενθύμισε μάλιστα, σε ερώτημα αν οι δήμοι θα αποστείλουν καταλόγους, ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει σε απογραφή και επικαιροποίηση των στοιχείων των υπαλλήλων και  κατά συνέπεια τα έχει στη διάθεσή του.

Όχι στην αντισυνταγματική επιτροπεία, ναι στη διαφάνεια
Απορρίπτοντας την πλήρη επιτροπεία των Δήμων που εισάγει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του «κατ΄ επίφαση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» ο κ. Ασκούνης επεσήμανε ότι έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. «Λέμε ναι στη διαφάνεια και τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα, όχι όμως στην επιχειρούμενη αντισυνταγματική επιτροπεία» τόνισε ο πρόεδρος ΚΕΔΕ.
«Με πρόσχημα τον έλεγχο της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ οδηγούμαστε στην παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και τη λειτουργία των δήμων, αλλά και της ουσίας του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας», σημείωσε ο κ. Ασκούνης.
 «Οι θεσμοί πρέπει να συνεργάζονται και  να συνεννοούνται. Αν δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας, τότε επέρχεται σύγκρουση» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Αναφερόμενος μάλιστα με αναλυτικά στοιχεία στις δραματικές περικοπές που έχουν γίνει στους πόρους και το προσωπικό της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στη γενναία συμβολή των δήμων στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά «αν αυτή η πολιτική εφαρμοζόταν στο σύνολο του Κράτους, η χώρα θα είχε ήδη πρωτογενές πλεόνασμα και δε θα χρειαζόταν νέα επώδυνα και σκληρά μέτρα».
Ειδικότερα παρέθεσε τα εξής στοιχεία:
  • Η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνολικό  δημοσιονομικό χρέος της χώρας ανέρχεται σε μόλις 0,9%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης των 27, γεγονός που έχουν παραδεχθεί σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τόσο η ελληνική πολιτική ηγεσία, όσο και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ είναι καταγεγραμμένο και στο Μεσοπρόθεσμο.
  • Από το σύνολο του Δημοσίου χρέους 325 δις € η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχει με 2,5 δις €, εκ των οποίων 1,7 δις € δάνεια και 835 εκατ. € ληξιπρόθεσμα όταν οι περικοπές πόρων την τριετία 2009 – 2012 ανήλθαν σε 60% !!

  • Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η Ελληνική ΤΑ, τόσο το 2012, όσο και το 2013, αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα. Για να μπορέσει μία διαχείριση με τόσες περικοπές, να είναι πλεονασματική, σημαίνει ότι μόνο κακή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

  • Η μέχρι σήμερα συμμετοχή των δήμων στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλον φορέα του δημοσίου, αφού οι περικοπές στις επιχορηγήσεις των δήμων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό την τελευταία τριετία 2009- 2012 ξεπερνούν το 60%.

  • Από το 2010 μέχρι σήμερα με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι Δήμοι από 1.034 σε 325, τα Νομικά Πρόσωπα και οι Επιχειρήσεις των δήμων μειώθηκαν από 5.880 σε 1.138, οι Σχολικές Επιτροπές από 9.000 σε 850, κατά 81%, οι ειδικοί σύμβουλοι και οι συνεργάτες από 2.298 σε 940.

  • Σε ό,τι αφορά δε το προσωπικό, οι αποχωρήσεις των εργαζομένων στους δήμους στη διετία ξεπέρασαν ήδη τις 6.000, ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων έχει μειωθεί περισσότερο από 60%.

  • Με νέες περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις για το 2013 και αποψιλωμένες από το αναγκαίο προσωπικό υπηρεσίες, οι δήμοι καλούνται από την 1η Ιανουαρίου να ασκήσουν 200 νέες αρμοδιότητες, που αφορούν όλο το παραγωγικό φάσμα και τη λειτουργία του  κράτους. Αυτές είναι οι εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας και να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις των συμπολιτών μας.


Καμία αύξηση δημοτικών τελών
Οι αιρετοί δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία αύξηση δημοτικών τελών όπως έκανε γνωστό ο Κ. Ασκούνης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πολλοί δήμοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μειώσεις.
Διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό αφενός γιατί ακόμη και οι υπερχρεωμένοι  δήμοι μέσω της πρόσφατης ρύθμισης των χρεών, έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και αφετέρου γιατί οι δήμαρχοι συναισθάνονται ότι δεν μπορούν να προσθέσουν και άλλα φορολογικά βάρη στους πολίτες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Τελικές αποφάσεις στο συνέδριο

Με τη διαπίστωση ότι «το κλίμα είναι εκρηκτικό και ότι η Κυβέρνηση έχει ξεπεράσει το μέτρο» ο Κώστας Ασκούνης παρέπεμψε τις τελικές αποφάσεις των αιρετών για τον τρόπο που θα αντιδράσουν στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα αλλά και στις κατά τόπους αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ΠΕΔ που θα προηγηθούν.

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΣΒΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΤΟΥ 2009


Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, καθώς και προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με θέμα τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2009. Την Ερώτηση υπογράφουν συνολικά 8 Βουλευτές.

Η Ερώτηση αφορά 380 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συμμετείχαν στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2009, αρίστευσαν και έλαβαν ΦΕΚ διορισμού, παραμένουν όμως μέχρι σήμερα αδιόριστοι.

Παρά το γεγονός ότι, στο πλαίσιο ήδη του πρώτου μνημονίου, οι εκπαιδευτικοί εντάχθηκαν πλήρως στο ενιαίο μισθολόγιο και στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και συνεπώς, πρέπει να διορίζονται μόνο με ΦΕΚ από τον ΑΣΕΠ, εξακολουθεί και εφαρμόζεται το άρθρο 9 του Νόμου 3848/2010 της πρώην Υπουργού Παιδείας, κας. Άννας Διαμαντοπούλου. Βάσει του συγκεκριμένου άρθρου διορίζονται εκπαιδευτικοί που είτε απέτυχαν να πάρουν ΦΕΚ, είτε δε συμμετείχαν στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2009. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής έχουν διοριστεί ήδη 3.604 εκπαιδευτικοί α΄ βάθμιας και β’  βάθμιας εκπαίδευσης (2.825 το 2010, 554 το 2011 και 225 το 2012) με αυτόν τον τρόπο.

Με πρωτοβουλία λοιπόν του Βουλευτή, Παύλου Βογιατζή, ερωτώνται οι Υπουργοί για ποιο λόγο παραμένει σε ισχύ το συγκεκριμένο άρθρο, καθώς και για ποιο λόγο παραμένουν αδιόριστοι οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΣΕΩΝ (VISA)


Ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά αποτιμώνται και από το Υπουργείο Εξωτερικών τα στοιχεία για τη συνολική διάρκεια λειτουργίας του πιλοτικού Προγράμματος διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με την απάντηση που κοινοποιήθηκε στο βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλο, κατόπιν της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε.
Μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι: «…θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και των διατάξεων που επιβάλλονται από το ενωσιακό κεκτημένο και τη συμμετοχή μας στην Ενισχυμένη Συνεργασία Σένγκεν και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη συνέχιση της εφαρμογής του Προγράμματος δεδομένου ότι έχει αυξημένη προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας καθώς και για την διευκόλυνση της ροής των επισκεπτών προς τη χώρα μας από όποιο σημείο της υφηλίου και αν προέρχονται».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ


                                                ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
τον  Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
και
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας


Θέμα: Μειωμένο εισιτήριο για τους ανέργους στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ο αριθμός των ανέργων αυξάνει μέρα με τη μέρα, ενώ το κράτος Πρόνοιας συμπιέζεται, εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις αυξημένες ανάγκες.

Ο κίνδυνος διάρρηξης του κοινωνικού ιστού είναι, πλέον, ορατός σε αρκετές πτυχές της καθημερινότητας, ιδιαίτερα, στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση του κομίστρου στα μέσα μαζικής μεταφοράς μετατίθεται για τον Οκτώβριο του 2013, καθώς τα έσοδα έχουν αυξηθεί από την πάταξη της λαθρεπιβίβασης.
Αυτό, όμως, το μέτρο από μόνο του δεν συνιστά ανακούφιση για μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού, όπως οι άνεργοι και κυρίως, οι νέοι άνεργοι.


Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

Εξετάζετε το ενδεχόμενο, στο πλαίσιο ανακούφισης των ανέργων, να προβείτε στην καθιέρωση μειωμένου στο μισό εισιτηρίου για τους κατόχους κάρτας ανεργίας;


19 Νοεμβρίου 2012

Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος  Τριαντάφυλλος

KATEΒΛΗΘΗΣΑΝ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"




Τη δεύτερη δόση των οφειλόμενων στους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ύψους 10 εκατ. ευρώ, κατέβαλε το υπουργείο Εσωτερικών, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Υπενθυμίζεται δε, ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το εν λόγω πρόγραμμα παρατάθηκε έως τις 31 Μαρτίου 2013, αξιοποιώντας το έμπειρο υπάρχον προσωπικό και εξυπηρετώντας πάνω από 70.000 ηλικιωμένους και ΑμεΑ, που το έχουν ανάγκη.
newsbomb.gr

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ




 



ΘΕΜΑ:  «Δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους από τα κοινοτικά αποθέματα παρέμβασης του ΚΑΝ (Ε.Ε) 807/2010»

ς Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εφαρμογής του ΚΑΝ 807/2010 που αφορά τη χορήγηση τροφίμων από τα κοινοτικά αποθέματα παρέμβασης στους          Η Δ/νση Αγροτική απόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ευθύνη εφαρμογής του στην Π.Ε. Χίου έχει η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής.
Μετά την υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τους δικαιούχους φορείς και τους προβλεπόμενους ελέγχους, έχουν καταρτιστεί οι σχετικοί πίνακες δικαιούχων ανά φορέα:
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2012

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Kg
ΡΥΖΙ
Kg
ΕΛΑΙΟΛΑΔO
Kg
ΦΕΤΑ
Kg
ΓΡΑΒΙΕΡΑ
Kg
1
ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ
2.064
14.877,0
20.649,0
5.980,0
4.013,5
2.170,5
2
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ
99
635,0
844,0
248,0
172,5
75,5
3
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ
26
224,0
306,0
94,0
56,0
36,0
4
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ
32
260,0
346,0
104,0
66,0
38,0
5
ΓΕΝΙΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ
71
844,0
1.274,0
318,0
312,0
188,5
6
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
341
3.421,0
4.930,0
1.464,0
909,0
648,5
7
ΠΑΓΧΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΕΑ
194
1.325,0
1.823,0
533,0
359,5
181,5

ΣΥΝΟΛΟ
2.827
21.586,0
30.172,0
8.741,0
5.888,5
3.338,5

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η έναρξη αποστολής από τις εταιρείες που προκρίθηκαν στους σχετικούς διαγωνισμούς των αντίστοιχων προϊόντων και ποσοτήτων.