Στη γραμμή που έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης με πρόσφατη συνέντευξη του κινήθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει ενημέρωσης της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Διαβεβαίωσε μεν ότι «δεν πρόκειται να βάλωτην υπογραφή μου σε καμία απόλυση», ωστόσο λίγο αργότερα έδωσε την κρίσιμη διευκρίνιση:
«Αυθαίρετες, οριζόντιες και αθρόες απολύσεις είναι περιττές και δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα. Εγώ αυθαίρετα δεν απολύω. Υπάρχουν τέσσερις λόγοι απολύσεων που προβλέπονται για τους δημοσίους υπαλλήλους και ισχύουν από το 1951. Αυτούς θα εφαρμόσω αν χρειαστεί, με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και επιτρέπει το Σύνταγμα».
Εξειδικέυοντας δε μίλησε για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα αλλά και γι' αυτούς που κρίνονται ανεπαρκείς ύστερα από αξιολόγηση: «Εάν διαπιστωθούν με αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια υπάλληλοι με οποιεσδήποτε διαδικασίες νόμιμες, υπάρχουσες οι οποίοι είναι ακατάλληλοι ή ανεπαρκείς όπως προβλέπει ο κώδικας και η διαδικασία, θα απολυθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιτάκης.
Τι προβλέπει ο Δημοσιουπαλληλικός Κώδικας
Να σημειωθεί ότι με βάση το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (Ν.3528/2007 - Άρθρο 152: Λόγοι απόλυσης) «ο υπάλληλος απολύεται μόνο για τους επόμενους λόγους: α) επιβολή της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης, β) σωματική ή πνευματική ανικανότητα, γ) κατάργηση της θέσης στην οποία υπηρετεί, δ) συμπλήρωση ορίου ηλικίας και τριακονταπενταετίας, ε) ακαταλληλότητα κατά το άρθρο 95 του παρόντος Κώδικα».
Σύμφωνα δε με το άρθρο 95 (Παραπομπή μη προακτέου υπαλλήλου): «Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την κύρωση του οικείου πίνακα υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο, με αιτιολογημένη απόφαση του και μετά από προηγούμενη κλήση αυτού για να παράσχει εγγράφως ή προφορικώς τις αναγκαίες διευκρινίσεις, μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό. Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται να υποβληθεί ένσταση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο».
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα η αξιολόγηση των υπαλλήλων πραγματοποιείται σήμερα από τους προϊσταμένους τους και αποτυπώνεται στις ετήσιες εκθέσεις τους με βάση τις οποίες γίνονται οι προαγωγές των εργαζομένων. Αυτή δε η διαδικασία είναι περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική, καθώςουδέποτε έχει οδηγήσει σε απόλυση.
Αυτό που πρότεινε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης και φαίνεται ότι προτείνει με κεκαλυμμένο, προς το παρόν, τρόπο (δηλαδή, επικαλούμενος το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα) ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η αξιολόγηση από μία ή περισσότερες Επιτροπές αντίστοιχες με αυτές που αξιολογούν δομές και υπηρεσίες του Δημοσίου. Για παράδειγμα ο δήμαρχος Αθηναίων πρότεινε η αξιολόγηση να γίνει από τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ΑΕ, που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Κόντρα για τις απολύσεις
Για το θέμα των απολύσεων ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε οξεία αντιπαράθεση με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μητρόπουλο τον οποίο κατηγόρησε ότι ενώ ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις εκείνος «με χαρά» επιχειρεί να αποδείξει το αντίθετο. «Γιατί τόση χαρά και τόσο πάθος για να αποδείξετε ότι θα γίνουν απολύσεις. Κάνω αγώνα να μην γίνουν απολύσεις κι εσείς μου κάνετε αντιπολίτευση. Δεν έχετε διαβάσει το μνημόνιο. Λέτε μόνο κάποια αποσπάσματα ακολουθώντας μία δικολαβίστικη τακτική», τόνισε ο κ. Μανιτάκης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:«Είναι όνειδος τα όσα είπε ο υπουργός περί δικολαβίστικης τακτικής. Περιμένω να μου ζητήσει συγγνώμη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος.
Παράλληλα έθεσε το εξής, απλό όπως είπε, ερώτημα: «Θέτετε έναν μόνιμο υπάλληλο σε διαθεσιμότητα. Του καταργείτε τη θέση. Όταν δεν τον μετατάξετε, τι τον κάνετε;».
«Στην έκθεση της τρόικας για το δεύτερο Μνημόνιο, στο σημείο 55, αναφέρεται πως "μόνον ένας περιορισμένος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων θα επιστρέψει στο Δημόσιο"», υποστήριξε η (επίσης) βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρος υπενθύμισε στον υπουργός ότι «ο ίδιος, σε άρθρο του στην "Καθημερινή" της 3ης Οκτωβρίου, είχε πει πως "η διαθεσιμότητα καταλήγει σε απολύσεις και ως τέτοια πρέπει να την δούμε"».
Επιφυλάξεις όμως εξέφρασαν η Θεοδώρα Τζάκρη από το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένας πίνακας, ώστε οι άνθρωποι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, να μεταταγούν αυτόματα σε κενή οργανική θέση» αλλά και Γιάννης Πανούσης από τη ΔΗΜΑΡ:«Μήπως από κράτος-στρατηγείο πηγαίνουμε σε κράτος-θυρωρείο, όπου δημόσιοι υπάλληλοι πηγαινοέρχονται;».
Σε ΕΛ.ΑΣ, παιδεία, δήμους και υγεία η... διαθεσιμότητα
Πάντως, κατά τον υπουργό, ο Δημόσιος Τομέας έχει ήδη συρρικνωθεί, από περίπου ένα εκατομμύριο το 2009, σε 768.000 σήμερα και προβλέπεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος του έτους, λόγω του αναμενόμενου κύματος συνταξιοδοτήσεων, που θα ξεπεράσουν τις 30.000. «Το 2015, η εκτίμηση είναι πως οι υπάλληλοι θα είναι 695.000. Το σύνολο του δημόσιου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, σε σχέση με το 2009, θα έχει μειωθεί κατά 273.000 ως το 2015. Άρα η μείωση της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση ως το τέλος του 2015, ξεπερνά τον αριθμό των 150.000. Γι' αυτό και είχα πει πως κάθε συζήτηση περί απολύσεων 150.000 υπαλλήλων, είναι περιττή και αβάσιμη». υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης.
Παράλληλα ο κ. Μανιτάκης τόνισε για μία ακόμη φορά ότι είναι προς το συμφέρον των υπηρεσιών να στείλουν τα στοιχεία γιατί «όσο πιο γρήγορα γίνουν οι μετακινήσεις, τόσο πιο γρήγορα θα βγουν από το καθεστώς διαθεσιμότητας οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι». Μάλιστα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε τέσσερις τομείς στους οποίους μπορούν να μετακινηθούν οι υπάλληλοι που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας:
«-Στην προστασία του πολίτη: Είμαστε αντιμέτωποι με πάγωμα προσλήψεων. Πρέπει λοιπόν οι ένστολοι που απασχολούνται σε διοικητικές υπηρεσίες να αντικατασταθούν, ώστε να αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα.
-Στην Παιδεία: Πέρυσι γίνανε 12.000 έκτακτες προσλήψεις. Φέτος μπορούν να γίνουν μόνο 2.000. Πρέπει άμεσα οι εκπαιδευτικοί που καλύπτουν διοικητικές θέσεις να γυρίσουν στα σχολεία. Αλλά ακόμα και στα πανεπιστήμια. Διοικητικοί υπάλληλοι που πλεονάζουν, να βοηθήσουν τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.
-Στην Τοπική αυτοδιοίκηση που τόσος λόγος γίνεται αυτές τις ημέρες: Είμαστε αντιμέτωποι και εδώ με πάγωμα προσλήψεων υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ταυτόχρονα βλέπουμε κλειστά ΚΕΠ, δήμους με ελάχιστο προσωπικό, πολίτες να ταλαιπωρούνται.
-Στην Υγεία: Υπάλληλοι που θα μπορούσαν να μεταφερθούν άμεσα στα πληρώματα του ΕΚΑΒ ως τραυματιοφορείς, ώστε να αντεπεξέρχονται σε έκτακτες ανάγκες, βρίσκονται σε γραφεία για να καλύψουν διοικητικές ανάγκες. Άλλο παράδειγμα, μόλις χθες, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Παπαγεωργόπουλος ενημέρωσε σε δραματικούς τόνους τη Βουλή ότι ο οργανισμός έχει τεράστια κενά σε διοικητικούς υπαλλήλους: κάθε διοικητικός υπάλληλος καλείται να εξυπηρετήσει 9.000 ασφαλισμένους. Ο δε αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Σαλμάς έχει ήδη ζητήσει από το Υπουργείο μας την άμεση τοποθέτηση στον ΕΟΠΥΥ υπαλλήλων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Κινητικότητας.»
aftodioikisi.gr