Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΣΚΟΥΝΗ



ΘΕΜΑ: Συνέντευξη Τύπου προέδρου ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση


Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι οι δήμοι δεν πρόκειται να συνηγορήσουν στο μέτρο της οριζόντιας διαθεσιμότητας έδωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Ένωσης.
Ο κ. Ασκούνης ξεκαθάρισε ότι με αυτό το μέτρο δημιουργείται εκρηκτική κατάσταση, απειλούνται με διάλυση οι υπηρεσίες των δήμων και με αποδιάρθρωση οι οργανισμοί τους.
«Κάποιοι στην κεντρική διοίκηση αναζητούν άλλοθι και ενδεχομένως συνενόχους για την αδυναμία τους να προχωρήσουν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Μόνη λύση αξιολόγηση και κινητικότητα
Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΚΕΔΕ η μόνη λύση είναι η αξιολόγηση του προσωπικού με προκαθορισμένα κριτήρια και η δυνατότητα κινητικότητας με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια και στόχο την κάλυψη σοβαρών ελλείψεων σε ΟΤΑ και δημόσιο.
«Αυτό αποτελεί τη μόνη ορθολογική και δίκαιη λύση του προβλήματος και όχι μία οριζόντια τυφλή πολιτική, που από τη μία στους δήμους με υπεράριθμο προσωπικό δε θα λύσει το πρόβλημα, ενώ από την άλλη στους δήμους με ελλειμματικό προσωπικό θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα» ο κ. Ασκούνης.
Η ΚΕΔΕ, όπως είπε χαρακτηριστικά, πολύ νωρίτερα από το Μεσοπρόθεσμο είχε θέσει το ζήτημα της αντιμετώπισης των αντιφάσεων στην κατανομή του προσωπικού που καταγράφονται στους δήμους.
Υπενθύμισε μάλιστα, σε ερώτημα αν οι δήμοι θα αποστείλουν καταλόγους, ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει σε απογραφή και επικαιροποίηση των στοιχείων των υπαλλήλων και  κατά συνέπεια τα έχει στη διάθεσή του.

Όχι στην αντισυνταγματική επιτροπεία, ναι στη διαφάνεια
Απορρίπτοντας την πλήρη επιτροπεία των Δήμων που εισάγει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του «κατ΄ επίφαση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» ο κ. Ασκούνης επεσήμανε ότι έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. «Λέμε ναι στη διαφάνεια και τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα, όχι όμως στην επιχειρούμενη αντισυνταγματική επιτροπεία» τόνισε ο πρόεδρος ΚΕΔΕ.
«Με πρόσχημα τον έλεγχο της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ οδηγούμαστε στην παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και τη λειτουργία των δήμων, αλλά και της ουσίας του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας», σημείωσε ο κ. Ασκούνης.
 «Οι θεσμοί πρέπει να συνεργάζονται και  να συνεννοούνται. Αν δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας, τότε επέρχεται σύγκρουση» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Αναφερόμενος μάλιστα με αναλυτικά στοιχεία στις δραματικές περικοπές που έχουν γίνει στους πόρους και το προσωπικό της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στη γενναία συμβολή των δήμων στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά «αν αυτή η πολιτική εφαρμοζόταν στο σύνολο του Κράτους, η χώρα θα είχε ήδη πρωτογενές πλεόνασμα και δε θα χρειαζόταν νέα επώδυνα και σκληρά μέτρα».
Ειδικότερα παρέθεσε τα εξής στοιχεία:
  • Η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνολικό  δημοσιονομικό χρέος της χώρας ανέρχεται σε μόλις 0,9%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης των 27, γεγονός που έχουν παραδεχθεί σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τόσο η ελληνική πολιτική ηγεσία, όσο και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ είναι καταγεγραμμένο και στο Μεσοπρόθεσμο.
  • Από το σύνολο του Δημοσίου χρέους 325 δις € η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχει με 2,5 δις €, εκ των οποίων 1,7 δις € δάνεια και 835 εκατ. € ληξιπρόθεσμα όταν οι περικοπές πόρων την τριετία 2009 – 2012 ανήλθαν σε 60% !!

  • Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η Ελληνική ΤΑ, τόσο το 2012, όσο και το 2013, αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα. Για να μπορέσει μία διαχείριση με τόσες περικοπές, να είναι πλεονασματική, σημαίνει ότι μόνο κακή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

  • Η μέχρι σήμερα συμμετοχή των δήμων στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλον φορέα του δημοσίου, αφού οι περικοπές στις επιχορηγήσεις των δήμων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό την τελευταία τριετία 2009- 2012 ξεπερνούν το 60%.

  • Από το 2010 μέχρι σήμερα με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι Δήμοι από 1.034 σε 325, τα Νομικά Πρόσωπα και οι Επιχειρήσεις των δήμων μειώθηκαν από 5.880 σε 1.138, οι Σχολικές Επιτροπές από 9.000 σε 850, κατά 81%, οι ειδικοί σύμβουλοι και οι συνεργάτες από 2.298 σε 940.

  • Σε ό,τι αφορά δε το προσωπικό, οι αποχωρήσεις των εργαζομένων στους δήμους στη διετία ξεπέρασαν ήδη τις 6.000, ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων έχει μειωθεί περισσότερο από 60%.

  • Με νέες περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις για το 2013 και αποψιλωμένες από το αναγκαίο προσωπικό υπηρεσίες, οι δήμοι καλούνται από την 1η Ιανουαρίου να ασκήσουν 200 νέες αρμοδιότητες, που αφορούν όλο το παραγωγικό φάσμα και τη λειτουργία του  κράτους. Αυτές είναι οι εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας και να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις των συμπολιτών μας.


Καμία αύξηση δημοτικών τελών
Οι αιρετοί δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία αύξηση δημοτικών τελών όπως έκανε γνωστό ο Κ. Ασκούνης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πολλοί δήμοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μειώσεις.
Διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό αφενός γιατί ακόμη και οι υπερχρεωμένοι  δήμοι μέσω της πρόσφατης ρύθμισης των χρεών, έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και αφετέρου γιατί οι δήμαρχοι συναισθάνονται ότι δεν μπορούν να προσθέσουν και άλλα φορολογικά βάρη στους πολίτες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Τελικές αποφάσεις στο συνέδριο

Με τη διαπίστωση ότι «το κλίμα είναι εκρηκτικό και ότι η Κυβέρνηση έχει ξεπεράσει το μέτρο» ο Κώστας Ασκούνης παρέπεμψε τις τελικές αποφάσεις των αιρετών για τον τρόπο που θα αντιδράσουν στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα αλλά και στις κατά τόπους αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ΠΕΔ που θα προηγηθούν.