Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΧΙΟ


Για πρώτη φορά φέτος, στα πλαίσια εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου σε συνεργασία με τους φορείς του νησιού (ΕΛΜΕ, ΝΤ.ΑΔΕΔΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ& ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ) οργάνωσε διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα την Εργατική Πρωτομαγιά. Ο διαγωνισμός απευθυνόταν στους μαθητές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων του νησιού και στόχο είχε να πληροφορηθούν και να γνωρίσουν τα παιδιά την πραγματική ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς και να την αποτυπώσουν στο χαρτί.
Οι συμμετοχές ήταν αξιόλογες και σε αριθμό αλλά και σε επίπεδο -δεδομένου του ότι ουδέποτε είχε διοργανωθεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν- συγκεκριμένα έλαβαν μέρος 56 μαθητές από τις διάφορες  βαθμίδες της εκπαίδευσης και το νηπιαγωγείο της Συκιάδας με ομαδική ζωγραφική από τα παιδιά. Τα έργα αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν από τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από τους Γεωργιάδου Νικολέτα, Κασαπίδου Μαρία και Μουτσάτσο Γεώργιο.
Όσα συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία βραβεύτηκαν.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
1ο Βραβείο: ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ 6ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
2ο Βραβείο: ΜΠΑΚΛΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Δημοτικό Σχολείο Θυμιανών
3ο Βραβείο: ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
1ο Βραβείο: ΤΟΜΑΖΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΑ 1ο Γυμνάσιο Χίου
2ο Βραβείο: ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Μουσικό Γυμνάσιο Χίου
3ο Βραβείο: ΛΙΝΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ 1ο Γυμνάσιο Χίου
3ο Βραβείο: ΜΑΜΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Μουσικό Γυμνάσιο Χίου (ισοβαθμία)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ
1ο Βραβείο: ΠΑΤΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ Τ.Ε.Λ.Βροντάδου
2ο Βραβείο: ΤΣΑΜΠΛΑΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 1ο ΕΠΑΛ Χίου
3ο Βραβείο: ΤΟΥΜΑΖΟΥ ΑΡΓΥΡΩ 1ο ΕΠΑΛ Χίου
 Η απονομή των βραβείων έγινε την Μ. Τετάρτη, συνδυαστικά με εορτασμό της Πρωτομαγιάς που είχε οργανωθεί από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου στην πλατεία. Έπαινο συμμετοχής δικαιούνταν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στη διαδικασία καθώς και ένα αναμνηστικό βιβλίο από την ΕΛΜΕ με τίτλο «λογοτεχνικές δημιουργίες», έκδοσης ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ και ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΧΙΟΥ, ενώ αυτά που διακρίθηκαν πήραν επιπλέον ένα συμβολικό δώρο με υλικά ζωγραφικής. Στον ίδιο χώρο υπήρξε έκθεση με τα όλα τα έργα των παιδιών που έλαβαν μέρος. Οι θετικοί καρποί της πρώτης αυτής απόπειρας είναι η επιβεβαίωση για την καθιέρωση του διαγωνισμού από δω και στο εξής κάθε χρόνο.
Ευχαριστούμε τις Διευθύνσεις της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς που στήριξαν την προσπάθεια. Τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης και φυσικά τους μαθητές που αποτύπωσαν στο χαρτί την καρδιά και την ελπίδα τους.
Για το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου
Ο Πρόεδρος                             Ο Γ.Γραμματέας

                                                                                                                                                      Αν. Κώσταλος                                          Κων/νος Λίνας

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ! ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ !



ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Επιστράτευσαν τον Δήμαρχο Μεσολογγίου!
Φύλλο πορείας έλαβε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εκπαιδευτικός στον τόπο εργασίας του, σε περίπτωση μάλιστα που δεν παρουσιαστεί θα τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών!!!
Όσο απίστευτο και αν ακούγεται είναι πέρα ως πέρα αληθινό το περιστατικό και είναι ακόμα ένα φωτεινό παράδειγμα του τρόπου λειτουργίας του Ελληνικού Κράτους. 
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου βρίσκεται εκτός της υπηρεσίας ως εκπαιδευτικός από το 2009!!!
epoli.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΝΑ , ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ , ΣΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΙ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ




Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, έδωσε την ακόλουθη απάντηση στην κοινοβουλευτική αναφορά βουλευτών του ΚΚΕ (Διαμάντω Μανωλάκου, Χρήστος Κατσώτης) με θέμα: «Aιτείται την υπαγωγή των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά σε κρατικό έλεγχο και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους».

«Η επιλογή ναυπηγείου για τη ναυπήγηση/επισκευή πλοίου αποτελεί απόφαση του πλοιοκτήτη που λαμβάνεται ελεύθερα, με επιχειρηματικά κριτήρια μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, συνεπώς δε μπορεί να θεωρηθεί σκόπιμη η κρατική παρέμβαση στο πεδίο αυτό. Ομοίως απόφαση του πλοιοκτήτη αποτελεί η επιλογή πηγής χρηματοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρακολούθηση και προώθηση πολιτικών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για την υποστήριξη του κλάδου της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας εντός του πλαισίου της Ε.Ε. και των Διεθνών Οργανισμών.

Στο νόμο «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο οποίος πρόσφατα ψηφίσθηκε από τη Βουλή, συμπεριλήφθηκαν ρυθμίσεις σχετικές με την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, συγκροτείται Επιτροπή αποτελούμενη από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Ναυτιλίας και Αιγαίου για τη διαμόρφωση συνολικού σχεδίου, προς το σκοπό εκδόσεως των αναγκαίων κανονιστικών ρυθμίσεων, για την επίλυση των εκκρεμών θεμάτων που σχετίζονται με τη χωροθέτηση, την οριοθέτηση και την περιβαλλοντική αδειοδότηση των δραστηριοτήτων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π.), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 3658/2008 (Α΄ 57).

Επίσης προβλέπεται ότι με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, η οποία εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, συγκροτείται μη αμειβόμενη συμβουλευτική επιτροπή από εκπροσώπους των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων και φορέων που εκπροσωπούν το σύνολο των εμπλεκομένων με τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, εκπροσώπους των συναρμόδιων Υπουργείων, της ΟΛΠ Α.Ε. και του ΤΑΙΠΕΔ για την εξέταση και διατύπωση προτάσεων επί του συνόλου των θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της εν γένει ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην ως άνω Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Η επιτροπή οφείλει να έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία και διατύπωση των προτάσεών της εντός χρονικού διαστήματος έξι (6) μηνών από τη σύστασή της.

Τέλος, στο πλαίσιο του προαναφερθέντος νόμου, ψηφίσθηκε βουλευτική τροπολογία, μετά από πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία αποσκοπεί στην καταβολή των δεδουλευμένων και την επαναλειτουργία των ναυπηγείων.»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΧΙΟΥ




       Με τη συμμετοχή επαγγελματιών του τουρισμού και ενδιαφερόμενων συμπολιτών πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου ηλεκτρονικού τουριστικού οδηγού για τη Χίο (www.chios.gr) καθώς και του υλικού προβολής των Φυσικών – Περιπατητικών διαδρομών της Περιφερειακής Ενότητας Χίου
 ( www.chioswalking.gr   ) .
Στον αρχικό χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κ. Γανιάρης επισήμανε τα εξής:
“Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα μιας συντονισμένης προσπάθειας τουριστικής προβολής που γίνεται τον τελευταίο καιρό από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, πέρα από το συμβατικό τρόπο προβολής, που είναι οι τουριστικές εκθέσεις, στις οποίες βεβαίως εξακολουθούμε να παρουσιάζουμε το τουριστικό μας προϊόν, ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μαζί με τα άλλα νησιά της Περιφέρειας.
Η προσπάθεια αυτή, γίνεται στο χώρο του Διαδικτύου, χώρο καθοριστικό πλέον για την επικοινωνία και την επιχειρηματική δραστηριότητα, από τον οποίο «όποιος απουσιάζει, είναι σαν να μην υπάρχει». Στο Διαδίκτυο πλέον γίνεται η ενημέρωση, η προώθηση προϊόντων, το σύγχρονο marketing των τουριστικών προορισμών, αλλά και των επιχειρήσεων.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, που μαζί με το chios.gr, δημιουργήθηκε και προβάλλεται σήμερα το chioswalking.gr. Στόχος μας είναι να δώσουμε έμφαση σε δραστηριότητες που βρίσκουν στο νησί μας προνομιακό πεδίο εφαρμογής, και μια από αυτές είναι ο περιπατητικός τουρισμός, με την ανάδειξη και προώθηση των μονοπατιών μας, μοναδικών σε φυσική ομορφιά και πολιτισμικό πλούτο, από τα οποία πρέπει να πω ότι οι επισκέπτες μας εντυπωσιάζονται.
Αντίστοιχα, βάσει της ίδιας στρατηγικής σκοπεύουμε να ενσωματώσουμε στο chios.gr σταδιακά και άλλα στοιχεία, όπως για τη ναυτική μας παράδοση, τη χειροτεχνία κ.λ.π, κομμάτια πάνω στα οποία έχουμε δουλέψει στο παρελθόν και εξακολουθούμε να υλοποιούμε, μέσα κυρίως από Προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, όπως το Πρόγραμμα Ελλάδα-Κύπρος, από το οποίο έχουμε αξιοποιήσει αρκετές χρηματοδοτήσεις.
Θα ήθελα να σημειώσω, και το λέω αυτό με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, έχοντας συναίσθηση των οικονομικών δυσκολιών της χώρας μας, ότι όσα σήμερα παρουσιάζονται έγιναν με το μικρότερο δυνατό κόστος, και με αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων που διαθέτει η ΠΕ Χίου, αλλά και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
Για την αναμόρφωση του site chios.gr, αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες του προσωπικού της ΠΕ Χίου. Οι υπάλληλοι που ασχολήθηκαν με αυτή τη δουλειά, (προγραμματιστής, επικοινωνιολόγος, ιστορικός, αρχαιολόγος), κατάφεραν να τη φέρουν σε πέρας, χωρίς να χρειαστεί να αναθέσουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες τίποτε άλλο, εκτός από τη μετάφραση στην Τουρκική. Εκτός από τους υπαλλήλους της ΠΕ Χίου, εργάστηκαν και δύο υπάλληλοι που προσελήφθησαν με το Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, στη δράση της τουριστικής πληροφόρησης. Και παράλληλα, αξιοποιήσαμε τους πόρους από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος, για το chioswalking.gr
Στη συνέχεια στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Χίου που εργάστηκαν για την υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Τουριστικού Οδηγού και του υλικού προβολής, αναφέρθηκαν στο ιστορικό, τη φιλοσοφία, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις δυνατότητες και τις προοπτικές του συγκεκριμένου έργου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην υλοποίηση του έργου Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013  «i4walker: Εμπλουτισμός τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών και αναδιοργάνωση συστήματος διαχείρισης και προβολής περιπατητικών διαδρομών σε νησιωτικές περιοχές», μέρος του οποίου είναι και το ψηφιακό και έντυπο υλικό προβολής των Φυσικών – Περιπατητικών Διαδρομών της Χίου.
Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των on line τουριστικών οδηγών είναι οι ακόλουθες:
www.chios.gr
Facebook Page: Chios.gr 
Twitter Account: @chiosgr
Android Application: Chios Travel Guide
www.chioswalking.gr 

H KNE ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ : "ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ! ΚΟΙΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ !"



Μαθητή, μαθήτρια,
Εσύ και η οικογένειά σου φτάσατε μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς δίνοντας μάχες, κάνοντας μεγάλες προσωπικές και οικονομικές θυσίες. Βρεθήκατε αντιμέτωποι με τα μεγάλα εμπόδια που βάζει στα δικαιώματά σας στη μόρφωση και τη ζωή η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.
Σκέψου! Η κυβέρνηση, οι ίδιοι δηλαδή που αναγκάζουν την οικογένειά σου να ξοδεύει ένα μάτσο λεφτά για τη μόρφωσή σου, που έχουν φτιάξει το σχολείο εξεταστικό κέντρο, της ημιμάθειας, του ατελείωτου τρεξίματος, της παραπαιδείας, του υποσιτισμού, με συγχωνεύσεις, τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομή, είναι οι ίδιοι που ρίχνουν τώρα ψεύτικα δάκρυα για το τι θα κάνουν οι μαθητές με τις εξετάσεις τους, ενώ τώρα παίρνουν και άλλα μέτρα που θα εντείνουν την άθλια πραγματικότητα που ζούμε.
Είναι οι ίδιοι που δήθεν νοιάζονται για τις εξετάσεις και το μέλλον σου, ενώ η πολιτική τους έχει διαμορφώσει τις εξετάσεις της παπαγαλίας και των αποσπασματικών γνώσεων που ξεχνάς μετά από λίγο διάστημα ό,τι έμαθες, τις εξετάσεις του άγχους και των φροντιστηρίων, τις σπουδές επί πληρωμή, την ανεργία και την κακοπληρωμένη δουλειά.
Η κυβέρνηση και διάφορα άλλα κοράκια είναι υποκριτές. Αξιοποιεί τα επικοινωνιακά παιχνίδια της ηγεσίας της ΟΛΜΕ, τις τουφεκιές που ρίχνει τώρα στον αέρα. Προσπαθεί να περάσει τη βάρβαρη πολιτική με το "μαστίγιο" και το φόβο, για να κάνει το λαό να σκύβει τη μέση, να υποτάσσεται.
Εχεις δίκιο να βλέπεις με προβληματισμό την απόφαση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ. Γιατί όλο το χρόνο δεν έκανε στην πράξη τίποτα, δεν οργανώνει την πάλη ενάντια στο νέο σχολείο ΑΕ, στο σύνολο της επίθεσης που δέχονται μαθητές και εκπαιδευτικοί, για ένα άλλο σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με προσωπικό που θα έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά, που θα δίνει μόρφωση σε όλους, που θα διδάσκει την ιστορική και επιστημονική αλήθεια. Ομως, μην υιοθετείς τα όσα λένε αυτοί που ευθύνονται για ό,τι άσχημο ζεις εσύ και η οικογένειά σου, την προπαγάνδα της κυβέρνησης.
Καταδίκασε την επιστράτευση των εκπαιδευτικών στην οποία προχωράει η κυβέρνηση. Επιστράτευση σημαίνει σκλαβιά και υποταγή. Αν το δεχτείς θα το συναντάς συνέχεια ο ίδιος στο μέλλον σου, όταν κι εσύ θα παλεύεις για τα δικαιώματά σου. Το άγχος το δημιουργεί το ίδιο το σχολείο και το εξεταστικό σύστημα που έχουν φτιάξει.
Με μαχητικότητα, αισιοδοξία και καθαρό μυαλό να δώσεις τη μάχη των εξετάσεων, που ούτως ή άλλως είναι μπροστά σου.
Με μαχητικότητα, αισιοδοξία και καθαρό μυαλό σκέψου, προετοιμάσου, οργανώσου και πάλεψε!
Το μέλλον σου δεν εξαρτάται μόνο από την ατομική προσπάθεια και τις ατομικές θυσίες σου, όσο μεγάλες κι αν είναι αυτές. Δεν κρίνεται μόνο στα θρανία των εξετάσεων του σχολείου των ταξικών φραγμών, της αμορφωσιάς και της ανταγωνιστικότητας. Το μέλλον σου κρίνεται και στον αγώνα για τη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.
Πάρε κουράγια, διάβασε περισσότερο, μην αποπροσανατολίζεσαι, να δώσεις με το κεφάλι ψηλά τη μάχη που έχεις μπροστά σου. Σαν μαχητής, έτσι και να συνεχίσεις στη ζωή σου.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ : ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΑ 2.000 ΟΝΟΜΑΤΑ, ΜΕΧΡΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΕΞΟΔΟΣ



Στη διευκρίνιση ότι οι πρώτες 2.000 αποχωρήσεις από το δημόσιο θα έχουν ξεκινήσει μέχρι τις αρχές Ιουλίου και ότι «οι διαδικασίες συνεχίζονται κανονικά»,  προχωρούν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέσω της aftodioikisi.gr, με αφορμή έγγραφο του Eurogroup, στο οποίο περιγράφεται η συμφωνία βάσει της οποίας θα εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ.
Σύμφωνα με το έγγραφο η τρόικα δίνει περιθώριο μέχρι το Σεπτέμβριο για τις πρώτες 2000 απολύσεις, ενώ για τις υπόλοιπες 13.000 απολύσεις (έως τις συνολικά 15.000) τίθενται τριμηνιαίοι στόχοι: Συγκεκριμένα:
-Έως το τέλος του 2013 ακόμη 2000, ώστε να φτάσουν συνολικά το 4.000 για τρέχον έτος, –
- Έως το Μάρτιο του 2014, 1.000 απολύσεις
-Έως τον Ιούνιο, 4.000
-Έως το Σεπτέμβριο 2.000 και
-Μέχρι το τέλος του 2014 οι υπόλοιπες 4.000, ώστε να φτάσουν, συνολικά, στις 11.000.
 aftodioikisi.gr

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ




Την εγκατάλειψη 7.500 σπουδαστών του Πανεπιστημίου Αιγαίου που χάνουν τη δωρεάν σίτιση, καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει σχετική Υπουργική Απόφαση εξαιρεί μία μεγάλη μερίδα της φοιτητικής κοινότητας από την απολαβή του προαναφερομένου δικαιώματος, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Όπως επισημαίνουν οι Πολιτευτές και οι Συντονιστικές Επιτροπές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, «οι παροχές στα πλαίσια της φοιτητικής μέριμνας συρρικνώνονται μέρα με τη μέρα».

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που αποτελεί ζωτικό κομμάτι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παρείχετο έως και πέρυσι σίτιση προς όλους τους φοιτητές, μέσω σύμβασης με ανάλογη εταιρεία.

Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται με σχετική Υπουργική Απόφαση,  σύμφωνα με την οποία τίθενται όροι και προϋποθέσεις για την παροχή δωρεάν σίτισης στους φοιτητές των Α.Ε.Ι.

Με την απόφαση αυτή πλήττεται μια ακαδημαϊκή κοινότητα, των δέκα χιλιάδων και άνω, φοιτητών, καθώς από αυτούς δικαίωμα σίτισης έχουν μόνο (σύμφωνα πρόσφατες πληροφορίες) οι περίπου 2.500.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα με όσα προβλέπει η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση, ο φοιτητής του οποίου οι γονείς έχασαν τη δουλειά τους πρόσφατα, για την έκδοση κάρτας σίτισης κρίνεται με βάση τα οικονομικά δεδομένα του προηγούμενου οικονομικού έτους (καθώς καλείται να καταθέσει εκκαθαριστικό σημείωμα με τα δεδομένα του παρελθόντος έτους).

Ένα άλλο παράδοξο είναι το γεγονός πως, στο παρελθόν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τη δαπάνη του 1.399.983,75 ευρώ μπορούσε να σιτίζει ολόκληρη τη φοιτητική κοινότητα, τώρα όπως δείχνουν τα στοιχεία διαθέτει το ποσό των 3.805.233,75 ευρώ για την περίοδο 01/2013 - 12/2015 με σκοπό τη σίτιση μόνο του 1/5 των φοιτητών.

«Με ποιο σκεπτικό, ο φοιτητής του οποίου οι γονείς έχασαν τη δουλειά τους πρόσφατα, για την έκδοση κάρτας σίτισης κρίνεται με βάση τα οικονομικά δεδομένα του προηγούμενου οικονομικού έτους, αφού έχουν μηδενική φοροδοτική ικανότητα;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την απόσυρση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης αλλά και την κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία της σύμβασης μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της εταιρίας που ανέλαβε τη σίτιση των φοιτητών.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Κύριε Υπουργέ,

Οι περικοπές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θέτουν σε καθεστώς κινδύνου τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και κατ' επέκταση την ανάπτυξη της επιστήμης καθώς και της έρευνας στη χώρα. Η εικόνα της «παρακμής» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φαίνεται μέσα από τις αλλεπάλληλες και διαδοχικές μειώσεις των κρατικών δαπανών στο συγκεκριμένο τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011 προέβλεπε δαπάνες ύψους 890.431.510 ευρώ, το 2012 υπήρξε μείωση η οποία έφτανε στα 21 εκ. ευρώ (869.056.000 ευρώ) και ερχόμαστε στο 2013 που εφαρμόζεται περεταίρω καταστροφική μείωση κατά 19%.

Όπως επισημαίνουν οι Πολιτευτές και οι Συντονιστικές Επιτροπές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, «η κατάσταση αυτή επηρεάζει πάνω από όλα, το πιο νέο και δυναμικό κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας, που δεν είναι άλλο από τους φοιτητές».

Οι παροχές στα πλαίσια της φοιτητικής μέριμνας συρρικνώνονται μέρα με τη μέρα.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που αποτελεί ζωτικό κομμάτι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παρείχετο έως και πέρυσι σίτιση προς όλους τους φοιτητές, μέσω σύμβασης με ανάλογη εταιρεία.

Στον Τακτικό Προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου προβλεπόταν ετήσια δαπάνη ύψους 1.913.430,60 ευρώ, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σίτισης των φοιτητών της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου, της Ρόδου, και της Σύρου, για τα ακαδημαϊκά έτη 2009-2010, 2010-2011 και 2011-2012.

Στη συνέχεια -για το διάστημα 16.10.2010 έως και 30.06.2011- υπήρξε μία μείωση του ποσού (μέσα από την τροποποίηση της σύμβασης σίτισης) το οποίο έφτασε στο 1.399.983,75 ευρώ.

Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται με την Υπουργική Απόφαση Φ5/68535/Β3/18-06-2012, σύμφωνα με την οποία τίθενται όροι και προϋποθέσεις για την παροχή δωρεάν σίτισης στους φοιτητές των Α.Ε.Ι. Με την απόφαση αυτή πλήττεται μια ακαδημαϊκή κοινότητα, των δέκα χιλιάδων και άνω, φοιτητών, καθώς από αυτούς δικαίωμα σίτισης έχουν μόνο (σύμφωνα πρόσφατες πληροφορίες) οι περίπου 2.500.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα με όσα προβλέπει η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση, ο φοιτητής του οποίου οι γονείς έχασαν τη δουλειά τους πρόσφατα, για την έκδοση κάρτας σίτισης κρίνεται με βάση τα οικονομικά δεδομένα του προηγούμενου οικονομικού έτους (καθώς καλείται να καταθέσει εκκαθαριστικό σημείωμα με τα δεδομένα του παρελθόντος έτους).

Ένα άλλο παράδοξο είναι το γεγονός πως, στο παρελθόν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τη δαπάνη του 1.399.983,75 ευρώ μπορούσε να σιτίζει ολόκληρη τη φοιτητική κοινότητα, τώρα όπως δείχνουν τα στοιχεία διαθέτει το ποσό των 3.805.233,75 ευρώ για την περίοδο 01/2013 - 12/2015 με σκοπό τη σίτιση μόνο του 1/5 των φοιτητών.

Τα προβλήματα δεν εστιάζονται μόνο στην σίτιση, πλήττονται πολλά ακόμη φοιτητικά δικαιώματα, πάνω στην καταστροφική λογική της τροϊκανής κυβέρνησης για την Παιδεία. Ο τρόπος που δομείται η σημερινή τριτοβάθμια εκπαίδευση, οδηγεί πολλούς φοιτητές στο να την εγκαταλείψουν. Τα προβλήματα πολλά και οι λύσεις που πρέπει να δοθούν, δεν δίνονται.

Η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ τους νέους και τις νέες δίπλα της, αυτό ας το κατανοήσουν όλοι.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Ως πότε η ακαδημαϊκή κοινότητα θα πληρώνει το μάρμαρο των μνημονιακών επιλογών της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης;

2.Κατανοείτε ότι στερώντας τους απαιτούμενους από την Παιδεία πόρους, καταδικάζετε στην αμάθεια μία ολόκληρη γενιά;

3.Πώς θα καλυφθούν οι επισιτιστικές ανάγκες 10.000 και άνω φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου;

4.Προτίθεστε να αποσύρετε την Υπουργική Απόφαση Φ5/68535/Β3/18-06-2012 που πλήττει ευθέως την ακαδημαϊκή κοινότητα και μειώνει δραματικά τον αριθμό των φοιτητών που σιτίζονται;

5.Με ποιο σκεπτικό ο φοιτητής του οποίου οι γονείς έχασαν τη δουλειά τους πρόσφατα, για την έκδοση κάρτας σίτισης κρίνεται με βάση τα οικονομικά δεδομένα του προηγούμενου οικονομικού έτους, αφού έχουν μηδενική φοροδοτική ικανότητα;

6.Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι στο παρελθόν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορούσε με το 1/3 του σημερινού ποσού που καταβάλλει να σιτίζει το σύνολο των σπουδαστών, ενώ τώρα όχι;

7.Έχει προκηρυχθεί μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάληψη της σίτισης των φοιτητών από συγκεκριμένη εταιρία;


Ζητώ να κατατεθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία:

Η σύμβαση που καταρτίσθηκε μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της εταιρίας που ανέλαβε τη σίτιση των φοιτητών.




Ο Ερωτών Βουλευτής



Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ


Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«Η Γυναίκα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία» 

Την Παρασκευή17 Μαΐου στις 7μ.μ., το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» έχει τη χαρά και τη τιμή να υποδεχτεί στα γραφεία του συλλόγου τη διακεκριμένη Καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου η οποία θα μιλήσει για τη Γυναίκα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Θα χαρούμε πολύ να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Σύντομο βιογραφικό της Μαρίας Ευθυμίου

Η Μαρία Ευθυμίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας & Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορία & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στη Λάρισα και μεγάλωσε στην περιοχή της Νεάπολης στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις Μεταπτυχιακές σπουδές της στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης  όπου εκεί έλαβε τα μεταπτυχιακά της διπλώματα καθώς και τον τίτλο της διδάκτορος. 

Πάντα φανταζόταν τον εαυτό της δασκάλα. Όχι όμως καθηγήτρια πανεπιστημίου. Ύστερα από την παρότρυνση των καθηγητών της στην Ελλάδα και τη Γαλλία άρχισε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1981 ως επιστημονική συνεργάτης. Ήταν μόλις 26 ετών.
Από το 1981 διδάσκει Ιστορία του Νέου Ελληνισμού και Παγκόσμια Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αρχικά ως επιστημονική συνεργάτης και, από το 2005, ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Κατά τα έτη 1990 -1991 και 1993 -1995 δίδαξε Ιστορία του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιστοίχως.

Το 2007 η 58χρονη σήμερα ιστορικός αποφάσισε να μεταφέρει το μάθημα και εκτός αμφιθεάτρου. Οι δωρεάν διαλέξεις της διαδόθηκαν αμέσως από στόμα με στόμα. Στις αίθουσες δήμων και κοινοτήτων συνειδητοποίησε – όπως αποκαλύπτει η ίδια – τη δίψα των Ελλήνων για την Ιστορία και το πώς μια απλή πρωτοβουλία μετατρέπεται σε κοινωνική προσφορά.

Το παρακάτω video είναι από τον κύκλο των συναντήσεων "ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ" που πραγματοποιήθηκε στο Gazarte για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με οικοδεσπότες τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου και τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά ο οποίος έγραφε τον περασμένο Γενάρη: «Η Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών… Από τους ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ που γνωρίζει και μπορεί να μας εξηγήσει…..

Για όλους τους Λαούς, εξηγούνται τα πάντα μαθαίνοντας την πραγματική τους ιστορία………..Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Της Ελλάδας στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μέχρι και σήμερα…. Επειδή είμαστε ένας λαός πολύ επιρρεπής στους μύθους και στις βολικές φήμες για την Ιστορία μας…».


Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου  (Εθνικής Αντίστασης 33-Δάφνη, τηλ. 210 9707417)



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

«Η Λέσβος μέσα από την ιστορία, τη μυθολογία και τον πολιτισμό της»

Η λογοτεχνική-συγγραφική ομάδα «ΙΔΕΟΠΝΟΟΝ», τα περιοδικά «Πνοές Λόγου και Τέχνης», ο iamvosart και η εφημερίδα «Πνοές πολιτισμού» διοργανώνουν το 4ο διήμερο συνέδριο για την ποίηση και την πεζογραφία  στο νέο δημαρχιακό μέγαρο Περιστερίου (Καραθεοδωρή και Εθν. Αντιστάσεως - τηλ: 2105701000).

Την Παρασκευή, 17 Μαΐου στις 19.00 μέσα από το θέμα: Περιοχές της Ελλάδας και διαφορετικότητες στον λόγο και στην τέχνη, θα παρουσιάστεί «Η Λέσβος μέσα από την ιστορία, τη μυθολογία και τον πολιτισμό της».

Αναφορές στους λογοτέχνες: Οδυσσέα Ελύτη, Στράτη Μυριβήλη, Αργύρη Εφταλιώτη
Ομιλητές: Δ. Καράμβαλης, Μ.Βλάχου - Καράμβαλη, Α. Γονιδέλλης, Σ. Γιαννίκος, Α. Κυριαζής, Ε. Λινάρδος, Χ. Δεσύλλας, Χ. Χαράτσαρης, Α. Γκιωνάκη, Ν. Δεληγιάννης

Προβολή φωτογραφικού υλικού για τη Λέσβο: Στρατής Ζάνταλης

Ομιλία - Χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής κ. Χριστόδουλο Τσακιρέλλη

Θα γίνει επίσης παρουσίαση του περιοδικού "Πνοές λογού και τέχνης" (τ.12-13) με το μεγάλο αφιέρωμα, που έγινε για τη Λέσβο και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της και στο οποίο συνεργάστηκαν οι: Τ. Χατζηαναγνώστου, Σ. Μολίνος, Χ. Τσακιρέλλης, Δ. Καράμβαλης, Μ. Αξιώτης, Α. Καλαργάλης, Δ. Νικορέτζος, Νεκ. Βακάλης, Σ. Ζάνταλης, Α. Καραμιχελάκης, Γ. Χατζηβασιλείου, Γ. Καμβυσέλλης, Μ. Βλάχου - Καράμβαλη κ.ά.

Σάββατο, 18 Μαΐου στις 19.00:

Σύγχρονη ποίηση και νέοι ποιητές

Απονομή βραβείων 8ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Εφήβων και Ενηλίκων
Παρουσίαση των ανθολογιών ποίησης και πεζογραφίας, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και λογοτεχνών από όλη την Ελλάδα

Είσοδος ελεύθερη.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ο Μεσότοπος και η Λέσβος στο «4ο Agro Quality Festival»

Για 4η συνεχή χρονιά η ελληνική ύπαιθρος έρχεται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στο κέντρο της Αθήνας. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού, οργανώνει το «4ο Agro Quality Festival», που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 19 Μαΐου 2013, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι).

Όποιος μπορεί (Μεσοτοπίτης, Λέσβιος και μη) αυτό το Σαββατοκύριακο, χαρά και τιμή μας να σας καλοδεχτούμε....Θέλουμε και τη βοήθεια (τη χρειαζόμαστε!) σε όποιον μπορεί να κάτσει κοντά μας (στο περίπτερο) και να μας κάνει παρέα...

Θέλουμε να μοιραστούμε με όλους σας τα "καλούδια" του τόπου μας κερνώντας και τους επισκέπτες τους οποίους θα ενημερώνουμε για τις ομορφιές του νησιού μας, την πλούσια παράδοση και τον πολιτισμό του.

Όποιος σύλλογος - χωριό του νησιού μας θέλει να προσφέρει κάποια προϊόντα για τους επισκέπτες και να φέρει υλικό του (έντυπα, διαφημιστικά φυλλάδια, τουριστικούς χάρτες κ.α) ακόμα και να πουλήσει βιβλία, cd ότι άλλο, ο χώρος είναι και για όλους… για όλο το νησί.

Στο περίπτερο, θα μας βοηθάνε σε όλη τη διαδικασία τα πατριωτέλια Ανδρέας και Λευτέρης και οι συνεργάτες τους, από το Παντοπωλείο «Περί Λέσβου» - Αθηνάς 27, το οποίο διαθέτει όλη σχεδόν τη γκάμα των Μυτιληνιών προϊόντων στην Αθήνα.

Φέτος στην έκθεση θα συμμετάσχει και πάλι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς αρκετοί παραγωγοί έδειξαν ενδιαφέρον να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στο Αθηναϊκό κοινό.

Θα έχουμε επίσης την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, στις 19 Μαΐου, τα χορευτικά του συλλόγου Μεσοτοπιτών με τον χοροδιδάσκαλο μας Κώστα Πιπίνη, τη χορωδία και το μουσικό μας σχήμα με τον δάσκαλο μας Βαγγέλη Σαραντίδη (βιολί), που έχει αναλάβει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εμφάνισης, την Σταυρούλα Σπανού δασκάλα του τμήματος σαντούριων μας και τον Γιάννη Παυλίδη (κιθάρα) που θα εμφανιστούν στην κεντρική σκηνή. Ώρα έναρξης 19.30.

Θα προηγηθούν μουσικοχορευτικά σχήματα από την Ικαρία και τους Φούρνους.

Νεκτάριος Βακάλης




>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ : ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 
"Τον καθαρό το Λόγο να φιλάς..."

Επιλογές του ποιητικού και πεζογραφικού έργου
του Φαίδωνα Θεοφίλου

Διαβάζουν οι ηθοποιοί:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ- ΓΙΟΥΛΗ ΖΗΚΟΥ
Σχολιάζει ο ποιητής

Προβολή φωτογραφιών: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΙΑΝΗΣ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013 8.00 μ.μ.

ΑΙΤΙΟΝ -Πολυχώρος-Τζιραίων 8-10- Μετρό Ακρόπολη-Έξοδος Αθ. Διάκου Τηλ.213 0256666

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ







Η οικογένεια είναι ο αρχαιότερος θεσμός και η πρωταρχική βιολογική, συναισθηματική και κοινωνική εμπειρία του ανθρώπου που σημαδεύει ανεξίτηλα ολόκληρη τη ζωή του και εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνίες και τις εποχές. Έχει αφενός ένα χαρακτήρα δημόσιο καθώς αφορά στην οργάνωση του συλλογικού βίου αλλά και ιδιωτικό καθώς συνδέεται στενά με την οργάνωση του ιδιωτικού βίου. Οι κοινωνικές αλλαγές επιφέρουν περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές διαφοροποιήσεις στους στόχους και στις λειτουργίες του θεσμού, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνει τις νέες κοινωνικές αξίες και να επιβιώνει στις αλλαγές.
Παρόλο που ο θεσμός της οικογένειας αμφισβητείται, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι πρέπει να στηριχθεί. Οι τάσεις και οι εξελίξεις που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα έχουν μειώσει τη δυνατότητα των ατόμων μελών της οικογένειας να εξασφαλίσουν τη συνοχή της, γεγονός με ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες. Μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα η σύγχρονη οικογένεια είναι ρευστή, ασταθής και ευάλωτη.
Τα κυριότερα από τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης οικογένειας μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
  • Εκτείνεται κάθετα παρά οριζόντια λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής και της μείωσης του αριθμού των γεννήσεων.
  • Βασίζεται όλο και λιγότερο στο γάμο καθώς αυξάνουν οι ελεύθερες ενώσεις και οι γεννήσεις εκτός γάμου, άρα και οι μονογονεϊκές οικογένειες που χρήζουν αυξημένης κοινωνικής προστασίας για την αποτροπή φαινομένων  κοινωνικού αποκλεισμού και στιγματισμού.
  • Εξαρτάται από την οικονομική δραστηριοποίηση και των δύο συντρόφων, γεγονός που έχει επαναπροσδιορίσει και τους οικογενειακούς ρόλους.
  • Χαρακτηρίζεται από μια αυξανόμενη αυτονόμηση από την ευρύτερη οικογενειακή ομάδα αλλά και από την αυτονόμηση των ατόμων μελών της.
  • Η συσσωρευμένη γνώση των μεγαλύτερων είναι λιγότερο χρήσιμη στα νέα μέλη καθώς οι νεότεροι διαβιούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
  • Η συγγένεια εξ αίματος είναι λιγότερο σημαντική και δεν έχει την ισχύ να καθορίζει τις ατομικές επιλογές των μελών.
  • Οι διαπροσωπικές σχέσεις γίνονται πιο ασταθείς.
  • Δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα ζωής των παιδιών παρά στην ποσότητα όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Οι  λειτουργίες της οικογένειας (βιολογικές, οικονομικές, κοινωνικοποίηση, ψυχολογικές) αν και με διαφοροποιήσεις στην πρακτική τους συνεχίζουν να αποτελούν μείζονος σημασίας έργο για την επιβίωση του «κοινωνικού» ατόμου.
Στις σύγχρονες κοινωνίες όμως αποτελεί αναπόφευκτη πραγματικότητα η ρευστότητα των κοινωνικών σχέσεων και η επίδραση τους στις παραπάνω λειτουργίες.  Κυρίαρχο πρόβλημα της σύγχρονης οικογένειας είναι η αδυναμία της να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες των μελών της για σταθερότητα και ασφάλεια, δεδομένης της βαθιάς κρίσης που κατά κοινή παραδοχή υφίσταται ο θεσμός.

Σοφία Γρέγου
κοινωνική λειτουργός, συνεργάτης του
 Κέντρου Παιδιού και Εφήβου


ΑΤΤΙΚΗ : ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ 86 ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ



Σε 86 Νομικά Πρόσωπα είτε Ιδιωτικού είτε Δημοσίου Δικαίου από τα 126 που ανήκουν σε δήμους της Αττικής εστιάζει η κυβέρνηση ενόψει της κατάργησης και συγχώνευσης οργανισμών των ΟΤΑ.
Πρόκειται για Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Συνδέσμους, Πολιτιστικά Κέντρα, Ανώνυμες Εταιρείες, Δημοτικές Επιχειρήσεις ΜΜΕ,  Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Οργανισμοί, Δημοτικές Κατασκευαστικές Εταιρείες.
Στόχος τα 1000 να γίνουν 700
Στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Μεγάρου Μαξίμου,  όπως είχε γράψει ηaftodioikisi.gr, είναι η μείωση, συνολικά, των Νομικών Προσώπων των Δήμων σε περίπου 700 από 1000 και, πλέον, που είναι σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ζητηθεί και έχουν αποσταλεί στοιχεία από κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τα οποία και εξετάζονται αναλυτικά από τους επιτελείς της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο του Α. Μανιτάκη, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα, δίνεται η δυνατότητα κατάργησης, συγχώνευσης αλλά και μετατροπής ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ με Προεδρικά Διατάγματα.
Πάντως, για τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από τους δημάρχους.
aftodioikisi.gr

ΠΕΝΕΝ : ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ


τ



Στους νησιώτες και στους επιβάτες μετακυλύει η κυβέρνηση το κόστος για την εξασφάλιση τακτικών ακτοπλοϊκών συνδέσεων.


Αυτό καταγγέλλει η ένωση ναυτών (ΠΕΝΕΝ) με αφορμή το σχέδιο διαβούλευσης, που έχει παρουσιάσει το ΥΝΑ για τον «ανασχεδιασμό των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών», το οποίο, όπως έχει γράψει αναλυτικά το Pireas2day.gr θέτει προς διάλογο:



• Προϋποθέσεις συμμετοχής της τοπικής Αυτοδιοίκησης στις επιδοτούμενες συνδέσεις με σκοπό την κάλυψη του κόστους για την αύξηση της συχνότητας αυτών.

«Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση και το ΥΝΑ παραπέμπει την εξυπηρέτηση και την συχνότητα των δρομολογίων των νησιών των άγονων γραμμών στην συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δηλαδή στην ουσία οι νησιώτες και οι χρήστες των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται να καλύψουν τις δαπάνες όχι μόνο με τα πανάκριβα εισιτήρια που ήδη επιβαρύνονται αλλά να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι το εφοπλιστικό κεφάλαιο εάν θέλουν να έχουν συχνή και τακτική συγκοινωνιακή κάλυψη των αναγκών των νησιών τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ έχει ως εξής:

Από τις αρχές του Απρίλη του 2013 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση τον λεγόμενο «ανασχεδιασμό δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών» ο οποίος στην συνέχεια θα πάρει την μορφή σχεδίου νόμου για να κατατεθεί στην Βουλή.

Το ενδιαφέρον της πολιτείας και του ΥΝΑ για την εξυπηρέτηση των αναγκών των νησιών της χώρας μας είναι υποκριτικό και δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και στην πραγματικότητα είναι υποκριτικό γιατί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών διέπεται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 3577/92 για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές στο εσωτερικό των κρατών μελών (απελευθέρωση καμποτάζ).

Με τον νόμο 2932/2001 ρυθμίστηκε το θεσμικό πλαίσιο με την λειτουργία της ελληνικής ακτοπλοΐας ενώ με τον νόμο 4150/2013 ο Υπουργός Ν.Α μερίμνησε κατ’ εντολή των εφοπλιστών να τους παραχωρήσει και άλλα προνόμια στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, όπως ουσιαστική κατάργηση της 10μηνης δρομολόγησης και επάνδρωσης των πλοίων, μείωση των οργανικών συνθέσεων τους χειμερινούς μήνες, τετράμηνη δρομολόγηση των ταχύπλοων κ.α.

Με βάση λοιπόν το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει ο κάθε Πλοιοκτήτης επιλέγει να δρομολογήσει το πλοίο του στην γραμμή που επιθυμεί με αποτέλεσμα η λεγόμενη «μάχη της Ακτοπλοΐας» γίνεται με τις Ακτοπλοϊκές γραμμές φιλέτο.

Η λεγόμενη δημόσια διαβούλευση ουσιαστικά αφορά τις άγονες γραμμές και η αντιλαϊκή τρικομματική κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου ρίχνει το μπαλάκι για την κάλυψη του κόστους της επιδότησης στην τοπική αυτοδιοίκηση λέγοντάς τους ξεκάθαρα ότι για να υπάρχει ακτοπλοϊκή συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών τους θα πρέπει να συμμετέχουν οικονομικά στην επιδότηση.

Στο σχέδιο για τον ανασχεδιασμό του δικτύου Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών θέτει ορισμένα βασικά κριτήρια τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον ανασχεδιασμό του αναφέροντας ενδεικτικά:

- Η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων.

- Οι προϋποθέσεις συμμετοχής της τοπικής Αυτοδιοίκησης στις επιδοτούμενες συνδέσεις με σκοπό την κάλυψη του κόστους για την αύξηση της συχνότητας αυτών.

- Οι επενδύσεις βελτίωσης λιμενικών υποδομών.

Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση και το ΥΝΑ παραπέμπει την εξυπηρέτηση και την συχνότητα των δρομολογίων των νησιών των άγονων γραμμών στην συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή στην ουσία οι νησιώτες και οι χρήστες των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται να καλύψουν τις δαπάνες όχι μόνο με τα πανάκριβα εισιτήρια που ήδη επιβαρύνονται αλλά να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι το εφοπλιστικό κεφάλαιο εάν θέλουν να έχουν συχνή και τακτική συγκοινωνιακή κάλυψη των αναγκών των νησιών τους.

Αναφορικά με τις λιμενικές υποδομές εκφράζονται για πολλοστή φορά ευχολόγια χωρίς να προβλέπεται καμιά ουσιαστική επένδυση για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών που είναι αναγκαίες για την ασφάλεια των πλοίων αλλά και για την ανάπτυξη όλων των νησιών και ιδιαίτερα των μικρών.




pireas2day.gr