Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΧΙΟΥ




       Με τη συμμετοχή επαγγελματιών του τουρισμού και ενδιαφερόμενων συμπολιτών πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου ηλεκτρονικού τουριστικού οδηγού για τη Χίο (www.chios.gr) καθώς και του υλικού προβολής των Φυσικών – Περιπατητικών διαδρομών της Περιφερειακής Ενότητας Χίου
 ( www.chioswalking.gr   ) .
Στον αρχικό χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κ. Γανιάρης επισήμανε τα εξής:
“Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα μιας συντονισμένης προσπάθειας τουριστικής προβολής που γίνεται τον τελευταίο καιρό από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, πέρα από το συμβατικό τρόπο προβολής, που είναι οι τουριστικές εκθέσεις, στις οποίες βεβαίως εξακολουθούμε να παρουσιάζουμε το τουριστικό μας προϊόν, ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μαζί με τα άλλα νησιά της Περιφέρειας.
Η προσπάθεια αυτή, γίνεται στο χώρο του Διαδικτύου, χώρο καθοριστικό πλέον για την επικοινωνία και την επιχειρηματική δραστηριότητα, από τον οποίο «όποιος απουσιάζει, είναι σαν να μην υπάρχει». Στο Διαδίκτυο πλέον γίνεται η ενημέρωση, η προώθηση προϊόντων, το σύγχρονο marketing των τουριστικών προορισμών, αλλά και των επιχειρήσεων.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, που μαζί με το chios.gr, δημιουργήθηκε και προβάλλεται σήμερα το chioswalking.gr. Στόχος μας είναι να δώσουμε έμφαση σε δραστηριότητες που βρίσκουν στο νησί μας προνομιακό πεδίο εφαρμογής, και μια από αυτές είναι ο περιπατητικός τουρισμός, με την ανάδειξη και προώθηση των μονοπατιών μας, μοναδικών σε φυσική ομορφιά και πολιτισμικό πλούτο, από τα οποία πρέπει να πω ότι οι επισκέπτες μας εντυπωσιάζονται.
Αντίστοιχα, βάσει της ίδιας στρατηγικής σκοπεύουμε να ενσωματώσουμε στο chios.gr σταδιακά και άλλα στοιχεία, όπως για τη ναυτική μας παράδοση, τη χειροτεχνία κ.λ.π, κομμάτια πάνω στα οποία έχουμε δουλέψει στο παρελθόν και εξακολουθούμε να υλοποιούμε, μέσα κυρίως από Προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, όπως το Πρόγραμμα Ελλάδα-Κύπρος, από το οποίο έχουμε αξιοποιήσει αρκετές χρηματοδοτήσεις.
Θα ήθελα να σημειώσω, και το λέω αυτό με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, έχοντας συναίσθηση των οικονομικών δυσκολιών της χώρας μας, ότι όσα σήμερα παρουσιάζονται έγιναν με το μικρότερο δυνατό κόστος, και με αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων που διαθέτει η ΠΕ Χίου, αλλά και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
Για την αναμόρφωση του site chios.gr, αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες του προσωπικού της ΠΕ Χίου. Οι υπάλληλοι που ασχολήθηκαν με αυτή τη δουλειά, (προγραμματιστής, επικοινωνιολόγος, ιστορικός, αρχαιολόγος), κατάφεραν να τη φέρουν σε πέρας, χωρίς να χρειαστεί να αναθέσουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες τίποτε άλλο, εκτός από τη μετάφραση στην Τουρκική. Εκτός από τους υπαλλήλους της ΠΕ Χίου, εργάστηκαν και δύο υπάλληλοι που προσελήφθησαν με το Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, στη δράση της τουριστικής πληροφόρησης. Και παράλληλα, αξιοποιήσαμε τους πόρους από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος, για το chioswalking.gr
Στη συνέχεια στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Χίου που εργάστηκαν για την υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Τουριστικού Οδηγού και του υλικού προβολής, αναφέρθηκαν στο ιστορικό, τη φιλοσοφία, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις δυνατότητες και τις προοπτικές του συγκεκριμένου έργου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην υλοποίηση του έργου Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013  «i4walker: Εμπλουτισμός τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών και αναδιοργάνωση συστήματος διαχείρισης και προβολής περιπατητικών διαδρομών σε νησιωτικές περιοχές», μέρος του οποίου είναι και το ψηφιακό και έντυπο υλικό προβολής των Φυσικών – Περιπατητικών Διαδρομών της Χίου.
Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των on line τουριστικών οδηγών είναι οι ακόλουθες:
www.chios.gr
Facebook Page: Chios.gr 
Twitter Account: @chiosgr
Android Application: Chios Travel Guide
www.chioswalking.gr