Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ- ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ





Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χίου (Σ.Δ.Ε. ΧΙΟΥ) σας ενημερώνει ότι έχουν αρχίσει οι εγγραφές για το σχολικό έτος 2012-2013.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο σχολείο στην οδό Ρίτσου 13 (2ο Γυμνάσιο), τηλ. 22710-81860 από  17:00 - 20:00 όλες τις εργάσιμες ημέρες.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας αφορά εκπαίδευση ενηλίκων (άνω των 18 ετών) και μετά από διετή φοίτηση χορηγεί απολυτήριο ισότιμο με του Γυμνασίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ




«ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΜΕ ΖΕΜΠΕΚΙΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ;»


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, με Ερώτησή του προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που κατέθεσε σήμερα ( Δευτέρα 17.09.2012), ζητά εξηγήσεις  για τη διπλωματική απραξία του Υπουργείου Εξωτερικών έναντι της απαράδεκτης, θρασύτατης και δυστυχώς επικίνδυνα φιλοπολεμικής στάσης του Τούρκου Βουλευτή Μπουλέντ Τεζτζάν.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΑΝΚΑ ο Βουλευτής αναφέρει πώς «έχει υψωθεί η ελληνική σημαία» σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στο Κρητικό Πέλαγος.

Αξίζει να σημειωθεί πώς η χρονική συγκυρία μόνο τυχαία δεν είναι καθώς πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ, έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των νησιών και των βραχονησίδων, που θα μπορούσε η Ελλάδα να παραχωρήσει για ορισμένο χρονικό διάστημα σε ιδιώτες.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
ΘΕΜΑ: ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Κύριε Υπουργέ,

Απαράδεκτη, θρασύτατη περιεχομένου και δυστυχώς ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΙΛΟΠΟΛΕΜΙΚΗ Ερώτηση με την οποία κάνει λόγο για «ελληνική κατοχή σε τουρκικά νησιά» στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και το Κρητικό Πέλαγος κατέθεσε στο προεδρείο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ζητώντας να απαντηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Μπουλέντ Τεζτζάν.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΑΝΚΑ  ο βουλευτής αναφέρει πως «προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι έχει υψωθεί η ελληνική σημαία» σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου όπως Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στα νησιά Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Ψέριμος, Γυαλί, Λέβιθα, Κίναρος και στο Κρητικό Πέλαγος στα νησιά Γαύδος, Δία, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι και Κουφονήσι.

Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία, καθώς πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ, έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των νησιών και των βραχονησίδων, που θα μπορούσε η Ελλάδα να παραχωρήσει για ορισμένο χρονικό διάστημα σε ιδιώτες.

Ο Βουλευτής αναφέρει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών ενώ εδώ και λίγο καιρό αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, σιωπά απέναντι σε αυτή την εξέλιξη» και διατυπώνει τα ερωτήματα: «Αληθεύει ότι επιδείχθηκε εθελοτυφλία στην κατοχή των νησιών του Αιγαίου; Για ποιο λόγο επιτράπηκε να υψωθεί η ελληνική σημαία στο Αγαθονήσι; Τι σχεδιάζει να κάνει το υπουργείο σας απέναντι στη ντε φάκτο κατοχή;»

Με θλίψη διαπιστώνω ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν αντέδρασε με ηχηρούς διπλωματικούς τρόπους, ως όφειλε. Ακόμα και μία ξεκάθαρη δική σας δήλωση στις κάμερες, ασφαλώς κα θα συνιστούσε μία απάντηση στους Αιγαιοφάγους Τούρκους αξιωματούχους όλων των θεσμικών βαθμίδων και επιπέδων. Μην απαντήσετε κ. Υπουργέ, ότι τα αυτονόητα των ελληνικών θελσεων παραλείπονται. Διότι πλέον με την Άγκυρα και την πολιτική της, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ!

Να σας υπενθυμίσω, επίσης, ότι παρόμοιο περιεχόμενο είχαν ανακοινώσεις του τουρκικού  Δημοκρατικού Κόμματος πριν από ένα μήνα. Τα περί «κατοχής» είχε ισχυριστεί και τον Μάιο του 2011 ο τότε πρόεδρος του εν λόγω κόμματος Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, θέτοντας θέμα «ελληνικής κατοχής» στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, από το 2004.

Όπως ανήρτησε η ιστοσελίδα pentapostagma.gr είχε ακολουθήσει ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ» στις 13 Μαΐου 2011. Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών είχε γράψει ότι «η θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται, στο πλαίσιο όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Η φάση αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη για ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των εν λόγω νησιών».
Και με βάση αυτά και άλλα πολλά που θα μπορούσα να σας αναφέρω, θέτω για τη συγκεκριμένη περιππτωση του Τούρκου Βουλευτή τα εξής ερωτήματα για απάντηση:

1.      Τί σκοπεύει το ΥΠΕΞ και η ελληνική κυβέρνηση να πράξει σε τέτοιες προκλήσεις της Άγκυρας, οι οποίες συνεχώς κλιμακώνονται και αριθμητικά και ποιοτικά;

2.      Ζητήσατε ΑΜΕΣΑ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να παρέμβει σε συνεννόηση με το ΥΠΕΞ στη υπόθεση, αφού την σκυτάλη πήρε πλέον μέλος της τουρκικής Βουλής;


3.      Ως πότε αντί για σκληρή και ανυποχώρητη Διπλωματία, θα χαϊδεύουμε την Άγκυρα με ζεϊμπέκικα και κουμπαριές;


Ο ερωτών Βουλευτής


Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΣΕΤΕ



Η κατάρρευση των ακτοπλοϊκών εταιρειών και η διακοπή των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στην Ελλάδα, είναι πλέον πολύ πιθανό να συμβούν μέσα στη χρονιά, υποστηρίζει με σημερινή ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

ANAKOIΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ , ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 38ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ





          Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή. Κύριο χαρακτηριστικό των φετινών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα και στο κεντρικό τριήμερο ήταν η μαζική συμμετοχή της νεολαίας, μαθητών, φοιτητών, ανέργων και εργαζομένων. Αυξημένη ήταν η συμμετοχή εργαζομένων και ανέργων όλων των ηλικιών.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗ ΧΙΟ


Σχολιάζοντας τη διατακτική ρύθμιση του Δασαρχείου για το κυνήγι στη Χίο, κατά την οποία επιτρέπει το κυνήγι κατά την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο σε περιοχές (εκτός καμένων) ο Μιχάλης Μπάκας, γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Βόρειου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Λυπούμαστε πραγματικά που οι αρμόδιες υπηρεσίες υπέκυψαν στις πιέσεις και επέτρεψαν το κυνήγι στη Χίο κατά την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι από την πρώτη στιγμή είχαμε ζητήσει την παύση του κυνηγιού στη Χίο τουλάχιστον για ένα χρόνο έτσι ώστε να επιτευχθεί η επανάκαμψη της πανίδας μετά τις φωτιές. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς προστασία των περιοχών που δεν έχουν καεί και πού αποτελούν καταφύγιο πανίδας παγιδευμένα πλέον σε νησίδες άκαυτων βιοτόπων. Δυστυχώς η κάτι τέτοιο δεν έγινε υπό το βάρος ψηφοθηρικών πιέσεων από το ισχυρό λόμπυ των κυνηγετικών οργανώσεων, γεγονός που έκανε τα (κατά τα άλλα λαλίστατα) άλλα πολιτικά κόμματα να σιωπήσουν απέναντι στο αίτημα των οικολογικών οργανώσεων.  Φαίνεται ότι στην πράξη η οικολογία χρησιμοποιείται από κάποιους μόνο προεκλογικά (με την γνωστή ρήση «είμαστε όλοι οικολόγοι») αλλά όταν πρέπει να πάρουν θέση σε οικολογικά ζητήματα που «σπάνε αυγά» σιωπούν για να μην χάσουν λίγους ψήφους..... Κρίμα...»

ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ



Του Κώστα Τριαντάφυλλου*

Πριν από λίγες ημέρες, το ελληνικό Κοινοβούλιο κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για τη Ναυτική Εργασία. Μία διεθνής υποχρέωση, αλλά και μια σημαντική εξέλιξη.
Με τη σύμβαση ρυθμίζονται ζητήματα που χρόνιζαν και είχαν καταστήσει το επάγγελμα του ναυτικού, καθώς και όλα τα συναφή, μη ελκυστικό. Η σύμβαση συμβάλλει ουσιαστικά στον καθορισμό των ελάχιστων κοινών, παγκοσμίως, προτύπων για τις συνθήκες εργασίας, υγείας και ασφάλειας των ναυτικών. Και ακριβώς αυτή η παγκόσμια διάσταση είναι που μας ενδιαφέρει, καθώς η ελληνική ναυτιλία είναι η πλέον παγκοσμιοποιημένη ελληνική δραστηριότητα.

"ΟΧΙ" ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ "FOR SALE"



Έντονες αντιδράσεις από τους αιρετούς αλλά και τις τοπικές κοινωνίες προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης, να παραχωρήσει με τη μέθοδο της μακρόχρονης ενοικίασης, έως 50 ή 99 χρόνια, σε ιδιώτες, 40 ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες, καθώς, εκτός των άλλων, πολλά από αυτά είναι χαρακτηρισμένα ως αρχαιολογική,Natura ή απαράμιλλου φυσικού κάλλους περιοχές, ενώ άλλα ανήκουν σε ιδιώτες! Μάλιστα, τουλάχιστον ένας από τους αιρετούς με τους οποίους επικοινώνησε η aftodioikisi.gr δηλώνει  έτοιμος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ.

NEEΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΚΥΛΙΚΕΙΑ , ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ κ.λ.π.



Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενημερώνει τους καταναλωτές για τη νέα αγορανομική διάταξη, που καθορίζει νέες μειωμένες ανώτατες τιμές στη διάθεση ορισμένων ειδών, όταν αυτά προσφέρονται ή παρέχονται από επιχειρήσεις (κυλικεία, αναψυκτήρια, μπαρ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα) και πωλητές, που δραστηριοποιούνται σε χώρους που δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

O AΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΝΕΑ ΜΟΝΗ) , ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΝ ΕΚΛΟΓΙΜΩΝ




Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την τελευταία συνεδρία της με την προηγούμενη σύνθεσή της, στις 31 Αυγούστου, ενέκρινε τον τελικό κατάλογο κληρικών, «των εχόντων τα υπό του Νόμου και των Ιερών Κανόνων οριζόμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα διά την εγγραφήν αυτών εις τον Κατάλογον των προς Αρχιερατείαν Εκλόγιμων».


Το έγγραφο υπογράφεται κατ’ εντολή της Ιεράς Συνόδου από τον Αρχιγραμματέα της, Επίσκοπο Διαυλείας Γαβριήλ, φέρει ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου και εδόθη προς δημοσίευση και στον ημερήσιο τύπο.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΙΝΑΞ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙ' ΕΓΓΡΑΦΗΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΝ ΕΚΛΟΓΙΜΩΝ
1. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Φώτιος Γαβριελάτος, της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας. 
2. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Μελχισεδέκ Γαλάνης, της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας. 
3. O Αρχιμανδρίτης κ. Σεραφείμ Δημητρίου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 
4. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Ζάπρης, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. 
5. O Αρχιμανδρίτης κ. Βαρνάβας Θεοχάρης, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 
6. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Κλαύδιος Καλαράς, της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης. 
7. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Καμπουρίδης, της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας. 
8. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Κανάκης, της Ιεράς Μητροπόλίως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. 
9. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Νήφων Καπογιάννης, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. 
10. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Καραγκούνης, της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου. 
11.O Αρχιμανδρίτης κ. Πολύκαρπος Κεντικελένης, της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης. 
12. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος Λιόλιος, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 
13.O Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Μαρής, της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας. 
14. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Νάσης, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. 
15. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 
16. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Παπανικολάου, της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών. 
17. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Συμεωνίδης, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 
18. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Νικόδημος Φαρμάκης, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Πηγή: AMEN.g
r

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ



Ο περιορισμός των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς της 18ης Αύγουστου, σε τουριστικό επίπεδο, απασχόλησε τη συνεδρίαση της ΔΕΤΠ, με κύριο στόχο την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, μέσα από στοχευμένες και συντονισμένες ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η δημιουργία τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ, καθώς και μακέτας με κεντρικό σύνθημα η Χίος σας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε( με χορηγία επαγγελματιών του είδους), προκειμένου να αποσταλεί σε κεντρικά και περιφερειακά ΜΜΕ με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την επίσκεψή τους στο νησί μας. Για τον ίδιο λόγο εστάλη και ο αριθμός λογαριασμού του δήμου Χίου, όπου με τη μορφή τρέιλερ σε πρωινές ή άλλες εκπομπές, θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος πολίτης να καταθέσει οικονομική βοήθεια.
Παράλληλα στη συνεδρίαση της επιτροπής αποφασίστηκε να ζητηθεί από τις ναυτιλιακές εταιρείες BLUE STAR FERRIES και στη HELLENIC SEAWAYS να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΝΕΛ , έτσι ώστε να μεταφέρουν δωρεάν και έως τις 30/04/13 τους επισκέπτες, με την προϋπόθεση, να υπάρχει αποδεδειγμένα κράτηση σε κατάλυμα, έτσι ώστε να στηριχτεί η τοπική οικονομία.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απόφαση για πρόσκληση σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και εθελοντικές ομάδες, να επισκεφθούν το νησί μας, με σκοπό την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και παράλληλα τη συνδρομή τους σε θέματα περιβάλλοντος, καθώς πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετοί πολίτες, εκτός της Χίου, που ευαισθητοποιήθηκαν από το συμβάν της πυρκαγιάς και επιθυμούν να στηρίξουν κάθε συντονισμένη προσπάθεια αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος. Ακόμη αποφασίστηκε να κληθούν οι ομογενειακοί σύλλογοι, έτσι ώστε συντονισμένα να διευκολυνθούν οι ομογενείς μας και να επισκεφτούν ακόμη και ομαδικά τη Χίο, καθώς η παγκόσμια οικονομική συγκυρία αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πραγματοποίηση μεμονωμένων επισκέψεων.
Ένα μεγάλο θέμα, που κάθε φορά προβληματίζει, είναι η προσέγγιση στην Χίο είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς και στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η πρόταση μόνιμης ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λαυρίου - Μεστών με επέκταση προς Καρλόβασι Σάμου με δεδομένη την ολοκλήρωση των χερσαίων εγκαταστάσεων στο λιμένα Μεστών, που αλλάζει τα δεδομένα καθιστώντας επιβεβλημένη την ώθηση στην λειτουργία μόνιμης και τακτής σύνδεση Λαυρίου - Μεστών. Αυτή η γραμμή θα μπορούσε να είναι βιώσιμη καθ όλη την διάρκεια του χρόνου, αν επιχειρήσουμε τη δημιουργία ενός νέου προορισμού, Λαύριο- Μεστά- Καρλόβασι, χρονικής διάρκειας περίπου 5 ωρών, που αποτελεί ζητούμενο μιας ευρύτερης αναπτυξιακής τροχιάς, που αφενός θα συνδέσει τα γειτονικά νησιά μας και αφετέρου θα δημιουργήσει ένα νέο τουριστικό προορισμό. Παράλληλα αποφασίστηκε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Β Αιγαίου, και με τη δημοτική αρχή Χίου, να καταγγελθεί η υποβάθμιση της αεροπορικής σύνδεσης της Χίου, ζητώντας σε ανώτερο κυβερνητικό κλιμάκιο να βρεθεί λύση στο μονοπωλιακό καθεστώς, που επικρατεί.
Ακόμη συζητήθηκε η ενίσχυση τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των τούρκων επισκεπτών στο νησί μας, με τη δημιουργία 3ημερων και 4ημερων εκδρομικών πακέτων, σε συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες, λαμβάνοντας υπόψη ότι, σε μια περίοδο τουριστικής κάμψης, η κίνηση επισκεπτών από την Τουρκία προς τη Χίο παρουσιάζει αυξητικούς ρυθμούς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια στήριξης της πρότασης του Επιμελητηρίου για την κατάργηση της βίζας από την Τουρκία για όλους τους Τούρκους για επίσκεψη 48 ωρών.
Εξετάζοντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που θα μπορέσουν να βοηθήσουν το νησί μας, αποφασίστηκε η προώθηση θρησκευτικού τουρισμού και η συνάντηση με Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών για ενιαία δράση προς αυτή την κατεύθυνση.
Λαμβάνοντας υπόψη, ότι ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός, είναι ο μόνος «ανθεκτικός» σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ύφεσης, στοιχείο που οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί σπεύδουν να αξιοποιήσουν σήμερα, καθώς ολοένα και περισσότεροι εμπλουτίζουν το ενημερωτικό τους υλικό με θρησκευτικά προγράμματα. Στη χώρα εκτιμάται ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι κατά το 85% εσωτερικός, αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενος, ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Είναι κατανοητό ότι υπάρχει μια δύσκολη συγκυρία στην οποία κάθε πολίτης , από όποια θέση και αν κατέχει μπορεί να βοηθήσει και να στηρίξει το νησί μας, καθώς το κεφάλαιο «τουρισμός» απαιτεί μια συστράτευση πληθώρας φορέων, επαγγελματιών και πολιτών, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά, αλλά το ίδιο και οι υποχρεώσεις.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 2012 - 2013 ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ



Από τις αρχές του 1989 λειτουργούν στους χώρους του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου Πολιτιστικά Εργαστήρια, στα οποία επαγγελματίες δάσκαλοι παραδίδουν μαθήματα σε νέους ή και μεγαλύτερους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ειδικές γνώσεις σχετικά με τις τεχνικές που διδάσκονται.
Τα εργαστήρια που πρόκειται να λειτουργήσουν φέτος είναι τα εξής:
1. Ζωγραφική.
- Τμήματα Ανηλίκων.
- Τμήματα Ενηλίκων.
2. Ζωγραφική-Γλυπτική σε πηλό.
3. Αγιογραφία.
4. Βιβλιοδεσία.
5. Φωτογραφία.
6. Παραδοσιακή Κατεργασία Πέτρας.
7. Ξυλογλυπτική.
8. Ψηφιδωτό.
9. Κατασκευή - Συντήρηση Ελληνικών παραδοσιακών μουσικών
οργάνων.
10. Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί.
11. Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική.
- Τμήμα Οργάνων (Βιολί, Λαούτο, Ούτι, Κρουστά).
12. Βυζαντινή Μουσική.
13. Κουκλοθέατρου.
14. Θέατρο.
Τμήμα Ανηλίκων.
Τμήμα Ενηλίκων.
Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή σε κάποιο από τα παραπάνω εργαστήρια μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στην Γραμματεία του Κέντρου από 18.9.12 μέχρι 22.9.12.
Πληροφορίες στo τηλέφωνο 2271044333.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ " Δ. ΞΥΔΑΣ ΑΕΒΕ "


 Μετά από καταγγελία που δέχτηκε το Εργατικό Κέντρο Χίου από τους εργαζόμενους της επιχείρησης «Δ. ΞΥΔΑΣ ΑΕΒΕ», καταδικάζει τη στάση της παραπάνω επιχείρησης, που παρά τη μακρόχρονη συνεργασία που είχε με τους εργαζόμενούς της αυτή τη δύσκολη εποχή για όλους αντί να αντιμετωπίσουν από κοινού τα αδιέξοδα που μας επιβάλλουν οι κυβερνήσεις και η τρόικα, επέλεξε με τρόπο υποκριτικό και ανέντιμο να εξωθήσει τους εργαζόμενους σε παραίτηση μέσω της εκ περιτροπής εργασίας των δύο ημερών την εβδομάδα. Γνωρίζοντας από πριν ότι μ’ αυτή την εργασιακή σχέση οι εργαζόμενοι δεν θα εξασφαλίσουν ούτε την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη ούτε τον βιοπορισμό το δικό τους και των οικογενειών τους.
  Καλούμε την επιχείρηση να αναλογιστεί ότι οι εργαζόμενοί της είναι και πελάτες της, αν δεν περάσουμε το τούνελ της κρίσης μαζί (μικρομεσαίοι και εργαζόμενοι) να είναι σίγουροι ότι από την άλλη πλευρά θα βγουν μόνο εξαθλιωμένοι εργάτες που θα περιμένουν τα ξένα αφεντικά να τους προσφέρουν ένα κομμάτι ψωμί.