Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ




«ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΜΕ ΖΕΜΠΕΚΙΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ;»


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, με Ερώτησή του προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που κατέθεσε σήμερα ( Δευτέρα 17.09.2012), ζητά εξηγήσεις  για τη διπλωματική απραξία του Υπουργείου Εξωτερικών έναντι της απαράδεκτης, θρασύτατης και δυστυχώς επικίνδυνα φιλοπολεμικής στάσης του Τούρκου Βουλευτή Μπουλέντ Τεζτζάν.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΑΝΚΑ ο Βουλευτής αναφέρει πώς «έχει υψωθεί η ελληνική σημαία» σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στο Κρητικό Πέλαγος.

Αξίζει να σημειωθεί πώς η χρονική συγκυρία μόνο τυχαία δεν είναι καθώς πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ, έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των νησιών και των βραχονησίδων, που θα μπορούσε η Ελλάδα να παραχωρήσει για ορισμένο χρονικό διάστημα σε ιδιώτες.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
ΘΕΜΑ: ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Κύριε Υπουργέ,

Απαράδεκτη, θρασύτατη περιεχομένου και δυστυχώς ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΙΛΟΠΟΛΕΜΙΚΗ Ερώτηση με την οποία κάνει λόγο για «ελληνική κατοχή σε τουρκικά νησιά» στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και το Κρητικό Πέλαγος κατέθεσε στο προεδρείο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ζητώντας να απαντηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Μπουλέντ Τεζτζάν.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΑΝΚΑ  ο βουλευτής αναφέρει πως «προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι έχει υψωθεί η ελληνική σημαία» σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου όπως Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στα νησιά Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Ψέριμος, Γυαλί, Λέβιθα, Κίναρος και στο Κρητικό Πέλαγος στα νησιά Γαύδος, Δία, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι και Κουφονήσι.

Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία, καθώς πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ, έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των νησιών και των βραχονησίδων, που θα μπορούσε η Ελλάδα να παραχωρήσει για ορισμένο χρονικό διάστημα σε ιδιώτες.

Ο Βουλευτής αναφέρει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών ενώ εδώ και λίγο καιρό αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, σιωπά απέναντι σε αυτή την εξέλιξη» και διατυπώνει τα ερωτήματα: «Αληθεύει ότι επιδείχθηκε εθελοτυφλία στην κατοχή των νησιών του Αιγαίου; Για ποιο λόγο επιτράπηκε να υψωθεί η ελληνική σημαία στο Αγαθονήσι; Τι σχεδιάζει να κάνει το υπουργείο σας απέναντι στη ντε φάκτο κατοχή;»

Με θλίψη διαπιστώνω ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν αντέδρασε με ηχηρούς διπλωματικούς τρόπους, ως όφειλε. Ακόμα και μία ξεκάθαρη δική σας δήλωση στις κάμερες, ασφαλώς κα θα συνιστούσε μία απάντηση στους Αιγαιοφάγους Τούρκους αξιωματούχους όλων των θεσμικών βαθμίδων και επιπέδων. Μην απαντήσετε κ. Υπουργέ, ότι τα αυτονόητα των ελληνικών θελσεων παραλείπονται. Διότι πλέον με την Άγκυρα και την πολιτική της, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ!

Να σας υπενθυμίσω, επίσης, ότι παρόμοιο περιεχόμενο είχαν ανακοινώσεις του τουρκικού  Δημοκρατικού Κόμματος πριν από ένα μήνα. Τα περί «κατοχής» είχε ισχυριστεί και τον Μάιο του 2011 ο τότε πρόεδρος του εν λόγω κόμματος Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, θέτοντας θέμα «ελληνικής κατοχής» στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, από το 2004.

Όπως ανήρτησε η ιστοσελίδα pentapostagma.gr είχε ακολουθήσει ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ» στις 13 Μαΐου 2011. Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών είχε γράψει ότι «η θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται, στο πλαίσιο όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Η φάση αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη για ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των εν λόγω νησιών».
Και με βάση αυτά και άλλα πολλά που θα μπορούσα να σας αναφέρω, θέτω για τη συγκεκριμένη περιππτωση του Τούρκου Βουλευτή τα εξής ερωτήματα για απάντηση:

1.      Τί σκοπεύει το ΥΠΕΞ και η ελληνική κυβέρνηση να πράξει σε τέτοιες προκλήσεις της Άγκυρας, οι οποίες συνεχώς κλιμακώνονται και αριθμητικά και ποιοτικά;

2.      Ζητήσατε ΑΜΕΣΑ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να παρέμβει σε συνεννόηση με το ΥΠΕΞ στη υπόθεση, αφού την σκυτάλη πήρε πλέον μέλος της τουρκικής Βουλής;


3.      Ως πότε αντί για σκληρή και ανυποχώρητη Διπλωματία, θα χαϊδεύουμε την Άγκυρα με ζεϊμπέκικα και κουμπαριές;


Ο ερωτών Βουλευτής


Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ