Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ



Ο περιορισμός των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς της 18ης Αύγουστου, σε τουριστικό επίπεδο, απασχόλησε τη συνεδρίαση της ΔΕΤΠ, με κύριο στόχο την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, μέσα από στοχευμένες και συντονισμένες ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η δημιουργία τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ, καθώς και μακέτας με κεντρικό σύνθημα η Χίος σας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε( με χορηγία επαγγελματιών του είδους), προκειμένου να αποσταλεί σε κεντρικά και περιφερειακά ΜΜΕ με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την επίσκεψή τους στο νησί μας. Για τον ίδιο λόγο εστάλη και ο αριθμός λογαριασμού του δήμου Χίου, όπου με τη μορφή τρέιλερ σε πρωινές ή άλλες εκπομπές, θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος πολίτης να καταθέσει οικονομική βοήθεια.
Παράλληλα στη συνεδρίαση της επιτροπής αποφασίστηκε να ζητηθεί από τις ναυτιλιακές εταιρείες BLUE STAR FERRIES και στη HELLENIC SEAWAYS να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΝΕΛ , έτσι ώστε να μεταφέρουν δωρεάν και έως τις 30/04/13 τους επισκέπτες, με την προϋπόθεση, να υπάρχει αποδεδειγμένα κράτηση σε κατάλυμα, έτσι ώστε να στηριχτεί η τοπική οικονομία.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απόφαση για πρόσκληση σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και εθελοντικές ομάδες, να επισκεφθούν το νησί μας, με σκοπό την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και παράλληλα τη συνδρομή τους σε θέματα περιβάλλοντος, καθώς πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετοί πολίτες, εκτός της Χίου, που ευαισθητοποιήθηκαν από το συμβάν της πυρκαγιάς και επιθυμούν να στηρίξουν κάθε συντονισμένη προσπάθεια αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος. Ακόμη αποφασίστηκε να κληθούν οι ομογενειακοί σύλλογοι, έτσι ώστε συντονισμένα να διευκολυνθούν οι ομογενείς μας και να επισκεφτούν ακόμη και ομαδικά τη Χίο, καθώς η παγκόσμια οικονομική συγκυρία αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πραγματοποίηση μεμονωμένων επισκέψεων.
Ένα μεγάλο θέμα, που κάθε φορά προβληματίζει, είναι η προσέγγιση στην Χίο είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς και στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η πρόταση μόνιμης ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λαυρίου - Μεστών με επέκταση προς Καρλόβασι Σάμου με δεδομένη την ολοκλήρωση των χερσαίων εγκαταστάσεων στο λιμένα Μεστών, που αλλάζει τα δεδομένα καθιστώντας επιβεβλημένη την ώθηση στην λειτουργία μόνιμης και τακτής σύνδεση Λαυρίου - Μεστών. Αυτή η γραμμή θα μπορούσε να είναι βιώσιμη καθ όλη την διάρκεια του χρόνου, αν επιχειρήσουμε τη δημιουργία ενός νέου προορισμού, Λαύριο- Μεστά- Καρλόβασι, χρονικής διάρκειας περίπου 5 ωρών, που αποτελεί ζητούμενο μιας ευρύτερης αναπτυξιακής τροχιάς, που αφενός θα συνδέσει τα γειτονικά νησιά μας και αφετέρου θα δημιουργήσει ένα νέο τουριστικό προορισμό. Παράλληλα αποφασίστηκε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Β Αιγαίου, και με τη δημοτική αρχή Χίου, να καταγγελθεί η υποβάθμιση της αεροπορικής σύνδεσης της Χίου, ζητώντας σε ανώτερο κυβερνητικό κλιμάκιο να βρεθεί λύση στο μονοπωλιακό καθεστώς, που επικρατεί.
Ακόμη συζητήθηκε η ενίσχυση τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των τούρκων επισκεπτών στο νησί μας, με τη δημιουργία 3ημερων και 4ημερων εκδρομικών πακέτων, σε συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες, λαμβάνοντας υπόψη ότι, σε μια περίοδο τουριστικής κάμψης, η κίνηση επισκεπτών από την Τουρκία προς τη Χίο παρουσιάζει αυξητικούς ρυθμούς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια στήριξης της πρότασης του Επιμελητηρίου για την κατάργηση της βίζας από την Τουρκία για όλους τους Τούρκους για επίσκεψη 48 ωρών.
Εξετάζοντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που θα μπορέσουν να βοηθήσουν το νησί μας, αποφασίστηκε η προώθηση θρησκευτικού τουρισμού και η συνάντηση με Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών για ενιαία δράση προς αυτή την κατεύθυνση.
Λαμβάνοντας υπόψη, ότι ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός, είναι ο μόνος «ανθεκτικός» σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ύφεσης, στοιχείο που οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί σπεύδουν να αξιοποιήσουν σήμερα, καθώς ολοένα και περισσότεροι εμπλουτίζουν το ενημερωτικό τους υλικό με θρησκευτικά προγράμματα. Στη χώρα εκτιμάται ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι κατά το 85% εσωτερικός, αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενος, ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Είναι κατανοητό ότι υπάρχει μια δύσκολη συγκυρία στην οποία κάθε πολίτης , από όποια θέση και αν κατέχει μπορεί να βοηθήσει και να στηρίξει το νησί μας, καθώς το κεφάλαιο «τουρισμός» απαιτεί μια συστράτευση πληθώρας φορέων, επαγγελματιών και πολιτών, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά, αλλά το ίδιο και οι υποχρεώσεις.