Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟΠΛΟΥ ΓΙΑ ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ ΚΑΙ "ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ"





Δεμένο στο λιμάνι των Οινουσσών παραμένει από το πρωί το Ε/Γ-Ο/Γ "ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ" λόγω των θυελλωδών νοτίων ανέμων, που υποχρέωσαν το Λιμεναρχείο να εκδώσει απαγορευτικό απόπλου. Το πλοίο δεν εκτέλεσε το πρωϊνό δρομολόγιο του για Χίο και δεν αναμένεται εξασθένηση των καιρικών φαινομένων. Δεμένο παραμένει στη Χίο και το "Νήσος Μύκονος".

ΠΗΓΗ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ 

ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ FIFA Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ




 Μέλος της Επιτροπής Ποδοσφαίρου της FIFA ορίστηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Γεώργιος Σαρρής. Πρόεδρος της Ε.Π. είναι ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί με αναπληρωτές τους Τσακ Μπλέιζερ (ΗΠΑ) και Ζακ Ανουμά (Ακτή Ελεφαντοστού).
Η Επιτροπή Ποδοσφαίρου ασχολείται με γενικά ζητήματα στο ποδόσφαιρο, αλλά κυρίως με τη δομή του αθλήματος, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ της FIFA και των συλλόγων, των λιγκών, των Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών μελών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
Εκτός του κ. Σαρρή ως μέλη της Ε.Π./FIFA ορίστηκαν οι Κριστιάν Καρεμπέ (Γαλλία), Τένγκου Αμπντουλάχ (Μαλαισία), Ντεμέτριο Αλμπερτίνι (Ιταλία), Άντονι Μπαφόε (Γκάνα), Σιλβί Μπελιβό (Καναδάς), Κάρλος Μπιλάρδο (Αργεντινή), Χοσέ Λουΐς Σιλαβέρτ (Παραγουάη), Ραμπάχ Ματζέρ (Αλγερία), Φλορεντίνο Πέρεθ (Ισπανία), Φιλίπ Πιάτ (Γαλλία), Χάιμε Ροντρίγκεζ (Ελ Σαλβαδόρ), Κάρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε (Γερμανία), Ρίτσαρντ Σκούνταμορ (Αγγλία), Κόζο Τασίμα (Ιαπωνία), Θίοντορ Γουΐτμορ (Τζαμάικα), Ζορζ Γουεά (Λιβερία), Καλούσα Μπουάλια (Ζάμπια), Κάρεν Έσπελουντ (Νορβηγία), Στέφι Τζόουνς (Γερμανία), Χάρι Κιούελ (Αυστραλία) και Φρανσίσκο Ματουράνα (Κολομβία).

Ειδικοί σύμβουλοι της Ε.Π. της FIFA είναι οι Φραντς Μπεκενμπάουερ και Πελέ.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ, ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΕΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΒΑΒΥΛΩΝ


Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Ι Σ
Ἔχοντες ὑπ’ ὄψει τάς διατάξεις τοῦ ἄρθρου 29, παρ. 1, τοῦ ἄρθρου 38, παρ. 2, τοῦ Ν. 590/1977, «Περί τοῦ Καταστατικοῦ Χάρτου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος» καί τῶν ἄρθρων 4-7 τοῦ ὑπ’ ἀριθ. 230/2012 Κανονισμοῦ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου «Περί Ἐφημερίων καί Διακόνων», προκειμένου νά πληρώσωμεν τήν κενήν ὀργανικήν θέσιν τακτικοῦ Ἐφημερίου τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ
Ἁγίας Τριάδος Ἐλάτης
καλοῦμεν τούς βουλομένους καί ἔχοντας τά κανονικά καί νόμιμα προσόντα, ὅπως ἐντός μηνός ἀπό τῆς δημοσιεύσεως τῆς παρούσης ὑποβάλωσιν ἡμῖν τά ἀπαιτούμενα δικαιολογητικά διά τήν κατάληψιν τῆς  ἀνωτέρω κενῆς θέσεως.
Ἐν Χίῳ τῇ 7ῃ  Ἰανουαρίου 2013
Ὁ Μητροπολίτης
+ Ὁ Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν ΜΑΡΚΟΣ

Πρόκήρυξις κενής οργανικής θέσεως τακτικού Εφημερίου Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Βαβύλων

E-mailΕκτύπωσηPDF
Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Ι Σ
Ἔχοντες ὑπ’ ὄψει τάς διατάξεις τοῦ ἄρθρου 29, παρ. 1, τοῦ ἄρθρου 38, παρ. 2, τοῦ Ν. 590/1977, «Περί τοῦ Καταστατικοῦ Χάρτου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος» καί τῶν ἄρθρων 4-7 τοῦ ὑπ’ ἀριθ. 230/2012 Κανονισμοῦ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου «Περί Ἐφημερίων καί Διακόνων», προκειμένου νά πληρώσωμεν τήν κενήν ὀργανικήν θέσιν τακτικοῦ Ἐφημερίου τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ
Ἁγίoυ Νικολάου Βαβύλων
καλοῦμεν τούς βουλομένους καί ἔχοντας τά κανονικά καί νόμιμα προσόντα, ὅπως ἐντός μηνός ἀπό τῆς δημοσιεύσεως τῆς παρούσης ὑποβάλωσιν ἡμῖν τά ἀπαιτούμενα δικαιολογητικά διά τήν κατάληψιν τῆς  ἀνωτέρω κενῆς θέσεως.
Ἐν Χίῳ τῇ 31ῃ Δεκεμβρίου 2012
Ὁ Μητροπολίτης
+ Ὁ Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν ΜΑΡΚΟΣ
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 16 Ιανουάριος 2013 12:16

AYTO AΞΙΖΟΥΜΕ ;


                   

 του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

 Χθες μεσημέρι περπατούσα στην Απλωταριά και κάποια στιγμή βρέθηκα πίσω από μια κυρία που είχε την ατυχία να πρέπει να έχει μαζί της και το μωρό της σε καροτσάκι. Δεν υπερβάλλω πως την λυπήθηκα και η απόδειξη είναι πως γράφω σήμερα γι αυτό, με την ελπίδα ή ακόμα και την απαίτηση οι ιθύνοντες να ευαισθητοποιηθούν.
 Σταματούσε προσπαθώντας να ξεμπλέξει τα χέρια του παιδιού από τα « δίκτυα προστασίας», αγκομαχούσε να απαλλάξει τις ρόδες του καροτσιού από σπασμένα κομμάτια μαρμάρου που βρίσκονταν στον «διάδρομο πεζών», γινόταν αρσιβαρίστας για να σηκώσει το καρότσι με το παιδί για να μπει στο κατάστημα που επισκέφθηκε.
 Σήμερα σκέπτομαι.
- Όσο κι αν ζούσαμε σε καθεστώς επίπλαστης ευμάρειας με λεφτά στην τσέπη και τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αυτό έφθανε για να μας κλείνει τα μάτια στην ποιότητα της ζωής μας?
- Όσο κι αν πληρώναμε μικρότερες εισφορές στο παρελθόν για Δημοτικά τέλη και φόρους, αυτό μας έκανε αδιάφορους για το περιβάλλον και τις υποδομές της πόλης που ζούμε?
- Όσο κι αν είμαστε ατομιστές και δεν μας νοιάζει ο τόπος και η πατρίδα μας, αυτό αρκεί για να σιωπούμε στην ταλαιπωρία έξω από τον προσωπικό μας χώρο?
- Όσο κι αν μας αρέσει να παίρνουμε κάτι που δεν μας ανήκει ρουσφετολογικά, αυτό μπορεί να είναι το κριτήριο της επιλογής των αρχόντων μας διαχρονικά?
 Φεύγοντας από την πόλη πέρασα οδηγώντας από την Σ. Τσουρή. Στην είσοδο της δεξιά παρκαρισμένα αυτοκίνητα, αριστερά ένα σκεύασμα που βάδιζαν συμπολίτες μας και θεωρείται πεζοδρόμιο ( δρόμος για πεζούς), με αποτέλεσμα ο καθρέπτης μου να ακουμπήσει δυο απ αυτούς και να νιώθω αμηχανία ζητώντας συγνώμη. Στην συνέχεια πέρασα από κεντρικό δρόμο που επί τρεις περίπου μήνες ήταν εργοτάξιο λόγω κατασκευής νέων δικτύων. Πριν από 20 ημέρες έπρεπε να είσαι ταχυδακτυλουργός για να μην χαλάσεις τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου από τις λακκούβες, πριν από 5 ημέρες είχε βελτιωθεί η κατάσταση με νέο οδόστρωμα, από χθες « ξηλωνόταν»και πάλι.
 Από τον Καρφά το απόγευμα οδηγούσα μέσω του οδικού άξονα Χίου- Μεστών προς τα Μαστιχοχώρια. Στην διαδρομή έπρεπε όλες μου οι αισθήσεις και τα αντανακλαστικά, όπως κάθε μέρα που οδηγώ αυτή την διαδρομή, να είναι στο κόκκινο επειδή τα 2/3 αυτών που οδηγούν, πρέπει να επανεξετασθούν αφού αποτελούν «Δημόσιο κίνδυνο».
 Αλήθεια μας προβληματίζουν όλα αυτά, ιδιαίτερα σήμερα που αναστενάζουμε από τα φορολογικά βάρη σ ένα κράτος που δεν μας προσφέρει τίποτα από όσα δικαιούμαστε, σ ένα τύπο αυτοδιοίκησης που είναι στοιχειωδώς ανεπαρκής και σηκώνει τα χέρια?
 Πως μπορούμε να μην αντιδρούμε, πως αντέχουμε να το ανεχόμαστε. Μήπως αυτό αξίζουμε?


 Χίος την 16-01-2013                                             Γιάννης  Ξενάκης

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ - ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΟΛΟΓΙΟ, ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ


ΣΤΙΣ 18.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ


Με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη θα συναντηθεί σήμερα στις 18.00 ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Συνάντηση Στουρνάρα-Μουσουρούλη για το νηολόγιο
Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου.
ethnos.gr

O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑΜΑ , ΟΥΤΕ ΣΙΔΗΡΟΣΩΛΗΝΕΣ ...




                                       
                                                 Της Μαρίας Χρονοπούλου

    Δυσφορία, αλλά  όχι  έκπληξη  , προκαλούν  στους  συνδημότες μας , οι  πρόσφατες δηλώσεις και  δημόσιες τοποθετήσεις κάποιων αιρετών του Δήμου Χίου, σχετικά με την κατάργηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ   Βορείου Αιγαίου, αλλά και γενικότερα  με την στάση τους  να εξοβελίσουν τις  πολιτιστικές δραστηριότητες , θεωρώντας τις ως «περιττή  πολυτέλεια» στους χαλεπούς  καιρούς που περνά η πατρίδα μας.

Η «καραμέλα» που αναμασούν είναι τα περιορισμένα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η έλλειψη χρηματοδοτήσεων, αλλά και οι προτεραιότητες που δίνουν  σε  άλλα έργα, θεωρώντας ότι μερικά μέτρα ασφάλτου παραπάνω ή περισσότερες πλάκες πεζοδρομίου, είναι πιο  « χρήσιμα».

Η αλήθεια είναι ότι όσοι υιοθετούν αυτές τις απόψεις, δεν πατούν ποτέ το πόδι τους στις πολυάριθμες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα που διοργανώνονται από τους  πολύ αξιόλογους φορείς του νησιού μας . Παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο από την παρούσα Δημοτική Αρχή, αλλά και από τις προηγούμενες, μια παγερή αδιαφορία, από πλευράς αιρετών (με ελάχιστες εξαιρέσεις) ,να παρευρίσκονται ακόμα και σε εκδηλώσεις που διοργανωτής είναι ο Δήμος και μόνο αν είναι προεκλογική περίοδος «σκάνε μύτη» και αυτό συνήθως για λίγα λεπτά στην έναρξη ,μετά αποχωρούν γιατί είναι και «πολυάσχολοι» …

Η απαξιωτική αντιμετώπιση του πολιτισμού από πλευράς τους, προέρχεται από μια  απλουστευμένη λογική του στυλ «Τι μας χρειάζεται τώρα το ΔΗΠΕΘΕ; ας το καταργήσουμε», που φαντάζει αφελής, αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνη.

Η πολιτιστική πολιτική αποτελεί απόρροια μιας ευρύτερης τάσης που έχει διαμορφωθεί διεθνώς ,να διασυνδέεται πλέον η ανάπτυξη των πόλεων με τον πολιτισμό. Στα Σύμφωνα με τη διακήρυξη που εξέδωσαν οι εκπρόσωποι των Δήμων και των Κοινοτήτων της Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) στο τέλος του συνεδρίου που έγινε στη Ζάκυνθο τον Απρίλιο του 2002, με θέμα «Πόλη και Πολιτισμός»  αναγνωρίζεται ότι:
 «ο Πολιτισμός αποτελεί μια διάσταση που θα πρέπει να διαπερνά
συνολικά τις στρατηγικές ανάπτυξης, θέτοντας στο κέντρο ενδιαφέροντος τον άνθρωπο και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής στην πόλη… η Τ.Α … θα πρέπει να επισπεύσει τη συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, για την αισθητική και τη λειτουργικότητα των πόλεων… θα πρέπει … να αναβαθμίσει την ποιότητα του έργου της στους τομείς της πολιτιστικής Παιδείας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας… θα πρέπει να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή του καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτιστικών παρεμβάσεων της Τ.Α. …οι τοπικές  αρχές οφείλουν να είναι ευέλικτες και δεκτικές νέων ιδεών, ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα, την ελεύθερη έκφραση και τον πειραματισμό, που αποτελεί προϋπόθεση του πολιτιστικού πλουραλισμού… η Τ.Α. οφείλει να λειτουργεί ως  καταλύτης, ενθαρρύνοντας συνολικά την πολιτιστική ανάπτυξη στο τοπικό επίπεδο, συνεργαζόμενη ή ενισχύοντας και άλλους πρωταγωνιστές της
πολιτιστικής δράσης.» (πηγή .kedke )
Τα ανωτέρω , ίσως ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας για μερικούς που βλέπουν μπροστά τους μόνο τοιχαλάκια,  φρεάτια,  και τσιμεντοκονιάματα και δεν ενστερνίζονται τις θέσεις  που και η ίδια η αυτοδιοίκηση προωθεί. Το να θέλεις όμως να καταργήσεις ένα θεσμό ,το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ,που όλοι γνωρίζουμε τι οικονομικές τρικυμίες έχει περάσει και πως κατάφερε να ορθοποδήσει, δεν έχει προηγούμενο !!!
Οι αρχές και οι τεχνικές του μάνατζμεντ είναι δυνατόν να εφαρμοστούν και στους Δημοτικούς Πολιτιστικούς  Οργανισμούς , καθώς τους επιτρέπουν να ορίσουν στόχους, να προβούν σε προγραμματισμό  των ενεργειών για την υλοποίηση τους ,και  να τους επιτύχουν.
Δουλειά  συστηματική και συστημική χρειάζεται και αξιοποίηση του ντόπιου δυναμικού. Η Χίος έχει την δυνατότητα να γίνει και «εξαγωγέας πολιτισμού».
Ας μην ξεχνάμε ότι  κινητήριος δύναμη του Ελληνισμού ιστορικά υπήρξε ο πολιτισμός του !!!

KOINH EΠΙΣΤΟΛΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ :ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ "ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ" ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ





Με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τρεις βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θοδώρα Τζάκρη και Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ) και Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ), ζητούν να σταματήσει η συμμετοχή εκπροσώπου της «Χρυσής Αυγής» στην ελληνική αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς υπάρχει συμφωνία για το ζήτημα αυτό από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, όπως προκύπτει από δημόσιες επίσημες τοποθετήσεις τους.
Στην επιστολή τους οι τρεις βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η συμμετοχή εκπροσώπου του κόμματος αυτού, το οποίο παραβιάζει στην πράξη και με βίαιο τρόπο τα δικαιώματα ημεδαπών και αλλοδαπών στη χώρα μας, είναι αντιφατική προς τους στόχους του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επισημαίνουν, επίσης, τις αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έχουν προκληθεί για το θέμα αυτό, από διανοούμενους και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι τρείς βουλευτές επικαλούνται το άρθρο 49, παράγραφος 1, του Κανονισμού της Βουλής που δίνει την ευχέρεια στον Πρόεδρο του Σώματος να συγκροτεί τις αντιπροσωπείες της Βουλής χωρίς ειδικές προϋποθέσεις και αναφέρουν ότι θα μπορούσε το θέμα να συζητηθεί και  στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

EΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ





Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συνεργείων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, από εργαζόμενους στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.
Πραγματοποιούνται παρεμβάσεις καθαρισμού του οδικού δικτύου από κορμούς δέντρων κ.ά, καθώς και εργασίες αποκατάστασης στις καμένες περιοχές από την πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου 2012.