Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑΜΑ , ΟΥΤΕ ΣΙΔΗΡΟΣΩΛΗΝΕΣ ...




                                       
                                                 Της Μαρίας Χρονοπούλου

    Δυσφορία, αλλά  όχι  έκπληξη  , προκαλούν  στους  συνδημότες μας , οι  πρόσφατες δηλώσεις και  δημόσιες τοποθετήσεις κάποιων αιρετών του Δήμου Χίου, σχετικά με την κατάργηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ   Βορείου Αιγαίου, αλλά και γενικότερα  με την στάση τους  να εξοβελίσουν τις  πολιτιστικές δραστηριότητες , θεωρώντας τις ως «περιττή  πολυτέλεια» στους χαλεπούς  καιρούς που περνά η πατρίδα μας.

Η «καραμέλα» που αναμασούν είναι τα περιορισμένα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η έλλειψη χρηματοδοτήσεων, αλλά και οι προτεραιότητες που δίνουν  σε  άλλα έργα, θεωρώντας ότι μερικά μέτρα ασφάλτου παραπάνω ή περισσότερες πλάκες πεζοδρομίου, είναι πιο  « χρήσιμα».

Η αλήθεια είναι ότι όσοι υιοθετούν αυτές τις απόψεις, δεν πατούν ποτέ το πόδι τους στις πολυάριθμες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα που διοργανώνονται από τους  πολύ αξιόλογους φορείς του νησιού μας . Παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο από την παρούσα Δημοτική Αρχή, αλλά και από τις προηγούμενες, μια παγερή αδιαφορία, από πλευράς αιρετών (με ελάχιστες εξαιρέσεις) ,να παρευρίσκονται ακόμα και σε εκδηλώσεις που διοργανωτής είναι ο Δήμος και μόνο αν είναι προεκλογική περίοδος «σκάνε μύτη» και αυτό συνήθως για λίγα λεπτά στην έναρξη ,μετά αποχωρούν γιατί είναι και «πολυάσχολοι» …

Η απαξιωτική αντιμετώπιση του πολιτισμού από πλευράς τους, προέρχεται από μια  απλουστευμένη λογική του στυλ «Τι μας χρειάζεται τώρα το ΔΗΠΕΘΕ; ας το καταργήσουμε», που φαντάζει αφελής, αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνη.

Η πολιτιστική πολιτική αποτελεί απόρροια μιας ευρύτερης τάσης που έχει διαμορφωθεί διεθνώς ,να διασυνδέεται πλέον η ανάπτυξη των πόλεων με τον πολιτισμό. Στα Σύμφωνα με τη διακήρυξη που εξέδωσαν οι εκπρόσωποι των Δήμων και των Κοινοτήτων της Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) στο τέλος του συνεδρίου που έγινε στη Ζάκυνθο τον Απρίλιο του 2002, με θέμα «Πόλη και Πολιτισμός»  αναγνωρίζεται ότι:
 «ο Πολιτισμός αποτελεί μια διάσταση που θα πρέπει να διαπερνά
συνολικά τις στρατηγικές ανάπτυξης, θέτοντας στο κέντρο ενδιαφέροντος τον άνθρωπο και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής στην πόλη… η Τ.Α … θα πρέπει να επισπεύσει τη συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, για την αισθητική και τη λειτουργικότητα των πόλεων… θα πρέπει … να αναβαθμίσει την ποιότητα του έργου της στους τομείς της πολιτιστικής Παιδείας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας… θα πρέπει να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή του καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτιστικών παρεμβάσεων της Τ.Α. …οι τοπικές  αρχές οφείλουν να είναι ευέλικτες και δεκτικές νέων ιδεών, ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα, την ελεύθερη έκφραση και τον πειραματισμό, που αποτελεί προϋπόθεση του πολιτιστικού πλουραλισμού… η Τ.Α. οφείλει να λειτουργεί ως  καταλύτης, ενθαρρύνοντας συνολικά την πολιτιστική ανάπτυξη στο τοπικό επίπεδο, συνεργαζόμενη ή ενισχύοντας και άλλους πρωταγωνιστές της
πολιτιστικής δράσης.» (πηγή .kedke )
Τα ανωτέρω , ίσως ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας για μερικούς που βλέπουν μπροστά τους μόνο τοιχαλάκια,  φρεάτια,  και τσιμεντοκονιάματα και δεν ενστερνίζονται τις θέσεις  που και η ίδια η αυτοδιοίκηση προωθεί. Το να θέλεις όμως να καταργήσεις ένα θεσμό ,το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ,που όλοι γνωρίζουμε τι οικονομικές τρικυμίες έχει περάσει και πως κατάφερε να ορθοποδήσει, δεν έχει προηγούμενο !!!
Οι αρχές και οι τεχνικές του μάνατζμεντ είναι δυνατόν να εφαρμοστούν και στους Δημοτικούς Πολιτιστικούς  Οργανισμούς , καθώς τους επιτρέπουν να ορίσουν στόχους, να προβούν σε προγραμματισμό  των ενεργειών για την υλοποίηση τους ,και  να τους επιτύχουν.
Δουλειά  συστηματική και συστημική χρειάζεται και αξιοποίηση του ντόπιου δυναμικού. Η Χίος έχει την δυνατότητα να γίνει και «εξαγωγέας πολιτισμού».
Ας μην ξεχνάμε ότι  κινητήριος δύναμη του Ελληνισμού ιστορικά υπήρξε ο πολιτισμός του !!!