Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

YΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΕ ΧΙΩΤΕΣ ΝΕΟΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ



Ο Γυναικείος  Σύνδεσμος  «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ»  ευχαρίστως ανακοινώνει, ότι δέχεται αιτήσεις για την χορηγία οικονομικών βοηθημάτων (υποτροφιών) σε εισαχθέντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φοιτητές/φοιτήτριες. Απαραίτητη προϋπόθεση η χιώτικη καταγωγή του/της αιτούντος/αιτούσης και το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.
Δικαιολογητικά που απαιτούνται
1.-  Αίτηση του ενδιαφερομένου προς τον Σύνδεσμο.
2.-  Βεβαίωση του Δήμου/Δημοτικού Διαμερίσματος  περί εγγραφής στα οικεία μητρώα.
3.-  Εκκαθαριστικό Εφορίας.
4.-  Βεβαίωση από την Γραμματεία της αρμόδιας Σχολής περί εγγραφής στο Α΄ έτος
Σπουδών.
5.- Υπεύθυνη Δήλωση  του αιτούντος/της αιτούσης ότι δεν λαμβάνει υποτροφία από
άλλο φορέα.
Τα παραπάνω δικαιολογητικά παρακαλείσθε όπως αποστέλλετε στην διεύθυνση της προέδρου κ. Μαριέλλας Βαρώνη, Πάρου 2, 166 73 Βούλα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ



Στην επικαιρότητα έρχεται ξανά η έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με σκλήρυνση κατά πλάκας και Άλτσχάιμερ αφού φαίνεται ότι πλέον περνάμε σε ένα νέο στάδιο που φέρνει πιο κοντά τη χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου σε ασθενείς. Ακολουθεί σχετικό κείμενο από την ιστοσελίδα “Μηχανή του Χρόνου” και μετά η συνέντευξη στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” απ’ όπου αντλήθηκαν οι πληροφορίες.
Το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα “Μηχανή του Χρόνου”
Ένα θαύμα κατάφερε να πετύχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο παρά την οικονομική στενότητα στην επιστημονική έρευνα, βρήκε εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και έφτασε σε μια πρωτοποριακή αλλά και προσοδοφόρα ανακάλυψη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο καθηγητής φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης, η ομάδα του συνεργάστηκε με το Harvard και ανακάλυψε ένα νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, από τη διάθεση του οποίου θα λαμβάνει σταθερό οικονομικό μέρισμα. Αυτό σημαίνει ότι το εργαστήριο φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου δεν θα περιμένει μόνο το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για να λειτουργήσει, αλλά θα έχει και μια δική του σημαντική και ανεξάρτητη πηγή εσόδων.
Μέσα από τη δράση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας τα τελευταία χρόνια, το εργαστήριο εξασφάλισε πόρους ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ από εγχώριες και διεθνείς πηγές χρηματοδότησης και έτσι πληρώθηκαν ταλαντούχοι επιστήμονες και αγοράστηκε εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας. Πώς μπορεί λοιπόν το ελληνικό πανεπιστήμιο να γίνει φορέας ανάπτυξης της οικονομίας και της επιστήμης;
Ο κ. Γραβάνης προτείνει να εξαιρεθούν οι δαπάνες της παιδείας από τα προγράμματα λιτότητα και επικαλείται το παράδειγμα της Φινλανδίας, η οποία μετά την οικονομική καταστροφή τη δεκαετία του 90΄ τριπλασίασε τις δαπάνες στην εκπαίδευση και σήμερα απολαμβάνει διεθνή πρωτιά στην ανταγωνιστικότητα. Για να επιτευχθεί ο στόχος, ο καθηγητής φαρμακολογίας προτείνει τη σύσταση μιας Διεθνούς Επιτροπής Επιστήμης με πρόεδρο τον πρωθυπουργό και μέλη κορυφαίους επιστήμονες και επιχειρηματίες που θα ζητήσουν την εξαίρεση των δαπανών για την παιδεία και την έρευνα από τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.
Τα νέα φάρμακα
Τα ερευνητικά ενδιαφέρονται της ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης εστιάζονται στην ανάπτυξη νέων συνθετικών ουσιών με νευροπροστατευτικές και νευροαναγγενητικές φαρμακολογικές ιδιότητες, με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Αλτσχάιμερ ή η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Όπως εξηγεί ο κ. Γραβάνης, «οι συνθετικές αυτές ουσίες που ονομάσαμε μικρονευροτροφίνες μιμούνται τη δράση των νευροτροφινών, πολυτπεπτιδικών ουσιών που παράγει ο εγκέφαλος για την προστασία και ανάπτυξη των νευρώνων.»
Το εργαστήριο έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση των ασθενών με τη νόσο του κινητικού νευρώνα ALS Worldwide και το τμήμα νευρολογίας και νευροεπιστημών του Harvard για τη μελέτη της αποτελεσματικότητας των μικρονευροτροφινών στη νόσο ALS, μια θανατηφόρα παραλυτική νόσο. Συνεργάζεται επίσης με το Εργαστήριο Ιστιδικής Εμβιομηχανικής του Πανεπιστημίου MIT στις ΗΠΑ και την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Cambridge της Μ. Βρετανίας για την ανάπτυξη τρισδιάστατων ικριωμάτων κολλαγόνου, στα οποία καλλιεργούνται νευρικά βλαστικά κύτταρα.
Στόχος είναι να δημιουργηθούν νευροεμφυτεύματα για τη θεραπεία του τραύματος του νωτιαίου μυελού και νευροαισθητήρες για την ανίχνευση νέων ουσιών με νευροαναγεννητική δράση και εφαρμογές στην ανάπλαση του γηράσκοντος ή πάσχοντος νευρικού ιστού. Το κείμενο βασίζεται στη συνέντευξη του καθηγητή φαρμακολογίας Αχιλλέα Γραβάνη στη δημοσιογράφο Μάρνυ Παπαματθαίου, που δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής (27/07/2014)

ΒΟΛΙΣΣΟΣ: Αφετηρία «Δρόμου Πίστεως» για την Αγία Μαρκέλλα


E-mailΕκτύπωσηPDF
Υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Χίου η Ένωση Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Χίου και Σάμου διοργανώνει αγώνα δρόμου με την επωνυμία «Δρόμος Πίστεως» την ερχόμενη Τετάρτη 30 Ιουλίου (της αποδόσεως της εορτής της Αγίας Μαρκέλλας)
Οι δρομείς, με αφετηρία την πλατεία της Βολισσού, θα τερματίσουν, μέσω Λήμνου, μπροστά στην κεντρική πύλη της μονής της Αγίας Μαρκέλλας.
Η διαδρομή είναι 6.400 μέτρα και θα δοθεί κοινή εκκίνηση για άνδρες και γυναίκες.
Στα παραπάνω αγωνίσματα δικαίωμα συμμετοχής έχουν αθλητές–τριες των σωματείων της δύναμης του ΣΕΓΑΣ, μέλη του σωματείου Δρομέων Υγείας Χίου, καθώς και όλοι/όλες οι ελεύθερα ασκούμενοι–νες.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ-ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
-Για τους αθλητές-τριες των σωματείων:
Οι δηλώσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΧΙΟΥ-ΣΑΜΟΥ (Σύλλα 8 Δημοτικό Στάδιο Χίου, Τηλ – FΑΧ: 22710 20588, e-mail: segaschios-samos@otenet.grμέχρι τη Δευτέρα 28/07/2014 στο ειδικό έντυπο που επισυνάπτεται στην προκήρυξη.
Οι δηλώσεις συμμετοχής για να είναι έγκυρες θα πρέπει απαραίτητα να φέρουν σφραγίδα και υπογραφή από τον Πρόεδρο και το Γ. Γραμματέα του σωματείου.
Ο εκπρόσωπος του σωματείου, θα πρέπει να έχει μαζί του τα Αθλητικά Δελτία των αθλητών του θεωρημένα από γιατρό.
-Για τους ελεύθερα ασκούμενους
Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν και την ημέρα των αγώνων από τις 09.00π.μ – 10.00.π.μ , στην Πλατεία Βολισσού.
Η οριστικοποίηση όλων των συμμετεχόντων στους αγώνες θα γίνει με την παρουσία τους στο χώρο κλήσης που θα βρίσκεται στην Πλατεία Βολισσού (Αφετηρία) κατά τις ώρες 09.00π.μ-10.00π.μ.
ΕΠΑΘΛΑ
Μετά το τέλος του αγώνα, στον αύλειο χώρο της Μονής, θα δοθούν έπαθλα και αναμνηστικά. Στους 3 πρώτους νικητές και 3 πρώτες νικήτριες κάθε κατηγορίας ως εξής :
Στους 1ο-1η Εικόνα της Αγ. Μαρκέλλας – Χρυσό μετάλλιο – Δίπλωμα.
Στους 2ο-2η Εικόνα της Αγ. Μαρκέλλας – Ασημένιο Μετάλλιο – Δίπλωμα
Στους 3ο-3η Εικόνα της Αγ. Μαρκέλλας – Χάλκινο Μετάλλιο – Δίπλωμα
Επίσης, σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί αναμνηστικό.
ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
-Οι αθλητές-τριες των σωματείων θα πρέπει να έχουν εξετασθεί ιατρικώς με την φροντίδα και την ευθύνη των σωματείων τους, όπως ορίζει ο Ν. 2725/99 πρίν από τους αγώνες.
-Οι ανεξάρτητοι δρομείς, που δεν έχουν Αθλητικό Δελτίο και οι μαθητές-τριες, θα πρέπει να εξεταστούν πριν τους αγώνες, από γιατρό, με ευθύνη δική τους ή των γονέων τους.
Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν με δική τους αποκλειστική ευθύνη.
Οι διοργανωτές δεν θα φέρουν ευθύνη εάν, κατά τη διάρκεια του αγώνα, προκύψουν θέματα ΥΓΕΙΑΣ και που θα οφείλονται σε έλλειψη προληπτικού ιατρικού ελέγχου.
Επομένως, από τους διοργανωτές, δεν θα ζητηθούν ιατρικές βεβαιώσεις για κανένα αθλητή-τρια, αφού όλοι οι συμμετέχοντες-συμμετέχουσες, αγωνίζονται με δική τους αποκλειστική ευθύνη και οι ανήλικοι (κάτω των 18 ετών) με ευθύνη των κηδεμόνων τους ή των συνοδών τους.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΕΡΩΝ : Εμφιαλωμένα νερά (0,5λ) θα υπάρχουν στην παραλία της Λήμνου και στον Τερματισμό.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΓΩΝΑ: Πίσω από τον τελευταίο αθλητή –τρια θα ακολουθεί ασθενοφόρο της 96 ΑΔΤΕ, επανδρωμένο με ιατρικό προσωπικό.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΘΛΗΤΩΝ: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους σακίδια για να τοποθετήσουν τα ρούχα που θα αφήσουν πριν την εκκίνηση. Τα σακίδια θα μεταφερθούν στον τερματισμό με μέριμνα των διοργανωτών. Η παραλαβή των σακιδίων θα γίνει στο χώρο του Τερματισμού.
Προσοχή!!: Πάνω στο σακίδιο θα πρέπει να αναγράφεται με ευκρίνεια ο αριθμός συμμετοχής του αθλητή-τριας.
Οι διοργανωτές δεν θα φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τυχόν απώλειες αντικειμένων αξίας.
ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ: Η προθέρμανση – προετοιμασία των αθλητών-τριών θα γίνει στην Πλατεία Βολισσού.

5η Θέση Στην Ελλάδα Οι Μίνι Παίδες Του ΝΟΧ


Τελική Φάση Πόλο Μίνι Παίδων 2014Την 5η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης Μίνι Παίδων (γεν. 2001) κατέκτησε ο ΝΟ Χίου. Η ομάδα μας με απολογισμό 2 νίκες και 2 ήττες κατέλαβε την 3η θέση στη φάση των ομίλων και στη συνέχεια στους αγώνες κατάταξης κέρδισε τον Ολυμπιακό στα πέναλτι κατακτώντας την 5η θέση. Πρόκειται για μία ακόμα επιτυχία των υποδομών του ΝΟΧ ύστερα από την κατάληψη της 3ης θέσης στο πρωτάθλημα κορασίδων. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
ΝΟ Καλαμακίου - ΝΟ Χίου: 5-11
Τα οκτάλεπτα: 0-3, 1-3, 2-3, 2-2
Τα γκολ για το ΝΟΧ: Βλυσίδης 3, Καφεζής Ζ. 2, Γκίλλας 1, Καφεζής Γ. 1, Μαρουλάς 2, Αγιασμάτης 2

ΝΟ Χίου - ΝΟ Λάρισας: 13-1
Τα οκτάλεπτα: 3-1, 0-0, 5-0, 5-0
Τα γκολ για το ΝΟΧ: Βλυσίδης 7, Φραγκιαδούλης 1, Γκίλλας 1, Καφεζής Γ. 2, Μαρουλάς 2

ΠΑΟΚ - ΝΟ Χίου: 9-5
Τα οκτάλεπτα:  3-0, 3-0, 1-1, 2-4
Τα γκολ για το ΝΟΧ: Βλυσίδης 1, Καφεζής 2, Καφεζής 1, Μαρουλάς 1

ΝΟ Χίου - ΓΣ Ηλιούπολης: 4-9
Τα οκτάλετπα: 0-2, 1-1, 3-5, 0-1
Τα γκολ για το ΝΟΧ: Βλυσίδης 1, Γκίλλας 2, Αγιασμάτης 1
Αγώνας κατάταξης (5η-6η θέση)
Ολυμπιακός - ΝΟ Χίου: 6-7 (κανονική διάρκεια 4-4)
Τα οκτάλεπτα: 1-2, 2-0, 0-1, 1-1
Τα γκολ για το ΝΟΧ: Βλυσίδης 1,Γκίλλας 1, Καφεζής Ζ. 1, Μαρουλάς 3, Αγιασμάτης 1

Τελική Κατάταξη
1) ΝΟ Βουλιαγμένης
2) ΠΑΟΚ
3) ΓΣ Ηλιούπολης
4) ΝΕ Πατρών
5) ΝΟ Χίου
6) Ολυμπιακός
7) ΑΝΟ Γλυφάδας
8) ΝΟ Καλαμακίου

Ομάδα Υδατοσφαίρισης Μίνι Παίδων ΝΟΧ 2013-14
Ομάδα Πόλο Μίνι Παίδων ΝΟΧ 2013-14
Σύνθεση Ομάδας
1) Σταμάτης Κούτης (Τερμ.)
2) Θανάσης Γδύσης
3) Κων/νος Μόκκας
4) Νίκος Βλυσίδης
5) Ζαχαρίας Καφεζής
6) Αργύρης Φραγκιαδούλης
7) Νίκος Γκίλλας
8) Γιάννης Καφεζής
9) Μάρκος Μαρουλάς
10) Κώστας Κλεισσάς
11) Διονύσης Βορριάς
12) Μιχάλης Αγιασμάτης
13) Γιάννης Σκαπινάκης
14) Γιάννης Ψυχιάς
15) Νίκος Καρτάλης

Προπονητής: Μιχάλης Φωτεινός

Έφορος: Δημήτρης Σκαπινάκης

Το ΔΣ του ΝΟ Χίου ευχαριστεί θερμά την Blue Star Ferries για την παροχή έκπτωσης στα εισιτήρια της ομάδας.

Τελική Φάση Πόλο Μίνι Παίδων 2014


noxiou.gr

ΝΕΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ " ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ " ΤΗΣ ΝΕΛ ΛΟΓΩ ΑΓΟΝΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

Nέος κίνδυνος «κατάρρευσης» της ΝΕΛ λόγω άγονων γραμμών
Στο χείλος του γκρεμού βαδίζει η NEΛ, για άλλη μια φορά. O CEO της ακτοπλοϊκής Γιάννης Aβραντίνης και οι συνεργάτες του μπαίνουν σε νέες περιπέτειες, μετά από την απόφαση του Yπουργείο Nαυτιλίας και Aιγαίου να καλέσει σε απολογία την Nαυτιλιακή Eταιρία Λέσβου.

Aιτία, οι πολύωρες καθυστερήσεις και ματαιώσεις δρομολογίων, τους τελευταίους μήνες, στις άγονες γραμμές του βορείου Aιγαίου.

H υπόθεση δημιουργεί τον κίνδυνο να κηρυχτεί έκπτωτη η NEΛ από τις άγονες γραμμές και το γεγονός την οδηγεί και πάλι σε «οριακές» καταστάσεις. Γιατί, αν συμβεί αυτό, αυτόματα η NEΛ θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της και απειληθεί με κατάρρευση.

Ήδη, στο α' 3μηνο του 2014 σε επίπεδο ομίλου η NEΛ εμφάνισε μεγάλες απώλειες εσόδων της τάξης του 28%, από τα 9,69 εκατ. στα 6,98 εκατ. ευρώ, με διευρυμένες ζημιές 6,21 εκατ. από 5,14 εκατ. ευρώ.

«Πιο κάτω» δεν πάει για τη NEΛ, η οποία περιμένει με δικαιολογημένη αγωνία για το μέλλον της την «ετυμηγορία» του υπουργείου Xαρακτηριστική θεωρείται και η αντίδραση του διευθύνοντα συμβούλου της NEΛ, Iωάννη Aβραντίνη, ότι εν μέσω τέτοιας οικονομικής κρίσης η εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών με σύγχρονα και γρήγορα πλοία απαιτεί ετήσια δαπάνη 300 εκατ. ευρώ, όταν το ελληνικό κράτος τις «πριμοδοτεί» μόλις με 70 εκατ. ευρώ, δηλαδή με λιγότερο από το 1/4 του προϋπολογισμού τους.

H ομολογία του CEO της NEΛ αποδεικνύει τον ισχυρισμό ότι τα πράγματα έχουν φθάσει στο «όριο» τους και εμμέσως ζητά την «ανοχή» του υπουργείου.

Aπό την άλλη, για να «τιμωρηθεί» η NEΛ, το υπουργείο θα πρέπει να βρει πλοία για να καλύψει τις άγονες γραμμές και στο μέσον του καλοκαιριού δεν είναι εύκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές.

Mοιραία, θα συνεχισθεί ο «φαύλος κύκλος». Tα προβλήματα δεν σταματούν, λοιπόν, για την «υπό εξυγίανση» NEΛ, που εμπλέκεται όπως και οι υπόλοιπες ακτοπλοϊκές στα σενάρια της «επόμενης ημέρας» για τον κλάδο. Για το ποιες θα συγχωνευθούν και ποιες θα μείνουν στην αγορά.


dealnews.gr

Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Ν.Μπελογιάννη).Συνεχίζουμε!


 «Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν κινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και, ακριβώς, αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Σε νέες εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας».
Νίκος Μπελογιάννης, από την απολογία του στο στρατοδικείο.
          Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε. Με στόχο να μοιάσουμε και να τιμήσουμε στην καθημερινή δράση και τον αγώνα, όσους πάλεψαν για ένα κόσμο στο μπόι των ονείρων μας και των ανθρώπων. Με πείσμα, γνώση, εμπειρία, με θέληση και τόλμη. Με αισιοδοξία, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Γι’ αυτό στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ-“Οδηγητή” διαλέξαμε αυτό το σύνθημα.
Ξέρουμε, ο δρόμος ανοίγει δύσκολα, πόντο-πόντο. Τα καθήκοντα πολλά και μεγάλα, το έδαφος εχθρικό κι η μάχη “σώμα-σώμα”, συνείδηση τη συνείδηση. Τη δουλειά δεν τη φοβηθήκαμε. Κι ούτε τις δυσκολίες. Αισιόδοξοι, μέσα στην καθημερινή δράση και προσπάθεια για να αλλάξει η συνείδηση, να αποτινάξει από τις πλάτες της το βάρος του φόβου, της αυταπάτης, για να ισιώσει ό,τι σφυρηλατείται χρόνια τώρα στο “αμόνι” της καπιταλιστικής σκλαβιάς και των μηχανισμών του συστήματος.
Με πυξίδα σταθερή κι οδηγό το μέλλον που μας αξίζει.
Ένας νέος κόσμος…
Στο μπόι των ανθρώπων και των αναγκών τους. Στο μπόι της εργατικής τάξης που παράγει τεράστιο πλούτο. Στο μπόι των σημερινών τεράστιων δυνατοτήτων της παραγωγής, της τεχνολογίας, της επιστήμης. Για να βγάλουμε τη θηλιά του καπιταλιστικού κέρδους, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, των ξεπερασμένων σχέσεων παραγωγής, που δεν αφήνουν τα επιτεύγματα της ανθρώπινης δουλειάς να φτάσουν σ’ αυτούς που τα παράγουν. Που από ευλογία για τους εργαζομένους, από ευλογία που την έφτιαξαν με τα δικά τους χέρια, γίνεται κατάρα, δυστυχία, εκμετάλλευση και καταπίεση, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι για τους παραγωγούς του πλούτου και τα παιδιά τους.
Στο μπόι των ιδανικών μας, των αξιών της πιο πρωτοπόρας τάξης της κοινωνίας, των ονείρων που έγιναν πράξη και θα ξαναγίνουν. Ένας κόσμος, μια κοινωνία, που θα σηκώνει και το μπόι των ίδιων των ανθρώπων, που δε θα τους θέλει σκυφτούς, άβουλους, στη γωνία, αλλά θα τους χρειάζεται πρωταγωνιστές. Χτίστες μιας νέας ζωής, με τα μέσα παραγωγής, τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια τους. Που πάει να πει δυνατούς, ζωντανούς και πρωτοπόρους, ελεύθερους από τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης, της άγνοιας, του φόβου. Χωρίς ναρκωμένα μυαλά. Γι’ αυτόν τον κόσμο παλεύει η ΚΝΕ.
Ένας κόσμος, μια κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και των σύγχρονων δικαιωμάτων, ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός κι όχι “ελεύθεροι” να ζητιανεύουμε, “ελεύθεροι” ν’ αποφασίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο, “ελεύθεροι” να διαλέγουμε ανάμεσα στο σκοτάδι και τη μαύρη νύχτα.
          Αυτόν τον κόσμο αναδεικνύουμε 40 χρόνια τώρα μέσα από τα Φεστιβάλ μας. Από εκεί και το φως του, το καινούργιο που κάθε χρόνο είναι και πιο νέο, πιο επίκαιρο. Από εκεί οι γεροί δεσμοί και το κύρος του.
Φέτος που συμπληρώνονται τα 40 χρόνια απ’ όταν πρωτοξεκίνησε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή”, είμαστε πιο σίγουροι γι’ αυτό. Κι ας μη ζήσαμε τον Λοΐζο στο Φεστιβάλ, κι ας μην είδαμε τον Ρίτσο και τον Κατράκη να απαγγέλουν στη σκηνή του. Όλα αυτά ανήκουν και σε μας που ήμαστε αγέννητοι τότε. Όχι σαν κειμήλια, μα σαν έμπνευση, κουράγιο και δύναμη σ’ όσους δε σκύβουν, σ’ όσους αναμετρώνται με τον καιρό να ‘ναι κόντρα, σ’ όσους παλεύουν ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Οδηγός για τη διαπαιδαγώγηση νέων ακούραστων πρωτοπόρων αγωνιστών, με ανυπομονησία απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης, με υπομονή με τους ανθρώπους του μόχθου, με γνώση, αντοχή στις καμπές της ταξικής πάλης, οργανωτές μέσα στη νεολαία και ηγέτες στον χώρο τους, φωτεινά παραδείγματα ανιδιοτέλειας, τιμιότητας, με πρωτοπόρα δράση στον αγώνα και στη ζωή. Γνήσια παιδιά της ταξικής αναμέτρησης.
Έτσι τιμάμε και γιορτάζουμε και τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ μας που συμπληρώνονται φέτος. Γινόμαστε πιο απαιτητικοί από τους εαυτούς μας. Βάζουμε φιλόδοξους στόχους και ψηλά τον πήχη σε όλα τα επίπεδα:
για να οργανωθεί η πάλη για τα προβλήματα και τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, του καπιταλιστικού δρόμου και του “ευρωμονοδρόμου” που είναι εδώ και στην κρίση και την ανάκαμψη και φορτώνει τα βάρη στους εργαζομένους και τη νεολαία. Για να οργανώσουμε, να κινητοποιήσουμε και να διεκδικήσουμε όσα έχουμε ανάγκη, τώρα, άμεσα και όχι στη “Δευτέρα Παρουσία” που οι λύκοι της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης θα γίνουν αρνιά. Για να μη χαθεί άλλος χρόνος με αυταπάτες και ψέματα, “σωτήρες” και “άφθαρτους”, κόντρα στις μειωμένες απαιτήσεις απ’ τη ζωή, κόντρα στις μάταιες αυταπάτες ότι ο κόσμος θ’ αλλάξει με παρακάλια και κόλπα.
για να μπουν πιο αποφασιστικά και σίγουρα στη δουλειά και τη μάχη οι χιλιάδες που βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι όλο το προηγούμενο διάστημα. Για να φτάσει το μήνυμα και στους πολλούς ακόμα σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολή και σχολείο, γειτονιά, που ‘χουν την πόρτα και τα αυτιά ανοιχτά. Σε όσους όχι απλά συμφωνούν μαζί μας, αλλά σε όσους τους αφορά η κρυστάλλινη θέση και πρόταση του Κόμματος, το κάλεσμα για κοινή δράση.  Για ανανέωση δεσμών και δημιουργία νέων με χιλιάδες παιδιά των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων.
C:\Users\Paiaki\Desktop\40 festival\logo_40o_pix.jpgΜπροστά, με πρωτοπόρα δράση στον αγώνα και τη ζωή, με μαχητικότητα και πρωτοβουλία, για να γίνεται κάθε χώρος εστία συλλογικής δημιουργίας, δράσης, σκέψης.
Για μαζικές και γερές οργανώσεις της ΚΝΕ. Με ικανότητα κινητοποίησης, ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης, διαπαιδαγώγησης, στο πλευρό του Κόμματος, με ευθύνη και συμβολή στο στέριωμα της εργατικής-λαϊκής αντιπολίτευσης, της λαϊκής συμμαχίας στους χώρους όπου δουλεύουν, σπουδάζουν, ζουν οι νέοι των λαϊκών στρωμάτων.

Πιο αποφασισμένοι, έμπειροι και δυνατοί, πλάι στο Κόμμα μας να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων.

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014 στο λιμάνι της Χίου στο «Κόκκινο φαναράκι»


Τομεακό Συμβούλιο Χίου της ΚΝΕ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΡΓΥΡΗ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 9 ΔΕΥΑ

Απάντηση έλαβε ο Βουλευτής Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης από τον Υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο στην ερώτηση που κατέθεσε με αρ. πρωτ. 688/02-07-2014 και σχετικά με το θέμα των οφειλών των 9 ΔΕΥΑ και ειδικά της ΔΕΥΑ Χίου προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κατασκευή έργων δικτύων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού.

Ο υπουργός στην απάντησή του εξηγεί τους λόγους για τη μη κατανομή της ετήσιας επιχορήγησης στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης κατά την περίοδο 2011-2012 και αναγγέλλει την προώθηση κοινής νομοθετικής ρύθμισης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα προβλέπει τη ρύθμιση των οφειλών των ΔΕΥΑ με τη δυνατότητα εξόφλησή τους από τα έσοδά τους, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι επιχορηγήσεις από Κ.Α.Π. (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους), υιοθετώντας ουσιαστικά την πρόταση του Βουλευτή Σταμάτη Κάρμαντζη για τη διευθέτηση του ζητήματος. 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

Συγκέντρωση έξω από την κεντρική πύλη του Υπουργείου Ναυτιλίας το πρωί της Τρίτης πραγματοποίησαν λιμενικοί, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό τους και για το σχέδιο που αφορά το Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος.
Σε ψήφισμά τους, μεταξύ άλλων, εκφράζουν την «πλήρη αντίθεση μας στην σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση βίαιη ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος των ασφαλιστικών μας ταμείων ( Μ.Τ.Ν-Τ.Α.Λ.Σ) και ιδιαίτερα στο Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος το οποίο δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να απασχολεί το κράτος αφού ουδέποτε το έχει ενισχύσει, το έχει χρηματοδοτήσει, το έχει επιχορηγήσει, το έχει δανείσει.


ethnos.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ ΚΑΙ ΠΛΟΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΣ




Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες χθες, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ ''ΘΕΟΦΙΛΟΣ'' Ν. Μυτιλήνης 35, ότι πλέει με μειωμένη ταχύτητα προς το λιμένα Πειραιά, προερχόμενο από το λιμένα Σύρου. Ειδικότερα, κατά τον απόπλου του ανωτέρω πλοίου από το λιμένα της Σύρου, προκλήθηκε βλάβη στο μηχανισμό άπαρσης – ασφάλισης της αριστερής άγκυρας. Το ''ΘΕΟΦΙΛΟΣ'' κατέπλευσε στο λιμένα Πειραιά την 11.10 αντί της προγραμματισμένης 07.10, όπου αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι επιβάτες, ενώ από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι διαπίστωσης αποκατάστασης της βλάβης και προσκόμισης βεβαιωτικού από τον παρακολουθούντα Νηογνώμονα.lesvosnews.net

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ : ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΑΔΟΧΩΝ

Μεταφορά μαθητών: Τι αλλάζει στην διαδικασία επιλογής αναδόχων
Το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε εγκύκλιο προς τις Περιφέρειες της Χώρας, σχετικά με την αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών, και τις ρυθμίσεις που προστέθηκαν στο άρθρο 49 του ν.4274/2014 (ΦΕΚ 147 Α') «Ρυθµίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού ∆ικαίου και άλλες διατάξεις», προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενα προβλήματα στην εν λόγω διαδικασία, κατά την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου 2014 - 2015.
Κυριότερα, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διαγωνισµοί για τη µεταφορά µαθητών, σχολικού έτους 2014-2015, έχουν δηµοσιευθεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί έως την έναρξη του σχολικού έτους, η Οικονοµική Επιτροπή µπορεί, κατ’ εξαίρεση των κείµενων διατάξεων, να αποφασίζει την ανάθεση εκτέλεσης των σχετικών δροµολογίων στους προσωρινούς µειοδότες έως την ολοκλήρωση των διαγωνισµών, µε την υπογραφή των οικείων συµβάσεων και όχι πέραν της 28.2.2015.
Εάν στις ανωτέρω περιπτώσεις δεν έχουν αναδειχθεί προσωρινοί µειοδότες, η Οικονοµική Επιτροπή µπορεί να αναθέτει για το ίδιο χρονικό διάστηµα την εκτέλεση των δροµολογίων κατόπιν πρόχειρου διαγωνισµού, κατά την έννοια του άρθρου 83 του ν.2362/1995 (Α΄247), όπως ισχύει, τηρουµένων των προϋποθέσεων διαφάνειας και ανταγωνισµού.
Με την ολοκλήρωση των αρχικών διαγωνισµών οι συµβάσεις των προηγούµενων εδαφίων λύονται αυτοδικαίως και αζηµίως.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, το συµβατικό κόστος εκάστου δροµολογίου δεν µπορεί να υπερβαίνει τη µέγιστη αποζηµίωση που προκύπτει από την εφαρµογή της υπ’ αριθµ. 24001/11.06.2013 κ.υ.α. (Β' 149).
Ο προβλεπόµενος, σύµφωνα µε το άρθρο 278 του ν.3852/2010 (Α' 87), έλεγχος για τις συµβάσεις της προηγούµενης παραγράφου, ποσού ύψους άνω των 200.000 ευρώ και χωρίς ανώτατο όριο, διενεργείται από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι αρµόδιος για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών του µεγαλύτερου ∆ήµου της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορά η σύµβαση µεταφοράς µαθητών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρµογή από τις Περιφέρειες των ανωτέρω ρυθµίσεων είναι να έχουν υποχρεωτικά προβεί στη δηµοσίευση των προκηρύξεων των διαγωνισµών µεταφοράς µαθητών σχολικού έτους 2014-2015, σύµφωνα µε την κ.υ.α. υπ’ αριθµ. 24001/2013 (ΦΕΚ 1449 Β') και να πιθανολογούν, ότι µε την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν θα έχει εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη µεταφορά του συνόλου των µαθητών από και προς τις σχολικές µονάδες.


epoli.gr

Κόκκινα δάνεια: θα δώσει επιτέλους λύση η κυβέρνηση ή θα συνεχίσει να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι;


Τον τελευταίο καιρό εντείνεται ολοένα και περισσότερο η συζήτηση για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και την αντιμετώπισή του. Δυστυχώς, η συζήτηση αυτή διεξάγεται ερήμην των ενώσεων καταναλωτών και χωρίς διαφάνεια, με αποτέλεσμα τις προθέσεις της Κυβέρνησης να τις μαθαίνουμε είτε από διαρροές στον Τύπο είτε από αποσπασματικές δηλώσεις αξιωματούχων, όπως η τελευταία κυνική αναφορά του Υπουργού Οικονομικών στην επερχόμενη απώλεια κατοικιών από τους πλειστηριασμούς που θα ξεκινήσουν το 2015.
Ο τρόπος που αναμένεται να διαχειριστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων η Κυβέρνηση δείχνει ότι περισσότερο προτιμά να το κρύψει για άλλη μια φορά κάτω από το χαλάκι παρά να προσφέρει ουσιαστικές και ρεαλιστικές λύσεις στους δανειολήπτες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις τράπεζες να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Από σκόρπιες δηλώσεις και ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι η Κυβέρνηση εξετάζει μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να μεταβιβάσουν το ακίνητο στις τράπεζες και οι οφειλέτες να καταβάλουν ενοίκιο στο σπίτι τους, ή με την μορφή leasing να μισθώσουν το ακίνητο.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόσφατη Πράξη του Διοικητή της ΤτΕ αποτέλεσε μια πρώτη χαμένη ευκαιρία να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα, καθώς αρκέστηκε στην απλή απαρίθμηση προτάσεων ρύθμισης που εφαρμόζονται ήδη είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλες χώρες, αφήνοντας τις τράπεζες να αποφασίζουν πώς θα διαχειρίζονται κάθε περίπτωση οφειλέτη. Δεδομένου όμως ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, οι τράπεζες δεν έχουν προσφέρει ούτε στο ελάχιστο σοβαρές λύσεις

στα αιτήματα των οφειλετών, ο κίνδυνος να είμαστε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές είναι περισσότερο από υπαρκτός.
Ενδεικτική των προθέσεων της Κυβέρνησης είναι η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την «ευαισθησία» της Πολιτείας να συνεχίσουν να μένουν οι οφειλέτες στα σπίτια τους που έτσι κι αλλιώς από τον Ιανουάριο του 2015, όταν θα απελευθερωθούν πλήρως οι πλειστηριασμοί, θα χάσουν! Προφανώς, από το μυαλό των μελών της Κυβέρνησης δεν περνάει το ενδεχόμενο δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες να μην χάσουν τα σπίτια τους…
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες συνεχίζουν να προκαλούν τις αντοχές των οφειλετών με την αντικοινωνική τους συμπεριφορά:
·           Ζητούν ακόμα και από ανέργους οφειλέτες να καταβάλουν υπέρογκα ποσά για τη ρύθμιση της οφειλής
·           Απαιτούν την εγγραφή προσημείωσης και την εξασφάλιση με εγγυητές ακόμα και για οφειλές λίγων χιλιάδων ευρώ
·           Περιλαμβάνουν στις συμβάσεις τους πλήθος παράνομων προμηθειών και καταχρηστικών όρων, πολλοί από τους οποίους έχουν κριθεί ως τέτοιοι με δικαστικές αποφάσεις
·           Κατά την εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνεχίζουν να παρακρατούν από τους μισθούς των αιτούντων για αρκετούς μήνες μετά τις προσωρινές διαταγές των Ειρηνοδικείων.
Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή. Η ευθύνη για την δημιουργία του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων  βαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις τράπεζες, οι οποίες για δεκαετίες δάνειζαν αλόγιστα και ανεύθυνα. Για το λόγο αυτό, είναι βέβαιο ότι ένα ποσοστό από την λογιστική αξία των «κόκκινων» δανείων δεν πρόκειται να το εισπράξουν οι

τράπεζες με κανένα τρόπο. Συνεπώς είναι επιβεβλημένο να  εφαρμοστούν ρεαλιστικά και ουσιαστικά μέτρα και πιο συγκεκριμένα:
o              Δημιουργία μηχανισμού εξατομικευμένης εξέτασης κάθε περίπτωσης οφειλέτη.
o              Αναπροσαρμογή  των στεγαστικών δανείων στις πραγματικές αξίες των ακινήτων  και τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών.
o              Ανάλογα με την περίπτωση, διαγραφή μέρους του δανείου, μείωση επιτοκίου, επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, «πάγωμα» των δόσεων, άτοκη περίοδος χάριτος.
Γενναίες λύσεις εδώ και τώρα!
Αθήνα, 28 Ιουλίου 2014
Για περισσότερες πληροφορίες:
Αθήνα: τηλ. 210 330.44.44,  e-mail:  info@ekpizo.gr
Θεσσαλονίκη: τηλ.2310257776, e-mail: ekpizothess@ekpizo.gr
                  Πάτρα: τηλ. 2610 222626, e-mail: ekpizopatras@ekpizo.gr

Ιστοσελίδα: www.ekpizo.gr

ΠΑΝΕ ΠΑΚΕΤΟ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΑΖΙ ΜΕ «ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ»(ΣΥΡΙΖΑ) ,ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΟΙΝΣΕΠ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΕΙΩΝ!!!



Προφητικά σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για  τα προβλήματα των βρεφονηπιακών σταθμών,   ειδικά ενόψει της λειτουργίας της νέας χρονιάς εξ αιτίας της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία ακολουθώντας πιστά τη λογική της ΕΕ ότι δεν υπάρχουν πλέον δικαιώματα , αλλά οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αποτελούν κόστος, πρέπει να πληρώνουν για τα πάντα!
Η απερχόμενη δημοτική αρχή , ο απερχόμενος πρόεδρος του Νομικού προσώπου, επιβεβαιώνοντας  για πολλοστή φορά τη στοχοπροσήλωσή τους σε μια αντιλαϊκή και αντεργατική διαχείριση, ΜΑΖΙ με τη νέα δημοτική αρχή που αποδεικνύεται Πρόθυμη στο ίδιο μήκος αντιλαϊκής και αντεργατικής διαχείρισης για όσους είχαν ή έχουν αυταπάτες, ΜΑΖΙ με εκπροσώπους της «Χιακής  Συμπολιτείας» (ΣΥΡΙΖΑ- «αριστερή διαχείριση» για να μην ξεχνιόμαστε!!!) , σε συνάντησή τους,  προσανατολίστηκαν στη λειτουργία ΚΟΙΝΣΕΠ στους Βρεφονηπιακούς, καλώντας  ή κάνοντας συζητήσεις μάλιστα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ με άνεργους που είχαν δραστηριοποιηθεί ως συμβασιούχοι στο χώρο των βρεφονηπιακών, δημιουργώντας εύλογες αντιδράσεις από άλλους άνεργους, που κι αυτοί υπήρξαν συμβασιούχοι σε άλλα χρονικά διαστήματα.
Είναι φυσικό, στο χορό να μπουν και οι υπάρχουσες ή υπό ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ, οξύνοντας τα παζάρια εργατικής δύναμης, ρίχνοντας τις τιμές ανά εργαζόμενο, προς δόξα της καπιταλιστικής αγοράς ανθρώπινης σάρκας, ή του  «υγιούς ανταγωνισμού» όπως μας λένε οι απολογητές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας  δεξιοί, κεντρώοι και «αριστεροί».
Κερασάκι στην τούρτα οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΚΕΧ, που με περίσσιο κυνισμό δήλωσε πως «οι περικοπές φέρνουν τροφεία…» μιας και οι λέξεις αγώνας, διεκδίκηση, απαίτηση για τα αυτονόητα, δεν έχουν θέση στον κόσμο του κεφαλαίου που υπηρετούν.
Αντί όλοι αυτοί-«μνημονιακοί» και «αντιμνημονιακοί»- να εστιάσουν την προσοχή τους στην έγκαιρη απαίτηση-διεκδίκηση προσλήψεων από την κυβέρνηση με κριτήρια ΑΣΕΠ που αξιοκρατικά θα μοιράζουν το ψωμί, έστω και συμβασιούχων, χωρίς ποτέ ως Λαϊκή Συσπείρωση να απεμπολούμε τη θέση για μόνιμο προσωπικό σε μόνιμες ανάγκες, αντί να διαχειριστούν το ΕΣΠΑ με τέτοιο τρόπο που να οδηγεί στις επαρκείς προσλήψεις αφού περιλαμβάνεται κι αυτό, αντί να σταματήσουν από τα τροφεία των γονιών να πληρώνουν άλλες δομές του νομικού προσώπου, αντί να μεταφερθούν από το δήμο τα αναλογούντα κονδύλια αντί να πηγαίνουν  στους γνωστούς εξωραϊσμούς, αντί να δουν στη ΔΗΚΕΧ το πλεόνασμα που προήλθε από λεφτά του ΕΣΠΑ κυρίως-να χρηματοδοτήσει τους βρεφονηπιακούς, έσπευσαν οι διαχειριστές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ τη Λαϊκή Συσπείρωση από τη συνάντηση, να ομονοήσουν στη χρήση του αντεργατικού εργαλείου των νέων ΜΚΟ κατά Ρακιτζή, των  ΚΟΙΝΣΕΠ, δείχνοντας τις στρατηγικού χαρακτήρα συγκλίσεις των παρατάξεων της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ επαναλαμβάνουμε :
·         Να μην προχωρήσει καμιά συζήτηση για ΚΟΙΝΣΕΠ, ιδιαίτερα πριν την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Καμιά σύμβαση εκτός του αρμόδιου οργάνου που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, ασχέτως της δικής μας κάθετα αρνητικής θέσης στο θέμα των ΚΟΙΝΣΕΠ.
·         Αύξηση της χρηματοδότησης του Νομικού Προσώπου από το δήμο, με αναμόρφωση προϋπολογισμού και ιεράρχηση αναγκών, προκήρυξη θέσεων 11μηνης σύμβασης με προϋποθέσεις ΑΣΕΠ και κατοχυρωμένα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα έστω και τα υπάρχοντα κουτσουρεμένα, ώστε αξιοκρατικά και όχι επιλεκτικά να γίνουν οι προσλήψεις.
·         Να παρθούν αγωνιστικά  μέτρα-κινητοποιήσεις γονέων, εργαζομένων, μαζικών φορέων  κλπ, με κεντρική απαίτηση  να ενισχυθούν 100% με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι κοινωνικές δομές, οι οποίες πρέπει να είναι μόνιμες, με μόνιμους εργαζόμενους, να μην πληρώνει κανείς ωφελούμενος, δηλαδή να είναι δωρεάν και να αντιμετωπίζουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν για τον παιδικό πληθυσμό, τα ΑμΕΑ και τους ηλικιωμένους.
·         Κανένα παιδί να μη μείνει έξω από παιδικό σταθμό.
·         Πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών σε υποδομές.
·         Να υπάρξουν μειώσεις των τροφείων με βάση τις απώλειες που έχουν υποστεί οι λαϊκές οικογένειες μέχρι την κατάργησή τους .
·         Καμιά οικονομική επιβάρυνση για  παιδιά ανέργων, πολύτεκνων και ΑμΕΑ.
·         Δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
·         Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων.

Τέλος η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου, δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση, ότι γι αυτά αγωνίστηκε και θα αγωνιστεί, γι αυτά καλεί το λαό μας να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, να βγάλει επιτέλους σωστά συμπεράσματα, να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα.

 ΧΙΟΣ 29/7/2014






Κορυφώνονται οι δράσεις του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας



Aύριο Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014 και ώρα 19.30 θα τελεστεί η τελετή εγκαινίων της έκθεσης τοπικών διατροφικών και πολιτιστικών προϊόντων του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας  που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Κήπο Χίου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014 και οι ώρες λειτουργίας θα είναι από 19.00  έως  22.00. Θα πλαισιώνεται από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους όπως συναυλίες, χορό, θεατρικές παραστάσεις, προβολές και εργαστήρια για παιδιά, που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Κήπο Χίου. 
Την τελετή εγκαινίων θα ακολουθήσει εκδήλωση γευσιγνωσίας με γλυκές και αλμυρές γεύσεις μαστίχας  από την Π.Ε. Χίου με την υποστήριξη της Enterprise Greece Α.Ε του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θα ακολουθήσει στις 21.30 συναυλία από τους  DIMINUITA, The swing trio ένα συγκρότημα με καθαρό, φυσικό ήχο ακουστικών οργάνων και ελευθερία μουσικής έκφρασης που θα παρουσιάσει  πρωτότυπες συνθέσεις του σχήματος, αλλά και διασκευές άλλων συνθετών με τον αέρα του swing και αρμονικές αναφορές στο bebop.  

Όλες  τις ημέρες λειτουργίας της Έκθεσης θα γίνεται προβολή του Φεστιβάλ  στους Τούρκους Επισκέπτες στο Τελωνείο Χίου με διανομή προωθητικού υλικού και κερασμάτων από προϊόντα μαστίχας. 

Ρακιντζής: «Σκάνδαλο η μη απογραφή των 133 δημοτικών επιχειρήσεων»


Εκκληση στους δημάρχους να προχωρήσουν στην απογραφή των 133 δημοτικών επιχειρήσεων που έχουν αυτοεξαιρεθεί από αυτή τη διαδικασία έκανε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής. Εξέφρασε την αισιοδοξία (μιλώντας στον Σκάι) ότι οι νέοι δήμαρχοι, που θα αναλάβουν από Σεπτέμβριο, θα κάνουν το καθήκον τους, σημειώνοντας ότι μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Αναφέρθηκε σε πιθανές υπερβάσεις προϋπολογισμών και αργομισθίες υπαλλήλων, που κρύβονται λόγω της μη απαγοραφής.
Υπενθυμίζεται ότι οι Αναπτυξιακές Δημοτικές Επιχειρήσεις αρνούνται να απογραφούν, με το επιχείρημα ότι δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ζουν και επιβιώνουν από προγράμματα της ΕΕ, με βάση τα οποία και διαμορφώνονται οι αμοιβές των απασχολουμένων.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά την ένταξή τους στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, γιατί οι δήμοι κατέχουν άνω του 50% των μετοχών στις εταιρείες αυτές.


aftodiokisi.gr