Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Πρόγραμμα Λατρευτικῆς Διακονίας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου μηνός Φεβρουαρίου 2015.


aetos2
Κυριακή 01.02.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Τρύφωνος Κάμπου   Θεία Λειτουργία
Δευτέρα 02.02.2015   Ἱερός Ναός Ὑπαπαντῆς Καρδαμύλων   Θεία Λειτουργία
Κυριακή 08.02.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Χαραλάμπους Βαρβασίου   Θεία Λειτουργία
Δευτέρα 09.02.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Χαραλάμπους Βαρβασίου   Μ. Ἑσπερινός, ὣρα 6.00 μ.μ.
Τρίτη 10.02.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Χαραλάμπους Κρήνης (Τσεσμέ)   Θεία Λειτουργία
Τετάρτη 11.02.2015   Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου   Ἑσπερινός-Κήρυγμα
Σάββατο 14.02.2015   Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου   Θεία Λειτουργία
Σάββατο 14.02.2015   Ἱερά Μονή Παναγίας Βοηθείας   Μ. Ἑσπερινός, ὣρα 5.00 μ.μ.
Κυριακή 15.02.2015   Ἱερά Μονή Παναγίας Βοηθείας   Θεία Λειτουργία
Τετάρτη 18.02.2015   Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου   Ἑσπερινός
Σάββατο 21.02.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Μάρκου Βροντάδου   Θεία Λειτουργία
Κυριακή 22.02.2015   Ιερός Ναός Ἁγίου Πολυκάρπου Κάμπου   Θεία Λειτουγία
Κυριακή 22.02.2015   Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου   Κατανυκτικός Ἑσπερινός-Κήρυγμα
Δευτέρα 23.02.2015   Ἱερό Προσκύνημα Ἁγίας Μαρκέλλης Βολισσοῦ   Μ. Ἀπόδειπνον, ὣρα 3.30 μ.μ.
Τετάρτη 25.02.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Μάρκου Βροντάδου   Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία, ὣρα 7.00 π.μ.
Παρασκευή 27.02.2015   Ἱερός Ναός Εὐαγγελιστρίας Καρδαμύλων   Α΄ Χαιρετισμοί
Σάββατο 28.02.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίων Θεοδώρων Ζυφιᾶ   Θεία Λειτιουργία
Σάββατο 28.02.2015   Ἱερά Νέα Μονή   Μ. Ἑσπερινός, ὣρα 5.00 μ.μ.

Πρόγραμμα 8ης Αγωνιστικής Α1 Πόλο Ανδρών


Τον Εθνικό Πειραιά εκτός έδρας θα αντιμετωπίσει ο ΝΟ Χίου το ερχόμενο Σάββατο 17/1/15 και ώρα 14:00 για την 8η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης Α1 Ανδρών. Αναλυτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής:
Σάββατο 17/1/2015
ΝΟ Καλαμακίου - Πανιώνιος (Σκαλοχωρίτης, Κραββαρίτης): Κολ. Αλίμου (18:00)
ΑΝΟ Γλυφάδας - ΠΑΟΚ (Μπουδραμής, Κατσαρός): Κολ. Γλυφάδας (14:00)
Παλαιό Φάληρο - Νηρέας Λαμίας (Μπιράκης, Πολυχρονόπουλος): Κολ. Π. Φαλήρου (19:00)
Παναθηναϊκός - Υδραϊκός ΝΟ (Κωνσταντινίδης, Κουρέτας): Κολ. Ιλίσιο (17:30)
Εθνικός Πειραιά - ΝΟ Χίου (Σταυρόπουλος, Βόσικας): Κολ. Πειραιά (14:00)

Κυριακή 18/1/2015
ΝΟ Βουλιαγμένης - Ολυμπιακός (Σταυρίδης, Κουρτίδης): Κολ. Βουλιαγμένης (13:00)

noxiou.gr

Η Ε.Π.Σ. ΧΙΟΥ , ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΗΣ

Η  Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χίου ανακοινώνει ότι η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας θα γίνει στις 02 Φεβρουαρίου  2015 ημέρα Δευτέρα  και ώρα 19:30 στο Ξενοδοχείο ΧΑΝΔΡΗΣ.
Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά το Ξενοδοχείο Χανδρής για την δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας και την κάλυψη των εξόδων της διοργάνωσης. 

Σε εφαρμογή το e-ticket για τους επιβάτες της ακτοπλοΐας


aktopoia_e_ticket_

Το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθιερώνεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket) για τους επιβάτες της ακτοπλοΐας υπέγραψε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αποστέλλοντάς το, παράλληλα, για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου για τον εξορθολογισμό της ακτοπλοΐας, την τόνωση της επιβατικής κίνησης, τη βελτιστοποίηση του συστήματος ελέγχου των επιβατών και την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενώ αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Σημειώνεται ότι με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης οι επιβάτες της ακτοπλοΐας θα μπορούν πλέον να προχωρούν σε ηλεκτρονική κράτηση των εισιτηρίων τους και να εκτυπώνουν οι ίδιοι τις κάρτες επιβίβασης (boarding-pass) μέσω των «έξυπνων» κινητών τους, χωρίς να απαιτούνται επιπρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
O Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε σχετικά:
«Με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση εισάγουμε την ακτοπλοΐα στην ηλεκτρονική εποχή, δημιουργώντας φιλικότερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες για τον επιβάτη. Αποτελεί μια ακόμη καινοτομία που εφαρμόσαμε, αναθεωρώντας τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Η ακτοπλοΐα αποτελεί την πύλη μέσα από την οποία ένα νησί αναπνέει, εξάγει, τροφοδοτείται και αναπτύσσεται. Για αυτό και, από την πλευρά μας, τους τελευταίους 18 μήνες εργαστήκαμε σκληρά για να υλοποιήσουμε ενέργειες που σήμερα ενισχύουν και εξορθολογίζουν τη λειτουργία της».

e-nautilia.gr

Επιστρέφει και με τη βούλα του ΣτΕ η Δημοτική Αστυνομία – Πού θα ιδρυθούν τα πρώτα τμήματα (λίστα)


Με οριστική απόφαση του ΣτΕ επιστρέφει η Δημοτική Αστυνομία εντός της ΕΛ.ΑΣ. με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ίδρυση νέων τμημάτων. Το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση, οργάνωση, και λειτουργία των υπηρεσιών της Δημοτικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος η επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014 με 192.000 ευρώ περίπου και με 241.000 ευρώ τα επόμενα έτη.
Τα τμήματα που θα δημιουργηθούν άμεσα είναι τα ακόλουθα:
Πέντε Τμήματα Δημοτικής Αστυνομίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.
Ένα στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.
Ένα στην Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος).
Παράλληλα θα συσταθούν 17 Γραφεία Δημοτικής Αστυνομίας στα Αστυνομικά Τμήματα:
Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Βούλας, Εύοσμου Θεσσαλονίκης, Δράμας, Καβάλας, Κατερίνης, Έδεσσας, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Λάρισα, Πατρών, Κω, Χανίων και Ηρακλείου.  Τα Τμήματα της Δημοτικής Αστυνομίας θα στελεχωθούν από αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ., δημοτικούς αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό, ενώ θα λειτουργούν καθημερινά σε 24ωρη βάση.
Παράλληλα, προϊστάμενοι των γραφείων Δημοτικής Αστυνομίας θα τοποθετηθούν δημοτικοί αστυνομικοί κατηγορίας Π.Ε. ή Τ.Ε., καθώς και βαθμοφόροι της ΕΛΑΣ από το βαθμό του Ανθυπαστυνόμου έως και του Υπαστυνόμου Α΄.
Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος οι δημοτικοί αστυνομικοί δεν θα φέρουν όπλο παρά μόνο τη στολή με το έμβλημα της ΕΛ.ΑΣ., σφυρίχτρα, χειροπέδες, αστυνομική ράβδο και συσκευή επικοινωνίας με το Τμήμα.
Στις αρμοδιότητες των Δημοτικών Αστυνομικών περιλαμβάνονται η αφαίρεση πινακίδων των αυτοκινήτων και δικύκλων, η αφαίρεση άδειας οδηγού και άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτου και  η επιβολή προστίμων για όσους σταθμεύουν παράνομα.
Θα ελέγχουν επίσης την λειτουργία των καταστημάτων, θεάτρων, κινηματογράφων, (ωράριο κλπ) όπως επίσης θα μπορούν να ελέγχουν εάν τηρείται η απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.
Θα προβαίνουν στη σφράγιση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως είναι εστιατόρια, ταβέρνες, νυκτερινά κέντρα, σουβλατζίδικα, καφετέριες, τυροπιτάδικα και κάθε μορφής καταστήματα που παρέχουν φαγητό, καφέ, ποτό, κ.λπ.

aftodioikisi.gr

Από κόσκινο όλα τα ακίνητα που ηλεκτροδοτήθηκαν από 1.1.2009 ως 31.12.2013


Σε έλεγχο σχετικά με την καταβολή του ΦΠΑ θα υποβληθούν οι φάκελοι των ακινήτων που ηλεκτροδοτήθηκαν από 1.1.2009 μέχρι και 31.12.2013 και είχαν οικοδομική άδεια από 1.1.1995 και μετά. Αυτό προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια ελέγχου των υποθέσεων ακινήτων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε έλεγχο υπάγονται οι υποθέσεις ακινήτων που ανεγέρθηκαν από ιδιώτη- ιδιοκτήτη με επιφάνεια άνω των 180 τμ, ενώ εξαιρετικά για τις περιπτώσεις ύπαρξης αυθαιρέτων κτισμάτων στα ακίνητα αυτά, εφόσον υπερβαίνουν τα 120 τμ.
Ειδικότερα, οι υποθέσεις αυτές ελέγχονται εφόσον η βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση χορηγήθηκε:
- Εντός του έτους 2008 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου (ιδιοκτήτη) λήγει στο 7.
- Εντός του έτους 2009 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 1.
- Εντός του έτους 2010 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 4.
- Εντός του έτους 2011 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 2.
- Εντός του έτους 2012 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 5.
- Εντός του έτους 2013 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 9.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι:
- Υπάγονται στο δείγμα και ελέγχονται οι υποθέσεις ακινήτων τα οποία ανεγέρθηκαν από επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδομών, ανεξάρτητα από την επιφάνειά τους και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του έτους χορήγησης της βεβαίωσης ηλεκτροδότησης ή θεώρησης της υπεύθυνης δήλωσης του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη και του αριθμού του φορολογικού μητρώου του υπόχρεου που προαναφέρθηκαν.
- Στις περιπτώσεις που η οικοδομή ανήκει σε περισσότερους του ενός ιδιώτες- ιδιοκτήτες ή ανεγέρθηκε από περισσότερες της μιας επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδομών, ελέγχεται ολόκληρη η υπόθεση, εφόσον ο αριθμός του φορολογικού μητρώου ενός εκ των ιδιωτών- ιδιοκτητών ή μιας εκ των επιχειρήσεων λήγει στα παραπάνω ψηφία και υπάγεται στο δείγμα ελέγχου.
Πηγή: news247.gr

aftodioikisi.gr

Ποιοι δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου


Τους εκλογείς που δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις γενικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, καταγράφει εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Μιχάλη Θεοχαρίδη.
Η εγκύκλιος αφού υπενθυμίζει ότι «η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές είναι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 51 του Συντάγματος και της παρ. 2 του άρθρου 6 της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ. 26/2012 ΦΕΚ 57Α), υποχρεωτική », καταγράφει τις εξαιρέσεις, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ. 26/2012):
1) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
2) Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας (άρθρου 96 παρ.1 του π.δ. 26/2012).
3. Για διάφορους εξαιρετικούς λόγους όπως:
α) Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.
Επίσης, κάτι που η εγκύκλιος δεν το αναφέρει, δεν θα ψηφίσουν οι γεννηθέντες το 1997 (δηλαδή, οι 18χρονοι), καθώς δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους.

aftodioikisi.gr

Πρόωρη σύνταξη για 100.000 ασφαλισμένους - Στην έξοδο έως και 5 χρόνια νωρίτερα (πίνακες)


Μέχρι και πέντε χρόνια ταχύτερα θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου 100.000 ασφαλισμένοι που θα επιλέξουν τη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας δίνουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης ακόμα και σε ορισμένες κατηγορίες πενηντάρηδων στο Δημόσιο, που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.
Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, μειωμένη σύνταξη -όπου αυτή προβλέπεται- δίνεται στα 62. Πάντως, πριν από την πρόωρη έξοδο χρειάζεται προσοχή, καθώς το τελικό ποσό της σύνταξης μπορεί να είναι «ψαλιδισμένο» έως και κατά 30%.
Το «πέναλτι» σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 6% για κάθε έτος ταχύτερης εξόδου (και μέχρι 30% την πενταετία). Στο Δημόσιο η περικοπή είναι 4,5% τον χρόνο για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 και 6% ετησίως για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους
Στο Δημόσιο κλειδώνουν το δικαίωμα για σύνταξη από τα 50 ως τα 61 έτη όλοι όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και έχουν συμπληρώσει τα 25 έτη (ή τα 20 εάν είναι τρίτεκνοι) το 2012.
Δεν χάνουν χρήματα από τη σύνταξή τους όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα και συμπλήρωσαν τα έτη ασφάλισης (25 ή 20) μέσα στο 2013 και το 2014, όμως αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους.
Στο ΙΚΑ δεν θα επηρεαστούν όσοι έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης το 2012 και φέτος συμπληρώνουν και το ηλικιακό όριο για σύνταξη.
Όσοι φέτος συμπληρώνουν το ηλικιακό όριο αλλά τους λείπουν έτη ασφάλισης θα πρέπει να τα αναπληρώσουν με πλασματικά ως το 2012 για να έχουν και τα όρια ηλικίας που ίσχυαν τότε.
Γλιτώνουν τις αλλαγές όσοι ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες φέτος συμπληρώσουν το ηλικιακό όριο και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα ως το τέλος του 2012.
Καμία αλλαγή και για όσους έχουν προσληφθεί σε σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες πριν από το 1982 που θα πάρουν πλήρη σύνταξη με 35 έτη ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας.
Δεν θα επηρεαστούν καθόλου από τις αλλαγές όσοι εργαζόμενοι του Δημοσίου έχουν προσληφθεί πριν το 1982, μπορούν να βγουν ανεξαρτήτως ορίου σε πλήρη σύνταξη με 35ετία.
Γυναίκες σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες που συμπλήρωσαν 25ετια το 2012 με παιδί βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη σε ηλικίες από 50 ως 55 έτη, ενώ όσοι συμπληρώσουν τα 50 ή τα 53 έτη μετά το 2015 μπορούν να αποχωρήσουν άμεσα για να γλιτώσουν τις αλλαγές.
Στον ΟΑΕΕ δεν επηρεάζονται όσοι συμπλήρωσαν τα 35 έτη το 2012 και μέσα στο 2014 συμπληρώνουν και το 60 έτος της ηλικίας τους.
Δείτε το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ:
aftodioikisi.gr
1

Τα 10 επαγγέλματα με τις περισσότερες προσλήψεις τον Δεκέμβριο- Ποιος κλάδος αναδείχθηκε πρωταθλητής του 2014 (λίστα)


Ο κλάδος των υπηρεσιών εστίασης αναδείχθηκε πρωταθλητής στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας το 2014, καθώς έδωσε δουλειά σε 4.594 άτομα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων ήταν θετικό, καθώς δημιουργήθηκαν 99.122 νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, οι κλάδοι της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και των καταλυμάτων, ήταν αυτοί στους οποίους σημειώθηκαν οι περισσότερες απολύσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για τον Δεκέμβριο, τα 10 επαγγέλματα με τα υψηλότερα θετικά ισοζύγια προσλήψεων απολύσεων, ήταν:
  1. Διάφοροι καλλιτέχνες, μουσικοί, τραγουδιστές, ντισκ -τζόκεϊ, χορευτές, χορογράφοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μάγοι και ζογκλέρ, με θετικό ισοζύγιο 2.515 νέων θέσεων εργασίας (11.424 προσλήψεις και 8.909 απολύσεις - αποχωρήσεις).
  2.  Σερβιτόροι και βοηθοί σερβιτόρων με 2.196 θέσεις εργασίας (13.999 προσλήψεις και 11.803 απολύσεις - αποχωρήσεις).
  3.  Πωλητές σε καταστήματα με 1.596 θέσεις εργασίας (9.582 προσλήψεις και 7.986 απολύσεις - αποχωρήσεις).
  4.  Διδακτικό προσωπικό ιδιωτικών φροντιστηρίων, καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, με θετικό ισοζύγιο στην απασχόληση κατά 1.320 θέσεις εργασίας (1.778 προσλήψεις και 458 απολύσεις - αποχωρήσεις).
  5.  Υπάλληλοι γραφείου με 1.214 (13.478 προσλήψεις και 12.264 απολύσεις - αποχωρήσεις).
  6.  Φύλακες ασφαλείας με 555 θέσεις εργασίας (2.40 προσλήψεις και 1.565 απολύσεις - αποχωρήσεις) και
  7.  ακολουθούν, κομμωτές με 494,
  8. Μάγειροι με 458,
  9. Υπάλληλοι πρατηρίων υγρών καυσίμων με 222 και
  10. Τεχνίτες ανέγερσης και συντήρησης κτηρίων με 188 νέες θέσεις εργασίας στο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων.


aftodioikisi.gr

Υπόμνημα για τη δημόσια συνεδρίαση της 14-01-2015 της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου



Μετά την πρόσκλησή σας (Α.Π. 660/9-01-2015)  για τη δημόσια συνεδρίαση της 14-01-2015, ως  Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χίου  καταθέτουμε το παρακάτω  υπόμνημα που αφορά  τις  θέσεις μας πάνω στα θέματα που  έχετε θέσει προς συζήτηση και γνωμοδότηση.

1.                  Για  μια ακόμη φορά η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου μας επαληθεύεται τασσόμενη απέναντι στην πολιτική της Δημοτικής Αρχής που ως  μακρύ χέρι της εξουσίας δρα ανάλγητα  και φορομπηχτικά. Τρανταχτό παράδειγμα η άτεγκτη στάση της στην αύξησης των ανταποδοτικών τελών. Το όψιμο ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για τους  κατατρεγμένους συνδημότες  μας, τους  άνεργους, τους αδύναμους και φτωχοποιημένους – που δεν είναι όσοι με λογιστικά τερτίπια υπολογίζει, αλλά πολύ περισσότεροι- δείχνει ότι δεν έχει βιώσει την τραγικότητα της  κατάστασης ή ότι απλά ενδιαφέρεται για τη διαχείρισή της  και όχι τα θύματά της, αποδεχόμενη τη στέρηση ζωτικών πόρων από την κυβέρνηση και φυσικά τη στέρηση κάθε δικαιώματος στην Υγεία, την Πρόνοια, τις  Κοινωνικές Υπηρεσίες, στις παροχές υπηρεσιών οι οποίες  μια μια παίρνει το δρόμο της  ιδιωτικοποίησης.   
         Έτσι, επί του 1ου  θέματος που αφορά τη  γνωμοδότηση για χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε οικογένεια λόγω  φωτιάς, θεωρούμε υποχρέωσή μας να ταχθούμε αλληλέγγυοι στο πλευρό της  οικογένειας. Eμείς συμφωνήσαμε στο Δ.Σ. να δοθούν 1.500 ευρώ κι αν υπάρχουν δυνατότητες να ενισχυθεί κι  άλλο η οικογένεια, για την αποκατάσταση μέρους των ζημιών, μεσούντος του χειμώνα αλλά  και της αδυναμίας της να ανταπεξέλθει στην τραγωδία που συνέβη. Να σημειώσουμε βέβαια ότι το θέμα  έχει ήδη εγκριθεί από στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο κ. Παπαδόπουλο, και υπάρχει το ερώτημα γιατί έρχεται σήμερα  ετεροχρονισμένα στο Τοπικό Συμβούλιο. 
2.                  Επί του 2ου θέματος που αφορά τη συζήτηση για τη διοργάνωση του ρουκετοπόλεμου, έχουμε  να τονίσουμε τα εξής: Γνώμη μας είναι ότι το έθιμο μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί ζωντανό μέσα στο χρόνο, αν  δεν αποκλίνει της  πολιτισμικής του  πορείας  και δεν καταλήγει απλά σε έναν τουριστικό κράχτη για το νησί, που ίσως τελικά και να το εκθέτει. Η ποσότητα των ρουκετών (υπερβαίνουν τις 100.000), η ποιότητα  των υλικών κατασκευής (πολύ  πιο δραστικά  από τα μέχρι πρότινος υφιστάμενα), η  εμπλοκή ατόμων άσχετων με την κατασκευή  και ρίψη ρουκετών- πολλές φορές  και ανηλίκων-, μόνο κινδύνους ελλοχεύει.     Επειδή στο παρελθόν έχουμε  θρηνήσει θύματα, θα θέλαμε να προτείνουμε τα  παρακάτω κατά σειρά σπουδαιότητας  ως  προς τη διατήρηση του εθίμου, της ασφάλειας των εμπλεκομένων κατασκευαστών (ρουκετατζήδων), των θεατών και την εξασφάλιση των περιουσιών όσων βρίσκονται στη «γραμμή πυρός» η οποία δεν είναι τόσο στενή  που να περιορίζεται στα 200 μόνο μέτρα από κάθε εκκλησία «στόχο»:
·      Νομιμοποίηση του εθίμου. Αν δεν υλοποιηθεί η παράμετρος της νομιμοποίησης κατασκευής και  ρίψης ρουκετών, αλλά «εθιμικώ δικαίω» διαιωνίζεται, τότε δεν πρόκειται να αποτραπούν τα τραγικά περιστατικά που έχουν συμβεί μέχρι σήμερα. Είναι αστείο να γίνονται συλλήψεις και δικογραφίες εις βάρος κατασκευαστών, κατασχέσεις υλικών κατασκευής σε «εγκαταλειμμένα» σπίτια και μετά  από αυτό να τελείται με τα «παράνομα» υλικά ένα έθιμο που να λαβαίνει παγκόσμιες δημοσιογραφικές διαστάσεις. Η νομιμοποίηση θα αποτρέψει και την παράνομη κατασκευή σε μέρη επισφαλή  και ακατάλληλα καθώς και την εμπλοκή ακατάλληλων ατόμων.
·    Η επιτροπή που θα συσταθεί για τη διενέργεια του ρουκετοπόλεμου να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και όχι τυπικές. Να  έχει τον πρώτο λόγο στην πρόληψη, στον έλεγχο των συνεργείων, των χρησιμοποιούμενων υλικών καθώς  και της  ποσότητας κατασκευής του κάθε συνεργείου. Να γνωρίζει ονομαστικά  τα μέλη του συνεργείου και τον υπεύθυνο, ο οποίος θα λογοδοτεί στην επιτροπή  καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής, στησίματος των ρουκετοσυρτών, αλλά  και της ρίψης των ρουκετών.
·    Ο αριθμός των ρουκετών να μην υπερβαίνει συνολικά τις 40.000 (20.000 ανά ενορία και κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των ενοριακών συνεργείων για το ποσό που προτίθεται να κατασκευάσει το καθένα).
·    Να διευρυνθεί η «γραμμή  πυρός-κινδύνου» σε  απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων πέριξ της εκκλησίας-στόχου και να προσδιοριστεί τουλάχιστον στα 500 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρθούν περισσότερα μέτρα ασφαλείας στα σπίτια που βρίσκονται μέσα σ’ αυτήν την ακτίνα δράσης.
·    Η φροντίδα διαφύλαξης των σπιτιών των συνδημοτών μας εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής με ντύσιμο των επισφαλών σημείων με σύρμα να γίνεται χωρίς έξοδα  των συνδημοτών οι οποίοι πολλές φορές αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη για  να προφυλάξουν τα σημεία τα οποία  ο Δήμος αδυνατεί να  προφυλάξει, λόγω  κόστους,  όπως ισχυρίζεται.
·    Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της εισόδου στην απαγορευμένη περιοχή αυτοκινήτων επισκεπτών, οι οποίοι επιθυμώντας να παρακολουθήσουν το θέαμα, εννοούν να μεταβούν μέχρι το σημείο παρακολούθησης με το αυτοκίνητό τους. Η πείρα έχει δείξει ότι αν χρειαστεί να  προσπελαστεί η απαγορευμένη περιοχή από όχημα αστυνομίας, πυροσβεστικής ή νοσοκομειακό, αυτό καθίσταται αδύνατο. Πρότασή  μας είναι οι συγκεκριμένοι δρόμοι να φυλαχτούν από τροχονόμους και όχι από άτομα εντεταλμένα από το Δήμο, αλλά άπειρα.
·    Ο προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί για το ρουκετοπόλεμο από τη Δημοτική Αρχή, αυτός να χρησιμοποιηθεί και να  μην περικοπούν ποσά από κονδύλια που μπορούν να αφορούν άλλες εργασίες ή έργα και άλλες απαραίτητες λειτουργίες για το Βροντάδο  , για το ρουκετοπόλεμο. Επίσης θέτουμε το θέμα κονδυλίων προστασίας και των συνεργείων που κάθε φορά το κάνουν με δικά τους μέσα.
·    Να αναλάβουν μέρος των εξόδων της  κάλυψης  και της ασφάλειας που προβλέπεται από το έθιμο οι ωφελούμενες επιχειρήσεις επισιτισμού (ξενοδοχεία – εστιατόρια κ.λπ.) όσων τουριστών επισκεφθούν το νησί για το έθιμο.

Προ ημερήσιας διάταξης, θα θέλαμε να θέσουμε:
α. Το θέμα των εσόδων των κερματοδεκτών από την Πηγή της Κλειδούς. Σε  ποιο ποσό ανέρχονται αυτά (ανά τρίμηνο, έτος  κ.λ.π.). και πώς προβλέπεται η διαχείρισή τους. Είμαστε αντίθετοι με την απόδοση των εσόδων αυτών στο ταμείο του Δήμου Χίου. Θεωρούμε ότι η διαχείριση πρέπει να γίνεται με διαφανείς διαδικασίες από το Τοπικό Συμβούλιο. 
β. Το θέμα της επικινδυνότητας που δημιουργείται με την παραβίαση των απαγορευτικών πινακίδων των μονοδρομήσεων στο Βροντάδο, στην κατεύθυνση όχι της  καταστολής αλλά της πρόληψης, μέσα από τη διάγνωση των κινήτρων που ωθούν στην παραβίαση. Θα  προτείναμε τη μελέτη των περιπτώσεων με τη συνδρομή των κατοίκων των μονοδρομημένων περιοχών.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου

Μάρκος Σκούφαλος
Κλαίρη Κωστάλα

Φραγκούλης Κυλαδίτης

" ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ " , ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/1/2015 , ΣΤΙΣ 8.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ , ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ Π.Κ.Δ. ΧΙΟΥ

Πειρατεία στον Ωκεανό (Kapringen)
Δράμα/Δανία/2012/99’
Σενάριο και σκηνοθεσία: Τομπίας Λίντχολμ
Πρωταγωνιστούν: Νταρ Σαλίμ, Γιόχαν Φίλιπ Άσμπεκ, Σόρεν Μάλινγκ

Ο Μίκελ δουλεύει ως μάγειρας σε ένα δανέζικο φορτηγό πλοίο που ταξιδεύει στον Ινδικό Ωκεανό. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού το πλοίο δέχεται επίθεση και καταλαμβάνεται από Σομαλούς πειρατές που θέτουν την ζωή του πληρώματος σε κίνδυνο. Ο Πέτερ, σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας, ξεκινά έναν σκληρό αγώνα διαπραγματεύσεων με τους πειρατές ενώ το πλήρωμα αναμένει ανήμπορο τις δραματικές εξελίξεις..
Ο σεναριογράφος του τηλεοπτικού «Borgen» και του εξαιρετικού «Το Κυνήγι» αυτή την φορά κάθεται και πίσω από την κάμερα και καταφέρνει να παραδώσει ένα αγωνιώδες δράμα που κερδίζει τον θεατή από το πρώτο λεπτό. Καταπιάνεται με το θέμα της σύγχρονης πειρατείας χωρίς να δαιμονοποιεί ή να αθωώνει κανέναν και καταδεικνύει όλες τις πλευρές αυτού του δραματικού φαινομένου με έναν αφοπλιστικό ρεαλισμό. Ισορροπώντας ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και το κοινωνικό δράμα δημιουργεί το κατάλληλο σασπένς εστιάζοντας στους χαρακτήρες της πλοκής και τις προσωπικές τους αντιδράσεις ενώ αποφεύγει τα συνήθη κινηματογραφικά κλισέ του είδους. Σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό παίζουν οι ρεαλιστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και η δυναμική σκηνοθεσία που καταφέρνει να διατηρεί την αγωνία στα ύψη.

Βραβεία: Χρυσός Αλέξανρος στο Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης 2012

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΚΑ οι Εκλογές με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου [Το ΦΕΚ]
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εγκρίθηκε και θεσμοθετήθηκε, η καταβολή εκλογικής αποζημίωσης υπαλλήλων Ο.Τ.Α.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΠΝΠ, οι χρηματοδοτήσεις των Ο.Τ.Α. για την καταβολή εκλογικής αποζημίωσης στους υπαλλήλους τους δεν συμψηφίζονται με οφειλές των φορέων αυτών προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα Ν.Π.Δ.Δ. του ευρύτερου Δημοσίου.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα, την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, της 25ης Ιανουαρίου 2015, καθώς οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. θα λάβουν την αποζημίωση που τους οφείλεται από τις Εκλογές του Μαΐου του 2014, λόγω του ότι, το συγκεκριμένο κονδύλιο είχε παρακρατηθεί από τις Δ.Ο.Υ., συμψηφιζόμενο με οφειλές των συγκεκριμένων Δήμων προς το Δημόσιο.

epoli.gr

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ " ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΔΗΜΠΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ "

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΎ «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ». / Δημοκρατική Αριστερά / DIM-AR.GR
Στη συνέντευξη υπήρξε ερώτηση για τα θέματα των νησιών από τη δημοσιογράφο του ΑΙΓΑΙΟ ΤV. Ιδού οι απαντήσεις των Ν.Χρυσόγελου και Φ.Κουβέλη.
Ερώτηση κρίσεως που απευθύνεται στους νησιώτες: ποιός άλλος συνδυασμός έχει θέσεις και πράξεις για τη Νησιωτική Πολιτική;

ΥΓ. Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης

Γιάννης Σπιλάνης
Υποψήφιος βουλευτής Λέσβου με τον συνδυασμό "ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ"
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Περιφερειακός Σύμβουλος Β.Αιγαίου με τον συνδυασμό ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ
τ. Γεν. Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
e-mail: ioannispilanis@gmail.gr
www.ioannispilanis.blogspot.gr

Μ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ («ΑΙΓΑΙΟ T.V.»): Απευθύνομαι και στους δυο Προέδρους και θα ήθελα να σας πω επειδή εκπροσωπώ αυτή τη στιγμή μια πολύ μεγάλη γκάμα της νησιωτικής Ελλάδας, το ΑΙΓΑΙΟ TV είναι στον ΟΤΕ TV και καταλαβαίνετε ότι οι νησιώτες βάζουν μια ερώτηση και θέλουν μια καθαρή απάντηση από το θολό τοπίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή και τη σύγχυση στο δημόσιο διάλογο, τι θα γίνει με τη νησιωτική πολιτική και αφού μιλάτε για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, πως θα προστατεύσετε, ποια η θέση σας για τη νησιωτική πολιτική και βέβαια ένας λόγος για το Αιγαίο. Ευχαριστώ.
Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Μια σύντομη απάντηση για το θέμα της άμεσης δημοκρατίας. Σήμερα είναι αίτημα η περισσότερη δημοκρατία, δηλαδή πιο βαθιά και ουσιαστική συμμετοχική δημοκρατία. Αυτό ας μην το ξεχνάμε γιατί στην Ελλάδα επικράτησαν αντιλήψεις που λένε «δεν χρειαζόμαστε δημοκρατία, θα έρθει ένας αυταρχικός ηγέτης για να μας λύσει τα προβλήματα».
Αντίθετα χρειαζόμαστε διάλογο να επιλύουμε τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις, αυτό που έγινε παράδειγμα στο Παρίσι βλέπετε που μπορεί να οδηγήσει ο φανατισμός και η απουσία μιας κουλτούρας διαλόγου και δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε καινούργια εργαλεία που πρέπει να τα αξιοποιήσουμε περισσότερο στην Ελλάδα.
Ήμουν από τους ευρωβουλευτές των πράσινων που υποστήριξαν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών που μάζεψε 1.800.000 υπογραφές και ανέτρεψε την τάση για ιδιωτικοποίηση του νερού. Ήμουν από τους ευρωβουλευτές που υποστήριξαν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών για βασικό εγγυημένο εισόδημα, δυστυχώς λίγοι συμμετείχαν στη δεύτερη αυτή καμπάνια στην Ελλάδα. Όπως και τώρα που υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών για να σταματήσει η διατλαντική συμφωνία για το εμπόριο και τις επενδύσεις που θα μπορούσε να καταστρέψει τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα σε διάφορες χώρες και από τις δυο μεριές του Ατλαντικού, ξέρετε τα Κινήματα Occupy και τα λοιπά που αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμμετάσχουμε και εμείς και να μην αναθέτουμε τις λύσεις πλέον σε πεφωτισμένες ηγεσίες ή Κόμματα.
Σε σχέση με το Αιγαίο. Θα έλεγα ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς να λέει κάποιος για τη νησιωτική πολιτική γιατί όλα τα Κόμματα έχουν αναφορά στη νησιωτική πολιτική. Νομίζω όμως ότι έχουμε αποδείξει ότι δουλεύουμε για ένα διαφορετικό μοντέλο που αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της νησιωτικότητας και δίνει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες στα νησιά.
Προσωπικά ως επικεφαλής του Συνδυασμού Οικολογικός Άνεμος στο Περιφερειακό Συμβούλιο δώσαμε πολλές προτάσεις και ιδέες για να γίνουν πιο πράσινα τα πλοία, πως μπορεί να κατασκευαστούν πλοία που συνδέουν μεταξύ τους τα νησιά, για να αναζωογονηθούν τα ναυπηγεία. Δώσαμε ιδέες πως μπορεί να υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας αξιοποιώντας και την τηλε-ιατρική και ενισχύοντας την Πρωτοβάθμια, που θα έχει και μικρότερο κόστος τελικά για το δημόσιο, γιατί θα γλιτώναμε πάρα πολλά χρήματα μεταφοράς των ανθρώπων με ελικόπτερα στην Αθήνα, ή ταλαιπωρίες για να κάνουν μια εξέταση που σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου το κάνουν στο μικρό τους μέρος δηλαδή μια έγκυος μπορεί να κάνει ένα υπερηχογράφημα σε ένα μικρό νησί με ένα μηχάνημα που κάνει υπερηχογράφημα, αρκεί να έχει κι έναν άνθρωπο να ξέρει να χειριστεί το μηχάνημα.
Υπάρχουν λοιπόν απλά πράγματα που θα ενίσχυαν την οικονομία των νησιών, θα μείωναν το χάσμα που υπάρχει και θα βοηθούσαν στο να ζουν καλύτερα οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να παραμένουν στα νησιά, παρά τις δύσκολες και σκληρές συνθήκες. Ξέρετε καλά ότι και προσωπικά βοηθώ και υποστηρίζω τη δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών στα νησιά ή κοινωνικών επιχειρήσεων.
Εμείς δεν τα λέμε ως λόγια ως συνθήματα και περιμένουμε κάποιος άλλος να τα κάνει, τα κάνουμε πράξη.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σας είναι γνωστό ότι η νησιωτική πολιτική επιβάλλεται κατά τα άλλα και από το Σύνταγμα. Δηλαδή το Σύνταγμα μετά την αναθεώρηση του 2001 έχει μέσα διάταξη σύμφωνα με την οποία όταν η Διοίκηση ενεργεί, όταν το Κοινοβούλιο νομοθετεί θα πρέπει να έχει σταθερή την αναφορά του και στη νησιωτική Ελλάδα καις τις απομεμακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Αλλά αυτό πρόκειται για μια εξαγγελία. Η νησιωτική πολιτική πρέπει να εκφράζεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Για παράδειγμα, αίτημα της νησιωτικής Ελλάδας είναι το μεταφορικό ισοδύναμο. Το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Αίτημα και διεκδίκηση της νησιωτικής Ελλάδας λόγω και της δυνατότητας που έχουν τα νησιά μας στον τουρισμό, είναι να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ. Σας θυμίζω ότι πρόσφατα έγινε ολόκληρος αγώνας για να μην αυξηθεί σε κάποια νησιά ο ΦΠΑ, το θυμάστε.
Θέλω με άλλα λόγια να πω και ολοκληρώνω, ότι δεν αρκεί κάποιος να αναφέρεται γενικά και αόριστα στη νησιωτική Ελλάδα και στη νησιωτική πολιτική. Αυτή έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, έχει συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Ήδη δυο ζητήματα σας τα ανέφερα, υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν ακριβώς για να μπορέσουμε να έχουμε την ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας, βεβαίως με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων που μένουν στα νησιά.