Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Απέχει πολύ ο στόχος των 180 για την Προεδρική εκλογή…



Η κυβέρνηση μπορεί να πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 155 «ναι» ωστόσο το γεγονός ότι μόνο δύο από τους 23 ανεξάρτητους βουλευτές μετακινήθηκαν από τη γραμμή του «όχι» (ενώ δύο ακόμη απουσίαζαν) δείχνει ότι είναι μακριά ο στόχος των 180 για την Προεδρική εκλογή.  Α

Συγκεκριμένα, στην ονομαστική ψηφοφορία  ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά έδωσαν 155 βουλευτές (της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), όχι ψήφισαν 131 βουλευτές, δύο βουλευτές ψήφισαν «παρών» οι ανεξάρτητοι Γρ. Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου ενώ απουσίαζαν 12 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι ανεξάρτητοι Γ. Νταβρής και Χρ. Αλεξόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι ήταν 18 τα όχι από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Ακόμη απουσίαζαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου (βρίσκεται σε γαμήλιο ταξίδι) και ο Γ. Σταθάκης (βρίσκεται στη σύνοδο του ΔΝΤ)  καθώς και οι οκτώ προφυλακισμένοι Χρυσαυγίτες βουλευτές.

topontiki.gr

ENA (1) MAΘΗΜΑΤΙΚΟ ΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΕΝ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ



ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ
 ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ

ΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (Ε.Ε.Π.)
(ΕΝΟΣ (01) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΚΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 5121/04/14/03-09-2014 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΕΝ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Ζεσταθείτε οικονομικά: Πόσο κοστίζει η θέρμανση ενός διαμερίσματος 80 τ.μ. με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κλιματισμό και τζάκι


Τις άγριες διαθέσεις του έδειξε ο καιρός από τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου και ενώ διανύουμε τον Οκτώβριο και αρχίζει το πιο έντονο κρύο, η θέρμανση εξελίσσεται στο μείζον θέμα συζήτησης.
Αν και μειώθηκε ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο και οι διεθνείς τιμές παρουσιάζουν συνεχή πτώση διαμορφώνοντας την τιμή ανά λίτρο στο 1,07 ευρώ (για όσους δικαιούνται επίδομα θέρμανσης η τιμή διαμορφώνεται στα 0,72 ευρώ το λίτρο) η έρευνα για τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης δεν σταματά.
Παρακάτω παρουσιάζεται το πόσο μπορεί να κοστίσει η θέρμανση ενός διαμερίσματος 80 τ.μ. με διαφορετικούς τρόπους, σύμφωνε με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα»:
Α. Σε πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων με ισχύ εγκατάστασης λέβητα 140.000 θερμίδες την ώρα
  • Φυσικό αέριο 350 ευρώ
  • Πετρέλαιο θέρμανσης 600 ευρώ
  • Κλιματισμός 490 ευρώ
Β. Σε πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων με ισχύ εγκατάστασης λέβητα 200.000 θερμίδες την ώρα
  • Φυσικό αέριο 520 ευρώ
  • Πετρέλαιο θέρμανσης 900 ευρώ
  • Κλιματισμός 730 ευρώ
Τζάκι
Οσον αφορά το τζάκι που χρησιμοποιείται ως θερμαντικό σώμα, που είναι δηλαδή συνδεδεμένο με τα θερμαντικά σώματα του σπιτιού το κόστος για όλη τη σεζόν ανέρχεται στα 600 με 750 ευρώ
Κόστος εγκατάστασης
  • Φυσικό αέριο 396 ευρώ -540 ευρώ
  • Κλιματισμός 1.500 με 2.000 ευρώ
  • Καλοριφέρ τζάκι 3.000 ευρώ 4.000  ευρώ


aftodioikisi.gr

Νομιμοποιούνται 28.000 καταπατημένα και με… εκπτώσεις


Τα καταπατημένα ακίνητα νομιμοποιεί με ρύθμιση- εξπρές το Υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους, να τα εξαγοράσουν με τίμημα χαμηλότερο έως και 80% από τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες!
Συγκεκριμένα, με νομοσχέδιο το οποίο προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, και το οποίο έχει ήδη δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, στη ρύθμιση αυτή υπάγονται συνολικά 28.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι έχουν καταπατήσει ακίνητα του Δημοσίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 1993.
Διαβάστε παρακάτω πως θα πάρουν νόμιμους τίτλους 28.000 ιδιοκτήτες:
-Όποιος κατέχει αυθαίρετα, δικαιούται να ζητήσει από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ, την εξαγορά αυτού, μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την έναρξη του ισχύοντος παρόντος νόμου.
-Για αστικά ακίνητα που βρίσκονται σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, μπορεί να εξαγορασθεί έκταση μέχρι 5 στρεμμάτων. Για αστικά ακίνητα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης μπορεί να εξαγορασθεί έκταση ίση με το ελάχιστον εμβαδόν αρτίου και οικοδομήσιμου οικοπέδου κατά το οικείο σχέδιο πόλεως. Σε περιπτώσεις αγροτικών ακινήτων, μπορεί να εξαγορασθεί ενιαία έκταση μέχρι 10 στρέμματα και μέχρι 20 στρέμματα συνολικά.
-Η εξαγορά ακινήτου επί του οποίου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί τα κτίσματα αυτά. Εντός αποκλειστικής προθεσμίας 12 μηνών από την έκδοση απόφασης εξαγοράς, ο αιτών οφείλει να υποβάλλει αίτηση νομιμοποίησης ή τακτοποίησης των κτισμάτων, επί ποινή ανάκλησης της απόφασης εξαγοράς.
-Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται: Για τις εκτός σχεδίου περιοχές, η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς. Για τις εντός σχεδίου περιοχές, λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη αντικειμενική αξία του οικείου Διαμερίσματος. Η αξία που λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του τιμήματος, προσαυξάνεται κατά ποσοστό 20% αν επί του ακινήτου υφίστανται κτίσματα.
-ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ: Επί του τμήματος εξαγοράς και μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ παρέχεται έκπτωση 10%, εφόσον: Στο προς εξαγορά ακίνητο υφίσταται κτίσμα έως 120τ.μ ή 140 τ.μ, σε περίπτωση πολυτέκνου, το οποίο αποτελεί την πρώτη και μόνη κατοικία του αιτούντος.
Αν ο ίδιος ο αιτών ή προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς του, είναι ανάπηρος σε ποσοστό 80% και άνω.
-ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ: Το τίμημα εξαγοράς καταβάλλεται είτε εφάπαξ είτε σε διμηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 800 ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης παρέχεται έκπτωση 5%.
-Η πλήρης εξόφληση ή η καταβολή της 1ης δόσης, καθώς και η εξόφληση του φόρου μεταβίβασης του ακινήτου, πρέπει να γίνουν εντός 15 ημερών από την έκδοση της απόφασης εξαγοράς.
-Η καθυστέρηση καταβολής 2 συνεχόμενων δόσεων ή 3 συνολικά, συνεπάγεται την αυτοδίκαιη ανάκληση της απόφασης εξαγοράς και την επάνοδο της κυριότητας του ακινήτου στο Δημόσιο.


aftodioikisi.gr

ΥΠΟΙΚ: Αλλάζει το ωράριο εξυπηρέτησης κοινού στην Υπηρεσία Συντάξεων


Αλλαγές στο ωράριο υποδοχής του κοινού στην υπηρεσία συντάξεων, λόγω του μεγάλου αριθμού εκκρεμοτήτων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Χαρδούβελης. Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ωράριο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών τροποποιείται ως εξής:
(α) καθημερινά από 8.00 έως 14.30, για θέματα εξυπηρέτησης πολιτών και πληροφόρησης σχετικά με την πορεία της υπόθεσης τους, στο ισόγειο της Υπηρεσίας Συντάξεων
(β) κάθε Παρασκευή από 11:00 έως 15:00, για λήψη πληροφόρησης επί εξειδικευμένων συνταξιοδοτικών θεμάτων, στον 1° όροφο της Υπηρεσίας Συντάξεων


aftodioikisi.gr

Δ. Στεργίου-Καψάλης: «Θα είναι εύκολη υπόθεση η έκπτωση Δημάρχων με το σχέδιο νόμου που προωθούν»


Ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης και υποψήφιος Πρόεδρος ΠΕΔ. ΑΤΤΙΚΗΣ σε ανακοίνωσή του για το θέμα της «επιβολής του διοικητικού μέτρου της εκπτώσεως του Δημάρχου» που προωθείται από σχέδιο νόμου, αναφέρει:
«Το κράτος προσπαθεί  για μια ακόμη φορά να σφίξει τον ελεγκτικό βρόγχο επί δικαίων και αδίκων στους Δημάρχους και γενικότερα στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με ήσυχο και ύπουλο τρόπο χωρίς καμία διαβούλευση με τα όργανα της αυτοδιοίκησης ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ προωθεί σε σχέδιο νόμου την επιβολή του διοικητικού μέτρου της εκπτώσεως του Δημάρχου,  δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 236 του ν. 3852/2010.
Το συγκεκριμένο άρθρο του Καλλικράτη έχει μεταξύ άλλων ως μόνη προϋπόθεση την αμετάκλητη καταδίκη για παράβαση καθήκοντος, δηλαδή χωρίς να απαιτείται, σύμφωνα και με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, να έχει προκληθεί και οικονομική βλάβη στον οικείο οργανισμό τοπικής αυτοδιοικήσεως ή τα νομικά του πρόσωπα, όπως προεβλέπετο από την προϊσχύουσα διάταξη του άρθρου 146 παράγραφος 1 εδάφιο γ΄ του κώδικα δήμων και κοινοτήτων που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3463/2006.
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
Μόνος δρόμος προώθησης θεμάτων της  αυτοδιοίκησης και των αιρετών που την υπηρετούν είναι η διαβούλευση μαζί τους».


aftodioikisi.gr

Ψήφος εμπιστοσύνης: 155 «ναι» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ – Κατά σύσσωμη η αντιπολίτευση


Mε 155 ψήφους υπέρ,  131  κατά και 2 «παρών» (οι ανεξάρτητοι -πρώην ΔΗΜΑΡ- Κατερίνα Μάρκου και Γρηγόρης Ψαριανός) η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟK, κατά οι συνάδελφοί τους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ του ΚΚΕ οι Ανεξάρτητοι (πλην των κ. Μάρκου και Ψαριανού) και όσοι από τους βουλευτές της ΧΑ ήταν παρόντες στην ψηφοφορία. Συνολικά ψήφισαν 288 βουλευτές, δηλαδή, 12 ήταν απόντες: Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα είναι «απών ωσεί παρών», ο επίσης ανεξάρτητος Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου (είναι σε μήνα του μέλιτος) και ο Γιώργος Σταθάκης, όπως και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της ΧΑ και ο επίσης προφυλακισμένος ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Μπούκουρας.
Προηγήθηκε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κ. Τσίπρα να ζητά εδώ και τώρα εκλογές για να σταματήσει η χώρα να βυθίζεται και τον κ. Σαμαρά να απαντά ότι «πρόωρες εκλογές θα έφερναν μόνο δραματικά αδιέξοδα», προσθέτονας ότι  «αυτή η κυβέρνηση θα κάνει απολογισμό το 2016″

aftodioikisi.gr

Επιφυλάχθηκε το ΣτΕ να εκδώσει απόφαση για την αξιολόγηση – Μπρα ντε φερ συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνηγόρων του δημοσίου


Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, συζητήθηκαν οι προσφυγές κατά της αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Έξω από το δικαστικό Μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί δημόσιοι υπάλληλοι.
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος και άλλες συνδικαλιστές οργανώσεις, ζητώντας να ακυρωθεί, «ως αντισυνταγματική και παράνομη» η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο νόμος 4250/2014, που επέφερε τροποποιήσεις στο καθεστώς της αξιολόγησης και οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και επίσης ότι προσκρούουν στα άρθρα 77, 103 και 109 του Συντάγματος.
Επιπλέον, η ΑΔΕΔΥ και οι λοιπές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ανυπόστατες, καθώς δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Μιχ. Βηλαράς) οι δικηγόροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων δήλωσαν ότι «η αξιολόγηση είναι μια ισοπεδωτική λειτουργία με τυχαία και συμπωματικά κριτήρια». Πρόσθεσαν, δε, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι αντίθετοι στην αξιολόγηση, η οποία πρέπει να υπάρχει, αλλά αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο αυτή γίνεται.
Ως βασικό πρόβλημα συνταγματικότητας θεωρούν οι δικηγόροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι είναι η ποσόστωση στη βαθμολόγηση.
Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέφεραν ότι τόσο η άρνηση των δημοσίων υπαλλήλων να προχωρήσουν στην αξιολόγηση (που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες και έχει κριθεί νόμιμη), όσο και οι αλλεπάλληλες απεργίες για τον λόγο αυτό, «σημαίνουν ότι δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα. Δηλαδή, τα κακώς κείμενα να μην αλλάξουν».
Οι συνήγοροι του Δημοσίου επισήμαναν ακόμη ότι σύμφωνα με τον νόμο, όσοι αξιολογηθούν με χαμηλό βαθμό το 2013 δεν θα υποστούν καμιά μισθολογική ή άλλη επίπτωση. Μάλιστα, συνέχισαν, αυτή η αρνητική βαθμολόγηση, αν την επόμενη χρονιά παρουσιαστεί βελτίωση στην αξιολόγησή τους, θα διαγραφεί οριστικά από τον φάκελό τους.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.


aftodioikisi.gr

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ : ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

- "Κανείς δεν σας πιστεύει πια, ούτε τα στελέχη σας", είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
- "Έσχατος ο εμπαιγμός ο ισχυρισμός ότι η χώρα βγαίνει από το Μνημόνιο"
- "Ούτε με τα κιάλια δεν θα βρείτε 180 βουλευτές για την εκλογήΠροέδρου της Δημοκρατίας"
- "Το πρόγραμμά μας στη ΔΕΘ το αγκάλιασε ο λαός μας... Αυτή ήταν η στιγμή της κυβερνητικής κατάρρευσης"
- Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με το χρέος
- Κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι στηρίζει τη λιτότητα και τη στρατηγική της Άνγκελα Μερκελ
"Άκουσα με προσοχή τον υπουργό Υγείας που επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό, αλλά πειστική απάντηση γιατί η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, δεν πήρα.
Προφανώς ο λόγος που εκτάκτως καλεί τους βουλευτές είναι ένας και μοναδικός: είναι η απελπισία της κυβέρνησης μπροστά στα τεράστια αδιέξοδα και τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε για να περιοριστούν οι διαρροές και να μείνουν στις θέσεις τους οι κυβερνήτες", είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.Και συνέχισε: "Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να εκπροσωπήσει τη μεσαία τάξη. Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στο κοινοβούλιο τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Κάποιοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην το ακούσει ο λαός μας στη ΔΕΘ. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το άκουσε και το αγκάλιασε ο λαός μας. Αυτή ήταν η στιγμή της κυβερνητικής κατάρρευσης".
"Στην αρχή μας κατηγορήσατε για παροχολογία. Είναι παροχολογία η αναγκαία ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;", είπε μεταξύ άλλων.
"Στη συνέχεια είπατε ότι δεν βγαίνει η κοστολόγηση. Και αφού αυτό δεν είχε όφελος, ξεπατικώνετε το πρόγραμμά μας, προτείνοντας φοροαπαλλαγές...", συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
"Ποιον να πείσετε ότι έχετε σκοπό να σηκώσετε το ασήκωτο βάρος, που εσείς φορτώσατε στο λαό; Ισχυρίζεστε ότι ετοιμάζετε την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο. Εσείς δεν ήσασταν που λέγατε ότι θα έπρεπε αν δεν υπήρχε, να το εφαρμόσουμε μόνοι μας, γιατί κάνει καλό..;".
Αμέσως μετά ανέφερε: "Θέλω να θυμίσω στο Σώμα ότι η κυβέρνηση κατέθεσε προσχέδιο προϋπολογισμού που δεν δείχνει έξοδο από το Μνημόνιο. Φέρνετε 2 δισ. φόρους, ενώ υπόσχεστε φοροελαφρύνσεις... Με αυξήσεις στην άμεση φορολογία, στην παρακράτηση μισθών και συντάξεων, στα εισοδήματα των αγροτών και δεν περιλαμβάνετε στο προσχέδιο το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους...".
"Κανείς δεν σας πιστεύει πια, ούτε τα στελέχη σας... Δεν είστε απλός ο υπάκουος μαθητής, είστε ο υπάκουος μαθητής που καρφώνει στη δασκάλα τους συμμαθητές του. Τι θα διαπραγματευτείτε για το χρέος κύριε Σαμαρά, όταν συμφωνείτε σε όλα με τη Μέρκελ;".
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
"Δεν θα σας αρκεί για να δείτε τον πολυπόθητο αριθμό που προβλέπει το Σύνταγμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τι θα κάνετε τότε; Ούτε με τα κιάλια δεν θα βρείτε 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας... Συναίνεση 180 βουλευτών από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να υπάρξει. Συναίνεση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ισοδυναμεί με συναίνεση στη συνέχεια της καταρρακωμένης κυβέρνησής σας και της καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου".
"Ακόμα και τα στελέχη της συγκυβέρνησής σας σας ζητάει να πάτε σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Προφανώς όταν σας το προτείνουν αυτό, εννοούν χωρίς εσάς στο τιμόνι. Πώς θα πάτε στο εξωτερικό να μας εκπροσωπήσετε, όταν στο εσωτερικό αμφισβητείστε; Πώς να έχετε κύρος, όταν όλοι βλέπουν ότι η κυβέρνηση στηρίζετε σε δυο κόμματα που ο λαός αποδοκιμάζει; Με ποια διαπραγματευτική ισχύ θα μπορούσε η κυβέρνηση να διεκδικήσει μια καλύτερη διαπραγματευτική συμφωνία;". 
"Σε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει συνέχεια μνημονίου και λιτότητας, εμείς δεν θα βάλουμε την υπογραφή μας... ".


newsit.gr

ΟΣΑ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ



Η ελληνική γλώσσα δε δημιουργήθηκε τυχαία... Χτίστηκε πάνω στα μαθηματικά. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι κάθε ελληνική λέξη έχει μαθηματικό υπόβαθρο. Τα γράμματα της ελληνικής δεν είναι στείρα σύμβολα. Όρθια, ανάποδα με ειδικό τονισμό, αποτελούσαν συνολικά 1620 σύμβολα, που χρησιμοποιούνταν επίσης στα μαθηματικά και στην μουσική.
Κάθε γράμμα είναι ένας αριθμός.
Κατά τον Πυθαγόρα υπάρχουν 27 σύμβολα - αριθμοί που συνθέτουν το Ελληνικό Αλφάβητο, σε 3 ομάδες από 9 σύμβολα - αριθμούς η κάθε ομάδα, με άθροισμα κάθε ομάδας 45, 450, 4.500.
Να ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητή η μαθηματική σχέση της γλώσσα μας:
ΑΛΦΑ = 1+30+500+1= 532 =>5+3+2= 10 => 1+0= 1
ΕΝ = 5+50 = 55 => 5+5 = 10 => 1+0= 1
ΟΜΙΚΡΟΝ = 70+40+10+20+100+70+50= 360, όσες και οι μοίρες του κύκλου
Η γλώσσα μας δεν αποτελεί παραδοχή ηχητικών διατάξεων, όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες γλώσσες. Είναι ένα μαθηματικό αριστούργημα. Γι' αυτό οι σύγχρονοι μύστες της πληροφορικής επιμένουν ότι μόνο η ελληνική γλώσσα μπορεί να γίνει κατανοητή από τους υπολογιστές.
Έτσι, γίνεται φανερό ότι το ελληνικό αλφάβητο δε βασίζεται σε κανένα προγενέστερο άλλου πολιτισμού. Άλλωστε, η επιγραφή του Δισπηλιού (Καστοριάς), με τα σύμβολά της, ξεκάθαρα αποτελεί μια πρώιμη γραφή της ελληνικής που επονομάστηκε Γραμμική Α΄...
Η σφηνοειδής γραφή δημιουργήθηκε πριν από 3.700 χρόνια και τα πρώτα δείγματα γραφής αυτής της γλώσσας είναι καταγραφές φόρων... Η γραφή όμως του Δισπηλιού (Καστοριάς) έχει ηλικία 7.500 ετών!
Ήδη πολλές χώρες, η μια μετά την άλλη, διδάσκουν πλέον την ελληνική στη δημοτική και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ύστερα από αυτά ας σκεφτούν οι αμετανόητοι των greeklish τί αξίας γλώσσα υποτιμούν με τα κορακίστικά τους.
Απομονώστε τους φίλοι. Μην απαντάτε στα μηνύματά τους. Μη γίνεστε συνεργοί τους!
Αν τους απομονώσουμε όλοι μας, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την επιμονή τους στα ορνιθοσκαλίσματα...
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Θόδωρος Καλαμπούκας
(Δημιουργός - διαχειριστής)
Fq

6000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ


Αναθέρμανση των προσλήψεων στο δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς δρομολογούνται περί τις 6.000 προσλήψεις τακτικού προσωπικού που ανήκουν στην κατηγορία της πανεπιστημιακής και τεχνολογική εκπαίδευσης.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», οι διαδικασίες των διαγωνισμών βρίσκονται στην τελική ευθεία και εντάσσονται στον σχεδιασμό των 14.047 προσλήψεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα να υλοποιηθούν εντός του 2014, εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη 7.890 διορισμοί. Ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2014 έχει εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης μετά από εισήγηση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που διαδραματίζει επιτελικό ρόλο. Το σύνολο των προσλήψεων θα πραγματοποιηθεί μέσω ΑΣΕΠ και θα προσληφθούν μόνο πτυχιούχοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Στις προσλήψεις που προγραμματίζονται εντάσσονται:

260 Λιμενοφύλακες
500 Ειδικοί φρουροί
600 σωφρονιστικοί υπάλληλοι
2.000 γιατροί και νοσηλευτές
450 στην τοπική αυτοδιοίκηση
1.500 σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα
773 παλαιοί επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ
Συγκεκριμένα οι τομείς που θα ενισχυθούν άμεσα με «φρέσκο» στελεχιακό δυναμικό είναι οι εξής:

ΥΓΕΙΑ: Συνολικά 2.950 προσλήψεις έχει αιτηθεί το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων οι 900 (επικουρικοί γιατροί σε μονάδες του ΠΕΔΥ) έχουν προκηρυχθεί ήδη. Οι υπόλοιπες 2.000 θέσεις αφορούν 700 νοσηλευτές (θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ), 370 ειδικευόμενους γιατρούς, 200 άτομα για τις δομές ψυχικής υγείας, 70 άτομα ως παραϊατρικό προσωπικό και 70 φαρμακοποιούς και ειδικό επιστημονικό προσωπικό (βιοχημικοί, ακτινοφυσικοί, χημικοί κλπ).
ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Το «πράσινο φως» του ΓΛΚ αναμένουν οι προκηρύξεις των 692 Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και Εξωτερικών Φρουρών στα 33 καταστήματα κράτησης όλης της χώρας, καθώς και των 500 ειδικών φρουρών στην ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ενισχυθεί ο νευραλγικός τομέας της ασφάλειας.
ΑΣΕΠ: Πέντε μεγάλους διαγωνισμούς δρομολογεί το ΑΣΕΠ έως το τέλος του έτους, που αφορούν 1.483 θέσεις μόνιμου προσωπικού.
Οι διαγωνισμοί της ΔΕΗ (600 θέσεις) και της Στατιστικής Αρχής (33 θέσεις) βρίσκονται σε αρκετά ώριμο στάδιο και θα προκηρυχθούν μέσα στον Οκτώβριο, ενώ το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου θα ακολουθήσουν εκείνοι του ΕΚΑΒ (200 Διασώστες), της ΟΣΥ (450 Οδηγοί και τεχνίτες) και του ΜΕΤΡΟ (200 ηλεκτροδηγοί, Ελεγκτές και Εκδότες Εισιτηρίων).
Λιμενικό Σώμα: Μέσα στο επόμενο διάστημα θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός κατάταξης 260 δόκιμων Λιμενοφυλάκων στο Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή. Ήδη φέτος έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί των Υπαξιωματικών (110 θέσεις) και των Σημαιοφόρων (45 θέσεις) και απομένει εκείνος των Λιμενοφυλάκων για να ολοκληρωθεί το «παζλ» των προσλήψεων στο Λιμενικό.
Παλαιοί διοριστέοι: Διαγωνισμό «κλειστού τύπου» για 773 διοριστέους αποκλειστικά Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης διαφόρων ειδικοτήτων, ανακοίνωσε πρόσφατα το ΑΣΕΠ και σύντομα αναμένεται να πάρει το δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο. Η νέα προκήρυξη (1Δ/2014 ) αφορά τη στελέχωση, βάσει των διατάξεων του άρθρου 51 του Ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74/Α/26-3-2014), διαφόρων Δημοσίων Υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων του Δημόσιου, μεταξύ των οποίων και των υπουργείων Πολιτισμού- Αθλητισμού, Υποδομών-Μεταφορών, Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Τοπική Αυτοδιοίκηση: Με 450 μόνιμους υπαλλήλους, οι οποίοι θα επιλεγούν από τη λίστα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, θα ενισχυθούν έως το τέλος του έτους δήμοι και περιφέρειες όλης της χώρας. Το εξειδικευμένο προσωπικό θα ανήκει αποκλειστικά στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και θα ανήκει σε ειδικότητες όπως: αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι και λογιστές, προσωπικό πληροφορικής, επόπτες δημόσιας υγείας, κτηνίατροι, γιατροί, κοινωνιολόγοι, γεωπόνοι και προσωπικό παιδικών σταθμών.
 .bloko.gr

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΛΑ

Στις νόμιμες και μη, πύλες εισόδου της χώρας καθώς και στα Επείγοντα των νοσοκομείων επικεντρώνονται οι επιχειρησιακοί άξονες του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος ιού Έμπολα.
Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης έκτακτης σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας για την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για τον ιό Έμπολα, από τη γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας, θα ενταθούν άμεσα οι έλεγχοι σε πλοία και αεροσκάφη που προέρχονται ή πέρασαν από τις χώρες της Αφρικής όπου ενδημεί ο αιμορραγικός πυρετός – Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα, Νιγηρία.
Οι επιβάτες των αεροσκαφών των επίμαχων πτήσεων που συνδέουν αυτές τις χώρες με τα ελληνικά αεροδρόμια μέσω ενδιάμεσων σταθμών θα καλούνται να συμπληρώσουν ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο θα σκανάρει τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως ταξίδι σε «μολυσμένη» χώρα και ύποπτα συμπτώματα.
Με υλικό εξοπλισμό όπως γάντια, μάσκες κα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως επαγγελματίες υγείας, θα ενισχυθούν τα δύο μεγάλα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το λιμάνι του Πειραιά αλλά και νησιωτικές περιοχές που αποτελούν πύλες εισόδου λαθρομεταναστών.
Μεγάλη έμφαση θα δοθεί σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα που κατήρτισαν τα υπουργεία Υγείας, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας και στους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ που θα κληθούν να χειριστούν πιθανό κρούσμα Έμπολα. Νοσηλευτές, γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι θα κληθούν να «φρεσκάρουν» τις γνώσεις τους επάνω στα ατομικά μέτρα προστασίας και υγιεινής ώστε να μηδενιστούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού Έμπολα μέσω του συστήματος υγείας όπως συνέβη στην Ισπανία.


protothema.gr

ΕΠΟ :Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

Ανακοίνωση για την τοποθέτηση του Γιάννη Ανδριανού, σχετικά με την παράταση της προθεσμίας για την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου εξέδωσε η ΕΠΟ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Με αφορμή τοποθέτηση του κ. Ανδριανού για τον υπό διαβούλευση νέο αθλητικό νόμο («… ουσιαστικά απομένει η κατάθεση προτάσεων κάποιων αθλητικών φορέων – για παράδειγμα της ΕΠΟ, η οποία έχει ζητήσει και πήρε προθεσμία 15 ημερών για να καταθέσει τις προτάσεις της…»), από την Ομοσπονδία διευκρινίζεται ότι:
Κατά την τελευταία σύσκεψη για τον νέο αθλητικό νόμο στην οποία συμμετείχε η ΕΠΟ, προθεσμία ενός μήνα για την κατάθεση των παρατηρήσεων/προτάσεών της ζήτησε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την οποία και έλαβε.
Δεδομένης της παράτασης της προθεσμίας για την κατάθεση των προτάσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η ΕΠΟ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ότι θα κάνει χρήση του ανάλογου χρονικού διαστήματος, προφανώς διότι ήταν χρήσιμο να οργανώσει τις δικές της προτάσεις. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου στη σύσκεψη, λοιπόν, μάλλον παρείχαν εσφαλμένη ενημέρωση προς τον κ. Ανδριανό, με συνέπεια να επικαλεστεί, ατυχώς, ο Υφυπουργός το παράδειγμα της ΕΠΟ.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν έχει καμία πρόθεση ούτε να παρατείνει το διάστημα προεργασίας του νέου αθλητικού νόμου ούτε, ασφαλώς, να καθυστερήσει την ψήφισή του. Αντιθέτως, η αντιπροσωπεία της ΕΠΟ προσήλθε στην τελευταία σύσκεψη καθόλα προετοιμασμένη και, επ’ ευκαιρία της προθεσμίας προς την ΕΟΕ, αναπροσαρμόστηκε στα νέα χρονικά περιθώρια.
Συνοψίζοντας, διευκρινίζουμε ότι η ΕΠΟ θα καταθέσει τις προτάσεις της για όλα τα θέματα που δεν εμπίπτουν στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, το οποίο προσδιορίζεται λεπτομερώς στο Καταστατικό και στους Κανονισμούς της Ομοσπονδίας, στα αντίστοιχα των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών, καθώς επίσης στον εν ισχύ νόμο».

newsbomb.gr

ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ Πώς θα γίνεται η συνέντευξη για προϊσταμένους στο Δημόσιο


Τη διαδικασία διεξαγωγής και βαθμολόγησης της δομημένης συνέντευξης, στο πλαίσιο επιλογής των νέων προϊσταμένων στο Δημόσιο, περιγράφει απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πώς θα γίνεται η συνέντευξη για προϊσταμένους στο Δημόσιο
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης συνεκτιμώνται τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων, όπως αυτά περιλαμβάνονται στο βιογραφικό τους σημείωμα, την αίτηση υποψηφιότητας και τη δήλωση ενδιαφέροντος.
Αξιολογούνται οι τίτλοι σπουδών, βασικοί και μεταπτυχιακοί, η γνώση ξένων γλωσσών, η εργασιακή και διοικητική εμπειρία, η διάρκεια και το είδος αυτής, οι ηθικές αμοιβές, η πιστοποιημένη επιμόρφωση, η υπηρεσιακή αξιολόγηση, καθώς και οι λοιπές δραστηριότητες συναφείς με το αντικείμενο τη θέσης και της δημόσιας διοίκησης.
Κατά τη δομημένη συνέντευξη, όλοι οι υποψήφιοι απαντούν σε όμοιες ή παρεμφερείς ερωτήσεις που σχετίζονται με την περιγραφή και το αντικείμενο της θέσης εργασίας, καθώς και με τις αντίστοιχες απαιτούμενες γνώσεις, ικανότητες ή δεξιότητες και αξιολογούνται στις ακόλουθες ενότητες:
α) Ποιότητα της υπηρεσιακής δραστηριότητας του υποψηφίου με βάση το περιεχόμενο του βιογραφικού σημειώματος και την αίτηση δήλωσης ενδιαφέροντος/ υποψηφιότητας, ιδίως αναφορικά με το εύρος και την ποιότητα της επαγγελματικής και της διοικητικής εμπειρίας κ.λπ.
β) Γνώση του αντικειμένου του φορέα, της οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης γενικότερα, ιδίως αναφορικά με το εύρος και την ποιότητα της γνώσης των θεμάτων που αντιμετωπίζει ο φορέας, την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της δημόσιας διοίκησης, τη δυνατότητα προσαρμογής της γνώσης και της εμπειρίας σε νέα ή/και διευρυμένα καθήκοντα.
γ) Διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις, (στρατηγικός τρόπος σκέψης, διαχείριση ανθρώπων και πόρων, προσαρμοστικότητα και ευελιξία κ.ο.κ.).
Κάθε θεματική ενότητα της δομημένης συνέντευξης βαθμολογείται από κάθε μέλος του Συμβουλίου Συνέντευξης, ξεχωριστά, με ακέραιο ή με προσέγγιση δεκάτου βαθμού. Το ανώτατο όριο βαθμολογίας ανά ενότητα, ανάλογα με το επίπεδο θέσης ευθύνης, καθορίζεται ως εξής:
1) Για τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης: 20- 30-50 μονάδες, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα.
2) Για τους προϊσταμένους Διεύθυνσης: 20- 40- 40 μονάδες, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα.
3) Για τους προϊσταμένους Τμήματος: 20- 50- 30 μονάδες, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα.
Κάθε μέλος του Συμβουλίου αξιολογεί το επίπεδο του υποψηφίου για κάθε θεματική ενότητα με βαθμολογούμενη κλίμακα από 1 έως 5 μονάδες, ως εξής:
α) με 1- 1,9 μονάδες αξιολογείται το ανεπαρκές επίπεδο, β) με 2- 2,9 μονάδες το οριακά αποδεκτό επίπεδο, γ) με 3- 3,7 μονάδες το ικανοποιητικό επίπεδο, δ) με 3,8- 4,4 μονάδες το πολύ καλό επίπεδο και ε) με 4,5- 5 το εξαιρετικό επίπεδο.
Η βαθμολογία που λαμβάνει ο υποψήφιος από κάθε μέλος του Συμβουλίου για κάθε θεματική ενότητα προκύπτει από το γινόμενο των ως άνω μονάδων επί αντίστοιχο συντελεστή, ο οποίος καθορίζεται, ανά επίπεδο θέσης ευθύνης, ως εξής:
Για τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης: 4- 6- 10, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα. Για τους προϊσταμένους Διεύθυνσης: 4- 8- 8, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα. Για τους προϊσταμένους Τμήματος: 4- 10- 6, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα.
Η τελική βαθμολογία για κάθε υποψήφιο προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας όλων των μελών του Συμβουλίου, με ανώτατο όριο τις εκατό μονάδες.


ethnos.gr

ΝΕΑΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ : ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ , ΜΕ ΤΡΙΤΟ ΚΟΜΜΑ , ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 5,9% επί της Νέας Δημοκρατίας και τοΠοτάμι να είναι τρίτο κόμμα δείχνει νέα δημοσκόπηση.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 25,7% στην πρόθεση ψήφου, με τη Νέα Δημοκρατία να λαμβάνει 19,8% σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας Metron Analysis για τον ραδιοφωνικό σταθμό Parapolitika 90,1.
Η... είδηση είναι πως το Ποτάμι του Σταύρου εμφανίζεται ως τρίτο κόμμα με ποσοστό 6,9% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,3%, το ΚΚΕ με 4% και το ΠΑΣΟΚ με 3,4%.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 30% έναντι 23% που συγκεντρώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν ποιος από τους Σαμαρά και Τσίπρα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το χρέος, το 35% επέλεξαν τον πρωθυπουργό και το 28% τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος σε δημοφιλία πολιτικός αρχηγός με 41% έναντι 40% του Αντώνη Σαμαρά και του Σταύρου Θεοδωράκη. Ακολουθούν ο Πάνος Καμμένος με 29%, οι Φώτης Κουβέλης και Δημήτρης Κουτσούμπας με 26%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 23% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 11%.
Και σε αυτή τη δημοσκόπηση, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι, αφού σχετικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας το 49% θεωρεί πως πρέπει να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή και το 45% θέλει εκλογές.
Επίσης, το 47% κρίνει θετικά την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αντίθετα με το 40% που θεωρεί την κίνηση αυτή λανθασμένη


newsit.gr

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ ΕΜΠΟΛΑ

Χωρίς φρένο φαίνεται να είναι η «επέλαση» του Έμπολα στην Αφρική, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει λόγο για «εδραίωσή» του, ενώ τονίζει την επιδείνωση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες. Στην Ευρώπη, σταθερή παραμένει η κατάσταση της ισπανίδας νοσοκόμας, ενώ στα Σκόπια το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως ο Βρετανός, ο θάνατος του οποίου σήμανε χθες συναγερμό, μάλλον δεν είχε προσβληθεί από Έμπολα.
Τα αποτελέσματα των πρώτων αναλύσεων δείχνουν ότι οι «πιθανότητες ο Βρετανός που πέθανε χθες στα Σκόπια να είχε προσβληθεί από Εμπολα είναι μικρές». Την ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας πάντως πως αναμένονται τα πλήρη αποτελέσματα των εξετάσεων.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν άλλα ύποπτα περιστατικά στη χώρα, αλλά το ξενοδοχείο όπου διέμεινε ο Βρετανός παραμένει σφραγισμένο. Δείγματα έχουν σταλεί στη Φρανκφούρτη για εξετάσεις.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το ύποπτο κρούσμα στηνΑυστραλία, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει πως η νοσοκόμα, η οποία πιθανολογούνταν ότι έπασχε από τον ιό, δεν έχει μολυνθεί τελικά από τον Έμπολα.

Στην Ισπανία, σταθερή παραμένει η κατάσταση της Ισπανίδας νοσοκόμας, μετά την χθεσινή επιδείνωση της υγείας της. Χθες οι γιατροί περιέγραφαν την κατάσταση της υγείας της 44χρονης γυναίκας ως «κρίσιμη», ωστόσο σύμφωνα με την El Pais, σήμερα έχει σταθεροποιηθεί.

Στην Τσεχία, ένας 56χρονος άνδρας εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Πράγας με συμπτώματα που παρέπεμπαν στην νόσο, ενώ περίπου την ίδια ώρα, οι Αρχές της Γαλλίας απέκλεισαν κτίριο κοντά στο Παρίσι, αφότου τέσσερις ένοικοι οι οποίοι είχαν έρθει πρόσφατα στη χώρα από τη Γουινέα έπεσαν στο κρεβάτι με υψηλό πυρετό. Εν συνεχεία ωστόσο, Γάλλος αξιωματούχος ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς το συγκεκριμένο κτίριο «βγήκε καθαρό». Η υποψία για κρούσμα Εμπολα στα Κατεχόμενα της Κύπρου έμελλε κι αυτή να διαψευστεί.

Αναλυτικές οδηγίες για την προστασία από τον ιό έχει εκδώσειΚέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι νεκροί από τον Έμπολα στην Αφρική έχουν φτάσει τις 3.860, με περισσότερα από 200 από τα θύματα να ήταν εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας.

Πειραματικό εμβόλιο στο Μαλί 
Εν τω μεταξύ, στο Μαλί πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού Εμπολα χορηγήθηκε σε τρεις εθελοντές, σε μια πρώτη τέτοια δοκιμή σε αφρικανικό έδαφος, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Οι εθελοντές ήταν ανάμεσα στο 40μελές νοσηλευτικό προσωπικό του Μαλί που είχε συμφωνήσει να μετέχουν σε διεθνές πείραμα για τη δραστικότητα του εμβολίου cAd3-EBO-Z που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών στο Μέριλαντ των ανατολικών ΗΠΑ.

Το εμβόλιο είχε χορηγηθεί νωρίτερα σε χιμπατζήδες και έδειξε ότι προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στους πιθήκους κατά του ιού Εμπολα.

«Θα είμαστε σε θέση να έχουμε πολύ προκαταρκτικά αποτελέσματα για την ασφάλεια του εμβολίου, ακόμη και ανοσολογικά αποτελέσματα, έως τα τέλη Νοεμβρίου. Οι δοκιμές αναμένεται να διαρκέσουν αρκετούς μήνες», δήλωσε ο Σάμπα Σόου, γενικός διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εμβολίων στην πρωτεύουσα Μπαμακό.

ethnos.gr