Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΛΑ

Στις νόμιμες και μη, πύλες εισόδου της χώρας καθώς και στα Επείγοντα των νοσοκομείων επικεντρώνονται οι επιχειρησιακοί άξονες του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος ιού Έμπολα.
Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης έκτακτης σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας για την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για τον ιό Έμπολα, από τη γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας, θα ενταθούν άμεσα οι έλεγχοι σε πλοία και αεροσκάφη που προέρχονται ή πέρασαν από τις χώρες της Αφρικής όπου ενδημεί ο αιμορραγικός πυρετός – Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα, Νιγηρία.
Οι επιβάτες των αεροσκαφών των επίμαχων πτήσεων που συνδέουν αυτές τις χώρες με τα ελληνικά αεροδρόμια μέσω ενδιάμεσων σταθμών θα καλούνται να συμπληρώσουν ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο θα σκανάρει τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως ταξίδι σε «μολυσμένη» χώρα και ύποπτα συμπτώματα.
Με υλικό εξοπλισμό όπως γάντια, μάσκες κα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως επαγγελματίες υγείας, θα ενισχυθούν τα δύο μεγάλα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το λιμάνι του Πειραιά αλλά και νησιωτικές περιοχές που αποτελούν πύλες εισόδου λαθρομεταναστών.
Μεγάλη έμφαση θα δοθεί σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα που κατήρτισαν τα υπουργεία Υγείας, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας και στους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ που θα κληθούν να χειριστούν πιθανό κρούσμα Έμπολα. Νοσηλευτές, γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι θα κληθούν να «φρεσκάρουν» τις γνώσεις τους επάνω στα ατομικά μέτρα προστασίας και υγιεινής ώστε να μηδενιστούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού Έμπολα μέσω του συστήματος υγείας όπως συνέβη στην Ισπανία.


protothema.gr