Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ LEADER ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ





Επιδοτήσεις σε μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν ξεκίνημα ή να εκσυγχρονίσουν τις ήδη υφιστάμενες που δραστηριοποιούνται  στον αγροτουρισµό, την οικοτεχνία, τη βιοτεχνία και τις υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές της χώρας θα χρηματοδοτεί το νέο Leader που ανοίγει μέσα στο α’ εξάμηνο του 2016
Έτσι έχει ξεκινήσει ήδη η διαβούλευση για την έγκριση µέχρι και 50 στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης στις οποίες θα συμμετέχουν Δήµοι και Τοπικές Κοινότητες µέχρι 15.000 κατοίκους, ενώ προτεραιότητα για τις ιδιωτικές επενδύσεις θα έχουν οι αγρότες, άνεργοι και οι γυναίκες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Leader που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα επιδοτούνται επενδύσεις προϋπολογισμού έως 600.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν απο το πρόγραμμα Leader θα πρέπει να έχουν αντικείμενο ή να δραστηριοποιηθούν στους παρακάτω κλάδους:
Μεταποίηση και συσκευασία αγροτικών προϊόντων
Οικοτεχνία Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
Επιχειρήσεις παραγωγής ειδών διατροφής µετά την α΄ µεταποίηση
Χώροι εστίασης και αναψυχής
Επιχειρήσεις καταλυμάτων
Επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού
Τουριστικά γραφεία
Επιλέξιμες δαπάνες
Οι δαπάνες που θα καλύπτει το Leader  θα είναι οι εξής: Δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως οικοδομικών εργασιών κ.λπ. Δαπάνες διαµόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λειτουργίας της επιχείρησης. Δαπάνες αγοράς νέου µηχανολογικού εξοπλισμού.
Περιλαμβάνονται οι δαπάνες µεταφοράς και εγκατάστασης. Δαπάνες αγοράς λοιπού εξοπλισμού απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και αγοράς οχημάτων για τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού. Γενικές δαπάνες συνδεόμενες µε τα ανωτέρω όπως, αµοιβές µηχανικών και συµβούλων. Δαπάνες προβολής και προώθησης, όπως η έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων. Δαπάνες αγοράς ειδικών επαγγελματικών µέσων µεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών. Δαπάνες για την κάλυψη του κόστους µελέτης-εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικών σημάτων και πιστοποίησης.
Τα είδη των τροφίμων Οικοτεχνικής παρασκευής Α) Προϊόντα δηµητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά Β) Προϊόντα φυτικής προέλευσης µε ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, µαρµελάδες, κομπόστες , ζελέ φρούτων, παστέλια µε ξηρούς καρπούς, πετιμέζι , µουσταλευριά. Γ) Προϊόντα µε παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, µπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α. τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων. ∆) Προϊόντα διατηρημένα µε αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα , τουρσιά, σάλτσες. Ε) Προϊόντα διατηρηµένα µε ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά. ΣΤ) Προϊόντα µε µέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, µαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα Ζ) Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί, βούτυρο, γιαούρτι



OI ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΛ

           




  Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, θα θέλαμε μέσα από το σημερινό δελτίο τύπου να ευχηθούμε Υγεία, Χαρά κι Ευτυχία σε ΟΛΟΥΣ τους Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες όπου γης και καλά ταξίδια σε ΟΛΟΥΣ τους Ναυτικούς μας.

             Στο χθεσινό,  πρώτο για το 2016, Δημοτικό Συμβούλιο, συζητήθηκε το θέμα της δωρεάν παραχώρησης της ΒΙΑΛ στο ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να αναπτυχθεί το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, για την καταγραφή και ταυτοποίηση πολιτών τρίτων χωρών, που εισέρχονται παράτυπα στη Χώρα μας.

              Η δωρεάν παραχώρηση, πέρασε με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης, η οποία ενέκρινε  την Προγραμματική Σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, χωρίς όμως να επιδιώξει τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή ή και να συμπεριλάβει όρους, οι οποίοι θα διασφάλιζαν τα στοιχειώδη για μια ελεγχόμενη και διαχειρήσιμη λειτουργία του.

              Εμείς, από την πλευρά μας,  εξ΄ αρχής στηρίξαμε την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου και μάλιστα με δική μας παρέμβαση αποτρέψαμε τον ασύμφορο δανεισμό από τραπεζικό ίδρυμα, όπως επίσης δεν είχαμε αρνητική άποψη για την παραχώρηση του ακινήτου , προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο θέμα του προσφυγικού ζητήματος που μας προέκυψε.

               Εκείνο το οποίο εμείς, με αίσθημα  ευθύνης, καταθέσαμε κι επιδιώξαμε στο δημοτικό συμβούλιο, ήταν, η δωρεάν παραχώρηση με την προτεινόμενη Προγραμματική Σύμβαση να συμπεριλάβει τους εξής επιπλέον όρους, οι οποίοι κατά την άποψή μας διασφάλιζαν την όσο το δυνατόν ελέγξιμη λειτουργία του:
                Ι.       Η μέγιστη παραμονή των προσφύγων-μεταναστών να μην ξεπερνά τις 72 ώρες στο Κέντρο.
                ΙΙ.  Να προβλέπεται ο μέγιστος αριθμός, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, που μπορεί να φιλοξενηθεί σε αυτό.
                ΙΙΙ.  Να προβλέπεται αυτοδίκαιη λύση της Προγραμματικής Σύμβασης, σε περίπτωση που δεν ολοκληρώνονταν οι προβλεπόμενες εργασίες, για τη λειτουργία του, μέσα σε λογικά χρονικά περιθώρια ( περίπου μέχρι τον Ιούνιο).

                Κυρίως, όμως, ζητήσαμε την πρόβλεψη μίας παραγράφου στην Προγραμματική Σύμβαση, η οποία θα μας έδινε τη δυνατότητα να συνοδεύεται αυτή από ένα παράλληλο κείμενο, με το οποίο θα διεκδικούσαμε τα αντισταθμιστικά οφέλη εκείνα,  που θα άμβλυναν τις αρνητικές συνέπειες από τη δεδομένη υποβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των Χιωτών καθώς επίσης και από τις επιπτώσεις στις οικονομικές δραστηριότητες του νησιού μας ( π.χ. τουριστικό προϊόν) αλλά και από το ενδεχόμενο εγκλωβισμού μεγάλου αριθμού προσφύγων στον τόπο μας.
Έτσι, λοιπόν, προτείναμε να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση τα παρακάτω:
1.     Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας.
2.     Την καθιέρωση φορολογικών κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων ( π.χ. Ζώνη ελεύθερου εμπορίου ).
3.     Την ενίσχυση με πόρους και προσωπικό των υπηρεσιών που εμπλέκονται στο προσφυγικό ( Λιμενικό, Αστυνομία, Νοσοκομείο).
4.     Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απορρέουσες από το προσφυγικό ανάγκες.
5.     Την έγκριση πρόσληψης έκτακτου προσωπικού στο Δήμο, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν από το προσφυγικό ( π.χ. καθαριότητα πόλης και ακτών ).

                 Δυστυχώς, οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές από το Δήμαρχο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αποδεκτό από την κυβέρνηση. Εμείς, πιστεύουμε ότι η αυτοδιοίκηση είναι φύση και θέση διεκδικητική για το συμφέρον των δημοτών της  κι ως εκ τούτου επιμείναμε στην πρότασή μας, η οποία καταψηφίστηκε από τους Συμβούλους της πλειοψηφίας.

                 Είναι κρίμα για τη Χίο μας, που έχασε μια ευκαιρία να διεκδικήσει τα αυτονόητα  σε μια δύσκολη συγκυρία για Όλους,  την κατάλληλη στιγμή!!!  

                 Εμείς, από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση να διεκδικούμε και θα επανέλθουμε για το θέμα αυτό στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την ελπίδα η πλειοψηφούσα παράταξη να κατανοήσει  πως « ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός» και ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να κινηθεί και στα « παρασκήνια» λήψης των αποφάσεων  για ζητήματα που μας αφορούν άμεσα.