Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

OI ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΛ

           




  Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, θα θέλαμε μέσα από το σημερινό δελτίο τύπου να ευχηθούμε Υγεία, Χαρά κι Ευτυχία σε ΟΛΟΥΣ τους Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες όπου γης και καλά ταξίδια σε ΟΛΟΥΣ τους Ναυτικούς μας.

             Στο χθεσινό,  πρώτο για το 2016, Δημοτικό Συμβούλιο, συζητήθηκε το θέμα της δωρεάν παραχώρησης της ΒΙΑΛ στο ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να αναπτυχθεί το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, για την καταγραφή και ταυτοποίηση πολιτών τρίτων χωρών, που εισέρχονται παράτυπα στη Χώρα μας.

              Η δωρεάν παραχώρηση, πέρασε με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης, η οποία ενέκρινε  την Προγραμματική Σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, χωρίς όμως να επιδιώξει τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή ή και να συμπεριλάβει όρους, οι οποίοι θα διασφάλιζαν τα στοιχειώδη για μια ελεγχόμενη και διαχειρήσιμη λειτουργία του.

              Εμείς, από την πλευρά μας,  εξ΄ αρχής στηρίξαμε την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου και μάλιστα με δική μας παρέμβαση αποτρέψαμε τον ασύμφορο δανεισμό από τραπεζικό ίδρυμα, όπως επίσης δεν είχαμε αρνητική άποψη για την παραχώρηση του ακινήτου , προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο θέμα του προσφυγικού ζητήματος που μας προέκυψε.

               Εκείνο το οποίο εμείς, με αίσθημα  ευθύνης, καταθέσαμε κι επιδιώξαμε στο δημοτικό συμβούλιο, ήταν, η δωρεάν παραχώρηση με την προτεινόμενη Προγραμματική Σύμβαση να συμπεριλάβει τους εξής επιπλέον όρους, οι οποίοι κατά την άποψή μας διασφάλιζαν την όσο το δυνατόν ελέγξιμη λειτουργία του:
                Ι.       Η μέγιστη παραμονή των προσφύγων-μεταναστών να μην ξεπερνά τις 72 ώρες στο Κέντρο.
                ΙΙ.  Να προβλέπεται ο μέγιστος αριθμός, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, που μπορεί να φιλοξενηθεί σε αυτό.
                ΙΙΙ.  Να προβλέπεται αυτοδίκαιη λύση της Προγραμματικής Σύμβασης, σε περίπτωση που δεν ολοκληρώνονταν οι προβλεπόμενες εργασίες, για τη λειτουργία του, μέσα σε λογικά χρονικά περιθώρια ( περίπου μέχρι τον Ιούνιο).

                Κυρίως, όμως, ζητήσαμε την πρόβλεψη μίας παραγράφου στην Προγραμματική Σύμβαση, η οποία θα μας έδινε τη δυνατότητα να συνοδεύεται αυτή από ένα παράλληλο κείμενο, με το οποίο θα διεκδικούσαμε τα αντισταθμιστικά οφέλη εκείνα,  που θα άμβλυναν τις αρνητικές συνέπειες από τη δεδομένη υποβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των Χιωτών καθώς επίσης και από τις επιπτώσεις στις οικονομικές δραστηριότητες του νησιού μας ( π.χ. τουριστικό προϊόν) αλλά και από το ενδεχόμενο εγκλωβισμού μεγάλου αριθμού προσφύγων στον τόπο μας.
Έτσι, λοιπόν, προτείναμε να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση τα παρακάτω:
1.     Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας.
2.     Την καθιέρωση φορολογικών κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων ( π.χ. Ζώνη ελεύθερου εμπορίου ).
3.     Την ενίσχυση με πόρους και προσωπικό των υπηρεσιών που εμπλέκονται στο προσφυγικό ( Λιμενικό, Αστυνομία, Νοσοκομείο).
4.     Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απορρέουσες από το προσφυγικό ανάγκες.
5.     Την έγκριση πρόσληψης έκτακτου προσωπικού στο Δήμο, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν από το προσφυγικό ( π.χ. καθαριότητα πόλης και ακτών ).

                 Δυστυχώς, οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές από το Δήμαρχο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αποδεκτό από την κυβέρνηση. Εμείς, πιστεύουμε ότι η αυτοδιοίκηση είναι φύση και θέση διεκδικητική για το συμφέρον των δημοτών της  κι ως εκ τούτου επιμείναμε στην πρότασή μας, η οποία καταψηφίστηκε από τους Συμβούλους της πλειοψηφίας.

                 Είναι κρίμα για τη Χίο μας, που έχασε μια ευκαιρία να διεκδικήσει τα αυτονόητα  σε μια δύσκολη συγκυρία για Όλους,  την κατάλληλη στιγμή!!!  

                 Εμείς, από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση να διεκδικούμε και θα επανέλθουμε για το θέμα αυτό στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την ελπίδα η πλειοψηφούσα παράταξη να κατανοήσει  πως « ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός» και ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να κινηθεί και στα « παρασκήνια» λήψης των αποφάσεων  για ζητήματα που μας αφορούν άμεσα.