Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΛΕΚ ΠΑΣΑ ΚΡΗΝΗ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γεγονότα

1824: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραδίδεται στην κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια τουεμφυλίου πολέμου.
1894: Με προσωπική επιστολή στον Δημήτριο Βικέλα, φοιτητής δηλώνει τον ενθουσιασμό του για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και δεσμεύεται να συνεισφέρει 10 δραχμές από το υστέρημά του, από την 1η Ιανουαρίου 1895 έως τον Ιούνιο του 1896, ώστε να συμβάλλει και αυτός στον κοινό στόχο.
1961: Μία ομάδα 83 νέων -Φίλοι της Μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη- αποστέλλουν στον Τύπο επιστολή διαμαρτυρίας «δια την άδικον και αντιπνευματικήν στάσιν των Ραδιοφωνικών μας Σταθμών, έναντι των τραγουδιών του, δια του αποκλεισμού από τας εκπομπάς των». Το όνομα Μανώλης Λοΐζος (Μάνος Λοΐζος) είναι το δεύτερο στη σειρά.
1963: Χαράσσεται η Πράσινη Γραμμή στη Λευκωσία. Έξι τουρκοκυπριακοί θύλακοι στη μεγαλόννησο, μετά τις δικοινοτικές ταραχές.
1966: Εκδίδεται η απόφαση για τη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Καταδικάζονται για θανατηφόρο σωματική κάκωση - συνέργεια οι Σπύρος Γκοτζαμάνης (11 χρόνια), Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης (8,5 χρόνια) και για δατάραξη οικιακής ειρήνης άλλα 8 άτομα (ποινές κάτω του έτους).
1970: Ο Πολ Μακάρτνεϊ με αγωγή του ζητά τη διάλυση των Beatles.

Γεννήσεις

1865: Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ, άγγλος συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907. (Το βιβλίο της Ζούγκλας, Μόγλης) (Θαν. 18/1/1936)  [Αποφθέγματα]
1906: Σεργκέι Κορολιόφ, σοβιετικός διαστημικός μηχανικός, από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ. (Θαν. 14/1/1966)
1928: Μπο Ντίντλεϊ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ίλας Όθα Μπέιτς, αμερικανός ρόκερ.(Θαν. 2/6/2008)

Θάνατοι

1691: Ρόμπερτ Μπόιλ, άγγλος χημικός και φιλόσοφος. (Γεν. 25/1/1627)
1944: Ρομέν Ρολάν, γάλλος συγγραφέας. Τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1915.(Γεν. 29/1/1866)  [Αποφθέγματα]
1995: Χάινερ Μίλερ, γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής. (Γεν. 9/1/1929)

ΔΗΜΟΣΙΟ : ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟ 2013 ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΡΕΠΠΑ- Task Force

Ανοίγει και επίσημα η πόρτα για μαζικές απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο μετά την επιστολή-σημείωμα που απέστειλε προς την τρόικα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος παραχωρεί στις 10 το πρωί συνέντευξη Τύπου για την πορεία της συνεργασίας με την task force σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Ο Δ. Ρέππας, με το εν λόγω σημείωμα, καθιστά τους εκπροσώπους των δανειστών μας κοινωνούς των βασικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του κράτους που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή περί τα μέσα Ιανουαρίου 2012. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εφεδρεία, η οποία αναγνωρίζεται απ' όλους πλέον ότι έχει μετεξελιχθεί σε φιάσκο, γεγονός που φέρνει ακόμη πιο κοντά τις απευθείας απολύσεις προσωπικού.

Ο Δ. Ρέππας, ο οποίος αναγνωρίζει ότι η εφεδρεία έχει «φάει τα ψωμιά της», αν και μπορεί να ισχύσει για ένα πολύ μικρό ποσοστό των υπό απόλυση υπαλλήλων, ενημερώνει τους εκπροσώπους της τρόικας ότι εντός του 2012 θα ξεκινήσει η πλήρης αξιολόγηση των δομών του κράτους και του προσωπικού του δημόσιου τομέα.

Η αξιολόγηση του προσωπικού, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει «Το Βήμα», θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις:

Η πρώτη αφορά στην αξιολόγηση που έχει σχέση με τη βαθμολογική εξέλιξη του προσωπικού. Ηδη γι' αυτό το θέμα η διοίκηση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει καταρτίσει Προεδρικό Διάταγμα το οποίο προβλέπει τη σύσταση Συμβουλίων Αξιολόγησης κατά φορέα, που διασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή του συστήματος, έτσι ώστε η αξιολόγηση να περιορίζεται αποκλειστικά «στην ικανότητα των υπαλλήλων, στην απόδοσή τους, ιδίως σε σχέση με τους προβλεπόμενους στόχους, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μονάδας και στη συμπεριφορά τους στην υπηρεσία».

Η αξιολόγηση αυτή θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο και η σχετική έκθεση που θα συντάσσεται θα αποτελεί, εκτός των άλλων, και το «διαβατήριο» για τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων και συνακόλουθα τη μισθολογική τους κατάταξη, καθώς η διατήρηση στον ίδιο βαθμό συνεπάγεται και την καθήλωσή τους στα ίδια μισθολογικά κλιμάκια.

Η δεύτερη φάση αφορά στην αξιολόγηση συνολικά του προσωπικού του δημόσιου τομέα ταυτόχρονα με την αναμόρφωση των δομών του κράτους. Η αξιολόγηση αυτή, που είναι απολύτως βέβαιον ότι θα οδηγήσει σε περίπου 80.000 απολύσεις υπαλλήλων, έτσι ώστε να τηρηθεί και η «μνημονιακή δέσμευση» για αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις 150.000 υπαλλήλων ως το 2015, θα πραγματοποιηθεί από γάλλους εμπειρογνώμονες με βάση και σχετικό μνημόνιο που υπεγράφη με την Task Force. Το μνημόνιο, που οριστικοποιήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Ρέππα με τον Χορστ Ράινχενμπαχ, προβλέπει τη συνεργασία των δύο πλευρών σε επτά τομείς (δομή και όργανα, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, παρακολούθηση προϋπολογισμού, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καλή νομοθέτηση, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αντιμετώπιση της διαφθοράς), κάτι που σημαίνει ότι η αναμόρφωση του κράτους έχει περάσει και επίσημα πλέον στην ευθύνη της Task Force.

Η εξέλιξη αυτή μετατοπίζει την πολιτική ευθύνη των μαζικών απολύσεων προσωπικού, σε προεκλογική μάλιστα περίοδο, από την κυβέρνηση στην Task Force. Γεγονός είναι όμως ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου, μετά και την έγκριση της τρόικας η οποία θα βρίσκεται την περίοδο αυτή στην Αθήνα, διαμορφώνει ένα νέο τοπίο για τις απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων. Με βάση τις ρυθμίσεις αυτές οι υπάλληλοι που θα πάρουν τον δρόμο της εξόδου από το Δημόσιο θα είναι οι υπάλληλοι χαμηλών κυρίως προσόντων (Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) που υπηρετούν:

Πρώτον, σε οργανισμούς, τμήματα και διευθύνσεις που θα συγχωνεύονται ή θα καταργούνται, μόλις κρίνεται με βάση τα κριτήρια που θα θέτουν οι εμπειρογνώμονες της Task Force ότι είναι «άχρηστοι» ή «περιττοί» στο νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί για το κράτος.

Δεύτερον, οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε τομείς του δημόσιου τομέα οι οποίοι θα εκχωρηθούν στους ιδιώτες, στους οποίους θα περάσει ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας του Δημοσίου, έτσι ώστε να επέλθει μείωση των δημοσίων δαπανών.

Τρίτον, οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε θέσεις που θεωρούνται ήδη «νεκρές», όπως είναι για παράδειγμα οι δακτυλογράφοι, και δεν θα συμπεριληφθούν ως εκ τούτου στα νέα οργανογράμματα.

Τέταρτον, οι υπάλληλοι κυρίως χαμηλών προσόντων οι οποίοι δε θα χωρούν στα πέντε «περιγράμματα θέσεων» ή στους διυπουργικούς κλάδους που θα συσταθούν πλέον με βάση και τα νέα οργανογράμματα σε κάθε υπουργείο.

Υποχρεωτικές μετατάξεις στους ΟΤΑ

Παράλληλα με τις απολύσεις προσωπικού θα υπάρξουν και μαζικές μετατάξεις κυρίως των υπαλλήλων που υπηρετούν σε υπηρεσίες των οποίων οι αρμοδιότητες θα εκχωρηθούν στους δήμους και στις περιφέρειες. Οι μετατάξεις των υπαλλήλων που θα είναι υποχρεωτικές θα συνοδεύονται σ' αυτή την περίπτωση με τη μεταφορά και των οργανικών θέσεων που κατείχαν, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις έχουν ήδη καταργηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός των υπαλλήλων των υπό κατάργηση και των υπό μεταφορά υπηρεσιών από τα υπουργεία στους ΟΤΑ θα μπορεί να απολυθούν στην περίπτωση κατά την οποία οι θέσεις τις οποίες κατέχουν δεν προβλέπονται στους φορείς υποδοχής τους.

ΠΗΓΗ: «Το Βήμα»

ΡΕΠΠΑΣ : ΑΜΕΣΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΛΑ ... ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Με το τρίπτυχο δομές-υπηρεσίες-δημόσιοι υπάλληλοι ξεκινά άμεσα η αξιολόγηση της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο ένα επιτελικό κράτος. Η αξιολόγηση θα γίνει με τη βοήθεια της Γαλλίας, με την οποία υπεγράφη το πρωί μνημόνιο συνεργασίας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, όπου και παρουσίασε τις δράσεις για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο με την αρωγή της Task Force.

Όπως είπε ο υπουργός, το σύστημα θα είναι αξιοκρατικό και απολύτως αποδεκτό και θα συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρείες υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. «Στόχος θα είναι η καλύτερη αξιοποίηση των υπαλλήλων στις κατάλληλες θέσεις, και όχι απολύσεις», σημείωσε με έμφαση ο Δ. Ρέππας. «Θέλω να είναι σαφές ότι έχουμε αποσυνδέσει την κατάργηση της οργανικής θέσης που εκείνη τη στιγμή κατέχει ο υπάλληλος από την απομάκρυνση του υπαλλήλου. Ο κάθε υπάλληλος θα αξιολογηθεί», είπε συμπληρώνοντας.

Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας

Στο μεταξύ, Ελλάδα και Γαλλία, μέσω των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του γαλλικού υπουργείου Προϋπολογισμού, Δημόσιου Λογιστικού και Μεταρρύθμισης, και σε συνεργασία, ως τρίτο μέρος, με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force For Greece), υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την παροχή κρατικής βοήθειας στις ελληνικές Αρχές στη διάρκεια της φάσης αξιολόγησης. Σκοπός να προετοιμαστεί η συνολική αρχιτεκτονική και στρατηγική για να υλοποιηθεί η διοικητική μεταρρύθμιση, ιδίως εντός του πλαισίου των συστάσεων του ΟΟΣΑ και με βάση τις απαιτήσεις του Μνημονίου.

Να υπενθυμιστεί ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ πρότεινε την υλοποίηση συγκεκριμένων πράξεων με σκοπό τη μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Ως πρώτη άμεση συνέπεια, το τπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προετοίμασε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, συμπληρωματικά προς το νομοθετικό πλαίσιο του άρθρου 35 του νόμου 4024/2011, που περιγράφει τις αρχές αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης.

Το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, αναφορικά με την παροχή τεχνικής βοήθειας στην μεταρρύθμιση της κεντρικής διοίκησης στην Ελλάδα, προβλέπει ένα γενικό οδικό χάρτη με επτά πυλώνες:
1.
Δομή και κανόνες.

2.
Προϋπολογισμός: Διαχείριση και παρακολούθηση.

3.
HRM: Ανθρώπινο Δυναμικό: διαχείριση και παρακολούθηση.

4.
Ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

5.
Καλή Νομοθέτηση / Βελτίωση Διοικητικών Ρυθμίσεων.

6.
Μείωση Γραφειοκρατίας.

7.
Καταπολέμηση Διαφθοράς


Ο εν λόγω οδικός χάρτης αποτελεί ένα γενικό πλαίσιο και θα είναι για τις Ελληνικές Αρχές, ένα εργαλείο το οποίο διασφαλίζει τη συνολική εικόνα και τη συνεκτική παρακολούθηση. Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ καθώς και με τις απαιτήσεις του Μνημονίου, ο οδικός χάρτης περιγράφει τη συνολική αρχιτεκτονική και τη στρατηγική για την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Ο οδικός χάρτης θα εξελιχθεί σταδιακά στα σχετικά λεπτομερή σχέδια δράσης που θα μετουσιωθούν σε συγκεκριμένα έργα, με τις ανάλογες φάσεις, ορόσημα, προθεσμίες και δείκτες δράσης. Πρόκειται για ένα κυλιόμενο σχέδιο δράσης που θα αποτελέσει τη βάση ώστε να καθοριστεί, για κάθε έργο, ο τύπος της αιτούμενης βοήθειας (είτε άμεσα μέσω των Εθνικών Αρχών, Ευρωπαϊκών Οργάνων, Διεθνών Οργανισμών, πιστοποιημένων υπηρεσιών ή μέσω του ιδιωτικού τομέα).

Να σημειωθεί πως παράλληλα με το ελληνογαλλικό μνημόνιο συνεργασίας, υπεγράφη και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Εσθονίας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.
aftodioikisi.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΚΑΛΗ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΝ

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), Αντιναύαρχο (ΠΝ) Κ. Χρηστίδη, είχε σήμερα στο γραφείο του, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Στρατιωτικός Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ, Υποστράτηγος Α. Μανώλας.
Τον Αρχηγό συνόδευσε στη συνάντηση, ο Ναυτικός Διοικητής Αιγαίου (ΠΝ) Αρχιπλοίαρχος Σ. Δημητρίου καθώς και ο Διοικητής Ναυτικού Σταθμού Λέσβου-ΝΑΣΛΕ (ΠΝ),Υποπλοίαρχος Ι. Δημητρίου.

KOΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής και το Περιφερειακό Συμβούλιο, προσκαλεί όλους τους πολίτες στην κοπή της βασιλόπιτας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Ιανουαρίου (12:00) του νέου μας έτους, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο Ν. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ , ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑ

Τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ελληνικού Νηογνώμονα ανέλαβε ο Nίκος Γιαννακόπουλος, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Έως τώρα στο "τιμόνι" του Ελλ.Νηογνώμονα ήταν ο Γιώργος Βερνίκος.


Ο κ. Γιαννακόπουλος, κάτοχος πτυχίου Μηχανολόγου-Ναυπηγού του Sunderland Polytechnic U.K., εργάζεται στην Εταιρεία από τον Σεπτέμβριο του 1983 και είναι το παλαιότερο μέλος της οικογένειας του "Ελληνικού Νηογνώμονα".

Σήμερα στον ελληνικό νηογνώμονα εργάζονται περισσότεροι από 70 εξειδικευμένοι επιστήμονες και εξυπηρετεί 1000 πλοία διαφόρων τύπων, από τα οποία 380 επιβατηγά, 370 αλιευτικά, καθώς και 2.200 μικρά σκάφη (κότερα).

Αυτή την περίοδο η εταιρία είναι στην διαδικασία εκπλήρωσης των προϋποθέσεων για την αναγνώρισή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το νέο και αυστηρό Ευρωπαϊκό Κανονισμό 391/2009.

Πρόσφατα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε τον ελληνικό νηογνώμονα και διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους, ότι το υπουργείο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ο οργανισμός να ανακάμψει και να πάρει και πάλι την απαραίτητη εξουσιοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και για πλοία ευρωπαϊκών κανονισμών.

Σημειώνεται ότι ο ελληνικός ναυτιλιακός τεχνικός οργανισμός, που κλείνει σήμερα 92 χρόνια ζωής, μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για πλοία εθνικής νομοθεσίας έως 500 κόρους, αλλά όχι για πλοία που υπάγονται σε ευρωπαϊκούς κανονισμούς, λόγω άρσης της αναγνώρισής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30/08/2010.

Η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων, σε νέο έλεγχο που διενήργησε προς τον Ελληνικό Νηογνώμονα, δεν διαπίστωσε κάποιο πρόβλημα και δεν διατύπωσε καμία παρατήρηση.

Ο ναυτιλιακός οργανισμός, που απαρτίζεται από περίπου 75 εξειδικευμένους επιθεωρητές πλοίων, έχει καταθέσει ήδη σχετικό φάκελο έκθεσης προς το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, προκειμένου να επιθεωρηθεί εκ νέου από την EMSA (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Θαλάσσιας Ασφάλειας) και να πάρει την ευρωπαϊκή εξουσιοδότηση σύμφωνα με τον κανονισμό.

newpost.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΣΤΝ Η.ΓΙΑΝΝΙΡΗ

Σας κοινοποιούμε απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κ. Γανιάρη σε ηλεκτρονικό μήνυμα του Περ/κου Συμβούλου κ. Η. Γιαννίρη σχετικά με την Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης των αιρετών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για στοιχεία αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας προ εξαμήνου, κάτι που όπως αποδεικνύεται δεν έλεγξε, ως όφειλε, ο κ. Γιαννίρης, οδηγούμενος στην εξαγωγή αυθαίρετων συμπερασμάτων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γεγονότα

1890: Η 7η ίλη ιππικού των ΗΠΑ σκοτώνει 400 άνδρες και γυναικόπαιδα στην τοποθεσία Γούντεντ Νι Κρικ. Είναι η τελευταία μεγάλη μάχη Ινδιάνων και αμερικανικών δυνάμεων, κατά την οποία σκοτώνεται και ο αρχηγός των Σιου «Μεγάλο Πόδι».
1924: Ο Πίτερ Παν εμφανίζεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, στην ομώνυμη βουβή ταινία του Χέρμπερτ Μπρένον.
1940: Το υποβρύχιο Πρωτεύς βυθίζει ανατολικά του Μπρίντιζι το ιταλικό οπλιταγωγό Σαρδηνία. Στη συνέχεια, όμως, εμβολίζεται από ιταλικό τορπιλοβόλο και βυθίζεται.
1951: Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι άρχισε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ατομικής ενέργειας.
1953: Καθιερώνονται στην Ελλάδα το κιλό αντί της οκάς και το μέτρο αντί του πήχη.
1958: Ιδρύεται ο ΟΠΑΠ, με το Βασιλικό Διάταγμα 20, Περί Συστάσεως Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου.

Γεννήσεις

1800: Τσαρλς Γκούντγιαρ, αμερικανός εφευρέτης του ελαστικού. (Θαν. 1/7/1860)
1809: Γουίλιαμ Γκλάντστοουν, γνωστός στους έλληνες ως Γλάδστων, βρετανός πρωθυπουργός και φιλέλληνας. Προς τιμήν του, η Οδός Γλάδστονος στο κέντρο της Αθήνας φέρει το όνομά του. (Θαν. 19/5/1898)  [Αποφθέγματα]
1972: Τζουντ Λο, βρετανός ηθοποιός.

Θάνατοι

1877: Δημήτριος Βούλγαρης, γνωστός και με το προσωνύμιο Τζουμπές, πολιτικός από την Ύδρα που διατέλεσε και πρωθυπουργός, ο κυριότερος εκπρόσωπος της φαυλότητας στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας. (Γεν. 20/12/1802)
1922: Κωνσταντίνος Α’, βασιλιάς των Ελλήνων (1913-1917, 1920-1922). (Γεν. 21/7/1868)
1986: Αντρέι Ταρκόφσκι, ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Σολάρις, Στάλκερ,Θυ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΡΑΗ