Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΛΙΘΙ






Το τμήμα Αιμοδοσίας Χίου σας ενημερώνει ότι το Σάββατο 18 Μαΐου από 09.30 π.μ. μέχρι 1.00 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Λιθίου θα πραγματοποιηθεί Εθελοντική αιμοδοσία με την υποστήριξη του εξωραϊστικού πολιτιστικού συλλόγου φίλων Λιθίου ο <<Αληθής Λίμην>> . 
Όποιος ή όποια από τη γύρω περιοχή επιθυμεί να αιμοδοτήσει εθελοντικά ή για συγγενικό του πρόσωπο μπορεί να προσέλθει.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΗ-ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΙ ΔΥΟ ΟΡΜΩΝ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ





Το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του Άη-Γιώργη και δύο όρμων της Λήμνου, βορά και αυτά «επενδυτών» στα πλαίσια των «αποκρατικοποιήσεων», στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Υπενθυμίζει, ταυτόχρονα, ότι με βάση νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η πώληση κρατικών νησίδων και βραχονησίδων.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Εκλογική Περιφέρεια της Λέσβου Σπύρος Γαληνός, στις πληροφορίες του οποίου βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αναφέρεται ρητά ότι τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ άλλων, είναι ο Αη- Γιώργης της Λέσβου με έκταση 369,8 στρέμματα, ο όρμος Κότσινα στο Ρεπανίδι Λήμνου έκτασης 80.440 στρέμματα και η παραλία του όρμου Μπουρνιά επίσης στη Λήμνο με έκταση 48.202 στρέμματα».

«Η παραχώρηση των ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς αντίτιμο προφανώς και αποσκοπεί στη είσπραξη εσόδων, τα οποία θα διατεθούν προς αποπληρωμή των δανείων της χώρας», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και τονίζει πώς «η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για την πώληση των 300 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, τις επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το νησάκι του Αγίου Γεωργίου είναι μια ζώνη που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι παρεμβάσεις που επιτρέπεται να γίνουν σε αυτό είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Μάλιστα, η εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία δεν επέτρεπε στο Δήμο να δημιουργήσει ούτε καν τις ελάχιστες υποδομές για την προσέγγιση μικρών σκαφών στο νησί.

«Πώς θα προχωρήσετε στην παραχώρηση για εκμετάλλευση των προαναφερομένων ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ομόφωνη απόφαση των τεσσάρων αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά ενημέρωση για τον τρόπο βάσει του οποίου θα γίνουν επενδύσεις στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, εφόσον είναι ενταγμένη στο Natura 2000, ένα ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε ολόκληρη την Κοινότητα και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πιο πολύτιµων και των πλέον απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων της σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

parliament logo.jpg
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ KAI ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΘΕΜΑ:  ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑH– ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΙ ΔΥΟ ΟΡΜΩΝ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Κύριοι  Υπουργοί,

Όπως με ενημερώνει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Eκλογική Περιφέρεια Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, το νησάκι του Αη-Γιώργη μπροστά στην Πέτρα, μαζί με δυο ακίνητα της Λήμνου, περνούν στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ και θα πουληθούν σε ιδιώτες.

Πιο συγκεκριμένα, στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων ρητά αναφέρεται ότι τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ άλλων, είναι ο και Αη-Γιώργης της Λέσβου με έκταση 369,8 στρέμματα.

Αυτό όμως που δεν αναφέρεται είναι ότι πρόκειται για νησί.

Επίσης, αναφέρονται ο όρμος Κότσινα στο Ρεπανίδι Λήμνου έκτασης 80.440 στρέμματα και η παραλία του όρμου Μπουρνιά, επίσης στη Λήμνο, με έκταση 48.202 στρέμματα.

Η παραχώρηση των ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς αντίτιμο προφανώς και αποσκοπεί στη είσπραξη εσόδων, τα οποία θα διατεθούν προς αποπληρωμή των δανείων της χώρας.

Η τρικομματική σας Κυβέρνηση υποστηρίζει πως με την πώληση 300 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις και στον τομέα του τουρισμού και αυτές με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ», η πρώτη φορά που έγινε λόγος για αξιοποίηση του Αγίου Γεωργίου ήταν το Φεβρουάριο του 2011. Ο τότε Υπουργός Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος είχε προτείνει στο Δήμο Λέσβου να ζητήσει την παραχώρηση του νησιού για να το αξιοποιήσει.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το νησάκι του Αγίου Γεωργίου είναι μια ζώνη που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι παρεμβάσεις που επιτρέπεται να γίνουν σε αυτό είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Μάλιστα, η εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία δεν επέτρεπε στο Δήμο να δημιουργήσει ούτε καν τις ελάχιστες υποδομές για την προσέγγιση μικρών σκαφών στο νησί.
.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.      Γνωρίζετε ότι στη Βουλή ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΩΣ  η πώληση κρατικών νήσων και βραχονησίδων;

2.      Γνωρίζετε ότι και η παραχώρηση/μίσθωση  για εκμετάλλευση, ακόμα και ιδιωτικών νησίδων, πόσο μάλλον κρατικών, προϋποθέτει την ομόφωνη απόφαση των τεσσάρων Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων;

3.      Γνωρίζετε ότι στην εκμετάλλευση κρατικών ή ιδιωτικών νησίδων, πρέπει να τηρούνται όλοι οι νόμοι και διατάξεις που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον κλπ;

4.      Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να «αξιοποιήσετε» το νησάκι του Αγίου Γεωργίου αφού είναι ενταγμένο στο Natura 2000, ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε ολόκληρη την Κοινότητα και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πιο πολύτιµων και των πλέον απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων της σε ικανοποιητικό επίπεδο;

5.      Και απλά, για να ξέρουμε γενικώς τι έχετε στο μυαλό σας, τι είχατε σκεφθεί για τον Αη-Γιώργη και τους δύο όρμους της Λήμνου; Πόσα πιστεύατε ότι θα πιάνατε; Ζητώ περιγραφή και ανάλυση, οικονομική, τεχνική, τουριστική, απασχόλησης κλπ.



Ο Ερωτών Βουλευτής



Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ


ΣΤΗ ΧΙΟ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ - ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ


Σύνταξη: Ηλίας Μαραβάς   

metanastes2Στη Χίο μεταφέρθηκαν το Σάββατο το βράδυ όλοι οι μετανάστες που εδώ και μέρες διαβίωναν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Στη Χίο από τη Μεγάλη Εβδομάδα λειτουργεί το κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μερσινίδι χωρητικότητας μέχρι 120 άτομα. Εντωμεταξύ περίπου 40 μετανάστες ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί στο Λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ χθες συνελήφθησαν από στελέχη του Λιμενικού 22 άτομα στο Ηραίο της Σάμου και 19 στην περιοχή του Πλωμαρίου Λέσβου, στερούμενα ταξιδιωτικών εγγράφων. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου κρατούνται 20 μετανάστες και άλλοι τόσοι περίπου φιλοξενούνται από εθελοντές στις εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη. Κυβερνητική αδράνεια για το αυξανόμενο πρόβλημα των μεταναστών στα νησιά του Β. Αιγαίου καταγγέλλουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Τεντόμας και Μιχάλης Μπάκας σε κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητώντας να έρθει το θέμα προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του οργάνου.
Ο Μιχάλης Μπάκας μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ δήλωσε: «είναι ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά τα νησιά μας. Εικόνες εξαθλίωσης από το λιμάνι της Μυτιλήνης δεν τιμούν και δεν χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας. Η Περιφερειακή Αρχή αν και δεν έχει άμεση αρμοδιότητα για το θέμα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ασκήσει πίεση στα αρμόδια υπουργεία για τη δημιουργία δομών πρώτης υποδοχής.».
era-aegean.gr

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ Camp ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΝΟ ΧΙΟΥ



Διεθνές Προπονητικό Camp ΚολύμβησηςΔιεθνές προπονητικό Camp κολύμβησης διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο 11-12 Μαΐου 2013 ο ΝΟ Χίου στο Ιωνικό Κολυμβητήριο με τη συμμετοχή του Σωματείου Işıkkent Spor Kulübü από τη Σμύρνη το οποίο φιλοξενήθηκε από το ΝΟ Χίου, και των 4 Σωματείων της Χίου (ΑΟ Αιγαίου, ΝΟ Θυμιανών, ΠΕΚΕΒ, ΝΟ Χίου). Στη διοργάνωση έλαβαν μέρος συνολικά 78 αθλητές. 
Οι κολυμβητές του Işıkkent Spor Kulübü και ΝΟ Χίου
Διεθνές Προπονητικό Camp Κολύμβησης
noxiou.gr
 

ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΟΙ ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΙ ΤΟΥ ΝΟ ΧΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ


Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Optimist & Laser Κατερίνη 2013Πολύ καλές επιδόσεις είχαν οι ιστιοπλόοι του ΝΟ Χίου Λάμπρος Βολίκας, Νίκος Μάγειρος και Δέσποινα Γεωργούλη, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Optimist που διεξήχθη στην Κατερίνη από 7 έως 11 Μαΐου 2013. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Λάμπρος Βολίκας κατάφερε και πήρε την πρόκριση στους Βαλκανικούς αγώνες 2013, αφού βγήκε πρώτος ανάμεσα στους αθλητές της Περιφέρειας Νήσων Αιγαίου. Αναλυτικά οι θέσεις που κατέλαβαν οι αθλητές μας: 
Προκριματική Φάση Optimist
1η ημέρα
Λάμπρος Βολίκας: 61η θέση
Δέσποινα Γεωργούλη: 89η θέση
Νίκος Μάγειρος: 102η θέση
2η ημέρα
Λάμπρος Βολίκας: 75η θέση
Δέσποινα Γεωργούλη: 94η θέση
Νίκος Μάγειρος: 106η θέση

Τελική Φάση Optimist
Χρυσός Στόλος
Λάμπρος Βολίκας: 61η θέση
Αργυρός Στόλος
Νίκος Μάγειρος: 10η θέση
Δέσποινα Γεωργούλη: 40η θέση

Στη διοργάνωση συμμετείχαν συνολικά 163 σκάφη στην κατηγορία Optimist. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσηςwww.optimistlaser2013.gr
noxiou.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ κ.κ. ΜΑΡΚΟΥ ΑΠΟ 19/5/2013 ΕΩΣ ΚΑΙ 2/ 6/2Ο13



PDF
Κυριακή 19.05.2013   Ἱ. Ναός Ἁγίας Μαρίνης Μελανιοῦς    Θεία  Λειτουργία
Δευτέρα 20.05.2013   Ἱ. Ναός Ἁγίου Νικολάου Φραγκομαχαλᾶ   Θεία Λειτουργία
Τρίτη 21.05.2013        Ἱ. Ναός Ἁγίου Κωνσταντίνου Πισπιλούντας   Θεία Λειτουργία
Σάββατο 25.05.2013  Ἱ. Ναός Ἁγίου Ἰωάννου Προδρόμου πόλεως Χίου    Ἑσπερινός, ὥρα 6.30 μ.μ.
Κυριακή 26.05.2013   Ἱ. Ναός Ἁγίου Ἰσιδώρου Πετροκοκκίνου    Θεία Λειτουργία
Κυριακή 02.06.2013   Ἱ. Ναός Ἁγίου Θεράποντος Ζωγράφου    Θεία Λειτουργία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΧΙΟΥ : KATAΘΕΣΗ Π.Δ. ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ




Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

            Μελετώντας το Θέμα 1 και 2 του σημερινού ενημερωτικού, φαίνεται ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αλλά και το βάθος των στόχων. Ενώ στο πολυνομοσχέδιο αποφασίζει για την αύξηση του ωραρίου στους καθηγητές, στο Π.Δ. που βρίσκεται στο 5ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ετοιμάζει υποχρεωτικές μεταθέσεις για το σύνολο των εκπαιδευτικών. Σήμερα διασπά τους εκπαιδευτικούς για να περάσει πιο εύκολα την αντιεκπαιδευτική πολιτική της.
      Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί τους συναδέλφους να βρίσκονται σε επιφυλακή και να συμπαρασταθούν στον αγώνα των συναδέλφων της δευτεροβάθμιας.

17 ΔΙΣ ΣΕ ΝΑΥΠΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ




Της Αγγελικής Καλλη

Εχει υπερβεί τα 17 δισ. δολάρια η αξία των πλοίων Ελλήνων εφοπλιστών που έχουν ναυπηγηθεί στην Κίνα την τελευταία επταετία, σύμφωνα με τον Γιώργο Ξηραδάκη, εκπρόσωπο της China Development Bank στην Ελλάδα από το 2009, ενώ περισσότερο από το 60% των εισαγωγών της Κίνας σε πετρέλαιο και άλλα φορτία μεταφέρεται από πλοία ελληνικών συμφερόντων.


Αρα η ναυτιλία είναι η ισχυρότερη βάση ανάμεσα στις δύο χώρες με τεράστιες ωφέλειες για τις επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα με τον κ. Ξηραδάκη αυτό αποτελεί ισχυρό χαρτί στις αποσκευές της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής, την στιγμή που οι Κινέζοι αντιμετωπίζουν αρκετά θερμά την ελληνική αγορά.

Ιδιαίτερα για τη ναυτιλία, λέει ο ίδιος, ο επόμενος στόχος της είναι η προσέλκυση κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα είτε μέσω αγοράς τραπεζών είτε με υποκαταστήματα. Ενδιαφέρον σχετικό έχει ήδη επιδειχθεί από την China Development, την ICBC και την Bank of China.

Επενδύσεις

Στους επιχειρηματίες που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στην Κίνα θα συμμετέχουν από την πλευρά του εφοπλισμού οι: Γιάννης Αγγελικούσης, Γιώργος Προκοπίου, Σημεών Παληός, Δημήτρης Μελισσανίδης, Νικόλας Τσάκος, Μιχάλης Βουδούρογλου και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.

Αυτή τη στιγμή από τα 1.857 πλοία τα οποία ναυπηγούνται σε κινεζικά ναυπηγεία τα 184 αφορούν ελληνικές εταιρείες. Ο μεγαλύτερος Έλληνας πελάτης των κινεζικών ναυπηγείων είναι ο Γιώργος Οικονόμου ο οποίος κατασκευάζει 19 πλοία για τις εταιρείες του Cardiff και DryShips. Ακολουθούν οι: Πολέμης 10 πλοία, Αγγελικούσης 9, Προκοπίου 9, Ρέστης 6, Μυλωνάς 6, Δ. Μαρτίνος 6, Βενιάμης 9, Λασκαρίδης 6, Κωνσταντακόπουλος 3, Πετράκης 4, Ζούλας 6, Λεντούδης 6, Χατζηιωάννου 2, Ξυλάς 7, Βέργος 3, Μ Παπαϊωάννου 4, Πρίφτης 4, Λογοθέτης 6, Βουδούρογλου 4 και Φ. Καραμανλή 2 πλοία.

Χρηματοδοτήσεις

Οι κινεζικές τράπεζες Exim και China Development έχουν χρηματοδοτήσει οι ίδιες ή σε συνεργασία με ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες της εταιρείες:

- Diana (Παληός) 82 εκατ. δολ.
- Αγγελικούσης 111 εκατ. δολ.
- Costamare (Κωνσταντακόπουλος) 203 εκατ.δολάρια.
- Danaos (Koύστας) 203 εκατ.δολάρια.
- Τoisa (Kαλλιμανόπουλος) 127 εκατ. δολάρια.
- Λασκαρίδης 24 εκατ. δολάρια.
- Golden Union (Βενιάμης) 46 εκατ. δολάρια.
- Cardiff (Oικονόμου) 74 εκατ.δολάρια.
- Dryships (Οικονόμου) 122 εκατ. δολάρια.




imerisia.gr

AΠΑΝΤΗΣΗ ΥΝΑ , ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ , ΣΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ " ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ "




Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, έδωσε την ακόλουθη απάντηση στην ερώτηση των βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη, με θέμα «Προγραμματισμός δράσεων εν όψει της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την χώρα μας»: 

«Η Ελλάδα, ως παραδοσιακό ναυτικό κράτος, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, τα οποία μαζί με τα θέματα της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας, της διασφάλισης της απασχόλησης των ναυτικών και της διατήρησης της τεχνογνωσίας στο ναυτιλιακό χώρο, καθώς και της προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα, αποτελούν τους κεντρικούς άξονες της ναυτιλιακής μας πολιτικής, χωρίς να παραγνωρίζεται η διάσταση της νησιωτικότητας της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Προεδρία αποτελεί για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ουσιαστική ευκαιρία ανάδειξης και προώθησης των ναυτιλιακών θεμάτων.

Επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Βρυξέλλες, 11.12.2012) υιοθέτησε το Θεματολόγιο της Τριάδας των Προεδριών (Ιρλανδία – Λιθουανία – Ελλάδα) για τη χρονική περίοδο Α’ Εξάμηνο 2013 – Α’ Εξάμηνο 2014, εντός του οποίου, μεταξύ άλλων, καταγράφονται οι θεματικές ενότητες για τις θαλάσσιες μεταφορές. Κύριο ζητούμενο αποτελεί η υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις Θαλάσσιες Μεταφορές μέσω πιθανών νέων νομοθετικών προτάσεων, όπως για την ασφάλεια των επιβατηγών πλοίων και την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος παρακολούθησης πλοίων SafeSeaNet και τον θαλάσσιο εξοπλισμό των πλοίων.

Επίσης, σημειώνεται ότι στις 30-01-2013 με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, συγκροτήθηκε Οργανωτική Μονάδα ΥΝΑ με στόχο την προώθηση όλων των θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου σε σχέση με την Ελληνική Προεδρία 2014. Ειδικότερα, στις αρμοδιότητες της εν λόγω Οργανωτικής Μονάδας περιλαμβάνονται:

·                    ο συντονισμός και η προώθηση των θεμάτων αρμοδιότητας ΥΝΑ κατά την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της Προεδρίας,
·                    η συνεργασία με άλλα Υπουργεία και φορείς και ο απαραίτητος συντονισμός με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας του ΥΠΕΞ,
·                    η εισήγηση και ο συντονισμός για τη διοργάνωση των απαραίτητων δράσεων κα συναντήσεων αρμοδιότητας ΥΝΑ που θα διοργανωθούν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

Από πλευράς εκδηλώσεων και διοργάνωσης διεθνών συναντήσεων για την Ελληνική Προεδρία και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και τα λοιπά συναρμόδια Υπουργεία (πχ. ΥΠΑΑΝΜΕΔΙ), έχει ήδη δηλωθεί η πρόθεση του κ. ΥΝΑ για διοργάνωση Συνάντησης Υψηλών Αξιωματούχων για θέματα κυρίως Ναυτικής Εκπαίδευσης ή εναλλακτικά Συνάντηση Διευθυντών Ναυτιλιακής Πολιτικής των κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ εξετάζεται η δυνατότητα διοργάνωσης είτε Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών στο πλαίσιο ευρύτερου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος ή Άτυπης Υπουργικής Συνόδου επί θεματικών αντικειμένων Ναυτιλιακής /Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής.»


ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ






Ορατός φαίνεται να είναι ο κίνδυνος να βρεθούν οι πολιτικοί υπάλληλοι του ΥΝΑ στο «μάτι του κυκλώνα» μέσω του νέου Οργανισμού, που συντάσσεται.

Όπως έχει γράψει, πολλές φορές, το Pireas2day.gr η ανησυχία για το εάν θα καθοριστούν θέσεις τόσες ώστε να μην βρεθούν στον «αέρα» πολιτικοί υπάλληλοι, με κίνδυνο απολύσεων, είναι διάχυτη από καιρό.


Την Κυριακή 12/5 λάβαμε και δημοσιεύουμε αυτούσιο το παρακάτω μήνυμα:

«ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ Υ.Ν.Α.

Σύμφωνα με απόλυτες διασταυρωμένες πληροφορίες, οι επιτελείς του 5ου ορόφου (δηλαδή ο Γενικός Γραμματέας - πρώην Αρχηγός και οι συνεργάτες αυτού) σβήνουν και γράφουν διάφορα μοντέλα για τον Οργανισμό, πολλά από τα οποία έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής, ακόμα και με το Νόμο για την ανασυγκρότηση του Υπουργείου.

Ασφαλείς λοιπόν πληροφορίες της Κυριακής (πρωι) - είπαμε βιάζονται, γιατί μέχρι την επόμενη Πέμπτη πρέπει να είναι έτοιμος ο Οργανισμός - καταλήγουν στα παρακάτω:

Α. Το ΚΕΕΠ αποκλειστικά στο ΛΣ. Οι πολιτικοί υπάλληλοι αποχωρούν οριστικά.

Β. Ναυτική Εργασία και Ναυτική Εκπαίδευση στο ΛΣ. Οι πολιτικοί υπάλληλοι αποχωρούν επίσης.

Γ. Γενική Γραμματεία Λιμένων: Μάλλον θα είναι Γενική Διεύθυνση και όχι Γενική Γραμματεία. Το πιο πιθανό να έχει 3 ή 4 Διευθύνσεις με 1 σίγουρα στο ΛΣ.

Δ. Γενική Διεύθυνση Οικονομικών με Γενικό Διευθυντή ένστολο. Θα έχει μάλλον 3 Διευθύνσεις και καταβάλλεται προσπάθεια να δοθούν 1 το πολύ 2 Διευθύνσεις (όχι ουσιώδεις από πλευράς αντικειμένου ή κάποια μεμονωμένα τμήματα) στους Πολιτικούς Υπαλλήλους για να μετριαστεί η μεγάλη σφαγή που έρχεται με την περικοπή των θέσεων τους.

pireas2day.gr

EΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ - ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ




       Σε εργασίες συντήρησης-βελτίωσης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου προχωρούν συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκε αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα με τοποθέτηση νέου, σε τμήματα του οδικού δικτύου μεταξύ των οικισμών Αγίου Γεωργίου Συκούση – Βέσσας – Ελάτας – Μεστών.
            Οι συγκεκριμένες εργασίες θα συνεχιστούν και σε άλλα τμήματα του οδικού δικτύου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και την οδική ασφάλεια, εν όψει και της θερινής περιόδου

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ


Με αφορμή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τις εφημερίες των γιατρών του νοσοκομείου ο Χρήστος Καραχάλιος, υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου Χίου του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Βουλευτή Χίου, Κωστή Μουσουρούλη, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
«Το επικό δράμα της ταινίας ‘‘επαναστάτης χωρίς αιτία’’ επιχειρεί να αναβιώσει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χίου για τις εφημερίες των γιατρών του νοσοκομείου, δεδομένου ότι γνωρίζει πώς έχει ήδη γίνει από το Υπουργείο Υγείας η τροποποίηση της αρχικής απόφασης και προβλέπεται πλέον το ποσό που είχε ζητηθεί, ύψους 1,2 εκ. € και έχει προωθηθεί προς υπογραφή στο Υπουργείο Οικονομικών.»

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΩΝ : ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 30%



Τους πίνακες με τα Νομικά Πρόσωπα των δήμων έχουν ξεκινήσει να μελετούν στην κυβέρνηση προκειμένου να κάνουν ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα για το ποια από αυτά μπορούν να οδηγηθούν σε κατάργηση ή συγχώνευση.
Αν και οι δήμαρχοι υπενθυμίζουν ότι «στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης ο μόνος φορέας του Δημοσίου που προχώρησε σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση», τονίζοντας ότι  «σε ότι αφορά στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, από 4.300 συγχωνεύτηκαν σε 520, ήτοι μείωση 88%, ενώ τα ΝΠΙΔ από 1.350 συγχωνεύτηκαν σε 492, ήτοι μείωση 64%», στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια για μείωση των Νομικών Προσώπων των δήμων από περίπου 1000 που είναι σήμερα (χωρίς τις σχολικές επιτροπές που δεν απασχολούν υπαλλήλους) σε περίπου 700. Προτεραιότητα σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις θα έχουν τα ΝΠΙΔ, ιδιαίτερα αυτά που δεν παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες (Παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο σπίτι κλπ).
Να σημειωθεί  μαζί με τις σχολικές επιτροπές τα νομικά πρόσωπα των δήμων (πλην της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που ακόμη δεν έχει αποστείλει σχετικά στοιχεία) είναι σήμερα 1145 με τα περισσότερα (224) να βρίσκονται στην περιοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ακολουθεί η Μακεδονία – Θράκη με 212, η Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια με 173, το Αιγαίο (Βόρειο και Νότιο) με 176, η Κρήτη με 131 η Αττική με 126 και η Ήπειρος – Δυτική Μακεδονία με 103 (σ.σ. ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, τα στοιχεία αυτά είναι μονο από την Ήπειρο και όχι από τη Δυτική Μακεδονία
aftodioikisi.gr

ΝΕΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α΄ΒΑΘΜΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ : ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ


                         NEA ANEΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
                           εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας στη Χίο


                
                    -Τόση δημοκρατία είχαμε να δούμε από τη χούντα…
                   -Όποιος δε μοιραστεί τον αγώνα θα μοιραστεί την ήττα.
                -Οι απεργοί καθηγητές δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους.
        -Ενωτικό κάλεσμα σε όλο το κίνημα για να νικήσουν οι αγώνες τώρα!


1. Σπεύδουμε να ξεκαθαρίσουμε από τη μεριά μας-και με την επιφύλαξη πως ως κίνηση που δραστηριοποιούμαστε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και για την ώρα δε βρισκόμαστε στην καρδιά του φαινομένου- ότι για μας οι εξετάσεις από τη μια δεν είναι ένα φετίχ που πρέπει να μαγνητίζει είτε την κήρυξη είτε την αποτροπή μιας απεργίας, αλλά δεν αποτελούν και από την άλλη περίοδο μιας «ιερής εκεχειρίας» από την ταξική πάλη στο χώρο της εκπαίδευσης και ως εκ τούτου η απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει προληπτικά τους συναδέλφους μας της δευτεροβάθμιας είναι ‘casus belli’ για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και το συνδικαλιστικό κίνημα.
Με δεδομένη την απόφαση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ να εισηγηθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ μιας μορφής απεργίας διαρκείας μέσα στο Μάη κανείς δεν πρέπει να σιωπά ή να κρύβεται όσα κι αν έχει να καταλογίσει στον κατεστημένο συνδικαλισμό. Κανείς δεν πρέπει να επενδύει στην ήττα, να πατά σε δυο βάρκες, να πορεύεται στο δρόμο του εκλογικού ωφελιμισμού μπροστά στα εκλογικά συνέδρια των Ομοσπονδιών. Η Δευτεροβάθμια δεν έχει ανάγκη μόνο την αλληλεγγύη της Πρωτοβάθμιας, αντίθετα και οι δυο έχουν ανάγκη την απεργιακή συμπόρευση, όποια ανισομετρία κι αν παρουσιάζεται στις αγωνιστικές διαθέσεις των συναδέλφων των δυο χώρων-λόγω της εποχής. Η ανελέητη επίθεση αφορά όλη την εκπαίδευση, κοινές είναι οι ανάγκες κοινά πρέπει να είναι τα αιτήματα. Ασχήμιες ή κακοφωνίες σε σχέση με το πανεκπαιδευτικό μέτωπο, δεν αφορούν το κίνημα και τέτοιες διαιρέσεις δεν πρέπει να επιτραπούν. Απερίφραστα, καλούμε τη ΔΟΕ να κηρύξει απεργία στην Πρωτοβάθμια τις ίδιες μέρες που εισηγείται απεργία η ΟΛΜΕ προς τις Γ.Σ των ΕΛΜΕ, ενισχύοντας την οριστική λήψη της απόφασης και τη δύναμη πυρός της απεργίας. Να συνδιοργανώσει την κοινή δράση. Κυρίως καλούμε όλες τις συλλογικότητες με αγωνιστικές αναφορές και τους συναδέλφους της μαχόμενης εκπαίδευσης και στους δύο χώρους να συγκροτήσουμε τις μέρες που απομένουν ένα απεργιακό μέτωπο που θα υπερβεί το στενό και προδιαγεγραμμένο αγωνιστικό ορίζοντα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που θα επιδιώξει να πυροδοτήσει τη γενικευμένη κοινωνική αντίσταση, που θα καλέσει σε συμπόρευση κι άλλους κλάδους που αυτή την ώρα βρίσκονται στην καρδιά της κυβερνητικής επίθεσης- ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΤΑ, ΥΓΕΙΑ και θα βάλει στην ατζέντα τους στόχους, της ανατροπής της κυβέρνησης, της εκδίωξης της τρόικας, της ακύρωσης όλων των συνθηκών και των συμβάσεων που υπογράφτηκαν μαζί της, για να πάρουμε πίσω την κλεμμένη μας ζωή.

2.  Η σχολική χρονιά που εκπνέει ήταν η χρονιά που ο μνημονιακός εφιάλτης βρίσκεται, ως εισβολέας πια, σε κάθε σχολείο, σε κάθε τάξη σε κάθε σπίτι εκπαιδευτικού, ξεθεμελιώνοντας όλα τα εργασικά και όλα τα μορφωτικά δικαιώματα στη δημόσια εκπαίδευση. Εικοσιπέντε χρόνια νεοφιλελελεύθερων σχεδίων, που κατατροπώθηκαν από το αλεξικέραυνο του κινήματος και από τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες, έχουν τεθεί στο τραπέζι και θεσμοθετούνται. Αλλάζουν το κλίμα σε κάθε σχολείο, σε κάθε εκπαιδευτικό σπίτι και φέρνουν τρόμο, φόβο, ομηρία, αξιολόγηση, επιθεωρητισμό, αύξηση ωραρίου, κλείσιμο σχολείων, μαζικές καταργήσεις οργανικών θέσεων, υποχρεωτικές μεταθέσεις, υποχρεωτικές μετακινήσεις, κατασκευή επίορκων, εκτεταμένες απολύσεις στην εκπαίδευση που θα καταστεί έτσι ο κύριος αιμοδότης στο Μινώταυρο των απολύσεων και των ανθρωποθυσιών που ζητά η Τρόικα!Η με νόμο πια και επακριβώς προσδιορισμένη, αύξηση του διδακτικού ωραρίου στη Δευτεροβάθμια, η επερχόμενη θεσμοθέτησή της και στην Πρωτοβάθμια, οι αλλαγές στους περιορισμούς της οργανικότητας των σχολείων και το Π.Δ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις- όλα τα μέτρα δηλαδή που μας έπεσαν στο κεφάλι λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα, ασφαλώς και δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά μέρος του ίδιου αποκρουστικού παζλ που στήνεται και που κάθε το κομμάτι βομβαρδίζει το εκπαιδευτικό μας σπίτι. Οι δύο ώρες αύξηση του ωραρίου σε κάθε συνάδελφο της Δευτεροβάθμιας απολύουν οριστικά 10.000 αναπληρωτές συναδέλφους, μετακινούν με το ζόρι χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την επικράτεια, απολύουν όσους δεν μπορέσουν να αποτεθούν όπου δει! Είναι αυτός λόγος για να σκεφτεί το κίνημα την απεργία διαρκείας; Ασφαλώς ναι!  

3. Η απεργία αποτελεί την πιο σημαντική δυνατότητα του κόσμου της εργασίας να ασκήσει πολιτική πίεση προς τους κρατούντες, ώστε να βελτιώσει τη μοίρα του στα πλαίσια του συσχετισμού δύναμης και του αδυσώπητου κοινωνικού ανταγωνισμού. Γι αυτό λοιπόν, η απεργία αποτέλεσε ιστορικά την πιο προωθημένη μορφή της ταξικής πάλης, καταλύτη εξελίξεων, δημιουργό της χάρτας των δικαιωμάτων που σήμερα γκρεμίζονται, ό,τι φοβάται πιο πολύ το καθεστώς που κυβερνά-και τη συκοφαντεί ως εκ τούτου με ένα ανελέητο ιδεολογικό πόλεμο, την καταστέλλει, τη ματώνει, την απαγορεύει, την εξορίζει από τις προτάσεις των συνδικαλιστών που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζει ή και από άλλους που οδηγούνται στην άποψη πως είναι παρωχημένη, ανούσια, συμπλεγματική, αναποτελεσματική μορφή πάλης.Κι ενώ ο κατεστημένος συνδικαλισμός στα πιο κρίσιμα χρόνια για την τύχη των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών, στα χρόνια που κρύφτηκε το φως από τα βέλη του αντίπαλου, αποδείχτηκε ρίψασπις, παρατάσσοντας αμετανόητα τριάντα πέντε 24ωρες και μερικές 48ωρες απεργίες κυριολεκτικά στο γάμο του Καραγκιόζη, στο ερώτημα «τι απεργία και πότε;» απαντάμε απερίφραστα πως κάθε μέρα εδώ και τρία χρόνια ήταν ώρα για απεργία διαρκείας, το μόνο και το τελευταίο όπλο μας πριν τον εργασιακό και φυσικό αφανισμό μας. Αυτή η ιδεοληπτική και διαχειριστική λογική, που αρνήθηκε πεισματικά την απεργία διαρκείας εκφράστηκε με διάφορα επιχειρήματα και δικαιολογίες: Συκοφάντησε, ως συντεχνιακή και κλαδική, κάθε απεργιακή σπίθα που εκδηλώθηκε τα τρία αυτά χρόνια, κάθε κλαδική αιχμή που μπορούσε να ανάψει και να γενικέψει τη φωτιά. «Απαγόρεψε» στην εκπαίδευση την ιδέα της απεργίας διαρκείας, απομάκρυνε τη σύγκρουση και τη ρήξη από την ατζέντα της συλλογική συζήτησης. Ενθάρρυνε τον αέναο και δογματικό κύκλο των 24ωρων ως τάχα τον παρατεταμένο αγώνα που έχουμε ανάγκη, σαν το «αγιασμένο νερό» που πρέπει να κρατάμε μπροστά στην ξηρασία που μας περιμένει.


 4. Η απεργία, η απεργία διαρκείας, έχει τη συνείδηση και την αποστολή να νικήσει. Σήμερα δε δυσκολεύεται μόνο από τις λυσσώδεις και εμετικές επιθέσεις του πολιτικού προσωπικού, των τηλεεισαγγελέων και των πληρωμένων γραφίδων των ΜΜΕ, τη συκοφαντία που ακολουθεί κάθε εκπαιδευτικό αντίλογο, την επιστράτευση που επισείεται μονομιάς, τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον κανιβαλισμό που συντονίζουν τα όργανα προπαγάνδας του καθεστώτος. Δυσκολεύεται επιπρόσθετα από την ανεμπιστοσύνη και την εύλογη καχυποψία του εκπαιδευτικού κόσμου απέναντι στις πρασινογάλαζες ηγεσίες των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, αλλά και από τις κολοσσιαίες αντιφάσεις και δυνάμεων της συνδικαλιστικής-εκπαιδευτικής αριστεράς και τις ευθύνες τους για την ήττα που ως τώρα έχουμε υποστεί. Και ασφαλώς, τόσο στο εσωτερικό του κλάδου όσο και στην κοινωνία, αυτές οι αντιφάσεις  δυσκολεύουν την υπεράσπιση τόσο μιας απεργίας διαρκείας όσο και μιας απεργίας που συμπίπτει με τις εξετάσεις. Τρία χρόνια μνημονίων χωρίς μια γενική απεργιακή σύγκρουση, πάνω από 15 χρόνια από την τελευταία απεργία στις εξετάσεις, η ιδεολογική υποχώρηση και το στρογγύλεμα θέσεων δε διαμόρφωσαν κουλτούρα σύγκρουσης στο εσωτερικό του κλάδου, ούτε με αυτήν απευθύνθηκε στην κοινωνία για να οσμωθούν. Τα παραπάνω δεν είναι στοιχεία που αμφισβητούν το timing μιας αναγκαίας, από χθες μάλιστα, απεργίας. Τουναντίον, δείχνουν μια σειρά από σκουριασμένα συνθήματα, κούφια λόγια και ιδεοληψίες των κομματικών και παραταξιακών μηχανισμών που είναι αναγκασμένο το κίνημα να αποτινάξει, αν πραγματικά θέλει να βρεθεί στο κέντρο των εξελίξεων, αν θέλει να εμπνευστεί από την οργή και τις ανάγκες του κόσμου της μαχόμενης εκπαίδευσης για ζωή και εργασιακή αξιοπρέπεια, αν θέλει να παλέψει για την κλεμμένη ζωή, να ανατρέψει τη βάρβαρη πολιτική κεφαλαίου-κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και κυρίως αν θέλει να νικήσει. Γιατί πράγματι, τούτη την ώρα η εκπαίδευση μετά από τις καίριες επιθέσεις που έχει δεχτεί οφείλει να προτάξει δυναμικές-αποτελεσματικές μορφές κινητοποιήσεων. Έχοντας ως παρακαταθήκη την αγωνιστική στάση και δράση  από το πρόσφατο παρελθόν, πολύ περισσότερο τώρα, οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο ακόμα και σε μια κατεύθυνση γενικευμένης σύγκρουσης για τη ρήξη και την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής των μνημονίων. Η σύγκρουση όμως θα είναι ιστορική και όχι εικονική!  Ο κόσμος της εργασίας δεν πρέπει να μείνει ακάλεστος  στη σύγκρουση κι όπως κι αν συμπορευτεί δε θα το κάνει διεκδικήσει 50-100-ευρώ αύξηση. Θα συμπορευτεί, θα απεργήσει για να κερδίσει την ίδια του τη ζωή σε όλα τα επίπεδα: αξιοπρεπή διαβίωση, υγεία, παιδεία, να επανακτήσει τον κοινωνικό πλούτο της χώρας και της κοινωνίας! Η Παιδεία ως δημόσιο αγαθό που λεηλατείται είναι μέρος του κοινωνικού πλούτου που τον θέλουμε πίσω και με τέτοια απεύθυνση οφείλει ένα απεργιακό ρεύμα στην εκπαίδευση να συναντήσει τώρα γονείς, εργαζόμενους, ενώσεις, συνδικάτα, ομοσπονδίες εργαζομένων, για να γίνει μέτωπο ρήξης και ανατροπής. Αλλά και ως εκπαιδευτικοί δεν απεργούμε για να γυρίσουμε μετά την απεργία αντιμετωπίζοντας μια ζωή ακόμα περισσότερο χρεωμένη με τα μείον της απεργίας. Ο δρόμος για την νίκη δεν θα έχει επιστροφή! Η μόνη φυγή θα είναι προς τα μπρος! Αυτός είναι η Γενική Απεργία Διαρκείας και όχι οι τριάντα πέντε 24ωρες απεργιακές τουφεκιές  της ήττας. Βάζουμε λουκέτο τώρα για ένα αύριο  χωρίς εφιάλτες! Αυτό το διακύβευμα είναι πολύ πιο ευγενές από τις εκλογικές σκοπιμότητες, τις οβιδιακές μεταμορφώσεις, τα πισωπατήματα, τις δεύτερες σκέψεις του συνδικαλιστικού κατεστημένου, γι αυτό και θα σαρωθούν από τον κόσμο της εκπαίδευσης, που πρέπει να πάρει και θα πάρει τον αγώνα στα χέρια του!
 
5. Κάποτε η εκπαίδευση έχει να αναμετρηθεί με το μπόι της. Αν όχι τώρα πότε; Εικοσιπέντε χρόνια μετά τον νικηφόρο αγώνα των καθηγητών μέσα στις εξετάσεις και επτά χρόνια από το  μεγάλο απεργιακό ξέσπασμα των τριών μηνών των δασκάλων το 2006, ένα φάντασμα πλανιέται και πάλι πάνω από την εκπαίδευση που κάνει πολλούς να χάνουν τον ύπνο τους.

                    -Απεργία διαρκείας σε όλη στην εκπαίδευση!
              -Απεργία διαρκείας παντού.Τώρα! Και μέχρι τη νίκη!


ΙΩΝΕΣ -ΒΑΟΛ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ , ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Ο 2ος τελικός των play-offs της Α΄ Κατηγορίας Ανδρών με αντιμέτωπους ΙΩΝΕΣ και ΒΑΟΛ. Την Τετάρτη 15/05 στις 19:30 στο Κλειστό, θα γίνει το τζάμπολ του σπουδαίου αυτού αγώνα όπου αν νικήσει ο ΒΑΟΛ φτάνει στο 4-0 και κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή 2012-13 ενώ εάν επικρατήσουν οι ΙΩΝΕΣ κάνουν το σκορ 3-1 και στέλνουν τη σειρά των Τελικών στο Βούρειο (19/05 - 19:30).