Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΗ-ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΙ ΔΥΟ ΟΡΜΩΝ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ





Το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του Άη-Γιώργη και δύο όρμων της Λήμνου, βορά και αυτά «επενδυτών» στα πλαίσια των «αποκρατικοποιήσεων», στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Υπενθυμίζει, ταυτόχρονα, ότι με βάση νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η πώληση κρατικών νησίδων και βραχονησίδων.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Εκλογική Περιφέρεια της Λέσβου Σπύρος Γαληνός, στις πληροφορίες του οποίου βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αναφέρεται ρητά ότι τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ άλλων, είναι ο Αη- Γιώργης της Λέσβου με έκταση 369,8 στρέμματα, ο όρμος Κότσινα στο Ρεπανίδι Λήμνου έκτασης 80.440 στρέμματα και η παραλία του όρμου Μπουρνιά επίσης στη Λήμνο με έκταση 48.202 στρέμματα».

«Η παραχώρηση των ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς αντίτιμο προφανώς και αποσκοπεί στη είσπραξη εσόδων, τα οποία θα διατεθούν προς αποπληρωμή των δανείων της χώρας», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και τονίζει πώς «η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για την πώληση των 300 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, τις επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το νησάκι του Αγίου Γεωργίου είναι μια ζώνη που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι παρεμβάσεις που επιτρέπεται να γίνουν σε αυτό είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Μάλιστα, η εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία δεν επέτρεπε στο Δήμο να δημιουργήσει ούτε καν τις ελάχιστες υποδομές για την προσέγγιση μικρών σκαφών στο νησί.

«Πώς θα προχωρήσετε στην παραχώρηση για εκμετάλλευση των προαναφερομένων ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ομόφωνη απόφαση των τεσσάρων αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά ενημέρωση για τον τρόπο βάσει του οποίου θα γίνουν επενδύσεις στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, εφόσον είναι ενταγμένη στο Natura 2000, ένα ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε ολόκληρη την Κοινότητα και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πιο πολύτιµων και των πλέον απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων της σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

parliament logo.jpg
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ KAI ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΘΕΜΑ:  ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑH– ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΙ ΔΥΟ ΟΡΜΩΝ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Κύριοι  Υπουργοί,

Όπως με ενημερώνει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Eκλογική Περιφέρεια Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, το νησάκι του Αη-Γιώργη μπροστά στην Πέτρα, μαζί με δυο ακίνητα της Λήμνου, περνούν στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ και θα πουληθούν σε ιδιώτες.

Πιο συγκεκριμένα, στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων ρητά αναφέρεται ότι τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ άλλων, είναι ο και Αη-Γιώργης της Λέσβου με έκταση 369,8 στρέμματα.

Αυτό όμως που δεν αναφέρεται είναι ότι πρόκειται για νησί.

Επίσης, αναφέρονται ο όρμος Κότσινα στο Ρεπανίδι Λήμνου έκτασης 80.440 στρέμματα και η παραλία του όρμου Μπουρνιά, επίσης στη Λήμνο, με έκταση 48.202 στρέμματα.

Η παραχώρηση των ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς αντίτιμο προφανώς και αποσκοπεί στη είσπραξη εσόδων, τα οποία θα διατεθούν προς αποπληρωμή των δανείων της χώρας.

Η τρικομματική σας Κυβέρνηση υποστηρίζει πως με την πώληση 300 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις και στον τομέα του τουρισμού και αυτές με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ», η πρώτη φορά που έγινε λόγος για αξιοποίηση του Αγίου Γεωργίου ήταν το Φεβρουάριο του 2011. Ο τότε Υπουργός Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος είχε προτείνει στο Δήμο Λέσβου να ζητήσει την παραχώρηση του νησιού για να το αξιοποιήσει.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το νησάκι του Αγίου Γεωργίου είναι μια ζώνη που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι παρεμβάσεις που επιτρέπεται να γίνουν σε αυτό είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Μάλιστα, η εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία δεν επέτρεπε στο Δήμο να δημιουργήσει ούτε καν τις ελάχιστες υποδομές για την προσέγγιση μικρών σκαφών στο νησί.
.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.      Γνωρίζετε ότι στη Βουλή ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΩΣ  η πώληση κρατικών νήσων και βραχονησίδων;

2.      Γνωρίζετε ότι και η παραχώρηση/μίσθωση  για εκμετάλλευση, ακόμα και ιδιωτικών νησίδων, πόσο μάλλον κρατικών, προϋποθέτει την ομόφωνη απόφαση των τεσσάρων Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων;

3.      Γνωρίζετε ότι στην εκμετάλλευση κρατικών ή ιδιωτικών νησίδων, πρέπει να τηρούνται όλοι οι νόμοι και διατάξεις που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον κλπ;

4.      Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να «αξιοποιήσετε» το νησάκι του Αγίου Γεωργίου αφού είναι ενταγμένο στο Natura 2000, ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε ολόκληρη την Κοινότητα και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πιο πολύτιµων και των πλέον απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων της σε ικανοποιητικό επίπεδο;

5.      Και απλά, για να ξέρουμε γενικώς τι έχετε στο μυαλό σας, τι είχατε σκεφθεί για τον Αη-Γιώργη και τους δύο όρμους της Λήμνου; Πόσα πιστεύατε ότι θα πιάνατε; Ζητώ περιγραφή και ανάλυση, οικονομική, τεχνική, τουριστική, απασχόλησης κλπ.



Ο Ερωτών Βουλευτής



Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ