Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

17 ΔΙΣ ΣΕ ΝΑΥΠΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ




Της Αγγελικής Καλλη

Εχει υπερβεί τα 17 δισ. δολάρια η αξία των πλοίων Ελλήνων εφοπλιστών που έχουν ναυπηγηθεί στην Κίνα την τελευταία επταετία, σύμφωνα με τον Γιώργο Ξηραδάκη, εκπρόσωπο της China Development Bank στην Ελλάδα από το 2009, ενώ περισσότερο από το 60% των εισαγωγών της Κίνας σε πετρέλαιο και άλλα φορτία μεταφέρεται από πλοία ελληνικών συμφερόντων.


Αρα η ναυτιλία είναι η ισχυρότερη βάση ανάμεσα στις δύο χώρες με τεράστιες ωφέλειες για τις επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα με τον κ. Ξηραδάκη αυτό αποτελεί ισχυρό χαρτί στις αποσκευές της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής, την στιγμή που οι Κινέζοι αντιμετωπίζουν αρκετά θερμά την ελληνική αγορά.

Ιδιαίτερα για τη ναυτιλία, λέει ο ίδιος, ο επόμενος στόχος της είναι η προσέλκυση κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα είτε μέσω αγοράς τραπεζών είτε με υποκαταστήματα. Ενδιαφέρον σχετικό έχει ήδη επιδειχθεί από την China Development, την ICBC και την Bank of China.

Επενδύσεις

Στους επιχειρηματίες που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στην Κίνα θα συμμετέχουν από την πλευρά του εφοπλισμού οι: Γιάννης Αγγελικούσης, Γιώργος Προκοπίου, Σημεών Παληός, Δημήτρης Μελισσανίδης, Νικόλας Τσάκος, Μιχάλης Βουδούρογλου και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.

Αυτή τη στιγμή από τα 1.857 πλοία τα οποία ναυπηγούνται σε κινεζικά ναυπηγεία τα 184 αφορούν ελληνικές εταιρείες. Ο μεγαλύτερος Έλληνας πελάτης των κινεζικών ναυπηγείων είναι ο Γιώργος Οικονόμου ο οποίος κατασκευάζει 19 πλοία για τις εταιρείες του Cardiff και DryShips. Ακολουθούν οι: Πολέμης 10 πλοία, Αγγελικούσης 9, Προκοπίου 9, Ρέστης 6, Μυλωνάς 6, Δ. Μαρτίνος 6, Βενιάμης 9, Λασκαρίδης 6, Κωνσταντακόπουλος 3, Πετράκης 4, Ζούλας 6, Λεντούδης 6, Χατζηιωάννου 2, Ξυλάς 7, Βέργος 3, Μ Παπαϊωάννου 4, Πρίφτης 4, Λογοθέτης 6, Βουδούρογλου 4 και Φ. Καραμανλή 2 πλοία.

Χρηματοδοτήσεις

Οι κινεζικές τράπεζες Exim και China Development έχουν χρηματοδοτήσει οι ίδιες ή σε συνεργασία με ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες της εταιρείες:

- Diana (Παληός) 82 εκατ. δολ.
- Αγγελικούσης 111 εκατ. δολ.
- Costamare (Κωνσταντακόπουλος) 203 εκατ.δολάρια.
- Danaos (Koύστας) 203 εκατ.δολάρια.
- Τoisa (Kαλλιμανόπουλος) 127 εκατ. δολάρια.
- Λασκαρίδης 24 εκατ. δολάρια.
- Golden Union (Βενιάμης) 46 εκατ. δολάρια.
- Cardiff (Oικονόμου) 74 εκατ.δολάρια.
- Dryships (Οικονόμου) 122 εκατ. δολάρια.




imerisia.gr