Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΟΜΑΔΑ "ΟΜΙΚΡΟΝ¨- ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΡΕΣΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ




Η ομάδα ΟΜΙΚΡΟΝ   ενόψει της προσεχούς εξόρμησης της 14 ης Απριλίου
ενημερώνει ως  εξής :

«Συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε για τη φετινή περίοδο την προσπάθεια δημιουργίας "στεγασμένων" αντιπυρικών λωρίδων στο δάσος Ρεστών. Μπαίνουμε σιγα-σιγά στο καλοκαίρι και οι υποχρεώσεις αλλάζουν. Η παρουσία όσων περισσότερων γίνεται θα βοηθήσει στο να ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα. Από τις 8 το πρωί θα είμαστε εκεί. Μην ξεχάσετε ρούχα, γάντια εργασίας και το κολατσιό σας. Αν κάποιοι διαθέτουν χορτοκοπτικό μπορούν να το φέρουν.»

EBAT - ΠΛΗΘΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ




Με πολλές δραστηριότητες συνεχίζει και η Ένωση Βρονταδουσίων Αττικής ΕΒΑΤ.
Τα μέλη της χθες εκκλησιάστηκαν στον Άγιο Μακάριο Κορίνθου, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό πάρκο, θα ακολουθήσει τον Μάιο ολιγοήμερα εκδρομή στην  Ισπανία , ενώ στις αρχές  Ιουνίου  θα γίνει αιμοδοσία.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ



Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα προχωρήσουν, την ερχόμενη εβδομάδα, με την κατάθεση του νομοσχεδίου του ΥΝΑ στην Ολομέλεια της Βουλής όλοι οι φορείς των εργαζόμενων στον χώρο της Ναυτιλίας.

«Έχουμε ζητήσει την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου. Όλοι μαζί είμαστε ριζικά αντίθετοι στο σχέδιο νόμου- έκτρωμα», υπογράμμισε, σε συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Όπως είναι γνωστό την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία των ναυτεργατών σε όλα τα πλοία, που βρίσκονται σε ελληνικά λιμάνια και των υπαλλήλων του ΥΝΑ ενώ στάσεις εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια και οι τα πληρώματα των πλοηγίδων.

«Για πρώτη φορά υπάρχει καθολική συμμετοχή όλων των εργαζόμενων στη Ναυτιλία», επεσήμανε στη συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΥΕΝ Δημήτρης Γκερλές.

Εκτός των Γ. Γεωργακόπουλου και Δ. Γκερλέ στη συνέντευξη παραβρέθηκαν οι Γιώργος Γώγος, γεν. γραμματέας Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Τρ. Γρυπαίος, πρόεδρος ένωσης πληρωμάτων πλοηγίδων και Σπ. Στρομπούλας, πρόεδρος συλλόγου υπαλλήλων πρώην ΥΕΝ.

Μεταξύ άλλων οι παραπάνω τόνισαν τα εξής:

Γ. Γεωργακόπουλος (ΟΜΥΛΕ): Το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Εξετάζονται δύο μοντέλα ιδιωτικοποίησης, η παραχώρηση μετοχών των λιμανιών και η παραχώρηση δραστηριοτήτων. Εμείς είμαστε αντίθετοι και στα δύο διότι οδηγούν σε απώλεια θέσεων εργασίας και είναι καταστροφικά για το δημόσιο συμφέρον.

Η Cosco ή η ΣΕΠ και ντόπια συμφέροντα πιέζουν για να προχωρήσουν οι παραχωρήσεις πλειοψηφικών πακέτων μετοχών των Οργανισμών.

Εμείς θέτουμε ορισμένα ερωτήματα:

1. Γιατί η Cosco έχει θέσει δύο φορές αιτήματα για μείωση του τιμήματος, που καταβάλλει στον ΟΛΠ;
2. Η καθαρή αξία του ΟΛΠ υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Πως μπορεί να παραχωρηθεί;
3. Ο ετήσιος τζίρος του ΟΛΠ ήταν 171 εκατομμύρια ευρώ το 2007 και τώρα μετά την παραχώρηση έχει μειωθεί σε 106 εκατομμύρια ευρώ.
4. Το 2009 η Cosco δεσμευόταν στην Βουλή για 4.000 θέσεις εργασίας και σήμερα έχει προσλάβει 240 εργαζόμενους και «νοικιάζει» ορισμένους άλλους.
Με το νομοσχέδιο επιχειρείται η κατάργηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού.

Γ. Γώγος: Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις όσο προχωράει το νομοσχέδιο- έκτρωμα. Επανασυστήνει το ΥΕΝ με μοντέλο του 1960….

Δ. Γκερλές: Για πρώτη φορά υπάρχει καθολική συμμετοχή των εργαζόμενων στη Ναυτιλία σε κινητοποιήσεις. Τα τελευταία 10 χρόνια το ΥΕΝ άλλαξε πολλές φορές όνομα και 11 υπουργούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ναυτιλιακή πολιτική.

Καθιερώνεται ένα σύστημα απόλυτης γραφειοκρατίας με 9 υπογραφές για κάθε έγγραφο με μοναδικό στόχο να βρουν «δουλειά» οι ναύαρχοι, που υπάρχουν στο Λιμενικό.

Κάθε έγγραφο υπογράφεται από: Εισηγητή, τμηματάρχη, διευθυντή, επόπτη (!), βοηθό επιθεωρητή, επιθεωρητή, υπαρχηγό, αρχηγό, υπουργό.

Οι εφοπλιστές εξέφρασαν την χαρά τους για αυτές τις εξελίξεις. Είναι τυχαίο ότι κάθε απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού βρίσκει δουλειά σε ναυτιλιακή εταιρεία;

Αντώνης Νταλακογεώργος: Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Οι όποιες αλλαγές γίνουν δεν αλλάζουν την ουσία του νομοσχεδίου, το οποίο έρχεται να εξυπηρετήσει όλες τις εκφράσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Με τις διατάξεις του μειώνονται οι συνθέσεις και συρρικνώνονται οι θέσεις εργασίας ενώ προωθείται η επάνδρωση πλοίων με χαμηλόμισθους αλλοδαπούς.

Επίσης, με την κατάργηση του ορίου ηλικίας θα επιστρέψουν στην ακτοπλοία πλοία όπως το «Δημητρούλα» και το «Ροδάνθη», που ένα ταξίδι 18 ωρών έκαναν σε 36, 40 ή και 50 ώρες…..

Σπ. Στρομπούλας: Ξαναδημιουργούν ένα υπουργείο- μαγαζάκι των εφοπλιστών και με έναν μηχανισμό, που προωθεί ο Μουσουρούλης θα περνάνε την πολιτική τους. Επίσης ανοίγει ο δρόμος απολύσεων πολιτικού προσωπικού.




pireas2day.gr

"Αqua Maria" : ΕΠΕΣΑΝ ΜΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΤΟΥ ΣΑΛΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ



Μυρινα 4/4/13 1500

Έντρομοι οι επιβάτες του ΑΚΟΥΑ ΜΑΡΙΑ είδαν να πέφτουν από το ταβάνι του σαλονιού του πλοίου, ένα κομμάτι μήκους 2-3 μέτρων και ένα λαμπιόνι !

Ήταν στο περιπετειώδες ταξίδι της 3ης Απριλη από Μυρινα προς Λαύριο, που αντί για 10-11 ώρες διήρκεσε 14, και αυτό κάτι λέει.

Στο σημείο που έπεσε το κομμάτι από το ταβάνι, κάτι σαν δοκάρι μας το περιέγραψαν, την προηγούμενη ώρα καθόταν μια κοπέλα η οποία λόγω των κουνημάτων έφυγε από το σημείο και πήγε σε καμπίνα και αυτή η μετακίνηση, θεωρεί, ότι την έσωσε.

Τα άτομα που εκείνη την ώρα καθόταν ή κοιμόταν στις καρέκλες του σαλονιού πετάχτηκαν έντρομοι από τον θόρυβο της πτώσης.

Ένας άλλος επιβάτης που ήταν πάρων την σκηνή μας είπε ότι εκείνη την ώρα το πλοίο τρανταζόταν με θόρυβο από τα κτυπήματα στα κύματα και η πτώση αυτού του μέρους του ταβανιού από τύχη δεν τον χτύπησε.

Ο επιβάτης αυτός μας περίγραψε την συμπεριφορά του πλοίου που βασικό στοιχείο είχε τα τραντάγματα με θόρυβο, κάθε φορά που χτυπούσε, όπως μας είπε, η καρίνα στο κύμα. Αυτή η παρατήρηση ότι χτυπούσε η καρίνα (και όχι η πλώρη) στο κύμα και ότι το πλοίο τρανταζόταν με θόρυβο εξηγείται από το μικρό βύθισμα του βαποριού αυτού, που είναι 4,2 μ. από ότι μπορώ να ξέρω από το ιντερνέτ.

Θεωρώ βέβαιο ότι ένα πλοίο με μεγαλύτερο βύθισμα όπως πχ το ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ που έχει 5,2 μ θα είχε άλλη, πολύ καλύτερη συμπεριφορά κάτω από τις ίδιες καιρικές συνθήκες.

Γενικά το ΑΚΟΥΑ ΜΑΡΙΑ από περιγραφές επιβατών δημιουργεί τρόμο στους επιβάτες ακόμη και σε μια μετρία, και συνηθισμένη στο Αιγαίο, κακοκαιρία!

Και μέχρι τώρα είχαμε τις μεγάλες καθυστερήσεις του πλοίου ακόμη και με 6 μποφορ, είχαμε επίσης τις μαρτυρίες των επιβατών για μεγάλα κουνήματα του πλοίου, τώρα όμως έχουμε και τις πτώσεις μερών του πλοίου, που απειλούν τη σωματική ακεραιότητας των επιβατών.

Δεν είναι καλό να τραντάζει έτσι ένα πλοίο γιατί απειλείται η «συνοχή» του και αυτό είναι επικίνδυνο. Ο καπετάνιος κάτω από αυτές τις συνθήκες κόβει στροφές και ταχύτητα για να το προστατέψει, όμως να που αυτή τη φορά είχαμε αποκολλήσεις, οι όποιες ευτυχώς, αφού δεν ήταν κανείς από κάτω, ήταν μόνο από το ταβάνι!




limnosnea.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 18ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ Α1 ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ


Συνεχίζεται το Σάββατο 6/4/2013 το πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης Α1 Ανδρών με τους αγώνες της 18ης αγωνιστικής. Ο ΝΟ Χίου θα αντιμετωπίσει τον ΓΣ Ηλιούπολης στο Ιωνικό Κολυμβητήριο στις 15:30. Αναλυτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής:
Σάββατο 6/4
ΝΑΟ Κέρκυρας - Ολυμπιακός (Μπουδραμής, Δαμιανάκης): Κολ. Εθν. Πειραιά (13:00)
ΝΟ Χίου - ΓΣ Ηλιούπολης (Μονιούδης, Κουρτίδης): Κολ. "Ιωνικό" (15:30)
Πανιώνιος - ΝΟ Αργοστολίου (Σταυρίδης, Κατσαρός): Κολ. Νέας Σμύρνης (17:00)
Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ (Σκαλοχωρίτης, Κωνσταντινίδης): Κολ. ΟΑΚΑ (18:00)
ΝΟ Χανίων  - ΝΟ Βουλιαγμένης (Ποσποτίκης, Χατζηαναστασίου): Κολ. "Λαιμού" (18:00)
ΝΟ Πατρών - Παλαιό Φάληρο (Μοίραλης, Ευφραιμίδης):  Κολ. "Αντ.Πεπανός" (19:00)

Να θυμίσουμε ότι την Παρασκευή 5/4/2013 στις 19:00 θα γίνει ο αναβληθείς αγώνας μεταξύ του ΝΟ Βουλιαγμένης και του ΝΑΟ Κέρκυρας στο κολυμβητήριο του "Λαιμού" για τη 15η αγωνιστική. Επίσης την Κυριακή 7/4/2013 στις 15:30 ο ΝΟ Βουλιαγμένης θα αγωνιστεί κόντρα στον ΠΑΟΚ στο κολυμβητήριο του "Λαιμού" για την 20η αγωνιστική.

OΡΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΕΠΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 6 & 7 /4/2013



Ορισμός Διαιτητών 05/04/2013
Ημερ/νία 
ωρα
ΓήπεδοΓηπεδούχοςΦιλοξενούμενηΔιαιτητήςΑ΄ΒοηθόςΒ΄Βοηθός
06/04/2013
16:00
ΔΗΜ.ΣΤΑΔΙΟ ΚΟΦΙΝΑΣ
Α΄ κατηγορίας
ΕΛΑΤΑ
Α΄ κατηγορίας
 ΠΙΤΤΑΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΤΟΡΟΥΝΟΓΛΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 
06/04/2013
16:00 
ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ ΚΑΛΑΜΩΤΗ
Α΄ κατηγορίας
ΔΑΦΝΗ
Α΄ κατηγορίας
ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΣΥΡΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 
06/04/2013
16:00
ΦΑΦΑΛΕΙΟ ΛΕΩΝ
Β΄ κατηγορίας
ΘΥΕΛΛΑΒ΄ κατηγορίας
ΣΠΥΡΙΑΔΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
06/04/2013
15:00
Ε.Π.Σ ΧΙΟΥ ΒΑΡΒΑΣΙΑΚΟΣ
Προπαιδικού Α΄ ομίλου
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Προπαιδικού Α΄ ομίλου
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ ΝΕΓΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ  
06/04/2013
16:30
Ε.Π.Σ ΧΙΟΥ SOCCER PLANET
Προπαιδικού
Α΄ ομίλου
ΠΟΔ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Προπαιδικού
Α΄ ομίλου
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ ΝΕΓΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ  
07/04/2013
11:00 
ΦΑΦΑΛΕΙΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΝΙ
Προπαιδικού
Β΄ ομίλου
ΛΑΙΛΑΠΑΣ
Προπαιδικού
Β΄ ομίλου
ΨΑΡΕΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΟΜΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  
07/04/2013
12:30
ΦΑΦΑΛΕΙΟ ΚΟΦΙΝΑΣ
Προπαιδικού
Β΄ ομίλου
ΚΥΒΕΛΗ/ΛΕΩΝΠροπαιδικού
Β΄ ομίλου
ΨΑΡΕΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΟΜΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  
07/04/2013
12:00
ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΠΑΝΟΙΝΟΥΣΣΙΟΣ
Β΄ κατηγορίας
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Β΄ κατηγορίας
 ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΤΟΡΟΥΝΟΓΛΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 
07/04/2013
13:00 
ΔΗΜ.ΣΤΑΔΙΟ Α.Ε ΧΙΟΥ/ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ
Β΄ κατηγορίας
ΕΝΩΣΗΒ΄ κατηγορίας
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
07/04/2013
16:00 
ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝ
Β΄ κατηγορίας
ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΝΙ
Β΄ κατηγορίας
 ΚΟΤΡΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΓΙΟΜΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 
07/04/2013
16:00 
ΔΗΜ.ΣΤΑΔΙΟ ΒΑΡΒΑΣΙΑΚΟΣ
Α΄ κατηγορίας
ΚΑΡΥΕΣ
Α΄ κατηγορίας
ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ  ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
 07/04/2013
16:00
ΝΕΝΗΤΩΝ ΚΑΝΑΡΗΣ
Α΄ κατηγορίας
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ
Α΄ κατηγορίας
ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΟΥΧΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 
 07/04/2013
16:00
ΠΥΡΓΙΟΥ ΠΥΡΓΟΣ
Α΄ κατηγορίας
ΛΑΙΛΑΠΑΣ
Α΄ κατηγορίας
ΣΤΟΥΠΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΙΤΤΑΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 
07/04/2013
16:00 
ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΑΤΛΑΣ
Α΄ κατηγορίας
ΗΡΑΚΛΗΣ
Α΄ κατηγορίας
 ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣΝΕΓΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΚΑΠΙΝΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ 
08/04/2013
19:30 
ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Super League
ΠΑΕ ΑΕΚ
Super League
ΓΙΑΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ   


O ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 25% ΠΟΥ "ΚΟΒΕΙ" Η ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΧΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ


Σύνταξη: Μυρσίνη Τζινέλλη   

dimarxio_chiouΓια «ασέβεια  από πλευράς της κυβέρνησης στις αποφάσεις των δικαστηρίων» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση για το κούρεμα κατά 25% των αποδοχών των υπαλλήλων ΙΔΑΧ από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Συγκεκριμένα από το Νοέμβριο που ψηφίστηκε ο νόμος για τη διαθεσιμότητα  στους εργαζόμενους που ενταχθήκαν στη ρύθμιση αυτή μειώθηκε ο μισθός τους κατά 25%. Οι εργαζόμενοι μεταξύ των οποίων οι δημοτικοί υπάλληλοι Λέσβου και Χίου προσέφυγαν στα δικαστήρια και το δικαστήριο το Γενάρη αποφάσισε την παραμονή τους στη θέση εργασίας τους και την αμοιβή με το 100% των αποδοχών τους.
Εδώ όμως και δύο μήνες και ενώ οι Δήμοι τόσο της Λέσβου όσο και της Χίου συμμορφώθηκαν με τις αποφάσεις του δικαστηρίου και εκδίδουν εντάλματα πληρωμών για το σύνολο των αποδοχών, η Ενιαία Αρχή Πληρωμών επιστρέφει τα εντάλματα μειωμένα κατά 25%. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει την απάντηση από τον κύριο Μανιτάκη ότι αρμόδιο είναι το Υπουργείο Οικονομικών. «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Χίου Αλέκος Γαϊτάνος, την ίδια ώρα που με εγκύκλιό της η Ενιαία Αρχή Πληρωμών που εποπτεύεται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καλεί τις υπηρεσίες να πληρώνουν με περικοπή τους μισθούς των εργαζομένων, το ίδιο το Υπουργείο λέει ότι την ευθύνη την έχει το Υπουργείο Οικονομικών.  Ο δήμος της Χίου έχει έννομο συμφέρον να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου καθώς σύμφωνα με το πρωτοδικείο για κάθε μέρα που δε θα υλοποιεί την απόφαση θα πληρώνει πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε να πληρώνει στους 13 ΙΔΑΧ το υπόλοιπο 25% με συμπληρωματικό ένταλμα πληρωμής, διαδικασία που δικαιολογεί ο νόμος στους δήμους για παρόμοιες υποθέσεις με εκκρεμότητες δικαστηρίων». Εντωμεταξύ ο Δήμος Χίου έχει στείλει εξώδικο για το θέμα αυτό στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών από την οποία δεν έχει ακόμα πάρει απάντηση. Ο δήμος Λέσβου δεν έχει λάβει ακόμη ανάλογη απόφαση.

 era-aegean.gr

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ : ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ


Ελληνική Δημοκρατία
Δήμος Χίου
Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών
Τμήμα Υπ/ξης Πολ. Οργάνων Δ. Χίου
Δημοτικό Συμβούλιο Χίου
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Υ
Εκ της υπ' αριθμ. 9 της 21/03/2013 συνεδριάσεως του Δημ.Συμβουλίου Χίου
Αριθμός απόφασης
153/2013
30ο θέμα Η.Δ.
Περίληψη απόφασης
Ενοποίηση αποφάσεων περί επιβολής τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων
διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων.
Στη Χίο και στην αίθουσα «Μιχ. Βουρνούς»Π.Ε.Χίου σήμερα την 21η Μαρτίου 2013 ημέρα της
εβδομάδας Πέμπτη και ώρα 18.00 συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο στο
οποίο προήδρευσε ο κ. Στυλιανός Ι. Καμπούρης και ύστερα από πρόσκληση που έστειλε ο ίδιος
με ημερομηνία 15/03/2013, που δόθηκε σε κάθε σύμβουλο και το Δήμαρχο Χίου, σύμφωνα με τις
διατάξεις του Ν 3582/2010 και αφού διαπιστώθηκε ότι υφίσταται νόμιμη απαρτία αφού σε σύνολο
41 μελών βρέθηκαν παρόντα 38 μέλη, δηλαδή:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
α/α Ονοματεπώνυμο Συμβούλου α/α Ονοματεπώνυμο Συμβούλου
 1 Καμπούρης Ι. Στυλιανός 2 Στεφάνου Παντελής
 3 Μούνδρος Νικόλαος 4 Νύκτας Νικόλαος
 5 Γιαννάρας Μικές 6 Λαμπρινούδης Παντελής
 7 Κλεισσάς Ηλίας τ.Θωμά 8 Θλιβίτου Αθηνά
 9 Μυριαγκός Βασίλειος 10 Ντομάτας Ισίδωρος
 11 Φαρατζής Στέφανος 12 Καλαγκιάς Αντώνιος
 13 Σουρέλας Σταμάτιος 14 Μαρτάκης Νικόλαος
 15 Κλεισσάς Κ. Ηλίας 16 Χρίτης Γεώργιος
 17 Μάντικας Δημήτριος 18 Φυτούσης Μιχαήλ
 19 Φλάμος Πέτρος 20 Ρισκάκης Πέτρος
 21 Λιγνός Γεώργιος 22 Βεϊογλάνης Ευστράτιος
 23 Ξυδιάς Παντελής 24 Χαλλιορής Ιωάννης
 25 Κατσιά-Καλλέργη Ελευθερία 26 Μιχαηλίδης Σταύρος
 27 Ατσάλης Ευάγγελος 28 Μισετζής Ιωάννης
 29 Πατούνας Ιωάννης 30 Μερούσης Χριστόφορος
 31 Στείρος Πολύδωρος 32 Σεττάκη-Μπιλιράκη Λεμονιά
 33 Καλλίκης Ιωάννης 34 Δενδρινού Μαρία(Μαριγούλα)
 35 Σκούφαλος Μάρκος 36 Κωστάλα Κλεάνθη
 37 Βαρβάκης Σταύρος 38 Αμπαζή Στυλιανή
ΑΠΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (οι οποίοι δεν προσήλθαν αν και κλήθηκαν νόμιμα)
α/α Ονοματεπώνυμο Συμβούλου α/α Ονοματεπώνυμο Συμβούλου
 1 Κοντούδης Μιχαήλ 2 Αποστολίδης Παντελής
 3 Στρουμπής Ευστράτιος
Aκολούθως o κ. Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης
Στην αρχή διαβάζονται και επικυρώνονται τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης τα οποία
και υπογράφονται.
Στη συνεδρίαση παρευρέθη και ο Δήμαρχος
ΑΔΑ: ΒΕΑΞΩΗΝ-0Γ62
Αποχωρήσεις-Προσελεύσεις
Τέθηκαν -4- θέματα εκτός ημερησίας διάταξης τα οποία συζητήθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης
μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:
1. Ανάθεση εκτέλεσης του έργου "Αντιπλημμυρική προστασία παραλιακού οικισμού Λιθίου".
2. Αποδοχή δωρεάν παραχώρησης στο Δήμο μας, για χρήση ακινήτου που βρίσκεται στη θέση
"ΜΑΔΟΝΙ" δημ. Διαμερίσματος Χαλκειούς δημ.Ενότητας Καμποχώρων Δήμου Χίου, όπου θα
γίνεται η δεματοποίηση και αποθήκευση των ανακυκλώσιμων υλικών, προκειμένου να
μεταφερθούν από τον ανάδοχο στον προβλεπόμενο προορισμό.
3. Εργασίες συντήρησης δεξαμενών πυρόσβεσης.
4. Εργασίες συντήρησης πυροσβεστικών κρουνών.
Το κατεπείγον των θεμάτων έγκειται στο γεγονός ότι τα ανωτέρω έργα πρέπει να γίνουν
κατεπειγόντως αφού πρόκειται για έργα αντιπλημμυρικά που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από
την έλευση του ερχόμενου χειμώνα και για εργασίες πυροσβεστικής προστασίας που πρέπει να
ολοκληρωθούν πριν την έλευση του καλοκαιριού.
Επίσης κατεπείγον θεωρείται και το 2ο θέμα διότι για να ξεκινήσει η ανακύκλωση πρέπει να
υπάρξει χώρος για την δεματοποίηση και την αποθήκευση των ανακυκλώσιμων υλικών, ο χώρος
αυτός αναζητείτο από καιρό και τώρα που βρέθηκε πρέπει να γίνει η αποδοχή του.
Οι κ.κ.Κλεισσάς Ηλίας του Θωμά και Στεφάνου Παντελής ήταν απόντες στο 2ο θέμα Ε.Η.Δ.
Ο κ.Μισετζής αποχώρησε κατά την διάρκεια συζήτησης του 1ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.
Οι κ.κ. Μερούσης,Στείρος,Ατσάλης,Πατούνας και Μάντικας προσήλθαν κατά την διάρκεια
συζήτησης του 1ου Θέματος της ημερήσιας διάταξης.
Ο κ. Στεφάνου ήταν απών στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης.
Η κ. Αμπαζή προσήλθε κατά την διάρκεια συζήτησης του 2ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.
Ο κ. Πατούνας αποχώρησε κατά την διάρκεια συζήτησης του 2ου θέματος της ημερήσιας
διάταξης.
Ο κ. Λαμπρινούδης προσήλθε στο 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης.
Η κ. Σεττάκη και ο κ. Χρίτης αποχώρησαν κατά την διάρκεια συζήτησης του 4ου θέματος της
ημερήσιας διάταξης.
Ο κ. Μυριαγκός αποχώρησε κατά την διάρκεια συζήτησης του 14ου θέματος της ημερήσιας
διάταξης.
Ο κ. Βαρβάκης αποχώρησε κατά την διάρκεια συζήτησης του 25ου θέματος της ημερήσιας
διάταξης.
Ο κ. Γιαννάρας αποχώρησε πριν την ψήφιση του 30ου θέματος.
Ο κ. Ατσάλης αποχώρησε πριν την ψήφιση του 36ου θέματος.
Ακολούθως συζητήθηκε το πιο κάτω θέμα:
ΛΣΤ.Ενοποίηση αποφάσεων περί επιβολής τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων
διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων.
Στη συνέχεια τέθηκε υπόψη του συμβουλίου η 192/2013 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του
Δ. Χίου η οποία στο αποφασιστικό μέρος της ομόφωνα
Α) Εγκρίνει την "ενοποίηση" των αποφάσεων όλων των πρώην Δήμων της νήσου Χίου, με τις
οποίες επιβάλλεται,
1) τέλος σε ποσοστό 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των:
α) κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστημάτων στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός
του καταστήματος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και
γλυκίσματα, εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα
εντός ή και εκτός του καταστήματος,
β) ζυθοπωλείων και μπαρ ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας,
γ) καντινών
ΑΔΑ: ΒΕΑΞΩΗΝ-0Γ63
δ) τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα των πιο πάνω περιπτώσεων που λειτουργούν μέσα
σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας, καθώς και τα
οργανωμένα τμήματα των SUPΕR MARKΕTS, στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά, σε μία ενιαία
απόφαση που θα έχει εφαρμογή σε όλη την διοικητική περιφέρεια του Δήμου Χίου και
2) τέλος σε ποσοστό 5% στα νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά
και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης (νάιτ κλαμπ, κοσμικές ταβέρνες κτλ ) και χορευτικά
κέντρα με μουσική.
Β) Εγκρίνει την επιβολή τέλους σε ποσοστό 0,5 % επί των ακαθαρίστων εσόδων των:
1α) κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστημάτων στα οποία πωλούνται για κατανάλωση
εντός του καταστήματος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα
και γλυκίσματα, εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα
εντός ή και εκτός του καταστήματος,
1β) ζυθοπωλείων και μπαρ ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας,
1γ) καντινών
1δ) τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα των πιο πάνω περιπτώσεων που λειτουργούν μέσα
σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας, καθώς και τα
οργανωμένα τμήματα των SUPΕR MARKΕTS, στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά και
2) τέλος σε ποσοστό 5% στα νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά
και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης (νάιτ κλαμπ, κοσμικές ταβέρνες κτλ ) και χορευτικά
κέντρα με μουσική.
που βρίσκονται εντός της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου Χίου.
Το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου αφού έλαβε υπόψη του την αριθμ. 192/2013 απόφαση
της Ο.Ε, τις διατάξεις Ν. 2359/97 όπως τροποποιήθηκε από τις διατάξεις του Ν. 3756/09 καθώς
και τις διατάξεις των Ν.3863/2006 και 3852/2010
Αποφασίζει Ομόφωνα
Αποδέχεται την αριθ.192/2013 απόφαση-εισγγηση της Οικονομικής Επιτροπής και
Α) Εγκρίνει την "ενοποίηση" των αποφάσεων όλων των πρώην Δήμων της νήσου Χίου, με τις
οποίες επιβάλλεται,
1) τέλος σε ποσοστό 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των:
α) κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστημάτων στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός
του καταστήματος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και
γλυκίσματα, εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα
εντός ή και εκτός του καταστήματος,
β) ζυθοπωλείων και μπαρ ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας,
γ) καντινών
δ) τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα των πιο πάνω περιπτώσεων που λειτουργούν μέσα
σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας, καθώς και τα
οργανωμένα τμήματα των SUPΕR MARKΕTS, στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά, σε μία ενιαία
απόφαση που θα έχει εφαρμογή σε όλη την διοικητική περιφέρεια του Δήμου Χίου και
2) τέλος σε ποσοστό 5% στα νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά
και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης (νάιτ κλαμπ, κοσμικές ταβέρνες κτλ ) και χορευτικά
κέντρα με μουσική.
Β) Εγκρίνει την επιβολή τέλους σε ποσοστό 0,5 % επί των ακαθαρίστων εσόδων των:
1α) κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστημάτων στα οποία πωλούνται για κατανάλωση
εντός του καταστήματος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα
και γλυκίσματα, εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα
εντός ή και εκτός του καταστήματος,
1β) ζυθοπωλείων και μπαρ ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας,
1γ) καντινών
ΑΔΑ: ΒΕΑΞΩΗΝ-0Γ64
1δ) τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα των πιο πάνω περιπτώσεων που λειτουργούν μέσα
σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας, καθώς και τα
οργανωμένα τμήματα των SUPΕR MARKΕTS, στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά και
2) τέλος σε ποσοστό 5% στα νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά
και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης (νάιτ κλαμπ, κοσμικές ταβέρνες κτλ ) και χορευτικά
κέντρα με μουσική που βρίσκονται εντός της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου Χίου.
Η παρούσα απόφαση να διαβιβαστεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και στη Δ/νση
Οικονομικών Υπηρεσιών-Τμήμα Εσόδων και να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, σετον
τύπο και στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου κατά το πλήρες κείμενο της.
H απόφαση αυτή πήρε α/α 153/2013
O Πρόεδρος Τα μέλη
Υπογραφή υπογραφές
Ακριβές απόσπασμα
Χίος 03/04/2013
Η επί των πρακτικών
Νίκη Κούτσουρα

ΠΕΝΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ 4% ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ




Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

''Ο τρόπος υπολογισμού της παρακράτησης 4% από την κύρια σύνταξη για εισφορά προς Κ.Α.Α.Ν από την αρμόδια υπηρεσία του ΝΑΤ θεωρούμε ότι δεν είναι σωστός γιατί δεν υπολογίζεται επί της καταβαλλόμενης σύνταξης αλλά υπολογίζεται επί του συνόλου της κύριας σύνταξης του 2010.

Από το 2010 οι συντάξεις του ΝΑΤ έχουν υποστεί λεηλασία με την κάθε μορφής εισφορά αλληλεγγύης αλλά ο τρόπος υπολογισμού της παρακράτησης 4% υπέρ Κ.Α.Α.Ν δεν άλλαξε ως έπρεπε.

Ζητάμε από την αρμόδια υπηρεσία του ΝΑΤ:

Α) Ο τρόπος υπολογισμού της παρακράτησης 4% από την κύρια σύνταξη υπέρ Κ.Α.Α.Ν να υπολογίζεται επί της καταβαλλόμενης σύνταξης αφού αφαιρεθούν οι μειώσεις που αδίκως έχουν επιβληθεί στους συνταξιούχους απόμαχους του κύματος.

Β) Να επιστραφεί στους συνταξιούχους του ΝΑΤ το επιπλέον ποσό που παρακρατήθηκε παρατύπως από το 2010 και μετά.

Ζητούμε το θέμα να απασχολήσει το Δ.Σ του ΝΑΤ στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή του''.

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ : ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ


Ελληνική  Δημοκρατία
Δήμος Χίου
Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών
Τμήμα Υπ/ξης Πολ. Οργάνων Δ. Χίου
Δημοτικό Συμβούλιο Χίου
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Υ
Εκ της υπ' αριθμ. 9 της 21/03/2013 συνεδριάσεως του Δημ.Συμβουλίου Χίου
Αριθμός απόφασης
154/2013
31ο θέμα Η.Δ.
Περίληψη απόφασης
Ενοποίηση αποφάσεων περί επιβολής τέλους διαμονής παρεπιδημούντων.
Στη Χίο και στην αίθουσα «Μιχ. Βουρνούς»Π.Ε.Χίου σήμερα την 21η Μαρτίου 2013 ημέρα της
εβδομάδας Πέμπτη και ώρα 18.00 συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο στο
οποίο προήδρευσε ο κ. Στυλιανός Ι. Καμπούρης και ύστερα από πρόσκληση που έστειλε ο ίδιος
με ημερομηνία 15/03/2013, που δόθηκε σε κάθε σύμβουλο και το Δήμαρχο Χίου, σύμφωνα με τις
διατάξεις του Ν 3582/2010 και αφού διαπιστώθηκε ότι υφίσταται νόμιμη απαρτία αφού σε σύνολο
41 μελών βρέθηκαν παρόντα 38 μέλη, δηλαδή:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
α/α Ονοματεπώνυμο Συμβούλου α/α Ονοματεπώνυμο Συμβούλου
 1 Καμπούρης Ι. Στυλιανός 2 Στεφάνου Παντελής
 3 Μούνδρος Νικόλαος 4 Νύκτας Νικόλαος
 5 Γιαννάρας Μικές 6 Λαμπρινούδης Παντελής
 7 Κλεισσάς Ηλίας τ.Θωμά 8 Θλιβίτου Αθηνά
 9 Μυριαγκός Βασίλειος 10 Ντομάτας Ισίδωρος
 11 Φαρατζής Στέφανος 12 Καλαγκιάς Αντώνιος
 13 Σουρέλας Σταμάτιος 14 Μαρτάκης Νικόλαος
 15 Κλεισσάς Κ. Ηλίας 16 Χρίτης Γεώργιος
 17 Μάντικας Δημήτριος 18 Φυτούσης Μιχαήλ
 19 Φλάμος Πέτρος 20 Ρισκάκης Πέτρος
 21 Λιγνός Γεώργιος 22 Βεϊογλάνης Ευστράτιος
 23 Ξυδιάς Παντελής 24 Χαλλιορής Ιωάννης
 25 Κατσιά-Καλλέργη Ελευθερία 26 Μιχαηλίδης Σταύρος
 27 Ατσάλης Ευάγγελος 28 Μισετζής Ιωάννης
 29 Πατούνας Ιωάννης 30 Μερούσης Χριστόφορος
 31 Στείρος Πολύδωρος 32 Σεττάκη-Μπιλιράκη Λεμονιά
 33 Καλλίκης Ιωάννης 34 Δενδρινού Μαρία(Μαριγούλα)
 35 Σκούφαλος Μάρκος 36 Κωστάλα Κλεάνθη
 37 Βαρβάκης Σταύρος 38 Αμπαζή Στυλιανή
ΑΠΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (οι οποίοι δεν προσήλθαν αν και κλήθηκαν νόμιμα)
α/α Ονοματεπώνυμο Συμβούλου α/α Ονοματεπώνυμο Συμβούλου
 1 Κοντούδης Μιχαήλ 2 Αποστολίδης Παντελής
 3 Στρουμπής Ευστράτιος
Aκολούθως o κ. Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης
Στην αρχή διαβάζονται και επικυρώνονται τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης τα οποία
και υπογράφονται.
Στη συνεδρίαση παρευρέθη και ο Δήμαρχος
Αποχωρήσεις-Προσελεύσεις
ΑΔΑ: ΒΕΑΞΩΗΝ-ΝΙΦ2
Τέθηκαν -4- θέματα εκτός ημερησίας διάταξης τα οποία συζητήθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης
μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:
1. Ανάθεση εκτέλεσης του έργου "Αντιπλημμυρική προστασία παραλιακού οικισμού Λιθίου".
2. Αποδοχή δωρεάν παραχώρησης στο Δήμο μας, για χρήση ακινήτου που βρίσκεται στη θέση
"ΜΑΔΟΝΙ" δημ. Διαμερίσματος Χαλκειούς δημ.Ενότητας Καμποχώρων Δήμου Χίου, όπου θα
γίνεται η δεματοποίηση και αποθήκευση των ανακυκλώσιμων υλικών, προκειμένου να
μεταφερθούν από τον ανάδοχο στον προβλεπόμενο προορισμό.
3. Εργασίες συντήρησης δεξαμενών πυρόσβεσης.
4. Εργασίες συντήρησης πυροσβεστικών κρουνών.
Το κατεπείγον των θεμάτων έγκειται στο γεγονός ότι τα ανωτέρω έργα πρέπει να γίνουν
κατεπειγόντως αφού πρόκειται για έργα αντιπλημμυρικά που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από
την έλευση του ερχόμενου χειμώνα και για εργασίες πυροσβεστικής προστασίας που πρέπει να
ολοκληρωθούν πριν την έλευση του καλοκαιριού.
Επίσης κατεπείγον θεωρείται και το 2ο θέμα διότι για να ξεκινήσει η ανακύκλωση πρέπει να
υπάρξει χώρος για την δεματοποίηση και την αποθήκευση των ανακυκλώσιμων υλικών, ο χώρος
αυτός αναζητείτο από καιρό και τώρα που βρέθηκε πρέπει να γίνει η αποδοχή του.
Οι κ.κ.Κλεισσάς Ηλίας του Θωμά και Στεφάνου Παντελής ήταν απόντες στο 2ο θέμα Ε.Η.Δ.
Ο κ.Μισετζής αποχώρησε κατά την διάρκεια συζήτησης του 1ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.
Οι κ.κ. Μερούσης,Στείρος,Ατσάλης,Πατούνας και Μάντικας προσήλθαν κατά την διάρκεια
συζήτησης του 1ου Θέματος της ημερήσιας διάταξης.
Ο κ. Στεφάνου ήταν απών στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης.
Η κ. Αμπαζή προσήλθε κατά την διάρκεια συζήτησης του 2ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.
Ο κ. Πατούνας αποχώρησε κατά την διάρκεια συζήτησης του 2ου θέματος της ημερήσιας
διάταξης.
Ο κ. Λαμπρινούδης προσήλθε στο 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης.
Η κ. Σεττάκη και ο κ. Χρίτης αποχώρησαν κατά την διάρκεια συζήτησης του 4ου θέματος της
ημερήσιας διάταξης.
Ο κ. Μυριαγκός αποχώρησε κατά την διάρκεια συζήτησης του 14ου θέματος της ημερήσιας
διάταξης.
Ο κ. Βαρβάκης αποχώρησε κατά την διάρκεια συζήτησης του 25ου θέματος της ημερήσιας
διάταξης.
Ο κ. Γιαννάρας αποχώρησε πριν την ψήφιση του 30ου θέματος.
Ο κ. Ατσάλης αποχώρησε πριν την ψήφιση του 36ου θέματος.
Ακολούθως συζητήθηκε το πιο κάτω θέμα:
ΛΖ.Ενοποίηση αποφάσεων περί επιβολής τέλους διαμονής παρεπιδημούντων.
Στη συνέχεια τέθηκε υπόψη του συμβουλίου η 191/2013 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του
Δ. Χίου η οποία στο αποφασιστικό της μέρος ομόφωνα
Α) Εγκρίνει την "ενοποίηση" των αποφάσεων όλων των πρώην Δήμων της νήσου Χίου, με τις
οποίες επιβάλλεται τέλος παρεπιδημούντων, σε μία ενιαία απόφαση που θα έχει εφαρμογή σε όλη
την διοικητική περιφέρεια του Δήμου Χίου.
Β) Εγκρίνει την επιβολή τέλους παρεπιδημούντων από το Δήμο Χίου σε ποσοστό 0,5 % επί του
μισθώματος κλίνης για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πάσης λειτουργικής μορφής (ξενοδοχείων,
MOTELS, BUNGALOWS, ξενώνων και επιπλωμένων διαμερισμάτων) και πάσης κατηγορίας, που
βρίσκονται εντός της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου Χίου.
Το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου αφού έλαβε υπόψη του την αριθμ. 191/2013 απόφαση
της Ο.Ε,την ΚΥΑ Αριθμ. Πρωτ.: οικ.47490(ΦΕΚ 3390/18.12.2012 τεύχος Β'), τις διατάξεις του
άρθρου 1 του Ν. 339/1976, του άρθρου 6 παρ. 1 του Ν. 1080/1980, όπως τροποποιήθηκε από το
ΑΔΑ: ΒΕΑΞΩΗΝ-ΝΙΦ3
άρθρο 27 παρ.10 του Ν.2130/93 και την παρ. 1 του άρθρου 23 του N. 3756/09 τις διατάξεις Ν.
2359/97 όπως τροποποιήθηκε από τις διατάξεις του Ν. 3756/09 καθώς και τις διατάξεις των
Ν.3863/2006 και 3852/2010
Αποφασίζει Ομόφωνα
Αποδέχεται την απόφαση-εισήγηση 191/2013 της Οικονομικής Επιτροπής και
Α) Εγκρίνει την "ενοποίηση" των αποφάσεων όλων των πρώην Δήμων της νήσου Χίου, με τις
οποίες επιβάλλεται τέλος παρεπιδημούντων, σε μία ενιαία απόφαση που θα έχει εφαρμογή σε όλη
την διοικητική περιφέρεια του Δήμου Χίου.
Β) Εγκρίνει την επιβολή τέλους παρεπιδημούντων από το Δήμο Χίου σε ποσοστό 0,5 % επί του
μισθώματος κλίνης για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πάσης λειτουργικής μορφής (ξενοδοχείων,
MOTELS, BUNGALOWS, ξενώνων και επιπλωμένων διαμερισμάτων) και πάσης κατηγορίας, που
βρίσκονται εντός της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου Χίου.
Γ)Για τη ρύθμιση των ειδικότερων θεμάτων που αφορούν το τέλος θα εφαρμοστούν οι διατάξεις
του άρθρου 6 του Ν.1080/80, όπως ισχύουν κάθε φορά.
Η παρούσα απόφαση να διαβιβαστεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και στη Δ/νση
Οικονομικών Υπηρεσιών-Τμήμα Εσόδων και να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, στον
τύπο και στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου κατά το πλήρες κείμενο της.
H απόφαση αυτή πήρε α/α 154/2013
O Πρόεδρος Τα μέλη
Υπογραφή υπογραφές
Ακριβές απόσπασμα
Χίος 03/04/2013
Η επί των πρακτικών
Νίκη Κούτσουρα

EΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ




Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, συγκάλεσε σήμερα το πρωί ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο, για τη νησιωτική πολιτική. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Σπιλάνης,στελέχη των Υπουργείων Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, οι περιφερειάρχες Κρήτης, κ. Αρναουτάκης, Βορείου Αιγαίου, κ. Γιακαλής, Νοτίου Αιγαίου, κ. Μαχαιρίδης, Ιονίων Νήσων, κ. Σπύρου, Θεσσαλίας, κ. Αγοραστός, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, κ. Κατσικάρης.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου δια της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει αναλάβει το συντονισμό της εκπόνησης και υλοποίησης ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό έχει προωθήσει τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τη θέσπιση «ρήτρας νησιωτικότητας» και τη σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής που καλύπτουν το σύνολο του νησιωτικού χώρου.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα που αφορούν τόσο τη διαμόρφωση και προώθηση των ελληνικών θέσεων στα ευρωπαϊκά όργανα όσο και τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό της περιόδου 2014-20 σε ότι αφορά ειδικά τον νησιωτικό χώρο, ο κ. Μουσουρούλης συγκάλεσε τη σύσκεψη ώστε να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας σε όλα τα επίπεδα.

Τα βασικά θέματα συνάντησης ήταν η επεξεργασία και η προώθηση των ελληνικών θέσεων για τη συνάντηση της 23ηςΑπριλίου που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη νησιωτική πολιτική στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής 2014-2020 και η στρατηγική νησιωτικής πολιτικής και ο συντονισμός της δράσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε επίσης τη μέριμνα για τη νησιωτική πολιτική που λαμβάνεται μέσω του νομοσχεδίου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», τονίζοντας πως:

·                     Αναδεικνύεται και ενισχύεται το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, κυρίως μέσω της μεσολάβησης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όχι μόνο ως φορέας πρωτοβουλιών για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, αλλά και ως φορέας που παρεμβαίνει για τη διασφάλιση ότι για κάθε σχέδιο νόμου, προσθήκης ή τροπολογίας, προεδρικού διατάγματος και λοιπών κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, πρέπει υποχρεωτικά να τεκμηριώνονται και να αξιολογούνται οι συνέπειες στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη των νησιών.

·                     Συστήνεται Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής (ΣΥ.ΝΗ.ΠΟ) για την υποστήριξη του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο γνωμοδοτεί κυρίως: α) για τις βασικές αρχές χάραξης πολιτικών στους διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιών και β) για τη σχεδίαση και υλοποίηση των νησιωτικών πολιτικών, με στόχο τη συντονισμένη προώθηση τους σε κεντρικούς φορείς ώστε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών να λαμβάνονται υπόψη στη χάραξη των εθνικών πολιτικών.

·                     Συστήνεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου. Το Ινστιτούτο ενεργεί ως σύμβουλος της Πολιτείας για τα θέματα χάραξης και άσκησης πολιτικών ως προς τις νησιωτικές περιοχές και συνεργάζεται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Η λειτουργία του Ινστιτούτου υποστηρίζεται γραμματειακά από τη ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και επιστημονικά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ.Σπιλάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινού οράματος και στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που οφείλονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών (μικρό μέγεθος, απομόνωση, περιφερειακότητα) αλλά και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους (φυσικό, δομημένο και πολιτιστικό περιβάλλον) για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων. Πρότεινε την εξειδίκευση της στρατηγικής Ευρώπη 2020 για τον νησιωτικό χώρο στο τρίπτυχο «ποιοτικά, πράσινα και ίσων ευκαιριών νησιά», ώστε κοινοί στόχοι να διατρέχουν όλα τα προγράμματα των νησιών. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα σύνδεσης του σχεδιασμού για την «ανάπτυξη εξειδίκευση» που αποτελεί προτεραιότητα της νέας προγραμματικής περιόδου με τα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα των νησιών.

Τέλος, αποφασίστηκε η συντονισμένη και στενή συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών φορέων και κεντρικών υπουργείων έτσι ώστε να ετοιμαστούν οι θέσεις της Ελλάδας προς τα ευρωπαϊκά όργανα για τα νησιά, ενώ με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα στα αναπτυξιακά συνέδρια των νησιωτικών περιφερειών θα προωθηθεί η συζήτηση για την αναπτυξιακή στρατηγική των νησιών. 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ


Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή στους οικείους του εμπνευσμένου ηγέτη του Πολεμικού Ναυτικού Νίκου Παππά, που έφυγε σήμερα από τη ζωή.

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για το χαμό του Ναυάρχου Νίκου Παππά.

Η αντιδικτατορική δράση του εμπνευσμένου ηγέτη του Πολεμικού μας Ναυτικού και το παράδειγμα της γενναιότητας στη ζωή του θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μας και στην ελληνική ιστορία.

Ο θρυλικός Κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Βέλος», αποτέλεσε σύμβολο του αγώνα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και θα απολαμβάνει για πάντα το σεβασμό μας και την ευγνωμοσύνη των γενεών που τον έζησαν, αλλά και εκείνων που θα ακολουθήσουν και θα τον μνημονεύουν».

NEA EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΘΥΜΑΙΝΑ




Τον κώδωνα του κινδύνου για την απουσία αγροτικού ιατρού στη νησίδα της ακριτικής Θύμαινας (που διοικητικά υπάγεται στη Σάμο και βρίσκεται απέναντι από τους Φούρνους), έκρουσε με νέα Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Το νησάκι αυτό τείνει να μετατραπεί σε μία απέραντη κόλαση για τους 150 κατοίκους του, αφού για μία ακόμα φορά, ο διαγωνισμός για την πρόσληψη αγροτικού ιατρού στη Θύμαινα, κηρύχθηκε άγονος.

Όπως επισημαίνει και ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου «το μέγεθος της ανησυχίας των κατοίκων της περιοχής είναι τόσο μεγάλο, που απελπισμένοι βγαίνουν στα τοπικά ΜΜΕ και προσφέρουν σε όποιον ιατρό δείξει ενδιαφέρον, φως, νερό, τηλέφωνο και σπίτι δωρεάν».

«Με ποιο τρόπο θα δώσετε ΑΜΕΣΗ και ΞΕΚΑΘΑΡΗ λύση για αυτές τις 150 ψυχές;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και υπογραμμίζει πώς εάν δεν ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα και τελικά οι κάτοικοι υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το νησί, τότε θα δοθεί «πάτημα» στο τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας που τον Οκτώβριο του παρελθόντος έτους πρότεινε την εκκένωση των νησιών με λιγότερους από 150 κατοίκους.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

ΘΕΜΑ: Η ΘΥΜΑΙΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟ

Κύριε Υπουργέ,

Για μία ακόμα φορά αναγκάζομαι να σας υπενθυμίσω ότι κάπου 
ανάμεσα στη Σάμο και την Ικαρία βρίσκεται ένα μικρό ακριτικό νησάκι με το όνομα Θύμαινα.

Αν και ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Υγείας,
υποχρεούστε να γνωρίζετε την ύπαρξή του, σας υπογραμμίζω ότι αυτό το νησί, στην άκρη του Αιγαίου πελάγους, αποτελεί στόχο των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που καθημερινά παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Με την υπ’ αρίθμ. 6972/11.02.2013 Ερώτησή μου, σας είχα επισημάνει πώς οι 150 ηρωικοί κάτοικοι του επίγειου αυτού παραδείσου, έχουν μείνει χωρίς γιατρό από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2012.

Προς τιμήν σας, άμεσα και μετά την Ερώτησή μου, ανταποκριθήκατε στο αίτημά μου για επίλυση του προβλήματος και στις 15-2-2013, επαναπροκυρήξατε τη θέση του αγροτικού γιατρού για 5η φορά, χωρίς δυστυχώς μέχρι τώρα αποτέλεσμα.

Όπως επισημαίνει ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου «το μέγεθος της ανησυχίας των κατοίκων της περιοχής είναι τόσο μεγάλο, που απελπισμένοι βγαίνουν στα τοπικά ΜΜΕ και προσφέρουν σε όποιον ιατρό δείξει ενδιαφέρον, φως, νερό, τηλέφωνο και σπίτι δωρεάν».

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Με ποιο τρόπο θα δώσετε ΑΜΕΣΗ και ΞΕΚΑΘΑΡΗ λύση για αυτές τις 150 ψυχές;

2. Τι σκοπεύετε αν κάνετε προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα άμεσης ιατρικής περίθαλψης σε έναν τόπο που σε πολλές περιπτώσεις λόγω των καιρικών συνθηκών μπορεί να μείνουν αποκλεισμένοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα;

3. Προτίθεστε να εκδώσετε εγκύκλιο η οποία θα προβλέπει την υποχρεωτική παροχή υπηρεσιών υγείας από έναν τουλάχιστον αγροτικό ιατρό;

4. Κατανοείτε ότι, έστω και άθελά σας, δίνετε «πάτημα» στο τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας, που τον Οκτώβριο του παρελθόντος έτους πρότεινε την εκκένωση των νησιών με λιγότερους από 150 κατοίκους;

5. Κατανοείτε ότι σε περίπτωση που δεν προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος, καταστρατηγείτε το άρθρο 5 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι «καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας;»

Ο ερωτών Βουλευτής


Τέρενς Νικόλαος Κουίκ

TΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΑΤΜΟ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ


     Σας ενημερώνουμε ότι το έργο που αφορά την τροφοδότηση με ατμό του Ιωνικού Κολυμβητηρίου από την ΔΕΗ, βρίσκεται σε εξέλιξη και εντός του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί η δοκιμαστική λειτουργία του. Έτσι, από τη νέα σεζόν οι δύο κολυμβητικές δεξαμενές του κολυμβητηρίου θα θερμαίνονται με το νέο σύστημα ατμού, εξοικονομώντας τα υπέρογκα ποσά που χρειάζονταν για την θέρμανσή τους με πετρέλαιο και τα οποία  επιβάρυναν το Δήμο Χίου.   
     

ΥΠΕΣ : ΣΥΝ 10% "ΗΘΙΚΗ" ΑΚΣΙΑ ΣΤΟΥΣ "ΥΓΙΕΙΣ" ΔΗΜΟΥΣ



Επιβράβευση της… χρηστής οικονομικής διαχείρισης των δήμων της χώρας, με συν 10% από το ΑΚΣΙΑ (πρόγραμμα «Αυτοδιοίκηση-Κοινωνική Συνοχή-Ισόρροπη Ανάπτυξη») προβλέπει τροπολογία – προσθήκη του υπουργείου Εσωτερικών στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της 31.12.12 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Ρυθμίσης κατεπείγοντων θεμάτων αρμοδιότητας των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας” και άλλες διατάξεις».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση: «για πρώτη φορά, και με αντικειμενικά κριτήρια που ορίζονται με σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, προβλέπεται η επιβράβευση με τη μορφή επιχορηγήσεων των Δήμων που επέδειξαν εξαιρετικές επιδόσεις κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος στον τομέα της χρηστής οικονομικής διαχείρισης».
Πρόκειται για την ικανοποίηση «πάγιου αιτήματος πολλών ενασχολούμενων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να υπάρχει ηθική αλλά και υλική επιβράβευση όσων με επιτυχία διαχειρίζονται τα οικονομικά των Δήμων».
Τι πιστεύει το υπουργείο Εσωτερικών με την επιβράβευση αυτή ότι θα γίνει; Απαντάται στην ίδια τηνΑιτιολογική Έκθεση: «Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται θετικά παραδείγματα και λαμβάνουν προβολής βέλτιστες πρακτικές που μπορούν στη συνέχεια να αξιοποιηθούν και από άλλους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προς το σκοπό αυτό δαπανάται τουλάχιστον το 10% των πόρων του προγράμματος “ΑΚΣΙΑ”»
aftodioikisi.gr

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΜΧ


Προς
Κύριο Ευθύμη Μονίαρο
Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου


Κύριε Πρόεδρε,

Η διάκριση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στο πλαίσιο του εξαγωγικού Συνεδρίου Greek Exports Forum 2013 αποδεικνύει ότι το όραμα, η καλή συνεργασία και η μεθοδικότητα έχουν πάντα θετικά αποτελέσματα.
Η ΕΜΧ συνεχίζει δυναμικά και διαχρονικά να είναι βασικός πρεσβευτής του νησιού μας και ένα επιτυχημένο παράδειγμα σε ό,τι αφορά την εμπορική και εξαγωγική της δραστηριότητα.

Από τέτοιου είδους «καλά παραδείγματα» έχει ανάγκη και ο επιχειρηματικός κόσμος του νησιού μας, στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας, η οποία μπορεί να δώσει ευκαιρίες και προοπτική και σε τοπικό επίπεδο.
Συγχαρητήρια στη διοίκηση, τους συνεταιριστές και τους εργαζόμενους της ΕΜΧ για τη διάκριση και καλή συνέχεια στους επόμενους στόχους σας.


Με φιλικούς χαιρετισμούς,


Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος
Βουλευτής Νομού Χίου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟ FARINN


Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο FaRInn - Facilitating Responsible Innovation in SEE countries (Διευκόλυνση της Υπεύθυνης Καινοτομίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης). Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «South East Europe» και συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από Εθνικού Πόρους.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σάμου αποτελούν τους έλληνες εταίρους του έργου, ενώ σε αυτό μετέχουν εταίροι από την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία, την Ρουμανία, την Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, με Επικεφαλής Εταίρο το Κέντρο Καινοτομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης  του  Εμπορικού Επιμελητηρίου του Φορλί/Τσεζένα.
Το έργο έχει χρονική διάρκεια 24 μήνες και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2014. Ο κύριος στόχος του έργου FaRInn είναι η βελτίωση τόσο των συνθηκών όσο και του υφιστάμενου πλαισίου ανάπτυξης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένα Μοντέλο Καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα σέβεται τις αρχές της αειφορίας, της κοινωνικής ευθύνης και της καλύτερης ποιότητας ζωής.

Αυτός ο γενικός στόχος μπορεί να αναλυθεί στους ακόλουθους ειδικούς στόχους:
• Να προωθηθεί η ανταλλαγή μεταξύ των περιφερειών της περιοχής του προγράμματος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σχετικά με τις εμπειρίες, τους περιορισμούς και τις ορθές πρακτικές που σχετίζονται με την υπεύθυνη καινοτομία.
• Να ενισχυθεί η ικανότητα των φορέων καινοτομίας στο να σχεδιάζουν και να υλοποιούν στρατηγικές υπεύθυνης καινοτομίας.
• Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση αναφορικά με τα πλεονεκτήματα, που προσφέρει η υπεύθυνη καινοτομία, μεταξύ των προσδιορισμένων ομάδων στόχων, οι οποίες και ορίζονται ως βασικοί παράγοντες δημιουργίας και χρήσης καινοτομίας.
• Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση αναφορικά με τα πλεονεκτήματα, που προσφέρει η υπεύθυνη καινοτομία, μεταξύ του ευρύτερου κοινού.
• Να παραχθεί ένα σχέδιο δράσης, με σχετικές συστάσεις, για το μέλλον των πολιτικών και των πρωτοβουλιών για την υπεύθυνη καινοτομία για την γεωγραφική περιοχή του κάθε συμμετέχοντα εταίρου.

1η Τοπική Επιτροπή Παρακολούθησης
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την Τετάρτη 27/3/2013, προχώρησε στην σύγκλιση της 1ης Τοπικής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου.
Αντικείμενο της 1ης Τοπικής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου – στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι της τοπικών φορέων, υπηρεσιών, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής – από την Ομάδα Έργου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου – για τον ρόλο της Επιτροπής, για το συνολικό έργο - έτσι όπως αυτό θα υλοποιηθεί από το εταιρικό σχήμα, αλλά και για τον επιμέρους έργο - το οποίο θα υλοποιήσει η ίδια η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΝΕ ΓΣΕΕ- ΜΕΣΙΝΕ


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για την εγγραφή στο Μητρώο Επιστημονικών Συνεργατών του ΙΝΕ ΓΣΕΕ – ΜΕΣΙΝΕ εξειδικευμένων επιστημονικών συνεργατών στα πεδία της αγοράς εργασίας ή της συμβουλευτικής υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού ή της ασφαλιστικής ή/και εργασιακής νομοθεσίας
Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών πληροφόρησης, συμβουλευτικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζομένων» πρόκειται να αναπτύξει δίκτυο Μονάδων παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζομένων. Το δίκτυο των Μονάδων συμβουλευτικής θα έχει πανελλαδική εμβέλεια και θα καλύπτει τις πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πρέβεζα, Βέροια, Ξάνθη, Λάρισα, Λαμία, Πάτρα, Σύρο, Τρίπολη, Ηράκλειο, Ρόδο και Χίο. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα παρέχονται από το δίκτυο των Μονάδων αφορούν σε τρεις κύριες κατηγορίες:
-                 Υποστήριξη / διατήρηση της απασχόλησης εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις υπό αναδιάρθρωση ή προς παύση λειτουργίας, υποστήριξη εργαζομένων με επισφαλή εργασία ή υπό εφεδρεία, ενημέρωση και συμβουλευτική για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
-                 Πληροφόρηση και υποστήριξη των εργαζομένων για την εφαρμογή της Εργατικής Νομοθεσίας.
-                 Πληροφόρηση για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης του δικαιώματος συνταξιοδότησης, καθώς και για λοιπά ασφαλιστικά θέματα.
Προκειμένου για την ενίσχυση της στελέχωσης των Μονάδων συμβουλευτικής του δικτύου, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για την επιμόρφωση και πρόσληψη, κατόπιν επιλογής, δεκαπέντε (15) εξειδικευμένων επιστημονικών συνεργατών με σύμβαση έργου. Η κατανομή των θέσεων θα έχει ως εξής: δύο (2) θέσεις για το ΙΝΕ ΓΣΕΕ με έδρα την Αθήνα και δεκατρείς (13) θέσεις κατανεμημένες στα δεκατρία Περιφερειακά ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Τα ελάχιστα προσόντα που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι αφορούν στα εξής:
-                 Πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης  της ημεδαπής ή αντίστοιχος αναγνωρισμένος τίτλος σπουδών της αλλοδαπής στα πεδία των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και νομικών επιστημών.
-                 Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, επιπέδου Μaster ή Διδακτορικού, ή/και Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδίκευσης στα πεδία της αγοράς εργασίας (εργασιακές σχέσεις και οικονομικά της εργασίας) ή της συμβουλευτικής υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού ή της ασφαλιστικής ή/και εργασιακής νομοθεσίας.
-                 Ειδική τεκμηριωμένη εμπειρία στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον πέντε (5) ετών από τη λήψη του πτυχίου, που τελεί σε άμεση συνάφεια με τα πεδία της αγοράς εργασίας (εργασιακές σχέσεις και οικονομικά της εργασίας) ή της συμβουλευτικής υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού ή της ασφαλιστικής ή/και εργασιακής νομοθεσίας.
-                 Η επαρκής γνώση της Αγγλικής γλώσσας.
-                 Η γνώση και χρήση λογισμικών εφαρμογών.
Επιπλέον, επιθυμητά προσόντα αποτελούν:
-                 Η συμμετοχή σε ερευνητικό έργο και εκπόνηση μελετών, που τελεί σε άμεση συνάφεια με τα πεδία της αγοράς εργασίας (εργασιακές σχέσεις και οικονομικά της εργασίας) ή της συμβουλευτικής υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού ή της ασφαλιστικής ή/και εργασιακής νομοθεσίας.
-                 Συγγραφικό έργο και δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, που τελούν σε άμεση συνάφεια με τα πεδία της αγοράς εργασίας ή της συμβουλευτικής υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού ή της ασφαλιστικής ή/και εργασιακής νομοθεσίας.
-                 Η εθελοντική κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα, συμβατή με τους στρατηγικούς στόχους και την πολιτική της ΓΣΕΕ.
Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι καλούνται:
1.       Να εγγραφούν στο Μητρώο Επιστημονικών Συνεργατών και Εμπειρογνωμόνων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ (ΜΕΣΙΝΕ – ιστοσελίδα: www.inegsee.gr).
2.       Να αποστείλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με την οποία: α) θα αναφέρουν ευκρινώς τίτλο της πρόσκλησης «Ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών πληροφόρησης, συμβουλευτικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζομένων», β) θα αναφέρουν την πόλη για την οποία ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν, γ) θα επισυνάπτουν αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
Οι εξειδικευμένοι επιστημονικοί συνεργάτες που θα επιλεγούν θα απασχοληθούν με σύμβαση έργου παροχής υπηρεσιών διάρκειας δύο ετών ή το αργότερο, μέχρι τις 31/12/2015.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν τις αιτήσεις εκδήλωσης του ενδιαφέροντος τους με το ταχυδρομείο ή να τις καταθέσουν ιδιοχείρως μέχρι τηνΠαρασκευή 26/4/2013 και ώρα 13.30 μ.μ. στη διεύθυνση:
ΙΝΕ ΓΣΕΕ Εμ. Μπενάκη 71Α, Αθήνα τ. τ 106.81,
Υπόψη: κα Σεργιάννη Μόνικα
Πληροφορίες: τηλ.210 3327717, e-mailinfocons@inegsee.gr www.inegsee.gr