Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ ΣΤΟ Ν. ΔΕΝΔΙΑ : "ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΡΑ!"




Επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια απέστειλε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος για την τεράστια καθυστέρηση, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, στη δημιουργία κέντρων υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου.

Μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στη Λέσβο το Νοέμβριο και αυτό της Χίου το Δεκέμβριο, οι νεκροί πολλαπλασιάζονται, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί και πάλι το κύμα εισόδου προσφύγων στα νησιά μας, πολλοί εκ των οποίων είναι Σύριοι ενώ κάποιοι είναι πρόσφυγες από την Παλαιστίνη που είχαν βρει καταφύγιο στη Συρία.  Οι πρόσφυγες τσουβαλιάζονται και πάλι σε αστυνομικά τμήματα και ακατάλληλους χώρους κράτησης και το θέμα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις με την κεντρική εξουσία να το παρακολουθεί απλά χωρίς να κάνει το παραμικρό.

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά:
«Με την επιστολή μου αυτή καλώ τον υπουργό να δράσει άμεσα. Η κατάσταση είναι τραγική καθώς οι ροές των μεταναστών στα νησιά μας έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα που φαίνεται ότι θα ενταθεί κι άλλο, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί ούτε από τα αστυνομικά τμήματα που «φιλοξενούν» τους μετανάστες, ούτε ακόμα και από τις συγκινητικές προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας που προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει. Είναι γνωστό από την απάντηση της Επιτρόπου σε σχετική ερώτησή μου ότι υπάρχουν κονδύλια ύψους 4 εκ. ευρώ που η ΕΕ είναι σε θέση να διαθέσει για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Επομένως η έλλειψη χρημάτων δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την αδράνεια της Πολιτείας.»

Περισσότερες πληροφορίες: Μιχάλης Μπάκας, 6944654785

(Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή)
Προς: κ. Νικόλαο Δένδια, Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: «Κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου»
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας θέσω το ζήτημα  της δημιουργίας των κέντρων πρώτης υποδοχής μεταναστών στα νησιά μας. Έχουν περάσει περισσότεροι από έξι μήνες από την εξαγγελία σας για τη δημιουργία τεσσάρων τέτοιων κέντρων σε τέσσερα μεγάλα νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Ρόδος, Χίος και Σάμος) αλλά δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε δει κάποια πρόοδο στο ζήτημα.
Το ζήτημα είναι πολύ κρίσιμο καθώς οι ροές των μεταναστών στα νησιά μας έχουν αυξηθεί κατά πολύ, τα αστυνομικά τμήματα δεν μπορούν να «φιλοξενούν» τους μετανάστες και η κατάσταση διασώζεται μόνο με την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Ενδεικτικά σας αναφέρεται ότι 85 πρόσφυγες φιλοξενούνται σήμερα στο ανοικτό κέντρο φιλοξενίας ΠΙΚΠΑ της Μυτιλήνης και περίπου 30 από αυτούς είναι οικογένειας Σύριων ή Παλαιστίνιων. Ειδικά για αυτούς η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ επιβεβαίωσε πρόσφατα σε ερώτησή μου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παράσχει στην Ελλάδα 4 εκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες από Συρία αν το ζητήσει. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για μαζικότερα κύματα προσφύγων από Συρία, αλλά και να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις Σύριων που έχουν τις προϋποθέσεις να τύχουν της προστασίας που προβλέπουν οι συνθήκες για πρόσφυγες.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις άμεσες ενέργειας σας για τη λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής στα νησιά μας

Με τιμή
Νίκος Χρυσόγελος
Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων
Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο