Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

NEA EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΘΥΜΑΙΝΑ




Τον κώδωνα του κινδύνου για την απουσία αγροτικού ιατρού στη νησίδα της ακριτικής Θύμαινας (που διοικητικά υπάγεται στη Σάμο και βρίσκεται απέναντι από τους Φούρνους), έκρουσε με νέα Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Το νησάκι αυτό τείνει να μετατραπεί σε μία απέραντη κόλαση για τους 150 κατοίκους του, αφού για μία ακόμα φορά, ο διαγωνισμός για την πρόσληψη αγροτικού ιατρού στη Θύμαινα, κηρύχθηκε άγονος.

Όπως επισημαίνει και ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου «το μέγεθος της ανησυχίας των κατοίκων της περιοχής είναι τόσο μεγάλο, που απελπισμένοι βγαίνουν στα τοπικά ΜΜΕ και προσφέρουν σε όποιον ιατρό δείξει ενδιαφέρον, φως, νερό, τηλέφωνο και σπίτι δωρεάν».

«Με ποιο τρόπο θα δώσετε ΑΜΕΣΗ και ΞΕΚΑΘΑΡΗ λύση για αυτές τις 150 ψυχές;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και υπογραμμίζει πώς εάν δεν ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα και τελικά οι κάτοικοι υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το νησί, τότε θα δοθεί «πάτημα» στο τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας που τον Οκτώβριο του παρελθόντος έτους πρότεινε την εκκένωση των νησιών με λιγότερους από 150 κατοίκους.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

ΘΕΜΑ: Η ΘΥΜΑΙΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟ

Κύριε Υπουργέ,

Για μία ακόμα φορά αναγκάζομαι να σας υπενθυμίσω ότι κάπου 
ανάμεσα στη Σάμο και την Ικαρία βρίσκεται ένα μικρό ακριτικό νησάκι με το όνομα Θύμαινα.

Αν και ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Υγείας,
υποχρεούστε να γνωρίζετε την ύπαρξή του, σας υπογραμμίζω ότι αυτό το νησί, στην άκρη του Αιγαίου πελάγους, αποτελεί στόχο των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που καθημερινά παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Με την υπ’ αρίθμ. 6972/11.02.2013 Ερώτησή μου, σας είχα επισημάνει πώς οι 150 ηρωικοί κάτοικοι του επίγειου αυτού παραδείσου, έχουν μείνει χωρίς γιατρό από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2012.

Προς τιμήν σας, άμεσα και μετά την Ερώτησή μου, ανταποκριθήκατε στο αίτημά μου για επίλυση του προβλήματος και στις 15-2-2013, επαναπροκυρήξατε τη θέση του αγροτικού γιατρού για 5η φορά, χωρίς δυστυχώς μέχρι τώρα αποτέλεσμα.

Όπως επισημαίνει ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου «το μέγεθος της ανησυχίας των κατοίκων της περιοχής είναι τόσο μεγάλο, που απελπισμένοι βγαίνουν στα τοπικά ΜΜΕ και προσφέρουν σε όποιον ιατρό δείξει ενδιαφέρον, φως, νερό, τηλέφωνο και σπίτι δωρεάν».

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Με ποιο τρόπο θα δώσετε ΑΜΕΣΗ και ΞΕΚΑΘΑΡΗ λύση για αυτές τις 150 ψυχές;

2. Τι σκοπεύετε αν κάνετε προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα άμεσης ιατρικής περίθαλψης σε έναν τόπο που σε πολλές περιπτώσεις λόγω των καιρικών συνθηκών μπορεί να μείνουν αποκλεισμένοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα;

3. Προτίθεστε να εκδώσετε εγκύκλιο η οποία θα προβλέπει την υποχρεωτική παροχή υπηρεσιών υγείας από έναν τουλάχιστον αγροτικό ιατρό;

4. Κατανοείτε ότι, έστω και άθελά σας, δίνετε «πάτημα» στο τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας, που τον Οκτώβριο του παρελθόντος έτους πρότεινε την εκκένωση των νησιών με λιγότερους από 150 κατοίκους;

5. Κατανοείτε ότι σε περίπτωση που δεν προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος, καταστρατηγείτε το άρθρο 5 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι «καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας;»

Ο ερωτών Βουλευτής


Τέρενς Νικόλαος Κουίκ