Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΤΗΚΕ Ο ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ

Φρικτό θάνατο στα χέρια του δολοφόνου του είχε ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας ο οποίος βρέθηκε νεκρός τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο σπίτι του στην Κυψέλη.
Οι ιατροδικαστές που διενήργησαν τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του συγγραφέα, διαπίστωσαν ότι το θύμα έφερε βαριές κακώσεις στο κεφάλι και στην κοιλιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δολοφόνος του Μένη Κουμανταρέα, αφού τον χτύπησε βάναυσα με γυμνά χέρια στη συνέχεια τον στραγγάλισε.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής που διερευνούν την υπόθεση αναζητούν το δράστη της δολοφονίας στο κοινωνικό περιβάλλον του συγγραφέα, και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στις κλήσεις που έκανε και δέχθηκε με το κινητό του τηλέφωνο το θύμα.
Ο Μένης Κουμανταρέας βρέθηκε νεκρός τα ξημερώματα του Σαββάτου στο διαμέρισμά του, επί της οδού Ζακύνθου 3, στην Κυψέλη, σκορπίζοντας θλίψη στον πνευματικό κόσμο της χώρας.
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Α' Νεκροταφείο.
Οι τελευταίες ώρες του Κουμανταρέα
22.20: Το βράδυ της Παρασκευής, ο Μένης Κουμανταρέας έτρωγε με τον φίλο του Θάνο Φωσκαρίνη στον πεζόδρομο της Κυψέλης. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του συνεργάτη του, έμειναν στο εστιατόριο έως τις 22.20.
22.50: Ο Μ. Κουμανταρέας ενημέρωσε τον Θ. Φωσκαρίνη ότι είχε μια συνάντηση στις 23.15 και τού ζήτησε να του κάνει παρέα μέχρι τότε. Στο μεταξύ, ο ίδιος έπρεπε να «πεταχτεί» στο σπίτι του στην οδό Ζακύνθου, προκειμένου να πάρει ένα χαπάκι που είχε ξεχάσει.
Στις 22.50 ο φίλος του που τον περίμενε σε καφέ της περιοχής, ανησύχησε για την καθυστέρηση του Μ. Κουμανταρέα. Τηλεφώνησε σε σταθερό και κινητό, αλλά δεν έλαβε απάντηση. Το διαμέρισμα είχε φως, αλλά μέσα δεν ακουγόταν θόρυβος.
00.50: Ο φίλος του αποφασίζει να ζητήσει αντικλείδι του σπιτιού από τα ανίψια του συγγραφέα. Περίπου δύο ώρες μετά, ο Θ. Φωσκαρίνης επιστρέφει στο διαμέρισμα της οδού Ζακύνθου με το αντικλείδι. Oταν μπήκε μέσα, διαπίστωσε ότι ο Μένης Κουμανταρέας ήταν νεκρός και ειδοποίησε το ΕΚΑΒ και την Αστυνομία.


ethnos.gr

Ποιοι γλιτώνουν 2 έως 12 χρόνια εργασίας για σύνταξη - Τι θα ισχύσει για τα πλασματικά έτη (λίστα)


Ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης φέρνει το νέο ασφαλιστικό, με τις σαρωτικές αλλαγές που πρόκειται να νομοθετηθούν και αναμένεται να ισχύσουν από την 1.1.2015.
Οι αλλαγές σύμφωνα με την ελληνική πρόταση που δόθηκε στην τρόικα κινούνται σε τρία επίπεδα:
  1. Στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όπου προτείνεται η αύξησή τους κατά 2 + 2 έτη για όσους έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα. Η μεταβολή αυτή θα ανεβάσει στην πραγματικότητα τα όρια ηλικίας για σύνταξη από 2 έως και 12 έτη.
  2. Στον υπολογισμό των συντάξεων, όπου ξεκινά από το 2015 το νέο σύστημα και η αναλογική -βάσει εισφορών- σύνταξη.
  3. Στο χρόνο ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη, όπου πλέον από το 2015 και μετά θα απαιτούνται 20 έτη και μία μέρα (αντί 15 έτη σήμερα) για να θεμελιώσουν οι ασφαλισμένοι πλήρες δικαίωμα λαμβάνοντας το πλήρες κατώτατο ποσό, δηλαδή τμήμα της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ + το ποσό βάσει των εισφορών τους. Με λιγότερα από 20 έτη θα παίρνουν μόνο τη σύνταξη που αντιστοιχεί στις εισφορές τους.
Το ελληνικό σχέδιο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, προβλέπει μεταβατική περίοδο ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Των αλλαγών ώστε:
  • Η αύξηση στα όρια ηλικίας να μην επηρεάσει όσους είναι κοντά στην έξοδο και πιάνουν την ηλικία αποχώρησης έως το 2018.
  • Η αύξηση του χρόνου ασφάλισης να ισχύσει μόνο για όσους είναι σήμερα από 40 ετών και κάτω (γεννηθέντες μετά το 1975).
Αντίθετα, ο υπολογισμός σύνταξης θα ισχύσει κανονικά και θα πιάσει όσους θεμελιώνουν δικαίωμα και αποχωρούν από το 2015.
Η τρόικα όμως θέλει και την αύξηση του χρόνου ασφάλισης αλλά και τις αλλαγές στα όρια ηλικίας να έρθουν άμεσα από το 2015 και να αφορούν όλους τους ασφαλισμένους.
Κλειδί η ηλικία εξόδου πριν και μετά το 2018
  • Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας δεν θα επηρεάσουν όσους έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα ως το 2012, δηλαδή έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν με πλασματικά έτη τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ως το 2012, και πιάνουν την ηλικία εξόδου μέχρι το 2018. Κλειδί λοιπόν είναι η ηλικία που θα πρέπει να συμπληρώνεται ως το 2018 για να αποφύγουν την αύξηση του ορίου ηλικίας από 2 έως και 12 έτη.
  • Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ή θα κατοχυρώσουν με πλασματικά έτη (σ.σ .: όσο ακόμη είναι σε ισχύ οι αναγνωρίσεις) τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ως το 2012 αλλά συμπληρώνουν την ηλικία εξόδου μετά την 01/01/2019 θα επιβαρυνθούν κατά περίπτωση με αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έως και 12 έτη.
Για παράδειγμα:
  • Ασφαλισμένη που συμπληρώνει το 50ό έτος το 2019 και είχε ως το 2012 5.500 ημέρες με ανήλικο παιδί, θα φορτωθεί 2 έτη και για να βγει με μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να γίνει 52 ετών. Αν συμπληρώνει τα 50 το 2020, θα περιμένει ως τα 54 για να βγει στη σύνταξη, ενώ αν κλείνει τα 50 το 2021, θα βγει με μειωμένη στα 62!
Ποιοι δεν επηρεάζονται
Σύμφωνα με την εφημερίδα, Από τις Αλλαγές ΔΕΝ επηρεάζονται :
Δημόσιο
Κλειδώνουν το δικαίωμα για σύνταξη από τα 50 ως τα 61 έτη όλοι όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και έχουν συμπληρώσει τα 25 έτη (ή τα 20 εάν είναι τρίτεκνοι) το 2012.
Δεν χάνουν χρήματα από τη σύνταξή τους όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα και συμπλήρωσαν τα έτη ασφάλισης (25 ή 20) μέσα στο 2013 και το 2014. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους.
Δεν θα επηρεαστούν καθόλου από τις αλλαγές όσοι εργαζόμενοι του Δημοσίου έχουν προσληφθεί πριν από το 1982. Οι συγκεκριμένοι μπορούν να βγουν, ανεξαρτήτως ορίου, σε πλήρη σύνταξη με 35ετία.
ΙΚΑ
ΣΤΟ ΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ επηρεαστούν όσοι έχουν συμπληρώσει ΤΑ ΕΤΗ ασφάλισης ΤΟ 2012 και φέτος συμπληρώνουν και το ηλικιακό όριο για σύνταξη.
Όσοι φέτος συμπληρώνουν το ηλικιακό όριο αλλά τους λείπουν έτη ασφάλισης θα πρέπει να τα αναπληρώσουν με πλασματικά ως το 2012 για να έχουν και τα όρια ηλικίας που ίσχυαν τότε.
ΔΕΚΟ ΚΑΙ τράπεζες
Γλιτώνουν τις Αλλαγές όσοι φέτος συμπληρώσουν ΤΟ ηλικιακό όριο ΚΑΙ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα Ως ΤΟ τέλος ΤΟΥ 2012.
Καμία αλλαγή και για όσους έχουν προσληφθεί πριν από το 1982 που θα πάρουν πλήρη σύνταξη με 35 έτη ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας.
Γυναίκες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2012 με παιδί βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη σε ηλικίες από 50 ως 55 έτη, ενώ όσοι συμπληρώσουν τα 50 ή τα 53 έτη μετά το 2015 μπορούν να αποχωρήσουν άμεσα για να γλιτώσουν τις αλλαγές.
ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ
Στον ΟΑΕΕ δεν επηρεάζονται όσοι συμπλήρωσαν τα 35 έτη το 2012 και μέσα στο 2014 συμπληρώνουν και το 60 έτος της ηλικίας τους
Οι χαμένοι
Οι μεγάλοι χαμένοι είναι κυρίως οι 40άρηδες. Όσοι δηλαδή γεννήθηκαν από το 1975 και μετά θα δουν αύξηση στα όρια ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση κατά πέντε έτη, από τα 15 στα 20 δηλαδή ή από τα 4.500 στα 6.500 ένσημα.

aftodioikisi.gr

Job description & μισθολόγιο: Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων


Τρεις παράγοντες εμφανίζονται να είναι αυτοί που θα καθορίσουν το μέγεθος των αποδοχών που θα λαμβάνει κάθε δημόσιος υπάλληλος μετά την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου.
Πάγια πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ήταν ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων να συνδέεται με την περιγραφή της θέσεις εργασίας, τα προσόντα του και την απόδοσή του. Οι κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση ενισχύονται καθώς σε συναντήσεις που είχε με την ελληνική κλιμάκιο τεχνικής βοήθειας της τρόικας και πιο συγκεκριμένα με επικεφαλής στέλεχος του ΔΝΤ, στη διάρκεια πρόσφατων συζητησεων, τονίσθηκε η ανάγκη να υπάρξει περιγραφή των θέσεως εργασίας (job description), από την οποία να προκύπτουν οι αμοιβές του προσωπικού. Προοπτική που αναμένεται να εστιάσει στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
Στις ίδιες συναντήσεις υπογραμμίσθηκε πως το ενδεδειγμένο μισθολόγιο θα πρέπει να ξεπερνά τις υφιστάμενες στρεβλώσεις, να δίνει κίνητρα στο προσωπικό και να μεριμνά για τους έχοντες θέση ευθύνης.
Πάντως, η τεχνική βοήθεια της τρόικα φάνηκε να αναγνωρίζει πως το εγχείρημα της περιγραφής των θέσεων εργασίας θα απαιτήσει χρόνο και δεν θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί εντός του 2015. Να σημειωθεί ότι εμπειρογνώμονες της δημόσιας διοίκησης, εκτιμούν ότι η πλήρης σύνδεση των τριών παραπάνω παραγόντων με τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, απαιτεί μια μελέτη της οποίας η διάρκεια υπολογίζεται κοντά στα δύο έτη. Αυτή η εξέλιξη από μόνη της οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι οι προσαρμογές θα είναι σταδιακές.

aftodioikisi.gr

Ομιλία Κώστα Τριαντάφυλλου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού (Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου)







Σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση Ρωμανού: «Όταν κάποιος απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ με τη συγκεκριμένη δράση του στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στα δικαιώματα των κρατουμένων, θα έπρεπε να κάνει και μία συγκεκριμένη πρόταση»

«Άκουσα προηγουμένως τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ και να λέει ότι κρύβεται πίσω από φραστικές διατυπώσεις στην υπόθεση του Ρωμανού. Διαβλέπω ότι σήμερα, για κάποιους λόγους, που εμείς δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, «ρίχνετε λάδι στη φωτιά», με έναν τρόπο ο οποίος δεν είναι της παρούσης και, ενδεχομένως, δεν εξυπηρετεί την ομαλότητα στη Δημοκρατία μας. Είμαι σίγουρος ότι εδώ μέσα δεν υπάρχει κανείς που να μην επιθυμεί την επίλυση των ζητημάτων με βάση τους νόμους και τις αρχές της Δημοκρατίας μας.

Όταν, όμως, επικρίνετε μία άλλη κοινοβουλευτική δύναμη ότι κρύβεται πίσω από φραστικές διατυπώσεις, θα έπρεπε να διατυπώνετε και μία συγκεκριμένη πρόταση. Γιατί, πραγματικά, το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλους τους κρατουμένους στα ελληνικά καταστήματα κράτησης είναι αναφαίρετο κι εμείς, πριν από πολύ λίγους μήνες, δώσαμε έναν σκληρό κοινοβουλευτικό αγώνα εδώ μέσα, προκειμένου, αυτό το δικαίωμα να το έχουν ακόμα και οι κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Επομένως, όταν κάποιος απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ, με τη δεδομένη προϊστορία του, τη συγκεκριμένη δράση του στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στα δικαιώματα των κρατουμένων, θα έπρεπε να κάνει και μία συγκεκριμένη πρόταση. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, χωρίς να προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε πολιτικές εντυπώσεις, είπαμε, από την αρχή, με απόλυτο και καθαρό τρόπο, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης στα δικαστικά όργανα που αποφασίζουν ποιος παίρνει την άδεια και ποιος δεν την παίρνει. 

Όμως, τονίσαμε στα συναρμόδια Υπουργεία ότι πρέπει -και θα έπρεπε ήδη- να έχει έρθει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία, ακόμα και εκείνοι που δεν επιτρέπεται να λάβουν άδεια εκπαιδευτική, να μπορούν να ασκούν κατά τρόπο απόλυτο το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και τη μόρφωση. Διότι πιστεύουμε ότι ο σωφρονισμός περνάει μέσα από την εκπαίδευση και όσο περισσότεροι κρατούμενοι περνούν μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο περισσότερο επιτυγχάνουμε το σωφρονισμό αυτών.

Κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ταυτίζεται με αυτή την  πολύ καθαρή άποψη, η οποία είναι συμβατή με τη νομοθεσία και συμβάλλει, όχι στην εκτόνωση της κατάστασης, αλλά, στην περαιτέρω προάσπιση του δικαιώματος εκπαίδευσης των κρατουμένων με έναν τρόπο συγκεκριμένο και χωρίς να αφήνει κανενός είδους υπονοούμενο ότι κάποιος πρέπει να επιχειρήσει οποιαδήποτε παρέμβαση σε οποιοδήποτε δικαστικό όργανο.



Τα «μαγικά ραβδιά» και οι δύσκολες αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ: Η εποχή της εύκολης πολιτικής απόφασης έχει παρέλθει οριστικά

Συζητάμε σήμερα έναν προϋπολογισμό που έρχεται σε συνέχεια δύο προηγούμενων πολύ δύσκολων, για τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα, προϋπολογισμών. Ήταν πολύ δύσκολοι γιατί είχαν αυξημένους τους φόρους που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης και η ελληνική επιχείρηση, ενώ, ταυτόχρονα, δεν περιείχαν παροχές.

Ήταν δύσκολοι προϋπολογισμοί, γιατί η εποχή της ευκολίας έχει παρέλθει. Η εποχή της εύκολης πολιτικής απόφασης -και όσοι δεν το έχουν καταλάβει καλό είναι να το καταλάβουν άμεσα- έχει παρέλθει οριστικά. Η χώρα μας, καθώς και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, παίρνουν δύσκολες αποφάσεις, με αυξημένα τα έσοδά τους και μειωμένες κατά το δυνατόν τις δαπάνες τους. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Γι’ αυτό τον λόγο, επιτυγχάνουμε πρωτοφανή μείωση των διαρθρωτικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, από το 2009 και μετά.

Θέλω να θυμίσω ότι μέχρι το 2009 κάποιοι έχτιζαν καριέρες πάνω στα δημόσια οικονομικά. Το 2009 είχαμε 19,1% του ΑΕΠ διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα και σήμερα έχουμε πλεόνασμα. Αυτό, όμως, δεν επιτεύχθηκε με έναν τρόπο μαγικό. Δεν ήρθε ένα μαγικό ραβδί. Ήρθαν δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες συγκεκριμένοι Βουλευτές, συγκεκριμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα τις έλαβε, στην αρχή μόνη της  εξ’ ολοκλήρου και σήμερα αναλαμβάνοντας, με τη συμμετοχή της, το μεγαλύτερο βάρος από ό,τι έχει αναλάβει ιστορικά οποιοδήποτε άλλο κόμμα στη Μεταπολίτευση. Είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πήρε όλες τις δύσκολες, αλλά πατριωτικές αποφάσεις, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στο να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, οδήγησαν την Αντιπολίτευση να επικαλείται αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, οδήγησαν όλες τις δυνάμεις, ακόμα και εκείνες οι οποίες έχτισαν τις πλειοψηφίες τους καταψηφίζοντας τα μνημόνια, να συμμεριστούν τη συγκεκριμένη άποψη και, σήμερα, να είμαστε εδώ, επιχειρώντας την εθνική συνεννόηση.

Το ζήτημα δεν είναι αν το ένα ή το άλλο το επιβάλλει η τρόικα, το μνημόνιο ή η δανειακή σύμβαση. Είναι ζήτημα διαγενεακής δικαιοσύνης αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αυτή η εξυγίανση στα δημόσια οικονομικά μας, αυτά τα πλεονάσματα –ότι, δηλαδή, δεν ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε ως εισόδημα. Αυτή τη στιγμή το κράτος και οι πολίτες δεν ζουν εις βάρος των παιδιών τους και είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία σαράντα χρόνια. Και αυτή η διαγενεακή δικαιοσύνη έχει συγκεκριμένη υπογραφή, έχει όνομα και επώνυμο. Σε αυτή την υπογραφή δεν υπάρχει, δυστυχώς, καμία συμβολή από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ούτε καν σε εκείνα που θα έπρεπε να υπάρχει αυτονόητη συναίνεση.



Σχετικά με τις αντιφάσεις στις οικονομικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ: Απευθύνεστε στον Έλληνα πολίτη με έναν τρόπο που τον υποτιμά

Συζητάμε έναν προϋπολογισμό όπου, επί της ουσίας, δεν ασκείται καμία κριτική. Ασκείται κριτική για όλα τα άλλα, για εικόνες και ιδεοληψίες τις οποίες σκέφτεται ο καθένας στο σπίτι του και τις φέρνει εδώ.  Όμως, δεν ασκείται κριτική στην ουσία του προϋπολογισμού, πώς και πού θα μειωθούν οι δαπάνες, πώς και πού θα αυξηθούν τα έσοδα.

Απευθύνεστε στον Έλληνα πολίτη με έναν τρόπο που τον υποτιμά. Τον υποτιμά, όταν λέτε ότι «θα μειώσουμε τους φόρους οριζοντίως» και, ταυτόχρονα, «θα αυξήσουμε τους μισθούς, τις συντάξεις, τις λειτουργικές δαπάνες των Υπουργείων». Αυτό είναι υποτιμητικό για αυτόν που σήμερα το βράδυ παρακολουθεί από το σπίτι του με αγωνία τι συμβαίνει στη Βουλή των Ελλήνων και περιμένει από τους Βουλευτές να σταθούν στο ύψος της κρισιμότητας της στιγμής. Γιατί αυτή η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει μοναδική ωριμότητα - περισσότερο από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή κοινωνία στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης - και αυτή τη μοναδική ωριμότητά της περιμένει να την εισπράξει από το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να μιλάμε για οικονομικά τύπου ΣΥΡΙΖΑ ή ΣΥΡΙZΑnomics, δηλαδή οικονομικά που ενώ υπόσχονται παντού μειώσεις -στο ΦΠΑ, στο φόρο εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ- την ίδια ώρα λένε ότι θα αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις, θα δώσουμε πίσω δώρα και, ταυτόχρονα, ασκούν κριτική για όλες τις λειτουργικές δαπάνες που μειώνονται στα Υπουργεία. Αυτά και τα δύο μαζί και ως αποτέλεσμα αυτών ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί δεν μπορούν να υπάρξουν. Και αυτό ο πολίτης πρέπει να το αντιληφθεί εγκαίρως.



Σχετικά με την κριτική που ασκήθηκε στην πρωτοβουλία Βουλευτών για εθνική συνεννόηση: Η εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει ισοπέδωση, δεν σημαίνει συμφωνία σε όλα, δεν σημαίνει συγχωροχάρτι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Σημαίνει, όμως, ότι μπορούμε να επιδεικνύουμε την ωριμότητα που απαιτεί η ιστορική στιγμή.

Άκουσα μια σκαιότατη επίθεση απέναντι σε οκτώ Βουλευτές, οι οποίοι ανέλαβαν μια γνήσια πρωτοβουλία εθνικής συνεννόησης. Θα έπρεπε όσοι μιλούν για αποστάτες να το ξανασκεφτούν, διότι καθίστανται αυτομάτως ανιστόρητοι.Η αποστασία έγινε απέναντι σε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Δεν έγινε απέναντι σε μια κυβέρνηση που θέλει να γίνει, με συγκεκριμένο πλαίσιο, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα ή στην ΕυρώπηΘα έπρεπε να το ξανασκεφτούν όσοι, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Έθνους, ως αυτοαποκαλούμενο αριστερό κόμμα κάνουν δεκτούς στις τάξεις τους Βουλευτές που έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματαΔεν έχει ξαναγίνει αυτό στο παρελθόν σε κόμμα που αυτοαποκαλείται ή αυτοτοποθετείται στην Αριστερά.

Δεν είναι αποστάτης εκείνος ο οποίος λέει, «ελάτε να συνεννοηθούμε» πάνω στα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, για να ομοφωνήσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πιο κρίσιμη στιγμή. Γιατί αυτή η εθνική διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ. Μας αφορά όλους. Δεν αφορά τις επόμενες εκλογές. Αφορά το μέλλον των επόμενων γενεών της χώρας.

Και μια ενδεχόμενη αποτυχία αυτού που νομίζει ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνος του καλύτερα απ’ ότι όλοι μαζί δεν θα αφορά τον ίδιο. Θα αφορά όλους εμάς ως Έλληνες πολίτες. Γιατί το παράλογο του «εγώ μπορώ να τα καταφέρω καλύτερα απ’ ότι εσείς» σε μια Ευρώπη που δεν έχει καμία κυβέρνηση με τις ίδιες ιδέες ή τις ίδιες αρχές με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα μετατραπεί σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση την επομένη των εκλογών. Και εκεί τότε θα πρέπει ξανά να συζητάμε για εθνική συνεννόηση.

Όμως, πώς θα συζητήσεις για εθνική συνεννόηση μετά τις πιο διχαστικές εκλογές που θα έχουν γίνει σε ετούτο τον τόπο;

Και αν δεν έχουμε μάθει τίποτα από την ελληνική ιστορία των προηγούμενων δεκαετιών, δεν μπορούμε να μάθουμε τίποτα από την πρόσφατη κρίση την οποία περνά ο τόπος, η οποία επηρεάζει το πολιτικό σύστημα της χώρας;

Δεν διαπιστώνετε οι ίδιοι την κρίση εμπιστοσύνης με τους πολίτες; Απέναντι σε αυτή την κρίση δεν είναι η απόλυτη ανάγκη αυτή τη στιγμή η ειλικρίνεια, η διάθεση για συνομιλία με οποιονδήποτε δεν συμφωνεί σε όλα μαζί σας ή δεν συμφωνεί στο 100% ή ακόμα και στα λιγότερα, στα λιγοστά;

Η εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει ισοπέδωση, δεν σημαίνει συμφωνία σε όλα, δεν σημαίνει συγχωροχάρτι.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Σημαίνει, όμως, ότι μπορούμε να επιδεικνύουμε την ωριμότητα που απαιτεί η ιστορική στιγμή. Και αυτό αφορά τη διαπραγμάτευση του χρέους, αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφορά επιτέλους τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία δεν επιτρέπεται να πάει πίσω μια πενταετία. Δεν επιτρέπεται να μην τελειώσουμε με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην προστασία της ίδιας της Δημοκρατίας.

Αυτή η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να έχει τα στοιχειώδη. Σε αυτά μπορούμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Πρέπει να μην έχει μαξιμαλισμούς ή συνταγματικούς λαϊκισμούς και, ταυτόχρονα, να μπορούμε, σε αυτές τις διατάξεις που είναι κρίσιμες για την επιβίωση της ίδιας της Δημοκρατίας, να συμφωνήσουμε, να μη χάσουμε τον χρόνο, γιατί αυτός ο χρόνος θα γυρίσει εις βάρος μας.

Επίσης, η εθνική συνεννόηση πρέπει να αφορά το κλείσιμο του προγράμματος, ένα πολύ δύσκολο κλείσιμο. Χρειάζεται όλοι να είμαστε συμμέτοχοι στις δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Δεν αφορά την επιτυχία του ενός ή του άλλου πρωθυπουργού ή του υποψήφιου πρωθυπουργού. Αφορά το μέλλον αυτής της χώρας, αυτής της κοινωνίας, αυτών των πολιτών που έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια.

Τα λέω αυτά γιατί προέρχομαι από αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα, που σήμερα έχει λίγα έδρανα, αλλά έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορεί να κάνει πράξη όσα ανέφερα.

Για εμάς, που δεν ήμασταν όλοι Βουλευτές τα δέκα, δεκαπέντε, είκοσι τελευταία χρόνια, οι δύσκολες αποφάσεις των τελευταίων ετών, είναι το εχέγγυο αξιοπιστίας που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό για να αρθρώνουμε αυτόν τον πολιτικό λόγο.

Γιατί, πραγματικά, το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει, στα δύσκολα, ότι αυτό που λέει το εννοεί.


Αδειοδότηση Σταυλικών Εγκαταστάσεων


            Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, υπενθυμίζει στους κατόχους κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ότι έως τις 12 Μαρτίου 2015 υποχρεούνται να έχουν εφοδιαστεί με άδεια κτηνοτροφικής εγκατάστασης. Την ημερομηνία αυτή εξαντλείται η τριετής περίοδος προσαρμογής στις διατάξεις του ν.4056/2012 (ΦΕΚ 52 Α΄) Πρέπει επομένως όσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν άδεια ή όσες διαθέτουν άδεια εγκατάστασης  αλλά έχουν  επέλθει μεταβολές στο ζωικό κεφάλαιο, ή αλλαγή κατόχου,  ή έχει παρέλθει ο χρόνος ισχύος τους, να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες για έκδοση νέας άδειας.
Επίσης υπενθυμίζουμε  ότι μέχρι τις 6-02-2015 υπάρχει η δυνατότητα εξαίρεσης από την κατεδάφιση αυθαίρετων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με την καταβολή παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 300€ χωρίς επιβολή προστίμου.
Σύμφωνα με τον ν.4056/2012 μετά τις 12 Μαρτίου 2015 οι κάτοχοι των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που δεν θα έχουν αδειοδοτηθεί κινδυνεύουν με επιβολή Διοικητικών και Οικονομικών κυρώσεων. Αυτές μπορεί να είναι από προσωρινή έως και οριστική παύση λειτουργίας τους, καθώς και η καταβολή χρηματικών προστίμων από 500€ έως και 20.000€ ανάλογα με την σοβαρότητα της παράβασης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στην οδό Κοντογιάννη 6-8 και στο τηλέφωνο 2271353330.

Αναβολή Εργασιών στην Περιοχή Ναγού






Η Περιφερειακή Ενότητα  Χίου, ανακοινώνει ότι το προγραμματισμένο κλείσιμο δρόμου για εκτέλεση εργασιών στην Επαρχιακή οδό στην περιοχή του Ναγού, αναβάλλεται λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.  Θα ακολουθήσει νεώτερη ανακοίνωση για την έναρξη  εργασιών στην περιοχή. 

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμ. Κάρμαντζη στην Τελετή Υποδοχής Πρωτοετών Σπουδαστών ΑΕΝ/Μηχανικών Χίου


Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζουμε στη Χίο, την πατρίδα της ελληνικής ναυτιλίας.
Έχετε έρθει απ’ όλες τις γωνιές της πατρίδας μας στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών της Χίου, για να μυηθείτε στα μυστικά του ναυτικού επαγγέλματος, για να πάρετε τις σωστές βάσεις στο ξεκίνημα της ναυτικής σας σταδιοδρομίας.
Είμαι βέβαιος, ότι το επιστημονικό προσωπικό της  Ακαδημίας, ο σύγχρονος και πλήρης εξοπλισμός και ο δικός σας ζήλος, αποτελούν εχέγγυα για αποδοτικές σπουδές και δημιουργική πορεία στη συνέχεια.
Όμως θα ήθελα να επισημάνω ότι οι σπουδές σας στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού θα σας μεταδώσουν κάτι παραπάνω από ένα σύνολο γνώσεων.
Θα σας μεταδώσουν ήθος και αξίες.

Γιατί, το δύσκολο ναυτικό επάγγελμα στηρίζεται πάνω απ’ όλα στην συντροφικότητα, στην αλληλοβοήθεια, στην αλληλεγγύη και στην αυταπάρνηση. Αυτές οι αξίες διαπέρασαν γενιές ολόκληρες ναυτικών, και συνέβαλαν στο να γραφτούν οι πιο λαμπρές σελίδες της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτές τις αξίες θα συναντήσετε και στη διάρκεια των σπουδών σας στο νησί μας.
Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, την οποία εκπροσωπώ, θα είναι στο πλευρό σας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, σε ό,τι χρειαστείτε.
Σας εύχομαι από την καρδιά μου, καλή διαμονή στο νησί μας, γόνιμες, αποδοτικές και δημιουργικές σπουδές.