Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

" ΦΩΤΙΑ " ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ - ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ

Δείτε τι θα κληθείτε να πληρώσετε από την 1η Νοεμβρίου.
 
Μετά τον ΕΝΦΙΑ «φωτιά» βάζουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ. Ήδη από την 1η Νοεμβρίου οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του taxisnet προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο θα πληρώσουν για τέλη κυκλοφορίας για το 2015.
 
Στη συνέχεια θα πρέπει να τα τυπώσουν ώστε να πάνε σε τράπεζα ή σε ΕΛΤΑ για πληρώσουν το αντίτιμο. Η εξόφληση θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2014.
 
Υπενθυμίζεται πως για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν πριν την 1 Νοεμβρίου του 2010, ο υπολογισμός γίνεται με τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα. Ενώ αν το αυτοκίνητό έχει ταξινομηθεί μετά από την παραπάνω ημερομηνία, τότε ο υπολογισμός των τελών γίνεται με τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται από τον κατασκευαστή.
 
Δείτε τι θα κληθείτε να πληρώσετε κατά περίπτωση:
 
Οχήματα με ταξινόμηση έως 31/10/2010
 
Για 51 μέχρι 300 κ.εκ. θα πληρώσουν 22 €
Για 301 μέχρι 785 κ.εκ. θα πληρώσουν 55 €
Για 786 μέχρι 1.071 κ.εκ. θα πληρώσουν 120 €
Για 1.072 μέχρι 1.357 κ.εκ. θα πληρώσουν 135 €
Για 1.358 μέχρι 1.548 κ.εκ. θα πληρώσουν 240 €
Για 1.549 μέχρι 1.738 κ.εκ. θα πληρώσουν 265 €
Για 1.739 μέχρι 1.928 κ.εκ. θα πληρώσουν 300 €
Για 1.929 μέχρι 2.357 κ.εκ. θα πληρώσουν 660 €
Για 2.358 μέχρι 3.000 κ.εκ. θα πληρώσουν 880 €
Για 3.001 μέχρι 4.000 κ.εκ. θα πληρώσουν 1.100 €
Για 4.001 και άνω κ.εκ. θα πληρώσουν 1.320 €
 
Οχήματα με ταξινόμηση από 1/11/2010
 
Από 0 – 100 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 0 €
Από 101 – 120 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 0,90 €
Από 121 – 140 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 1,10 €
Από 141 – 160 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 1,70 €
Από 161 – 180 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 2,25 €
Από 181 – 200 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 2,55 €
Από 201 – 250 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 2,80 €
Άνω των 251 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 3,40 €
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ο Β.ΠΟΥΤΙΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ ΤΟ 2016 ΣΕ " ΕΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ " - ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΑΩΝ

Σε μία κίνηση ενίσχυσης των ρωσο-ελληνικών σχέσεων ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν  σφραγίζει με την υπογραφή του την επίσημη ανακήρυξη του 2016 ως «έτους Ελλάδας» στη Ρωσία και ως «έτους Ρωσίας» στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας ενέργεια, που σίγουρα θα οδηγήσει στην αύξηση του τουρισμού, την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας που φρόντισε να καταρρακώσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τις θέσεις της υπέρ της Ε.Ε. και σε βάρος της Ρωσίας στην κρίση της Ουκρανίας.
Τα οφέλη όμως δεν θα είναι μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε άλλους, όπως αυτός της ενέργειας σε μία κρίσιμη περίοδο δεδομένου και των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στον τομέα των επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα για να βγει από την οικονομική κρίση.
Ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό έγγραφο ανακήρυξης του 2016 σε «έτος Ελλάδας» και το έγγραφο αυτό δημοσιεύτηκε στην επίσημη νομική πύλη του Κρεμλίνου. Έδωσε μάλιστα εντολή σύστασης ειδικής οργανωτικής επιτροπής, η οποία θα συντονίσει τις κοινές δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενίσχυση των ρωσο-ελληνικών σχέσεων με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Τώρα βέβαια με ποια κυβέρνηση στην Ελλάδα θα εργαστεί αυτή η επιτροπή αποτελεί ένα ζητούμενο. Με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που τάχθηκαν κατά της Ρωσίας με αφορμή στην κρίση της Ουκρανίας ή με αυτή που θα προκύψει μετά τις εκλογές που αναμένονται πιθανότατα τον Μάρτιο;
Όπως και να έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν κρατάει το λόγο του στη γραμμή σύσφιξης των πνευματικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας. Κάτι που δεν έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος βάζοντας τη χώρα σε περιπέτειες και πλήττοντας την οικονομία λόγω του εμπάργκο στον τουρισμό και στα αγροτικά προϊόντα.  
Και για να γίνουμε πιο σαφείς εξηγούμε: Οι πρώτες συζητήσεις για την ανακήρυξη του 2016 ως «έτους Ελλάδας» είχαν γίνει το 2013 με τους υπουργούς Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Ευάγγελο Βενιζέλο να υπογράφουν την κατ’ αρχήν συμφωνία.
Αυτή η συμφωνία προέβλεπε πως «για να αναπτυχθούν ισχυρές, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, οι δυο χώρες συμφώνησαν να εφαρμόζουν κοινά σχέδια στον τομέα του πολιτισμού και των τεχνών, της βιομηχανίας, της ενέργειας, της χρηματοδότησης, της γεωργίας, των διμερών εμπορικών ανταλλαγών και του τουρισμού».
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να την «τορπιλίσει» με τις δηλώσεις Βενιζέλου κατά της Ρωσίας, τις ακυρώσεις επισκέψεων της Όλγας Κεφαλογγιάνη στη Μόσχα και το «εμπάργκο» κατόπιν εντολής από ΗΠΑ και Ε.Ε. στα ρωσικά όπλα, ο Β’ Πούτιν την κρατάει όρθια πιστεύοντας στους δεσμούς των δύο λαών. Όχι στη συνεργασία με τους πολιτικούς.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Έρχεται το e-ticket στα πλοία από το επόμενο καλοκαίρι


aktoploia_e_ticket_
Στην ηλεκτρονική εποχή περνάει η ελληνική ακτοπλοΐα με την επικείμενη εφαρμογή του e-ticket, που θα καθιερωθεί από την ερχόμενη τουριστική σεζόν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το μέτρο του e-ticket περιλαμβάνεται σε μια σειρά δράσεων του υπουργείου Ναυτιλίας με στόχο αφενός την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και αφετέρου τον εξορθολογισμό και τη μείωση του λειτουργικού κόστους της ακτοπλοΐας, αλλά και την τόνωση της εμπορικής – επιβατικής κίνησης.
Ετσι, οι ταξιδιώτες από την επόμενη τουριστική σεζόν θα μπορούν να βγάζουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήριάτους μέσω υπολογιστή, ή έξυπνων κινητών. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέσω του κινητού τους ή του υπολογιστή τους το barcode του εισιτηρίου τους, το λεγόμενο boarding pass, και θα γλιτώνουν τη χρονοβόρα διαδικασία του τουριστικού πρακτορείου για την παραλαβή των εισιτηρίων τους.
Αντιθέτος, τώρα, ο κωδικός τους θα σκανάρεται ηλεκτρονικά, θα επιβεβαιώνεται στο πλοίο και στο εξής δεν θα χρειάζεται να έχουν μαζί το εισιτήριό τους εκτυπωμένο.
e-nautilia.gr

NOTHΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνστικότητας, κ. Νότης Μηταράκης, εκπροσώπησε στη Χίο την Κυβέρνηση στην παρέλαση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στο μήνυμά του, ο κ. Μηταράκης, για τη σημερινή επέτειο αναφέρει τα εξής: 

"Σήμερα, όλοι οι Έλληνες τιμούμε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας. Θυμόμαστε και τιμούμε εκείνους τους ήρωες, που αψηφώντας τουςκινδύνους και τη δύναμη του εχθρού, πολέμησαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Τότε, όλοι οι Έλληνες μαζί έκαναν τον ελεύθερο κόσμο να αναγνωρίσει την προσφορά της Ελλάδος στην έκβαση του πολέμου και ανάγκασαν τον Ουίνστον Τσώρτσιλ να δηλώσει πώς «πλέον δε θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Από το έπος του ’40, σήμερα αντλούμε παραδείγματα ενότητας και ομοψυχίας, με σκοπό την έξοδο της χώρας μας από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας μας. Η αρχή έχει ήδη γίνει και πλέον προχωρούμε μεσταθερά και σίγουρα βήματα ώστε να πιάσουν τόπο οι τεράστιες θυσίεςολόκληρου του Ελληνικού λαού και να μπούμε και πάλι σε εποχές ανάπτυξης και ευημερίας.

Χρόνια πολλά σε όλους!"

Απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 27/11


Σε γενική 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία θα προχωρήσει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα, ύστερα από απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου.
Η γενική απεργία αποτελεί σταθμό στο πρόγραμμα πολύμορφων παρατεταμένων κινητοποιήσεων που είναι ήδη σε εξέλιξη και θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα με συλλαλητήρια, Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους εργασίας και απεργίες σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

aftodioikisi.gr

Ο ΕΦΕΤ αποσύρει από τα ράφια ζυμαρικά – Δείτε ποια (φωτο)


Ζυμαρικά, στα οποία ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα ωχρατοξίνης Α, ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
Πρόκειται για το προϊόν «Dinkel- Spaghetti Vollkorn», βάρους 500 γραμμαρίων, το οποίο παράγεται για λογαριασμό της γερμανικής επιχείρησης RAPUNZEL NATURKOST GmbH, από την ιταλική επιχείρηση Gino Girolomoni Cooperativa Agricola ARL.
Η ανάκληση φορά στην παρτίδα με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 17.07.2016, η οποία διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία BioArt – Βλάχος Σπ. & Μεντζαφός Αθ. ΟΕ (Λεωφ. Ηρακλείου 408, 141 22, Νέο Ηράκλειο, Αττική).
Η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει την ανάκληση/ απόσυρση του προϊόντος, ενώ από πλευράς ΕΦΕΤ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Οι καταναλωτές που αγόρασαν το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

aftodioikisi.gr
zymarika1

Μειώστε δραστικά ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ με 13 απλές κινήσεις


Με μόνο 13 κινήσεις μπορείτε να κερδίστε αρκετά χρήματα μειώνοντας τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Ακολουθούν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να γλυτώσετε ενέργεια και θα κάνουν το σπίτι σας πιο… οικονομικό αλλά και πιο οικολογικό.
Σαλόνι
Όταν δεν χρησιμοποιείτε συσκευές όπως τηλεόραση, βίντεο κ.α. ιδανικό είναι να τις κλείνετε. Όταν αυτές βρίσκονται stand-by καταναλώνουν περίπου το 1,5% της ενέργειας από το ρεύμα που καταναλώνεται στην Ελλάδα.
Επιλέξτε λαμπτήρες εξοικονόμησης αντί λαμπτήρες πυράκτωσης. Περίπου το 10%  της ενέργειας που καταναλώνουν οι κοινές λάμπες χρησιμοποιείται για φωτισμό. Το 90% γίνεται θερμότητα και εξαφανίζεται.
Μπάνιο
Αν μπορείτε να εγκαταστήσετε ηλιακό θερμοσίφωνα τότε θα κάνετε απόσβεση των χρημάτων σας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με τον ηλιακό θερμοσίφωνα θα μειωθεί ο λογαριασμός του ρεύματος σας έως και 25%.
Αν τώρα δεν μπορείτε να αγοράσετε ηλιακό θερμοσίφωνα τότε ρυθμίστε τον συμβατικό στους 60 βαθμούς κελσίου για μεγαλύτερη εξοικονόμηση.
Αντικαταστήστε το καζανάκι σας αν δουλεύει με σταθερή ροή, με ένα καζανάκι ελεγχόμενης ροής.
Επιλέξτε να κάνετε μπάνιο με το ντους παρά να γεμίσετε την μπανιέρα με νερό. Την ώρα που σαπουνίζεστε κλείστε τη βρύση. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε στο μισό την κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας.
Κουζίνα
Αν το ψυγείο σας δεν κλείνει σωστά τότε ελέγξτε το λάστιχο. Αν έχει αλλοιωθεί και δεν εφαρμόζει καλά τότε αντικαταστήστε το. Με αυτόν τον τρόπο θα γλυτώσετε ενέργεια ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα καταναλώνετε τη διπλάσια.
Αν θέλετε να αγοράσετε κάποια οικιακή συσκευή επιλέξτε ενεργειακής κλάσης Α που είναι φιλικές προς στο περιβάλλον.
Όταν χρησιμοποιείτε κάποιο σκεύος για να μαγειρέψετε επιλέξτε να έχει το ίδιο μέγεθος με το μάτι της κουζίνας, αλλιώς θα χαθεί κατά τη διάρκεια της μαγειρικής αρκετή ενέργεια.
Όταν πλένετε τα πιάτα να κλείνετε τη βρύση κατά τη διάρκεια που τα τρίβετε για να αποφύγετε την άσκοπη κατανάλωση νερού.
Κρεβατοκάμαρα
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ρυθμίστε το κλιματιστικό σας στους 25-26 βαθμούς κελσίου. Έτσι ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι αισθητά μικρότερος.
Μια καλύτερη λύση για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρημάτων από τα κλιματιστικά είναι οι ανεμιστήρες οροφής. Με αυτούς η ενέργεια θα μειωθεί έως και 40 % σε σχέση με το air condition
Όταν φορτίσει το κινητό σας βγάλτε το από την πρίζα και μην το αφήνετε αρκετές ώρες ή ολόκληρο το βράδυ.


aftodioikisi.gr

Λοβέρδος: 10.500 οι μετεγγραφές-Παγώνουν οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών


Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον ΣΚΑΙαναφέρθηκε στις μεταγραφές των φοιτητών, τα κενά στα σχολεία αλλά και στα θέματα που σχετίζονται με το πειθαρχικό δίκαιο σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς
Ο κ.Λοβέρδος ανέφερε σχετικά με τις μετεγγραφές ότι έγιναν 12.800 αιτήσεις, αλλά θα ικανοποιηθούν κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων γύρω στις 10.000 – 10.500. Το πρόβλημα από εκεί που εμφανιζόταν να έχει εύρος και βάθος τρομερό, δεν έχει. Όσοι κακολόγησαν πολιτικές που ήθελαν να βοηθήσουν και λίγο τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα οικονομικά, όσες κριτικές, ό,τι λαρυγγισμοί ακούστηκαν επιστρέφονται, φαντάζομαι. Βέβαια το έχουν κλείσει το στοματάκι τους τώρα, αλλά δεν πειράζει. Εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο τρόπο. Έχουμε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και με τα ΤΕΙ, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υπάρχουν ειδικά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε. Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι πολύ λογικά, μέχρι στιγμής. Να πω ότι τώρα υπάρχει μια λεπτομέρεια, αλλά είναι πολύ σοβαρή για πολλούς, η ταχύτητα της διεκπεραίωσης. 
Εμείς μαζέψαμε όλες τις αιτήσεις και τις ταξινομήσαμε. Πήραμε αυτή την ευθύνη. Τις αποστείλαμε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ με επιστολή μας στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ και τους παρακαλούμε από την ημέρα που θα την παραλάβουν, πέντε μέρες μετά να βγάλουν την ανακοίνωση, να καλέσουν τους υποψηφίους που έχουν κάνει δηλαδή αίτηση μετεγγραφής, να καταθέσουν τα πιστοποιητικά τους, ότι συντρέχει το άλφα, το βήτα, κριτήριο και από την πρώτη μέρα και με άλλες 7, δηλαδή 8 μέρες συνολικά, θα κρατήσει αυτή η προθεσμία κατάθεσης πιστοποιητικών. Δηλαδή μέσα στις πρώτες 10 μέρες του Νοεμβρίου θα έχει τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία. Από εκεί και μετά, παρακαλούμε και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να κάνουν πάρα πολύ γρήγορα τη σχετική ταξινόμηση. Γιατί δεν πρέπει να χαθεί όλο το εξάμηνο. Τα παιδιά δεν πρέπει να ξοδεύονται σε ξενοδοχεία, ή σε σπίτια που νοικιάζουν με ευκαιριακό τρόπο για να κάτσουν εκεί μέχρι το Γενάρη και το Φλεβάρη για να πάνε στο δεύτερο εξάμηνο στα τμήματά τους. Εκεί όπου είναι οι αιτήσεις λογικές και λίγες, γιατί είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό, τα τμήματα πρέπει να τελειώσουν την διεκπεραίωση πάρα πολύ γρήγορα. Είναι ζήτημα ευθύνης απέναντι στον κόσμο που δεν έχει χρήματα να ξοδεύει. Άρα πέντε μέρες από την Πέμπτη, πείτε Παρασκευή ότι το παρέλαβαν, έχουν υποχρέωση τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να βγάλουν την ανακοίνωση πρόσκλησης, η οποία κρατάει 8 μέρες.
Για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν στα σχολεία κατά την διάρκεια του σχολικού έτους
«Παραδεχτήκαμε από τη πρώτη στιγμή ότι θα υπάρχουν κενά, ζητήσαμε 16.500 αναπληρωτές και πήραμε 16.000. Άρα ξεκινούσαμε με 500 κενά. Τα κενά αυτά οι συνδικαλιστές τα εκτιμούν περισσότερα. Δίκιο έχουν, αλλά οι συνδικαλιστές όλοι εκτιμούν τα κενά με κριτήριο αυτά που λέει ο νόμος και με βάση την ανάγκη πληρότητας. Εμείς δεν ξεκινήσαμε να καλύψουμε την ανάγκη πληρότητας. Αλλά την ανάγκη επάρκειας. Είμαστε 500 εκπαιδευτικούς μείον, από την πρώτη μας εκτίμηση. Ναι, αλλά προκύπτουν και κενά, γιατί ζητούν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί συνταξιοδότηση. Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή. Κάθε άνθρωπος και εσείς και εγώ, όλοι μας έχουμε δυνατότητα κάποια στιγμή να μη θέλουμε να δουλέψουμε άλλο, αν έτσι το εκτιμούμε και κάνουμε μια αίτηση και σταματάμε να δουλεύουμε. Πλην εκπαιδευτικών. Επειδή αρχίζει το εκπαιδευτικό έτος και τελειώνει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, για τους εκπαιδευτικούς υπάρχει οριοθέτηση του χρονικού προσδιορισμού του πότε μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Έτσι στις 31/8 μπορούσαν. Από τις 30 και πίσω. 1η Σεπτεμβρίου και μετά δεν μπορούσαν. Θα την πάρουν σε 8 μήνες.
Πόσοι είναι αυτοί οι εκπαιδευτικοί; Μέχρι στιγμής είναι 300, οι οποίοι ζητούν για διάφορους λόγους. Από τους λόγους αυτούς εμείς θα ξεχωρίσουμε τους λόγους υγείας που προέκυψαν τώρα. Ένα ατύχημα, ή οτιδήποτε άλλο προέκυψε. Αυτό δεν θα το αδικήσουμε. Έχουμε κάνει μια άτυπη επιτροπή στο Υπουργείο που θα αξιολογήσει όλες αυτές τις αιτήσεις. Θα εξαιρέσει τους λόγους ανωτέρας βίας, τους πραγματικούς λόγους ανωτέρας βίας και όλοι οι άλλοι θα μείνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα, αφού δεν έκαναν την αίτησή τους μέχρι 31 Αυγούστου.
Μίλησε και για τις αποσπάσεις
Δεύτερον, έχουμε κάνει αποσπάσεις. Εμείς το Υπουργείο Παιδείας εποπτεύουμε 192 φορείς. Αυτοί οι 192 φορείς δεν είναι φορείς τυχαίοι. Τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, χώρος που δεν υπάρχει Υπουργείο Παιδείας, το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας και άλλα τέτοια. Τα αρχεία του κράτους, βιβλιοθήκες. Όλα αυτά είναι συνυφασμένα με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και με τη μόρφωση και την παιδεία των Ελλήνων. Σε αυτούς τους φορείς κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας δίνει εκπαιδευτικούς ακόμη και στον εαυτό μας στο Υπουργείο Παιδείας κρατάμε κάποιους εκπαιδευτικούς για να καλυφθούν ανάγκες. Αυτό γίνεται χρόνια και είναι και σωστό. Αλλά από εκεί ένας αριθμός 200 – 300 εκπαιδευτικών θα γυρίσει στο σχολείο. Αφήστε τα πολιτικά γραφεία. Στα πολιτικά γραφεία είναι ελάχιστοι. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στους φορείς που σας είπα. 50 εκπαιδευτικοί εδώ, 60 εδώ, 100 εκεί, 200 εκεί. Από αυτούς και είναι μια εξαγγελία η οποία πρέπει να φτάσει σε κάποια αυτιά αυτών που ενδιαφέρονται, όσοι επιθυμούν μπορούν να γυρίσουν στο σχολείο, όχι στην μονάδα από την οποία αποσπάστηκαν, αλλά στις περιφέρειες στις οποίες είναι αποσπασμένοι, δηλαδή αποσπάστηκες στη βιβλιοθήκη ας πούμε της Θεσσαλονίκης, ενώ η μονάδα σου είναι στην Άρτα, μπορείς να μείνεις στη Θεσσαλονίκη και πας στο σχολείο. 
Για να μην το κάνουμε μόνοι μας από Δευτέρα, από αύριο, τους καλούμε να ζητήσουν πόσοι θέλουν να πάνε αντί απόσπαση σε φορέα του Υπουργείου Παιδείας, θα μείνουν στην περιφέρεια εκείνη, αλλά θα πάνε σε σχολείο. Αυτές είναι οι δυο εξαγγελίες πρώτο μας μέλημα. Εάν δεν φτάσουν, θα πάμε και σε κάτι ακόμη. Δεν είναι ώρα να το πω, αλλά εάν δεν φτάσουν, γιατί δεν μπορούμε να κρατήσουμε κενά που αφορούν την επάρκεια. Την επάρκεια, όχι την πληρότητα. Την πληρότητα δεν τη φτάνουμε. Η κρίση δεν μας επιτρέπει».
Όσο αφορά στο πειθαρχικό δίκαιο ο κ.Λοβέρδος εξήγησε: «Έχουμε πάρει ορισμένες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με θέματα πειθαρχικού δικαίου. Στο πειθαρχικό δίκαιο των εκπαιδευτικών, υπάρχουν κακοτοπιές και παγίδες που είναι πραγματικά προβλήματα. Συμφωνήσαμε με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, άρα δεν είναι κουβέντες του αέρα, έχουμε συμφωνήσει σε ένα μεγάλο βαθμό και με τους εκπαιδευτικούς ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, σε περίπου μια εβδομάδα, το πολύ 10 μέρες, θα ασκήσουμε νομοθετική πρωτοβουλία υπέρ της κατεύθυνσης, το να γίνει συγκεκριμένη ποια είναι αυτή η περίφημη απαξία, συμπεριφορά απαξιωτική της υπηρεσίας. Για να προσδιοριστεί τι τιμωρείται και τι δεν τιμωρείται. Και δεύτερον, σε αυτό το πλαίσιο θα διασπάσουμε τη συμπεριφορά του εκπαιδευτικού μέσα στο σχολείο, ή στις εκπαιδευτικές του λειτουργίες από αυτήν εκτός. Είναι πολύ άδικο πολλές φορές να τίθενται σε διαθεσιμότητα, σας συγκινεί η έννοια φαντάζομαι. Το άλλο είναι σκληρό γιατί αφορά την παιδοφιλία. Αφήστε το αυτό. Αυτό έγινε. Πάμε στα υπόλοιπα τώρα. Εκεί χρειάζεται αλλαγή και εκσυγχρονισμός και αυτό είναι μια εξαγγελία, όχι για να γίνει σε 10 χρόνια, για να γίνει σε 10 μέρες».


aftodioikisi.gr

Ποιες είναι οι τέσσερις αλλαγές στην επιλογή προϊσταμένων – Όλη η νέα διαδικασία


Τις τέσσερις βασικές αλλαγές στο νέο σύστημα επιλογή προϊσταμένων αποτυπώνει εγκύκλιος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με βάση τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 4275 του 2014. Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι αλλαγές είναι:
  1. Συγκροτούνται συλλογικά όργανα που είναι αποκλειστικά αρμόδια για την επιλογή προϊσταμένων και των τριών επιπέδων, Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης, Τμήματος.
  2. Θεσμοθετούνται για πρώτα φορά οριζόντιες θέσεις ευθύνης, για την πλήρωση των οποίων επιλαμβάνεται το Κεντρικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων και το Κεντρικό Συμβούλιο Συνέντευξης Προϊσταμένων. Οριζόντιες θέσεις ευθύνης κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 84 του Υ.Κ., όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4275/2014, αποτελούν οι οργανικές μονάδες επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης που προβλέπονται στις οικείες οργανικές διατάξεις και οι αρμοδιότητές τους είναι όμοιες ή παρεμφερείς σε όλους τους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ΥΚ, ιδίως Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης, Οικονομικών Υπηρεσιών, Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Πληροφορικής, Διεύθυνση Διοικητικού/ Προσωπικού, Πληροφορικής, Προμηθειών, Προϋπολογισμού, νοούνται εφεξής για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κώδικα ως οριζόντιες θέσεις ευθύνης.
  3. Για όλα τα επίπεδα θέσης ευθύνης προβλέπονται τρία στάδια επιλογής:
– 1ο στάδιο: πλήρωση αναγκαίων προϋποθέσεων και τυπικών προσόντων
– 2ο στάδιο: γραπτή εξέταση
– 3ο στάδιο: συνέντευξη
  1. Δικαίωμα συμμετοχής για την πλήρωση θέσεων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης έχουν όλοι οι δημόσιοι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι των δημοσίων υπηρεσιών, ήτοι Υπουργείων, Γενικών και Ειδικών Γραμματειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, αυτοτελών ή μη δημοσίων υπηρεσιών καθώς και ν.π.δ.δ., οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007). Δικαίωμα συμμετοχής για την πλήρωση θέσεων επιπέδου Τμήματος έχουν μόνο οι δημόσιοι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι των δημοσίων υπηρεσιών, ήτοι Υπουργείων, Γενικών και Ειδικών Γραμματειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, αυτοτελών ή μη δημοσίων υπηρεσιών καθώς και ν.π.δ.δ., οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) που ανήκουν οργανικά στο φορέα. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή αυτού του συστήματος επιλογής προϊσταμένων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του ν. 4275/2014, δικαίωμα συμμετοχής για την πλήρωση των οριζόντιων Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών, Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών ή και Πληροφορικής, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ όλων των κλάδων, που ανήκουν οργανικά στα Υπουργεία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4301/2014 (Α΄ 223).


aftodioikisi.gr

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ HELMEPA ΣΤΟΝ ΟΛΠ ΑΠΟ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


H νέα Έκθεση της HELMEPA με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον - Ναυτιλία - Επιστήμες» θα φιλοξενηθεί από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς στο διάστημα 29 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2014.
Η Έκθεση αποτελεί μέρος της Εκστρατείας της HELMEPA για την «Ενημέρωση της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες», που χρηματοδοτείται από το Lloyd’s Register Foundation* και θα πραγματοποιηθεί σε 14 Ελληνικές πόλεις την τριετία 2014-2017.
Η Έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου και ώρα 12.30 στο Μέγαρο ΟΛΠ, Αίθουσα Εκδηλώσεων, Ακτή Μιαούλη 10, από τον Πρόεδρο τηςHELMEPA Δρα Ι. Κούστα και τον Area Marine Manager for GreeceEast Mediterranean and Adriatic του Lloyds Register, κ. Θ. Σταματέλλο, παρουσία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΠ, κ. Γ. Ανωμερίτη. Την Έκθεση θα επισκεφθούν με δαπάνες του προγράμματος, μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων του Πειραιά και γύρω περιοχών.
Η Εκστρατεία περιλαμβάνει, εκτός από την κινητή Έκθεση, επιμορφωτικές ημερίδες για το θαλάσσιο περιβάλλον προς εκπαιδευτικούς και εθελοντικές δράσεις. Σκοπός είναι η ενημέρωση μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και του ευρύτερου κοινού, κυρίως σε πόλεις της περιφέρειας και της νησιωτικής Ελλάδας, για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία και τις επιστήμες.

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει λιτή δεξίωση.
nautilia.gr

Σύγκληση Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.


                   
Καλείστε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Χίου την 30η του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 17:30, με τα εξής θέματα:

1.      Στατιστικά στοιχεία για την τουριστική κίνηση μέχρι 30/09/2014.
2.      Τρέχουσες ενέργειες προβολής μέχρι 31/12/2014.
3.      Προγραμματισμός δράσεων της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης για το έτος 2015.



Ο Πρόεδρος
της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης
και Προβολής


Δημήτριος Καράλης