Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ENHMEΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : "Η ΧΙΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ . ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ"


Ο κύριος Α. Καλαμπόκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Ο.Π.Ε.) θα δώσει συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα, 08 Απριλίου, στις 13:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Χίου, με αφορμή την ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Η Χίος που παράγει. Εξωστρέφεια και προοπτικές», που θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου, Κώστα Τριαντάφυλλου, στις 17:00 την ίδια μέρα και στην ίδια αίθουσα. 

AIMΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ


Θέμα 1: Σύγκληση διοικητικού συμβουλίου

Προσκαλούνται όλοι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες να παρακολουθήσουν την ανοικτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Τρίτη 9 Απρίλη 2013 και ώρα 20:00 στα γραφεία του συλλόγου.

Θέματα Ημερήσιας διάταξης
1.            Τοποθέτηση του Διοικητικού Συμβουλίου επί του εγγράφου 44506/Δ4/02-04-2013 με το οποίο καλούνται οι Περιφερειακοί διευθυντές να καταθέσουν προτάσεις επί της οργανικότητας των σχολικών μονάδων.
2.            Ορισμός ημερομηνίας Γενικής Συνέλευσης για την εκλογή αντιπροσώπων του συλλόγου μας για την 82η Γενική Συνέλευση του κλάδου.
3.            Τοποθέτηση του Διοικητικού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Δ.Ε.Π.
4.            Τοποθέτηση του Διοικητικού συμβουλίου για την επιχειρούμενη μετάθεση του εορτασμού της πρωτομαγιάς
5.            Τοποθέτηση του Διοικητικού Συμβουλίου για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου Χίου

Θέμα 2: Αιμοδοσία του Συλλόγου

Το Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποίησε το Σάββατο 30/3/2013 με μεγάλη επιτυχία την πρώτη εθελοντική αιμοδοσία του συλλόγου μας. Συγκεντρώθηκαν 26 φιάλες αίματος οι οποίες και θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία της "Τράπεζας αίματος" του κλάδου. Υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από πολλαπλάσιο αριθμό συναδέλφων οι οποίοι, όμως, για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να δώσουν αίμα τη συγκεκριμένη μέρα (υπάρχει όμως η δυνατότητα να το πράξουν τις προσεχείς εβδομάδες στο Νοσοκομείο, δηλώνοντας ότι η φιάλη που προσφέρουν προορίζεται για την τράπεζα αίματος του συλλόγου).
Συνάδελφοι,
Ήταν ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμότατες ευχαριστίες στο τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Χίου και ιδιαίτερα στην αιματολόγο κα Χαλλιορή Ιουλία, την προϊστάμενη του τμήματος Σωτηρίου Άννα και τους νοσηλευτές Μπογιασκλή Μαρκέλλα και Καλαμπαλίκη Χρήστο οι οποίοι προσήλθαν σε μη εργάσιμη ημέρα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης έφεραν εις πέρας το δύσκολο έργο τους. Ευχαριστούμε επίσης ιδιαίτερα όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και είμαστε σίγουροι ότι στο επόμενο κάλεσμα θα είμαστε ακόμη περισσότεροι.
Η αιμοδοσία του συλλόγου θα πραγματοποιείται τους μήνες Μάρτη & Οκτώβρη εκάστου έτους. Τα μέλη του συλλόγου θα ενημερωθούν άμεσα για τη λειτουργία της τράπεζας αίματος.






Για την επιτροπή αιμοδοσίας του συλλόγου
 Υφαντή Αναστασία
Γαρρής Γεώργιος
Δέδδες Βαγγέλης
Πανούσος Χρήστος
Τζελεπής Άγγελος


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Ο Γραμματέας



Γιώργης Αμπαζής

Στέφανος Τσίγκος

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ : Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΓΙΟΡΤΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ !


To ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σε συμπαιγνία με τους μεγαλέμπορους για μεταφορά της πρωτομαγιάτικης αργίας την Τρίτη του Πάσχα. Η καταρχήν σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ανάπτυξης για μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς τη 2η μέρα του Πάσχα, γίνεται κατ’ εντολή, απαίτηση και εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μεγαλέμπορων.
Η 1η του ΜΑΗ δεν είναι αργία, δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή.
Είναι απεργία!
Κατοχυρώθηκε ως αργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλο τον κόσμο στον αγώνα της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να την μετατρέπει σε μεταφερόμενη κινητή αργία. Είναι αδικαιολόγητη η μεταφορά της.
Καλούμε τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες, τα σωματεία με αποφάσεις να υπερασπιστούν το χαρακτήρα της πρωτομαγιάς. Να κηρύξουν 24ωρη απεργία την 1η Μάη.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΧΙΟΥ : ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ! ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ - ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ !




  Το Υπουργείο έστειλε με σχετικό έγγραφο (44506 /Δ4/02-04-2013) που απέστειλε στους Περιφερειακούς Διευθυντές Π.Ε. & Δ.Ε.  Εκπαίδευσης αναφέρει πως «μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό». Μάλιστα, αποστέλλονται και πίνακες στα σχολεία με στήλη η οποία αναφέρει τι οργανικότητα θα έπρεπε να έχει κάθε σχολική μονάδα βάσει του μαθητικού της δυναμικού.
  Να θυμίσουμε ότι πριν από δυο μήνες δόθηκε εντολή στους διευθυντές των δημοτικών και τις προϊσταμένες νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα, να συμπληρώσουν πόσοι μαθητές χωράνε σε κάθε αίθουσα στο survey! Μάλιστα σύστημα έδινε 2 τ.μ. για κάθε νήπιο-προνήπιο και 1,5 τ.μ. για κάθε μαθητή δημοτικού!
Είναι φανερό που στοχεύουν, σαρωτικές συμπτύξεις/ συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων άμεσα και χάσιμο οργανικών θέσεων!
           
Οι μαθητές μας δεν είναι μήλα για να μπουν σε τελάρα.
 Είναι παιδιά με ανάγκες και δικαιώματα.

Η εξέλιξη αυτή θα φέρει:
·        Επιπλέον υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με αρνητικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
·        Νέους κινδύνους ασθενειών σε μια περίοδο που η πρόσβαση στις δομές της υγείας δυσκολεύει.
·        Περισσότερα ατυχήματα για τους μαθητές λόγω έλλειψης χώρου.
·        Γενικά η διαβίωση των μαθητών θα χειροτερέψει. Επιπλέον θα δυσκολέψει η μετακίνηση των μαθητών, αφού θα είναι υποχρεωμένοι να διανύουν χιλιόμετρα ως το σχολείο, αφού πολλά θα κλείσουν!
·        Ταυτόχρονα θα χαθούν χιλιάδες οργανικές θέσεις. Επιβεβαιώνουν και από την πλευρά αυτή την πρόθεσή τους να μηδενίσουν τους μόνιμους διορισμούς και να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψη αναπληρωτών. Τα χιλιάδες κενά θα τα καλύψουν με αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, δηλαδή θα αυξήσουν την απλήρωτη εργασία.

Αυτό είναι το νέο σχολείο της αγοράς, της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων.
Φτάνει πια! Η μόρφωση είναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα.
Εδώ και τώρα να αποσύρει το Υπουργείο Παιδείας το αίτημα της συμπλήρωσης της στήλης αυτής.

Καμία σύμπτυξη-συγχώνευση σχολείων και τμημάτων.
Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών.
15 νήπια-προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α και Β τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο στις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού.
Ίδρυση νέων νηπιαγωγείων και σχολείων.
Διεκδικούμε:
Έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των οξυμένων άμεσων αναγκών των σχολείων.
Κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή αλλά και εποπτικά μέσα για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, για όλα τα παιδιά.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΧΙΟΥ : ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ : ΣΑΠΙΑ , ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΠΕΡΥΣΙΝΗΣ ΕΣΟΔΕΙΑΣ, ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ



            Μετά το Αγρίνιο και τη Χαλκίδα, ήταν η σειρά των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Δεμενίκων να παραλάβουν σάπια αχλάδια και πορτοκάλια, μέσα σε πολυτελείς κασετίνες με το σήμα της EE, και παρόμοια περιστατικά πληθαίνουν καθημερινά. Ο λόγος για το περιβόητο πρόγραμμα Προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο η συγκυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει σαν δράση ενάντια στον υποσιτισμό και στο πλαίσιο του οποίου, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μοιράστηκαν σάπια φρούτα και στην περιοχή.
            Πρόκειται για εμπαιγμό από την κυβέρνηση, που εκμεταλλεύεται τη φτώχεια και τον υποσιτισμό των μαθητών αφού το πρόγραμμα δεν μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα του υποσιτισμού. Ο τραγέλαφος συνεχίζεται αφού το πρόγραμμα των 3.000.000 ευρώ της ελληνικής κυβέρνησης και της EE για τη διανομή φρούτων στα δημοτικά σχολεία συνεχίζεται... παρά τις προηγούμενες έντονες αντιδράσεις και την παρέμβαση εισαγγελέα.  Πρόκειται για πρόγραμμα "εκπαιδευτικό,στα πλαίσια της "ευέλικτης ζώνης", με διαγωνισμούς αφίσας και κειμένου που εφαρμόζεται και σε σχολεία της Χίου.
            Σκοπός τους είναι με λίγα λόγια να μάθουν στα παιδιά ότι η κυβέρνηση και η EE φροντίζουν δήθεν για τη σωστή διατροφή τους και ότι η υγιεινή διατροφή είναι θέμα "εκπαίδευσης και κουλτούρας" άσχετα με την οικονομική κρίση και την αντικειμενική οικονομική δυνατότητα των γονιών τους .
            Τα σάπια ισπανικά φρούτα περσινής εσοδείας "πρέπει" να μοιραστούν στα σχολεία και αυτή τη φορά οι "υποχρεωμένοι" εκπαιδευτικοί καλούνται να ελέγχουν και να πετούν τα σάπια και να μοιράζουν τα υπόλοιπα. Προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και τους καθιστούν συνυπεύθυνους με τον εκφοβισμό της υποχρεωτικότητας τήρησης καθήκοντος να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων μαθητών. Τι βιταμίνες έχουν τα κατεψυγμένα περσινά εισαγόμενα φρούτα; Ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για επερχόμενες τροφικές δηλητηριάσεις; Καλούμε τους συναδέλφους να ορθώσουν ανάστημα και να αντιδράσουν μαζί με τους γονείς, γιατί το θέμα γενικότερα της εκπαίδευσης και της μόρφωσης των παιδιών του λαού πάει ολοταχώς για ιδιωτικοποίηση.
            Αποδεικνύεται περίτρανα η αλήθεια όλων αυτών που το ΠΑΜΕ βροντοφωνάζει χρόνια τώρα. Ότι δηλαδή θέλουν να μας καταστήσουν διαφημιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων «ενδιαφερομένων» που εμπλέκονται σε τέτοια προγράμματα «υγιεινής διατροφής» και όχι μόνο ( θυμίζουμε την πολυεθνική DOLE, τη MAC’ DONALDS και τη GOODIES ...) όπου οι εκπαιδευτικοί παρατούν την σπουδαιότατη δουλειά του Παιδαγωγού και γίνονται πλασιέ των εταιρειών.
            Αυτός εξάλλου φαίνεται να είναι ο σκοπός τέτοιων προγραμμάτων, δηλαδή να προωθήσουν το λεγόμενο «νέο σχολείο» όπου «αφεντικά» θα ναι οι εταιρείες -χορηγοί και οι δάσκαλοι πλασιέ αυτών και συνεχώς υπόλογοι στο «μπαμπούλα» αξιολόγηση. Είναι τυχαίο ότι αυτήν την εγκύκλιο την έστειλαν την ώρα που προωθείται η αξιολόγηση και μας εκφοβίζουν ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικά;
            Τονίζουμε γι άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα του υποσιτισμού των παιδιών χρειάζεται να αντιμετωπιστεί τώρα, χωρίς κανέναν απολύτως διαχωρισμό των μαθητών, με απόφαση και αποκλειστική ευθύνη του κράτους μέσω των Δήμων.
            Οι Δήμοι, ως μέρος της κρατικής δομής, έχουν χρέος να καλύψουν χωρίς καθυστέρηση τις ανάγκες αυτές, διεκδικώντας άμεσα από το Κράτος και επιπλέον παροχές, προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις επείγουσες αυτές συνθήκες!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
            Την παροχή σε καθημερινή βάση ενός δωρεάν απλού γεύματος (γάλα ,χυμό σάντουιτς, φρούτο) για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές των σχολείων (Νηπιαγωγεία - Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια) μέσα από κρατικές δομές, χωρίς την εμπλοκή εταιρειών ή ΜΚΟ. Είναι ρεαλιστικό και άμεση ανάγκη.

ΑΝΤΑΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΜΑΣ




Από πολύ νωρίς, η μεγάλη εκκλησιά, του Αγίου Δημητρίου στο Νέο Φάληρο, είχε κατακλεισθεί από τους ευλαβείς Χιώτες του Αττικού λεκανοπεδίου  και όχι μόνο. Στην κυριολεξία, το απόγευμα της Παρασκευής όλοι οι δρόμοι του Πειραιά και της Αθήνας,  οδηγούσαν εκεί . Προς τι ο συναγερμός ; Ιδού ο λόγος . Ο Ποιμενάρχης Χίου και Πνευματικός Πατέρας των απανταχού Χίων, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης  Χίου  Ψαρών  και Οινουσσών κκ. Μάρκος, χοροστατούσε  στην ακολουθία  της Γ' Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο .  Ήταν μια ακόμα καλή ευκαιρία για να βρεθούμε όλοι μαζί οι συμπατριώτες και δε χάσαμε την ευκαιρία. ίνα το θαύμα βλέποντες,  υμνήσουμε αυτήν, μετά των αδελφών μας άδοντας : «Χαίρε, στοργή πάντα πόθον   νικώσα.
Χα
ίρε, Νύμφη ανύμφευτε».  Τιμούσαν τον εαυτό τους με την παρουσία τους, απλοί συμπατριώτες μας. Άνθρωποι του λαού. Συνταξιούχοι του κύματος του μόχθου και της βιοπάλης. Καταξιωμένοι και ευρέως γνωστοί συμπατριώτες μας . Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι. Ανώτατος δικαστικός, άνθρωπος κόσμημα για το νησί μας. Διακεκριμένοι  Επιστήμονες. Ισχυρότατοι οικονομικοί παράγοντες, όπως Εφοπλιστές και Μεγαλέμποροι . Αρχιπλοίαρχοι. Αξιωματικοί Ε.Ν. Στελέχη Ναυτιλιακών γραφείων και επιχειρήσεων. Υπουργός και υφυπουργοί . Ναύαρχοι εν ενεργεία και απόστρατοι. Ονόματα τρανταχτά αντάμα με τον άσημο μα πολύτιμο συνάνθρωπο μας. Στην πράξη η «Δημοκρατία του Ουρανού», υπό την σκέπη του Ιερού ναού και το βλέμμα του Παντοκράτορα Πατέρα και Κύριου: «Ποιητή ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων». Δυστυχώς, το γνωστό πρόβλημα της ασυνεννοησίας μεταξύ μας, στέρησε τους αρκετούς Βρονταδουσίους  αδελφούς  μας (χωρίς να                    έχουν καμία ευθύνη), τη χαρά της ευλογίας τους από τον Σεβασμιότατο Συγχωριανό τους ο οποίος έτυχε τιμητικής υποδοχής από επίσκοπο, της  τοπικής Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς .  Χαρμόσυνη κωδωνοκρουσία, σήμανε την συγκινητική έλευση του Μητροπολίτη Χίου. Ειρήσθω εν παρόδω, για όσους το αγνοούν, σε αυτόν εδώ τον μεγαλοπρεπή ναό, ορόσημο ζωής για τον ίδιο, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, των Ιεραρχών που αποτελούσαν την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας και αυτών Άκκρας και Χαρτούμ,  χειροτονήθηκε Μητροπολίτης του Μαρτυρικού νησιού μας,  παρουσία πλήθους ευλαβών  Χιωτών.  Με την παρουσία του Μητροπολίτη μας των ιερέων του Ναού και τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες του είχαμε την τύχη και την ευλογία να απολαύσουμε μια αξέχαστη θεία μυσταγωγία.  Κατανυκτική η ατμόσφαιρα μέσα στο ναό. Απόλυτη σιγή, σεβασμός και ταπεινότητα. Με περισσή ευλάβεια απολαύσαμε την ανάγνωση του Μικρού Απόδειπνου. Το «Άξιον εστίν» τον κανόνα της Θεοτόκου και σε αργό μέλος το σημειολογικό κοντάκιο «Τη Υπερμάχω  Στρατηγώ ». Λέγω «σημειολογικό», γιατί  στην πραγματικότητα αυτό το τροπάριο ήταν και είναι ο Εθνικός ύμνος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας . Ο  Ύμνος του αγωνιζομένου Ελληνισμού ενάντια στις έξωθεν επιβουλές . Τόσο επίκαιρο  σήμερα που και πάλι η πατρίδα μας είναι ασφυχτικά πολιορκημένη από τις αιρετικές δυνάμεις του κακού, ντυμένες τον μανδύα του φίλου και συνεταίρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστέψτε με αδέρφια μου, αυτή τη φορά το «Τη Υπεράχω.... », ήταν το συγκλονιστικότερο άκουσμα. Ρίγη συγκίνησης τάραξαν τις σκέψεις και το φθαρτό σαρκίο μου...... Κύριε, ελέησον....!!! Θεία εύνοια σε όσους βρέθηκαν αυτή τη μέρα στον Άγιο Δημήτρη. Πληρώθηκε η ψυχή τους από την παρουσία του Χαρισματικού – Φιλομαθή μα Ταπεινού Πατέρα που κοσμεί την Ακριτική Μητρόπολη μας. Χαρά όλων των αποδήμων, δοθείσης κάθε ευκαιρίας  να τον έχουμε κοντά μας. ΟΙ συγκινητικές  εκδηλώσεις λατρείας και αγάπης των πιστών ανθρώπων  που αποτελούσαν το εκκλησίασμα, αποτελούν τρανή απόδειξη των όσων καταμαρτυρώ. Αρκετή ώρα μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας , παρέμεινε στον Δεσποτικό Θρόνο να δεχθεί και να ανταλλάξει χειραψία , αγάπη, σεβασμό με όλες και όλους . Πάντα με το χαμόγελο την Ευχή και τον καλό λόγο στα Πατρικά Αρχιερατικά του χείλη.
Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, αλλά θα τονίσω την αλγεινή εντύπωση που προξένησε η επιδεικτική και άκομψη παρουσία της φρουράς υφυπουργού στον Άγιο και Ιερό χώρο του ναού. Σκανδάλισε και προβλημάτισε, τουλάχιστον σε όσους έγινε  αντιληπτή . Το αναφέρω διότι σχολιάστηκε έντονα. Δεν γνωρίζω αν υπήρχε ανάγκη, για τέτοια μέτρα προστασίας. Θα προσέφεραν περισσότερα, αν η παρουσία τους ήταν ποιο διακριτική και περνούσε απαρατήρητη ..... Ας φροντίσουν να τους αγαπά ο ευλαβής και καρτερικά χειμαζόμενος λαός μας και να μη φοβούνται . Ο Φόβος δεν τους τιμά καθόλου.
Ταπεινέ Πατέρα και Αρχιερέα μας, Σεβασμιότατε Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Υπέρτιμε και Έξαρχε Πάσης Ιωνίας  κκ Μάρκο, εγώ  ο ελάχιστος, και  ο πλέον των αμαρτωλών μεταξύ του ευλαβικού ποιμνίου σας  , από βάθους καρδίας, σας ευχαριστώ για όσα απλόχερα μας προσφέρατε.
Μιχάλης Γ. Καριάμης
Συνταξ. Πλοίαρχος Ε. Ν.
Της αρχιεροσύνης σου μνησθείη Κύριος ο Θεός Μακαριότατε δέσποτα........!!! Μνησθείη πάντων υμών Κύριος ὁ Θεός......!!!

BAOΛ - ΚΟΦΙΝΑΣ





Η παιδική ομάδα του ΒΑΟΛ Χίου πήρε το ρόζ φύλλο αγώνα, νικώντας την αντίστοιχη ομάδα του ΚΟΦΙΝΑ με το ευρύ σκόρ 84-20, σήμερα το απόγευμα στο Βούρειο.
Οι νεαροί μπασκετμπολίστες του ΒΑΟΛ μπήκαν από την αρχή πολύ δυνατά στο παιχνίδι και παίζοντας πολύ καλό μπάσκετ , προηγήθηκαν με 15-3 στο Α' δεκάλεπτο και ολοκλήρωσαν το ημίχρονο με 35-5! Στο Β' ημίχρονο ο ΒΑΟΛ ανέβασε την απόδοση του και σημείωσε 49 ακόμα πόντους (5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων) ανεβάζοντας το σκορ στο τελικό 84-20.
Τα δεκάλεπτα: 15-3, 35-5, 54-10, 84-20.
Διαιτητές: Λουκαράκης Ι. - Συμιακάκης Α.
ΒΑΟΛ: (Καλαμάρης) Χριστοβασίλης 6, Μαμουνής 2, Παπαγιαννάκης 13(1), Αγγελής 10, Χιωτέλλης, Σαρρής 10, Γιακουμής 3, Ντούλης 2, Πούλος 19, Κασάπας 2, Πλάκας 4 και Καλαμπόγιας 13
ΚΟΦΙΝΑΣ: (Τζανέτος) Πλάθης, Μάλλας 2, Γούτης 3, Βακόνδιος, Χάμπας 3, Σκανδάλης 10, Χριστοδούλου, Μεγαλοοικονόμου, Ξενάκης 2

ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ!!!!





Πότε θα βγούμε από την ύφεση; Πότε θα αρχίσει να ανακάμπτει η Ελληνική οικονομία; Τι θα γίνει με την ανεργία; Θα συνεχιστεί η πίεση στους μισθούς; Θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το βιοτικό μας επίπεδο;
Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα, απασχολούν τους Έλληνες πολίτες που βιώνουν τα τελευταία πέντε χρόνια μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, με οδυνηρά αποτελέσματα ειδικά  για τους νέους ανθρώπους που βρίσκονται ουσιαστικά αποκλεισμένοι από την εγχώρια αγορά εργασίας.
Κοινή συνισταμένη αυτής της συζήτησης, είναι ότι τις λύσεις για το Ελληνικό οικονομικό πρόβλημα θα πρέπει να τις βρούμε άμεσα. Η ΕΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση περιδίνησης και η κατάσταση της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας αλλά και της Γαλλίας - που παλαιότερα αποτελούσε μαζί με την Γερμανία την ατμομηχανή της Ευρώπης- εγκυμονούν κινδύνους.
Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο. Αφού κλείσαμε οριστικά το Δεκέμβριο το κεφάλαιο «έξοδος από το Ευρώ» με την εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης της χώρας, τώρα θα κάνουμε το πιο αποφασιστικό βήμα: Να διορθώσουμε τις αδυναμίες στη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας που μας κόστισαν πολύ ακριβά. Όχι γιατί μας το ζητάνε οι εταίροι και δανειστές μας. Αλλά γιατί εμείς το θέλουμε και το χρειαζόμαστε.
Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινείται ο νέος νόμος για τη «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού  Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις». Είναι ένασημαντικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών απέναντι στη χώρα. Ένα εργαλείο που διατηρεί τα θετικά στοιχεία του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, θεραπεύει τις αδυναμίες και δυσλειτουργίες του και τις προσαρμόζει ταυτόχρονα στην σημερινή οικονομική πραγματικότητα. Για το σκοπό αυτό, το νέο θεσμικό πλαίσιο κινείται πάνω σε έξι βασικούς άξονες:
Πρώτος, η επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών για την προσέλκυση και την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.
Δεύτερος, η άρση των αντικινήτρων και η παροχή επιπλέον κινήτρων.
Τρίτος, η παροχή ρευστότητας ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τέταρτος, η ανάπλαση και  ανάπτυξη του παράκτιου αττικού μετώπου.
Πέμπτος, η ενίσχυση της διαφάνειας στις ιδιωτικές επενδύσεις.
Έκτος, η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων.
Η διαπίστωση της ανάγκης εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων προήλθε από το ιδιαίτερα περιορισμένο, έως σήμερα επενδυτικό ενδιαφέρον. Με αυτό το δεδομένο προχωράμε λοιπόν στη δημιουργία  Υπηρεσίας μιας στάσης για την αδειοδότηση και τον εν γένει συντονισμό Στρατηγικών Επενδύσεων,ως κίνητρο για την προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων στη χώρα, μιας Υπηρεσίας που θα ανήκει στο στενό Δημόσιο τομέα και θα νομιμοποιείται σε εκτέλεση όλων των σχετικών διοικητικών διαδικασιών.
Αντιμετωπίζουμε έτσι, μια χρόνια παθογένεια της διοίκησης με τους διάσπαρτους συναρμόδιους φορείς και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που αντιμετώπιζαν οι υποψήφιοι επενδυτές. Για πρώτη φορά εισάγουμε τους θεσμούς της «πολυάδειας» η οποία καταργεί την ανάγκη έκδοσης πολλαπλών αδειών αλλά και τωνΕιδικών Σχεδίων  Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) προκειμένου ο χωροταξικός προορισμός και η επενδυτική ταυτότητα των ιδιωτικών ακινήτων να είναι ανάλογη με αυτή των δημοσίων.
Παράλληλα προχωράμε στην άρση σοβαρών αντικινήτρων καθώς καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής, ενισχύεται ο ρόλος της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) και ταυτόχρονα δίνουμε την δυνατότητα και στην Εκκλησία της Ελλάδας να προχωρήσει στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει. 
Μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες είναι ηδυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 250.000 Ευρώ. Πρόκειται για μια ρύθμιση που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση του εισαγόμενου συναλλάγματος, την προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων και την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας στην ελληνική περιφέρεια.
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο δημιουργείται η Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχήμεταξύ Φαλήρου και Σουνίου. Στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι το Ελληνικό κράτος να βάλει ένα τέλος στη σημερινή κατάσταση και να καθορίσει μια ισορροπημένη και ενιαία στρατηγική ανάπτυξης για όλη την περιοχή.
Σε ότι αφορά τον Επενδυτικό Νόμο ενισχύεται η  ρευστότητα των επενδυτών, δια της προκαταβολής έως και του συνολικού ποσού επιδότησης, κατά την έναρξη της επένδυσης. Παράλληλα με το νομοσχέδιο δίνεται μία μόνιμη λύση ως προς την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίων, έτσι ώστε, να καταστεί εφικτή η προσέλκυση επενδύσεων σε αυτόν τον κλάδο και να τονωθεί ο τουρισμός ειδικά στις νησιωτικές περιοχές που δεν είναι ευκόλως προσβάσιμες.
Ο Νέος νόμος τίθεται σε ισχύ σε μία κρίσιμη καμπή για τη χώρα μας.  Γιατί ναι μεν αποφύγαμε το Grexit, αλλά τώρα οφείλουμε να βάλουμε τις βάσεις για την ουσιαστική ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.
Και κάτι τέτοιο δεν γίνεται, βεβαίως, με μαγικές συνταγές. Γιατί τέτοιες δεν υπάρχουν. Γίνεται με συστηματικό σχεδιασμό και μέθοδο.  Που αποτυπώνονται με μέτρα εφικτά και αμέσου υλοποίησης.  Τα οποία θα θέσουμε σε εφαρμογή χωρίς χρονοτριβή.  Διότι ούτε η Χώρα, ούτε οι πολίτες της μπορούν να περιμένουν.  Χρειαζόμαστε επενδύσεις, χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας για τα νέα τα παιδιά, χρειαζόμαστε ανάπτυξη.  Και τα χρειαζόμαστε τώρα, όχι αύριο.


MOIΡΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ



Τέσσερις τουρκικές πυραυλάκατοι κλάσης Kiliç οι P-333 TCG Tufan, P-336 TCG Zıpkın, P-337 TCG Atak καιν P-338 TCG Bora βγαίνουν στο Αιγαίο,με κατεύθυνση τη νότια περιοχή της Αρχιπελάγους, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι τέσσερις πυραυλάκατοι θα αναπτυχθούν στην περιοχή που ετοιμάζεται το ΠΝ να εκτελέσει δύο μεγάλες ασκήσεις, μία στο Α.Αιγαίο και μία στην περιοχή της Α.Μεσογείου μεταξύ Κρήτης Ρόδου και Μεγίστης.

Οπωσδήποτε δεν είναι συνηθισμένος ο ταυτόχρονος απόπλου τεσσάρων πυραυλακάτων από το ναύσταθμο της Κωνσταντινούπολης και για αυτό η πορεία τους παρακολουθείται από τα παρατηρητήρια του Ναυτικού, αφού σε λίγη ώρα θα έχουν μπει στο βόρειο Αιγαίο. Οι φωτογραφίες είναι από την έξοδό τους από τον ναύσταθμο.

Τα πλοία (γερμανικής σχεδίασης και ναυπήγησης) είναι εξοπλισμένα με δύο τετραπλούς εκτοξευτές βλημάτων επιφανείας-επιφανείας Harpoon και θεωρούνται εξαιρετικά σκάφη για τις επιχειρησιακές συνθήκες του Αιγαίου.




defencenet.gr

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΒΙ




Μετά το θεό, στο βαπόρι υπάρχει μόνο ο καπετάνιος. Έτσι έλεγαν οι παλιοί ναυτικοί. Κάπως έτσι ένιωθαν το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας 25 Μαρτίου 2013 οι επιβάτες και το πλήρωμα του «Αδαμάντιος Κοραής», όση ώρα χρειάστηκε ο επί του πλοίου θεός, που ακούει στο όνομα καπετάν Ισίδωρος Λιγνός που με χειρουργικής ακρίβειας κινήσεις κατάφερε να δέσει με οριακή ασφάλεια το πλοίο στην Ψάθη της Κιμώλου.

Η όλη επιχείρηση αποβίβασης - επιβίβασης επιβατών και αυτοκινήτων κράτησε λιγότερο από δέκα λεπτά υπό εφιαλτικές συνθήκες. Βουνό η θάλασσσα της σοροκάδας, έρχονταν ολοζώντανη από το πέλαγος και σάρωνε την παραλία της Ψάθης. Ο «Κοραής» χοροπηδούσε, σε απόσταση αναπνοής από το μώλο.

Εκεί παιζόταν ένα άλλο θρίλερ. Καβοδέτες, λιμενικοί και απλοί πολίτες έδωσαν περίσσευμα ψυχής για να πιάσουν το βιλάι και να περάσουν τους κάβους στις μπίντες, κολυμπώντας πάνω στο μώλο, μούσκεμα από την κορυφή ως τα νύχια. Το παράτολμο εγχείρημα του καπετάνιου του «Κοραή» ταξίδεψε όπου φθάνει η δύναμη των sites και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ποιός είναι όμως ο καπετάνιος του «Κοραή» που για ημέρες πολλές στα στέκια των ναυτικών και όχι μόνο, είναι ο άνθρωπος των ημερών. Είναι ο Ισίδωρος Λιγνός. Γεννημένος στην Αθήνα το 1972 από μάνα και πατέρα Σαντορινιούς.

Ο πατέρας Μανώλης Λιγνός είναι αυτός που μπόλιασε τον Ισίδωρο την αγάπη αλλά και το σεβασμό προς τη θάλασσα. Ο Μανώλης Λιγνός για χρόνια ήταν πλήρωμα στο πλοίο της γραμμής της Μήλου, το «Κίμωλος».

«Από 15 χρονών λέει ο καπετάν Ισίδωρος, τα καλοκαίρια μόλις έκλεινε το σχολείο, εγώ έμπαινα στο καράβι και ταξίδευα.» Τον καπετάν Ισίδωρο τα «Μηλείκα Νέα» τον βρήκαν και μίλησαν μαζί του, το βράδυ του Σαββάτου στην Σαντορίνη, εκεί που ζούν οι γονείς του, ο Μανώλης και η Άννα Λιγνού και καμαρώνουν το βλαστάρι τους , όπως και την κόρη τους την Παρασκευή , διευθυντικό στέλεχος στην τράπεζα Πειραιώς.

Ο καπετάν Ισίδωρος τελείωσε το Λύκειο και έβαλε γραμμή για το όραμα του : να γίνει καπετάνιος .Τελειώνει τη σχολή εμποροπλοιάρχων της Σύρου και μέχρι τα 26 του χρόνια ταξιδεύει με ποντοπόρα πλοία.

Γρήγορα η θαλπωρή της οικογένειας τον φέρνει στην ακτοπλοΐα. Πριν κλείσει τα 30 ο Ισίδωρος Λιγνός , γίνεται ύπαρχος και στα 35 του πρώτος. Το βασιλοβάπορο «Ρομίλντα» του Μάκη Αγούδημου είναι το πρώτο βαπόρι που αναλαμβάνει πλοίαρχος.

-Καπετάνιε πόσο επικίνδυνη ήταν η απόβαση στην Κίμωλο ανήμερα του Ευαγγελισμού ;

-Κάθε ταξίδι κρύβει τις δυσκολίες του, τίποτα δεν έρχεται χωρίς προσπάθεια, θέληση και προσοχή. Στη Ψάθη ο καιρός ήταν αγριεμένος. Ερχόμασταν από τη Σαντορίνη με 8-9 μποφόρ. Όταν φθάσαμε στο τρίγωνο Ψάθη – Πόλυβος – Πολλώνια οι ριπές του σορόκου έφθαναν και τα 10 μποφόρ.

-Δεν ήταν παρακινδυνευμένη η απόφαση σου να πιάσεις στην Ψάθη ;

- Σε όλες τις δύσκολες συνθήκες υπάρχει ένα ποσοστό επικινδυνότητας. Ήμουν σίγουρος για τον εαυτό μου και το πλήρωμα μου και δέσαμε με ασφάλεια. Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που αντιμετωπίσαμε, το πλήρωμα μου και εγώ ανάλογες συνθήκες και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε!

-Η προσπάθεια που έκανες προκάλεσε συζήτηση, η εταιρεία πως αντιμετώπισε την επιλογή σου ;

- Με χαμόγελο και συγχαρητήρια. Όλοι μας έσφιξαν τα χέρια. Εξυπηρετήσαμε τον κόσμο.

-Οι επιβάτες πως σχολίασαν την προσπάθεια σου ;

- Eίδαν με αγωνία την προσπάθεια που κάναμε. Το χαμόγελο του νησιώτη, κάθε επιβάτη μετά από τέτοια «επιχείρηση», σου δίνει κουράγιο για την επόμενη φορά.

Για αυτήν την επόμενη φορά, η Μυκονιάτισσα γυναικά του καπετάν Ισίδωρου, Μαρία Μονογιού δεν κρύβει τους φόβους της και προτρέπει διαρκώς το σύζυγο της να προσέχει. Το ίδιο του λένε με τον τρόπο τους, πέφτοντας στην αγκαλιά του ο εντεκάχρονος γιός του Μανώλης και η πεντάχρονη κόρη του, η Χρυσούλα, που συμπληρώνουν την οικογένεια του Ισίδωρου Λιγνού.

-Πήρες δύναμη για την επόμενη φορά από τους απλούς ανθρώπους που ταξίδευαν;

-Όχι μόνο από αυτούς. Ελάτε να δείτε τα emails με συγχαρητήρια και ευχές από παντού. Θα σταθώ στις ευχαριστίες του δημάρχου της Κιμώλου Θοδωρή Μαγκανιώτη και του δημάρχου της Σίφνου Ανδρέα Μπαμπούνη. Ξέρουν καλά τι σημαίνει να έχει, τρόφιμα, προμήθειες, τα φάρμακα του ο νησιώτης.

-Είναι ακατάλληλα τα λιμάνια στις Κυκλάδες ;

-Kάθε λιμάνι έχει την ιδιαιτερότητα του, ανάλογα με τον καιρό υπάρχει και βαθμός δυσκολίας. Τα βαπόρια μεγάλωσαν όχι όμως και τα λιμάνια.

Ο καπετάν Ισίδωρος ανήκει στη νέα γενιά της ελληνικής ναυτιλίας. Η εμπειρία του, του δίνει το δικαίωμα να κρίνει του νεότερους του. Πριν συνεχίσει, κάνει ένα μορφασμό και λέει « δεν είμαι σίγουρος για όλα τα νέα παιδιά. Τα περισσότερα δεν το έχουν μέσα τους. Βλέπω σήμερα παιδιά, που μόλις τελειώσει η βάρδια τους χάνονται από την γέφυρα, απομονώνονται στο internet.»

-Τι πρέπει να έχει ένα νέο παιδί για να γίνει καπετάνιος ;

-Nα αγαπάει τη θάλασσα. Είναι μεγάλη υπόθεση η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνθρωπο και τη θάλασσα.

Αυτός είναι ο καπετάν Ισίδωρος. Ένα γελαστό παλικάρι, που δίνει μια ξεχωριστή λάμψη στη ναυτοσύνη του Έλληνα που ξέρει να παλεύει και να τα καταφέρνει. Αποχαιρετώντας τον καπετάν Ισίδωρο, μας επισημαίνει «συμφωνώ με τον επίλογο των «Μηλέικων Νέων» για τους τροϊκανούς και όλους εκείνους που έχουν ρίξει την πατρίδα σε αυτήν την περιπέτεια που ζούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε.»

Ναι καπετάνιο, όπως τα καταφέρνεις εσύ και οι συνάδελφοι σου, κάθε μέρα όπου υπάρχει 'Eλληνας ναυτικός.


ΖΑΚΥΝΘΟΣ : ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΔΩΝ ΟΙΚΑΚΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ


Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Ζακύνθου ξεκινά πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης με στόχο την μείωση της παραγωγής των απορριμμάτων και την παραγωγή οργανικού λιπάσματος για οικιακή χρήση. Στα πλαίσια αυτά, κατά την πρώτη φάση του προγράμματος θα διανεμηθούν 140 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης και έντυπο πληροφοριακό υλικό για τη χρήση τους.
Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του ΦΟ.Δ.Σ.Α Ζακύνθου στον δρόμο του αεροδρομίου, από τις 8 έως τις 17 Απριλίου για να συμπληρώσουν την αίτηση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα.
Μέσα στο 2013 θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του προγράμματος, όπου και θα διανεμηθούν εκ νέου κάδοι οικιακής κομποστοποίησης.
Κατά τη διάρκεια του Απρίλη, θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα, όπου οι συμμετέχοντες, αλλά και όλοι οι πολίτες της Ζακύνθου θα ενημερωθούν από ειδικούς για τον τρόπο χρήσης των κάδων και τον τρόπο παραγωγής οργανικού λιπάσματος.
aftodioikisi.gr

ΧΑΝΙΑ : ΣΕ ΑΡΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ "ΜΑΪΜΟΥ"



Σε αργία τέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες,  δύο υπάλληλοι του Υποθηκοφυλακείου Χανίως που έχουν καταχραστεί ποσό άνω των 200.000 ευρώ. Η υπόθεσή είχε αποκαλυφθεί μετά από έλεγχο που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Ιανουάριου το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κρήτης και πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των Εισαγγελικών Αρχών.
Σύμφωνα με το cretalive οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα ξεσκεπάστηκαν τυχαία, όταν ένας πολίτης πήγε στο Υποθηκοφυλακείο και ζήτησε το σώμα μιας προσημείωσης, ενώ συνήθως πολίτες και δικηγόροι ανατρέχουν στις περιλήψεις των προσημειώσεων, τις οποίες διατηρούν τα Υποθηκοφυλακεία.
Στην προκειμένη, λοιπόν, περίπτωση το σώμα της προσημείωσης ήταν άφαντο. Ετσι ξετυλίχτηκε το κουβάρι της υπόθεσης και διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι έπαιρναν τις προσημειώσεις ακινήτων, ζητούσαν από τους πολίτες το ποσό που αναλογούσε για τα δικαιώματα του Δημοσίου, αλλά δεν τις περνούσαν στο βιβλίο εισερχομένων και στο γενικό βιβλίο εκθέσεων του Υποθηκοφυλακείου. Ωστόσο, οι περιλήψεις των προσημειώσεων καταγράφονταν στα βιβλία υποθηκών του Υποθηκοφυλακείου.
Με αυτό τον τρόπο, αν κάποιος ενδιαφερόμενος ήθελε απλά να δει αν ένα ακίνητο έχει προσημείωση, θα το έβλεπε μέσα από την περίληψη, μη γνωρίζοντας όμως ότι το σώμα της απόφασης δεν έχει καταχωρισθεί ως όφειλε.
Οι εμπλεκόμενοι μάλιστα γνωρίζοντας ότι στο Υποθηκοφυλακείο δεν υπάρχει προϊστάμενος, αλλά αναπληρώτρια που εκτελεί χρέη, ήθελαν να εξασφαλίσουν την κομπίνα τους και φαίνεται να επεδίωκαν τη μετάθεση δικαστικού υπαλλήλου από τα Δικαστήρια Χανίων στο Υποθηκοφυλακείο, ώστε να μπει στη θέση της, αφού τον θεωρούσαν “συνεργάσιμο’, σε αντίθεση με την αναπληρώτρια που δεν είχε εμπλοκή στο κύκλωμα.
aftodioikisi.gr

Δ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ : ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΕ Α΄& Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ



Σε διαχωρισμό των πολιτών που ζουν στην περιοχή σε α΄και β΄ κατηγορίας έχει προχωρήσει ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών και ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης (φωτό). Συγκεκριμένα, οι πολίτες ανάλογα με το αν ψηφίζουν ή όχι στο δήμο έχουν διαχωριστεί αυθαίρετα από τη δημοτική Αρχή σε δημότες (όσοι ψηφίζουν είτε κατοικούν είτε όχι στο δήμο) και κάτοικοι (όσοι δεν ψηφίζουν αλλά κατοικούν στο δήμο).
Σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη «Έξω από τα τείχη» παρά το γεγονός ότι η τακτική επιχορήγηση του κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται με βάσει τους κατοίκους και όχι τους δημότες και παρά το ότι ο κάτοικος πληρώνει ανταποδοτικά τέλη και δημοτικό φόρο καλείται να καταβάλει διπλάσια τροφεία για τα παιδιά του που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς και αυξημένα δίδακτρα στα διάφορα τμήματα εκμάθησης καλλιτεχνικών και αθλητικών δεξιοτήτων (π.χ χορού, θεάτρου, μουσικής, κολύμβηση κλπ) του δήμου.
«Η διάκριση αυτή, δεν στηρίζεται νομικά πουθενά, είναι μάλιστα αντίθετη με το σύνταγμα. Το ίδιο συνέβαινε και στο Δήμο Λαγκαδά αλλά με γνωμοδότηση του Συμπαραστάτη του Δημότη, ως μη σύννομη, καταργήθηκε η διάκριση δημότη κατοίκου», αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος Σ. Σιωμιάδης.
Προσθέτει δε ότι «στο Δήμο Νεάπολης ούτε καν συζητήθηκε η καθιέρωση του  Συμπαραστάτη του Δημότη, που αποτελεί θεσμό του Καλλικράτη», ενώ όσες φορές η αντιπολίτευση έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, η διοίκηση με διάφορα προσχήματα το απέρριπτε.
aftodioikisi.gr

ΣΑΜΑΡΑΣ - ΤΡΟΪΚΑ :"ΚΛΕΙΔΙ" ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στη σημερινή συνάντηση (στις 11) του πρωθυπουργού με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ανεβάζουν πλέον τον πήχη στο συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας εδώ και τώρα συγκεκριμένο και πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τις απολύσεις 25.000 ατόμων έως το τέλος του 2014, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και το πλάνο της διαθεσιμότητας.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών,  η τρόικα, μεταξύ άλλων, με μία κίνηση «επικοινωνιακού τύπου», προτείνει να απολυθούν άμεσα 1.000 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι και να αντικατασταθούν από νέες προσλήψεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε στην aftodioikisi.gr «το ‘κλειδί’ στις διαπραγματεύσεις είναι το θέμα του Δημοσίου».
Να σημειωθεί πως εκτός από τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, στο επίκεντρο βρίσκονται η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank, η ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
aftodioikisi.gr